HCL.HR

Čeka li filmske adaptacije videoigara svijetla budućnost?

Zoran Žalac 16.11.2014.   •   14 komentara


Već dvadesetak godina filmska industrija uzima ideje istaknutih videoigara i pretvara ih u ispodprosječne filmove. Jesmo li napokon došli do prekretnice i budućnosti koja za filmske verzije videoigara izgleda optimistično?

Posljednjih nekoliko godina prilično je mirno na sceni koja pripada filmskim adaptacijama videoigara. Mila Jovovich je trudna i Resident Evil je na pauzi. Silent Hill je nakon katastrofalnog ljubakanja s 3D-om nestao u magli. Uwe Boll – na čije se ime mrtvi nacisti prevrću u grobovima, a krave križaju punim križem – više se, na svu sreću, ne lijepi na materijale videoigara. Tek je nedavni Need for Speed proletio kroz kino dvorane i videoteke, mnogima toliko brzo da je ostao nezapažen.

Što se to događa? Je li riječ o zatišju pred buru? Jesu li filmske kuće i producenti nakon dvadesetak godina generalno promašenih adaptacija došli do spoznaje da im kod prilagođavanja radnje videoigara za kino platno ipak treba drugačiji pristup od dosadašnjeg? Voljeli bismo misliti da je možda tako, iz razloga što se za bližu budućnost konačno spremaju adaptacije nekih velikih i zvučnih naslova u industriji videoigara. I po svemu sudeći, spremaju se nešto pomnije i promišljenije negoli neke prijašnje.

U ovoj kvazi-najavi spomenut ćemo pet takvih filmova koji imaju nešto konkretnije obrise i za koje vjerujemo da bi doista mogli biti materijalizirani. Ipak, uvijek postoji bojazan da bi u adaptaciji nešto moglo poći po zlu, a kako smo još uvijek skeptici po pitanju takvih adaptacija, nismo ovu najavu zamislili kao materijal za podizanje hajpa. To je očito posao trailera. S time na umu uzeli smo u obzir i po čemu bi ti filmovi mogli biti neuspješni, prvenstveno u očima gamera i fanova adaptiranih serijala. Pa krenimo redom…

Ćelavom Agentu 47 kino platna nisu strana. Na njima se dobro snašao 2007. godine kada je prvim filmom prikupio solidnih stotinjak milijuna dolara zarade. Nastavak s njime, međutim, neće imati neke veze. Novi Hitman je Rupert Friend koji nije naročito poznat glumac, ali imao je nekoliko pristojno odglumljenih uloga. Zaplet će ga upariti s još jednom agenticom, odnosno klonom Katiom von Dees, uz koju će voditi bitku protiv organizacije The Syndicate. Film koji potpisuje redatelj Alexandar Bach izaći će 27. veljače 2015. godine.

Hitman: Agent 47 film

Zašto bi mogao biti dobar? Za razliku od mnogih drugih adaptacija, Hitman će ispričati priču koji igrači nisu čuli u igrama. Sasvim nova i nevezana radnja filmu daje slobodu, nepredvidivost i priliku da se istakne kao zaseban proizvod. Hitman nema obvezu da svoje priče predstavlja u sklopu neke sage, a tako je i najbolje.

Što bi moglo predstavljati problem? Film bi, kao i original iz 2007., na nekim mjestima mogao biti kontradiktoran izvornom materijalu. Svi znamo da se Hitman igra tiho, skrivećki, profinjenim egzekucijama i tome slično. No, na filmu su takve stvari manje napete, stoga filmaši posežu za većom količinom akcije i eksplozijama. Ako se istima posluži i novi Agent 47, ne vidimo baš čime bi se mogao izdvojiti iz mase drugih akcijskih filmova.

Trenutno najuzbudljivija filmska adaptacija igre pripada Legendary Picturesu, Universalu i Blizzardu. Warcraft je prvo Blizzardovo intelektualno vlasništvo koje će biti ekranizirano, a svi očekujemo da će ta ekranizacija biti na razini kvalitete po kojoj su poznate igre smještene u Azeroth. Film bi trebao prikazati porijeklo i prve sukobe Alijanse i Horde, glumci su poznati, a redatelj je Duncan Jones, poznat po filmovima Moon i Source Code. Ako ne bude odgoda, Warcraft gledamo 11. ožujka 2016. godine.

