HCL.HR

Najbolje igre desetljeća: #2: The Witcher 3: Wild Hunt

Zoran Žalac 31.12.2019.   •   107 komentara


S godinom na izmaku odbrojavamo deset najvažnijih igara koje su obilježile eru desetih godina 21. stoljeća.

HCL.hr odbrojavanje najboljih igara prošle dekade (2010.-2019.)

2. The Witcher 3: Wild Hunt

Odakle uopće početi? Prije deset godina Witcher je još bio skromna franšiza čije su čari poznavali samo oni koji su se igrali na PC-u. Danas je Witcher s 40 milijuna prodanih primjeraka jedna od najpoznatijih franšiza u svijetu videoigara te najunosniji izvozni proizvod Poljske, čemu je najviše doprinijela zadnja igra u serijalu, The Witcher 3: Wild Hunt. Već se na drugom dijelu vidjelo da CD Projekt ima velik apetit, no ono što su dostavili 2015. godine bilo je jedno od prvih pravih “next-gen” iskustava – igretina koja je svojom kvalitetom postavila novi standard za RPG žanr.

Sjećam se kao da je bilo jučer kad sam prvi put vidio trailer “The Sword of Destiny”, a naježim se i dan danas kad ga gledam. Hajde što je igra dobra, ali trailer je vrhunski.

Witcher 3 bio je zaključak trilogije, ali je istovremeno mogao stajati i kao samostalna igra onima koji su se po prvi put susreli sa serijalom. Za razliku od nekih drugih završnica, ova je bila epska u apsolutno svakom pogledu. Oni koji su Witchera pratili od samog početka bili su počašćeni gorko-slatkim povratkom likova kao što su Vesemir, Triss i Dandelion; pojavili su se likovi o kojima smo do tada samo slušali (Ciri, Yennefer, Emhyr), zajedno s mnoštvom novih lica kao što su Bloody Baron, Dijkstra i Eredin, vođa naslovnog Wild Hunta.

Svaki je lik bio priča za sebe, a igra je svima dala sasvim dovoljno pozornosti i značaja u svijetu. Najbolje se to vidjelo u bitci Kaer Mohrena, gdje je Geraltov odnos s likovima odredio tko će se ondje naći. Primjerice, ako je igrač poštedio Letha u Witcheru 2, on se mogao odužiti sudjelovanjem u bitci. Bila je to kulminacija građenja odnosa u Witcheru, ali ne i završnica jer je ponašanje prema Ciri naknadno odredilo jedan od nekoliko različitih završetaka priče.

Osim epske priče, najjači adut Witchera 3 bio je otvoreni svijet, veći od dvojke, a jednako ispunjen intrigantnim i zanimljivim sadržajima. CD Projekt je jasno naglasio kako u njihovoj igri nema poštarskih zadataka pa je svaki quest bio popraćen zagonetnim uvodom, prevratom i mogućnošću odabira. Nekima su sporedni zadaci bili bolji nego oni glavni, a kao primjer toga najčešće se navodi tragična priča Bloody Barona.

Geralt je najčešće bio detektiv i plaćenik, ali je čar Witchera 3 bila u raznovrsnosti zadataka. Bilo je tu opijanja s drugim likovima, grudanja, sudjelovanja u magijskim ritualima, a u kasnijim ekspanzijama i u svatovskom veselju. Dodajte tome i zavođenje potencijalnih partnerica i jasno vam je da je to bila avantura kakva se više nije ponovila u virtualnom obliku.

Witcher 3 je pritom bio i vizualno najatraktivnija avantura koju se moglo doživjeti davne 2015. Pričalo se više o takozvanom downgradeu nego o samoj grafici, ali godinama kasnije vidjeli smo koliko je proizvod CD Projekta zapravo bio napredan. Čak i sada, četiri godine kasnije, The Witcher 3 je među tehnički najimpresivnijim igrama ove generacije, a na PC-u se dodatno proljepšao zahvaljujući korisničkim modifikacijama.

Jedina stvar koja je još bolja od Witcherove grafike jest glazba. S njom su tvorci igre pogodili toliko da sve druge igre ovoga tipa zvuče mlako i dosadno. Percivalove prerade narodnih pjesama kao što su “Lazare” i “Naranča” odlično su se uklopile u akciju, a osobno mi se najviše svidio glazbeni dio ekspanzije Hearts of Stone.

E sad… ona naša ocjena (85) koja nas proganja već godinama – osvrnut ću se samo kratko na nju. Je li odraz činjeničnog stanja Witchera 3 kao nama druge najbolje igre u zadnjih deset godina? Naravno da nije, ali ja to gledam ovako: igra je na dan recenziranja imala određene probleme – da nije bilo tako, da je odmah bila savršena u svakom pogledu, ne bi kasnije dobila 23 zakrpe koje je dobila. Srećom, te su zakrpe učinile čuda za ono čemu smo inicijalno prigovarali – performanse na svim platformama su izglađene, kontrole su podešene i dodana su čak dva sustava kretanja lika, a gameplay je nadopunjen u GOTY izdanju s dodacima runa i mutacija te čudovištima protiv kojih ne funkcionira jedan te isti stil borbe.

