Nakon ogledanih "pravih" trailera (dakle, iz same igre tj. gameplay i cartoon-like reklama o Vault-Tecu) mogu reći da su mi prvi dojmovi prilično pozitivni. Setting i samu temu Fallouta su dobro prenijeli, bez većih promjena što se tiče dizajna, iako je krenuo više u smjeru realističnosti.
Grafika je prilično poboljšana u odnosu na Oblivion, iako izgleda poprilično plastično. Što se tiče veličine svijeta, prije sam bio poprilično skeptiča s obzirom da su najavili prostor raširen na područje Washington DC-a i njegove okolice, što je u usporedbi sa F2 i cijelom zapadnom obalom izgledalo prilično mizerno. No, s obzirom da će sav taj prostor biti na približnoj veličini samog svijeta Obliviona (bar tako kažu developeri), raznovrsnosti i veličine ne bi trebalo nedostajati. Pretpostavljam da će područja ovog puta biti podijeljena na četvrti/blokove/naselja, a ne na gradove.
Sada, što se tiče samog načina gameplaya i mehanike igre. Prepuštanje igraču da odabere između tri ponuđena pogleda (FP view/3rd person view/izometrijski pogled) je odličan izbor. Sama borba je također zanimljivo i efikasno izvedena. Većinom je u real timeu, a onda po mogućnosti preko V.A.T.S.-a stopiramo vrijeme i odabiremo dio neprijatelja koji želimo raznesti, u stilu starog Fallouta.
I način upgradeanja je ostao u stilu prvog Fallouta, dakle imamo razvijanje do 20. lv uz nabrijavanje skillova, nabavljanje novih perkova te početnim talentima i atributima koje je kroz igru nemoguće promijeniti, tako da ovisno o kreaciji lika proživljavamo igru i riješavamo probleme koji nam stoje na putu na ponešto drukčiji način.
Također, po uzoru na F2 ovisno o veličini karizmatičnosti i naše karme sa sobom možemo povesti raznorazne NPC-ove koji će nam praviti društvo, a ponekad valjda i pomoći u samoj borbi. Koliko god bio opičen nostalgijom i obožavao stari način gameplaya, realno gledajući ljudi su usjeli napraviti dobar kompromis između orginalne ideje i sadašnjih standarda, bar što se tiče dosad viđenog.
No ono što me još uvijek plaši jeste način na koji će izvesti likove, dijaloge, priču, sidequestove i sl. Najavili su da ćemo moći našim akcijama izmijenjivati svijet i tako dobivati nova područja i questove, no nadam se da neće ostati samo na tome.
Ono čega se većina fanova (među koje spadam i sam) starih nastavaka boji jeste karakterzacija likova. U svim dosadašnjim TES igrama Bethesda je uvijek radila totalni promašaj davajući većini likova (koji su usput bili lišeni i bilo kakvog karaktera i živosti) potpuno iste odgovore i linije teksta. Opravdanje im leži u samom broju likova, te se kunu kako će u F3 to odraditi besprijekorno s obzirom da će igra imati samo 100-injak likova.
Također, nadajmo se da će sidequestovi biti zanimljiviji i različitiji, a ne da će svaki biti u stilu (nađi-mi-radioaktivnu-čarapu ili ubij-3-mutirana-štakora-koja-seru-plutonij) od čega su patili njihovi prijašnji uratci.
Vrlo je važno da ne zaborave unesti i humor te reference na filmove/knjige/stripove/druge igre (sličnost izgleda mutanata sa TES orcovima se ne broji :) kojima su stari Fallouti obilovali.
Daj Bože da sve naprave kako treba pa da u 10 mjesecu imamo priliku zaigrati jebački RPG na kojem ćemo potrošiti 100-injak sati, makar to zahtijevalo kupnju nove konfiguracije.