HCL.HR

Zagrijavanje za Avengers: Infinity War – što sve trebamo znati prije Thanosovog dolaska?

Osvrtnik 24.04.2018.   •   19 komentara


Avengers: Infinity War dolazi ovoga tjedna i predstavlja kulminaciju Marvelovog superherojskog univerzuma koji je s nama zadnjih deset godina. Osvrtnik se tim povodom prisjetio svega što je prethodilo “beskonačnom ratu”.

Pali odijelo. Jarvise, pali MCU Storyline da ljudi ne moraju gledati deset godina filmova da se pripreme za Infinity War. Jarvise? Džarvise? Jarvisa nema, njegova svijest je sada u Visionu. A da, zaboravio sam, sreća pa sad kreće cijeli storyline pa ću se podsjetiti. Idemo sad redom, kronološki.

Priča počinje s našim prvim Avengerom – Steveom Rogersom, slabićem velikog srca. Radi slabe fizičke građe i ostalih problema sa zdravljem, ne daju mu sudjelovati u 2. svjetskom ratu. To ga izjeda iznutra, pogotovo zato što njegov najbolji prijatelj Bucky Barnes ide. Zato se prijavi u eksperimentalni program pod vodstvom Howarda Starka gdje pomoću određenih kemikalija i zračenja dobije nadljudsku snagu. Steve Rogers postaje Captain America. Savršen vojnik. Savršene građe i s motivacijom bez granice.

S druge strane, Johann Schmitt, koji je prošao sličan, ali tada još neusavršen tretman, ukrade tajanstveni artefakt zvan Teserakt, čiju moć planira iskoristiti za oružje koje bi trebalo promijeniti tijek rata. Da ne ulazim u detalje, kroz film doznamo da je Schmitt Red Skull, naši junaci uspiju doći do Teserakta, ali kroz svu tu akciju, Bucky Barnes nestane, smatra se da je mrtav. Slično se dogodi i s Red Skullom, koji nestane u stupu svjetla nakon što je dotaknuo goli Teserakt. U bezizlaznoj situaciji, Captain America se surva u ocean zajedno s Teseraktom gdje ostaje okovan ledom sljedećih 70-ak godina.

Priča se na stavlja prvim Iron-man filmom, gdje Tony Stark, sin Howarda Starka, nakon što ga otmu i rane u pustinji, razvije poseban generator koji će držati šrapnele u njegovom tijelu podalje od njegovog srca, kao i oklopno odijelo koje će taj generator napajati. Na taj način se spasi, te kad se vrati najavi kako se njegova firma više neće baviti razvojem naoružanja, kao što je do sada radila. Kroz film on razvija odijelo i kroz to dođe na radar SHIELDA. Na kraju film se susreće s Nickom Furyem koji mu naglašava da nije jedini super junak na svijetu.

Zatim je tu Iron Man 2. Generator koji Tonyu Starku čuva srce od šrapnela u njegovom tijelu ga istovremeno truje radi oksidacije paladija. Tony traži rješenje svog problema. Kroz film se razrađuje odnos s njegovom suradnicom Pepper Potts, kao i razvoj novog kemijskog elementa koji će zamijeniti paladi Također se susrećemo s agenticom Shielda Natachom Romanoff – Black Widow. Nakon svih peripetija u filmu koji nisu važni za glavnu priču, Nick Fury obavještava Starka da je primljen u Avengere, ali samo kao savjetnik, jer, Tonyev karakter.

Nakon toga slijedi Hulk koji se u biti bavi mirenjem Brucea Bannera sa svojom sudbinom, ne može izaći iz svoje kože, ne može prestati biti Hulk, može ga samo naučiti kontrolirati. S obzirom na to da je bio u vezi s kćerkom generala Thunberbolta Rossa, naravno da je pod povećalom vojske. Na kraju filma Tony Stark obavještava Rossa kako slaže jedan tim.

Onda nam slijedi Thor. Ovo je priča o sazrijevanju princa Asgarda i postavljanju odnosa s njegovim posvojenim bratom Lokijem. Prvo odbačen na zemlju, tu spoznaje što se sve traži od jednog dobrog vladara, prestane biti sebično đubre i počne razmišljati kao vođa. Zato što je njegov čekić bio odbačen na Zemlju zajedno s njim, privuče pozornost SHIELDA. Za vrijeme njegovog boravka na zemlji mu pomažu Dr. Jane Foster, u koju se zaljubi, i Dr. Selvig, kojeg zaposjedne Loki. Na kraju filma vidimo kako Nick Fury otvara kovčeg ispred opsjednutog Selviga, kovčeg koji u sebi ima zanimljivi kockasti predmet.