Samim time, ako danas igrate The Witcher 3, to definitivno nije isto iskustvo igranja kakvo je bilo u petom mjesecu 2015. – bolje je, u svakom pogledu. Možete ga čak i sami učiniti još boljim, tako da isključite mini-mapu ili u PC verziji nađete odgovarajuću alternativu. Doživljaj bez mini-mape je drastično bolji, vjerujte mi.

Ako Witchera još niste probali, a želite, ovo vam je odlično vrijeme za to. Cijeli serijal na PC-u možete nabaviti za otprilike 15 eura, a to je suludo mali novac za ono što vas s tim igrama čeka. Nijedna od njih nije savršeno pristupačna, ali ono što nude u pogledu sadržaja do sada nijedna igra sličnog tipa nije uspjela nadmašiti.

Označeno sa: ,

Komentari (107)

 • Sayan

  31.12.2019 - 12:01

  Zasluzeno,znaci prvo mjesto last of us.

  • Donat Miletic

   @Sayan, 31.12.2019 - 12:02

   Ne bih se složia

  • cirezd

   @Sayan, 31.12.2019 - 12:13

   Ili je prvi zasluženo, ili uopće nije na listi što bi bilo nevjerojatno i apsurdno

  • matyX6

   @Sayan, 31.12.2019 - 12:37

   Nadam se da nije. Sve Naughty Dogove igre su repetitive i osobno ne vidim zašto je toliki hajp oko njih. Tlou je po meni čisti prosjek, ali valjda ne kužim u čemu je stvar.

  • SonOfZeus

   @matyX6, 31.12.2019 - 13:08

   S obzirom da je jedna od najtrofejnijih i najbolje recenziranih igara u zadnjh 30 godina, vrlo vjerojatno da ne kuzis, da.

  • Lovac

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 15:44

   Bieberov spot ima preko 100M pogleda. Znači li to da je jedan od najboljih glazbenika ikad?
   TLOU sam odigrao i bio mi je dobar, ali to je “kauč” blockbuster igra. AI? Jako jako loš. Gameplay? Jako repetitivan. Ono što je igru držalo je priča, ali da je igra desetljeća? Pa ako ti i je subjektivno, objektivno nema što tražiti ni blizu vrha.

  • mickolopi

   @Lovac, 31.12.2019 - 16:24

   The last of us nije najkomercijalna igra, tvoje poređenje nije na mjestu. Da si rekao da je Biberov spot ili pjesma dobila najviše prestižnih nagrada od publike i organizacija, to bi već značilo da da, ali to nije u stvarnosti, isto kao i kod filma kao The Lord of the Rings je dobio 11 oskara, dal vrijedi, vrijedi, nagrade se ne dobijaju same od sebe.

  • Lovac

   @mickolopi, 31.12.2019 - 16:39

   Prvo palo na pamet, al recimo Beyonce ima preko 20 grammya i svakako svoju publiku koja uživa u njezinim stvarima.

  • MightyAloy

   @Lovac, 31.12.2019 - 22:50

   Ići The Last of Us usporediti s Beiberom. Šta ja sve neću čuti. Molio bih te lijepo da ne vrijeđaš. I da, TLOU je jedna od najboljih ako ne i najbolja igra desetljeća bez obzira što ju neki od vas iz nepoznatog razloga ne doživljavaju na takav način. A najjače mi je izraz “objektivno”, samim tim tvoj stav vezano za TLOU nije relevantan.

  • Lovac

   @MightyAloy, 31.12.2019 - 22:54

   Poanta je u tome što popularno ne znači nužno najbolje, a ne izravna usporedba. No i dalje stojim iza toga da je igra dobra, no veoma precijenjena. Ako ti je nepoznat razlog osrednje napucavanje, priglupa inteligencija NPC-eva; onda ok.

