HCL.HR

Recenzija

The Witcher 3: Wild Hunt

kraj trilogije bez seksa u troje

Ante Malenica

Sjećate se kada ste se prvi puta zaljubili? Onaj osjećaj dok sjedite u istoj prostoriji s tom fatalnom osobom i ne može proći pola minute, a da ne buljite u nju. U mislima vam je dan i noć, savršena u apsolutno svim pogledima i nema tog čovjeka na svijetu koji će vas uvjeriti u suprotno. Poznato, zar ne?

Ako nije, s The Witcherom 3 ste vjerojatno iskusili taj osjećaj. Količina ljubavi, truda, kreativnosti i istinske želje da se napravi što bolji RPG vidljiva je na svakom koraku i može se rezati s oba Geraltova mača.

Vjerojatno ste se poput autora ovih redaka zaljubili u igru i provodili s njom dan i noć. Niste mogli mirno spavati te ste sigurno preklinjali kada ste morali ići na posao / faks / u školu. I kako tu biti objektivan? Nepristran i otporan na očigledne propuste u dizajnu kada znate da je krajnje nezahvalno kritizirati tako dobro fantazijsko iskustvo. Da budem iskren, ovo mi je vjerojatno bila najteža recenzija za napisati u cijeloj mojoj višegodišnjoj novinarskoj karijeri.

S jedne strane vidim da igra ima neke očigledne propuste, neoprostive za kalibar i ambicije koje je najavio sam developer još u prvoj najavi igre. S druge strane (medalje), određeni elementi igre su toliko prokleto dobro napravljeni, da čovjek pada u depresiju jer zna da će buduće igre nekih drugih studija jednostavno biti lošije. Kvragu, čak sam morao napisati kolumnu da pokažem koliko je igra zarazna i imerzivna. I vidio sam kroz komentare kako su se mnogi od vas sa mnom složili.

Imajući sve to u vidu, vrlo vjerojatno se nećete složiti s mojom ocjenom na kraju (koju ste već sigurno pogledali), no eto, veselim se vidjeti vaše komentare, dojmove i hejtanje. Ali dosta filozofiranja, ajmo’ konačno na detalje.

Tekst za ovu video recenziju pisao je kolega Žalac, no slažem se sa svime rečenim u istoj. Za malo detaljniji pogled na igru od onoga što video servira, samo nastavite čitati.

Kao dopuna ovoj recenziji Witchera 3, dodajemo i ovaj video koji smo odlučili napraviti nakon odigravanja prve ekspanzije zvane Hearts of Stone. Kliknite na ‘play’ i provjerite što Zoran misli o ekspanziji.

Priča Witchera 3 mi je bez sumnje najbolja u serijalu. Ovdje to namjerno naglašavam kroz subjektivni kanal jer postoji jedan veliki preduvjet da takva izjava može biti načelno univerzalna – morate u detalje poznavati Witcherov svijet.

Tu ponajviše mislim na likove, događaje koji su prethodili igri i brojne motive glavnih nositelja radnje zbog kojih su se neke stvari dogodile kako su se dogodile. To je osobito važno u kontekstu odnosa protagonista Geralta i njegove štićenice Ciri, odnosno glavne premise igrine priče – borbe s Wild Huntom u namjeri da se ti izuzetno opasni putnici iz druge dimenzije dočepaju posvojene kćeri našeg sijedog protagoniste. Ako to u vašem slučaju nije realnost, mogućnost adekvatnog razumijevanja priče bit će vam kao da počinjete gledati Game of Thrones od 5. sezone. Jednostavno osjećat ćete se nekako otuđeni od tog svijeta i nekakva puna imerzija naprosto neće biti moguća (bez obzira što je uvod u priču kroz prolog sasvim dobro napravljen).

Da ne spominjem kako uopće nećete moći shvatiti Geraltove motive, niti osjećati njegove emocije u prijelomnim trenucima radnje čime se uvelike gubi ono što je developer htio postići.

Ima tu doduše jedan ALI – iz nekakve narativne perspektive, priča je za razliku od prethodna dva nastavka uvelike lišena nekakve drame i to nije dobro. Dobre dvije trećine igre samo ćete tražiti svoju Ciri, rješavajući razne probleme likova s kojima se po prvi puta susrećete u zamjenu za neku informaciju. Uzevši u obzir količinu drugog (sporednog i vrlo kvalitetnog) sadržaja, vrlo lako se može dogoditi da nakon nekog vremena jednostavno zaboravite što ste uopće prije radili u slučaju Ciri.


No to je nekakav kompromis osnovnog dizajna igre, odnosno odluke CD Projekt RED-a da se naglasak stavi na velik svijet, brojne mogućnosti i istraživanje, umjesto na pripovijedanje glavne priče, što je bio fokus prethodne dvije igre. To je također primjetno u posvećenosti detaljima kod dizajna lokacija gdje se događa igrina radnja – u trojci je svako selo preslika prethodnog, dok sam recimo u dvojci znao svaku uličicu Flotsama napamet. Ok, to su sitnice za većinu igrača, no ipak nešto primjetno za najveće ljubitelje serijala.

Ono u čemu Witcher 3 bez sumnje najviše briljira su sporedni zadaci. Iako su u nekakvim gameplay okvirima relativno svi slični (formula je sljedeća: istraži mjesto zločina s Witcher super osjetilima, slijedi tragove, otkrij koja je (ponekad ljudska) zvijer u pitanju, ubij tu zvijer), u kontekstu pričanja priča su nešto posebno. Da cijelu stvar dobro vizualiziram, budem riskirao jedan sitni spoiler: recimo dolazite u neko usamljeno selo usred divljine da riješite klasični Witcher contract (zadaci gdje morate za novac ubiti neko čudovište). lazite u birtiju gdje vas dvojica seljana verbalno napadnu jer ste freak, odnosno čudak zbog svojih super moći koje su njima apsolutno neshvatljive.

Taman prije nego izbije fizički obračun, uskače u priču jedan normalni seljanin i smiri tu dvojicu pijanaca s kratkim fitiljem. On vam potom daje detalje questa, vi ga zatim riješite i vraćate se u tu istu birtiju. Taman kada s normalnim seljaninom popričate, popijete u svoje zdravlje rundu i dobijete novac za uspješno obavljeni zadatak, na izlasku iz birtije opet vas dočekaju ona dva pijana seljanina. Ovaj puta vas fizički napadnu, vi ih dakako u samoobrani ubijete i odjednom ispred birtije nađe se cijela seoska rulja, optužujući vas da ste veliko zlo za svijet i da je dokaz neosporiva činjenica kako ste upravo nepotrebno ubili jedina dva sina uglednog žitelja tog sela (bez obzira što su mu sinovi bili obični pijanci i zgubidani).


Završavate u zatvoru bez ičega (tu počinje novi quest) i kako ne bi proveli ostatak života lupajući po kamenu, uspijevate s lokalnim vojnim poglavarem dogovoriti rješavanje jednog njegovog osobnog problema, u zamjenu za slobodu. I u tom idućem questu sasvim slučajno otkrijete neki važan detalj vezan uz Geraltove najveće strahove. Kada ste uspješno završili zadatak, lik kojem ste pomogli kasnijeiskaže poštovanje zbog vaše usluge kroz igrinu glavnu priču gdje neke stvari lakše prođu nego bi bio slučaj da niste obavili taj popratni quest.

U Witcheru 3 sporedni zadaci su tako dizajnirani da copy-paste ubijanje relativno istih beštija uvijek bude novo i zanimljivo iskustvo.

Kao što vidite, u Witcheru 3 sporedni zadaci su tako dizajnirani da copy-paste ubijanje relativno istih beštija uvijek bude novo i zanimljivo iskustvo. Tako osim što se zadržava zanimanje igrača za događaje u tom velikom svijetu, stvara se dojam da sve što radite ima svrhu i vidljive posljedice za koje možete kasnije snositi odgovornost. U nekoj drugoj igri, sukob s dva seljana završio bi kao nešto nebitno i relevantno jedino u cilju nepotrebnog stvaranja drame. Ovdje cijela stvar ima mnogo dublji smisao gdje se želi igraču pokazati kako određene odluke bez nekakvog konteksta običnom puku ne znače ništa, bez obzira koliko vi bili nevini u cijeloj priči. Takve situacije kroz igru nisu rijetke i upravo su najveća snaga Witcher svijeta. One male pričice iz kojih se zapravo može izvući vrlo mnogo.

Kao što sam najavio na početku recenzije, Witcher 3 nažalost nije bez mana i bilo bi pošteno od mene da ih sada jasno istaknem. Što je najgore, tiču se uglavnom one najbitnije stvari svake igre – gameplaya. Prije svega, igra će za iskusnije RPG igrače biti lišena bilo kakvog izazova. Ovo ne kažem bezveze tek toliko da mogu nešto prigovoriti – čak na posljednjoj „Death March“ težini s kojom sam proveo do sada sve svoje Witcher sate, sukobi i s najvećim bossovima bili su tek manja smetnja.

Razloge za to možemo prvenstveno pronaći u dvije stvari – izraženoj nemaštovitosti u gameplay dizajnu protivnika i tek manjoj nadogradnji manjkave Witcher 2 formule igrivosti. Glede potonjeg, čak bi rekao da je igra nazadovala u odnosu na prethodnika. Izuzev uvođenja izmicanja udarcima što je korisno samo u određenim okolnostima, gameplay se i dalje sveo samo na roll koji služi za izbjegavanje izuzetno predvidljivih napada svih protivnika. Borba je jednostavno lišena bilo kakve dubine, a time nužne dramatičnosti i izazova što je za igru s ovako velikom satnicom dosta bitno. Još ako si složite bolji set opreme i imate naviku korištenja ulja i napitaka, sva čudovišta padaju unutar 15-ak udaraca uz pokoji roll. Za tako bogat Witcherov svijet, zbilja velika šteta i ogromni propust od strane developera.

Često bi zbog zakašnjele reakcije dobio udarac koji ne bi trebao, a svakako od pomoći nije bila dosta loše riješena kamera.

Boljem iskustvu sigurno ne doprinose, da budem maksimalno iskren, zbilja užasne kontrole – na PlayStation 4 verziji igre u kojoj su btw padovi framerate ispod 20 fps-a bili dosta česta pojava, Geralt jednostavno nije reagirao instantno na moje upute s kontrolera. Često bi zbog zakašnjele reakcije dobio udarac koji ne bi trebao, a svakako od pomoći nije bila dosta loše riješena kamera. Ona je posebno „blistala“ u interijerima i dovodila do ruba izdržljivosti moje zen stanje uma – kako bi Zagorci rekli, kada krene kaos, tu se ne zna tko pije, a tko plaća. Geralt mi je redovito zapinjao za gomilu prepreka i ako dodate groznu kameru, sve je to izgledalo kao nekakav pijani boks uz prijenos pijanog kamermana.


Također mi nije jasan smisao uvođenja ograničenja na broj aktivnih vještina – ideja je očito bila da se replicira Diablo 3 formula, no kako je većina vještina uglavnom pasivne prirode, sve to skupa mi nije imalo baš nekog smisla. Samo nepotrebno kompliciranje da se pokuša vrlo plitkom gameplayu dati nekakva prividna dubina. No da ne bude sve tako crno, borba u pravilu je zabavna i može biti vrlo efektna s usporenim finisherinma. Samo kažem, za iskusnije RPG igrače, Witcher 3 će biti u kontekstu gameplaya jedno veće razočarenje.

Bez obzira na gameplay mane, nije neka velika mudrost preporuka ove igre. Ljubitelji serijala već je sigurno igraju od 19. svibnja, a ljubitelji žanra će ako ništa drugo, sigurno guštati uz tako uvjerljiv svijet, zanimljivu priču, upečatljive likove i tako prokleto dobro osmišljene i napisane side questove. Witcher 3 je igra prepuna emocija, s velikom pažnjom na detalje kada je riječ o izgradnji jednog uvjerljivog svijeta koji želi dovesti u centar pažnje neke probleme s kojima se danas u svojem svakodnevnom životu svi mi redovito susrećemo.

Bilo da radio o rasizmu, mržnji prema manjinama, nacionalizmu, vjerskom ekstremizmu ili gospodarskoj korupciji, moguće je pronaći reference na zbilja mnoge mnoge stvari. U svijetu Witchera ništa nije crno-bijelo što je u konačnici i doživljaj ove igre. Dok je ocjena tek nekakav matematički presjek elemenata koji čine jednu igru, samo iskustvo ove posljednje Geraltove avanture je nešto što igrači nebi smjeli propustiti.

U komentarima nam javite slažete li se s recenzijom i ocjenom, a za još bliži pogled u neke side-questove i malo gameplaya s početka igre, pogledajte i Igorov serijal video komentara o The Witcheru 3:

VIDEO #1: Prvi komentari o igri uz istraživanje početnog područja VIDEO #2: Rješavanje contracta ‘Devil by the Well’ VIDEO #3: Borba s velikom letećom mačkom (Griffinom) VIDEO #4: Utrka sa stanovitim Bogdanom i malo glavnog questa

Jesmo li se u svijet The Witchera 3 toliko zaljubili da smo ignorirali sve njegove propuste? Naravno da nismo, ali bilo je teško ostati objektivan.

85 Naša ocjena
 • priča
 • sporedni zadaci
 • grafika
 • trajnost
 • imerzija
 • gameplay
 • perfomanse (PS4)
 • kamera
 • kontrole

Ante Malenica

Opis nije dostupan.

Komentari (337)

 • markogal

  08.06.2015 - 18:39

  eto ne bas da se slazem s ocjenom ali svako ima svoje misljenje od mene 96

  • XLBanana

   @markogal, 29.02.2020 - 17:35

   Mogao bi reci sto se ne slazes

 • IaMarmageddoN

  08.06.2015 - 18:47

  Od mene 96. Grafika, mehanika, gameplay, priča, side-questovi, NPCjevi, atmosfera, imerzija, loot sistem, borba, moći, AI, razgovori i yennefer su mi plusevi. Igra mi ima samo jedan minus a to je normalno za igru koju igram tjednima- repeticija u borbi i misijama. Sve u svemu, unazad par godina nisam nešto igrao sa ovakvom voljom. Kad mi je došao TW3, zaboravio sam na sve ostale igre i oduševljen sam, ne, počašćeni što nakon par godina mogu igrati nešto što ima više od same grafike. Strava od igre 😀

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 08.06.2015 - 18:50

   I da, bez razmišljanja je to zasad GOTY. Dapače, GOT zadnjih 3 godine 😀

  • Apocalypse4987

   @IaMarmageddoN, 08.06.2015 - 19:39

   zapravo sve witcher igra do sada nisu nikad bili GOTY. Lako je provjerit na internetu

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 08.06.2015 - 19:42

   Nisam niti rekao. Rekao sam da je to meni GOTY i da zadnje tri godine po meni nije bilo bolje igre. Ali, što je pisat htio reći je, priznajem, malo nejasno 😛

  • maxim.x

   @IaMarmageddoN, 08.06.2015 - 19:46

   Nisu sve tri Witcher igre izasle u zadnje tri godine, tako da mi nije jasno kako si zakljucio da je to htio reci haha.

  • Apocalypse4987

   @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 07:36

   da se razumimo, jasno piše šta je kolega IaMarmageddoN napisa u svom drugom postu, i ja sam ga ispravija. dobro znam kad je koji witcher izaša, tako da nemam šta pogrešno zaključivat. S obzirom da na ovom forumu dobar dio korisnika nema pojma šta je GOTY, samo sam ispravija krivu tvrdnju bez vrijeđanja i omaložavanja. E sad šta ste vi odgovorili meni, to ne shvačam

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 13:23

   Simpatično je što misliš da me imaš zašto ispravljati 😀 Bar sam se nasmijao dobro, hvala!

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 13:53

   Gle, da raščistimo… GOT zadnje tri godine nije GOTY zadnje tri godine nego Game Of The zadnje 3 godine. Kužiš? Umjesto Y sam stavio zadnje tri godine 😀

  • Apocalypse4987

   @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 14:29

   sad već ima smisla

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 14:52

   Da, ponosim se time 😛

 • trulex

  08.06.2015 - 18:51

  od mene punoljetna ocena 18, samo grafika dobra ostalo slabo

  • DaDoXy

   @trulex, 08.06.2015 - 20:23

   kek xD

  • Stryderist

   @trulex, 08.06.2015 - 20:25

   Dao si 18 ovoj igri??? E, ne znaš ti kakve su to igre s takvom ocijenom. Probaj Aliens Colonial Marines. Iako ni tom smeću ne bih dao ispod 40. Što je to ostalo slabo? Baš me zanima.

  • BoneDigger

   @trulex, 09.06.2015 - 00:35

   Sljedeći puta probaj odigrati igru, nemoj samo pogledati screenshot-ove.

  • Virty

   @trulex, 09.06.2015 - 07:14

   +1

 • FFORI

  08.06.2015 - 18:52

  Mislim da je ova ocjena od HCL-a premala za ovako kvalitetnu igru. Meni se gejmplej baš mnogo sviđa i daleko mi je bolji od prošlog Vičera. Grafika, borbe, krafting sistem, sporedne misije i sve ostalo, a pogotovo "vječni" vjetar… 😀 Od mene 94, i to samo zato jer nakon mnogo sati igranja pojedine misije i dijalozi budu naporni, ali samo pojedini a i njih je jako malo.

 • Mayhem

  08.06.2015 - 18:54

  Preloša recenzija. Igra ima 100+ sati kvalitetnog sadržaja, a pola teksta ovdje ode na isticanje negativnih stvari i jedne misije. Igri se zamjeraju tehničke poteškoće i onda se vidi da je recenzent igrao na PS4. Zašto nije igrao na PC, takvih problema tu nema. Onda dalje, očito je da je borba pojednostavljena radi široke mase, ali da je baš toliko jednostavna – nije. Sve u svemu, recenzija je čisti promašaj, a moja osobna ocjena je 90/100. Nije savršena igra, ima svoje mane, ali je za mene novi benchmark RPG žanra koji će biti jako teško skinuti s trona.

