HCL.HR

Totalno lude indie stvari: Unovačite nemrtve i porazite slabašne smrtnike

Pero Mlinar 24.02.2019.   •   14 komentara


U serijalu tekstova “Totalno lude indie igre” predstavljamo vam najzanimljivije naslove nezavisne produkcije koje su najavljene, prezentirane ili lansirane tijekom tjedna iza nas.

Undead Horde

Jedna od primjedbi koje se često može čuti upućenih žanru RPG-a jest da se igračima ne omogućuje igranje suštinski zlih likova. Ako su to razmišljanja što ste ih i sami nekoć iskusili, onda vam se preporučuje igranje naslova Undead Horde. U toj igri u ulozi nekromanta gradite svoju vojsku nemrtvih, s jednim jedinim ciljem: da se osvetite živima koji su vas protjerali iz vašega voljenog doma (nitko ne voli nekromanta za susjeda). Undead Horde inače pripada podžanru akcijskih RPG-ova i sadrži sve što bi se od takvog naslova moglo i očekivati: brojne neprijatelje (ljude i beštije), unaprjeđivanje lika, velik broj oružja, predmeta i magičnih potrepština. Igra će u sklopu Early Access programa biti dostupna početkom trećega mjeseca.

Rise of Legions

Rise of Legions besplatni je RTS naslov koji je ovih dana ušao u Early Access program na Steamu. Smješten je u fantastični svijet crtane grafike i igra se mrežno. Trenutno njezine PvP partije mogu zaigrati samo dva igrača, no uskoro bi to trebalo biti moguće i s partnerom. Sadrži i PvE aspekt, ali ne toliko dorađen. Inače, cilj je u svakome meču izvršiti uspješnu opsadu na protivnikov dvorac za što je, osim strateškog akumena, potrebno izgraditi dobar deck s jedinicama. Igra sveukupno sadrži tri igrive frakcije, a možda ih s vremenom bude i više.

Mechstermination Force

Mechstermination Force pomalo je nalik Shadow of the Colossusu u smislu da se u njemu bori isključivo protiv ogromnih šefova. Ali, ovo je puno brži naslov, s puno manje prostora za opuštanje i kontemplaciju. Akcija je gotovo neprestana te je, čitam, u svojoj izvedbi inspirirana kultnom Controm. Mechsetermination Force zahvaljujući dugim i kompleksnoj borbama s ogromnim neprijateljima sadrži i podosta platformiranja. Tu bi se mogla povući još jedna paralela sa Shadow of the Colossus… Da neprijatelji u Mechstermination Force nisu naoružane mašine. Igra izlazi na Nintendo Switch.

Artificer: Science of Magic

Svijet naslova Artificer: Science of Magic zanimljiva je kombinacija fantastičnih i znanstvenofantastičnih motiva. Dok igrin protagonist putuje naokolo i besposleno razgledava ljepote svemira, pokvari mu se svemirski brod pa on prisilno završi na planetu koji je magičan. Barem se takav čini, na prvi pogled. Dosta fenomena na planetu protagonist ne može objasniti razumom, a između ostaloga, postojanje nekih drevnih lovecraftovskih bića koja ga žele pojesti (valjda). Artificer: Science of Magic igrat će se nalik Don’t Starveu; to se može zaključiti u ovome trenutku. Sami detalji su pak problematičniji jer igra ne izlazi toliko skoro – tek 24. 7., do kad ćemo vjerojatno saznati još podosta toga o njoj.

Hell Warders

Čini mi se kako je naslov Hell Warders najinovativniji u odabiru svoje tematike. Tower defence naslova nalik Orcs Must Die!, u kojima se kombiniraju strategija i akcija zasigurno ima podosta, no ne mogu reći da sam dosad naletio na naslov koji bi se pritom okoristio biblijskim motivima. Dobro, radi se isključivo o motivu pakla koji vjerojatno nije toliko teško uklopiti u akcijski naslov, ali opet. Do četvero junaka čovječanstva bori se u Hell Warders protiv invazije demona s ciljem da poraze njihovog vrhovnog zapovjednika, pretpostavljam Lucifera. Igra je trenutno dostupna u sklopu Early Access programa.

Baba is You

Na koji način pristupiti naslovu toliko jednostavnom, a opet toliko inovativnom kao što je Baba is you? Najjednostavnije rečeno to je, kao što i sam foršpan kaže, igra o mijenjanju pravila. Ali to ne govori puno, zar ne? Konkretnije, igra izgleda ovako. Na početku svakoga nivoa zec je suočen s preprekom koju je nužan prebroditi kako bi došao do cilja.

Jedan jednostavan primjer. Recimo da se zec, primjerice, nalazi u zaključanoj sobi, a ključ od vratiju nalazi se u njezinom središtu, okružen lavom. U blizini zeca posložene su tri kockice na kojima stoje riječi LAVA, IS, HOT  koje tvore rečenicu Lava is hot. Na drugom kraju sobe nalazi se kockica s riječju WATER. Pametan zec odlazi po tu kockicu pa je stavlja umjesto HOT. Dobivamo novu rečenicu: Lava is water. Zec sada može preplivati rijeku i uzeti ključ. Radi se o banalnom primjeru. Igra će, naravno, sadržavati zadatke s višestrukim premisama koje je potrebno uskladiti u pravo vrijeme. Izlazi na PC i Nintendo Switch 13. 3.

