HCL.HR

Ubisoft bi mogao dobiti većinskog vlasnika iz Kine

Zoran Žalac 04.08.2022.   •   23 komentara   •   Industrija videoigara


Vrijednost Ubisoftovih dionica danas je skočila za 16%, najviše u zadnjih dvanaest godina. Razlog? Čini se kako kineski gigant Tencent planira otkupiti veći dio firme.

Prema izvješću agencije Reuters, izdavačka kuća iza serijala Assassin’s Creed i Far Cry uskoro bi mogla dobiti novog većinskog vlasnika. Kineska firma Tencent, koja već sada ima vlasnički udio od 5% u Ubisoftu, navodno planira otkupiti još Ubisoftovih dionica. Nije poznato na koliki udio Tencent točno cilja, ali tržište je već reagiralo te je vrijednost Ubisoftovih dionica porasla za 16% – najviše u zadnjih 12 godina.

Kineska megakorporacija Tencent za sada između ostalog ima puno vlasništvo nad studijem Riot Games, 40% vlasništva u Epic Gamesu, 29% vlasništva nad Funcomom.

Procijenjena vrijednost tvrtke Ubisoft je 5,3 milijardi američkih dolara. Ne čini se kao iznos koji si Microsoft i Sony ne bi mogli priuštiti. Međutim, kod Ubisofta je naknadni trošak daleko veći, s obzirom da se procijenjuje kako imaju oko 20 tisuća zaposlenika, što je znatno više od ostalih firmi u industriji videoigara.

Označeno sa: , ,

Komentari (23)

  • Vujo777

    04.08.2022 - 16:19

    Ma ubisoft je propo brate

    • MAJSTOR RINGO

      @Vujo777, 04.08.2022 - 16:41

      Ko m*da kroz suplje gaće😆😆😆

    • Vujo777

      @MAJSTOR RINGO, 04.08.2022 - 19:01

      🤣🤣🤣gg brate hahahahahhahaha

  • Saren

    04.08.2022 - 17:42

    Samo naprijed – ja vise njihove proizvode ni jedan ne kupujem ako ce to biti tako.

    • moordrak

      @Saren, 04.08.2022 - 19:32

      Zašto? Osim što će Kinezi postati djelomični ili potpuni vlasnici Ubisofta, što je čisto stvar ulaganja u posao, što će se točno, po tebi, promijeniti? Brend neće mijenjati ime, i dalje će morati poštivati sve zakone i regule poslovanja, i dalje će morati izbacivati kvalitetne igre misle li opstati na tržištu, a što će raditi u Kini, potpuno nebitno. I Kinezima pare mirišu bez brige…

    • Saren

      @moordrak, 04.08.2022 - 20:25

      To sto ce ukoliko dobiju vecinsko vlasnistvo poceti prtljati po svome. Postoji vise razloga zasto je Tencent omrazen, nije tesko naci na netu zasto. Hoces od monetizacije svega zivoga, do ponasnanja prema ljudima i korisnicima itd. Ja njihove gramzive sape ne zelim gledati u recimo RB6 Siege-u i naokolo. Tako da thnx no thnx.

    • moordrak

      @Saren, 04.08.2022 - 22:32

      Zato sam te i pitao zašto. Nisi mi baš uvjerljiv. Evo, napisat ću malo duži odgovor pa ako ti se čita…
      Kažeš Tecent je omražen. Da. vidim. Svi uzimaju njihove pare šutke bez obzira radilo se o američkim ili europskim tvrtkama. Pogledaj malo u što sve Kinezi ulažu. Mogao bi se iznenaditi 🙂 Kažeš petljaju po svome. Vjerojatno misliš na mikrotransakcije. Mikrotransakcije koristi veliki broj ljudi. Kenja glasna manjina. Nemoj se zavaravati. Taj segment trgovine definitivno ima svoju publiku. Misle li kinezi još više komercijalizirati neke stvari, ok. So be it. Osobno, ne smatram mikrotransakcije nekim prevelikim zlom. Ja ti to gledam ovako: Radije ću dati šaku kovanica i kupovati dodatak po dodatak nego odmah u startu ispljunuti par k kuna za sve. Igre su ionako preskupe. Manje me boli kad moram dati 10×60 kn a ne 600 u komadu 🙂
      Sve korporacije, bez iznimke su govna prema korisnicima, a niti svoje djelatnike ne cijene ništa više. Kada to ne bi bilo tako, onda ne bi bili međunarodne mega korporacije sa bilijunskim zaradama nego lokalni Đuro d.o.o . Svi smo mi za njih samo brojevi u nekom šarenom grafu. I radnici su naučili svoju lekciju. Nema više lojalnosti firmi kao za vrijeme tvojih i mojih roditelja. Zajebi priču. Kada se projekt završi, ideš dalje. Niti jedna jedina tvrtka koja se bavi proizvodnjom softvera ne štedi svoje zaposlenike od posla, neznam od kuda ti taj romantičarski stav da je sve ružičasto u profesionalnim odnosima. Posao je posao, a kada postoje fiksni rokovi, nema labavo. Nigdje. U cijeloj industriji i to ne samo zabave situacija je uglavnom ista. Nu, da se vratim na Kineze, Evo čisto jedno retoričko pitanje: što je po tebi bolje, da većina zaposlenih u Ubisoftu izgubi posao ili da u priču uleti kineski ulagač? Ne moraš odgovoriti mislim da je stvar jasna kao dan. Kinezi su žestoki igrači., imaju tehnologiju, imaju znanje, imaju novac i žele ga uložiti izvan svoje matične zemlje. Ostaju li neke vrijednosti tebi, meni, Hrvatima, Srbima, Francuzima , Amerikancima u vlasništvu, nema razloga apriori odbijati kineski kapital. Eto, zato mi je taj tvoj komentar neću kupovati ako je kinesko totalno besmislen. GG.