  • Ementaler

   @Mayhem, 08.06.2015 - 19:11

   Igrali smo i PC verziju koja isto nije lišena raznih poteškoća, ali da – definitivno ima više dobrih strana, što je vidljivo i u tekstu i po ocjeni. Prozvati recenziju čistim promašajem i onda dati tek malo bolju ocjenu od one koju smo mi dali je… pa, malo čudno 🙂 Ne zamjeraju se u recenziji samo tehničke poteškoće btw, ali dobro – neću sad ponavljat sve rečeno u tekstu i videu.

  • WaT30

   @Mayhem, 08.06.2015 - 19:33

   Sa 85 na 90 bas i nije malo bolja ocjena… Ali ajmo realno, jedine kandidate koje ja vidim za GOTY su MGS V, Witcher 3 i eventualno Fallout 4 ako izade ove godine. Za igru koja je po meni definitivno kandidat a dali ste ispod 90 ranka…

  • R4iden

   @Mayhem, 08.06.2015 - 19:35

   Ne mozes rec da PC verzija nema problema jer ja igru nisam mogo igrat skoro tjedan dana cekajuci patch koji je fixao bug u main storyu.

  • DudaCRO

   @Mayhem, 08.06.2015 - 19:50

   Fallout 4 nebude dobio GOTY računajući na to da ekipa na internetu toliko RAGE-a da to nisu istine… prvenstveno jer će bit rađen na Skyrim grafičkom engine-u.

  • MrMagarac

   @Mayhem, 08.06.2015 - 20:51

   MGS V koji izlazi za 3-4 mjeseca i Fallout 4 koji je tek najavljen. Ne kazem ja da te igre nece biti dobre al govorit da je igra GOTY dok je jos nisi ni odigrao,probao ili cak za fallout vise manje nista nisi ni vidio,strasno. Ovdje svi zbilja daju ocjene samo po tome sta je popularno na net-u bez da i vide igre.

  • WaT30

   @Mayhem, 08.06.2015 - 20:59

   A gle, nije sad da je Fallout novi IP, pa se ne moze pretpostaviti. A ove budale koje rageju su djeca uglavnom jer njih brine jedino grafika (i bolje da je ovakav trailer a ne da se desi ponovno Watch Dogs). Svaki Metal Gear je bio GOTY ili blizu, tako ce i ovaj.

  • MrMagarac

   @Mayhem, 09.06.2015 - 06:35

   Sve to stoji,al znale su i druge igre razocarat,recimo Deus EX HR,super igra,al sam ocekivao puno vise,jer tvoje odluke nisu znacile bas nista,a time su se hvalili. Kolko god igra bila dobra i dalje me bila razocarala zbog toga. Obozavam i Batmana pa me origins razocaro,iako ajde,taj rocksteady nije radiio,al opet ne govorim za ovaj sad da ce bit najbolja igra dok je nisam odigro,iako brojim dane do izlaska. Zelim se sam uvjerit u takve stvari.

 • goldfinger

  08.06.2015 - 18:54

  Odlična recenzija..Nisam još stigao odigrati,ali to je pod obavezno.

 • kopl

  08.06.2015 - 18:56

  Možete ukinuti moju ocjenu ja da jedan a htio sam sto meni je super ali slučajno san pritisnuo enter.

  • kopl

   @kopl, 08.06.2015 - 18:58

   I oprostite 🙁

  • Ementaler

   @kopl, 08.06.2015 - 19:09

   Sve pet, sređeno 😉

  • kopl

   @kopl, 08.06.2015 - 19:17

   Tnx 🙂

 • drazensi

  08.06.2015 - 19:05

  uzasno povrsna recenzija…mozda vasa najlosija do sad..nikad ni jedna igra nije pruzala ovoliko zabave, tako dobar soundtrack, pisanje, likove, acting sto vi apsolutno nigdje niste ni spomenuli….dijalozi su jedni od najboljih ikad napisanih u svijetu igara…
  ima nekoliko bugova, borba nije savrsena, ali je bolja od svih ovakvih RPG-ova..grananja prica, 3 glavna kraja su fantasticna i nakon ne znam koliko godina pravi zavrsetak jedne trilogije – isto nigdje spomenuto….za ovakvu igru napraviti ovako zbrzanu, kratku i povrsnu recenziju je grijeh..98 od mene bez razmisljanja..

  • drazensi

   @drazensi, 08.06.2015 - 19:07

   jos kad se sjetim da je Inquisition dobio skoro istu ocjenu, a barem je 10 puta losiji u svakom segmentu, trnci me prolaze….i sad barem ne mozete reci da su te dvije igre neusporedive..

  • Ementaler

   @drazensi, 08.06.2015 - 19:08

   Vrlo površan komentar 🙂 Ali ozbiljno sad, rasprave radi, zašto ti je borba bolja "od svih ovakvih RPG-ova"? Jer Ante je dosta fino objasnio svoj stav po pitanju borbe. Čitao si tekst ili samo gledao video?

  • dragec

   @drazensi, 08.06.2015 - 19:16

   Dragon Age Inquisition je 10 puta lošiji u svakom segmentu od Witchera??? LOL

  • drazensi

   @drazensi, 08.06.2015 - 19:18

   da nebi pisao recenziju za vas :)..recenzija za igru od preko 100 sati da sadrzi par redaka teksta i da nisu spomenuti elementi igre u kojima igra briljira je neprofesionalno i povrsno kako sam vec napisao…
   a po cemu borba – usporedivajuci je sa slicnim tipom igre i slicnom borbom – ovdje borba donosi taktiziranje prije same borbe, nije istina da poslije 20 levela se samo seces, pogotovo ne na vecim tezinama i pogotovo ne ako istrazujes apsolutno sve sporedne questove i mjesta interesa..main quest je mozda u nekim dijelovima prelagan, no ne znam od kad se laganost smatra kao neki veliki minus borbi i gameplay-u..ako hoces tezu igru igraj Souls serijal..i idemo usporedit onda npr. borbu u Souls-u s ovom borbom pa mi neka netko objasni po cemu je toliko superiorna npr…cijelo vrijeme takoder radis jedno te isto, roll swing, roll swing, razlika je jedino sto u Souls serijalu moras vise puta zamahnuti? ili borba npr. u Skyrim-u koja je smijesna, ili u Inquisitionu koja je jos smjesnija..

  • drazensi

   @drazensi, 08.06.2015 - 19:19

   da, zelis argumente?

  • Deadwalker

   @drazensi, 08.06.2015 - 20:04

   Kao što je navedeno u recenziji, igra je igrana na posljednjoj težini. Ako najveće bossove u igri riješim bez ikakve muke i to bez da sam išao nadograđivati opremu koja je 10 levela ispod monstera s kojim se borim (i bez korištenja ulja ili bombi), onda nešto opako ne štima u core dizajnu igre (ne budem sada ulazio u velike detalje, mislim da je sve objašnjeno već u recenziji). Igra koja nema dobro riješen gameplay, ne može za moj ukus biti u 90+ kategoriji, bez obzira koliko sve ostalo bilo dobro napravljeno. Sa Souls igrama nitko uopće nije radio usporedbe, no kada već spominješ, miljama su ispred Witchera. Ako po ničem drugom, onda po onome što je jednostavno trebalo biti kako treba napravljeno – kontrole i kamera.
   Za ostalo se slažem da je sve vhunski odrađeno što je uostalom istaknuto u tekstu.

  • MaliMicek

   @drazensi, 08.06.2015 - 21:36

   @Dead Čitam tvoje rece odkad si došao na HCL, slažem se s većinom napisanog (isto smatram da je ocjena mrvicu preniska i da premalo hvališ dobre aspekte a previše bičaš na PS4 tehnikalije koje jbg ipak jesu propust) no iako sam fan cijelog serijala teško mi je čitat recu i reć da si bio maksimalno objektivan. Al dobro sve u stranu jer su sitnice. No jedno mi nije jasno.
   Šta ti točno ne valja u kameri ? Istina tu i tamo zasmeta drvo ili zid al nije kamera pozicionirana na lika pa da si nemoćan. Osobno ne mogu shvatiti niti jednog igrača s mišom (opet dolazimo do toga da si igro na gamepadu i PS4 i još više mi zbog svega toga reca izgleda subjektivna više nego objektivna) u igrama gdje je kamera slobodna da biča u vezi kamere. Brate mili ti upravljaš kamerom, ako si narihtao zeznut kut ti si kriv. Primjer igre gdje je ne zadnjim težinama kamera užasna (i pozicionirana) je DMC serijal.
   Al sve u svemu su to sitnice s kojima se u globalu slažem. Ono što me jako zasmetalo pa čak moram reć i zabolilo je tvoj komentar gore. Apsolutnog sam uvjerenja (ma ni vlastitom čači ne bi vjerovao) da s oproštenjem žešće s….š. Dakle bilo tko da mi kaže da rješava BOSS fajtove s 10 LEVELA nižim likom, na NAJTEŽOJ težini bez ulja i ičega jednostavno od mene zaslužuje argument: lažljivac! Ili daj molim te šeraj taj svoj brutalan skill na jutub koji je očito bolji od 90% gejmera na svijetu. Gameplay je sam po sebi (ciljan na veće mase i uzimajući u obzir tu činjenicu) kroz sva tri nastavka postajao sve bolji i bolji. Možda je pojednostavljen ali ipak više ljudi je bičalo na fajtanje u jedinici itd uglavnom znaš argumente vezane za to. A ovo s Souls igrama, kak bi Igor reko pa nemoš uspoređivat dvije različite igre 🙂
   Šalu na stranu nisam iznimno upoznat sa Souls serijalom ali sam pogledao dosta walkthrouova na najtežim težinama i igrači ne rade aposolutno ništa nego dodgaju napade. Sad koliko je to dublje od Witchera ? Dublje kolko i lokva posred parkirališta. A možda sad ja bičam i nešto je gadno trulo još uvijek u PS4 verziji. JA igro na PC, bez nekih navedenih problema iz rece. Lijep pozdrav.

  • Iris94

   @MaliMicek, 31.12.2016 - 00:52

   Nego jel lik ikad postavio taj video 😀
   Evo sad igram igru i ako su dosta više levela od tebe ne praviš nikakav dmg xD Dakle laže kao pas jbt. Igram na death march 😛

  • MaliMicek

   @drazensi, 08.06.2015 - 21:41

   P.S. Da ne bi bilo kako Igor veli: Zaljubiš se pa ne vidiš mane. Priznajem mane i bugove. Imao sam i ja presmješnih bugova i glitcheva. Ali ima ih svaka novija igra.

  • R4iden

   @drazensi, 08.06.2015 - 21:59

   Igrao sam ds 13h i prosao bloodborne 2 puta i gameplay je puno bolji. Imam 60h igre i jos je nisam prosao, a glavni razlog tome su neki sramotni bugovi. Primjerice nisam mogao igru igrat skoro tjedan dana jer mi je bio zbugan main story quest i ceko sam patch. Dok sam pocistio Velen bio sam 7 lvla iznad questa i proseto sam se kroz njih. Witcher 2 je bio puno tezi na normalu nego treca tezina (od njih 4, na kojoj igram). Po meni je propust jer se cudovista ne lvlaju s tobom. Npr ja 22lvl i idem ? rjesavat i naletim na cudoviste 14 lvl koje u 20 sekundi unistim.

  • R4iden

   @drazensi, 08.06.2015 - 21:59

   Igrao sam ds 13h i prosao bloodborne 2 puta i gameplay je puno bolji. Imam 60h igre i jos je nisam prosao, a glavni razlog tome su neki sramotni bugovi. Primjerice nisam mogao igru igrat skoro tjedan dana jer mi je bio zbugan main story quest i ceko sam patch. Dok sam pocistio Velen bio sam 7 lvla iznad questa i proseto sam se kroz njih. Witcher 2 je bio puno tezi na normalu nego treca tezina (od njih 4, na kojoj igram). Po meni je propust jer se cudovista ne lvlaju s tobom. Npr ja 22lvl i idem ? rjesavat i naletim na cudoviste 14 lvl koje u 20 sekundi unistim.

  • Deadwalker

   @drazensi, 09.06.2015 - 05:56

   Rekao sam stari moj 10 levela nižom opremom, a ne 10 levela nižim likom. Čitaj što piše :)) Normalno da nema šanse da ubijem grdosiju s 10 levela nižim likom, umro bi od jednog udarca. Što se tiče kamere, pogledaj kako je riješena u jednom Bloodborneu pa usporedi to s Witcherom. Na otvorenom i nije takav problem, dok je u interijerima užas.
   Jesi igrao Soulse? Ako nisi, bojim se da nemam tu što previše raspravljati 🙂

  • Corvodin

   @drazensi, 09.06.2015 - 06:11

   Tebi onda svaka čast, ja sam Archgriffina koji je za level viši od mene, s opremom koja odgovara mom levelu, uz namazanost uljima kao da sam takmičar za Mr. Olympia, i korištenje znakova, jedva savladao, i to na blood i broken bones.

  • MaliMicek

   @drazensi, 09.06.2015 - 13:37

   Ups evo iskrene isprike na krivo pročitanoj rečenici. Totalno si kontam kako pobogu jer me jučer mučio jedan Cyclop koji je 4 lvl veći od mene i frajer me one shota 🙁
   Znam da je dosta toga to opreme jel, napisao si da si pokupio superior Feline i sve pet. Al za kameru bojim se da pomalo brkaš kruške i jabuke jer gledam sad upravo dark souls 2 gameplay i kamera je pozicionirana iako postoje modovi za nekakav free camera look. Igra frajer na PS3 pa je zapravo teško skužit al se kamera s lika ne miče, (upravo čitam neke rece i ima žalopojki i na kameru u dark souls) a opet u witcheru imaš slobodnu kameru pa ju miči kako te volja. Slažem se da u interijerima zna bit kaotično al zbog Geraltovog zapinjanja ne zbog kamere. Jbg ti si igrao na PS4 pa je drugačije kako sam i rekao ako ja upravljam kamerom s mišem nitko mi nije kriv osim mene ako ju zakucam u zid ili drvo.

  • Deadwalker

   @drazensi, 11.06.2015 - 06:48

   Np stari, sve ok. Gle, recenzirao sam PS4 verziju gdje je situacija s kamerom takva kakva je bila. Ne mogu pričati o PC verziji koju nisam igrao. Al' vidim da CDPR radi na tome – iduća velika zakrpa mislim da ima 2-3 stvari koje se odnose samo na kameru pa vjerujem da će to s vremenom popraviti.

  • Slazar

   @drazensi, 11.06.2015 - 11:09

   Dragon age Inqusition nije "loš" ili "lošiji" on je neigriv, i kao takvog ga je tesko uspoređivati sa gotovo remek djelom.

 • VladoShady 980

  08.06.2015 - 19:08

  Jedino mi smeta grafika, ispod mojih ocekivanja je….Novigrad u nekim situacijama izgleda kao Assasins creed 2, grafika jednostavno varira, od stvarno dobre do lose, a igra je malo reci odlicna, sporedne misije su mi bolje nego glavne…ludilo ali zbog grafike i downgrad-a cu dati i nizu ocjenu nego sto igra zasluzuje

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 19:11

   Malo sam se suzdrzao na HCL-ove pohvale grafike, GTA vam je medju najljepsim igrama? Uf

  • maxim.x

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 19:21

   Ajde ne lupetaj. AC2? Mozes misliti.

  • IaMarmageddoN

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 19:22

   Da, istina je da neki dijelovi izgledaju da ti zastane dah a drugi su napravljeni malo lošije ali opet grafika je dovoljno dobra , barem na PCu. A koja igra ima najbolju grafiku je donekle subjektivna stvar. Meni npr. Destiny izgleda super i Far Cry 4, Metro, GTA V, TW3, Dying light, Star Citizen… Sve su to igre koje super izgledaju.

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 19:32

   Pa uzmimo za primjer Novigrad, kad se malo odmaknemo od grada i bacimo pogled na zidine, pogotovo nocu to izgleda tako isprano za nepovjerovati, daljina je losa, iscrtavanje para oci….takodje sam se nasmijao kad sam posjetio skellige, trcao sam po nekom malom ostrvu a okolna ostrva mutna,…more razmazano kao margarin, pogledajmo samo kako npr. more izgleda u AC Black Flag….uglavnom mnogo ljepsih igara sigurno ima

  • DaDoXy

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 20:30

   kek i tebi xD

  • MrMagarac

   @VladoShady 980, 08.06.2015 - 20:47

   Igras AC i pricas o dobroj grafici… Lol

 • KaalBron

  08.06.2015 - 19:09

  Premala ocjena…
  I prema Dragon Age Inquisitionu i prema Witcheru 3 ste jako kritićni, stvarno ne razumijem zašto.
  Ne volite dobre RPG-ove?

  • Ementaler

   @KaalBron, 08.06.2015 - 19:14

   Pa, u svakoj recenziji je objašnjena ocjena.

  • maxim.x

   @KaalBron, 08.06.2015 - 19:20

   Cini se da HCL-u ne leze rgg-ovi. Osim ako nisu old school, tj.

  • KaalBron

   @KaalBron, 08.06.2015 - 19:21

   Jest, ali to ne znači da je ocjena točna. Pogotovo za Witchera, mislim da su ga recenzirali vrlo subjektivno.

  • KaalBron

   @KaalBron, 08.06.2015 - 19:29

   Trebali su na PC-u recenzirat, cujem da je PS4 verzija nešto lošija, inace od mene 96 dobiva igra- najbolja ili druga najbolja igra koju sam ikad igrao!

  • Ementaler

   @KaalBron, 08.06.2015 - 19:52

   Nisam siguran koju ste recenziju čitali, ali iz ove recenzije izvuć da smo nezadovoljni igrom je… čudno. I btw, ocjena ne može ni biti "točna" 🙂

  • KaalBron

   @KaalBron, 15.06.2015 - 21:34

   Nisam rekao da ste nezadovoljni, samo previse kritićni.

 • maxim.x

  08.06.2015 - 19:12

  O kojem se to side questu radi?

  • drazensi

   @maxim.x, 08.06.2015 - 19:23

   lik te ceka na otocima u krcmetini :)..pokupit ces da sigurno na notice board-u na jednom od otoka na Skellige.. i onda se grana dalje…

 • LuXzYea

  08.06.2015 - 19:14

  Hahahh toliki hype….i toliko velicanja…..na kraju ocijena 85! lol

 • Kinaivan

  08.06.2015 - 19:25

  Mislim da je igra zasluzila vise, od mene 96.

