HCL.HR

Splinter Cell: Blacklist

  • 236 Odgovora
  • 61958 Hitova
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #180 : 30. Kolovoz, 2013., 17:32 »
Sva sreca pa ne patim od nostalgije za starim naslovima :D Neznam, ali nejde mi u glavu kako netko danas moze odigrati prva tri Splinter Cell-a, pa onda Blacklist...i izjaviti da mu je Blacklist losiji. :solidus:

Neznam cemu drugome da to pripisem nego nostalgiji.

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #181 : 30. Kolovoz, 2013., 19:18 »
Zahvaljući @Adam Jensen igra radi savršeno.Igram na rookie težini,pa kad pređem onda ću na normal itd.Ja nisam uopće primjetio da je igra neka kopija Convictiona.Ova je igra savršena.
Obožavam stealth i ovu igru čekam od kad je najavljena.
Dobar osvrt Thergothon :thumbs:. Moje je mišljenje da je Blacklist kada se gledaju svaki pojedninačni element bolji od svih dosadašnjih dijelova  u većini (jedino nema atmosferu kao prošli dijelovi) ali jedini problem je to podilaženje širokim masama i pojednostavljivanje igre (jer čak ni perfekcionist težina ne uklanja "nečujno" prebacivanje iz jednog zaklona u drugi koji je udaljen preko 5 metara i između kojih se nalaze čuvari i još neke sl. stvari a i kao što si rekao nisu svi nivoi napravljeni za undetected prelazak do kraja), da su sve misije kao one Grimine (obavit zadatke undetected, no checkpoint) Blacklist bi imao 100x bolju atmosferu i postao bi stealth klasik o kome bi se pričalo generacijama koje dolaze toliko je kvalitetno napravljen u većini segmenata. Ljubitelji hardcore igara bilo kojeg tipa (stealth, shooter, horror) plaćaju danak jer su manjina i developerima se ne isplati praviti AAA igre samo za njih pa dodaju i neke elemente kojima bi privukli i širu publiku, to treba prihvatit i imajući to u vidu ja sam postao mnogo manje zahtjeva i kritičan prema stealth igrama i kada izađe dragulj tipa Blacklist ili DE:HR ili Dishonored ja sam njima prezadovoljan jer mi barem pružaju tu mogućnost da igru pređem gotovo cijelu undetected i non-lethal za razliku od svih drugih današnjih igara. I iako bih i ja volio da je i Blacklist  hardcore kao prva 3 SC-a ali mi ni na kraj pameti neće pasti da zbog toga pljujem po njemu, treba se naučiti uživati u onome što dobiješ.
Potpis na ovo. :thumbs:
« Zadnja izmjena: 30. Kolovoz, 2013., 20:39 manjamax »

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #182 : 31. Kolovoz, 2013., 01:00 »
@Thergothon

Kužim tvoje argumente Ther, ali jednostavno sam cijelo vrijeme dok sam čitao tvoj post bio pod dojmom da cijelo vrijeme tražiš mane igri, a da pritom ne stigneš uživati u ovome što imaš pred sobom. Ja sam baš jaki fanboy ovog serijala kojemu je čak i Convition nije baš toliko loš koliko ga se pljuje (slažem se da ima katastrofalan koncept i dosta odluka su tragikomične prirode). Mislim da si ipak očekivao nešto što si predočio/zaželio kakav bi Blacklist trebao biti. Jedan si od rijetkih koji od određenog segmenta igre očekuje da isti ispunjava svrhu na logičan način, a ne da bude prisutan radi kozmetičke prirode ili da se nađe tek toliko; to nije loše, dapače - super je i ima smisla. No Blacklist je npr. sve što sam ja htio od modernog Splinter Cella. Fluidnu i na oko lijepu gameplay mehaniku, koja neće raditi probleme, odlične misije i odlično prezentiranu priču kao i cijelu audio vizualnu stranu igre. Blacklist je i više nego ispunio ionako velika očekivanja. Nudi daleko više od svih SC igara i to samo u SP-u, a kamo li u MP i COOP-u.

