HCL.HR

Umro je kreator popularne društvene igre Catan

Zoran Žalac 04.04.2023.   •   4 komentara   •   Industrija videoigara


Tvorac društvene igre Catan, koja je pokorila svijet i prodala se u više od 40 milijuna primjeraka, preminuo je početkom ovog mjeseca u 70. godini života.

Klaus Teuber, tvorac popularne igre Catan, umro je prošle subote u 70. godini života. Teuber je preminuo nakon ozbiljnog oboljenja, otkrila je njegova obitelj na  službenoj stranici Catan.com.

U slučaju da niste čuli za Catan, riječ je o društvenoj igri, tj. boardgaming naslovu koji se prvi put pojavio sredinom devedesetih godina u Njemačkoj kao Die Siedler von Catan. Igra je iste 1995. proglašena najboljom društvenom igrom te godine, kasnije je preimenovana u Catan te je prevedena na 40 jezika i prodana u više od 40 milijuna primjeraka. 

Catan je ekonomska simulacija u kojoj igrači razvijaju svoja naselja i gradove pomoću resursa. Igra je kompetitivna, igra se u 3-4 igrača, a pobjednik je onaj koji najbrže osvoji određeni broj bodova za svoja naselja.

Catan je više puta zaživio u digitalnom izdanju. Upravo se ove godine igra pojavila na PlayStation 5 te Xbox Series konzolama.

Komentari (4)

  • PS1

    04.04.2023 - 17:28

    Najbolja drustvena igra

  • zlakob

    04.04.2023 - 18:02

    kolko sam popio igrajući ovo… pff…

  • mirkunjaaa

    05.04.2023 - 06:51

    Kad je izasla bila je bomba, izlaskom kompleksnijih igara postala kamilica.
    Svakako zasluzuje misto u gaming povijesti 👍

  • Letus

    05.04.2023 - 22:29

    Pozdrav ekipa. Da li ima ovdje znalaca koji mogu preporučiti još par igara kao što je Catan? Znali smo se skupit kao ekipa i igrat Catan i bilo je zakon, ali htjeli bismo probat nešto novo nešto divlje. Pa ako imate kakvih preporuka za board gameove za dobro druženje nabacite pliz i objasnte ukratko zašt su dobre ili bolje od Catana. Hvala puno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?