 • RandomGuy

  08.06.2015 - 19:26

  Vidim da se uglavnom ljudi ne slažu, ali zbog ovog volim HCL. Uvijek sve uzmu u obzir i gotovo uvijek se složim s njihovom ocijenom (s izuzetkom Banner sage). Witcher 3 ima jedan problem a to je što u svoj toj genijalnosti ima i nekih velikih nesavršenosti zbog koje igra ne može dobiti ocijenu 9 ili 10. Mene su recimo iritirali neki bugovi/glitchevi koji bi mi ubijali imerziju. Tu je tu prikazano samo u jednoj kratkoj sceni s konjem. Osim toga imerziju ubijaju i susreti geralta s osobama iz prošlih nastavaka koje tretira gotovo kao slučajne prolaznike. Istina da je video mogao biti sadržajniji i duži ali ne zamjeram.

 • JohnDoe

  08.06.2015 - 19:29

  Iskreno, dosta losa recenzija. Gameplay ste naveli kao minus, iako je veliko poboljsanje u odnosu na prethodnika. Sto je onda, Witcher 2 bio neigriv? Malo mi je takoder smijesno da pokusavate biti objektivni, a jednom GTA V ste dali 99 ocjenu. Odlicna igra takoder, ali niti jedna igra realno nije zasluzila maksimalnu ocjenu. Ali dobro, to sam vec manje vise navikao ovdje kada se radi o rpg recenzijama.

  • drazensi

   @JohnDoe, 08.06.2015 - 19:33

   iskreno nakon sto im je GTA ispao ocito najbolja igra ikad i nakon sto su snimili toliko videa o njemu, ne vjerujem vise u nikakvu njihovu objektivnost..

  • Ementaler

   @JohnDoe, 08.06.2015 - 19:47

   Gameplay smo naveli kao minus i obrazložili u tekstualnoj recenziji što taj minus točno znači. U polje za minuse ne stanu detaljna objašnjenja, ali očito je zbog visoke ocjene da nije svaki element gameplaya nešto negativno… pa treba pročitat recenziju za puno shvaćenje. Gledanje same video recenzije nije dovoljno za ovakve komentare. I naravno, svaka igra je dobila ocjenu koju po nama i zaslužuje, pa tako i GTA 5. Ali stvarno – ne treba tako površno uspoređivati igre po ocjenama, GTA 5 je totalno druga zvijer u svom specifičnom žanru i usporedba nema smisla. znam da to volite raditi, ali ocjene za FIFU i Witchera 3 nisu ista stvar. Interesantno kako iz nekog razloga nitko ne spominje Super Mario 3D World (ocjena 94) kada mu je do uspoređivanja neke igre s drugom samo na razini ocjene, ali GTA 5 je svima omiljena meta jer je, zamisli sramote, popularan 🙂

  • JohnDoe

   @JohnDoe, 08.06.2015 - 20:07

   Normalno da sam i procitao recenziju, zapravo sam prvo procitao pa tek onda pogledao video. Nadalje, nisam ja usporedio Witchera i GTA jer znam da to nema smisla, samo navodim tu ocjenu kao primjer da se ne trudite bas uvijek biti skroz objektivni i ne znam zasto ste sada toliki fokus stavli na to. Zbog toga ste najveci fokus stavili upravo na te negativnosti a premalo se posvetili svim odlicnim stvarima, kojih svakako ima puno puno vise nego losih. Covjek kada procita ovu vasu recenziju dobije dojam o tome da je ovo poprilicno losa igra kojoj ste ipak dali dosta dobru ocjenu jer se recenzent "zaljubio" u nju. Toliko o tome, a razlog zasto ljudi toliko ne spominju Super Maria i njegovu recenziju lezi u tome da ipak nema puno ljudi na nasim prostorima Wii U tako da niti ne znaju o koliko se kvalitetnoj igri radi. Ja sam prvi medu njima te se stoga ne osjecam kvalificiran da govorim o igri i njenoj recenziji.

  • Ementaler

   @JohnDoe, 08.06.2015 - 20:38

   Ma nisi shvatio, spominjem Super Maria gore jer je on vrh u svom žanru, kao što je GTA u svom… i kao što Witcher 3 nije u svom, bar ne u apsolutno svakom pogledu. Po našem mišljenju, naravno. I ako sagledaš recenziju opet – vidjet ćeš da je najveći dio teksta apsolutno pozitivan, zato i ima tako visoku ocjenu unatoč navedenim manama.

  • R4iden

   @JohnDoe, 08.06.2015 - 22:03

   Kako ljudi ne kuze da kada se igra ocjenjuje ona nije 10 na pocetku pa joj se skidaju bodovi, ona se penje od 0. Moze igrica imat dobro sve, ali joj opet nesto fali da bude 9 ili 10.

  • drazensi

   @JohnDoe, 09.06.2015 - 04:55

   problem je opet tome da je i to sto je objasnjeno povrsno..jer nije samo borba dio gameplay-a…nigdje se ne spominje kako se nekome svida ili ne craftanje, alchemy se nigdje ne spominje, napredak u svakom polju u odnosu na prijasnja 2 Witchera se nigdje ne spominju..tako da ne, ne mozes nikako staviti gameplay kao minus bez da si obradio sve aspekte gameplay-a u recenziji…staviti kako ti se ne svida samo jedan dio gameplay-a (borba), mada joj nista ne fali i naveo je vec netko da je cista laz da se moze na najtezoj tezini prohodati igra, je neozbiljno..govoriti o dramaticnosti borbe i da iste nedostaje, laz..nije da odmah na pocetku dobijes najbolju opremu i sisas i nije da je lako dobiti istu..

  • Deadwalker

   @JohnDoe, 09.06.2015 - 06:13

   Craftanje kao craftanje je u redu, kao i alchemy, al' badava kada takve stvari uopće nisi prisiljen koristiti, čak kada igraš na posljednjoj postavki težine. Ubio recimo bossa na 28. levelu s opremom koja je bila za 19. level, bez korištenja alkemije, ulja, napitaka, bombi ili nečega 10. Da sam igrao na normalu, nebi riječ prigovorio jer za tu težinu nije ni predviđeno da moraš koristiti sve to. No na posljednoj težini očekujem neki prokleti izazov i igra ga jednostavno nije sposobna isporučiti. Cijeli gameplay i dalje pati od problema kojeg je imala dvojka – nakon početnih par levela gdje se navikavaš na combat, igra postaje kudikamo prelagana i bez izazova. Najviše sam razočaran gameplay dizajnom protivnika – ne volim se pozivati na Soulse, no oni su opet savršeni primjer kako se rade boss borbe. Witcher koji ima tako bogatu faunu, ne znam, čudi me da Poljaci nisu bili sposobni to iskoristiti u gameplayu. Jednostavno svaka borba se svodi na hit, roll, repeat. Tako u suštini gameplay nije vidio neke veće nadogradnje, izuzev uvođenja Witcher sensea za riješavanje questova. Morao sam kod ocjenjivanja uzeti u obzir igrače poput sebe koji vole vidjeti izazov u igri. Čak i ne smatram sebe nešto naročito vještim gamerom pa si mogu samo misliti kakvo će iskustvo biti igra za Souls veterane.

  • tonchek

   @JohnDoe, 09.06.2015 - 06:23

   https://www.youtube.com/watch?v=DQ_Mw9l-HuI
   to je ta dubina borbe u dark souls (roll, roll, ispucaj strijelu, ponovi dok nisi sve ubio)…

 • DudaCRO

  08.06.2015 - 19:45

  Evo ovako da ja ponešto napišem… Gaming-om se bavim od svoje devete godine sad mi je 26. Potrosio sam brdo love i igrao sve i svašta. Rpg-ovi su mi jedan od najdražih žanrova. Witcher 3 mi je do sad od svih legendarnih pa i nekih kultnih RPG-ova najbolji naslov u nazad pa sigurno 10tak godina… barem šta se tiće ovakvog tipa/podkategorije RPG-a. Odigrao sam jedno 60 i par sati igre. Exploration vrh, side questovi odlicni, dubina igre nevjerojatna, grafika u nekim momentima da ti herc stane od svega sta ste naveli (negativno) i u videu i u tekstu ja ne vidim apsolutno ništa…ali (naravno da postoji ALI) niste naveli jednu jedinu stvar koja je totalno pre realno (računajući da se borite sa koje kakvim beštjama i da te potegne grifin sa kandžom koja bi te trebala prepolovit na pola a ipak ti samo oduzme recimo trečinu HP-a) napravljena a to je Falling Dmg, znači padneš sa recimo 3 metra i doviđenja pol HP-a ako i ne instant smrt. ;( Do nedugo nisam odigrao niti jedan witcher… i tako ja vidim izlazi trojka svi kazu bit ce bomba i reko ajmo onda mi lagano sve po redu. Igrao sam prvi dio jedno 2-3 sata. Usro se od sustava borbe i izrigao 2 kante smeća. Priča super grafika za svoje doba poprilično dobra itd… ima svoje dobre elemente ali meh od igre… preskačem dakle prvi dio i bacam se na drugi… Ajme majko kakav preporod… Combat sistem dobar, kao i sve ostalo, ali ono sasvim druga igra naspram prvog djela. Odigrao sam ga cijelog i to 2x zaredom i zaključio da ako naprave treći dio poput drugog igra kod mene prolazi i sa više nego dobrim ocjenama a kamo li još sa svime onim šta sam čitao na internetu i vidio od slika, predstavljanja na infogameru itd. Sada već jedno 5 dana igram Witcher 3 doslovno po cjele dane. Kao šta sam rekao jedno preko 60-tak sati. Dvadeseti sam lvl nisam explorao 30% igre i igra mi je vrh vrhova. Za poćetak poćeo sam na najlakšoj težini (kao pravi papak), prvenstveno jer sam i witcher 2 prosao na brzaka samo radi priče da nastavim sa Witcher 3 kako spada. Anyway, umro sam do sada jedno 15tak puta od ćega je sigurno barem 5x od nekog blesavog pada sa visine ili planine ili litice. Ostalo sam ko manijak uletio u fajt i sjeo na svakakve udarce pa tak i krepavao. Naučio sam lekciju da OBAVEZNO uletavam u fajt sa Beastery otvoren i onda kad sve pripremim za određeno čudovište onda ide kako treba. Vidjet ću da li će biti kako kažete nakon 20tog lvla i kad iskraftam tipa neki set ili slićno. Kad smo kod kraftanja – MALI SPOILER ALERT!!!! – side questovi za master armor smith i sword smitha su za 24lvl, znači tek tada ili poslije toga se rade itemi koji će bit za drobljenje monstera ono OMG. na lvl-u 20 patio sam se jedno dobrih 4 sata (umro jedno 10tak puta jer sam under lvl-an i under gearan) da završim obje misije u nadi da ću dobiti neki nevjerojatan gear kad ono banana… dobije se ali ništa specijalno i dalje se mora pazit sa borbom. Ako bude kakvih promjena oko mojih dosadašnjih dojmova kroz par dana kad ću dignut lvl i izgearat se onda javim dal je stvarno igra takva kakvu ju vi opisujete. Ja za sada nemam takve dojmove. Znači nisam neki fanatik Witcher serijala, ne fapam doma na poster od Geralta i sa jedne sasvim neutralne i subjektivne strane po meni je ocjena dobrih 95-98 / 100. Eto toliko od mene, pozz.

 • ShadowIam

  08.06.2015 - 19:48

  premalo ocijenjena…95

 • Bergman

  08.06.2015 - 19:51

  Go Home HCL, You Are Drunk! 98/100.

 • CAwe

  08.06.2015 - 19:58

  neću komentirat ocjenu to mi stvarno nema smisla,svatko ima svoje mišljenje mene samo zanima na kojoj ste težini igrali igru pošto je gameplay pod minusom(na death march težini itekako ima dovoljno taktike i raznolikosti u gameplayu)!!!

  • Ementaler

   @CAwe, 08.06.2015 - 20:39

   Sve to piše u recenziji.

 • Besi

  08.06.2015 - 19:59

  davali ste vece ocjene losijim igrama od witchera..
  kak vas nije sram dat samo 85 ..
  vi ste valjda jedini koji su dali manju od 9 ocjenu..
  vama je gameplay los??
  mislim stvarno..
  ono u pola recenzije nabrajate neke sitnice koje su kao lose a igra ima preko 100 sati odlicnog gameplaya, odlicno dizajniranog svijeta, odlicnih questova, odlicnih likova i da ne nabrajam sve ostale dobre stvari..
  ono sad ste me fakat razocarali.. 🙂

  • DudaCRO

   @Besi, 08.06.2015 - 20:01

   Nema jače stvari nego kad nabijem tipa 20%+ na dismember pa kad cepnem lika posred pikse i raskolim ga ko pajceka na kolinju! 😀

  • Doomguard

   @Besi, 09.06.2015 - 07:51

   Game Revolution je dao 70 😀

 • Kveki

  08.06.2015 - 20:00

  Preporučam da s novim dizajnom portala uvedete i odvojene ocijene za PC i konzole. Tako bi izbjegli ove burne komentare, a ljudima s konzolama i dobrim konfiguracijama će te ponuditi jasniju informaciju koju verziju igre nabaviti. Osobno mislim da je to pametan dodatak portalu, no vjerojatno vi bolje znate statistiku i trend na portalu…
  Uglavnom solidna recenzija, iako gameplay u ovih 70 odigranih sati teško mogu nazvati laganim. Nije na jednoj Dark Souls razini, ali sam često umirao u naletima horda neprijatelja. Sigurno teži i zanimljiviji od slavnog Skyrima, iako ponekad buggovit i neugodan.

  • R4iden

   @Kveki, 08.06.2015 - 22:05

   Nemaju vjerojatno dovoljno ljudi za 2 razlicite recenzije.

  • wyzard

   @Kveki, 08.06.2015 - 22:21

   Smiješno, jer je upravo na ovoj recenziji radilo dvoje recenzenata 🙂

 • Dovah

  08.06.2015 - 20:08

  HCL urednistvo.
  Dubooookoooo ali duuuuuboooooko ste me razocarali… Pratim vas i postujem kao ekstremno objektivne, 99% sam saglasan s vama kroz dugi niz godina ali "BIO OD SADA"! Tamo nekim igrama dajete visoke ocene, ovamo jedva 85, a ako vam ovo bude igra godine na kraju sa ovom ocenom bice jos veca bruka i sramota za vas jer kako igre sa slabijom ocenom mogu biti najbolje sistem vam nista ne valja? Od sada cemo malo drugacije, preporucivao sam vas svima i svakome, sherovo redovno vase komentare, dicio se vama da svet nema ovakav sistem gaming recenzija, toliko mastovit, duhovit, ali realan, od sada cemo drugacije… Igra koja donosi revoluciji u RPG zanr, svi poznati portali sirom sveta dadose 10 i 9, skoro maksimalne ocene, A KOD VAS DODJE NEKO STO PATI ZA OLD SCHOOLOM I SAD MU NESTO SMETA, EVO DOKAZA W1-91, W2-87, W3-85. Nesto je jako trulo u ovom sistemu, pitanje za novinara koji je recenzirao igru, ako ti je borba u Witcheru 3 lagalna, kakva ti je u kecu? PONOVITE RECENZIJU, NE BRUKAJTE SE I DAJTE NEKOM DRUGOM DA ODRADI POSAO KAKO TREBA, OVO JE SRAMOTA HCL, SRAMOTA! Za ovu igru treba vise vremena, kada jedan Skyrim ima 94 a ova koja je u svemu bolja… Ili je recenzist bio pijan ili se glupirao!

  • Besi

   @Dovah, 08.06.2015 - 20:17

   bas su se posrali sa ovom recenzijom…
   pogotovo jer su neke losije igre dobivale vece ocjene ili su dobivale 83,84 a nisu ni do koljena ovoj igri..

  • ShadowIam

   @Dovah, 08.06.2015 - 20:21

   totalno razocaranje

  • DaDoXy

   @Dovah, 08.06.2015 - 20:37

   kek xD

  • Ementaler

   @Dovah, 08.06.2015 - 20:47

   Eto, upravo zbog ovakvih komentara imamo taj "zaljubljeni" motiv u naslovu video recenzije 🙂 Igra je takva da se "zaljubiš" u nju pa ne da gledaš manama kroz prste, nego ih ne vidiš… čak i kad netko ukaže na njih, ne priznaš da postoje. Zato smo i očekivali ovakve komentare, ali ne bismo mogli spavati da smo dali višu ocjenu ako u nju ne vjerujemo 😉

  • BoneDigger

   @Dovah, 09.06.2015 - 00:56

   +1 Dovah. Pratim hcl par godina, par puta dnevno ali ovo mi je smješno. Pročitao sam skoro sve komentare tako da ne vidim smisao ponavljati što su ostali rekli, ali ću samo staviti link koji govori sve:

   http://www.metacritic.com/game/pc/the-witcher-3-wild-hunt

 • Stryderist

  08.06.2015 - 20:15

  Ja sam igru ocijenio s 90. Uglavnom se slažem s kompletnom recenzijom, uz jednu malu razliku, meni se nije svidjela igrina glavna priča. Nije ništa na kocki, samo se traži Ciri, ali dobro. Sve u svemu, odlična igra, s vrlo malo mana, prema mom skromnom mišljenju.

 • DudaCRO

  08.06.2015 - 20:24

  Pošto ne znam da li smijem stavljati ovdje linkove ili ne za sve vas koji želite vidjeti Detaljnu recenziju pošaljite mi pvt poruku pa vam pošaljem link ili odite na YT ima i tamo moj komentar sa linkom! Pozz

 • delight353

  08.06.2015 - 20:28

  Ok. A kad će popraviti FOV? Nisam niti približno započeo igru, a primjetio sam čudni FOV, kontrole i malo zbrčkanu borbu… Ili sam to samo ja?

 • Lovac

  08.06.2015 - 20:31

  Ocjena je sasvim na mjestu, vidim da ima puno povrijeđenih ljubitelja igre. Mislim da je veći problem što nerijetko lošije igre dobiju 80+. Ovih 85/100 sasvim je realno i daleko je to od loše ocjene, igra koja ima >80 znači ne samo da će se dopasti fanovima žanra već i zainteresirati svakog gamera željnog dobre zabave. Puno je nerealnije ovo "98 od mene; 100 itd.". Jako dobra igra, ali nikako savršena (btw. po istoj skali DA:I bi dobio 70/100).