Obožavam čitat tvoje reviewe/dojmove, jer su staloženi, detekcijski savršeno pogođene vrline i mane te najvažnije objektivni dojmovi argumentirani i secirani u mnogo kartica teksta. No često sam se ulovio u tim postovima/dojmovima ili kako već, da tražiš nešto u tim igrama, šta baš i je logično da toga nema. Neznam, totalno suprotno od mojeg stila, gdje uživam u onome što dobijem, a onda na kraju mane mi služe kako bi degradirao igru i negodovao zbog propusta/promašaja ili jednostavno loših odluka dizajna levela. Što se tiče Blacklista, nebih se složio da je loša, barem nakon Chaos Theorya u kojem je također priča smjeh/loša/banana itd., Double Agent, Convition i ovdje baš rulaju priče. Nisu nešto duboke, ali su jako fino prezentirane i imerzivne su, nisu tu samo da bi služile svrsi, nego su povezive sa gameplayom i tu je stvorena dobra kemija. I da to dizanje prve tri igre u nebesa od strane nekakvih kvazi HC Splinteraša su mi smješne. Danas sam završio Chaost Theory na najtežoj težini i bio mi je prelagan i monoton i dosadan (dobro prešao sam ga 5+ puta). Sa današnjeg stajališta te igre su pune mana, kako dizajnerskih tako i scenarijskih, a ni tehnička izvedba je ispod svake norme.

Blacklist je nekakva uzlazna putanja SC-a kao nekakvog modernog sneakera i volio bi da i dalje naginju tom nekakvom hibridu klasične SC atmosfere i gameplaya, sa nekim "inovativnim" novim idejama u budućim igrama. Volio bi da bude više klasične spijunaže kao snimanje razgovora, ispitivanje u real time-u, manje bilokakve akcije i gluposti poput FPS moda. Spy Vs. Mercs je odličan povratak korjenima, odnosno starijim SC naslovima. Odigrao sam upravo par runda i jako jako sam zadovoljan. Baš se može fino utuč nekakvih 20+ sati u taj mod. Čak i Mercs mod/FPS pogled rula u tom MP segmentu. Igra je golema i nudi jako jako puno.

*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #183 : 31. Kolovoz, 2013., 10:53 »
Kao što sam mislio - dosta šminke da se utišaju kritike prethodnika, a u načelu samo nadograđen Conviction pristup s više opcija. Što mi je do sada većina ekipe i rekla. Meni osobno filozofija bodovanja nije loša, no po pitanju osjećaja postignuća dosta manjkav model, barem za jednu 3D igru.
U Mark of the Ninja recimo funkcionirao je odlično.
I slažem se kako regen health nema što tražiti u sneakeru - ubija skroz element izazova. Ja bi osim health bara, ubacio još hitman: blood money pristup sa sejvovima. Jedan/dva/tri ili nijedan kroz cijeli level, ovisno o odabranom stupnju težine pa ajmo. Imerzivnost samo takva i 10x promišljanje prije svake odluke. Što je u biti poanta tog žanra - koristiti mozak, odnosno taktiku kako bi obavio zadatak protiv daleko nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja. I kažnjavanje ako si neoprezan.
Ubacivanje nepreskočivih akcijskih sekvenci u svrhu bolje prezentacije priče mi je lošost - dev sam sebi skače usta onda kada tvrdi da su mogući skroz različiti pristupi gameplayu. Osim toga, te priče su ionako tipični akcijski klišeji da bi bilo bitno gurati ih u prvi plan. Podsjeća me stvar recimo na Deus Ex: HR - favoriziraš stealth igranje i onda dođeš do boss borbe gdje trebaš biti tenk. S time da se tamo općenito favorizirao stealth, kao što se ovdje kroz gameplay dizajn mami igrača prema bučnijem pristupu.

@Ther
Thx na ovom detaljnom osvrtu, dao si mi prilično dobru sliku kakva je zapravo igra :piva:
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 11:02 Deadwalker »
The greatest teacher, failure is.

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #184 : 31. Kolovoz, 2013., 11:28 »
Ček nisi igrao igru? :hiha2:

*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #185 : 31. Kolovoz, 2013., 11:31 »
Nisam.
Preskupo mi sada, a i odrađujem recenziju.
The greatest teacher, failure is.