Warcraft film

Zašto bi mogao biti dobar? Iako nije pravilo da skupa produkcija filmovima jamči kvalitetu, ohrabrujuće je što se jedno veliko ime poput Warcrafta u filmskoj industriji shvaća ozbiljno. Pretprodukcija filma trajala je već čitav niz godina, a pohvalno je i to što Blizzard ima mogućnost izravnog utjecanja na razvoj filma.

Što bi moglo predstavljati problem? Pravi je izazov prikazati svijet Azerotha u njegovoj pravoj viziji bez korištenja mnogobrojnih kompjuterskih efekata i animacije. A sjetite se kako je James Cameron pretjerao s kompjuterskom animacijom u svom Avataru, u namjeri da postigne sličnu stvar. Nadamo se stoga da Warcraft neće poći tim putem nego da ćemo zaista dobiti igrani, a ne animirani film.

Po mnogima su igre Metal Gear Solid serijala same po sebi svojevrsni filmovi – samo mnogo opsežniji nego ovi klasični. No još otkako se MGS pojavio na PlayStationu, fanovi neprestano maštaju o pravoj filmskoj adaptaciji. Konami je jako dugo oklijevao oko toga, da bi 2012. obznanio kako će filma biti, i to u produkciji Avija Arada i Columbia Picturesa, odnosno Sonyja. O samom filmu pored toga još ništa nije poznato.

Metal Gear Solid film

Zašto bi mogao biti dobar? Tvorac MGS serijala Hideo Kojima ne skriva svoju ljubav prema mediju filma te je u više navrata isticao kako ga je u kreiranju MGS igara inspiriralo petnaest filmova među kojima su Goldfinger, Die Hard, Predator, Bourneov identitet i drugi. Drugim riječima, Kojima je filmofil i samom tom činjenicom nije izgledno da bi dopustio da adaptacija MGS-a bude bilo kakve kvalitete. Ponekad je za tu kvalitetu potrebno biti odlučan i do te mjere da se žrtvuje dosta toga. Kako je i sam jednom izjavio: „Metal Gear Solid je razvijen specifično da bude videoigra. Kada bi ga se radilo kao film, moralo bi to biti nešto sasvim novo. Ne bih koristio svoje postojeće scenarije.“

Što bi moglo predstavljati problem? Upravo ono što je u prethodnoj izjavi istaknuo Kojima. Format MGS-a nije prigodan format za film. Infiltracija u bazu u igrama ima jednostavan linearan slijed koji u filmu ne bi funkcionirao. A da bi se to razbilo, morala bi se razbiti i priča (ako bi se uopće pratila radnja izvornog materijala), nakon čega bi zapravo malo toga bilo povezano s onim što poznajemo u igrama. Nije to nužno loša stvar, ali je činjenica da je lakše napisati knjigu s radnjom MGS-a i adaptirati ga u obliku kazališne predstave negoli ga prenijeti na film.

Nije dugo trebalo čekati da se pojavi ideja o ekranizaciji najprofitabilnijeg Ubisoftovog serijala. I sam Ubisoft za Assassin’s Creed 2 pripremio je solidan kraći filmski uradak zvan AC Lineage, stoga se još od 2011. počelo ozbiljno razmišljati o filmskoj adaptaciji. Do danas se dosta toga samo spekuliralo, no ako su glasine točne, radnja filma trebala bi biti smještena za vrijeme španjolske inkvizicije, a protagonista bi trebao odglumiti Michael Fassbender. Prave potvrde za to, međutim, još uvijek nema, a film je stavljen na čekanje do 2016. godine.