  • Lovac

   @Lovac, 08.06.2015 - 20:35

   I Ementaler, mislim da nikom ne moraš pravdati datu ocjenu. Ljudi su jako subjektivni prema CD projektu.

  • Ementaler

   @Lovac, 08.06.2015 - 20:48

   Ma naravno, samo eto imam malo vremena trenutno, pa odgovaram na komentare 🙂

 • aspirator12

  08.06.2015 - 20:36

  Recenzent je ocekivao DS borbu i zato je snizio ocjenu, igru je trebao usporedivati sa prethodnim igrama iz serijala a ne DS serijalom, ne svida se svima DS borba.

  • McChombe

   @aspirator12, 08.06.2015 - 21:27

   nema se šta ne sviđati nekom DS borba, jer, to je borba; ali je hardcore. Većina igrača želi igrati opušteno i nema potrebe za preteškom borbom, ali mogli su bar onda na najvećoj težini napravit pravi izazov za hardcore igrače.

  • drazensi

   @aspirator12, 09.06.2015 - 05:01

   jesi igrao ti igru pa pricas iz iskustva il samo tako? itekako je igra teska na najvecoj tezini…ne vjeruj svemu sto citas..a po cemu je to DS borba neka dubolja i prava borba? zar se isto tako konstantno ne izmices neprijateljima i rollas? ne vidim ja nikakvu prevelku ljepotu u DS borbi..

  • Worthaur

   @aspirator12, 09.06.2015 - 06:03

   Ali nije, u tom je problem. Igra je teška u početku, nakon otprilike 10og levela igra postaje lagana, a nakon 20og doslovno se zaletavaš u borbu i spammaš udarce bez ikakvog razmišljanja, samo trebaš baciti Quen na sebe. To ti kaže osoba koja je prešla igru na Death March težini i ima platinu.

  • ShadowIam

   @aspirator12, 09.06.2015 - 09:07

   Pitanje za platinu u vezi karata,na koji nacin si ih skupljao,pri kraju igre ili odmah,zapravo sam na maskembalu propustio mec,pa neznam jel to sad propustena karta

  • Worthaur

   @aspirator12, 09.06.2015 - 09:24

   Od početka sam kartao, sa svakim NPC na kojeg bi naišao, to mi je bio najzabavniji dio igre. Mislim da ti je to propuštena karta, ima par karata koje imaš priliku samo jednom nabaviti.

  • ShadowIam

   @aspirator12, 09.06.2015 - 09:30

   To sam i mislio,ocito preostaje ponovo.ja sam kasnije poceo i prezarazne su

 • edviiN

  08.06.2015 - 20:40

  83
  Jedan je SKYRIM!

  • BoneDigger

   @edviiN, 09.06.2015 - 00:59

   Kakav sada skyrim ima veze sa TW3?

 • MrMagarac

  08.06.2015 - 20:43

  Dobra igra,dobra recenzija. Grafika najbolja videna u open world igri do sada,da su je ljudi koji daju ocjene na ovom potralu zapravo igrali nebi pricali o downgarde-u. I slazem se za gameplay,lik zapinje za sve zivo i okrece se ko teretnjak a ne ko "ljudsko" bice,ali mi dobro napisani razgovori to nadoknaduju pa od mene 90.

 • maxim.x

  08.06.2015 - 21:09

  Na stranu sada svi razlozi za ovakvu ocjenu, vodeci se jednostavnom logikom usporedivanja ocjena, ispada da je ovo najgori Witcher naslov do sada. Oprostite, ali to nije istina 🙂

  • Deadwalker

   @maxim.x, 09.06.2015 - 06:16

   To bi mogao reći da je sva tri Witchera recenzirala ista osoba. No nije 🙂

  • MrMagarac

   @maxim.x, 09.06.2015 - 06:38

   Mislim da to vise ide po tome,sto dalje tehnologija napreduje,vise se od igri ocekuje,sumnjam da je ocjena 90 iz 2007. ista ko 90 za 2015. Ja ovu igru obozavam,al za gameplay stoji,necu lagat sam sebe,imam 120 sati igre,znam sto sam vidio.

  • maxim.x

   @maxim.x, 09.06.2015 - 08:17

   Istina, nije sve igre recenzirala ista osoba ali kada se usporeduju ocjene, usporeduju se na razini portala a ne pojedinacnih recenzenata. S obzirom na hcl, ovo je najgora Witcher igra. Ma znam da je ovo suvisno raspravljat, ali me stvarno izbacila iz takta ova ocjena, ne znam ni sam zasto jer se obicno stvarno ne osvrcem nesto na recenzije, posebno onih igara koje sam i zavrsio prije same recenzije haha 🙂 Valjda zato sto me uvijek iznova razocaraju vase ocjene za neke rpg-ove.

  • Deadwalker

   @maxim.x, 09.06.2015 - 09:19

   Gle, svaka recenzija je komentar pojedinca na igru temeljem perspektive i iskustva koje ima. Sigurno neću svoj osvrt prilagođavati drugim autorima ovdje da sve bude "usklađeno", Metacritic included. Očekivao sam gomilu negativnih komentara jer kada je CD Projekt RED u pitanju, takve ljubitelje nema ni Blizzard. Mogao sam se naravno zažmiriti na neke stvari, al' to onda nebi bila realna kritika kod koje moram uzeti u obzir igrače koje ne igraju Witchera samo zbog priče, nego žele istovremeno i dobru RPG mehaniku gdje je Witcher tek solidan uzevši u obzir neke druge igre. Al' nekužim to silno razočarenje – ocjena je poprilično visoka te je igra u zaključku preporučena za igranje. Mislim, velik sam ljubitelj ovog univerzuma, al' recenzije ipak nastojim pisati hladne glave. Ista stvar je s kolegama koji su recenzirali druge RPG-eve. Uostalom, u recenzijama je uvijek sve dobro argumentirano pa ako se netko ne slaže s ocjenom, uvijek je bolje ići protuargumentima, nego samo pisati "e ne slažem se s ocjenom, meni je igra savršena, HCL pojma nemate".

 • ivicagljivica

  08.06.2015 - 21:13

  Premda je gamplay doista prejednostavan i prelagan rekao bih-preniska ocjena (narocito kad vidim 99 na gtaV). Doduse moje misljenje jeste subjektivno…

  • Corvodin

   @ivicagljivica, 08.06.2015 - 22:18

   Svačije je mišljenje subjektivno, ne postoji osoba čije je mišljenje objektivno.

 • RandomGuy

  08.06.2015 - 21:28

  Ocijena od korisnika 87 je samo 2 boda od recenziranih 85. Nije mi jasno zašto onda ovoliko zadovoljstva.
  Al ajmo pretpostavit da je igra dobila 95%. Zar bi onda svi nedostatci stali u preostalih 5%? Evo nekih nedostataka koji mi definitivno ne stanu u 5%: Bugovi u side questovima kad nestanu itemi, bugovi s patchem 1.4 kad se corupta save, većina priče baziran na potrazi za ciri, fizika u kojoj vjetar njiše jedno stablo drugo koje je do ne, jedan busen trave ide u jednom smjeru drugi u drugom, kontrole i kamera su drama, nemogućnost fast travela s konja, brdo ljudi s kojima nemate nikakvu interakciju, korištenje veselijih boja u odnosu na prošle nastavke, nedovoljna nadogradnja grafike u odnosu na drugi dio, zapinjanje za ništa u borbi, open world koji je u zonama koji nema ni privid beskonačnosti nego te vraća nazad, površan razvoj skilova, itd itd. Možda se nećete složit s svime ovime ali i dio toga je dovoljan da igra ne dobije 95+ ocijenu. Tu ima još dosta sitnica koje bi se mogle dodat na listu ali nema ih smisla pisati. Izgleda da se stvarno ljudi zaljube u ovu igru i ne vide nedostatke makar im bili pred nosom.

  • Ekstrim77

   @RandomGuy, 09.06.2015 - 10:55

   Evo sad je 5 xD

 • rjanko

  08.06.2015 - 21:36

  ma igra je brutala….imam GTA5 na kompu igrao sam svega par sati..odkad je witcher tu nije mi ni palo na pamet igrat vise gta. to sve govori. od mene ocjena 98…imam leptirice u trbuhu kao kad sam skyrim igrao i to bez modova.haha

 • Czar

  08.06.2015 - 21:59

  Na HCLu izgleda da već poslovično loše prolazi RPG žanr.
  Najprije sasječen DAI, pa onda Pillarsi ni krivi ni dužni upali u ruke onom liku, a sad je i Witcher 3 dobio svoje.
  Bojim se da bi i novi Fallout mogao isto proći ako padne u ruke nekome iz trojstva Bošnjak, Žalac, Malenica. 🙁

 • Corvodin

  08.06.2015 - 22:17

  Meni osobno gameplay paše, borba je mesnata, dovoljno dobro balansirana ( igram na blood i broken bones), često se dogodi da izginem, tako da ne bih mogao reći da je igra lagana (iako koristim i ulja i napitke i bombe i rearanžmane u skillovima), no može bit' da sam noob. Zamjećujem podosta sitnih pogrešaka u igri, koje samo mogu da me ometu na moment prije no što se vratim igri u potpunosti. Od mene ocjena 99, poštujem i ocjenu HCL-a premda se ne slažem s nekim tačkama u recenziji, ali, svako ima svoj ukus, i šta se tu može.

 • X_wing2

  08.06.2015 - 22:59

  Previse mala ocjena, usudio bih se reć teško podcijenjivanje. Tijekom videa toliko pohvala, dođe recenzija sve se vise-manje bazira na negativnim stvarima igre. …Ocjena nikako, ali nikako ne može ići ispod 90, na svim portalima je puno bolje ocjenjena…metacritic 93, gamespot 10, s prosjecnom ocjenom korisnika 9.2….

 • Mentor

  08.06.2015 - 23:13

  Batman Arkham Knight će ovo da pojede za doručak :P, o PP-u da ne pričam.

 • ck7

  08.06.2015 - 23:36

  Ovo mi je prvi punokrvni RPG naslov u životu tako da nisam imao nekih velikih očekivanja. Ali igrin svijet me privukao i prikovao u fotelju kao ni jedna igra dosad. Igram na PS4 i nemam nikakvih problema nit s kontrolama nit s kamerom, kod mene je sve fluidno i responzivno, Valjda samo stvar navike. Meni recimo slobodna kamera na PC-u znači samo glavobolju, kad se sve vrti sto na sat. Mislim da je Igorov prvi video samo dokaz toga 🙂 . Borba mi je odlična, posebice jer volim lutati svijetom gdje naletim na čudovišta sa malom crvenom lubanjom kraj health bara što u pravilu znači dužu i zahtijevniju borbu. Priča mi je problem jer nisam igrao prva dva dijela nit čitao knjige, pa mi je teško povezivati neke stvari, posebice dok ulete "stari" prijatelji. Side questivi su odlični i ima ih milljun za obaviti i svaki ima svoj neki čar, i nekakvu posljedicu te mi je ponekad teško odlučiti koju opciju da biram. To kill or not to kill. Igra ima nekih bugova poput zapinjanja u lokvi do koljena iz koje jednostavno ne može čovjek izaći, pa se mora igra relodati, ali ako se reloda u isti trenutak može se slobodno išetati kao da nije ni bilo problema, ili Drowneri koji lebde 50 metara u zraku dok idem čamcem po moru/jezeru i kad im se čovjek približi naglo padnu u vodu. Ali to su sve zanemarive sitnice kad se vidi taj prekrasan ispunjen svijet. Našao sam u igri bordel i potrošio previše para na virtualno zadovoljstvo 😉 Još da sam tinejdžer bih shvatio,,, Uglavnom igra je odlična, od mene 97 zbog malih sitnica, ali sve u svemu igra vrijedna svake kune,

 • Grunf_ze_Flyer

  09.06.2015 - 01:41

  Mislim da ču početi od Witchera 2 da uhvatim konce štorije dok oni ovo malo pokrpaju i optimiziraju

 • Czar

  09.06.2015 - 01:59

  Evo usporedbe radi još jedna video recenzija Witchera 3( https://www.youtube.com/watch?v=H6QoEUqadW4 ) i barem što se mene tiče dosta objektivnija.

 • tonchek

  09.06.2015 - 04:55

  Znači većina vaših zamjerki je bazirana na PS4 verziji igre (kontrole, performanse te kamera), a za sustav borbe u videu navodite da "sustav borbe ne treba shvatiti kao pravi minus" te mi zbog toga ova recenzija baš i ne drži vodu. Igram PC verziju te nemam nikakvih problema s kontrolama i kamerom te mi ne opada framerate iako igram na relativno lošoj konfiguraciji. I ne, ne smatram da je igra savršena ali nije ni jako daleko od toga te zaslužuje barem 90. I u potpunosti je normalno da se u igri s ovoliko sadržaja javljaju neki bugovi (kojih je u mojem slučaju bilo puno manje nego u gta v) i da se sadržaj počinje ponavljati.
  A i mislim da recenzent ima neki mazohistički fetiš na dark souls xD.

  • maxim.x

   @tonchek, 09.06.2015 - 05:49

   Ova zadnja recenica sto kazes, bas kada razmislim ne mogu se sjetiti koja je zadnja recenzija ovakvog tipa rpg-a bila a da se nije usporedivalo s Dark Soulsom.

  • Deadwalker

   @tonchek, 09.06.2015 - 06:37

   Pa u recenziji se nigdje ne spominje Dark Souls, samo se kritizira da igra na posljednjoj postavci težine ne pruža očekivani izazov (poglavito u kasnijoj fazi igre) te da je gameplay dizajn protivnika blago rečeno siromašan. Najviše volim kad mi ekipa stavlja youtube videje s rečenicom "pa tu ti je isto sve samo roll, nit". Da su zapravo igrali igru, nebi to nikad napisali.
   I ne kužim čemu toliko uzrujavanje oko ocjene – igra se na kraju preporučuje, još uz podnaslov "obavezna RPG lektira". Pitam se tko je u cijeloj priči "objektivan", odnosno sposoban uvidjeti neke nedostatke, a tko fanboj 🙂

 • Zorinho20_HR

  09.06.2015 - 07:04

  Igra mi je dovoljno zabavna,da ću kupiti Season pass.

 • Virty

  09.06.2015 - 07:17

  Nisam još završio igru, ali zasad ocjena 97.
  Sitnih bugova i nedostataka ima, ali koja ih igra nema!?
  Svakako jedna od najboljih igara koje sam ikad igrao u više od 20 godina aktivnog igranja 🙂

 • BlackD

  09.06.2015 - 07:33

  Ocjena je realna i meni u trenutnom stanju ne zaslužuje više od 80. Previše problema ima i možda za pola godine/godinu kada sve ispoliraju će bit za 90+, ali ovakva izgleda kao da je još u beti (najviše me smeta skriptiranost nekih side questova, ako netko pogine neprijatelja ne možeš ubiti je ima neograničeni heal koji je veći od damagea, sami neograničeni heal kod nekih monstera). Collision detection u nekim slučajevima je isto komičan, kada se trči i stane teško se može pokupiti item iako se stoji pored njega, nego se mora opet pomaknuti i pozicionirati da se pokupi. Meni su oba prijašnja witchera bolja, možda zato što sam ih igrao par godina nakon što su izašle pa su bile ispolirane, ali su mi kompletnije igre. Ova ima i dalje odličnu priču i radnju, ali nije ni blizu sređena kao prijašnja 2 nastavka.

 • Ulises Lima

  09.06.2015 - 07:50

  Za mene preniska ocjena također, zbog većinu već navedenih razloga od Inquisitiona i Skyrima do činjenice da je ovo bez sumnje najbolja igra u serijalu. Radi se o igri za koju sam siguran da u svome žanru neće biti nadmašena barem idućih nekoliko godina. Previše sitnica se uzelo u obzir kod ocjene.. Ipak je igra ogromna i neizbježno je da nema
  svojih mana. Ali koje su stvarno jedva spomena vrijedne..:) Inače HCl izvrstan portal…
  sigurno neću promijeniti mišljenje o njima zbog jedne recenzije…..

 • mikicar

  09.06.2015 - 07:55

  KAKO DA SKINEM RoboCraft?????

  • Zorinho20_HR

   @mikicar, 09.06.2015 - 08:09

   Jel to neki mod za TW3?

  • RandomGuy

   @mikicar, 09.06.2015 - 14:15

   Odeš na steam i skineš. Btw ovo je teži offtopic i za daljnja pitanja odi na podforum predviđen za to.

 • mr.joker

  09.06.2015 - 08:05

  Igri cu zamjeriti odredjene tehnicke probleme koje sam dozivio(vjerovatno sam u manjini) i
  povremena repetetivnost sto je i realno ocekivati za igru sa 100+ sati.Istina,u igru se lako zaljubiti ali ljudi cinjenica je da ste Watch dogsu dali 90?! i kao jedini minus naveli tehnicke probleme,a ovdje napdate borbu koja je realno mnogo bolja od prethodnika zbog toga sto vama ne pruza dovoljno izazovnost na najtezoj postavci sto je cisto subjektivno.
  Da ne idem dalje od mene 95/100.

 • Stribor88

  09.06.2015 - 08:22

  ne znam zašto se toliko grčevito brani recenzent ovdje? nisu ovdje recenzenti svete krave zar ne? mislim da je recenzija pisana s predumišljajem da će se gledat i najsitniji loši detalji gameplya i svaki propust drakonski kazniti na krajnjoj ocjeni, (svako kašnjenje u responzivnosti je opisano ko samk svijeta, gotovo do neigrivnosti za jednog pro sp rpg gamera – ako postoj tako što, a takvih je malo) i s dozom ekstremne zaluđenosti prijašnjim nastavcima witchera (sindrom recenzije inqusitiona) . Tipa, e igra je super, pa svi to kažu, ali … nije ko dvojka i ja ću vas uputit na sve ono negativno i to začinit i naglasit dodatno… sramotno je da nije dobila barem 90% budući ovo nije kompetetivna on-line igra gdje je responzivnost kritična, već je više za sp rpg casual gamere, te se prema tome trebala ravnat recenzija… po ovoj ocjeni witcher 3 je jedna od lošijih igara ili barem srednja žalost igra ove godine (stavljena u rangu rupe AC: Unity-a)… ali opet da je dobila ocjenu 90 vjerojatno nebi bilo ovoliko komentara…

  • mr.joker

   @Stribor88, 09.06.2015 - 08:40

   +1 samo se treba pogledat kakvim su igrama date vece ocjene gdje im se gledalo kroz prste za ogromne propuste i usporedit s ovom igrom i vidjet ce se ogromna doza subjektivnosti !!!