  • MightyAloy

   @Lovac, 01.01.2020 - 10:33

   Apsolutno se slažem da popularno ne znači najbolje, čak ni dobro, pogotovo u današnje vrijeme. Također je tu problem i subjektivizam koji je neminovan kao i parametara kojima se ravna u klasifikaciji nečega, bile to igre ili drugi vid medija. Beiberova analogija je promašena zato jer je ta glazba smeće nametnuto od strane pohlepnih korporacija koje su lišile mainstream bilo kakve kvalitete. Smeće i ništa drugo doli hrpa bezdušnog cookie cutter smeća je današnji glazbeni mainstream. Kad smo kod TLOU, naravno da igra nije savršena niti su svi segmenti na vrhunskoj razini, no zato jesu ili zadovoljavajući za takav tip igre ili odlični, a kada to jesu kao što je to karakterizacija likova onda TLOU briljira i teško da je ijedna druga igra na njegovoj razini u dotičnim segmentima. Igra je ostavila dojam i neizbrisiv trag kod mnogo igrača i to je ono što je bitno. Isto vrijedi i za Witchera 3. Koliko samo W3 ima nedostataka, tj segmenata koji nisu na vrhunskoj razini? Hrpu, od borbe pa nadalje. Ali isto tako i briljira i ostavio je neizbrisiv trag u životima milijuna igrača, me included. To vrijedi i za većinu igara s liste, od GTA, Skyrima pa nadalje. Koliko samo nedostataka i loših segmenata imaju te igre? Hrpu. Portal 2 i Divinity su vrhunske, no igre za specifičnu publiku. Trebaju li biti na listi? ? GOW je well rounded u svim segmentima no i njemu su puritanci našli nedostataka kao što je manjak bossova, što je po meni promašeno jer su tu Valkyre, no tko bi svakom udovoljio… Meni osobno je GOW tehnički i all around bolja igra od TLOU, no koliko god mi Kratos i Atreus bili dragi, ne mogu se povezati s njima i igrinim svijetom (koji je vrhunski napravljen) kao što mogu s Joelom i Ellie. Kad već pričamo o nedostacima, kako li se jedan Dark Souls našao na listi? Koliko samo taj ima nedostataka majko mila. ? No igra je ostavila traga, i iako je meni subjektivno precjenjena, kao i From Software igre općenito, jasno mi je zašto je tu. Meni se sve čini da jedan dio igrača nije doživio TLOU na način kao što to mnogi jesu i onda nastaje prigovaranje, naglašavanja nedostataka te se proteže karta “precjenjenosti”. Klasika. Mnogi ga nisu ni igrali pa pizde, a tu je i onaj neizbježni dio PC igrača koji ne može probaviti Playstation ekskluzive jer ih ne mogu igrati na PC-ju.

  • Lovac

   @MightyAloy, 01.01.2020 - 12:46

   Slažem se s većinom napisanog. Osobno TLOU jesam doživio i stalo mi je do Joela i Ellie (nekih prolaznih likova isto), baš me pogodio završetak igre (da ne spoilam). No eto, gameplay mi je bio takav da se moram siliti ponovno odigrati (stao sam negdje na trećini drugog prelaska). Igra ima stvarno super priču i tko voli takav odnos između glavnih likova topla preporuka za The Walking Dead S01 (igru). Što se recimo W3 tiče, objektivno glavna priča je onako, dobra i to je to. No igra je svemirski brod prema ostatku liste zbog pažnje na detalje i side storya. Ono, nakon 100 sati je još bilo moguće da se sam sebi cerim koliko me nešto oduševilo. Nije mi na žalost TLOU materijal za broj 1. Ajd da se lista napravila bez specifičnog redoslijeda, bilo bi izvrsno (jer je kao spomenuto, stvarno teško izdvojiti 10 igara). A bojim se i za TLoU 2 jer mi sve djeluje kao da će igra biti jedan SJW service. No nadam se da sam u krivu jer želim da je fokus i dalje na priči, a ne politici.

  • SonOfZeus

   @Lovac, 01.01.2020 - 11:47

   Bieberov spot tj. Pjesma nema 249 nagrada za najbolju pjesmu. Usporedba ti je dječački loša.

  • The_Miks

   @matyX6, 31.12.2019 - 13:12

   ma ekipi igra odmah dobi 10-15% visu ocjenu kad ima natpis “only on playstation”.

   Igra mi je super ali je witcher 3 po meni daleko bolji (a ima i drugih kandidata)

  • PppPP

   @matyX6, 31.12.2019 - 17:42

   Ne, ne, ti si jedini koji kuži opravu istinu 🙂

  • Mah

   @Sayan, 31.12.2019 - 13:13

   Nadam se da neće, jer ta igra nije učinila ništa posebno kao npr dark souls, kužim da ju ljudi vole zbog dobre priče ali nije to za prvo mjesto

  • MightyAloy

   @Mah, 31.12.2019 - 22:53

   E pa Dark Souls je precijenjen, kao i igre From Softwarea općenito i ne zaslužuje biti među najboljim igrama desetljeća. ?

  • Mah

   @MightyAloy, 01.01.2020 - 13:48

   Ako ti tako kažeš 😛

  • Dragon3

   @Mah, 02.01.2020 - 09:21

   Actualy……Dark souls tu nije zbog nikakve priče (story tellinga) jer u biti priče i nema , već je tu isključivo i isključivo zbog samog gameplaya, te zbog najbolje ponuđenog kao i pogođenog balansa sane težine od iti jedne igre navedebe u top 10

  • snooker

   @Sayan, 31.12.2019 - 15:57

   skroz bezveze ako će biti tako

 • Donat Miletic

  31.12.2019 - 12:04

  Taman dobio Witchera 3 za rođendan, jedva cekam uci blind u igru

  • JohnSence

   @Donat Miletic, 31.12.2019 - 14:09

   ej ljubomoran sam. Da bar mogu izbrisat pamcenje i proci igru ponovno da nista ne znam

  • Robotz

   @Donat Miletic, 31.12.2019 - 16:04

   Samo nemoj ocekivati dobar combat kao sto from software igre imaju, ali sve ostalo igra je extaza, od price, soundtracka, grafike, likova nevjerovatno nesto za iskusiti.

  • Masterchief

   @Donat Miletic, 31.12.2019 - 16:10

   Imam veliki spoiler, dakle, pazi!