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #186 : 31. Kolovoz, 2013., 11:35 »
Uočio sam, jer si spomenuo nepreskočive sekvence.
Igra ih ima jako puno i sve su preskočive.

Meni osobno health elemenat ovdje neigra nikakvu ulogu, budući da si odmah mrtav na višim postavkama ukoliko te detektiraju i zapucaju u tebe.
Pošto sam u 99% slučajeva detekcije restartao checkpoint, fakat nema smisla vejnat zbog healtha.

*

Wyzard

  • Administrator
  • *******
  • 16146
    • HCL.hr
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #187 : 31. Kolovoz, 2013., 12:03 »
Ja bi osim health bara, ubacio još hitman: blood money pristup sa sejvovima. Jedan/dva/tri ili nijedan kroz cijeli level, ovisno o odabranom stupnju težine pa ajmo. Imerzivnost samo takva i 10x promišljanje prije svake odluke. Što je u biti poanta tog žanra - koristiti mozak, odnosno taktiku kako bi obavio zadatak protiv daleko nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja. I kažnjavanje ako si neoprezan.

Slažem se, takvo što i sam navodim u recenziji.

Pošto sam u 99% slučajeva detekcije restartao checkpoint, fakat nema smisla vejnat zbog healtha.

I ovo. Mislim, i da ne restartaš ručno velike su šanse da ne dočekaš ikakvo obnavljanje. U većini slučajeva je napucavanje instantna smrt.
Je da bi health bar dao još malo napetosti, ali mišljenja sam da nije toliko potreban i ništa se bitno ne bi promijenilo s njim ako bi igra zaračunavala štetu kako sad zaračunava. Ionako bi dva-tri metka kad se nađeš ispred neprijatelja automatski ispraznila health bar.

*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #188 : 31. Kolovoz, 2013., 13:05 »
Pa health bar nije toliko bitan kada su leveli rascjepkani na nekolicinu "podlevela" gdje se aktivacijom checkpointa automatski onemogućuje pristup ranijem djelu, sve samo kako bi se "filmskije" prezenetirala klasična dosadna military priča. Da zadrže element izazova, morali su automatski staviti instant smrt na 2-3 metka što znači da health bar sam po sebi ne igra neku ulogu pa njegova implementacija nije ni bila potrebna. U konačnici, i taj izazov je umjetni - neopreznost se jedino kažnjava ponavljanjem full kratke dionice pa se i taj score može umjetno bumpati neprikidnim reloadom nakon svake greške.

Da budem jasniji, govorio sam zapravo o nekoj široj slici - u slučaju da su išli ranijim pristupom, health bar bi itekako dodao dozu taktičnosti koja bi posebno došla do izražaja s ograničenom mogućnošću spremanja pozicije. To bi ujedno značilo mnogo otvorenije levele te uz sve gameplay opcije koje su prisutne u Blacklistu, osjećaj postignuća bio bi veći te bi sama svrha svih tih gadgeta bila kudikamo izraženija.

Mogu shvatiti neke vrijednosti ove igre, no budimo realni - naslovi s ovakvim budžetom jednostavno moraju misliti na element pristupačnosti za šire mase što automatski znači da mjesto dobiva"filmskija prezentacija priče", regen health, obilje checkpointova, mark & execute, fps dionice i slične stvari. Čak su izbacili Ironsidea iz igre kako bi taj dojam "filma" bio što bolji.

S druge strane, da se nešto pruži staroj gardi fanova, priljepili su igru besmisleno skrivanje tijela te uveli neke mogućnosti koji realno nisu poduprijete level dizajnom. Nekolicina recenzija je istaknula taj problem koji je između ostalog imao i Hitman: Absolution čija je stealth mehanika za moj ukus bila čisto smeće.

I ovo:
Citat:
Prije pol sata me neki lik skužio da mu se prikradam s leđa iako je u sobi uključen generator od kojeg bi teško čuo da mu se prikradam tenkom. I nikad neću prežaliti što su maknuli ubrzanje i usporavanje sa kotačića miša :(. Ima rečenica koju Sam kaže u Chaos Theory, tipa da se približi toliko neprijatelju da može osjetiti njegov aftershave. Ovdje toga nema ni blizu. Pošto detection više nije automatski dok vas lik ugleda nego se puni neki bar, imate dosta vremena da se samo zaletite u lika i lupate E. Koga vraga bi se netko gnjavio sa prikradanjem.

