HCL.HR

Zlatni Dabar 2019


Dobrodošli kod Zlatnog Dabra!

Petnaestu godinu za redom biramo najbolje videoigre koje zaslužuju biti nagrađene Zlatnim Dabrom, prestižnom nagradom HCL portala. Naš se Zlatni Dabar za ovu prigodu malo proljepšao, ali je u duši ostao ista dobrica pa je vama prepustio svu slobodu glasanja. Pripremio je ukupno 12 kategorija, u svakoj po sedam nominacija, a organizirao je i zasebno glasanje za ultimativnu nagradu – najbolju igru 2019. godine.

Dabar se još jednom obvezao kontaktirati proizvođače i izdavače nagrađenih igara te će njima po završetku glasanja biti poslani simpatični kipići njega samoga.

[su_spoiler title=”Osnovne informacije o Zlatnom Dabru 2019″ style=”fancy” icon=”chevron”]

 • Glasanje u Zlatnom Dabru 2019 otvoreno je do 29. 12. u 23:59 sati.
 • Rezultati glasanja ostaju skriveni do tog datuma.
 • Glasanje je dopušteno svim registriranim korisnicima portala HCL.hr.
 • Svaki korisnik ima pravo ostaviti po jedan glas u svakoj ponuđenoj kategoriji.[/su_spoiler]

Ispod ćete pronaći svih 12 dabrovovih kategorija. One nisu tipične kategorije po žanrovima ili platformama pa svakako pročitajte opis svake kako biste znali za što točno glasate. Ankete se nalaze iza klizne tipke pa zasučite rukave i obavite svoju gamersku dužnost – glasujte za najbolje igre 2019.

Najbolji dizajn igrivosti

Nagrada za najzabavniju interakciju u virtualnom okruženju.

Zlatni Dabar je nagrada za interaktivni medij videoigara pa je naša prva kategorija fokusirana na igrivost iliti gameplay. Dizajniranje zabavne igre je umijeće, ali ne i znanost. Dobar dizajn igrivosti jest ono što nam stvara užitak u igranju. Igre s vrhunskim dizajnom gameplaya znaju ponuditi pošten izazov, intuitivne kontrole i mehanike koje se logički nadopunjuju. To su igre kod kojih pritisak tipke na kontroleru, tipkovnici ili mišu pokreće slatku čaroliju interakcije u virtualnom obliku.

[su_spoiler title=”Najbolji dizajn igrivosti” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najbolji dizajn igrivosti u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najkvalitetniji dio igre

Nagrada za segment igre koji je osnova cijelom iskustvu gameplaya.

U kategoriji najkvalitetnijeg dijela igre nagrađujemo segmente i mehanike koji su dovoljno dobri da nose cijeli koncept igre. Takav dio igre osigurava temelj zabavnom iskustvu igranja, a ujedno je i onaj komad posebnosti kojim se igra ističe među ostalim naslovima u svom žanru.

[su_spoiler title=”Najkvalitetniji dio igre” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najkvalitetniji dio igre u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najbolje ispripovijedana priča

Nagrada za priču koja nas obogaćuje na intelektualnoj, emotivnoj i/ili duhovnoj razini.

Dobra priča je subjektivan pojam, ali dobra naracija ipak ima objektivne kriterije. U svijetu videoigara cijenimo reaktivne priče u kojima imamo slobodu i luksuz utjecanja na radnju. Kvalitetno pripovijedanje konstantno nas drži zainteresiranima za događaje na ekranu. Ono nas potiče na razmišljanje i kad nismo u igri, intrigira nas novim idejama, iznenađuje zapletima i obratima te nam ostavlja vrijednu uspomenu jednom kad priča završi.

[su_spoiler title=”Najbolje ispripovijedana priča” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najbolje ispripovijedanu priču u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najkvalitetnija prezentacija grafike i zvuka

Nagrada za najupečatljiviji audiovizualni doživljaj u kojemu uživaju sva čula.

Ljepota je u oku promatrača, ali kvaliteta audiovizualnog segmenta u igrama je lako uočljiva. Videoigre kvalitetne prezentacije mogu nas lakoćom preseliti u fiktivne svjetove i uvjeriti u svoju izmišljenu stvarnost. Estetske atrakcije i stilska dočaravanja oplemenjuju i osnažuju ostale aspekte igre, a nije pohlepno tražiti da ih prati jednako kvalitetan zvuk uz odgovarajuću glazbenu podlogu. Kad se sve to posloži u jednoj cjelini, doživljaj prezentacije postaje užitak za sva čula.

