HCL.HR

Valve možda radi na prijenosnom uređaju za igranje Steam igara

Zoran Žalac 25.05.2021.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Osnivač stranice koja prati bazu podataka Steama primijetio je reference na nešto zvano SteamPal, a čini se kako ima veze s nekim prijenosnim uređajem za igranje.

Pavel Djundik, osnivač stranice SteamDB, koja prati bazu podataka Steama, uočio je nekoliko referenci u kodu zadnje beta verzije Steam klijenta koje upućuju na to da bi Valve mogao raditi na nečemu zvanom SteamPal. Nije kristalno jasno o čemu se tu zapravo radi, ali projekt pod kodnim imenom “Neptune” navodno bi mogao biti novi komad hardvera iz Valvea.

Spominje se tu podrška za WiFi i Bluetooth, te zrakoplovni mod, što bi lako moglo značiti da Valve radi na nekakvom prijenosnom uređaju za igranje igara na Steamu. Također se spominje da bi se mogle koristiti opcije gašenja, restartiranja ili suspendiranja sustava.

Naravno, kad se u kontekstu PC igara spomene prijenosni uređaj za igranje, mnogi automatski pomisle na laptope, eventualno na tablete. Međutim, u zadnje vrijeme vodi se žustra bitka tko će napraviti potpuno funkcionalan PC za igranje igara u manjem formatu nalik Nintendo Switch konzoli. Velike su šanse da će Valve nastojati pokriti taj segment tržišta, s obzirom da ondje još nema izraženog vladara.

Vrijedi napomenuti da Valve ima sada već desetljeće dugu povijest izrade hardvera namijenjenog za igranje videoigara. Nekoć davno imali su inicijativu Steam Machines preko koje su željeli dovesti Steam u dnevni boravak. U tome baš i nisu uspjeli, no proizvodi poput Steam Linka i Steam kontrolera ipak su našli manji dio publike. Nadalje, pokušali su pokoriti i tržište VR uređaja, prvo u suradnji s tvrtkom HTC, a potom i samostalno.

Za kraj, prijenosni PC manjeg formata mogao bi se smatrati svojevrsnom konzolom. Valve s takvim uređajem ne bi distribuirao operativni sustav Windows pa je moguće da Valve priprema neki vlastiti sustav. Spominjemo to jer je Gabe Newell nedavno izjavio da ćemo do kraja godine imati viziju o Valveovim igrama na konzolama. Što ako je mislio na prijenosne Steam konzole? Sve je moguće…

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • mg

    25.05.2021 - 15:30

    nova konzolica:)

  • Tomo258

    25.05.2021 - 15:31

    Da nisu prestali proizvodit steam kontrolere pokrili bi još veće tržište

    • zlakob

      @Tomo258, 25.05.2021 - 17:00

      neznam.. pc gamer sam oduvijek i steam mi je sve, ali taj njihov kontroler nikad nebi zamjenio za xbox/ps kontroler

    • Demon90

      @Tomo258, 25.05.2021 - 18:08

      A mislim ja ga imam i iskreno kad se zapravo pravilno podesi touchpad gamepad je dobar iako meni osobno trenutno je stadin controler nekako najbolji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?