Slijede Avengeri. Svi naši junaci su na okupu, uz dodatak Black Widow i Hawkeye, koji su SHIELDOVI superagenti. Loki je oteo Teseract i naši junaci ga moraju uzeti nazad i usput spasiti Zemlju. U tome na kraju i uspiju iako je Tony Stark skoro poginuo za vrijeme okršaja. Zarobljeni Loki se vraća u Asgard, zajedno s Teseraktom. Lokijevo žezlo ostaje na zemlji.

U trećem Iron Manu se Tony bori s PTSP-om od kojeg pati radi Bitke za New York. Tony razvija dron- odijela kojima upravlja njegovo računalo JARVIS. Potts je izložena drogi Extremis radi koje ima nevjerojatnu, ali izuzetno volatilnu moć, opasnu po život. Na kraju filma se uspije stabilizirati, te joj Tony obeća da je gotov s Ironamom, te naredi JARVISU da uništi sva odijela. Tu je produženje ugovora s RDJ-em još bilo upitno pa se zato priča u tom smislu nekonzistentno nastavlja, Iron Man je i dalje aktivan član Avengera na terenu.

Slijedi Thor: The Dark World. U Jane Foster uđe nepoznati entitet za koji se kasnije dozna da je Aether. Takva privuče pozornost Tamnih vilenjaka koji se godinama spremaju za osvetu Asgardu. Oni su naravno poraženi, a Aether uklonjen iz Jane Foster. Na kraju filma vidimo kako se Aether predaje Collectoru uz riječi da je 2 Infinity Stonea prepasno čuvati na istom mjestu. Podsjetimo se, Teserakt je u Asgardu.

Slijedi Nastavka Captain Americe: The Winter Soldier. Ovdje doznajemo da je Bucky Barnes, najbolji prijatelj Stevea Rogersa, sad pod kontrolom Hydre, ispranog mozga. Do kraja filma on uspije barem malo doprijedti do njegai te upoznajemo nove heroje: Falcon, Scarlett Witch i Quicksilver.

Slijede nam Guardians of the Galaxy vol. I i II, odnosno priča o Peteru Quillu: Star Lordu. Star Lord se dokopa nekakvog artefakta kojeg izgleda traži pola galaksije, kroz filmove se skompa s još nekoliko antijunaka koje prozovu Čuvarima Galaksije. Za taj se artefakt na kraju ispostavi da je Infinity Stone, te ga se da na čuvanje Nova Corpsu. Nekakvoj svemirskoj policiji, štatijaznam. Usput doznamo da je Star Lord imao majku sa zemlje, ali otac mu je bio Celestial, božanska rasa.

Zatim se vraćamo na zemlju s Age of Ultronom. Ukratko: skuži se da je u Lokijevom žezlu bio kamen koji je sadržavao umjetnu inteligenciju. U svoj toj gunguli se stvori Ultron kojeg se porazi, ali se istovremeno i razori grad Sokovija. I da, dobijemo novog člana Avengera: Visiona, koji je u biti utjelovljenje Jarvisa. Thor ima nekakve vizije i uz pomoć Dr. Selviga dozna priču o Infinity stoneovima. Radi toga zna da je Mind Stone u Visionom čelu. Na kraju filma vidimo kako Thanos stavlja Infinity Gauntlet na ruku i kaže kako će ih sam skupiti.

Onda ide film Ant-Man koji baš i nema veze s ostatkom priče. Origin Story, čovjek dobije odijelo kojim se smanjuje. Dođe u kontakt s Falconom, ali to je to. Na kraju filma vidimo zatočenog Buckya kod Captaina Americe gdje mu Falcon govori kako zna nekoga tko bi mu mogao pomoći.

Onda dolazi Civil War gdje se naši junaci tuku međusobno. UN priprema zakon o regulaciji super heroja te se traži od njih da se svi identificiraju kako bi ih se moglo držati pod kontrolom. Iron man je za, Captain America nije. Svi super heroji zauzmu neku od strana, pridružuju im se Black Panther i Spider Man. Problem je što je Bucky dok je bio pod kontrolom Hydre, ubio roditelje Tonya Starka i sad vidite kako je to komplicirano. Dolazi do velikog sukoba, a Buckyju je pružen azil u Wakandi gdje mu se pokušava ukloniti posljedice pranja mozga od strane Hydre.

U Dr. Strangeu imamo još jedan origin story, novog junaka i doznajemo lokaciju još jednog infintiy stonea. Idemo dalje.

U Thoru Ragnaroku vidimo kako thor bezuspješno traži preostale inifinity Stonese. Susreće se s Hulkom koji na kraju potpuno preuzima kontrolu nad Bruceom Bannerom. Ili Bruce nad Hulkom? Uglavnom, sad imamo Hulka koji može slagati rečenice. Thor ovdje postaje vladar Asgarda, nakon smrti njegova oca. Sam svijet Asgard je uništen, a Loki je u posljednji tren pokupio Teseract.