 • gola_sam

  09.06.2015 - 08:53

  hahahah koliko butthurt fanboya ima na ovom siteu 😀 zato vas i iskoristavaju developeri, poluproizvodima jer svaka nahajpana igra mora automatski imati 90, ne smije covjek ni misljenje vise izraziti

  • Budoka

   @gola_sam, 09.06.2015 - 09:04

   može igra biti nahajpana koliko god al sve se vidi kad jednom dođe u ruke kupca tako da ne vidim kakvog "iskorištavanja" tu može biti. Čovjek može izraziti mišljenje (što mu je i posao) al drugo je da li će to mišljenje dijeliti i ostali.

  • gola_sam

   @gola_sam, 09.06.2015 - 09:42

   nije razlog da se taj covjek javno razapinje ako se ne dijeli njegovo misljenje, sta uopce ljudima znaci sto igra nema ocjenu koju oni misle da zasluzuje, koga briga, za sebe ju igras

  • Budoka

   @gola_sam, 09.06.2015 - 11:27

   Ha čuj očito znači jer jedno je pisati svoj osobni doživljaj a drugo recenziju.

   Recenzija po svojoj formi i biti trebala bi nadilaziti subjektivnu impresiju pojedinca i njegove ukuse i afinitete te davati jedan opći sveobuhvatan pogled na stvari utemeljen na realnim činjenicama ili pretpostavkama + usporediti s onim s čim se realno može usporediti a ne miješati kruške i jabuke.

   Ovo nije recenzija samo Deadwakera nego i cijelog HCL-a tako da on predstavlja i mišljenje HCL-a, a ti momci nisu od jučer oni se bave ovim dulje vrijeme to im je posao, profesija kao što i IGN, PCPLAY, METACRITIC i ostali daju svoje recenzije iza čega stoji određeno iskustvo i kompetencije.

   I onda kad naprave ovakvu recenziju koja po meni nije na razini recenzije ljudi reagiraju. I nije razapinjanje vjeruj mi ljudi reagiraju više iz ljubavi (prema igri i HCL-u), nisam vidio da je itko napisao ružnu riječ ili vrijeđao tako da..

   Ja promatram ovo kao doživljaj, kolumnu jednog gamera koji ima svoje zahtjeve od igre a ne kao recenziju a zašto mogu obrazložit kasnije. Peace 🙂

  • Ekstrim77

   @gola_sam, 09.06.2015 - 11:56

   Budoka +1

 • Stribor88

  09.06.2015 - 09:09

  dodao bi samo da bi Igor bio puno bolji recenzent baš iz razloga što nije single player rpg "profi" gamer (da, to su oni pacijenti što prelaze sp diablo po 100 puta sa svakim likom) , jer je igra orjentirana na casual rpg gamere širih masa. Ali mislim da je ovaj recenzent odgovran i za recenzije rpg-ova tipa DA: I (koja je bila od developera proglašena igrom godine prošle godine, a recenzetu je bila veliki promašaj naravno…), uživanju u mazohističkom umiranju u dark solsu, tak da mi je sad jasno koliko ima sati, a očita namjera recenzije je neki polu-trolling tak da mi je jasno sve, vjerojatno uživa u ovim negativnim komentarima… tako da smo žrtve ovdje svi, pogotovo ljudi koji zele uci u witchera tek, a ponajviše gerald i cd projekt;)

  • Deadwalker

   @Stribor88, 09.06.2015 - 09:26

   Ovaj recezent nije pisao recenziju Inquisitiona 🙂
   Što se tiče casual publike, u igri postoje čak 4 stupnja težine. Kritika je usmjerena prvenstvenmo prema tome što igrači koji traže konkretnije RPG iskustvo, ovdje ga ne mogu pronaći, a recimo izaberu si poput autora recenzije posljednju težinu. Čemu onda uopće uvođenje težina, ako bi se developer htio orijentirati prema casual publici koja igra igru samo zbog priče? 🙂

  • R4iden

   @Stribor88, 09.06.2015 - 09:33

   Kaj tiu brijes. Za causal igrace su easy i normal tezina, ali ove dvije vise su sramotno prelagane. Oilove ne moram koristit, a jedini potion koji koristim je swallow.

  • Stribor88

   @Stribor88, 09.06.2015 - 10:11

   gle mislim da nije rpg iskustvo umrjeti 100 puta u minuti, onda igraj flapy birds ako trazis tesku igru;) Role Playing Game nije Very Hard Game, kako ime kaze, bit je uživit se u ulogu lika od tud ime valjda, što witcher radi izvanserijski dobro, meni je i normal teško pogotovo kada u početku idem ubit ekipu s dosta većim levelom od mene (crvena lubanja iznad lika), main kapnja i treba biti fluidna i lakša, side questovi su za izazove, sa višim levelom postaje lakše što je i realno (i Igor.a su par put skoro umlatili na početku igre dok je prezentiro) A i da ste neki totalni firkovi i presli sve witchere (koje je btw puno ljudi prestalo igrat bas zbog tezine) opet nije razlog spustit ocjenu za 15… tak se ne piše recenzija, to je pristrano, ne-novinarski… kontra svih svjetskih recenzija, počevši od ocjene metascore-a, nisam probo ali sumnjam da nema nikave razlike između easy i hard, s tehničke stran i da ima i za 1 hitpoint po neprijatelju štete to je dobro određeno (možda ne po nečjem ukusu ali s tehničke je korektno, hoče li to korisnik koristit ili ne, njegova stvar), pa pjačat težinu igre je promjenit vrijdnosti u par linija koda

  • Deadwalker

   @Stribor88, 09.06.2015 - 10:27

   Umireš 100 puta u minuti samo ako se ne trudiš razumijeti igrin sustav borbe 🙂
   Opet isto pitanje – čemu uvođenje 4 stupnja težina ako bi igra trebala biti casual? Role play je samo jedan segment RPG-a, dobar sustav borbe trebao bi biti vrlo važan segment svake igre jer ono, igre igramo, za ostalo imamo filmove i serije. Nemam ja ništa protiv da igra bude pristupačna gameplayom, al' to se ostavi za easy i normal, ima puno igrača koji vole izazov u igrama. Ili uopće ne uvoditi stupnjeve težine i naglasiti od početka kako je igra više za casul publiku, pristupačnija, umjesto davati izjave da je jedan od uzora kod dizajna igre bio Souls serijal.

  • R4iden

   @Stribor88, 09.06.2015 - 10:58

   Kako bi se trebao uzivit u ulogi witchera kada ne moram oilove i potione koristit? Neprijatelji koji su veci lvl od tebe nisu tesko, ako bacis quen, 2 put udaris, rollas se nazad i isponova, samo sto ce ti dugo trajat da ga ubijes.

  • Corvodin

   @Stribor88, 09.06.2015 - 11:28

   Isto se može reći i primjerice za Batman Arkham serijal. Svaku borbu možeš završiti samo stiskanjem counter tipke i povremenim kotrljanjem ili preskakanjem neprijatelja.

  • Stribor88

   @Stribor88, 09.06.2015 - 11:39

   mislim ako je toliki problem težina, fino na nižim levelima rokaj 10 levela više od tebe i garant će ti trebat oilovi potioni…a kad si dignes level igraj sa gearom na početnim levelima 😉 mislim probaj rješit contract lvl 20 a ti lvl 5-7 ako je prelagano;) preporučujem bez armora, gol 😉 pa se uživljavaj

  • Stribor88

   @Stribor88, 09.06.2015 - 11:49

   gle, znaš koja je razlika u težinama u 90 % igara?;) hitpoint neprijatelja, jednostavno su napravila… karikiram, maksimalni hitpoint svakog neprijatelja, podjelili na četri razine, na essy je on recimo 25% maksiuma na high 100% maksimuma, nije to nuklearna fizika ne poboljšava se AI težinom, ako uspješno izbjegavaš ove od 25% napade na easy tak češ i ove na 100% samo kad te rokne jednom ode više healtha i to je to (tj. imaš manji broj grešaka na raspolaganju)… dobrom igraču zaparvo nema razlike, ako naparvi sve ispravne dodgeva na easy i hard razini imat će 0 % štete zdravlja na obje razine. Mogu stavit damage hitpoint svkog neprijatelja na beskonačni i čim te netko takne umrjet ćeš instantno, zato ne znam što toliko buke oko težine, može biti i problem u prejakom gearu, odosu levela… itd… igra je open world i tesko je to izbalansirat

 • Zorinho20_HR

  09.06.2015 - 09:36

  Zašto se ljudi ovdje žale na težinu igre?
  Ne mogu igrati sa zavezanom rukom i povezom na čima,ali sam prolazio solo na Perilous težini u DA:I i Platinum u ME3 i moram reći da mi je svaka borba u TW3 gdje je protivnik imao onu crvenu lubanju bila prilično izazovna.

 • Dovah

  09.06.2015 - 09:54

  I dalje ne razumijem. Witcher 3 je uspio sto nije ni jedna igra, stvorio sjajan open world i zadrzao pricu u prvi plan. Hajde da uzmemo u obzir open world. Novigrad i Velen su spojeni i ta mapa je duplo veca od Skyrima, prema tome imamo mapu dva Skyrima koja nigde nema loadinga (osim fast travela logicno), a onda nas ceka jedan loading kada hocemo da predjemo na Skeligu, i opet tamo nema loadinga, pa koliko nas onda ceka loadinga u proseku? Svaka cast CDPR-u. Ovo je open world najbolje dizajniran, svi leveli su apsolutno sjajni. Novigrad kao grad nikada nije vidjen u nekoj RPG igri, a tvrdjava Kear Trolde i Kear Moren su pravo umetnicko delo, svako selo je simpaticno na neki nacin. Naravno ovo nisu bitne stvari nekome… Skyrim ima 94, a ovo je po svemu bolja igra. I dzaba igri svi questovi koji su sjajno napisani, dzaba svi karakteri koji su sjajno odglumljeni, dzaba joj sve sto je cini. Po vama ova igra je oo, dobra je treba da se odigra, ali samo to. Po meni igra zasluzuje mnogo vise, GTA 5 ste dali 99 a gameplay nije bitno promijenjen jos od vice citya samo neke sitnice poput covera, fluidnosti i sl, a gliceve tokom igranja i fiziku da ne pominjem. Ipak, slazem se sa ocjenom za GTA 5, to je ipak igra, a kao igra je sjajan i ako ima mozda cak i veci broj mana nego Witcher 3. Od mene Wiitcher 3 zasluzuje 95+, ako ne i 99, jer PS4 problema vise nema, a istih bice sve manje kroz peceve. Ovo je veliki samar za nas pojedine koji smo vam verovali jer ste vi ipak portal sa bogatom istorijom i tradicijom.

 • VladoShady 980

  09.06.2015 - 10:10

  Cemu ovoliko komentara, svako ima svoje misljenje, uzivajte u igri ako vam se svidja i suprotno, po meni je ovo realna ocena a i misljenja su razlicita….

 • Ekstrim77

  09.06.2015 - 10:30

  Ajme preko 100 komentara 🙂 ,stvarno nemam sad vremena za sve pročitati, samo želim reći jednu stvar o SIDE QUESTima. Nema istog side questa, doslovno nema. Dok su Witcher Contracts većinom na na istu šemu, ali oni nisu side questovi (po meni). A sad idem čitati komentare silne 🙂

  • Deadwalker

   @Ekstrim77, 09.06.2015 - 10:59

   Gameplayom su napravljeni na istu foru, ali su i za witcher contracte priče jedinstvene od questa do questa. Tako da se slažem, nema istog, zbilja su fantastični 🙂

 • Zorinho20_HR

  09.06.2015 - 10:49

  Toliki komentari,a nitko se nije dotakao gwenta:(
  Meni osobno prilično interesantan side quest.

  • Ekstrim77

   @Zorinho20_HR, 09.06.2015 - 11:13

   Samo da malo prošire mogućnosti, mehaniku, dodaju nove karte i dobiješ jako zaraznu kartašku igru ;). U W3 je stvarno zabavna i sve stoji, samo što je AI tolko jadan da ga žmirečki možeš pobijediti. Stvarno bi volio je vidjeti u standalone verziji i igrati protiv ljudi

 • Ekstrim77

  09.06.2015 - 10:51

  Po istoj skali DA:I bi trebao dobiti 50/100, al otom-potom

  • Ekstrim77

   @Ekstrim77, 09.06.2015 - 11:01

   pod + za ocjenu DA:I stoji iznimno bogat i raznovrstan svijet :DDD.
   zapravo je sve obratno od toga.

 • VladoShady 980

  09.06.2015 - 11:37

  Downgrade Downgrade Downgrade Downgrade Sad sam nadrljao od silnih fanboyeva 🙂

  • Ekstrim77

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 11:52

   dakle Vlado opet ti po svojem. Nisam apsolutno nikakav fanboy ni developera (u ovom slučaju CDPR-a) ni cijelog serijala Witchera, jednostavno znam cijeniti dobar proizvod i vrijednost nečega za što sam uložio novac. A ti sa tvojim tvrdoglavim ponavljanjem downgradanje grafike stvarno pokazuješ kakvo si dijete bez obzira na to koliko imaš godina xD. Imaš ispod recenzije linkove videa, pa malo pročitaj odgovore komentara na tvoje trolanje o downgrade-u.

  • Stribor88

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 12:13

   i uz taj "downgrejd" TW3 ima vjerojatno najbolju ili barem top 3 grafike na PC-igrama 😉 i što je još bolje , da je i bilo još dowgrejde na ovaj downgrejd opet bi bila skoro ista priča;) jbg konzole i njihov crapy hardver su krive za sve;)

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 12:16

   Aha, 150 000 ljudi kojih je pogledalo ovaj video troluje https://www.youtube.com/watch?v=bX_WePhiYHE….moguce 😉

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 12:16

   Slazem se kad su konzole u pitanju

  • Ekstrim77

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 12:27

   Eh moj Vlado da mi se da s tobom raspravljati o tome (a neda) napravio bi temu na forumu, al neću.Ako pratiš gaming industriju ma i zadnjih par godina znao bi u čemu je stvar i vidio sam taj video na YT i pročitao komentare, ajd i ti ih molim te pročitaj možda nešto i sam zaključiš i prestaneš sa svojim neopravdanim teorijama zavjere 😛

  • Ekstrim77

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 12:32

   I da video je pogledan 150 000 puta, da li to znači 150 000 ljudi, NE. Jesu li se svi složili s videom, nisu. U koliko je Witcher 3 primjeraka prodan, 150 000? Ne, u par milijuna. Koliko puta si ti spomenuo taj famozni downgrade na HCL-ovim stranicama? Pa recimo oko 150 000 😀

 • departed1983

  09.06.2015 - 12:04

  Moram da se osvrnem na kritike oko gameplaya.
  Prvo, igra sigurno zasluzuje vise od 85, govorim i ja kao iskusni i dugogodisnji RPG igrac, raznih vrsta RPGova. Kad se pogleda cjelokupni kvalitet i slika ove igre, taman da je sami sandbox, bez bilo kakve radnje, ova igra bi zasluzila 75-80.

  Eh sad, slazem se ja sa recenzentom da igra nakon prvih par sati postaje prelagana bez obzira na tezinu za iskusnije igrace ali vidim da recenzent kao ni vecina na forumu nisu shvatili zbog cega se to desava, pa evo, da malo pojasnim. Developeri su napravili propust oko levelanja. Ima toliko puno sporednih stvari i kvestova i za sve te stvari se dobiva previse XPa, pa onda obicno borbe koje bi trebale biti napete budu dosadne, iz razloga sto nakon 15ak sati igranja side kvestova i istrazivanja okolo svi bitniji kvestovi budu par levela ispod pa onda u relativno maloj pecini, ja na levelu 22 ubijem 3 trola level 17 bez ikakvih problema a volio bih da nije tako. Ono, veci problem su mi predstavljali vukovi na pocetku igre. Po meni, ako se hoce odrzati dugorocnost ove igre, ovo developeri ili moderi moraju nekako rijesiti, ukinuti ili svesti na minimum dobivanje XPa za sve osim za main quest, ili, ukinuti skroz odredjivanje tezine kvesta nekim levelom, vec svaki kvest prilagoditi levelu igraca u momentu kad krene raditi taj kvest. Jer borba i nije toliko lagana ako se boris protiv monstera koji su na istom levelu ili level iznad pa cak i level nize.
  Dalje, places of power i besplatan skill treba biti ukinut jer sa ovoliko poena komotno se mogu raditi 2 builda uporedo. Takodjer i healanje u toku borbe treba ukinuti.
  Iskreno, puno bolje bi mi bilo da se potioni ne mogu koristiti u borbi, a da se energija vraca meditacijom nakon borbe, nego ovo sto su sad napravili. Mislim, 3 swallowa i neogranicena kolicina hrane, jednostavno, trebas biti bas strucnjak da pogines u borbi.

  • Deadwalker

   @departed1983, 09.06.2015 - 12:23

   Nije samo to u pitanju, iako se slažem da su zbog dizajne igre neki kompromisi bili nužni i nažalost ne baš najbolje riješeni. Slažem se i za napitke i hranu što također previše olakšava igru budući da su sada više u ulozi instant healt boostera kroz manji periord vremena. Glavni problem mi je dosta siromašan gameplay dizajn samih protivnika i to je ono što me u biti najviše smeta i gdje igranje na levelu questa ne znači ništa. Ubijao ti royal wyverna, griffina ili vampira, uvijek su to isti napadi (1-3) u jednoj te istoj seriji koje je vrlo lako predvidjeti. Kada je to igrač u mogućnosti, gubi borba sav svoj draž i napetost što je za akcijski RPG s ovolikom satnicom velik problem. I ne samo to – više manje svi monsteri imaju iste poteze, bez nekakvih elemental šteta ili specifičnih poteza pa se pitam čemu uopće svi oni resistancei. Nisam očekivao Souls dizajn igre, al' sam očekivao barem nekakav pomak u odnosu na dvojku.