   Igra je remek-djelo.

  • Donat Miletic

   @Masterchief, 31.12.2019 - 18:38

   Aaa to su mi odavno vec spojlali onda

 • hyperion

  31.12.2019 - 12:05

  Eto dobi i witcher svoj closure oko recenzije. Vrhunska igra naravno, a kao jedinu manu bih istaknuo to što ima čak malo previše dobrih side questova haha, toliko da malo kvare imerziju kod glavne priče jer se “žuriš” pronaći Ciri pola igre i uvijek kasniš za njom pokoji korak, a zapravo trošiš sate i sate ( u igri dane) da rješavaš side questove i igraš karata. Naravno, ne uzimam ovo za općeniti minus, nego eto nešto što je meni malo bilo neugodno, treba znat karakteristike jedne igre uklopit u njezin svijet… Ukratko rekao bih da w3 ima najbolju završnicu ikad, po tome mi najviše ostaje u sjećanju.

  • hyperion

   @hyperion, 31.12.2019 - 12:07

   Pardon, samo da se nadovežem, znam da ne moraš preći svaki side quest, i nisam, ali ako ih ignoriraš onda nisi osjetio igru u cjelosti.

  • TheMentor2000

   @hyperion, 31.12.2019 - 12:18

   Znači smeta ti što je igra prezanimljiva hahah

  • hyperion

   @TheMentor2000, 31.12.2019 - 15:07

   Da. 😛

  • hyperion

   @hyperion, 31.12.2019 - 15:10

   Witcher 1 i 2 su mi imali savršen omjer side aktivnosti i glavnih questova npr.

  • JohnSence

   @hyperion, 31.12.2019 - 14:10

   najbolji kraj definitivno, posebno onaj geraltov pogled u kameru prije creditsa. Man tears

  • BeLLicus

   @JohnSence, 31.12.2019 - 16:19

   Samo ako si dobio takav kraj 😛

  • antisha98

   @hyperion, 31.12.2019 - 21:49

   Dobro je, nisam jedini hahaha.

 • Jokerhere

  31.12.2019 - 12:10

  Taman tako last of us prvi, witcher drugi. Brilijanti oba

 • TheMentor2000

  31.12.2019 - 12:17

  Igra koja mi je godinu i pol instalirana na računalu, prošao ju dva puta, ostao oduševljen i prvi i drugi put. Kad mi ponestane prostora na računalo, Witcher mi niti ne pada na pamet obrisati jer znam da će me kad tad pogoditi volja da ju zaigram. Svako malo se vraćam igri i vraćati ću se još jako dugo.

 • Wildchild

  31.12.2019 - 12:20

  Zasluženo!
  Drago mi je da sam je odigrao za PC tek kad je izašlo GOTY izdanje. Zadnja ekspanzija Blood And Wine mogla bi komotno proći i kao samostalna igra koliko ima sadržaja.

 • Marosh

  31.12.2019 - 12:36

  Posteno, no meni The Witcher 3 osobno nije donio toliki zar, koliko je nahypean. Side questovi su mi bili najzanimljiviji dio igre, glavna prica i ne bas.

  E sad – bas me zanima tko je zasluzio prvo mjesto. Volio bih i kada bi nam dostavili pojedinacne glasove, mislim da bi to bilo interesantno.

 • BeLLicus

  31.12.2019 - 12:41

  Ne slažem se sa drugim mjestom premda ova igra nije samo najbolja igra desetljeća nego i svih vremena po mome mišljenju. Sad već znamo da je Last Of Us prvi po mišljenju HCL redakcije ja sam odigrao obje i nema šanse ni u jednom segmentu Last Of Us nije bolji ali ni u jednom. TLOU ima vrhunsku priču i igra je vrhunska bez premca ali Witcher je za 2 koplja bolji, toliko kompleksnija igra koja nudi toliko toga. Od najobičnijih side questova koji mogu završiti na više načina do jedne od najdužih igara ikad napravljene za odigrati. Prebogat svijet charactera koji su predobro napisani čak i oni sa kojima provodiš 15 minuta u igri. TLOU je 10 puta kraći 10 puta manje kompleksniji tako da ne vidim ni jedan jedini razlog da to bude ispred Witchera, ali dobro nema previše smisla birati ne znam na koji način se biralo tko je birao dali onaj tko je birao je odigrao obje igre u cijelosti, ako je zašto je naklonjen više prema TLOU tj po čemu je TLOU bolji od Witchera…

  • Aldin219

   @BeLLicus, 31.12.2019 - 12:50

   ?

  • Marosh

   @BeLLicus, 31.12.2019 - 13:04

   Pazi preokreta i Death Stranding bude najbolja igra desetljeca :’)

  • deanHR

   @BeLLicus, 31.12.2019 - 13:11

   Da.