Tech Support: Error Unknown

Priča naslova Tech Support: Error Unknown ispričana je isključivo na radnoj površini virtualnog računala. U toj igri igrate ulogu zaposlenika megalomanske telekomunikacijske tvrtke koji jednog dana zatekne usred jednako velike urote. Vaš cilj je, koristeći se svim blagodatima računalne tehnologije, saznati više o uroti te odrediti na čiju stranu želite stati, ako ičiju. Bit će u tom procesu podosta hakiranja, virtualne komunikacije, igre mačke i miša. Paralela sa serijom Mr. Robot vrlo je izražena, no koliko vidim, u Tech Support nikada ne napuštate svoje računalo. Igra izlazi 27. 2. na Steam, a možete i isprobati demo.

Iratus: Lord of the Dead

Još jedna inverzija tipične “dobrica spašava svijet” RPG konvencije. Riječima njegovih tvoraca Iratus: Lord of the Dead roguelike naslov je na poteze, ponajviše inspiriran Darkest Dungeonom, Dungeon Keeperom i Disciples. I u ovoj igri igra se uloga nekromanta koji nema ništa pametnije za raditi u životu nego da pokori svijet. Da bi ispunio taj cilj, prvo najprije ipak mora pobjeći iz zatvora. Velebne avanture često imaju male početke. Igra će biti dostupna u sklopu Steamovog Early Access programa, nekad u petom mjesecu.

Rising Lords

Rising Lords daje vam da vladate srednjovjekovnim kraljevstvom usred rata. Prilično je jasno što to znači, vidjeli smo istu stvar dosta puta. Upravljate stanovništvom, pazite na resurse, regrutirate vojnike, taktizirate i smišljate strateške nacrte. Ipak, ovaj naslov inspiriran je konceptom igrama na ploči pa dolazi s nekoliko tom konceptu specifičnih obilježja: igra se na poteze, naglasak je na igri u više igrača, sposobnost psihološke manipulacije u igrača je dobrodošla. Pristupa igri trebalo bi biti više mogućih – možete igrati sporije, čekati da vaši seljaci postanu uvježbani vojnici ili vitezovi, ili samo poslati raju sa sjekirama i vilama pa doviđenja. Ali, tu vam može nastati problem. Jer, ako vaši podanici osjete da se o njima slabo brinete može doći i do pobune. Tako da da, treba misliti. Igra će biti dostupna kao Early Access naslov nekad tijekom ove godine.

Devil Engine

Tvorci Devil Enginea inspiraciju su crpili iz klasičnih 2D shoot em up naslova i stvorili igru dosta prepoznatljivu u svojoj retro prezentaciji. Leteći brodovi pucaju po vama sa svih strana, vi izbjegavate metke pa uzvraćate paljbu nekom od tri vrste oružja (alternativno, bacate bombe). Neprijatelja ima sva sila, bossevi su kolosalni oklopljeni titani, u pozadini svira heavy metal… Znači, klasika. Kad izbjegnete dovoljni broj metaka i uništite dovoljnu količinu neprijateljskih brodova omogućuje vam se korištenje nekog super jakog lasera – da šou bude potpun, a igrač nagrađen. Igra je dostupna na PC-u i Switchu.

Worse than Death

Ne treba suditi svaki naslov po njegovoj premisi. Srednje škole i horor tematika dobro su uigrana kombinacija već desetljećima. Onda kad napišem da u Worse than Death jedna djevojka dolazi na obljetnicu srednjoškolske mature pa se na njoj počnu događati strašne stvari (brr brr) ne vjerujem da će itko na to reći: “Vau, ja za ovako nešto fakat nisam nikad čuo!” Ali, ovo je igra koja dolazi od tvoraca naslova Home, eksperimentalnog naslova koji je svoj narativni pokus velikim dijelom temeljio upravo na poigravanju klišejima i konvencijama žanra. Ne znamo još uvijek kako će Worse than Death točno izgledati, ali trebalo bi u njemu, osim istraživanja, biti i podosta akcije te bježanja od neprijatelja. Igra izlazi na PC, PS4, Nintendo Switch i iOS.

Airborne Kingdom

Ne mogu reći da sam kao klinac nešto posebno maštao o tome da budem kralj ili car ili nešto tome slično. Samim time onda nikad ni posebno nisam igrao naslove kao što su Total War, Europa Universalis, Civilization… To je grijeh s kojim moram naučiti živjeti. Ali, Airborne Kingdom mi se čini fora, jednim dijelom jer se u njemu leti (što je samo po sebi fora), drugim zato što se u njemu možda upravlja kraljevstvom, ali ne na način kao u prije navedenim igrama. Kraljevstvo Nebesko zapravo je baza koju se proširuje i popunjava sadržajem. Za to je potrebno skupljati resurse na koje se nailazi u proceduralno generiranoj pustinji, trgovati s drugim narodima te općenito paziti da se život u Kraljevstvu ne pretvori u hedonističko bančenje. Naslov će biti dostupan na PC-u, valjda nekad tijekom 2020. godine.

