HCL.HR

Može li Xbox konkurirati Switchu s ovim konceptom handheld gaminga?

Igor Belan 08.08.2019.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Novi 3D renderi pomažu približiti koncept za handheld gaming na kojem Microsoft radi već neko vrijeme, a za koji su nedavno podnijeli i novi patent.


Još u vrijeme dok su handheld konzole poput PSP-a, Vite i 3DS-a bile popularne, svakog E3 sajma šalio sam se s ekipom kako će Microsoft ove godine sigurno predstaviti svoju handheld konzolu. Šalio sam se, ali potajno sam se nadao da sam u pravu. U konkurenciji najveća tri proizvođača konzola jedino Microsoft nikad nije ušao na to tržište handhelda. No ako je suditi po nekim nedavno podnesenim patentima i objavama iz Microsoft Researcha, to bi se moglo promijeniti. Doduše, ne baš u obliku punokrvne handheld konzole.

Dopustite da objasnim.

Naime, Microsoft je prošlog mjeseca podnio patent za uređaj koji bi punio bateriju odvojim kontrolerima koji bi se mogli spojiti na bokove tableta i smartphone uređaja. Taj patent u skladu je s vizijom dodatka za mobilne uređaje kakvu smo vidjeli ranije kroz objave Microsoft Researcha, tima koji već neko vrijeme istražuje potencijal kontrolera za tablete i smartfone i pokušava dizajnirati savršeno riješenje. Za što, pitate se? Za igranje mobilnih igara? Ne baš – cilj im je napraviti prilagodivi fizički kontroler za njihovu xCloud platformu, koja će se oslanjati na game streaming Xbox igara na raznim uređajima. Nešto kao Google Stadia, da vam bude jasnije.

Ovako su izgledali prototipovi takvog kontrolera iz Microsoft Researcha prije manje od godinu dana.

Velike kompanije poput Microsofta konstantno istražuju i razvijaju nove ideje za uređaje od kojih mnogi završe u smeću, no sada kada iza ove ideje i prototipova stoji i jedan patent, cijela stvar je malo izgledanija. Ekipa iz Yanko Designa napravila je i 3D render za ovakav uređaj nazvavši ga Xbox Cloud u nadi da nam malo bolje vizualiziraju kako bi konačni proizvod mogao izgledati.

Xbox cloud handheld console

xbox cloud handheld

Više slika možete vidjeti na YankoDesign.com.

Vjerujem da ćete se složiti da njihova vizija ovog uređaja izgleda dobro, no čudno mi je da nisu predvidjeli da ovakav dizajn zbog “lopatica” na vrhovima može biti spojen samo na mobitele koji se uklapaju širinom upravo u te lopatice. Microsoftov originalni dizajn, iako nešto ružniji, može biti spojen na sve od tableta do smartphoneova raznih dimenzija.

U svakom slučaju, lako je zamisliti svijet budućnosti u kojemu na smartphoneu možemo uz fizičke kontrole i suludo brz internet igrati visokobudžetne igre za konzole budućnosti kroz magiju game streaminga i ovakvih dodatnih uređaja. Hoće li išta od ovoga na kraju biti još ne znamo, ali zabavno je maštati.

Komentari (14)

  • matyX6

    08.08.2019 - 12:24

    Takve stvari već postoje na tržištu i da to funkcionira veoma dobro. Na iOS-u već postoje mnogi portovi indie igara, a nude isto iskustvo igranja kao i ostale platforme. Mobilni uređaji su danas snažniji od Switch konzole, a dolaženjem raznih pretplatničkih usluga biblioteka igara će se samo povećati. Činjenica je da su AppStore i Google Play već danas najveće gaming platforme i mislim da mogu konkurirati svima u tom polju, a ne samo Switchu. Moje mišljenje je da je to budućnost gaminga.

