HCL.HR

Zlatni Dabar 2011 – najbolje igre godine

Igor Belan 04.01.2012.   •   4 komentara


Sedmu godinu za redom putem Zlatnog Dabra otkrivamo najbolje igre godine po izboru HCL forumaša i uredništva, a budući da je 2011. bila jedna od najboljih za gamere u povijesti, bilo je zanimljivo.

Iako smo prateći gaming industriju kroz 2011-tu bili svjesni da se radi o posebno bogatoj godini, ta činjenica stvarno nas je udarila u glavu oko dva mjeseca prije objave ovog članka, kada smo krenuli s organizacijom Zlatni Dabar 2011 nagrada. Tada smo trebali razmisliti o eventualnim promjenama u konceptu Dabra za ovu godinu, kao i nominirati igre u svim tim kategorijama, a upravo tada postalo je jasno koliko je to nezahvalan posao sa svim tim kvalitetnim naslovima koji su nas zabavljali unazad godinu dana.

Svega par godina u gaming industriji ostavilo je utisak tako snažan kao ova. Još uvijek se s toplinom u srcu sjećamo 1998. godine kao jedne od najinteresantnijih, a i primjerice 2007. također je vrvila hitovima, no nama je osobno 2011. najdraža gaming godina do sada. Godina je to koja nam je dala prvu pravu Zeldu za Wii, donijela visokobudžetni nastavak Portala, bitku modernih FPS-ova u obliku Battlefielda 3 i Modern Warfarea 3, a i taj nesretni Duke Nukem Forever konačno je izašao i razočarao.

S Nintendovom najavom Wii U konzole na E3 sajmu glasine o novoj generaciji konzola iz Sonya i Microsofta postale su sve češće teme rasprava, a nova generacija na polju handhelda već početkom godine pojavila se u obliku Nintendo 3DS-a. Sony je također, nekoliko dana prije kraja godine, izbacio svoj next-gen handheld PlayStation Vita gamerima u Japanu, a sve to dešavalo se u jeci rastuće popularnosti pametnih telefona koji su dodatno ojačali u smislu hardvera i počeli pokretati još impresivnije igre.

Što se HCL-a tiče, ove godine posjetilo nas je blizu milijun jedinstvenih posjetitelja, imali smo neke ekskluzivne sadržaje, dodatno smo se angažirali oko ESL-a, pojačali smo video sadržaje na YouTube kanalu, izmislili neke nove specijale poput naših mjesečnih “Što ćemo igrati” te “In Memoriam” videa, a cijelim putem smo se jako dobro zabavljali. Uz široku sponzorsku ruku GMC shopa ove godine osigurali smo najbogatije nagrade ikada za vaše glasove u Zlatnom Dabru, s ‘najmoćnijom’ PlayStation 3 konzolom (320GB) koja se ističe kao glavna nagrada te 12 drugih, također vrlo vrijednih nagrada pomno probranih da vas dodatno potaknu na glasanje. A potakle vas jesu – ove godine zabilježili smo preko 3200 postova u posebnom podforumu za glasanje, dok je samih glasova znatno više.

Uz sve najave i poznate nam datume izlaska, sigurni smo da će i 2012. biti prokleto dobra gamerska godina, no o njoj ćemo nekom drugom prilikom. Vrijeme je da vam otkrijemo koja gamerska ostvarenja ste izabrali kao najbolja iz 2011. godine, a to ćemo učiniti na standardni nam način – u obliku tri zasebna članka, odnosno Zlatni Dabar 2011 trilogije, kako smo to ingeniozno nazvali. Jedina razlika je da ovaj put imamo i prigodne video specijale za svaki od tri dijela Zlatnog Dabra.

Sve dok ga nismo zatvorili, u posebnom podforumu na HCL forumu glasali ste u tri grupe kategorija, a tako vam predstavljamo i konačne rezultate. Platformski dabar predstaviti će vam najbolje igre po platformama, Žanrovski dabar otkriti će rezultate glasanja po žanrovima, dok je Tematski dabar tu da prikaže iznenađenja godine, gamerski događaj koji je obilježio ovu godinu i ostale pobjednike u sličnim posebnim temama.

Pored Zlatnog Dabra za svaku od kategorija prikazati ćemo i drugo i treće plasirane u obliku srebrnog i brončanog dabra, zajedno s postotkom glasova koji je pojedini naslov ostvario u svojoj kategoriji. Svaka od tri grupe ima i svoj posebni video specijal u kojemu smo predstavili i prokomentirali pobjednike u nekim od najpopularnijih kategorija.

Pobjednike nagradne igre koju smo organizirali u sklopu Zlatnog Dabra 2011 predstaviti ćemo u sklopu Tematskog Dabra, teksta kojega ćemo objaviti zadnjega po redu. Spremni?

PLATFORMSKI DABAR Najbolje igre 2011. godine po platformama ŽANROVSKI DABAR Najbolje igre 2011. godine po žanrovima TEMATSKI DABAR Rezultati glasanja u tematskim kategorijama, igra godine po izboru uredništva HCL-a i otkrivanje pobjednika nagradne igre.

Komentari (4)

  • manfromshadow

    10.01.2012 - 09:07

    Evo pretpostavke:
    razočaranje godine: Duke Nukem Forever
    najočekivanija igra godine: GTA V

    • Ementaler

      @manfromshadow, 10.01.2012 - 09:22

      Moguće, moguće 🙂 Al' ima tematski dabar još kategorija … A najkarizmatičniji novi lik? A najbolji novi iP? A najočekivanija igra 2012.-te?

    • ALG

      @manfromshadow, 10.01.2012 - 11:17

      Za najočekivaniju igru bih mogao velik ulog stavit da će bit Diablo 3.

  • Maxy100

    22.07.2012 - 11:21

    oce bit ove godine zlatni dabar.sad mi je zao sta se nisam prosle godine registriro.a di se glasovalo za igre?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?