 • Ekstrim77

  09.06.2015 - 12:18

  Sve sam pročitao i pogledao (recenziju i komentare), i može se zaključiti sljedeće, kako su HCL-ovci pomalo razočarani igrom, posebno borbom tako su i igrači/posjetioci stranice razočarani njihovom ocjenom igre. Po meni najveća greška je da ste stavili gameplay pod minus. U kometarima većina je gameplay poistovjetila samo sa borbom, ali gameplay je mnogo više od borbe, to je ukupni doživljaj igre, priča i mehanika po kojoj se sve vrti. I baš gameplay je najbolji aspekt ove igre. Da se razumijemo meni je normal težina zapravo easy, tako da igram na zadnje dvije, ali da je baš tolko lagano i nije, posebno za "prosječne" igrače (inače DS sam prešao na NG++++ 🙂 poslije mi se više nije dalo). Dijalog mislim da niste spomenuli, a neznam zašto jer je jedan od najbolje pisanih u svim dijelovima igre, znači i za obične side quest-ove. Previše mana ste spomenuli vezano samo za konzolu PS4, trebali ste osvrt napraviti i na drugoj platformi tj. PC-u, kotrole su OK, kamera također. I da famozni bugovi ima ih, neki su jako frustrirajući, znaju ponekad biti smiješni, ugl. svi ih mrze, pitanje zašto niste spomenuli da je već izašlo 5 patcheva(u trenutku pisanja recenzije 4), da se u CDPRu zaista trude da isprave greške i da su napravili jako dobar posao u tom pogledu. Besplatni DLCovi?? Na 200 sati već postojećeg gameplaya po navodima bi još došlo 30 sati dodatnog. i ima još pozitivnih stvari na koje se niste osvrnuli, da jeste čak bi i prihvatio ocjenu, ma i zaboravio bi na onu smiješnu za DA:I ali ovako ne bi išlo. Bez obzira na sve respekt svima u HCL-u, na greškama se uči ;), Witcher 3 će biti GOTY :PP

 • fakeID

  09.06.2015 - 12:30

  ludilo recenzija, keep ti going 🙂

 • Argulian

  09.06.2015 - 12:45

  Prije kad bi tražio preporuku za rpg, onda bi uvijek pogledao deadwalkerove komentare na forumima i recenzijama.Ali sad sam ostao paf kad sam vidio ko je recenzirao a i ocjenu. Ma nije problem ocjena, nego kako se nekim igrama skuplje naplaćuju mane a nekima ne. Samo to. Posjeća me ova recenzija na onu od two worldsa 2. No dobro, idemo dalje.

  • Stribor88

   @Argulian, 09.06.2015 - 13:09

   +1 ček da izađe dark souls 3 dobit ce ocjenu 110, ak je ds2 dobio 90, mana ds2 je bila da su " neki bossovi prelagani" da nisu bili prelagani dobio bi ds2 110 isto, pošto je witcher 3 laksi od ds2 logika je da dobi 85 hahaha ajme, majko moja !!!! priča se po gradu da je bila recenzija fappy birdsa da bi ocjena bila 1000, gamplay je super i tezina isto;) FB bio i osto GOTY! evo DA:I mi igra nečakinja 4 godine veli da su joj bossovi prelagani ima 10/10 zmajeva , veli u 5 minuta ih sredila sve bez potiona, reko sebi, među kojim to ja gejmerima živim ja;)

  • Deadwalker

   @Argulian, 09.06.2015 - 13:31

   Mislim da ćemo se obojica složiti da gameplay ima veću prevagu od nekih drugih elemanata koji ulaze u nekakav presjek ocjene. 🙂
   Al' slobodno navedi neke druge primjere gdje sam ja osobno (ne netko drugi od kolega) bio blaži kod ocjenjivanja za iste elemente igre.
   I igra je preporuka, što se vrlo jasno može vidjeti u zaključku recenzije.

  • Stribor88

   @Argulian, 09.06.2015 - 14:18

   mislim gameplay je u recenziji opisan kao dna dna, riječi tipa.. užasno, dosta lošije, lišenost dubine, nemaštovitost, neresponzivnost… ko da se opisuje gameplay super mario igre, iskreno još nisam po stranim recenzijama našao tako tešk riječi na gameplay (iako gamplay šteka malo što je je, tj. nije ds jbg), gamplay je bitan, recimo nosi 30% ocjene od koje w3 ima 20% (znači ništa spešl) u komparaciji s ds2 koji ima 30%, ali u svemu ostalom, priča, grafika, open world, atmosefera, sadržaj uz gta5 w3 ima max sve, osim toga ds2 je neusporedovo manja igra i grafički i tehnički inferiornija w3 i samim time ima slabiju responzivnost i frame drop je razumljiv (duža obrada framea), a težinu igre komentirat u recenziji je bespredmetno (varira od igrača do igrača) osim toga čim mi se neko kaže kako mu je laka igra neka, mmmm ma najači si, prema tome i naslov recenzije je laž, nema tu nikakve ljubavi, samo zle krvi…da ima ljubavi bilo bi preko 90… samo čekam ds3 i hvalospjeve u recenziji… (mislim da je ocjena čitatetlja bilo oko 70 i nešto za ds2, a recenzenta 90 😉 e ti casual gameri…

  • Argulian

   @Argulian, 09.06.2015 - 14:31

   Prvo da kažem da sve komentiram na temelju onoga što sam pročitao u recenziji i tvojim komentarima tu, znači po faktorima koje ti uzimaš u obzir. Drugačije ne mogu jer nisam odigrao igru, zato ni ne govorim jeli ocjena nezasluženo preniska ili nije. Ali nije mi jasno zašto se recenzira na najtežoj težini na kojoj će možda 5 % ljudi odigrat igru? Naravno da je ovo tvoje mišljenje ida si potpisan ispod ali meni je prije svega ovo hcl-ova recenzija. Znači dogovorite kriterije i faktore prema kojima ćete ocjenjivati igru, podjelite na prču, grafiku, gameplay i nekakav ukupan dojam ili se raspodjelite po žanrovima. Ocjene će se i dalje razlikovat ali ta će razlika biti manja. Skyrim dobije bez problema ocjenu preko 90 sa svojim bugovima i šupljom pričom a malo prije toga su ti bugovi koštali witcher 2 ocjene ispod 90. Dark souls 2 dobije 90 jer je kao izazovan gameplay a priča mu je takva da se ni ne spominje u recenziji. U uvodu ste predstavljeni kao veterani na portalu, pa zato pustite te priče ko je pisao recenziju ilii ko nije. Dogovorite se, smislite nešto jer stvarno je glupo vidjet te razlike u ocjenjivanju da su baš tolike. Sad bi baš volio vidjet tvoju recenziju dark soulsa i skyrima, dragon agea . pozz

  • Stribor88

   @Argulian, 09.06.2015 - 16:35

   +1 mudro zboriš… to je jedini recenzent koji radi recenziju na hard težini, sječam se konstantnog umiranja u video recenzija ds2… po meni na HCL-u ima samo jedan recenzent (ili dva, ovaj drugi je na rubu) koji radi posao kako spada. Vjesti su super, novinarski napisane sa par neutralnih doskočića, stvarno fino… izbor najbolje igre, klasika, pristranosti itd… ali opet ok… nije to toliki problem svi to tak rade… kolmune ahhh ok su isto, ali trebalo bi ih češće radit… ali recenzije i ocjene variraju, nema jedinstvenog kriterija ocjenjivanja i analitičkog rada u ocijenjivanju igre kao tehološke (i umjetničke) cijeline, previše subjektivizma. ponavljam recenzent nesmije nametat svoje mišljenje i mora imat široku sliku korisnika koji igraju dotičnu igre i njihove zahtjeve i očekivanja…

  • Deadwalker

   @Argulian, 10.06.2015 - 08:22

   Isprobao sam sve težine i usporedio razlike. Ako želiš za sve tipove igrača imati dovoljno informativni sadržaj, moraš vidjeti igru iz njezinih različitih gameplay perspektiva.

   Što se tiče ocjenjivanja, previše pojednostavljuješ stvari. Skyrim je izašao prije 4 godine ako se ne varam, Witcher 2 isto negdje. Bile su onda druge okolnosti, druga očekivanja, a i drugi autori s nekim drugačijim iskustvima. Industrija se stalno mijenja, a i time naša očekivanja. Uzmi sada Witcher 3 – prije njega druge igre su imale solide side questove. Poslije njega više oni neće biti baš solidni, zar ne? 🙂

  • Argulian

   @Argulian, 10.06.2015 - 11:37

   Spoemuo sam skyrim i witcher 2 baš zbog toga što se ne osvrćem samo na ovu recenziju, nego na problem recenziranja već jedan duži period na portalu. Meni je problem da se za jednu te istu manu jednoj igri skida dosta ocjena a drugoj ne (witcher 2 i skyrim ) ili da jedna igra koja je poznata po izazovnom gameplayu ( i ničem drugom, a da je posebno ) dobije 90 dok witcher sa genijalnom pričom i sasvim solidnim (ne savršenim ) gameplayom dobije 85. Sve to stoji, različiti recezenti različite ocjene ali daj malo uskladite faktore ocjenjivanja jer stvarno je malo smješno vidjet te ocjene. I kad vidim sve te igre koje dobiju 80,85, ne mogu a da ne mislim "fućkaš goty ako je iz tog ranga.

 • metalshegy

  09.06.2015 - 13:48

  nije savršeno ali nije ni daleko od toga, objektivno zasluzuje makar 90, moja osobna ocjena 97

 • RedEy3

  09.06.2015 - 14:29

  Od mene 100. Ne slažem se s manama od recenzije kao i većina ljudi ovdje, ali svatko ima svoje mišljenje.

 • VladoShady 980

  09.06.2015 - 14:37

  Previsoka ocjena od korisnika, a i cisto sumnjam da je 118 osoba koji su ocjenili ovu igru ustvari i odigrali istu? Znaci, vecina je sigurno dala 100 samo jer se loze na ovu igru ili da "poprave HCL ocjenu"

  • Ekstrim77

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 15:12

   Vlado jel si pročitao one komentare? Nisi ništa napisao, daj se javi xD

   I po ovom tvojem to su isto učinili i ovi ljudi, Average user score:
   Gamespot – 9.1, IGN – 9.4, Metacritic – 9.0 itd..

  • RedEy3

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 15:26

   Pusti njega, po prijašnjim komentarima hejter je ove igre 🙂 Siguran sam da je dao jedinicu da ''ispravi'' ocjenu 🙂

  • BoneDigger

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 17:04

   Točno to RedEy3, sjećam ga se kada je pljuvao po patchevima i po grafici, valjda ga sada boli jer vidi da ljudi cijene igru.

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 09.06.2015 - 17:25

   Slusaj, moje misljenje je da grafika nije jaca strana ove igre, igra je remek delo….a kad smo kod hejtera tvoje ime mi je i vise nego poznato….ponavljam IGRA JE LUDILO, vrh vrhova ali grafika mi nije nesto "MI" A molim fanbojeve da odje**

  • MrMagarac

   @VladoShady 980, 12.06.2015 - 08:17

   Ima najbolju grafiku u open world igri ikad tak da po tome sta ti pricas vjerojatno je ni ti nisi odigro. 😀

 • Dovah

  09.06.2015 - 15:21

  Recenzija je amaterska! Izbacicu ja moju pismenu recenziju ovde na forumu u temi Witcher 3 za koji mesec kada dobroooooo izgustiram igru i kada izmuzem poslednju kap koju nudi. Dajte da pisemo peticiju HCL-u da ponove ovo da se ne brukaju bez veze. Opet kazem sramota! Watch Dogs 90, Skyrim 94, GTA 5 99. Ajmo Skyrim posto je RPG. Prica-Witcher, Dizajn-Witcher, Questovi-Witcher, Combat-Witcher, Zvuk-Witcher, Likovi-Witcher… Mogu do sutra, ma ispade gori i od Fallout 3. O.O

  • departed1983

   @Dovah, 09.06.2015 - 15:47

   Kao npr ne spomenuti nesto ovako
   https://www.youtube.com/watch?v=FQhQ-7Iaw8Y

  • ffranz13

   @Dovah, 09.06.2015 - 15:56

   +1

  • IaMarmageddoN

   @Dovah, 09.06.2015 - 15:59

   +1 A koliko tek različitih krajeva ima. I dijaloga i svega pomalo.

  • Stribor88

   @Dovah, 09.06.2015 - 16:45

   +1 nema peticije. vidiš da i amerikanci uče hrvatski da bi pročitali konačno objektivnu recenziju o witcheru 3… ova će recenzija upropastit cd projekt! a dečki si stvarno nisu dali truda u cd projektu, ma witcher 3 je loš dlc witchera 2, treba to reč na glas hahahahaa spalimo geralda i njegove obmane!

 • ffranz13

  09.06.2015 - 16:03

  Realna ocjena ove igre je 90, ima sitnica koje znaju zasmetati ali na kraju vrlo dobra igra. Meni ipak najvažnije je da su je optimizirali dobro pa da radi i na nekim normalnim(slabijim ) konfama.

  • Ekstrim77

   @ffranz13, 09.06.2015 - 16:13

   Znam nekoga tko se ne bi složio s tobom :). NIck mu počinje sa Vlado ;D

 • Lopov

  09.06.2015 - 16:18

  Svaka čast na recenziji ali na ovom portalu svi recezenti djeluju kao jedan, živjela komunistička partija.

 • black_out

  09.06.2015 - 16:42

  Dosta loša recenzija, ali ne iz razloga koje navode Retard88 i slični šabani koji obitavaju na HCL-u. Prvo bih istaknuo neuravnotežen stil pisanja koji polarizira između pitke, usudio bih se reći čak i kvalitetne, proze uvoda i forumskog žargona drugog dijela teksta.

  Isticanje nedostataka nije nikakav problem, dapače, moglo bi se tu još štošta napisati i dodatno obrazložiti, ali ekipa je zasigurno u pravu kad kaže da dovoljno prostora nije posvećeno onim dobrim stranama zbog kojih je igra i zaslužila ovoliko visoku (a visoka je bez ikakve dileme) ocjenu. Ili općenito nekim elementima koji nužno nemaju nikakvu konotaciju ili predznak, ali opisuju dostupne djelatnosti i mehanike koje naslov pruža. Jer iskreno, da ne znam za The Witchera i da prethodno nisam pogledao nekoliko videa o TW3 ja ne bih baš imao previše saznanja o kakvoj se igri uopće radi nakon čitanja ove recenzije.

  Eto, pozz.

  • Ementaler

   @black_out, 10.06.2015 - 07:18

   Nisam znao da je "neuravnotežen" stil pisanja odmah po defaultu = "loše". Zavisi naravno i u kojoj mjeri je "neuravnotežen", a ovdje se ne radi o osobitoj razlici, pogotovo kad tekst staviš u kontekst online portala o igrama, tj. baš HCL-a. A ako ne znaš što je Witcher 3, nakon čitanja recenzije ćeš definitivno znati. Jer osim recenzije u kojoj nikad nije cilj opisati SVE u detalje (jer to uglavnom ni ne želite čitati), baš upravo na kraju recenzije imaš linkove do video komentara gdje u svakom videu možeš doslovno vidjeti odigravanje nekih od početnih dijelova igre i tako dobiti uvid u svijet, likove i čak neke finese oko gameplaya.

  • black_out

   @black_out, 10.06.2015 - 09:16

   :)))))))))))))))))

   Ovo je rubno patetično, ali dobro, to su već primjetili i oni mentalno zakinutiji. Nastavi vježbati to odbijanje (dobronamjernih) kritika, očito je da ti ne ide pretjerano dobro.

  • Ementaler

   @black_out, 10.06.2015 - 09:32

   A svašta, što je sad patetično? Napisao si komentar, dobio si odgovor, trudim se odvojiti vrijeme za odgovore na komentare što češće. I sad iz nekog razloga nastavljaš s vrijeđanjem i mene i ostalih komentatora i još naravno predstavljaš svoj prijašnji komentar kao dobronamjeran. Gle, ako imaš tako dobre namjere i vjeruješ da posjeduješ znanja na koja mi nismo nabasali kroz ovih 10 godina, nismo stranci čovječe – pošalji mi PM/mail sa svojim dobronamjernim savjetom. Ili ga napiši javno, ali s barem malo respekta da se osjeti ta dobra namjera koju očito negdje skrivaš iza "Dosta loša recenzija".

 • RandomGuy

  09.06.2015 - 17:30

  Ja bi Pillarsu dao 85 a ne 83. QQ ajmo malo plakat kmeee kmeee kmeee. Useri su mu dali 76. Kako ste mogli??? Kako vas nije sram!! Kmeee. Ni ta recenzija nije pošteno odrađena. Naprave za brdo igara duge gameplay videe a kad dođe recenzija gdje se treba iskazat skrate. Valjda će to promijeniti Jbt vidim likovi ovdje rat vode i u 10 postova napadaju recenziju pa moram i ja bar još jedan post napraviti. Napadate recenzenta i to je ok, ali ako se netko slaže s njima treba ga izopćit. Ljudi su napravili kako su mislili da treba i ne treba zbog toga nikog napadati. Svatko tko nije zadovoljan mogao je unijeti svoju ocijenu i ostaviti svoj komentar. Ne treba svatko zatrpati temu s 100 komentara nezadovoljstva.