  • vragec25cro

    08.08.2019 - 13:45

    Nema smisla ako ne naprave neku dobru handled konzolu.Jedini ako operateri izbace ponude interneta kao Hoferovi po 50+gb za 20€,da možeš igrati na putu.Ovako glupo pošto večv ak igram doma zavalim se na kauč pred tv spojim đojstik na neku konzolu ili pc i uživam u izboru od skoro 1000 igara steam +xbox game pas ultimate +ps4(da moram se pohvaliti Sanke i šta mi možeš)

    • Kr2t0s

      @vragec25cro, 08.08.2019 - 14:11

      Pa tele2 ima tarifu sa svime neograničeno za 169 kn

    • Demon90

      @vragec25cro, 08.08.2019 - 14:27

      Pa nije im glavni cilj hrvatsko tržište. Iako vjerujem da i hrvatski operateri imaju neograničenu ponudu. Dolje im je globalni ja osobno ovdje kao i mnogi imam neograničen mobilni i kućni internet. I kad kazem neograniceni mislim neograniceni znači ne smanjuje mi se brzina nakon određene potrosnje.

    • vragec25cro

      @Demon90, 08.08.2019 - 16:53

      Mislim na mobilni internet ne na fiksni(osim ako misliš i na mobilni )

    • Demon90

      @vragec25cro, 08.08.2019 - 18:10

      Pa napisao sam da mislim na mobilni.

    • vragec25cro

      @Demon90, 08.08.2019 - 18:31

      Sory moja greška.

    • Igor Belan

      @vragec25cro, 08.08.2019 - 14:29

      Dobro momci pa pričamo o budućnosti. Ovo nije gotov proizvod, pročitajte članak ako niste. Iako je ovakvo što (cloud gaming
      uz ovakve uređaje) izvedivo i danas u mnogim dijelovima svijeta.

    • vragec25cro

      @Igor Belan, 08.08.2019 - 16:55

      Pročitao prije pisanja prvog komentara.”da možeš igrati na putu” zato spomenuo ostalo jer nema smisla pokraj velkog ekrana da streamam na mali.

    • moordrak

      @vragec25cro, 08.08.2019 - 14:36

      Nego, Neznam kada si zadnji puta gledao ponudu bilo kojeg teleoperatera, ali trendovi su se promijenili. Do prije par godina, podatkovne tarife uopće nisu postojale, a sada se nudi mnoštvo gigabajta za kikiriki para čak u prepaid opciji tako da ova tvrdnja o nedostuposti usluga ne stoji. U hrvatistanu da. Za ne povjerovati. Jedino sa čime se slažem je veličina ekrana 🙂 Što veći to bolji. Ovo u rukama, fuj, ali može biti zabavno kada recimo letiš 18 sati i ne znaš što bi sa sobom …

    • vragec25cro

      @moordrak, 08.08.2019 - 16:56

      meni trenutno 20gb mobilni internet i nemogu potrošiti,ali računaj ako češ streamati neku igru kolko če to jesti interneta.(mobilnog)

  • moordrak

    08.08.2019 - 15:24

    Tržište se unatrag desetak godina strahovito promijenilo zajedno sa navikama potrošača. Sve više elektroničkih uređaja nosimo sa sobom ili na sebi. Navikli smo se na njih smatrajući ih obveznim asesoarom. Ovaj trend je definitivno postao realnost. Android i IOS uređaji jako dugo vremena imaju na raspolaganju sličnu periferiju. Generalni problem do sada je kompatibilnost unutar igara. Ponudi li Microsoft objedinjenu igroteku u jednoj android / IOS aplikaciji, onda igračka sa sličice iznad ima smisla jer su sve konzolaške igre neigrive bez kontrolera pa je ovo must have gadget,
    Realno, radi se o MS brendiranoj periferiji koju možeš zakačiti na bilo što, ne nužno na isključivo proprietary ili one brand pločicu sa ekranom. Tehnologiju imaju. Hoće li biti prihvaćena, e to je drugi par opanaka.

  • deanHR

    08.08.2019 - 15:53

    Ne jer nemaju igara kao Nintendo. Helou

  • N1ko i N1sta

    12.08.2019 - 19:12

    Nema potrebe ovo izbacivati na trziste.
    Vec imamo takve stvari… Bolje nova konzola da se napravi ili joystick nego to cudo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?