HCL.HR

Horizon Forbidden West za PC je gotovo savršena verzija te igre

Zoran Žalac 23.03.2024.   •   17 komentara


Horizon Forbidden West stigao je na PC platformu i donio mnoštvo finih stvari za ljubitelje preciznije kontrolne sheme i tehničko-vizualnih perverzija.

Kad je Sony najavio kako će od 2020. objavljivati svoje PlayStation ekskluzive i za PC platformu, vijest je bila dočekana s oduševljenjem brojnih igrača. A onda su lansirali Horizon Zero Dawn koji je u PC verziji bio iznimno problematičan. Dovoljno je reći da je ta igra dobila petnaestak zakrpa i da je s procesom optimizacije na kraju pomagao drugi tim koji nije bio ni zadužen za prebacivanje te igre na PC. Nije onda čudno ako ste sumnjičavi oko dolaska drugog Horizona na PC, ali igra je sad vani i slobodno možete odbaciti sve sumnje jer je Horizon Forbidden West za PC jedan od najboljih Sonyjevih PC portova.

Forbidden West je na PC-ju potpuna suprotnost onome što je u početku bio Zero Dawn. Studio Nixxes Software dostavio je dobro optimiziranu, iznimno stabilnu i vrlo prilagodljivu verziju igre. Usudio bih se reći gotovo savršen PC port, za koji imam samo jednu primjedbu.

Idemo prvo riješiti moguće upitnike oko cijene i sadržaja. Horizon FW za PC je dostupan kao Complete Edition, odnosno u paketu koji sadrži glavnu kampanju te ekspanziju Burning Shores. Kao takav je 10 eura jeftiniji nego na PlayStationu 5, gdje se igru također može doživjeti u cijelosti. Verzija za PS4 nema sve sadržaje stoga baš nije za usporedbu s PC inačicom, a razina vizualne kvalitete koju će većina igrača vidjeti na PC-ju bliža je PS5 verziji igre nego onoj za PS4.

I dvije godine kasnije ovo je još uvijek jedna od grafički najimpresivnijih igara koje možete vidjeti.

Kad smo već kod izgleda, i dvije godine kasnije stojim pri tvrdnji da je ovo još uvijek jedna od grafički najimpresivnijih igara koje možete vidjeti. Čak i na PC-ju kao platformi koja ima najbolje što grafika može ponuditi od slatkiša kao što su Alan Wake 2 i Cyberpunk 2077. Horizon Forbidden West nema nikakve raytracing efekte, ali ima gomilu detalja te natprosječno realističan izgled likova. PC verzija ne proljepšava Horizon FW značajno u odnosu na PS5 inačicu, ali može izgledati oštrije i fluidnije ako imate relativno snažan hardver.

Prva dobra vijest je da igra nije hardverski zahtjevna za današnje pojmove. Glatkih 60 sličica po sekundi u 1080p rezoluciji možete postići već s hardverom u rangu RTX 3060 / RX 5700 grafičkih kartica te Intel i5-8600 i AMD Ryzen 5 3600 procesora. Posebne pogodnosti dobivaju vlasnici Nvidijinih grafičkih kartica, a to obuhvaća brži odaziv kontrola i opcionalno ubrzanje uz Frame Gen ako imate grafičku RTX 40 serije. U slučaju kartice RTX 4070 koju sam koristio, Horizon FW ugodno se vrtio na maksimalnim detaljima u 1440p rezoluciji bez DLSS-a i FG-a, ali moram priznati da je Frame Gen ovdje jako dobro izveden da ga je prava šteta ne uključiti.

Igra ima dosta opcija za podešavanje grafike i sve je onako kako treba biti. Nema opcija za koje morate restartati igru da biste ih aktivirali. Nema nekih grafičkih efekata koje ne možete isključiti. Možda najbolje od svega, prilikom podešavanja grafike odmah na lijevoj strani ekrana vidite kakav efekt ima svaka promjena u postavkama.

Horizon FW je zbog količine ciljanja jedna od igara kakve preferiram igrati mišem i tipkovnicom, a ovaj port se pobrinuo da mi tu apsolutno ništa ne fali. Sve se kontrole mogu rekonfigurirati, moguće je za svaku postaviti i alternativnu tipku, itd. Uvedene su čak i neke dodatne kontrole kojih nema u konzolaškom izdanju, npr. naredba za kontinuirano / automatsko trčanje. Početna kontrolna shema za miš i tipkovnicu je vrlo intuitivna i developeri su fino iskoristili većinu prednosti tipkovnice.

Sve se kontrole mogu rekonfigurirati, moguće je za svaku postaviti i alternativnu tipku, itd. Uvedene su čak i neke dodatne kontrole kojih nema u konzolaškom izdanju.

Nažalost, nisu išli mijenjati način na koji igra funkcionira, tako da PC verzija ne rješava problem koji sam naveo i u PS5 izdanju ove igre. To je onaj grozni meni koji služi za korištenje svega što nije glavno oružje. Napitci, hrana, zamke, dimne bombe, pozivanje konja, bacanje kamenja – sve je to strpano u jedan meni kojim se krećete lijevo ili desno. Kad usred borbe treba pronaći neki napitak ili hranu, a prije toga trebate prelistati tri različite zamke, bombu, kamen, konja… postane to napornije nego što bi trebalo biti. Na PC-ju je to još i gore ako igrate na tipkovnici sve prebacujete tipkama y i x koje su vam odmah ispod tipki za kretanje.

