HCL.HR

Spider-Man (2002) – ne znaš je li igra ili film ili igra…

Zoran Žalac 16.04.2024.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 22 godine igrala se prva Spider-Man igra rađena po tadašnjem Spider-Man filmu, sa značajno proširenom pričom.

Spider-Man igre prije su imale problema s imenovanjem. Na primjer, mogli ste reći da ste igrali Spider-Man igru i to bi moglo značiti da ste igrali igru iz 1982., igru iz 1995., onu iz 2000. ili možda onu iz 2002. Bile su to skroz različite igre, ali sve su se zvale jednostavno – Spider-Man. Ova zadnja iz 2002. godine bila je prva Spider-Man igra rađena po prvom filmu Hollywoodske produkcije, a igrala se na današnji dan na PC, PlayStation 2, Xbox i GameCube platformama.

Ovaj Spider-Man pratio je tadašnji film s Tobeyjem Maguireom, koji je svoj glas posudio i za samu igru. Međutim, sama priča bila je šira i ponešto izmijenjena od one u filmu koji se pojavio nekoliko tjedana kasnije. Glavni protivnik ovdje je bio Green Goblin (Willem Dafoe je također posudio glas za igru), ali je Spidey u igri vodio bitke i protiv drugih negativaca kao što su Vulture, Shocker i Kraven the Hunter.

Gameplay u igri bio je relativno sličan Spider-Man igrama s prvog PlayStationa, fokusiran na udaranje protivnika i njihanje po gradu. Ipak, kako je ovo bio prvi Spider-Man za tada novu generaciju konzola, tako je cijela stvar napokon izgledala uvjerljivo. Nije tako više bilo “magle” između zgrada, a pogled na tlo otkrivao je gust promet u gradu. Igra je postavila dobre temelje za kasniji nastavak u kojemu je prvi put bila realizirana ideja Spider-Man igre otvorenog svijeta.

Ova je igra postavila dobre temelje za nastavak u kojemu je bila realizirana ideja Spider-Man igre otvorenog svijeta.

Za razliku od kasnijih igara, ova je bila i nenamjerno humoristična. Na primjer, po završetku igre Spider-Man je igraču poručio: “Gotov si – idi se van igrati”. Koliko je ova igra bila proizvod drugačijeg vremena govori to da se u početnim verzijama moglo igrati s Mary Jane kostimom za Spider-Mana, pa je to kasnije bilo uklonjeno kako bi se izbjegle lezbijske konotacije u sceni gdje Mary Jane onda ljubi Mary Jane.

Ocjene za igru bile su vrlo dobre te se Spider-Man do 2006. godine prodao u 2,1 milijuna primjeraka. Danas je to malo, ali u to vrijeme tako je izgledao uspjeh, pogotovo za jednu linearnu igru koja je bila i vrlo kratka (mogla se završiti u manje od četiri sata). Kako smo već napisali, nastavak je Spider-Mana odveo na višu razinu i prema otvorenom svijetu, nakon čega više ništa nije bilo isto.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (9)

  • Future man

    16.04.2024 - 14:11

    Nostalgja. U ono vrijeme free roam sa spidermanom bio novitet. Gustao sam u igri.

    • Future man

      @Future man, 16.04.2024 - 14:13

      Mislim da sam.nesto falio.Mislio sam na Spiderman 2 igru.😅

  • Saren

    16.04.2024 - 14:42

    Ovo sam peglao na PC-u i dalje mi jedna od drazih Spiderman igara, mada je kamera i za ono doba bila losa xD

  • vili

    16.04.2024 - 15:29

    Nostalgija to su bila dobra vremena.

  • tylerogg

    16.04.2024 - 22:20

    Tobey Maguire jedan jedini najbolji i pravi spider-man.

  • TonyKing115

    17.04.2024 - 02:51

    Odigrao ju prije nekih mjesec dana na aethersx2 eimulatoru. Top igra.

  • vragec25cro

    17.04.2024 - 15:00

    Igrao na og xboxu i nikad zavrsio,kao i ostale spajdermen igre.Probam malo se po gradu ljuljam,vidim da je Rico Rodriguez veci spaydi od samoga spajdermena i obrisem.

  • Lazy

    17.04.2024 - 16:17

    Nesto malo sam je igrao, ma sve mi je to onako mlako do ovog zadnjeg serijala spajdija,njega sam jedinog zavrsio i to svaki po par puta, a sve ovo prije nije bilo bas zanimljivo na duge staze.

  • SonOfOsiris

    17.04.2024 - 18:44

    Rokao ga na GameCubeu, dosta dobro bilo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?