U Spider-Man Homecomingu po meni ne saznajemo ništa važno za infinity War, osim što se upoznajemo sa Spidermanom.

U Black Pantheru se upoznajemo dublje s T’challom, našim junakom, te Wakandom koja je, iako tehnološki najnaprednija zemlja na svijetu, tom istom svijetu bila skrivena sve do sada. Ovdje se Wakanda otvara svijetu i vidimo kako teče Buckyeva rehabilitacija.

I to je to, ugrubo. Znači Space Stone, plavi kamen, je kod Lokija. Mind Stone, žuti kamen, je u Visionom čelu. Reality Stone, crveni Aether je kod Collectora. Power stone, ljubičasti kamen je kod Nova Corps, a Time stone, zeleni infitniy stone je kod Dr. Strangea, u Eyeu of Agamuto.

Gdje je šesti kamen? Svoje ideje mi pišite u komentare, nadam se da ste uživali!

Komentari (19)

 • mili1985

  24.04.2018 - 20:08

  Neki filmovi su bili dosta dobri, a neki malo manje. Uglavnom, kad sve ovo čitam, djeluje mi pomalo sapunjasto. Na kraju će ispasti da je Nick FuRRy Thanosov izvanbračni sin.
  Svejedno sam podlijegao hypeu, tako da ovo obavezno gledam.

 • lukakeanu

  24.04.2018 - 21:14

  meh,davno sam prestao gledat te marvelove filmove,svi je skoro isti,joke joke joke fake death the end..filmovi nemaju tezinu,posljedice,a o plot holes da ne pricam

  • hyperion

   @lukakeanu, 24.04.2018 - 21:48

   Neće ti se nitko protivit sigurno jer ni ne može haha, jedino ti je stvar u tome da nas ima koji ne očekujem logiku na vrhuncu niti neki “težak” film, pa je ovo sasvim ok. Meni se jedino ne sviđa što ih previše štancaju, ne stignem se poželit nekog “lakšeg” filma eto ti marvela.

  • hacksor1234

   @lukakeanu, 24.04.2018 - 22:45

   Ni ne mogu se protiviti kad su cinjenice koje si naveo istinite, ali jednostavno sam veliki comic geek te cu gledati svaki superherojski film koji izade, to su stvari koje volim i koje me interesuju, jelte
   A za fake death cuj, Chris Evans reko da su mu Avengersi 4 zadnji film, Robert Downey Jr postaje preskup za Disney, neko ce sigurno umreti

  • Zoran Žalac

   @lukakeanu, 25.04.2018 - 08:50

   Mda, Logan, Yondu, Odin, Quicksilver, ujko Ben… svi odreda fejkali svoje smrti da sakriju utaju poreza kako bi mogli ispijati đus na kajmanskom otočju.

  • lukakeanu

   @Zoran Žalac, 25.04.2018 - 10:22

   Sory al vidim da neznas.logan nije dio mcu.quicksilver i odin-nikog nije briga sto su umrli i njihova smrt nista ne mjenja u radnji.scarlet wictch vec u amerika:cw je zaboravila da joj je brat ubijen(to je tezina na koju mislim).svi sve zaborave do sljedeceg filma.ben mora umrijet.to je katalizator za spidermana.ko i batmanovi starci i supermenovi itd.yondu ajde oke.a agent colsun nick fury loki ( 3 puta je istu stvar napravio) bucky pa cak.svi kao mrtvi al ne nisu.

  • hacksor1234

   @lukakeanu, 25.04.2018 - 10:54

   Ako pogledas infinity war, film ima stvarno veliku tezinu, i velike uloge, eto nisam si mogo pomoci te sam procitao citav plot,ali cu svakako uzivati u filmu sutra

  • Zoran Žalac

   @lukakeanu, 25.04.2018 - 11:07

   Aha, sad kad nije fejk death onda je problem što nikog nije briga kad je smrt stvarna. Tko bi ti udovoljio. Zapravo si kontradiktoran – kažeš da si davno prestao gledati MCU, a točno znaš koja je smrt imala koliki značaj u kojem filmu. Da, Logan nije MCU, barem ne onaj filmski, ali dođe na isto s obzirom da to da ista tvrtka sad polaže prava na skoro sve Marvelovo.

  • lukakeanu

   @Zoran Žalac, 25.04.2018 - 11:21

   Opet krivo.marvel studios ima mcu.logan je fox.to sto pise marvel prije filma ne znaci da je to marvel studios.i ne, ne polaze prava jer kongres nije odobrio kupnju jos.ajd jos jednom pazljivo procitaj moj zadnji komentar i likove koje sam nabrajo i primjetit ces do kud sam gledo mcu filmove.a ragnarok sam gledo jer ga je reziro moj najdrazi redatelj

  • Zoran Žalac

   @lukakeanu, 25.04.2018 - 11:41

   Onda je još jednostavnije. Kažeš prestao sam gledati – SVI su isti. Ako si prestao gledati, znači da nisi odgledao sve pa ti čitava konstatacija pada u vodu.