  • SonOfZeus

   @BeLLicus, 31.12.2019 - 13:29

   Tlou je prikupio vise nagrada nego witcher 3 nekim cudom, iako kako kazes je losiji apsolutno u svakom segmentu za dva koplja. Mora da su recezenti koji se profesionalno bave gamingom ludi? Mozda si ti glas razuma? Sad kad smo shvatili da je nesto ovako subjektivno tesko usporedivati, ja cu ti dati svoje subjektivno misljenje makar mi je tlou tek mrvicu bolji nego w3. Prica, atmosfera, likovi te audiovizualni spektakl. Prica i atmosfera na stranu jer se nadovezuju i nagrade govore svoje od ljudi koji su zaduzeni za ocjenjvanje istih, ono sto je tlou doveo u karakterizaciji likova je nesto sto je meni osobno bilo nevideno do tada u gamingu. Prvi put da mi je zaista stalo za likove, i da li umiru ili ne. U W3 ciri je poveznica, no istu tek hvatamo blizu kraja igre, jedina povezanost je bila uz Triss koja nas je pratila kroz trilogiju, sto je opet pogreska jer bi Yen trebala biti pravi izbor. Dok prakticki ista postaje tek side character zbog direkcije price. W3 je imao dobru pricu, i ok likove. Ali nije ni u top 10 stvari koje bi nabrojao kao plus W3-a. Side questovi, skill tree, bogati open world i zanimljiv consequence sistem mi prvi padaju na pamet. Takoder audiovizualni prikaz me nije ni priblizno odusevio kao kada je tlou izasao koji je postavio nove standarde tada za gaming. Ali kao sto rekoh, ukusi se razlikuju. Ako uopce tlou bude prvi, to je subjektivno misljenje i iskustvo redakcije. A tko si ti ili ja da odredujemo sto se njima treba svidati?

  • laganini

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 13:34

   provjeri opet.
   The Witcher 3: Wild Hunt has secured its spot as the most awarded game in history with a total of 251 awards

  • SonOfZeus

   @laganini, 31.12.2019 - 13:50

   Tlou ima 249. Znaci dvije nagrade razlike. a imao je kao konkurenciju te godine GTA V i Bioshock infinite. Sto je w3 imao?

  • petrek

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 14:44

   dvije nagrade više 🙂

  • SonOfZeus

   @petrek, 31.12.2019 - 15:07

   Sa gta v u konkurenciji, mislis da je w3 imao gta v te godine da bi isti broj nagrada pokupio?

  • mickolopi

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 16:38

   Brate, moraš biti realan da si pogriješio, Witcher 3 je osvojio 2 nagrade više. Jeste da nije imala konkurenciju kao The Last of us, jeste da nije multiplatformska igra, ali opet, realnost je takva, svidjela se tebi ili ne. Opet će naredne godine TLoU imati jaku konkurenciju, Cyberpunk ulazi u dvoboj, tako da opet neće pogaziti rekord, a ni CD Project ne može nadmašiti svoj rekord, tako da, Witcher 3 će ostati na tronu.

  • laganini

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 14:52

   ok ako ignoriramo to da lazes i izmisljas stvari, 5 godina nije skinut s trona i jedino ga moze ugrozit cyberpunk xd

  • mickolopi

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 16:48

   Objektivno gledano i daš svoju misao. Objektivno je ono što većina publike kaže, a i redakcije/ organizacije kao HCL. Dakle objektivno nije da TLoU ima samo priču, da je tako, znači da su recenzenti i publika lagali za ostale kategorije u kojima TLoU ima adute, a ti ostao objektivan. Objektivnost nikada ne ravnaj sa tvojim mišljenjem, može samo nekada da se poklopi, ali da kao sada navodiš subjektivno mišljenje koje se ne slaže sa objektivnim, znači da ili ne govoriš istinu ili ne znaš što znači objektivnost ili si nedovoljno informisan o igri. Dakle neznanje ili laganje je u pitanju, što prvo nije sramota, ali onda ne bi trebao sa manjkom info predstavljati kao objektivnost.

  • SonOfZeus

   @SonOfZeus, 01.01.2020 - 11:40

   Objektivno gledajući, ti si klinac koji ima 10 godina igranja max ispod svog pojasa. Objektivno gledajući, ljudi koji se desetljećima PROFESIONALNO bave gamingom su dali tom zločestom TLOU znatno više nagrade u odnosu na gta v i bioshock infinite, oboje odlične igre, koje su izašle ISTE godine. Objektivno gledajući, to što je tebi subjektivno priča bolja – objektivno nije. tlou te njegov dlc left behind su oboje osvojili The writer’s guild nagradu, dok witcher 3 nije. Znaš, to su oni ljudi koji su isključivo dužni za prosuđivanje kvalitete scenarija i samim time priče. Mislim da su stručno više podmazani od 18 godišnjeg člana hcl-a. Objektivno gledajući, prosjek ocjena kritičara na metacriticsu je bolji za tlou nego za witcher 3. Dakle zločesti ljudi koji se bave recenzijama dugi niz godina su ju više ocijenili. Objektivno gledajući kao netko tko je igrao oboje, i kojemu su oboje igre u top 3 ovog desetljeća, subjektivno argumentiranje dok ima toliki niz činjenica koje pokazuju zašto je tlou najmanje u rangu tw3 ako ne i bolji je neosporivo i čvrsto ko temelj. A ovo što ti radiš, je subjektivno kmečanje. Sorry

 • crolink07

  31.12.2019 - 12:49

  Super desetljeće a čini mi se da će i iduće odmah od početka krenuti žestoko.
  Sretna Nova svima !!!?

