HCL.HR

Usluga Shadow na pretplatu nudi unajmljivanje brutalnog gaming PC-a kakvog nema u prodaji

Zoran Žalac 03.08.2018.   •   15 komentara   •   Tehnologija


U Sjedinjenim Američkim Državama lansirana je pretplatnička usluga u kojoj se preko oblaka ne iznajmljuju igre već sam hardver za igranje.

Kad god se priča o budućnosti gaminga, u zadnje se vrijeme govori o dvije stvari – pretplatničkim uslugama i tehnologiji streamanja igara putem računala u oblaku. U nekim rješenjima to dvoje ide ruku pod ruku jer ćemo uskoro imati mjesečnu pretplatu za uslugu streamanja igara koje nisu u našem vlasništvu (tj. već ju imamo s PS Now uslugom). No, u drugim slučajevima imat ćemo mjesečnu pretplatu za uslugu igranja igara koje sami kupimo (tj. već ju imamo s GeForce Now uslugom).

U ovaj drugi tip usluge pripada i Shadow, pretplatnička usluga koja je ranije ove godine lansirana u Kaliforniji, a od 09. 08. bit će dostupna i u ostatku SAD-a. Shadow obećava isto ono što i slične usluge za streaming – igranje PC igara na maksimalnim postavkama bez obzira na čemu ih vi igrali – jeftinom PC-u, laptopu, mobitelu, MacBooku ili TV-u. No, Shadow ima i nekoliko specifičnih karakteristika.

Naime, uz mjesečnu pretplatu koja iznosi 34.95 američkih dolara, Shadow svojim korisnicima zapravo iznajmljuje gaming PC kakav ne bi mogli nabaviti u slobodnoj prodaji. Igre se s ovom uslugom izvode na računalima koja koriste Intelove Xeon procesore i posebna grafička rješenja iz Nvidije koja sadrže 16 GB video memorije. Svaki korisnik dobiva “svoje” računalo bazirano na Windows 10 OS-u, a zajedno s njime i uslugu pohranjivanja datoteka u oblak, s kapacitetom do 256 GB prostora za skladištenje.

Sama usluga ne dolazi ni sa kakvim igrama već se na unajmljenom virtualnom PC-u morate prijaviti na Steam, Origin, Uplay ili ostale servise kako biste pristupili igrama koje već posjedujete. Tvorci ove usluge ne otkrivaju kojim se metodama bore protiv latencije prilikom streaminga, ali isto tako poručuju da za optimalno igranje korisnicima treba veza od barem 50 mbps.

Cijena od 35 dolara mjesečno nije mala, ali Shadow se ne promovira samo kao gaming usluga nego se tim putem mogu koristiti i druge zahtjevne aplikacije za ozbiljniji rad, a tu je i opcija pohrane datoteka (koja se drugdje ionako plaća). Povrh svega toga, Shadow nudi interesantnu mogućnost brzog prebacivanja igre s jednog uređaja na drugi – primjerice, streamate igru na mobitelu pa bez ikakvog pauziranja s prebacite igranje na TV.

Shadow je samo jedna od usluga koje obećavaju takvu “budućnost” gaminga već sada, premda su još daleko od “našeg praga”. U bilo kojem slučaju, Microsoft, Nvidia, Google i brojne druge tvrtke gledaju u ovom smjeru, tako da nam budućnost igranja u oblaku ne gine.

Označeno sa:

Komentari (15)

  • CimTvRafo

    03.08.2018 - 17:05

    hah cijena jede 100%

  • Apocalypse4987

    03.08.2018 - 17:27

    aj da zaokružimo na 4 godine, ispadne oko 10 000 kn, šta je opet jeftinije od kupnje ekvivalentne mašine. Al nije to to, ja bi osobno radije platija i duplo, al da posjedujem nešto nego plačat pretplatu, jer na kraju krajeva kupljenu konfiguraciju mogu prodat, poklonit, prenamjenit za nešto drugo. A onaj gušt kad dođu dijelovi, pa se sve sastavi i prvo paljenje prođe bez problema, kučište zapišti po prvi put, ventilatori spremni da sve vrte ko ludi, e to se ne može platit nikakvom pretplatom

