HCL.HR

Super Metroid – danas slavi 30 godina postojanja

Zoran Žalac 19.03.2024.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije tri desetljeća u Japanu se prvi put mogao zaigrati Super Metroid, akcijski naslov koji je potvrdio legendarni status Nintendovog SF serijala.

Nintendo u javnosti često ima imidž tvrtke koja proizvodi šarene videoigre prikladne za djecu. Međutim, njihov SF serijal Metroid prava je suprotnost tome, a osjećaj nelagode prilikom istraživanja stranog i neprijateljski nastrojenog planeta savršeno su pogodili u Super Metroidu prije točno 30 godina.

Super Metroid bio je treća igra svog serijala, ali prva za tadašnju Super Nintendo konzolu. Vizualni skok naspram prijašnjih igara za NES i Game Boy bio je itekako vidljiv, s detaljnijim pozadinama i protivnicima. Pomoglo je to igri da djeluje strašnije (pogotovo ako ste ju gledali kroz oči djeteta), a i glazba igre bila je dublja, čineći cjelokupno iskustvo ozbiljnijim.

U glavnoj ulozi ponovno je bila Samus Aran koja je ovoga puta istraživala planet Zebes, gdje su se nastanili svemirski pirati. Bila je to 2D igra s dosta otvorenim područjima, tako da je u ovom dijelu prvi put uvrštena i mini mapa koju se moglo vidjeti u gornjem desnom kutu. I dalje se gameplay svodio na skupljanje različitih vještina da bi se dosegnula prethodno nedostupna područja.

Developeri su ovaj Metroid bili zamislili kao pravu akcijsku igru, a za tu potrebu omogućili su Samus da ispucava projektile u svih osam smjerova

Developeri su ovaj Metroid bili zamislili kao pravu akcijsku igru, a za tu potrebu omogućili su Samus da ispucava projektile u svih osam smjerova, slično kao u Contri. Imalo se i na što pucati jer su protivnici bili krupniji nego u prethodnim igrama, a neki od njih mnogim su fanovima ostali urezani u sjećanje zbog svog neobičnog dizajna.

Super Metroid je po izlasku dobio izvrsne ocjene te je bio jedna od najbolje ocijenjenih igara Super Nintendo konzole. Godinama kasnije, često se Super Metroid svrstava na liste najboljih igara ikad proizvedenih zahvaljujući tada nenadmašnom ugođaju, kvalitetnim kontrolama i konceptu gameplaya koji je s Castlevaniom definirao žanr tzv. metroidvania igara.

Metroid nikad nije doživio slavu Marija i Zelde, ali je ostao dovoljno cijenjen da bude aktualan i dan danas. Naknando se ovaj nastavak pojavio na Wii konzoli u digitalnom obliku, zatim za Wii U, 3DS i Super NES Classic konzolu, a potom i 2019. godine na Nintendo Switch Online pretplati gdje se još uvijek može zaigrati.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • PrydaCro

    19.03.2024 - 16:18

    GOAT ❤️

  • SonOfOsiris

    19.03.2024 - 18:05

    Remek djelo

  • KhorneFlake

    19.03.2024 - 18:52

    Emulirao sam je prije 15-ak godina, u pripremi za Metroid Prime emulaciju, evo sad već uveliko osjećam nostalgiju…

  • Wormuri

    19.03.2024 - 19:26

    Masterpiece, kaj drugo reč

  • djosic85

    19.03.2024 - 19:31

    Jedna od mojih prvih igara na gameboyu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?