 • Aldin219

  31.12.2019 - 12:49

  Ni blizu ne zasluzuje da bude druga igra desetljeca. Mozda u top 10, ali druga?? Ovo samo pokazuje da hype i grafika dominiraju cak i nad ljudima koji se bave igrama profesionalno. Nije ni u top 5 rpga u ovom desetljecu a kamoli igara opcenito. Dobra je i zabavna igra nema sumnje ali ovako visoko? A recimo Mario Odyssey nije ni na listi ili Bloodborne. Hahahah nevjerovatno

  • SonOfZeus

   @Aldin219, 31.12.2019 - 13:17

   Zasto toliko ljudi uzima subjektivnu listu redakcij kao Bogom danu? To je njihovo misljenje, ti imas svoje. Preporucujem svima koji su se toliko uzbudili sto imaju (gle cuda!!) razlicite ukuse od ostalih ljudi na planeti, da lijepo napravite svoj portal i svoju listu.

  • mickolopi

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 16:51

   Zato što su ljudi sujetni. Ja se ne bih bunio da su tlou i witcher 3 zamijenili mjesta, baš me briga i ako mi je tlou igra desetljeća, meni ne imponuje hoćeš li se ti ili Hcl složiti sa mojim ukusom, jer svi smo različiti.

  • hacksor1234

   @Aldin219, 31.12.2019 - 14:10

   Ne dominiraju hype i grafika, prvenstveno odlicna prica uz dobar combat sistem te veliki svet koji nije isprazan kao u nekim naslovima (Assassins creed, u tebe gledam)

  • Aldin219

   @hacksor1234, 31.12.2019 - 18:46

   Dobar combat system?

  • hacksor1234

   @Aldin219, 31.12.2019 - 20:48

   Da, samo dobar, nista neviđeno, nista specijalno nit groundbreaking

  • Robotz

   @Aldin219, 31.12.2019 - 17:08

   Slazem se da je i Bloodbourne trebao biti na ovoj listi,ali diskutovati dal W3 treba biti u top 10 je smijesno.

 • Black op

  31.12.2019 - 12:51

  Nigdje Wargame red dragon-a kao i Cities skylines-a koji je jedina igra u svom žanru, a koji je popunio prazninu koja je trajala 13 godina?Maksimalno subjektivna lista…

 • mr.labud

  31.12.2019 - 13:02

  Za prvo mjesto mislim da bi mogle biti 3 igre po meni. The Last Of Us, Uncharted ili Breath Of The Wild. Mada po meni The Last Of Us je igra daleko vise ona, koja zasluzuje tu titulu. Iako me cudi kako na ovoj listi nema Uncharteda, stvarno steta

  • mr.labud

   @mr.labud, 31.12.2019 - 13:04

   I da, posto nema edit gumba moram ovako.

   Dali je Red Dead Redemption zaboravljen? Izasao je 2010 i smatram da je bolji od vecine ovih igara, a nije se nasao ni na kojem mjestu. Mislim kako ipak vise zasluzuje nego neke druge igre

  • quill

   @mr.labud, 31.12.2019 - 13:17

   RDR mi je jedna od najdrazih igara i iskreno malo mi je bezveze sto su npr Portal

  • quill

   @quill, 31.12.2019 - 13:18

   Portal 2 stavili tako visoko, a RDR-a nema nigdje

  • SonOfZeus

   @mr.labud, 31.12.2019 - 13:16

   BotW je vec bio, cini mi se 5 mjesto

  • mr.labud

   @SonOfZeus, 31.12.2019 - 14:39

   U pravu si, moja greska. Opet… Da ima edit, maknuo bih

 • ifus

  31.12.2019 - 13:02

  Nadao sam se da će Witcher biti broj jedan, ali nije problem i što će se RDR2 okititi tom laskavom titulom.

  Bilo bi dobro da izbacite top 10 listu svakog od članova HCL-a.

  • SonOfZeus

   @ifus, 31.12.2019 - 13:15

   Moram te razocarari, mislim da definitivno nije rdr 2.

 • SonOfZeus

  31.12.2019 - 13:10

  Slazem se, treba postaviti Star Citizen

 • SonOfZeus

  31.12.2019 - 13:14

  Takoder mi jedna od najboljih igara ikad, a sto je najzanimljivije u pocetku sam ju cesto prekidao i ne bi ju igrao mjesecima. Mislim da je jedna od rijetkih igara gdje moras imati potpunu pozornost i vecu kolicinu slobodnog vremena da se fokusiras na nju jer toliko sadrzaja i atmosfere ima rijetko koja open world igra. Kad sam konacno dobio vise slobodnog vremena i svu pozornost ugurao u nju, u tjedan dana sam imao 80 plus sati igranja. I tek onda sam presao na ekspanzije koje su zapravo prave ekspanzije, a ne wannabe dlcovi, dovodeci ukupnu satnicu na 120