    • Zoran Žalac

      @Apocalypse4987, 03.08.2018 - 17:35

      Realno, kad je ikome prvo paljenje prošlo bez problema? 😀

    • Apocalypse4987

      @Zoran Žalac, 03.08.2018 - 17:49

      Virova ili ne, al ova zadnja konfiguracija koju sam sastavija upalila iz prve. Neopisv osječaj

    • thaares

      @Zoran Žalac, 03.08.2018 - 17:49

      A mislia sam da je u meni problem ???

    • moordrak

      @Zoran Žalac, 03.08.2018 - 18:09

      Lipi moj, a kad si ti zadnji put slaga komp? ’45? Pa nije da dobiješ knjigu u tvrdom uvezu od 250 strana uputa k’o za štelanje SMC ISA BNC network kartice na IBM-ovoj 386-ici. E to je je bila nauka. Izgubiš dva sata na štelanje, ubodeš miša i ode sve u 3 P.M. Ovo danas je idiotproof fumus vaginalis. Natakneš i radi. Zanimljivo je da windowsi jednako jedu g*vna kod instalacije sad kao i prije 25 godina. Samo što si sada jedno 10.000 puta veći

    • Zoran Žalac

      @moordrak, 03.08.2018 - 18:32

      Ma zezam se. Eto prije četiri mjeseca sam zadnji put slagao sve iz temelja i kad sam upalio računao sam da ću nešto morati ponovo, da sam nešto zaboravio ili sl. Upalilo – crn ekran, komp se restarta – ali moralo se triput restartat (automatski) i proradilo. Ja se iznenadio. Ali s tehnologijom, koliko god ona napredovala i bila plug’n’play, još uvijek imam taj osjećaj – da će nešto sasvim rendom utjecati čim god krenem prčkati po hardveru. Tipa da u jednom trenutku neće raditi, a kad magično udarim nogom po kućištu – radit će kao urica. To mi je u navici od starih vremena – dok se još televizore udaralo da bi se slika stabilizirala. Danas TV nemoš pošteno ni udarit bez da kasnije moraš nositi na servis.

    • MARDUK

      @moordrak, 03.08.2018 - 18:34

      Uvodi MS pretplatu na mjesecnom nivou za win 10 enterpris.Ako dojdje na home ili pro verzije oni sto ku kupovali i koristili desetku imace krv na svojim rukama.

    • moordrak

      @MARDUK, 03.08.2018 - 19:11

      Enterprise licence su druga firma da tako kažem. Imaju oni takav sustav naplate još od XP-a. Sve ovisi kako se dogovori posao na korporativnoj razini. Nije isto ako licence kupuje recimo FINA koja ima 5 tisuća računala u sustavu ili Pero za svoju pametnu kasu na štandu na šetnici u Staroj Baški. Na razini korporacije imaš svoj licencni server koji prati koliko si čega i gdje instalirao. Lijepo to radi da ne kažem špijunira. Ovisno o dogovoru, ispostave ti račun za sve što koristiš. Uveli su potiho istu funkcionalnost u kućne edicije windowsa na samom početku distribucije desetke samo što kao obični korisnik ne vidiš tu komunikaciju prema MS-u jer je dobro zakamuflirana u razno-razne eule. Ne forsiraju valjanost licence sve dok si “normalni” kućni korisnik odnosno dok ne primijete da se jedan te isti serijski broj pojavljuje istovremeno na više od 5 računala na različitim IP adresama. Windowsi čak i nisu toliki problem, ali drzneš li se koristiti Office bez plaćanja, e onda će se cheking ponavljati malo češće i vrlo lako se može desiti da ti ubiju licencu windowsa. Sve dok ne zlorabiš svoj serijski broj kojeg si legalno kupio, nećeš imati problema sa licencama. Sve ovo što se distribuira netom, nelegalnim kanalima, vrlo brzo dođe na crnu listu.