Assassin's Creed film

Zašto bi mogao biti dobar? Assassin’s Creed je jedan od rijetkih serijala koji ima pregršt iskoristivih ideja i materijala. Moguće ga je smjestiti u bilo koje konfliktno razdoblje i za sve okriviti Assassine i Templare. Kao i MGS, i Assassin sve više teži prema filmskoj prezentaciji, tako da bi sve njegove dobre strane mogle doći do izražaja u filmskom obliku. Još ako ga poprati Woodkidova glazbena podloga…

Što bi moglo predstavljati problem? Vjerojatno ni sam Ubisoft više nije načisto sa širim kontekstom priče Assassin’s Creeda. Vidljivo je to upravo u najnovijem AC Unityju, s kojim fanovi polako gube konce oko paralelnih svjetova, vremenskih anomalija i čega sve ne. Da biste znali sve što se događalo u AC serijalu trebate praktički proći kroz enciklopediju. Takvo kompliciranje filmu nije potrebno i vjerojatno bi bio pogrešan potez kada bi u eventualnih dva sata trajanja utrpali priče o ranijim civilizacijama, Abstergu i nekakvoj prijetećoj apokalipsi.

Svi znamo da je Sony u novčanim problemima. Svi znamo da Sony ima dobre igre u vlastitoj produkciji. I svi znamo da se Sony bavi i distribucijom filmova. Ne čudi, dakle, inicijativa da se popularne Sonyjeve igre dodatno unovče kao filmovi. U tu svrhu čak će i Gran Turismo biti pretvoren u film. No daleko najviše očekujemo od Uncharteda. Za sad je potvrđeno samo kako će ga režirati Seth Gordon, te da bi trebao u kina 10. lipnja 2016. godine.

Uncharted film

Zašto bi mogao biti dobar? Formula akcijske avanture prebačene na film već je oprobana – i to vrlo uspješno. Nathan Drake više je puta nazivan muškom Larom Croft, a upravo mu je ona utrla teren na filmskoj sceni. Premda Tomb Raider filmovi nisu bili nešto posebno kvalitetni, jednim dijelom uspjeli su prenijeti makar karakter Lare Croft… zajedno sa svim njezinim oblinama. Uncharted se može držati slične formule – doduše, bez oblina – i ispasti krajnje zabavan film.

Što bi moglo predstavljati problem? Filmovi sličnog žanra uvelike se oslanjaju na karizmu glavnog lika, bio on žensko (spomenuta Lara Croft) ili muško (npr. Indiana Jones). Nathan Drake je karizmatičan lik u startu i treba ga utjeloviti netko s pravim, prirodnim talentom za takvu ulogu. Ako odabir glumca bude promašen (kao primjerice u slučaju Maxa Paynea), sve i da film bude savršen u ostalim segmentima, ne bi to jednostavno bilo ono što od Uncharteda očekujemo. Kako doznajemo po zadnjim glasinama, ulogu je odbio Chris Pratt iz Čuvara galaksije.

Naravno, navedenih pet filmova nisu jedine adaptacije koje čekamo. U iduće dvije godine vidjet ćemo ekranizacije igara kao što su Ratchet & Clank, Sly Cooper, Angry Birds, Pikmin, a zatim u doglednoj budućnosti i The Last of Us, Resident Evil: Rising, Mass Effect, novi Tomb Raider, Mortal Kombat itd.

U ovome trenutku ne možemo sa sigurnošću odgovoriti na naslovno pitanje, ali kao što smo rekli i na početku – za razliku od ranijih godina postoji određena nada da će ovi filmovi biti bliži kvaliteti svojih predložaka nego što je to većina drugih bila ranije.

Komentari (14)

 • cempa

  16.11.2014 - 12:22

  i shadow of the colossus

 • WalwRafii

  16.11.2014 - 12:58

  ac bi bio zanjimljiv

 • goldfinger

  16.11.2014 - 15:03

  Dobar specijal…(+)

 • Black op

  16.11.2014 - 15:36

  Sve sto u nazivu ima "The videogame" ili "The movie" je osudjeno na propast (samo ime je veoma jadno), usput otkada 47 radi sa drugim agentima?Koliko se sjecam davno je receno da ce prvo napraviti Hitmana 5 pa da ce se film nadovezati na kraj igre.