[su_spoiler title=”Najkvalitetnija prezentacija grafike i zvuka” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najkvalitetniju prezentaciju grafike i zvuka u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najzanimljiviji virtualni svijet

Nagrada za mjesto na kojemu se izvodi najzabavnije njuškanje iza svakog virtualnog ćoška.

Videoigre su nas oduvijek uvlačile u neki „svoj svijet“. Virtualna su prostranstva danas toliko ogromna da ondje doista možemo provesti brojne sate u namjeri da ostavimo svoj trag na njima. Najviše cijenimo detaljnost i unikatnost tih prostora, no najzanimljiviji su nam oni svjetovi koji pružaju prilike za igrača bez da djeluju kao da ovise o njemu. Ovdje stoga nagrađujemo najatraktivnije lokalitete na koje možemo otputovati jedino kroz drugu stvarnost.

[su_spoiler title=”Najzanimljiviji virtualni svijet” style=”fancy” icon=”chevron”]

Najzanimljiviji virtualni svijet u 2019. imao je:
[/su_spoiler]

Najbolja igra za kooperativno igranje

Nagrada za timsku igru koja potiče međuljudsku interakciju iz pjesme „Kad se male ruke slože“.

Posebna je čar interaktivne zabave kad ju kroz suradnju dijelimo s drugim igračima. Takvim načinom igranja oslobađa se puni potencijal igre i doista vrijedi ono mišljenje da je u društvu sve zabavnije. Dabar pritom nije isključiv pa ovdje nije nominirao samo co-op igre nego je vrata otvorio i za naslove koji kooperativno igranje dopuštaju kao opciju.

[su_spoiler title=”Najbolja igra za kooperativno igranje” style=”fancy” icon=”chevron”]

Najbolju kooperativnu komponentu u 2019. imao je:
[/su_spoiler]

Najbolja igra za kompetitivno igranje

Nagrada za igru u kojoj dominacija pruža najveće zadovoljstvo.

Natjecateljski aspekt gaminga stalno raste u popularnosti i uvijek se pojavljuju novi kandidati koji žele svojih pet minuta slave na kompetitivnoj sceni. Zlatni Dabar cijeni svaki pokušaj inoviranja i poboljšanja postojećih standarda u ovakvom tipu igranja. Iako u ovoj kategoriji značajan dio iskustva ovisi o zajednici igrača, postoje jasni parametri po kojima se može ocijeniti kad je igra dobro prilagođena za izražavanje natjecateljskih vještina i kompetitivnog duha.

[su_spoiler title=”Najbolja igra za kompetitivno igranje” style=”fancy” icon=”chevron”]

Najbolju kompetitivnu komponentu u 2019. imao je:
[/su_spoiler]

Najzanimljivija dobra igra

Nagrada za proizvod ograničene kvalitete, ali iznenađujuće ambicije.

Neke su igre izvrsne, ali samo kad se igrač samostalno potrudi da bi u njima uživao. Upravo su takve nominacije u ovoj kategoriji – igre koje nisu perfektni proizvodi iz raznih razloga, ali zbog svojih ambicija ipak zaslužuju biti istaknute. Ovdje nagrađujemo igre koje zbog manjka inovacija ili zbog tehničkih poteškoća nisu vrijedne apsolutne preporuke, no mogu pružiti fantastičnu zabavu kad im se prilagodite.

[su_spoiler title=”Najzanimljivija dobra igra” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najzanimljiviju dobru igru u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najbolja drugačija igra

Nagrada za igru koja se usudi istaknuti kao drugačija i posebna ovca u stadu.

Raznovrsnost videoigara je istinsko bogatstvo. Ova kategorija Zlatnog Dabra rezervirana je stoga za igre koje nam u postojećim okvirima dokazuju kako sve ideje ipak nisu potrošene. Najbolja drugačija igra je hrabar pokušaj realiziranja novih iskustava, ponekad kroz kombiniranje poznatih elemenata. To je ona igra koja se u cilju inoviranja odvaži postojati izvan poznatih kalupa.

[su_spoiler title=”Najbolja drugačija igra” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najbolju drugačiju igru u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najbolja poučna igra

Nagrada za igru koja spaja ugodno s korisnim i educira igrača svojom pričom ili mehanikama.

Videoigre su tu za razonodu i razbibrigu, ali to ne znači da se od njih ništa ne može naučiti. Dabar je stoga po prvi put odlučio nagraditi igre na temelju njihovog edukativnog karaktera. Primjena naučenoga ovdje je u drugom planu, cilj je prepoznati igre koje su bile informativne i poticale razvoj kognitivnih funkcija kod igrača.