Jednostavno bi rješenje bilo da pojedine predmete, npr. napitke ili zamke, možete postaviti na tzv. hotkey po želji, ali to u PC izdanju nije iskorišteno. Tipke 1-6 služe za brzi odabir oružja, a zapravo bi bilo korisnije da se njima bira sve ono što nije oružje. Jer oružje ionako birate u kružnom meniju koji nije problem kao pretrpani meni s predmetima i drugim naredbama. Šteta što PC verzija nije ispravila taj problem na koji su developeri naišli dizajnirajući igru prema ograničenjima kontrolera.

Horizon FW na PC-ju ima dosta brza učitavanja, ali po mom iskustvu na PCIe 4.0 NVMe disku to je ipak mrvicu sporije nego na PlayStation 5 konzoli, ponajprije kod prvog pokretanja igre. Da nije toga, rekao bih da je PC verzija ultimativna verzija Horizon Forbidden Westa, no ovako PS5 ipak ima malu prednost kod brzine učitavanja. Osim u slučaju ako imate PCIe Gen 5 disk, pretpostavljam da tada možete očekivati učitavanja bliža rangu PS5 konzole.

Tijekom kraćeg druženja s PC verzijom Forbidden Westa nisam imao nikakvih rušenja, a sličnih su iskustava i drugi igrači na Steamu i našem Discord serveru. Po svemu onome što sam vidio, ovdje se radi o izvrsnom portu jako dobre igre. Naravno da ju na konzoli možete nabaviti za manji iznos kupnjom rabljene kopije ili ju zaigrati preko PS Plus Extra pretplate. No, ako imate relativno sposoban PC, ovakvo iskustvo idealno je upravo uz miš i tipkovnicu. I lijepo je, jednom za promjenu, vidjeti kako je neko PC izdanje lansirano bez problema u optimizaciji, stabilnosti ili nekim drugim segmentima.

A što se same igre tiče, recenzije za Forbidden West i Burning Shores već smo objavili u slučaju PS5 verzija te još uvijek stojimo kod tih dojmova.

Komentari (17)

  • max3530

    23.03.2024 - 17:13

    Slazem se za port, napravili su odlican posao. Jedva docekao igrat na PCu iako sam presao na PS5. Zabavna i jako lijepa igra.

  • FazlicTuzla

    23.03.2024 - 18:09

    Odličan posao,pc port je fenomenalan bez frame dropova igram je na ultra u fhd u 75/80fp kad uključim dlss FG imam do 150 frame sto je nepotrebno jer malo izgubi na ostrini ali ko voli neka izvoli bitni je da je odlično sve a mnogo bolji port od prosle igre.

    • BeLLicus

      @FazlicTuzla, 24.03.2024 - 21:08

      FG nebi trebao utjecati na vizualni izgled igre. On uzrokuje veći input lag ali FG sa vizualima nema nikakve veze…

  • Lovac

    23.03.2024 - 18:37

    Slažem se za number hotkeyeve, al ebg, navikneš se, ali >100fps-a, AF 16x radi ogromnu razliku na teksturama u daljini i naravno spomenuto ciljanje mišem. Za disk ti nije pravilo i ne mora biti Gen5, Gen4 je jako širok pojam; imaš jeftinije, imaš skuplje. A razlike u brzini mogu biti ogromne. Zato budeš neki platio 120eur, a neki 400. PS5 SSD je Gen4 x4 i 5.5gb/s Raw propusnosti, to je neki ajmo reći prosjek za Gen4 koje možeš kupiti.

    Drago mi je da nisam kupio ekspanziju već prodao PS5 verziju, dodao i uzeo ovo. E da, i NEMA Denuvo ^^

  • GogicM99

    23.03.2024 - 19:12

    Vecina portova je bila pristojna osim katastrofalnog porta za Last of Us i mozda Horizon Zero Dawn koji je bio i prvi zvanicni PC port sa Sonya tako da se nije moglo ni ocekivati da bude savrsen

  • vragec25cro

    23.03.2024 - 19:23

    Znaci na p izasla u boljem stanju nego na ps4 day one 🙂

  • HoGGaR

    23.03.2024 - 20:43

    Igra se vrti odlično za sada…jako dobro odrađen posao, za divno čudo, i za to im se treba skinuti kapa.
    Ja čak sa “krnjom” rtx 4070ti igram igru u 4k na max uz dlss naravno i fg i poprilično visokom fps-u (oko 90+).

  • Demon90

    23.03.2024 - 21:35

    Drago mi je čuti. Uzeti će se na popustu kad svakako nemam vremena da igram sad

    • Tatqo

      @Demon90, 25.03.2024 - 09:21

      ma uplatis mjesec ps extra i predjes je taman za mjesec dana

  • Ramzonja

    24.03.2024 - 09:23

    Ima prevod na hr?

    • Zoran Žalac

      @Ramzonja, 24.03.2024 - 10:04

      Nema

    • Ramzonja

      @Zoran Žalac, 25.03.2024 - 13:07

      Hvala za info.
      Šteta što nema prevod.

  • Iceman73

    24.03.2024 - 10:22

    Odličan nastavak odličnog prvog dijela…preporučam odigrati ko nije…

  • 3TA

    24.03.2024 - 14:35

    Nixxes radi predobre portove 👍

  • Fenner

    25.03.2024 - 07:47

    Dosadno.

  • SanKa

    25.03.2024 - 09:57

    znaci dobar port se ipak moze napravit

  • kaurazmaj23

    25.03.2024 - 16:33

    Čak sa mojim “lešem” iz 2014-te mogu ga igrat na very high u 1080p bez upscalinga u solidnih 30 fps-a.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?