    • Saren

      @moordrak, 05.08.2022 - 00:09

      I ok slazemo se da se ne slazemo. Nema kompanije kako si rekao koja je finjak prema korisnicima, dovoljno je vidjeti Activision i ekipu i sve se zna unaprijed. S tim recenim i dalje mi je Tencent jedna od najomrazenijih firmi i hajmo se ne zavaravati svi znamo kako brzo mijenjaju sve gaming firme “tune” kada dodje Tencent i kakvo dodvoravanje slijedi zbog njih i politike njihove vlade, te kako sam rekao opcenito njihov nacin poslovanja. Iz tih razloga me neces vidjeti blizu Epica – 100% sam siguran da je Tencent zamirisao Sweenyu pa ga uvjerio kako se treba poslovati – i dok mi je takva firma negdje sa gotovo vecinskim vlasnistvom i debelo blizu 50% ja im blizu ne-idem. Ne nemam problem sa kineskim firmama opcenito – no postoje one malo gadnije i malo manje gadnije sa ponasanjem i ophodenjem, te one koje bi mi uz smijesak zamotali govance u celofan – da mi se, eto, lijepse svidi. Hvala ne hvala kako sam rekao, ako ovi uzmi blizu 50% vlasnistva ili vise – nema me blizu ubuduce Ubisoftu i njihovim proizvodima, ma da su zlatni. A Ubisoft si je sam kriv – imali su sve na dlanu i jos uvijek imaju, no grazivost i nedostatak ideja te opcenito kompanija koja je medju najskupljima (druga u Europi ili cak prva ako se ne varam po vrijednosti) krene nazad- idu smjerom Blizzarda – i to su si sami krivi da se ne lazemo. Plus unazad zadnjih 10 godina + nema njihove igre koja ne kosta preko 100 eura jer su uvijek super duper ultra izdanja u pitanju. Prema tome kako rekoh – cim im Tencent da love – vidjet ces i sam kako se se brzo okrenuti ploca u poslovanju, ophodenju prema fanovima i svemu ostalom. Kako sam rekao slazemo se da se ne slazemo.

    • moordrak

      @Saren, 05.08.2022 - 01:04

      Imaš nekakve iracionalne strahove koje, priznajem, ne razumijem. Nu dobro. Svi imamo pravo na svoje demone 🙂 Glede Ubisofta, point taken. Istinu zboriš. Ubisoft dobro naplaćuje svoj rad. Unazad tih istih desetak godina, daj pogledaj koliko puta smo imali popuste i po 90%? Daj mi reci kad je Nintendo spustio svoje proizvode za 90% ili kada ih je dijelio potpuno besplatno? Evo, Valhalla je unutar plus pretplate za đ. Isto kao i najbolje AC igre iz serijala. Dobija li Ubisoft dio PS kolača? Gotovo sigurno, da. I tu si u pravu kada kažeš da je Ubisoft sam kriv za situaciju u kojoj se nalazi. Obzirom koliko timova imaju, pravo je čudo da uopće izbace bilo koju igru na tržište 🙂 Možda griješim dušu, ali mislim da im jedna dobra konsolidacija ne bi škodila…

    • Saren

      @moordrak, 05.08.2022 - 01:15

      Daleko od strahova samo cinjenica o kakvoj se firmi radi tj. konglomeratu i zbog cega ne zelim uopce imati posla sa njima – cim dalje tim bolje. Da imamo popuste, hvala bogu, cinjenica i dalje ostaje da prvih bar 6+ mjeseci jaaaako dobro unovcuju oni svoje proizvode – sta je ok. Istina imaju previse timova, no na kraju su se sami sveli na to, to je njihov problem. Na svakom je ponaosob da kupi ili ne kupi. Kako rekoh mogu se slozit sa konsolidacijom – ne sa Tencentom iza njih, jer tocno znam sta ce biti i dogoditi se. Tako da opet hvala ali ne hvala.