    • MARDUK

      @moordrak, 03.08.2018 - 20:08

      Ne pricam o tome nego o desktop-as-a-service usluzi

    • moordrak

      @MARDUK, 03.08.2018 - 23:22

      A misliš na mohoro. To je neka druga liga. Petljaju po tome, da. Imaju oni azure ali htjeli bi nešto ala Citrix. IT-ovcima bi olakšali život jer se ne bi trebali brinuti o hardveru i mreži već samo o softverskom managementu virtualnih mašina. VDI je u vlasništvu korporacije koja ga vrti u svom datacentru, na vlastitoj ili iznjamljenoj mrežnoj infrastrukturi za razliku od DAAS-a kojeg bi vrtio provajder usluge zajedno sa mrežnom podrškom. Neznam. Ima projekt mohoro potencijala, ali govoreći čisto kao IT-ovac, više volim imati ja kontrolu nad infrastrukturom nego tamo neki barba iz najbližeg datacentra negdje u božjoj materi. Kao i uvijek, odluke gdje će se utočiti lova donosi management . Tko pita IT-ovce išta…

    • MARDUK

      @Zoran Žalac, 03.08.2018 - 18:32

      Ne racunaju se nepsimeni xD

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 04.08.2018 - 10:36

      Hahaha…bravo. Bas sam to krenio pisati. Ali svatko tko uziva u carima PCa upravo taj dio i voli. Mnogima koji se ne bave racunalima ta izjava biti ce cudna ali oni koji ih sastavljaju i vole – znaju o cemu se radi. Ono sto smo imali kod C64 i stelanja glave kod pokretanja svake igre danas imamo u PCima i PCasi to obozavaju. Jbga, sve nam je danas pojednostavljeno pa nam tako danas mali LCD ekrani na plocama kazu o kakvom se problemu radi i sto moramo napraviti ali i dalje se radi o super zanimljivoj zabavi. Od nabavke dijelova koje trgovine gotovo nikada nemaju na lageru, sto je takodjer dio uzbudjenja, do otvaranja onih mirisljavih kutija, bacanja uputa sa strane jer i mi, kao i Igor, sve najbolje znamo sami 🙂 pa do slaganja i glancanja svakog dijelica i dijela. Ako prodje sve bez pistanja beepera i sustav se boota iz prve…nije to dobro 🙂 mora se malo nesto zakomplicirati da sve bude zanimljivije.

  • funky0308

    04.08.2018 - 10:44

    Nije ovo lose, ni malo. Je skupo, barem za nas. 225kn mjesecno je poprilicno puno, jos kada u to ubrojimo i igru koju treba kupiti dodjemo po poprilicnog iznosa ali za koristiti ponekada – odlicna fora. Kada se covjek zatekne negdje gdje ne moze ponijeti komp ili u bilo kojoj drugoj situaciji, a da pare nisu problem – odlicno. Da se radi o 100tinjak kuna bilo bi jos bolje. Kupis igru i mjesec dana pretplate i odigras nesto kako spada, na jakom PCu i adio. Mozda u tom trenutku ne mozes dati 4000-5000kn za novu grafu, a stara bas i ne gura igru koju bi htio odigrati. U takvom slucaju ova usluga moze biti i vise nego zanimljiva. Samo, ponavljam, za nase prostore ovo je ipak preskupo. Naravno da je uvijek bolje imati svoj PC, tu zamjene nema i nikako nije isplativo placati ovo godinama ali vec vidim primjenu kod sebe. Za sada malcu jos nisam rijesio komp, a sve cesce hoce igrati igre na kompu, platim mu mjesec dana i neka igra na svom TVu ili na laptopu.

  • Hax Ez

    05.08.2018 - 01:00

    A osim potrebnih 50 mbps potrebna je i fizicka blizina serveru, barem je tako kod ostalih, a za nas sa balkana to nikad nije bila dobra vest jer ce nam najblizi server u najboljem slucaju biti bec

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?