HCL.HR

Danas je Međunarodni dan šaha, evo koje su trenutno najbolje šahovske videoigre

Zoran Žalac 20.07.2022.   •   11 komentara


Na današnji se dan obilježava Međunarodni dan šaha. Premda je tu igru najbolje igrati na klasičan način s pravim figuricama, evo i nekih alternativa u obliku videoigre.

20. 7. je Međunarodni dan šaha, stoljetne igre koja je vrhunac popularnosti doživjela uz Netflixovu dramsku seriju The Queen’s Gambit. Ok, loša šala – nemojte odmah slati topa na mene!

Šah je iznimno korisna igra za kognitivni boljitak čovjeka i ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. Premda će neki reći da bi se šah trebao igrati na klasičan način, s fizičkom pločom i opipljivim figuricama, dobrobiti su šaha ostvarive i u njegovom virtualnom obliku. Mi vam povodom dana šaha zato donosimo kratku listu šahovskih videoigara i digitalnih verzija šaha koje možete zaigrati.

Šah ima dugu tradiciju u svijetu videoigara te smo kroz godine imali doista hrpu igara i serijala na tu temu. Ne bi bilo pošteno napisati jedan ovakav članak bez da barem spomenemo kultni Battle Chess za DOS ili legendarni serijal Chessmaster koji je izlazio između 1986. i 2007. No, bez obzira što se šah ne mijenja, mi smo se za ovu listu orijentirali na šahovske igre koje su trenutno aktualne i lako dostupne.

LIchess.org ili Chess.com

besplatno browser (PC, mobitel, tablet)

Idemo prvo s besplatnim verzijama kojima već samim time imaju prednost što ne morate potrošiti novac na šahovski set. LIchess.org je tu dugogodišnji izbor broj 1. Preveden je na hrvatski, ima različite vrste igranja (čak i dopisni šah), mjesto za učenje osnova, bazu snimki podijeljene po stilovima igre, specifičnim strategijama i potezima… Može se igrati protiv drugih igrača i protiv računala (8 razina težine), ima turnire i najbolje od svega – besplatno je bez reklama i ne traži registraciju za igranje.

Dobra alternativa je Chess.com koji nudi većinu toga što i LIchess, uz malo vizualno modernije sučelje – ako vam to kod šaha uopće igra ikakvu ulogu. No, za malo ozbiljnije igranje ovdje će vam se ipak nuditi opcionalna pretplata.

Ako želite nešto što vam neće ovisiti o tome jeste li spojeni na internet ili ne, evo i tih opcija.

Chess Ultra

12,99€ PC, PS4, XBO, Switch

Chess Ultra je vizualno najdorađenija šahovska videoigra na tržištu. Ima tutorial za početnike, različite postavke težine i načine igranja, a posebno su zgodni povijesni izazovi. Sve to možete čak doživjeti i u virtualnoj stvarnosti na PC-ju ili PlayStationu. Chess Ultra je dostupan u sklopu PS Plus Extra pretplate, a na Steamu se ovih dana može pronaći i za manje od pet eura.

No, igrači se često tuže da zajednica u Chess Ultra online multiplayeru nije na razini onih koje možete pronaći drugdje pa nemojte očekivati da ćete uz ovu igru izrasti uz velemajstora.

Ako vam nije stalo do grafike, kao dobar besplatni šah na Steamu nudi se Simply Chess.

Clubhouse Games: 51 Worldwide Classic

39,99€ Nintendo Switch

Ovo nije videoigra šaha nego uz nju dobivate i 50 drugih igara. Šah je tu osnova osnove – multiplayer je samo lokalni i nema prevelikog učenja. Ipak, navodimo ovo u slučaju da želite isprobati i nešto slično nalik šahu, a to je japanski šah iliti Shogi koji ovdje ima običnu i mini verziju. Igranje je intuitivno preko ekrana na dodir, a bonus je i to što se ne morate izmjenjivati s drugim igračem za kontroler.

Chess (AI Factory Limited)

besplatno ili 22 kn Android

Na mobilnim platformama postoji hrpetina aplikacija za šah, čak i različitih primjena. Među istaknutijima je svakako šah tvrtke AI Factory Limited koji ima jednostavno sučelje, 12 razina težine, mod za treniranje, achievemente, itd. Besplatna verzija dolazi uz reklame, naravno, a da biste ih se riješili morate platiti 22 kune, jednokratno.

Ako pak tražite nešto što je više orijentirano na učenje šaha, vrijedi baciti pogled na CT-ART.

The Queen’s Gambit Chess

uz pretplatu na Netflix Android, iOS

Počeli smo s Queen’s Gambit forom pa ne bi bilo loše zatvoriti članak službenom Queen’s Gambit igrom. Da – i to postoji. To jest, u trenutku pisanja ovog članka još ne postoji, tek je najavljeno, ali stiže u mobilnom izdanju vrlo brzo.

Igra će osim likova iz serije sadržavati ikonične lokacije iz serije, a onda i samo igranje šaha. Bit će tu i šahovskih lekcija te online turnira, a sama igra bit će vam besplatna u sklopu pretplate na Netflix.

To bi vam bila naša kratka lista preporuka šahovskih videoigara. Znamo da ima ozbiljnijih alata na tom polju, no ovi su jednako pristupačni svima. Ako vi imate nekog svog favorita ili primjer koji zaslužuje naći se na ovakvoj listi, slobodno nam napišite u komentarima.

Označeno sa: , ,

Komentari (11)

  • Josip Klanfar

    20.07.2021 - 13:30

    Najviše volim igrati šah s konjem 🙂

  • razer1234559

    20.07.2021 - 13:41

    Ajme kada se sjetim Virtual Kasparov-a iz PS1 konzole…

    • Frog

      @razer1234559, 20.07.2021 - 19:22

      Fun fact: Kasparov ima Hrvatsko državljanstvo od 2014g. 🙂

  • Samson

    20.07.2021 - 15:10

    Da na mobitelu igram često mp na chess.com. popravili su dosta sučelje u zadnjih godina, a i lako je ući u partiju šaha 5min. Tako da je smartphone postao mjesto igranja šaha

  • AmarSahi

    20.07.2022 - 18:01

    Uvijek igram na chess.com. Mislim ja sebi da dobro igram šah, uđem na chess.com i uvjerim se u suprotno.

    • Agent

      @AmarSahi, 20.07.2022 - 18:25

      Na kojem si ranku?

  • Skoropazao665

    20.07.2022 - 18:40

    World Chess Championship dobra, može na android tv sa kontrolerom igrati

  • Loki092

    20.07.2022 - 20:42

    Sve sam sahovske igre probo osim CLUBHOUSE GAMES: 51 WORLDWIDE CLASSIC. I najbolje su Lichess i Chess.com. Igro sam i chess Ultra i to je definitivno najgora sahovska igra koju sam igro jer je dosta tesko na kontroleru igrati a tesko i nije pregldna zbog kamere

  • Dragan[MKD]

    20.07.2022 - 21:30

    Danas je Moon Day(zbog slijetanje na mjesec), jer ima neke igre povezane sa mjesecom?

    • Artyom

      @Dragan[MKD], 21.07.2022 - 15:44

      Deliver Us The Moon

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?