[su_spoiler title=”Najbolja poučna igra” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najbolju poučnu igru u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najbolja staromodna igra

Nagrada za igru koja vješto koristi stil stare škole i pritom ga nadopunjuje svježim idejama.

Razvoj igara konstantno ide prema naprijed, no neki se naslovi drže tradicije kako bi nas zabavili u našim trenucima nostalgije. Staromodnost u tom kontekstu nipošto nije pogrdna pa u ovoj kategoriji Zlatnog Dabra slavimo nove igre koje su nas podsjetile kako i primitivne mehanike mogu pružiti veliku zabavu. Najbolje staromodne igre ne boje se kombinirati stara znanja i nove prakse u odavanju počasti svojim uzorima.

[su_spoiler title=”Najbolja staromodna igra” style=”fancy” icon=”chevron”]

Nagradu za najbolju staromodnu igru u 2019. zaslužuje:
[/su_spoiler]

Najbolji lijek za nostalgiju

Nagrada za staru igru koja se vratila u novome ruhu i podsjetila nas na dobre stare dane.

Igranje videoigara stvara vrijedne uspomene. Ponekad je dobro da lijepi trenuci ostanu u prošlosti, no još je bolje kada ih možemo ponovno doživjeti u modernom izdanju. Možda to više nisu igre kakvima ih pamtimo, možda smo se mi promijenili više od njih samih, ali lijepo je što će i nove generacije igrača njihovim povratkom upoznati zabavu nekog prošlog vremena.

[su_spoiler title=”Najbolji lijek za nostalgiju” style=”fancy” icon=”chevron”]

Najučinkovitiji lijek za nostalgiju u 2019. bio je:
[/su_spoiler]

Igra godine po izboru redakcije HCL.hr portala

Najveće priznanje u Zlatnom Dabru 2019 bit će nagrada za najbolju igru godine po izboru veterana HCL redakcije. S glasanjem smo već započeli, a prethodno tome svi su sudionici bili podvrgnuti sistematskom pregledu na kojemu su morali plesati plesove iz Fornitea da bi dokazali kako istinski poznaju svijet videoigara. Konačni rezultat našeg vijećanja bit će otkriven zajedno sa ostalim rezultatima po završetku Zlatnog Dabra 2019.

Igra godine po izboru posjetitelja portala HCL.hr

Zlatni Dabar uvijek je nagrada koju dodjeljuju sami igrači, odnosno publika koja se okuplja oko našeg portala, foruma i društvenih mreža. U novije vrijeme Dabar vam pruža da izglasate još jednu prestižnu nagradu – onu za najbolju igru godine po vašem izboru. To je jedina kategorija u kojoj nominacije nisu unaprijed određene nego svatko može ostaviti glas za jednu igru po svojoj želji.

U sklopu ove kategorije glasanjem i sami možete osvojiti nagrade koje će biti otkrivene tijekom trajanja Zlatnog Dabra 2019. godine. Samo nastavite pratiti HCL.hr i sve će vam biti jasno.

Da biste glasali u ovoj kategoriji i sudjelovali u nagradnom natječaju, ostavite svoj glas u komentarima ovog članka.

[su_spoiler title=”Pravila nominiranja najbolje igre 2019. godine” open=”no” style=”fancy” icon=”chevron”]Da biste sudjelovali u nagradnom natječaju, sve što trebate učiniti jest nominirati jednu igru iz 2019. godine koju smatrate najboljom igrom 2019. godine.

U nagradnom natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici HCL.hr portala. Dobitnici nagrada u nagradnom natječaju bit će odabrani nasumično na temelju baze važećih (regularnih) nominacija za igru godine, nevezano koja igra bude proglašena igrom godine.

Što se smatra važećom nominacijom? 

 • potpuno nova igra koja je izašla između 1. 1. 2019. do 15. 12. 2019.
 • *potpuno novom igrom smatra se i Resident Evil 2 (remake)
 • nominacija igre koja je lansirana u prodaju kao dovršen proizvod (1.0 verzije)
 • nominacija isključivo jedne igre

Što nećemo uzeti u obzir za nagradni natječaj?

 • ako nominirate više igara u jednoj poruci
 • ako nominirate igru koja je izašla prije 2019. ili još nije izašla
 • ako nominirate igru koja još nije lansirana kao dovršen proizvod nego kao early access, pre-alpha/alpha/beta ili WIP izdanje
 • ako nominirate ekspanziju ili DLC za neku stariju igru ili reizdanje stare igre[/su_spoiler]

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?