    • Veseleilo

      @moordrak, 04.08.2022 - 21:59

      “i dalje će morati izbacivati kvalitetne igre misle li opstati na tržištu” – dobar vic.

    • moordrak

      @Veseleilo, 04.08.2022 - 22:43

      Pa dobro sad ne možeš reći da je štajaznam, zadnji Assassins creed loša igra. Nije. To što je meni i tebi dopizdila jer smo već izigrali masu toga prije nje drugi je par rukava. Iako, što sam stariji, primijetio sam da me je sve teže i teže impresionirati…

    • Veseleilo

      @moordrak, 04.08.2022 - 23:27

      Problem je sto sam navikao da obilazim cijelu mapu i rijesavam sve misije, sta god da igram. Igrajuci Odiseju taj nacin igranja me sprzio i ubrzo sam odustao. Od tada ne igram Ubi igre i iako bih volio odigrati i FC6 i Valhalu, jednostavno imam fobiju… A vec duze vremena ne mogu se uziviti ni u jednu igru. Odustajem nakon par dana. Napunio 40 danas, jbg. Nije sve ni do godina, nemam vise ni ekipu da igram neke MP igre, a zivaca da modujem stare SP isto nemam. Penzija…

  • Dragan[MKD]

    04.08.2022 - 17:57

    Ajme 20 tisuća zaposlenika, pa koliko oni daju svaki mjesec za plaću? Valjda je neku suludu svotu, jer svi znamo koliko su plaće developera, a bome i executiva.

    • Chimichangas

      @Dragan[MKD], 04.08.2022 - 18:51

      zato mi placamo dlc-e i mikrotransakcije, nek se nadje

  • moordrak

    04.08.2022 - 19:12

    Zato te silne odgode. Mogao bi se dogoditi takeovr…ako već nije…. Znači Francuzi računaju na Kineze. Fino fino. Pa, bilo bi i vrijeme da se Assassins creed napokon preseli na daleki istok.

  • Stitrek

    04.08.2022 - 19:36

    Kinezi se lagano infiltriraju u sve svere zapadne industrije, vecina zapadnjaka se uljenila zato i hrle za brzom lovom i prodajom.
    Sreca tu su Naughty Dog i Rockstar koji bi mogli biti primjer drugima, kvaliteta iznad kvantitete je uvijek odrziva.

  • prdomlat

    04.08.2022 - 21:07

    Ode sve u ku*ac ionako, pa zašto ne bi i Ubisoft Kinezima, ionako će ih Tencent sve pokupovat kroz par godina pa ćemo morat pristajat na njihove spyware cookiebot 8000 uvjete korištenja i promjene svaki j*beni tjedan će stizat na mail obavijest da su promijenili uvijete i bili prisiljeni naći novi način kako ukrast apsolutno sve moguće podatke, tražit će nas OIB i uzorak kose da bi mogli nastavit koristit osnovne značajke u igrama, ma daaa da ništa, vrijeme je da odj*bem od gejminga i posadim si jedan lijepi vrt, nabavim pušku, odem u lov ponekad, ako budem htio gejmat zvat ću vas na šah, doviđenja ćao

  • DjokaBA

    05.08.2022 - 09:13

    Realno Sony platio jedan studio 3 milijarde, a ceo Ubisoft za 5m. A samo zamisljam da se AC fransiza da Naughty Dogu na primer…

    • vragec25cro

      @DjokaBA, 05.08.2022 - 22:36

      Nedo bog.

    • DjokaBA

      @vragec25cro, 06.08.2022 - 10:54

      Jeste, jer Ubishit radi fantastican posao sa fransizom.

    • vragec25cro

      @DjokaBA, 06.08.2022 - 13:36

      Nema to veze i dalje prodaju.Spomenu da nedo bog zbog raznovrsnosti kad ovi rade samo akcijske avanture iz treceg lica od kojih se hvala bogu Ac udaljio i otisao u rpg vode

    • DjokaBA

      @vragec25cro, 06.08.2022 - 14:41

      Ni sa jednom rečju u ovom postu se ne slažem.. ali ok, poštujem mišljenje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?