Koga vraga siluju te "detection barove"? :(

@Cole
Na istvu stvar mislimo? Ja govorim o interaktivnim sekvencama, ne neigrivom materijalu.
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 13:18 Deadwalker »
The greatest teacher, failure is.

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #189 : 31. Kolovoz, 2013., 13:28 »
Obožavam glas Ironsidea, ali ovdje je Eric Johnson napravio fantastičan posao.
Čak ovakvom Fisheru bolje leži ovakav glas nego li Michaelu. Mislio sam da ću žaliti, no ustvari sam dosta ugodno iznenađen.
Nemam ništa protiv koncepta checkpointa kao u slučaju Blacklista ili Absolution, ali smatram da bi na najtežoj postavci ipak trebao postojat izazov - jedna greška, restartanje cijele misije.

Detection je i prije postojao, ali ne u smislu barova. Nego je neprijatelj viknuo "što je ovo/mislim da sam nešto vidio" i pročešljao područje.
Samo je onakav detection bio puno smisleniji. Nažalost taj bar je pošast modernog gaminga.

Sve te primjedbe kažem više manje stoje, ali se nemogu složiti da je ovo ušminkani Convition, jer nije.
Igra je prilagodljiva svima, no da taj perfecionist težina, je ipak morala imat nešto više od cjepanja M&E i "wall-hacka".
Previše sudiš igru, a nisi je ni probao. Što automatski znači da kada ćeš je probat, da ćeš tražit mane.
Nezz, smara to.

*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #190 : 31. Kolovoz, 2013., 13:34 »
U tome jest problem - što se mnoge igre žele prilagoditi svima pa se na kraju ne prilagode nikome.
Odigrao budem ovo jednom, naravno. No prema svemu sudeći, daleko je Blacklist od najboljeg uratka u serijalu (za moj ukus barem). Sumnjam da mi je dojam nešto previše pogrešan.
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 13:39 Deadwalker »
The greatest teacher, failure is.

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #191 : 31. Kolovoz, 2013., 16:32 »
Blacklist uvjerljivo najbolji na PC platformi.
Tome ide u prilog visokih 87 na metacriticu. Čovjeka veseli. ^^

URED: tek sad vidim, da je to prosjek 4 recenzije. :hiha2:
Ali što se tiče grafike, bezrezervno je daleko bolja na PC-u.
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 16:34 Cole »

Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #192 : 31. Kolovoz, 2013., 16:33 »
@Deadwalker

To je to :piva:
Često mi padnu na pamet stare Hitman igre i taj save pristup koji je ovisno o težini najzahtjevnijim igračima pružao ono što žele, a u isto vrijeme početnicima omogućio uživanje bez frustracija.

Možda se netko sjeća iz starih MGS igara European Extreme težinu. Ograničeni sejvovi ne kroz jedan level, nego kroz cijelu igru. Health bar s dosta  ograničenom "energijom", bez rationa (health packova) kroz cijelu igru i bez regeneracije zdravlja, uz sve ostale elemente (alarmi, skrivanje tijela itd.) koji su imali svrhu i bili u funkciji gameplaya. Da se nešto slično uvelo u blacklist, pitanje kako bi bilo prihvaćeno, dosta mlađih generacija old-school pristup nije nikad ni iskusilo. " Hjoooj glupi developer mi nije omogućio da osvojim platinu/ačivment zbog sadističke težine koja kažnjava MOJ pristup na zadnjoj težini :wildboy:" Zato su to uvijek bile opcionalne težine namijenjene onima koji uživaju u njima, dok npr. danas igra čak i konceptualno mora biti prilagođena masama i onda se samo podigne težina koja dostavlja taj prividni izazov za najzahtjevnije.