Komentari (14)

  • crolink07

    24.02.2019 - 17:30

    Zanimljiv članak. Nisam ljubitelj indie igara a onda sam ih u posljednjih 15 dana odigrao više od 20 na PS4 i još neke duple na Viti zbog odvojene liste trofeja a sve zbog oklade da ću skupiti 30 platina u dva tjedna.I jesam 34 u 10 dana
    ( s 87. mjesta na Hrvatskoj listi došao na 40. ?) a
    bilo je nekih stvarno odličnih,kratkih ali slatkih ali većina je za zaborav.

    • 312AE

      @crolink07, 25.02.2019 - 08:50

      Onda se nadam da ti na toj listi ne fali My Name is Mayo?

    • crolink07

      @312AE, 25.02.2019 - 12:23

      Naravno da ne,10.000 klikova na četvorci pa još toliko na Viti.?

    • 312AE

      @crolink07, 25.02.2019 - 20:07

      A daj stari, ide to brzo, pogotovo na Viti! Imaš soundtrack za motivacij, tk tk tk sam klikaš??

    • Sinek

      @crolink07, 25.02.2019 - 09:15

      mda, vidio sam listu, to što si ti namlatio nije baš reprezentativan indie uzorak, pola tih igara igraju samo trophy kurvice 😀
      probaj housemarque igre, steamworld igre
      metroidvanie – guacamelee, hollow knight, axiom verge
      tvrdo – nex machina, darkest dungeon, enter the gungeon
      svježe – celeste, dead cells
      popularno – rocket league

    • crolink07

      @Sinek, 25.02.2019 - 12:19

      sinek, indie igre me ne zanimaju a ni trofeji,u pitanju je bila oklada s jednim kolegom ovdje s HCL-a,što više platina u što kraćem vremenu,pa samo za Slyde dobio sam platinu u 36 sekundi,jedan dan pet platina,idući četiri?
      da si skrolao malo niže vidio bi da sam posljednji RPG igrao 155 sati,to mi je najdraži žanr uz akcijske avanture
      Upravo sam počeo igrati Odin Sphere Leifthrasir koji već dugo želim odigrati jer po kritikama ispada da je pravi akcijski RPG dragulj

    • Sinek

      @crolink07, 25.02.2019 - 12:41

      pa nisam ni rekao da je to sve što igraš i voliš igrati, nabacio si tu nebitnu okladu u komentar i zaključio da su platinumi od sat vremena za zaborav (no shit) pa onda imam osjećaj da sve indie igre bacaš u taj isti koš…
      na stranu to, kakav je to komentar “indie igre me ne zanimaju”? što to uopće znači? nije ti glupo da u startu odbaciš pola naslova jer su nezavisne produkcije? jel to ono što ti smeta? da su INDIE?
      ne kužim logiku, obzirom da indie igara imaš u svim i svakakvim žanrovima i u svim i svakakvim razinama produkcije (gle čuda, isto kao i AAA naslovi) kako si došao do odluke da se njima nećeš baviti? zanimljivo…

    • crolink07

      @Sinek, 25.02.2019 - 13:20

      Sad blebećeš bez veze.Već u prvom komentaru sam napisao da je u svoj toj gomili indie igara bilo nekoliko zanimljivih i drago mi je što postoje ovakvi članci koji ukazuju na indie igre koje će možda ispasti dobre pa ih možda i odigram ali ne mogu reći da me baš toliko zanimaju da pratim indie scenu, svaka čast nezavisnoj indie produkciji,nemam ništa protiv,ali ja sam stari tip igrača i meni je draže 200 sati lutati pustarom u nekom punokrvnom RPG-u nego među milijun škart indie naslova tražiti nešto vrijedno igranja duže od sat ili dva.

    • Sinek

      @crolink07, 25.02.2019 - 14:06

      svašta 🙂
      samo naprijed prijatelju

    • crolink07

      @Sinek, 25.02.2019 - 15:03

      A evo zapisao sam tvoje preporuke igara ali neke sam već odigrao na Switchu:Guacamelee i Hollow Knight,oba Steamworlda na DS3 a Darkest Dungeon imam na Viti, još nisam probao ali hoću jednom.?

  • microlightgames

    24.02.2019 - 18:15

    Odlican clanak jer stvarno malo ljudi gleda indie naslove (kao ja) a moze bit odlicnih stvari. Ovaj undead mi se cini odlican, to cu isprobat

  • MoGaming

    24.02.2019 - 21:11

    Mene ovaj undead horde podsjeca na overlorda i drago mi je da takva igra dolazi.

  • Zoran Žalac

    25.02.2019 - 11:10

    Ovaj zadnji Airborne mi djeluje zanimljivo. Kul ideja.

    • Mah

      @Zoran Žalac, 25.02.2019 - 13:43

      Ako nebu bacanja neistomišljenika s velikih visina bit ću razočaran

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?