  • dragec

   @RandomGuy, 09.06.2015 - 17:39

   +1

 • Sackboy

  09.06.2015 - 17:52

  Mene samo zanima kako objašnjavaju u HCL-u usporedbu sa ostala 2 witchera, neću ulaziti u ostale igre/ocjene ali zar je stvarno po njima witcher 3 iza witchera 1 i 2 (W1 – 91, W2 – 87, W3 -85…)? Netko koga intersira serijal witcher bi po ocjenama HCL-a mogao zaključiti da je svaki withcher gori od prethodnika a zapravo je 10 puta bolji…

  • RedEy3

   @Sackboy, 09.06.2015 - 20:20

   +1

  • Ementaler

   @Sackboy, 10.06.2015 - 07:37

   Prije svega, oko 5 bodova razlike u ocjeni uvijek dopuštamo između različitih recenzenata – tako da s jedne strane imaš to da su recenzenti za svaku igru bili drugačiji, a s druge strane imaš element vremena u kojem je izašla igra. Što se ovog "elementa vremena tiče", radi se o tome da svake godine očekujemo nešto drugačije od igara – industrija gaminga se stalno mijenja, pa se mijenjanju i očekivanja igrača od igara. I ne mijenja se sve to samo u kontekstu tehnikalija (vizuali, fizika), već i game designa, story designa itd. Izlaze igre koje mijenjaju sliku o drugim igrama nakon njih. Evo, npr. nakon izlaska Witchera 3 neki drugi RPG će vam djelovati za nijansu ispraznije i generičnije (super riječ) po pitanju priče jer Witcher tu postavio neke nove temelje. Zato ne valja direktno uspoređivati ni ocjene u igrama iz serijala kad se serijal toliko rasteže kroz godine. Barem ne tako direktno, uvijek treba dozvoliti ponešto odstupanja i imati na umu vrijeme u kojem je igra izašla, jer je u tom vremenu dobila i ocjenu.

  • Replenisher

   @Sackboy, 10.06.2015 - 09:03

   To što su recenzenti drugačiji – ja mislim da nikoga posebno ne interesuje šta ko tačno recenzira, mislim da ljudi kada čitaju vaše članke ne gledaju toliko na to ko je autor članka, kolumne ili recenzije, nego to više gledaju kao recenziju, pa samim time i ocjenu, čitavog HCL portala. Ne znam da li je to ispravno razmišljanje, ali ja nisam nikada mislio o tome koliku ocjenu će ovoj igri (ili bilo kojoj drugoj) dati Zoran, Igor, Ante ili neko četvrti, nego koliku će ocjenu dati HCL portal. I onda kada neko vidi te ocjene The Witcher igara, šta će drugo pomisliti nego da je svaki sljedeći pomalo lošiji od prethodnika…
   Što se ovog "elementa vremena tiče", jeste logično da se svake godine očekuje nešto drugačije od igara i jeste istina da su očekivanja za The Witchera 3 bila mnogo veća od The Witchera 2, ali ja mislim da je ova igra i ispunila ta očekivanja. The Witcher 3 je bolja igra od The Witchera 2, mislim da se u tome većina ljudi slaže i mislim da je samim time i zaslužila veću ocjenu od svog prethodnika. Kažeš "ne mijenja se sve to samo u kontekstu tehnikalija (vizuali, fizika), već i game designa, story designa", pa ja mislim da je ova igra superijornija u sva tri navedena konteksta od prethodnika (bez obzira na taj vremenski element, očekivao sam i u vremenu prethodnika puno). Kažeš "izlaze druge igre koje mijenjaju sliku", volio bih da znam koja je to igra izašla pa je toliko promijenila sliku da se od The Witchera 3 očekivalo nešto što on nije pružio. Ne znam, ja mislim da su bolje igre izlazile prije, u vrijeme The Witchera 2 i The Witchera 1, nego što izlaze danas. Nakon fenomenalnog prvog dijela, moja očekivanja za The Witchera 2 su bila ogromna, skoro isto velika kao sada za treći nastavak i kada je tek izašao, bio mi je… pa prekratak, uz još neke nedostatke koje neću sada ovdje iznositi (već je ovaj komentar predugačak). Sada kada je izašao treći dio, sva moja očekivanja su ispunjena, igra je remek djelo! Ali to je samo moje mišljenje. 🙂
   Na kraju bih još da kažem da sam ja ovu igru ocijenio sa 100, jer jedini minusi koje ima (moje mišljenje) su neki sitniji bugovi, glitchevi, veoma loše dizajniran inventory sistem, činjenica da moram svaki put u sred borbe kada hoću novu bombu ili napitak ići u taj loše dizajniran inventory sistem (malo mi je ograničenje na 2 quick slota), i kontrole (malo Geralt smotano hoda i pliva) ali većina ovih stvari je već popravljena izlaskom dosadašnjih patcheva, i sigurno je da će stanje u budućnosti biti još bolje jer CD Projekt RED radi na tome zato što im je stalo do igrača. A i svi ovi bugovi i glitchevi su oprostivi ionako jer se radi jednoj ovako velikoj open world igri, a The Witcher 3 je definitivno najbolja open world igra koju sam ja igrao. Ne znam da li će ga skinuti sa trona GTA V koji sam čekao da izađe za PC, ali nisam ga još stigao isprobati. Pored svih stvari koje igra nudi kao što su: odlična priča, gomila sadržaja (veoma kvalitetnog) pred glavne priče, dobar combat sistem u kojem koristim sva moguća ulja i napitke i znakove da bih pobijedio (igram na death march razini), genijalno dizajniran ogroman svijet itd… ma mogao bih nabrajati do sutra sve pozitivne strane ove igre, ovi manji minusi su totalno beznačajni.

  • Ekstrim77

   @Sackboy, 10.06.2015 - 10:29

   +1

 • pesfan

  09.06.2015 - 18:49

  Mislim da svaka igra koju igraš 100 i više sati zaslužuje isto takvu ocjenu. Živo me zanima Bug-ova recenzija. Ak ne daju barem 98 biću jako iznenađen (dvojka dobila 97).

  • Ementaler

   @pesfan, 10.06.2015 - 07:23

   Jedino ako ti uopće nije stalo do ocjena :), a nama pomalo je. Da svemu što te zabavlja 100 sati dajemo 100/100, puno igara koje su dizajnirane da budu zarazne (većinom i besplatne) bi imale čiste stotke, a realno su samo jeftina zabava koja ne zaslužuje nikakve hvalospjeve, ništa više ni dublje od toga.

  • pesfan

   @pesfan, 10.06.2015 - 08:20

   Ma znam da recenzenti nemreju sam tak dijelit stotke, komentar je više bil namijenjen gejmerima vulgaris (nerecenzentima) koji provedu tolike sate uz neku igru. A što se tiče jeftine zabave, nijedna igra koja je tako dizajnirana jednostavno ne može zaokupit moju pažnju na ni približno toliko vremena (barem kolko znam to se još nije desilo). PES, Witcher, Skyrim, Fallout, GTA su sve samo ne jeftina zabava (nemojte me krivo shvatit znam i siguran sam da nisu ni vama). Isto tako da me nebi krivo shvatili smatram da i igre koje realno "traju" puno manje sati mogu biti jednako dobre i zabavne, ako ne i bolje i zabavnije od dugotrajnih (Alien Isolation, Max Payne, FEAR (prvi dio), Metro, Sleeping Dogs, Mafia, da nabrojim samo neke).

 • Worthaur

  09.06.2015 - 19:21

  Gdje se u recenziji spominje Dark Souls?

 • cakebomb

  09.06.2015 - 19:23

  Ajde da budem 200-ti

  • Ekstrim77

   @cakebomb, 09.06.2015 - 20:02

   Čestitam!

 • Ekstrim77

  09.06.2015 - 20:02

  To sam i ja rekao gameplay nije samo borba…

 • Ekstrim77

  09.06.2015 - 20:05

  I teško da je loša stvar u igri

 • Nooboleon

  09.06.2015 - 22:20

  pozdrav ekipi hcl-a, pratim vas dugo ali tek sad sam se odlucio registrirati da vas upitam cime je to Witcher 3 zasluzio 2 boda vise od jednog Pilars of eternity-a te istu kao project cars za koju mi se neda niti stinusti shift a kamoli je zaigrati. Jeli to na onom prinicpu poklnonis igru pa dobije 10 visu ocijenu ili stvarno mislite da su to dvije igre podjednake kvalitete? Inace samo pohvale, najbolji ste (doduse i jedini) na balkanu. Lp

  • Ementaler

   @Nooboleon, 10.06.2015 - 09:19

   Sorry čovječe ali ne kužim ti pitanja (kakve veze ocjena za Project Cars ima s ovime?), a ne kužim ni ovo "poklonis igru pa dobije 10 visu ocjenu". Misliš na to da dobivamo igre za recenzije od developera i da to utječe na naše ocjene? Jer Project Cars primjerice nismo dobili (nismo ni pitali doduše, nije bilo potrebno), a Witcher 3 smo dobili direktno od CD Projekta za recenziju. Doduše, Ante je svoj PS4 primjerak sam platio, ali nebitno – nikad takve stvari ne utječu na ocjenu.

  • BaangSS

   @Nooboleon, 10.06.2015 - 23:11

   Poanta je da je ocijena preniska jer iskreno nisam dugo vidio igru koja moze covjeka okupirati 100 sati a da nije multiplayer. Ugl da ne duljim vrijeme ce pokazati, iskreno mislim da ce ovo jos dugo vremena biti najbolji rpg te da je svakako najbolji do sad. Lp

  • MrMagarac

   @Nooboleon, 12.06.2015 - 08:23

   Mozda zato sto se od tako velikog naslova nisu ocekivale dosta recimo povece pogreske u gameplay-u (kojih ima jako puno) pa to malo spusti ocjenu jel. Znas,oni su recenzenti,moraju sve uzet u obzir,ne samo sta ljudima odgovara. Lp

 • Stribor88

  09.06.2015 - 22:43

  ja i dalje ne vjerujem da witcher 3 nije u klubu 90+ igara… da ne stoji u rangu unity-a, watch dogsa, black flaga, shadow of mordora, far cry-a, gta V, bf4…da su to sve bolje igre od witchera 3? ove godine po ovim ocjenama, witcher 3 nema teorije da bude ni među prvi 5 najboljih igara ove godine… meni nije jasno da ima ljudi koji ovoj igri daju manju ocjenu od 90…

  • Ekstrim77

   @Stribor88, 10.06.2015 - 00:43

   Ah šta ćeš, nije sve u životu idealno…

  • RedEy3

   @Stribor88, 10.06.2015 - 05:34

   +1

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 07:56

   A ja i dalje ne vjerujem da ti nakon svih svojih postova pišeš još jedan

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 08:13

   kada budeš developer i napraviš prvu aplikaciju na kojoj si se ubio ko konj, i onda dođe samoprozvani "stručnjak" (obični kliktaroš, tehnički polupismen, koji ništa u životu nije napravio) i popljuje ti to, i to onak mučki, provokatorski, super si u početku, ali nakaraju,suštinski to ti je smeće zapravo…, onda češ razumijet od kud moji postovi… dodatno hcl ima običaj brisat nepoželjne komentare pa možda koji i ostane… respect to pips in the project cd, vele da su 4m primjerka prodali u 2 tjedna i 4m projekcija prilatkuka, bravo, rezultat govori za sebi, pa mi je još draže za njih, i eto još jedan post;)

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 09:17

   Nisam developer ali sam imao prilike sudjelovati u izradi igre. Jasno mi je da to nije nimalo lak posao pogotovo zbog limitiranog buđeta. Ali na kraju svega ne vrednuje se uloženi trud nego konačan proizvod. Neke elemente witchera bi ocijenio s 11/10 koliko su iznad oćekivanja, a neki su ok ali ništa posebno. Ali ako ćemo baš govoriti o pljuvanju i mučkom ponašanju pogedaj koliko je HCL posvetio prostora indie igrama (pogotovo s ovih prostora), a onda pogledaj kako je na to reagirala HCL zajednica. HCL se potrudio napisati nešto o toj igri a zajednica je na to odgovorila s 0 do par komentara. Prema tome nemoj govoriti o pljuvanju jer je HCL pokazao više empatije prema manjim studijima koji se trude a nemaju ko zna koliko novca nego što je trebao. S druge strane mi kao zajednica nismo pokazali nikakve simpatije prema takvima. Uglavnom ako nije neka igra u koju je uloženo brdo para – ne zanima nas.

  • Ementaler

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:16

   Ma ne mora nužno biti u našoj 90+ kategoriji za nagradu igre godine. Bar ne što se našeg Zlatnog Dabra tiče, a valjda misliš na nas s ovim komentarom. Ali opet, ako misliš na nas onda mi je čudno zašto govoriš da su sve te igre koje si spomenuo u 90+ kategoriji, kad uopće nisu 🙂

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:18

   od kud si došo do indie igara? to je kategorija za sebe, to kao da uspoređuješ kao umjetnike michelangelai i nekog studenta s akademije umjetnosti prve godine. Mučki i provokatorski je reč hmmm da, michelangelo je super, ali to smo nešto slično vidjeli kod barmontea… pa je to katastrofa i nebi preporučio kupnju njegove slike iako su odlične, jer mi je ta kompozicija slike već poznata, čekat čemo žvroljtine picassa jer je to novo i super, to je kako bi rekli… pataviti se pametan gdje nisam, a to je politika hcl-a očito… tak kad pikaso povuče crtu to je 100 ocjena, a kad michelangelo iscrta gotovo fotorelističnu sliku onda se anallizira svaki detalj i ocjena 85… gore i bolnije je pljuvat po profesionalcu nego po početniku…

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:37

   nemislim na hcl ovim komentarom, hcl je prepametan da tim igrama ocjenu veću od 90 (dobro nekima je, recimo watch dogsu ako se nevaram…) to ovi idioti iz metacriticsa. i ign.a daju…. sa tako "katastrofalnim" kontrolama i "razočavrajućim" gamplayem, i prelaganim težinama koje se razorila rpg iskustvo, kamera isto žalost… mislim da takva igra nema smisla da bude i spomenuta u zlatnom dabru… pogotovo i što witcher postaje lošiji i lošiji iz nastavka u nastavak (a ovo je najlošiji do sada witcher) po ocjenama hcl… možda po hcl-u razočarenje godine ako ima i dabar za to…

  • Ementaler

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:42

   A čekaj malo, prvo kažeš da su indie igre kategorija za sebe, a onda to sam ne shvaćaš kada kreneš uspoređivat naše ocjene za indie igre i AAA igre kao da su u istoj kategoriji? Kako sad to? 🙂 I nije da smo baš poznati po tome da indie igrama dajemo neke suludo visoke ocjene :/ Posljednjih par indie recenzija ti to jasno govori – jedine koje su ušle u kategoriju 80 u posljednje vrijeme su Ori and the Blind Forest, Invisible Inc. i Pillars of Eternity, sve ostalo je u rangu 70 ili niže. Tako da ne kužim od kud si sad izvukao taj posljednji dio svog komentar? Ma dobro, svejedno, kao što smo ustanovili – nije to indie i AAA baš ni prikladno uspoređivati.

  • Ementaler

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:46

   Jup, imamo i dabra za razočaranja godine, ali Witchera 3 nakon ovako pozitivne recenzije tamo sigurno nećeš vidjeti 🙂

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 10:53

   neda mi se više, konačno;) ovaj prvi komentar nije odogovor na tvoj post mom postu to je za ovog lika koji je izvukao indie igre od nekud, kad smo kod witchera onda smo u prvoj ligi…. zato sam reko da indie nedira… iskreno nečitam recenzije indie igara, jer ih ni neigram, neam vremena;) mene opet zanima može li igra koja ima opisan gameplay kao "katastrofalan" ,"zbilja užasne kontrole", "razočavarajuć gamplay" sa igrom koja uništava rpg iskustvo težinom, biti uopće spomenuta u dabru ove godine? samo me to zanima, jednostavno pitanje za hcl?… i po ocjeni HCL-a dali je to najlošiji witcher do sada, budući je dobio najnižu HCL ocjenu do sada? bolje da igram dvojku?

  • Ekstrim77

   @Stribor88, 10.06.2015 - 11:05

   Ajde Stribore nemoj više ;). Premda se slažem s tobom u većini stvari, nema smisla više o tome. Igra je dobila ocjenu koju je dobila, možda malo nezasluženo ali tako je kako je i nemože se mijenjati. Ako se itko bude odlučivao za kupnju igre na temelju recenzije (premda neznam ako itko to i radi :)) bude pogledao i komentare jer ih je puno previše i zaključiti će nešto pozitivno iz toga. Razočarani su mnogi, ali nemojmo to pretvarati u nešto negativno, posebno kad je ovakva divota od igre u pitanju.

  • Worthaur

   @Stribor88, 10.06.2015 - 11:36

   Na temelju recenzije u kojoj piše "Obavezna RPG lektira" i "samo iskustvo ove posljednje Geraltove avanture je nešto što igrači nebi smjeli propustiti" ja bi kupio igru.

  • Ekstrim77

   @Stribor88, 10.06.2015 - 11:40

   Ma mislio sam na temelju ocjene*, ne recenzije

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 11:49

   Indie sam spomenuo u kontekstu da dobiju svoju priliku. Odnsosno da ekipa iz HCLa daje i njima priliku i zato ne vijerujem da su "mučki provokatori" i usporedio to s nama koji ih niti ne pogledamo kao da su zadnje smeće. Pljuvati po profesionalcu je jednako kao i po amateru ako je to zaslužio pljuj ako ti se pljuje. 85% Nikako nije pljucanje. Evo ti jedan gamerima opopljiviji primjer. Kupiš gejmerskog miša i on tako dobro leži u ruci da ni sam ne možeš vjerovati da tako nešto postoji. Izgled mu je takav da bi ga kupio i da ne radi samo da ga gledaš. Prati podlogu vrhunski. Rekao bi da je to savršenstvo. Ali onda ideš kliknut i vidiš da trebaš pritisnut ko konj da bi prihvatio klik i da scroll malo preskače. Da su popravili te neke minorne sitnice miš bi bio 10/10 ali pošto nisu daješ mu nižu ocijenu. Isto je s witcherom. U nekim segmentima je itekako prebacio očekivanja, u nekima je samo "ok" a u nekima je malo podbacio. Jedini argumenti koji se može uzet u obzir da je ova ocijena trebala bit drugaćija je usporedba ove ocijene s onom neke druge igre. Ali onda se treba uzeti i u obzir da iz godine u godinu naša očekivanja rastu i tehnologija ide naprijed. Ali ako se i radi o nekoj novoj igri treba uzet u obzir da je možda nisu recenzirali isti ljudi. Netko je malo oštriji u zahtjevima netko blaži. Osim toga argumeti poput "onoj igri ste dali veću ocijenu a meni je totalno dosadna" padaju u vodu zbog različitih ukusa. Daj osobi koja voli rpg osrednji rpg i ona je zadovoljna s druge strane daj joj najbolju simulaciju šaha ako ne voli šah bit će mu dosadna.