I ovo za detection bar je istina, čak sam i sam imao u planu to spomenuti.
Znači dok te netko primjeti da mu se prikradaš s leđa, detection bar počne blicati i imaš 2 sekunde da protivnika nokautiraš. Tijekom te 2 sekunde je protivnik u stanju šoka, drvena marija, i tek u slučaju da ga unutar tog vremena ne stigneš onesvijestiti/ubiti počne pucati ili dozivati suborce. Ne treba ni govoriti da to ohrabruje igrače da se na mjestima gdje ima jako malo neprijatelja zalete i u sprintu neutraliziraju metu ispred sebe. Takav pristup je nemoguć jedino protiv oklopljenih protivnika koje je nemoguće nokautirati sprijeda.

Kužim tvoje argumente Ther, ali jednostavno sam cijelo vrijeme dok sam čitao tvoj post bio pod dojmom da cijelo vrijeme tražiš mane igri, a da pritom ne stigneš uživati u ovome što imaš pred sobom.

Pa moguće je uživati u igrama, filmovima ili bilo čemu, iako ti ne predstavljaju vrhunac žanra.
Netko je spomenuo nostalgiju, a i ti tehničku izvedbu i mane u Chaos Theory. Igra je izašla 2005. godine, naravno da je tehnološki napredak išao u korist blacklistu. Ista stvar kao da netko spomene da mu je Gran Turismo 4 bolji od GT5. Zvuči ludo jer s tehničke strane je apsolutno sve napredovalo u GT5, ali uvijek su tu neke stvari (količina staza, konzistentnost cjelokupnog dizajna bez podjele na premium/standard itd.) zbog čega je u kontekstu onog vremena bilo naprednije. U slučaju prethodnih SC igara se radi o konceptu, određenim elementima, skupu ideja koje su tvorile kompleksnu cjelinu. Glavna prednost blacklista je sloboda izbora, a na tom putu prema slobodi se dosta toga izbacilo i žrtvovalo. Ovo je kao povratak korijenima, a IMHO, apsurdno je koliko toga nedostaje i nema svrhu. Ne znači da je igra zbog toga loša, ali utječe na izazov i subjektivni doživljaj zadovoljstva i postignuća tijekom igranja.

I još jednom @Deadwalker

Nabavi igru dok ti se pruži prilika jer isplati se odigrati. Ono, imao si živce završiti Conviction, a ovo je ipak barem za dvije klase bolje u smislu stealtha.
I za razliku od broken Hitman Absolution mehanike, ovdje sve dobro funkcionira čak i na zadnjoj težini, ali dosta toga fali ili je modernizirano da se svima udovolji.
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 16:36 Thergothon »

*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #193 : 31. Kolovoz, 2013., 18:51 »
Ma ok, nigdje ne tvrdim kako igra ne valja, samo ono, ističem kako ne možeš dobiti ovce i novce - ako ti se pružaju prilično različiti pristupiti gameplayu, to znači da je kod svakog nešto žrtvovano kako bi cijela priča funkcionirala (mislim, ovo je čisto logična stvar). Naprosto je nemoguće već na području level dizajna kontrustruirati nivoe da sa svakim stilom igre dobiješ kohorentnu cjelinu, a da ne govorimo o ostalim stvarima koji su sadržani u kvalitetnom sneakeru.

Upravo zbog toga mi je nerealno govoriti o Blacklistu kao najboljem izdanju serijala - vrhunski sneaker bi svoje bogatstvo i replay value temeljio na bogatim mogućnostima koje podupiru specifičan stil igre, a ne se okretao za 180 stupnjeva s ciljem zadovoljavanja ekipe koji nemaju strpljenja tražiti rupe u obrani i skroz iskoristiti alate koji su im na raspolagnaju. Igra je vjerujem zabavna, posebice u co-opu (tu je i Conviction rulao), ali nezz, Chaos Theory očito i dalje ostaje kao prvi izbor kada se čovjek zaželi pravog stealth iskustva.

Da, govorim napamet, no intuicija me rijetko do sada prevarila. Barem s ovim saznanjima ću spustiti očekivanja pa ću se vjerojatno dobro zabaviti :)

« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz, 2013., 18:53 Deadwalker »
The greatest teacher, failure is.

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Splinter Cell: Blacklist
« Odgovori #194 : 31. Kolovoz, 2013., 19:33 »
A zašto ne samo ne uživaš u onom što dobiješ.Igra je prava uživancija i svidjet će ti se.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9