Blacklist će ti biti hard core stealth igra ako je budeš igrao tako, ako je budeš igrao akcijski onda će ti biti akcijska igra.
Teoretski nemam ništa protiv implementiranja alternativnog akcijskog pristupa, pogotovo ako oba (stealth/akcija) gameplay elementa dobe jednak tretman. U praksi se to često pokaže kao promašaj ako nema smislene uzročno-posljedične veze između njih, koja bi trebala imati utjecaj na gameplay. Glavni krivac za to je u ovom slučaju automatska regeneracija zdravlja. Nemam se volje ponavljati pa evo citat iz The last of us teme:
Da su slijedili trendove i implementirali automatsku regeneraciju zdravlja, apsolutno sve bi se urušilo pod teretom tako glupe odluke, pogotovo survival elementi i taktiziranje. Zbog takvih banalnih stvari su uništeni mnogi serijali i upravo zbog toga stealth gubi svrhu i postaje tek kozmetički dodatak. Developeri danas slobodu izbora shvaćaju previše doslovno i tu se zamagljuje granica između beneficija i posljedica različitih pristupa, kao i potreba za prilagodbom u određenim situacijama koje pred igrača stavljaju izazov. Drago mi je da to ovdje nije slučaj i upravo zbog toga je po pitanju stealtha i taktičkog pristupa bolje iskustvo od modernog Splinter Cella, iako to nije primarna svrha igre niti su izravni konkurenti.
Ne znači da igra zbog toga ne može biti zabavna, ali je smiješno govoriti o HC iskustvu kad je na kraju sve iluzija zbog prilagodbe širokim masama. Co-op i Spies vs mercs me najviše zanimaju, a SP me strah i pokrenuti ako su zadržali kriminalno loš AI iz Covictiona i level dizajn gdje improvizacija ne dolazi do izražaja i bazira se na naivnom prebacivanju od covera do covera.
Edit:
For the stealth-insistent, Blacklist is the most punitive game in Splinter Cell’s history. There are too many targets to evade and too little space in which to do it. Blacklist’s level design defies improvisation and ingenuity, and its checkpoint system denies creativity.
Već tu vidiš da je s dizajnerske strane fokus ipak bio na akciji i Mark and Execute budalaštini.
Morali su levele natrpati s 10 puta više protivnika tak da Rambo nastrojeni igrači imaju kaj streljati, a u isto vrijeme marketing stručnjaci uvjere igrače koji preferiraju stealth da je zbog toga iskustvo jednako toliko puta imerzivnije i intenzivnije