  • lukakeanu

   @Zoran Žalac, 25.04.2018 - 11:50

   mislim da nakon 10tak pogledanih mcu filmova imam pravo na vlastitio misljenje.ali vidim da se rajcas na to da moras biti u pravu.pa evo u pravu si.se bolje osjecas?

  • Darcoolio

   @Zoran Žalac, 25.04.2018 - 12:00

   Ben je umirao malo češće nego Nenny iz South Park-a.

  • Darcoolio

   @Darcoolio, 25.04.2018 - 12:01

   *Kenny 😀

  • puco

   @Zoran Žalac, 26.04.2018 - 09:44

   evo tipa ja sam pogleda sve marvel filmove pa ako je to nekakav argument sta te ocito kod momka smeta, ne znan u cemu je bitno jel gleda ili nije na konstataciju joke/fake smrti u filmovima. ne znan jel imas sta protiv momka pa si malo odreagira al doslovno pola likova i oni BITNI koje si nabroja uopce ne pripadaju disney/marvel mcu. marvel likovi od sony-a i foxa nemaju nikakve veze sa mcu likovima pa izgleda kao da uopce ne znas o cemu pricas. da pojasnim, Logan – fox – xmen bitan lik, odin i quicksilver mcu i totalno nebitni likovi, ujko ben kako si reka je sony spider-man i ima ga samo u sonijevim filmovima o spider-manu, u suradnji disneya i sony-a u homecomingu ga uopce nema niti je ikakav mentor peteru. izgleda da te malo buni sta su se prava na marvel likove prodala 3 razlicita studia…

  • Zoran Žalac

   @puco, 26.04.2018 - 10:15

   Ne buni me ništa, dobro znam što je čije, jedino u čemu sam pogriješio jest što sam njegovo “marvelove filmove” poopćio na “marvelove likove” i superherojski žanr općenito. Nigdje nije spominjana bitnost likova, nego to da li u tim filmovima itko uopće umire. Mislim, hej, logično da neće umrijeti bitni likovi ako grade to veliko finale – pa infinity war je hypan baš zbog toga što se hrpa likova spaja u jednu radnju. Da ih je pola pomrlo u svojim filmovima… ne bi bilo te poante. Što se tiče “ujka Bena” njega sam više stavio kao zajebanciju, kao što Darcoolio kaže – taj je umirao toliko puta kroz različite filmove da je sinonim za umiranje u Marvelovom univerzumu – i prije nego skočiš kako opet ništa ne znam i ne kužim, treba razlikovat marvelov filmski univerzum i marvelov univerzum. Ono zbog čega uopće komentiram je ta konstatacija: SVI SU ISTI. Nije napisano: svi su MI isti ili svi su isti po mom mišljenju. Da, imaju sličan format, da imaju iste fore, ali svaki lik je različit, a u zadnje vrijeme su i filmovi dosta različiti. Black Panther nije smiješan koliko Thor: Ragnarok koji nije ozbiljan koliko Doctor Strange. Ako ćemo gledati samo po sličnostima, možemo tvrditi i kako su svi predlošci isti jer likovi imaju moći, bore se protiv negativaca, imaju slabost, ali na kraju dana dobro uvijek pobijedi. Hura!

  • puco

   @Zoran Žalac, 26.04.2018 - 14:24

   hura! 😀 mislin nije problem oce koji bitni lik umrit niti je to realno iko ocekiva u dosadasnjim filmovima, meni osobno je komicno sta ubiju likove koji su “nebitni” pa ni oni ne ostanu mrtvi. sad da ne ispadne da samo pokopajem marvel, nije tako. koristia si izraz mCu di je c cinematic, cisto sam iz tog razloga pisa, a navodis likove koji u njemu nisu. zna se na sta je momak mislia kad je napisa svoj post tako da razumin sta je on tia rec, a pretpostavljam da je govoria u svoje ime jer kome se ne dogada taj lapsus?

 • Darcoolio

  24.04.2018 - 23:31

  Ne moramo da znamo ništa, napravljeno je da prosečan retardirani Amerikanac to brzo skapira tako da posle 20 minuta se sve lagano poveže.
  A ni ne mora.

 • HCM2A

  25.04.2018 - 23:29

  DC & Marveljednq od misija im je propagiranje kreacionizma….tako da je to jedno veliko S.R.A.Nj.E….alan ford…zagor…mister no…blek stena…dylan dog…marty mistere…tex wiler…komadant mark…mali render….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?