 • Smike

  31.12.2019 - 13:17

  A RDR2

 • deanHR

  31.12.2019 - 13:20

  Dosta visoko mjesto i poprilično realno ali ja bi sasvim drugačiju listu imao. 10. RDR 2
  9. Dark Souls
  8. Divinity: Original Sin 2
  7. God of War
  6. Grand Theft Auto V
  5. Mass Effect 2
  4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
  3. HorizonZeroDawn
  2. The Elder Scrolls V: Skyrim
  1. The witcher 3

  • Cpt. Price

   @deanHR, 31.12.2019 - 14:14

   Pomješano. Al ne protreseno. Trebalo bi još neke dodat i onda dobro protrest da ispadnu one kojima tu nije mjesto

  • Lovac

   @deanHR, 31.12.2019 - 16:56

   Bez nekog posebnog redoslijeda, meni najbitnije igre u posljednjih 10 godina:

   ME2/3 – JER smo dobili suborce napisane bolje nego u bilo kojoj drugoj igri te se isto neće baš ponoviti tj. malo vjerojatno jer taj stil njeguje BioWare koji je danas olupina. Igre su bitne jer su postavile primjer interakcije između igrača i svijeta te isto tako pokazale kako treba izgledati igra gdje je igrač “heroj” (zanemarujem ME3 kraj)

   Disco Elysium – JER je pokazao kako se pišu dijalozi koji su opširni i duboki, kao dobra knjiga, a nisu naporni; jedina prava igra te vrste još od Planescape: Torment

   The Witcher 3 – JER je postavio nove standarde što se tiče dizajna side questova u nekom RPG-u, u dekadi DLC-eva ponudio prave expanzije, a svijet mu je prepun pažnje i detalja da boli glava (u dobrom smislu)

   TES V: Skyrim – JER iako malo plitki naslov kao “vanilla”, ima predivan zimski setting i igra je postalo sinonim za modding, mogu je instalirati svake godine s novim modovima i neće dosaditi nikada. Pravi open world fantasy “napravi svoju avanturu”

   TLoZ: Breath of the Wild – JER je pokazala kako napraviti miran, opuštajuć, a istovremeno strašno zanimljiv svijet za istraživanje te interakciju s okolinom (fizika) koju baš ne viđamo u open world naslovima

   Path of Exile – JER je pokazao da besplatna igra ne mora biti Pay to Win da bi bila dobra, razvija se i dalje te je dobro pokrio malo više “hardcore” ARPG publiku koja je ostala pomalo razočarana sa D3

   God of War – JER je ponudio pravu single player akcijsku avanturu s RPG elementima koja djeluje kao nasljednik smjera razvoja igara iz PS2 ere. Dobro ilustriran otac-sin odnos, zgodno osmišljeni world dizajn, istraživanje, borba, ko dobar coctail

   Alien: Isolation – JER je postavio novi standard umjetne inteligencije u nekoj igri i pokazao kako se igra prema nekom filmu radi; još treba vidjeti može li koji studio složiti A.I. kao u xenomorpha

   Prey/Dishonored 2/Dues Ex: Human Revolution – gledam kao jedno JER su pokazali kako se radi single player level dizajn, imerzija i što je to Immersive sim žanr

   Dark Souls – JER imamo nešto za ljubitelje hardcore, no poštenog sustava borbe i igra je popularizirala tzv. “souls-like” naslove

   Teško je istaknuti samo 10 naslova :/

  • deanHR

   @Lovac, 31.12.2019 - 17:48

   Kul. Uživao sam u čitanju. Dobar komentar 😀

 • op_maniak

  31.12.2019 - 13:37

  A dajte dark souls je tek na 6 mjestu?? a rdr2 ce znaci pokupiti jedna od prva dva vjv prvo bas tuzno

 • mili1985

  31.12.2019 - 13:55

  Zaslužena mjesta za Witchera i TLOU. Tako bih vjerojatno i ja odabrao. Žao mi je samo što Deus Ex nije ušao na listu.

 • Mteo1906

  31.12.2019 - 14:21

  Zasluženo,odličan RPG ali je prevelik hype i po meni nije za prvo mjesto

 • vlatko2003

  31.12.2019 - 14:56

  ppbjedit ce super mario

 • Armin44

  31.12.2019 - 15:02

  Igra koja je obilježila moju deceniju što se tiče gaminga, prešao sam ju 4 puta i svaki put me ostavila bez daha. <3

 • Rastmahatta

  31.12.2019 - 15:24

  Zasluženo, čestitke na dosadašnjem izboru top 10!

 • marko1106

  31.12.2019 - 15:34

  Sta ti je… Fortnite je igra desetljeca.

 • ashitaka

  31.12.2019 - 15:35

  Igra mi je super, prica jos bolja, side questovi su super i sve je to lepo uskladjeno ali po meni nije bas zasluzeno na drugom mestu. To je bar moje misljenje. Nije me igra oduvala kao recimo GOW ili BOTW. Ali dobro kako kome sta legne. Sve u svemu dobra igra i vredna je paznje. Ko nije igrao svkako je treba odigrati.

