HCL.HR

Warren Spector sumnja da će VR zaživjeti

Juraj Bevandić 25.06.2015.   •   11 komentara   •   Zanimljivosti


Jedan od veterana gaming industrije, Warren Spector, nedavno je izjavio opravdane sumnje u trend virtualne stvarnosti u gamingu, ali smatra da proširena stvarnost ima potencijala.

Kada napravite Deus Ex, igru koja se i dan danas, petnaest godina nakon izlaska smatra jednom od najboljih igara svih vremena, onda vaše mišljenje igračima zaista nešto znači. Warren Spector je osim toga sa svojim timom Looking Glass Studios radio i na mnogim drugim bitnim naslovima koji su pomogli oblikovati gaming kakav danas poznajemo.

Iako se Spector ove godine nije pojavljivao na medijskim događanjima, GamesIndustry ga je susreo u sklopu E3 sajma i pozvao na kratak razgovor o samoj manifestaciji, ali i trenutačnom stanju gaming industrije. Njima je priznao kako misli da je VR tehnologija u gamingu, poput popularnog Oculus Rifta, samo pomodni trend koji neće zaživjeti.

„Mislim da će zainteresirati neke tvrdokorne igrače i vidim velike mogućnosti VR-a u društvenim medijima, virtualnim sastancima i otkačenim stvarima poput uklanjanja fobija.“ kaže Warren. No što se gaminga tiče, ne vidi zašto bi itko u svrhu zabave privezao veliku napravu za glavu i to koristio duže vrijeme. Smatra da to ljude izolira od svijeta i kako se većina igrača ne bi osjećala dobro koristeći takve uređaje.

Podsjećamo da je on sam radio pred gotovo dvadeset godina na igrama koje su podržavale VR tehnologiju, pa niti tada to nije zaživjelo. S druge strane, pak, prepoznaje potencijal AR tehnologije, poput Microsoftovog prilično uzbudljivog HoloLensa te kaže kako jedva čeka vidjeti što će biti s time.

Što vi mislite o VR-u? Slažete li se s Warrenom ili mislite da će tehnologija zaživjeti na duže staze?

Komentari (11)

  • Apocalypse4987

    25.06.2015 - 09:01

    Obično se ovakve izjave pokažu totalnim pogreškama, i za TV, radio, izmjeničnu struju, automobile, tenkove, avione, itd su govorili da neće dugo, pa eto

    • BoneDigger

      @Apocalypse4987, 25.06.2015 - 11:17

      Isto to sam pomislio, ali vidit ćemo, možda ispadne da je u pravu.

    • Igi

      @Apocalypse4987, 26.06.2015 - 19:28

      govorili su da ce blu ray bit standard ,da ce zgazit dvd,pa vidimo da bas nije zazivio kod raje 🙂

  • Anomaly

    25.06.2015 - 10:11

    Smatram da bi se VR headset-i kao monitori mogli koristiti i da bi bili jako dobri u tome, pod uslovom da izostanu neprijatnosti prilikom njihovog korišćenja. Izolacija je pritom dobra stvar za doživljaj igara.

  • Naruto

    25.06.2015 - 11:15

    Teško za reći samo će vrijeme pokazati. Meni osobno se ideja samo po sebi sviđa ali sve ovisi o izvedbi čuo sam da su neki ljudi imali malih zdravstvenih "ispada" nakon igranja na VR mašini. Ali ako to zanemarimo u smislu da se nadamo da do izlaska tih mašina će ti problemi biti riješeni onda ne vidim razloga zašto VR ne bi zaživjela u gaming svijetu. Možda je ovo malo pretjerano i pričam možda previše u budućnost ali mislim da je san svakog gamera biti u virtualnom svijetu i da se tvoj avatar u igri miče kao i ti pokretima tijela umjesto do sada kontrolerom ili tipkovnicom. Iz moje perspektive VR je prvi korak k tome. Što se tiče navoda o "izoliranosti od svijeta" smatram da to ovisi od igrača do igrača ali generalno mislim da bi većina gamera u tome uživala jer bi se mogli u potpunosti posvetiti igri.

  • l)oolvl

    25.06.2015 - 11:20

    slično su govorili i za računala prije 40ak godina….; ovo je tek početak, u prošlosti nisu uspijevali jer tehnologija još nije bila dovoljno pristupačna i razvijena, ali danas je već drukčija priča

    • Antifeminista

      @l)oolvl, 25.06.2015 - 11:46

      Nemoj biti tako siguran strikane 😉

  • kozmos098

    25.06.2015 - 13:17

    ja na ovom e3 sajmu nisam vidio neku normalnu igricu za taj VR, a ka trebali bi ga izdati sljedeće godine. mislim da to još neće zaživjeti u potpunosti posebno ne na konzolama koje su hardverski ogranićene, al možda grješim nadam se…

  • maxim.x

    25.06.2015 - 16:11

    Slazem se s njim u potpunosti. Koristenje svih tih VR uredaja znaci gledanje u ekran udaljen nekoliko centimetara od oka, sto na neka dulja vremenska razdoblja nikako ne moze biti dobro. Tako da ne, ne vidim da ce ovo ikada zaziviti u gejmingu.

  • Bojko

    25.06.2015 - 18:56

    Predviđam situaciju sličnu kao i sa 3D filmovima – dug period usvajanja i veliki napredak u tom periodu. Bit će djelomično prihvaćeno, ali u zaborav neće pasti sigurno.

  • trulex

    26.06.2015 - 01:56

    ma dok mene boli k*rac za ovo to znači da će propast

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?