 • IvanDado

  16.11.2014 - 15:43

  Pa neznam meni je i prvi Hitman filim bio dobar.Nisam previse zahtjevan sto se tice filmova.Ako je gledljiv svida mi se 🙂 Tako da se veselim sviim ovim navedenim.

 • TheColossus

  16.11.2014 - 16:04

  Jedna ispravka: kod Max Payne-a je najmanji problem u izboru glavnog glumca, jer iako su mogli odabrat nekog više "punisherskog" glumca tipa Tom Jane, ajde čak i Mark Wahlberg je bio probavljiv. Problem je bio u samoj priči koje je s*ebana od početka do kraja, film je dosadan, kraj je totalno smeće itd itd. Jedina pozitivna stvar je što je film vizualno bio solidan. I nadodao bih na ovo sve još Resident Evil serijal koji je najveći promašaj prenošenja videoigre na film. Dakle, od serijala koji ima toliko složenu i zanimljivu priču i potencijal za snimiti nešto jako dobro, oni su napravili totalni krš od filmova koji nema nikakve veze sa igrama, glavni likovi su ubačeni kratko u sporednim ulogama tek tako da su tu (Leon Kennedy, brat i sestra Redfield itd) i sve skupa vrišti za rimejkom, ali da ga netko pametan preuzme u svoje ruke. Užas.

  • manjamax

   @TheColossus, 16.11.2014 - 20:23

   Fora u RE serijaku je bilo, ne priču prenijeti iz videoigre, nego to koristiti kao neku bazu, za odvijanje filma. Znači, priča iz igre postoji, ali nije bitna toliko u filmu.
   Meni su filmovi dosta dobri.
   Ali o ukusima se ne raspravlja.

 • kmarkecGamer

  16.11.2014 - 16:13

  ratchet trailer mi zakon izgleda, nadam se dobrom 🙂 AC film neznam kako ce se to izvest, nemam jos nikakva ocekivanja, skeptican sam. sto se tice Warcrafta : njega najvise ocekujem, a i dobro je sto blizzard radi na tom filmu

 • Madridista1902

  16.11.2014 - 18:38

  dobro ko će glumiti snakea?christian bale?

 • BioShock 4 Life

  17.11.2014 - 16:37

  Cuo sam nedavno da Valve tezi ka tome da napravi Half-Life i Portal film. Sad kol'ko je to vjerodostojno ne znam. Cak se pricalo i da ce J.J. Abrams biti reziser.

 • CROguys

  17.11.2014 - 18:03

  Još ne postoji dobar film baziran na video igri.
  Ako trebaju nešto adaptirati,treba se napraviti spin-off.
  PRIMJER:Knights of the Old Republic.Nisu doslovno preveli priču nego su napravili novu sa novim likovima i novim plot twistom.To je sada vjerojatno najbolja Star Wars igra.
  Tako se treba napraviti sa ekranizacijama igara.
  Npr.Halo film koji se fokusira na ODST vojnika.

  • IaMarmageddoN

   @CROguys, 17.11.2014 - 19:27

   Ne znam kako tebi ali meni je Doom bio uspješan film. Jednostavna ali uvjerljiva priča, dobra gluma, gaming FPS prikaz pred kraj filma – legendarno a i efekti su odlični!

  • CROguys

   @CROguys, 18.11.2014 - 15:18

   Gluma nije nešto.
   Priča ne prati igru i kretenska je.Virus koji te pretvara u cudoviste ali samo ako si zao.Zar nije glupo?
   Uvjerljiv CGI ne cini dobar film,samo dodaje stila.

 • HERCULES

  17.12.2014 - 12:42

  Agent 47 mi je ostao u sjećanju kao jedan od boljih filmova,stvarno sam uživao u filmu.Igricu sam prešao pola i dalje mi se ne da,ali nije ni ona loša…Jedva čekam Assassin's Creed u filmu,ma da znam da to neće biti ekstra jer neće biti veliki budzet,i neće ga raditi velika lica,a šteta…Ima tu potencijala i materijala da se plasira u kina jedna prava HitČina!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!