 • striborino

  31.12.2019 - 15:51

  Igram na plejki goty izdanje a samim time se prvi put susrecem s serijalom.Zasad mi je zanimljivo.Mozda malo previse detaljan inventory,craftanje,ono kemijanje ali u redu.
  Prica je zanimljiva, grafika je super.

 • Dad of Boy

  31.12.2019 - 16:08

  Sad kad nas sve iznenade i na prvo mjesto stave Thief!

 • Masterchief

  31.12.2019 - 16:12

  Yesssssssss, napokon smo mi i TW3 dobili pravdu koju zaslužujemo.

 • Masterchief

  31.12.2019 - 16:15

  Imam neki osjećaj da #1 neće biti TLOU, nego će biti iznenađenje od strane redakcije HCL portala… Nadam se.

  Ako će TLOU biti #1, bit će svakakvog radioaktivnog otpada u komentarima.

  • SeaNN

   @Masterchief, 31.12.2019 - 16:26

   Zivio radioaktivni otpad u komentarima ??

  • mickolopi

   @Masterchief, 31.12.2019 - 16:54

   Hahahaha, biće, biće

 • Cpt. Price

  31.12.2019 - 16:17

  1). Lego Marvel. Samo tako ce ova lista imat smisla

 • kuky90

  31.12.2019 - 17:05

  Šta fali Nintendovima igrama? Od svih izdavač njihove igre su uvijek originalne, donosne uvijek nove mehanike i ispolirane su skoro do savršenstva.

  • kuky90

   @kuky90, 31.12.2019 - 20:41

   Skoro svaka igra koju naprave je ocijenjena sa 90+. Svaka igra im ima predivan artistički stil koji se može igrati i 10 godina kasnije te izgledati dobro. A gameplay im u svakoj drugačiji, i noviji od predhodne.

  • kuky90

   @kuky90, 31.12.2019 - 22:46

   Zelda, Odyssey? Drugačije mehanike, novi svijet, nove stvari za raditi i kako se opčenito prelazi igra.

  • Wolfman

   @kuky90, 31.12.2019 - 23:33

   Kad su izbacili galaxy 3? 😀

  • kebbab

   @kuky90, 01.01.2020 - 03:31

   Nemaš pojma dečko. Odyssey nije ni blizu Galaxyu ni prvom ni drugom.Reci mi bolju Kart igru od Super Mario Kart 8? Ako Mario+Rabbits kopira XCOM koga je kopirao XCOM?

  • kuky90

   @kuky90, 31.12.2019 - 22:47

   Ili Galaxy u odnosno na ono prije.

 • kuky90

  31.12.2019 - 17:07

  Mario Galaxy 1,2 ili ovaj Odyssey, Uncharted, ili RDR2 će biti prvi.

 • Markos92

  31.12.2019 - 17:14

  Trebalo je barem da bude jedna od ovih 10 igara Batman Archam City,mislim da zasluzuje,a niko je ne pominje.

 • rsye

  31.12.2019 - 17:33

  TW3 je trebao biti prvi, po meni, ali dobro, drago mi je vidjeti da je barem u top 3.

 • Toma_HR

  31.12.2019 - 17:39

  Za mene osobno najbolja igra ikad, ali jasno mi je kad više ljudi glasa da može biti i na drugom mjestu. Drago mi je da se redakcija osvrnula na ocjenu, definitivno ta ocjena već 4 godine ruši kredibilitet i koliko- toliko objektivnost svakoj sljedećoj 🙂

 • vragec25cro

  31.12.2019 - 18:31

  Jedna nintendova eskluziva,jedna ps4 eskluziva par multiplarltform naslova i ako Tlou prvo mjesto jedna ps 3 eskluziva.Ovo čak nije niti loša lista 🙂 Osim witchee 3 koji i dalje na nekih 2h igtanja kod mene.

 • MightyAloy

  31.12.2019 - 22:57

  Klasični Veblar ?
  Eto žao mi je što je ispalo da si razočaran. Sretna nova. ?

 • MightyAloy

  31.12.2019 - 23:04

  The Witcher 3 je čudo od igre i drago mi je što je ovako visoko na listi. Jedno od najboljih gaming iskustava ikad. Nikada neću zaboraviti avanture Geralta i društva, a vjerojatno ću im se vratiti i još koji put.

 • butjer1010

  01.01.2020 - 01:20

  Da ne serem sad previše o tome koliko je Witcher bolesno dobra igra, skratit ću i samo iznijeti moje subjektivno mišljenje. Boli me i sama pomisao da je last of us ispred!!!!
  Ni riječi više!

 • Virty

  01.01.2020 - 08:43

  Top naslov, odlična igra.

 • RaspudicT1986

  09.01.2020 - 10:36

  Definitivno najbolja igra ikad…..da mi je docekat ovakvu igru u LOTR svijetu i to je to

 • moordrak

  11.01.2020 - 01:27

  Čemu trošiti riječi. Sve je o Witcheru stotinu puta izrečeno. Pamtiti ću ga kao crème de la crème ponude igara ovoga stoljeća.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?