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 11:56

   možda imam inat doč do 300 komentara ako nije ocjena po mom;) a nedam mi se zezam se;) je je divna igra, obvezna RPG literatura, je je… super… i onda… tress… "katastrofalan gameplay" "uništavanje rpg iskustva zbog lakoće hard težine", "razočarenje" "kamera loša" "neinvetivnost gameplya" dno dna gameplay … je je … ja bi to odma kupio prema recenziji, zljubio se odmah u igru evo;) uvjek sam si htio iskeširat jedno 500kn za "katastrofalan" gameplay…

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 12:03

   U jednom dijelu su prebacili maksimalna očekivanja, u drugom podbacili. Zato je ocijena takva. Btw moram se i ja registrirat na par sajtova koji su dali withceru 3 preko 90% i izraziti svoje negodovanje kroz 10-20 komentara

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 12:30

   naparvi to obvezno! super je, ja jesam;) i nemoš se sad registriat, nejdo to tako ja sam odavno tu;) ček u kojoj skali su podbacili u gameplayu od ljestvice 1-5: 5 – iznad očekivanja, 4- očekivano, 3 – ispod očeikivanja 2-neočekivano loše ili….1-KATASTROFALANO? 1? neigrivo?

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 12:51

   Gameplay se sastoji od više elemenata. U nekim elementima gameplaya je dobar u nekima ne. Par stranica prije sam spomenuo samo neke nedostatke koji su mi pali napamet. Provjeri pa mi reci mišljenje.

  • Stribor88

   @Stribor88, 10.06.2015 - 13:40

   iskreno neda mi se tražit, slažem se da ima više elemenata gameplay, ali mi reci… kad ocjeniš sve te elemente od 1-5 pojedinačno, koji je prosjek ocjena? katastrofalni 1? da se to ide pisat u recenziji onda….

  • RandomGuy

   @Stribor88, 10.06.2015 - 14:13

   Ispiši koji elementi te zanimaju pa ću ti napisat.

  • RandomGuy

   @Stribor88, 11.06.2015 - 14:14

   Nigdje ne piše "katastrofalan" najgori izraz je "plitak" što i je. Ali od 1 do 5 dobio bi ocijenu 3. Ok ali moglo je bit puno bolje.

 • Ja_sam_i_navijek_bum

  10.06.2015 - 04:47

  Recenzija je po meni u redu, no htio bi samo reći da bi ipak trebali prihvaćati kritike čitatelja, a ne samo: "Ti si u krivu, a ja u pravu"

 • Zorinho20_HR

  10.06.2015 - 06:33

  TW3 je zaslužio više od 85,to je sigurno.
  Što se tiče Bugove recenzije,za koju se nadam da će pisati Vrdelja,prilično sam siguran da će biti 90+.

 • Ementaler

  10.06.2015 - 07:43

  Jup, ne kužim ni ja baš 🙂 Plus, rekao si na početku da je princip borbe identičan, ali da je to što je Dark Souls teži samo dokaz toga da je princip igre drugačiji. To me isto malo zbunilo 🙂 I ne, gameplay nije samo borba, ali dosta toga što radiš je vezano za samu borbu (karikiram – prikupljanje stvari koje dovode do situacije da je borba prelagana), što vodi do problema koje Ante gore spominje.

 • asmirkole

  10.06.2015 - 09:56

  Ja mislim da ovo sto recezent spominje kao minus je ustvari plus za siroku gaming populaciju koju su oni pokusali osvojiti ovim naslovom i sto su vjerovatno i uspjeli, jer ja nisam fan RPG naslova, mislim da sam do sad odigrao svega 3 ili 4 igre tog žanra, ali sam ovu igru progutao upravo zbog puno pristupačnijeg gameplay-a. Ipak to je samo moje mišljenje.

 • Ekstrim77

  10.06.2015 - 10:22

  Malo off topic… Igore za 5 video gameplay preporučam da se upustiš u potragu za jednim mačem identičnog imena kao i jadna poznata vrsta sira na E.. ;D, doduše malo dalje u igri se nalazi, ali mislim da bi bilo fora…

  • Ementaler

   @Ekstrim77, 10.06.2015 - 10:33

   hah, da čuo sam da i to postoji 🙂 screenshotao mi netko, ali nisam još naletio na to u igri. Ništa od 5. video komentara inače, okrećemo se novim igrama sad, E3 sajmu itd. Neće baš biti vremena, a nema baš ni potrebe nakon 4 videa, kolumne i recenzije.

  • Argulian

   @Ekstrim77, 10.06.2015 - 11:18

   Igore, mogao si ovo da neće bit potrebe za još kojim videom reci i nakon četvrtog videa gtaV. Ha Ha. Ajde reci da je pravi razlog to što zapravo radiš opširnu recenziju splatoona pa nema vremena.

  • Ementaler

   @Ekstrim77, 10.06.2015 - 11:50

   haha, da do Splatoona je sigurno 🙂 To zanima nas 50-ak iz Hrvatske i nikog više, pa će morat malo čekat.

  • Argulian

   @Ekstrim77, 10.06.2015 - 12:57

   I to što kažeš. Ali možda da ima više recenzija, bilo bi i više nas, da ljudi skuže da nije samo mario u pitanju.

 • antemartic

  10.06.2015 - 11:59

  A neznam sta da kazem pogledao sam vasu video recenziju iako sam zavrsio igru pa kada kazes dvomuis je li witcher najbolja igra unazad par godina ili samo odlicna igra i onda das ocjenu 85???????? Nema smisla. Igram igre preko 20 godina i witcher 3 je u top 3 svega sto sam odigrao. Sto se optimizacije tice ne slazem se mislim da nije dobro optimizirano i witcher 3 je vjerojatno najzahtjevnija igra. Sro se price tice kazes malo se otegne istina i meni se cesto cinilo ali kako bi dobili ovako veliku igru da se ne otegne. I jos nesto nikad mi nije zasmetalo sto sam morao sici s konja za brza putovanja.

 • IaMarmageddoN

  10.06.2015 - 13:17

  ementaler, daj molim te pročitaj pa komentiraj ako možeš ( a i ostali iz HCLa). GTA V; igra po priči te manjku RPG elementa i ičega novoga u odnosu na stare nastavke (dapače, čak imamo 10x manje stvari za raditi u odnosu na VC i/ili SA) dobio nemogućih 99? 85 je ocjena za skoro odličnu igru i ja definitivno mislim da je to igra dometa barem 90 poena ali možete reći što hoćete, niste dosljedni. Boli me ta ocjena i neću je zaboraviti nikako. 99 za GTA V… Taj dan sam izgubio dio vjere u vašu objektivnost 😀 Ajde da objasnim što hoću reći. Grafika – poen za GTA 5. Fizika- Poen za GTA V. Likovi- poen za GTA V. Misije- poen za VC ili SV. Podloga priče- poen za VC ili SV. Sama priča- poen za VC ili SV. RPG elementi- GTA V ih nema, pa poen za VC ili SV. Raznolikost mape- poen za GTA V. Vozila- poen za VC ili SV. Side-misije- poen za VC ili SV. Kraj igre- poen za VC ili SV. Zabava- poen za VC ili SV. Mehanika- poen za GTA V. Mogućnosti (tipa kustumizacija + mini igre + ljubavnice + oružja)- poen za VC ili SV. Sveukupno GTA V 5 a VC ili SV 8 poena od mene! Šta onda reći? Dok TW3 skoro sve u odnosu na prethodnike ima poboljšano. Shvaćate sada u čemu je fora, HCL? Ima nas koji jednostavno ne shvaćamo na koju foru neke igre zasluže svoju ocjenu. WD i Sleeping Dogs barem, za razliku od GTA V, imaju neke novitete tipa hakiranja, tučnjave, otkrivanja terena i SDov pokušaj nečeg novoga kod krađe automobila u vožnji i tako to, zanemarujem sada što su novi IPovi, s time je još gore što GTA V ima samo 3 lika i podmornicu. Dajde sada jednom za uvijek objasnite kako te igre koje sam spomenuo i vaše ocjenjivanje u zadnje vrijeme imaju svoju dosljednost? Ja ju ne vidim. Istina, mnogi tu manje ili više pretjeruju ( moja subjektivnost daje GTA V 94 a TW3 96) ali vidi se kako je tekla rasprava u vezi glavnog primjera ovdje GTA V (pa i igara poput Ghost Warrior 2 i da ne nabrajam još neke igre) i kakve su razlike između toga kako vi ocjenite igru i mi korisnici (a ima nas nešto više :P). Svaka čast recenzentu, vidi se da se potrudio ali staviti Gameplay kao minus je meni razočaravajuće. Istina, borba je dobra i ništa više ali samo to ne čini gameplay. Mislim, tko želi borbu neka napadna Mortal COmbat ili neke hack'n'slash igre 😛 A slažem se sa onim što je rekao netko ovdje da trebaju biti različite ocjene za PC i PS4 jer ja osim par smješnih bugova (tipa da mi konj stoji 2m iznad zemlje) nisam doživio neki vrijedan spomena a GTA V je imao hrpetinu problema (nemam svoju kopiju, igrao sam posuđenu igru) na PC verziji no ne znam kako je sada sa tim a zaslužio je 99. Nisam hejter niti ništa ali htio bi neko kratko objašnjenje 😀

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 13:19

   Prvi dan smo, sjećam se, skidali patch za bugove i fps probleme i još neke gluposti za GTA V a TW3 sam patchirao zato jer mogu, nisam morao, samo da dodam… 😀

  • Stribor88

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 13:46

   ja cu ti objasniti ukratko umjesto hcl-a, to je tako, jer su to oni tak napisali a oni su najbolji gejmeri i novinari ikada … isprazni glavu pitanjima, i čitaj i odobravaj i veselli se…hcl je super, ajde ponavljaj to hejteru… vidiš kak ti je jasno sve sad

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 14:11

   Dosadan si.

  • Lovac

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 19:30

   "Misije- poen za VC ili SV" tu sam stao, pa onda ipak pročitao. Uglavnom nagruvao si dosta gluposti u jedan komentar. WD i SD svakako imaju novitete ali igru čini cjelina, odnosno detalji. To je razlika između veoma dobrih i izvrsnih igri. GTA 5 i 99 je malko subjektivno ali je igra svakako 90+ klasa u svom žanru. Nadalje spominješ nekakve RPG elemente, pa čovječe Witcher se deklarira kao RPG, to je kao da zamjeraš Witcheru sandbox dio u kojem ga GTA pere. Kruške i jabuke, a iz tebe jako govori nostalgija. Ima elemenata gdje ga šišaju SA i VC, ali večina toga ti ne drži vodu. Nostalgija može biti dobra, ali i gadno subjektivna stvar. Bottom line GTA5 je među sandbox igrama kralj. Witcher 3 da je kralj RPG-a? Uff, teško. Ima elemenata, ali kao cjelina nije 😡

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 19:57

   Gluposti? Hvala. Reći ću ti samo jedno. Nije to nostalgija, čovječe. Pa nije da nisam igrao 100+ sati VCa, 100+ sati SA i 501k sati GTA V pa da me peče nostalgija. AKo mi je ME3 najbolja igra u serijalu? Ako mi je TW3 najbolja igra u serijalu? Ako mi je Call Of Pripyat 15 najbolja igra u serijalu? Ako mi je Fifa 15 najbolja igra u serijalu? Ako mi je COD MW najbolja igra u serijalu? AKo mi je NFS U2 najbolja igra u serijalu? Ako mi je PES 7 najbolja igra u serijalu? A ako mi GTA V nije najbolja igra u serijalu onda je nostalgija? Ako mi je Super mario Bros najbolja igra u serijalu? kakve ima veze je li prvi ili zadnji nastavak serijala? Znači, San Andreas mi ne može biti bolji od GTA V? Zašto da ne? Jer ima lošiju mehaniku ili fiziku? Daj nemoj… Ako mi je Spell Force Order of Dawn najbolja igra u serijalu? Kakve veze ima je li to prvi, treći ili posljednji nastavak? Aan Andreas je majstore imao hrpetinu RPG elemenata. Ako to ne znaš, o čemu mi pričamo? Ovo sam sada googlao da ne kažeš da govorim gluposti ili što već, hvala na tome. http://www.leviathyn.com/sony/playstation/2013/03/03/5-reasons-why-san-andreas-is-still-the-greatest-grand-theft-auto/ TW3 je bolja igra od TW i TW2 a GTA V nije od GTA SA i GTA VC. Sad, dobro se prodaje ali dobro se prodaje i Minecraft a to ne znači da i on valja. Odličan je GTA ali po vašoj recenziji je skoro savršen a bio je i još je bugovit da ti srce stane. A jeste li to stavili kao minus kod ocjenjivanja? Ne. Ali, stavili ste gameplay jer je čovjek igrao na PS4. Ja na PCu nisam doživio niti problem sa kamerom niti ništa takvoga i smatram da su ti minusi tu bez veze a pogotovo gameplay. Ako sam i u ovom komentaru napisao hrpu gluposti, ajde, ali barem si sada rekao da je 99 bilo malo subjektivno. Mislim, i vi ste ljudi i padate pod hype ali ja nisam recenzent i ja si to još mogu dopustiti. Iz toga što vi napišete mnogi će odlučiti o kupnji igre. Reći da TW3 ima loš gameplay je glupost. Čovjeku se ne da sići sa konja za fast travel? Dobro da to nije stavio kao manu. Gdje GTA V ima fast travel? E vidiš, WD ima i to.

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 20:02

   A što se tiče misija u GTA V- osim misije sa psom i prve misije sa bankom nema baš nešto neviđeno. Neke misije su preuzete iz SA: Nema niti bandi. Nema niti toliko vozila. Ali ima ocjenu 99. Ma, bravo. Možda ja govorim gluposti i pričam zbog nostalgije ili jednostavno ne pamtim kakav je SA pošto sam ga neki dan igrao pa sam očito zaboravio ali recenzenta je dirnuo hype i to je to. Ima nogo dobrih igara koje su zaslužile video recenziju ali bitnije je da se GTA V snima, ne? Nama mnogo puta spočitavate da imamo Forum. Pa, ako želim gledati portal sa vijestima idem na portal. Da želim gledati nešto o GTA onda odem na forum. Hvala što mi ovaj sajt dopušta da stavljam hrpu gluposti u jedan, dva ili tri komentara 😛

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 20:04

   50+ sati GTA V, ne 501.

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 20:07

   Čisto da se razumije, ovo je sve u mirnom tonu, da ne kažeš da sam prebrzo pisao ili preglasno tipkao svoje glupo mišljenje. Hvala

  • Lovac

   @IaMarmageddoN, 10.06.2015 - 20:17

   Uff, nisam ti htio "stati na živac" 😀 SA ima više toga za raditi nego V (pa tako i teretana, debljanje i ostali nazovimo kvazi "RPG" elementi); VC ima bolji humor nego obje. No isto tako V ima puno "filmskiju" strukturu misija, noviji vozni model (meni osobno je bio bolji u GTA IV, al eto) i likove koji mi konačno djeluju kao obični smrtnici, a ne crno-bijeli (ne mislim na boju kože). GTA V je profesionalnije napravljeni s puno bolje odrađenim detaljima. Da, znam da je malo pre-prazno u odnosu na SA koji samim time ima i veću trajnost (ako ne gledamo MP), no prelazak GTA V, story dio ima puno veći impact upravo zato što su dobro stopili realizam i humor. SA je isto bio jako dobar no puno arkadniji. E sad što se Witchera tiče, meni je W1 najbolji po pitanju atmosfere, no sad smo već na ukusima. Ovako ću reći, GTA 5 je na hrpi koja se zove sandbox bolji nego W3 na onoj koja se zove RPG. Da idemo raditi GTA V vs W3 stvarno nema smisla jer su igre potpuno različite, a svatko igra što želi. W3 je jedna igretina koja ima nedostataka za ovaj žanr, no ljudi ga vole zbog ugođaja i developera. Da je kojim slučajem EA iza Witchera i da ima par DLC-a koji se plaćaju ljudi bi dobili popizditis i garantiram ti da bi puno veća masa igrača isticala u recenziji spomenute minuse. Opet, W3 je igretina i ako ti se sviđa na kraju dana ni ne gledaš brojku kraj recenzije (bar ja to ne readim). Svakako će uzeti par GOTY nagrada. Ajd živio.

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 11.06.2015 - 13:10

   Sve je rečeno 😀 Za kraj moram izdvojiti minus za TW3 gameplay i 99 za GTA V koja je bugovita. Oprosti, morao sam 😛 Sve drugo stoji i više je subjektivna stvar. Super su te igre ali zašto Skyrim i TW3 ne mogu dobiti obje visoku ocjenu ako to zasluže? Ne pratim ove stranice http://www.metacritic.com/browse/games/genre/metascore/role-playing/pc?view=detailed ali mislim da je tu sve rečeno. I još GTA V ima prema user scoreu 7.9; VC ima 8,8 a SA ima 8,8 i dao bi se kladiti da je većina negativnih ocjena u GTA V zbog bugova kojeg kod recenzije niste stavili u MINUS rubriku. Oprosti, ali mislim da je to bila greška (osim 99 :P). No, ne znači da ću zato manje gledati recenzije koje radite ili da ću čekati novi "kiks". Hvala na konverzaciji.

 • Zorinho20_HR

  10.06.2015 - 13:35

  Čini mi se da je ova recenzija postavila rekord u broju komentara (ispravite me ako griješim),.

 • skrpun

  10.06.2015 - 14:51

  Smiješno kada se vidi kakve igre su dobile ocjenu u rangu The Witcher 3. Igra ima mana ali objektivno ne toliko da dobije 85. Al aj dobro… Bit će zabavno gledati ocjene budućih igara u usporedbi s ovom.

  • Sackboy

   @skrpun, 10.06.2015 - 15:58

   Po ovome šta su dali witcheru skoro sve ostale igre bi im trebale biti ispod 80 a 90+ mogu slobodno izbrisati… Bloodbborne ima 94 i iako je super igra imala je bugova, katastrofalan framerate drop na nekom mjestima, par puta sam skočio nekamo i ostao zaglavljen, 1 min učitavanje nakon smrti u igri gdje se često umire (poslije su to malo sredili), kooperativno igranje je jako loše riješeno pogotovo u chalice unegonima i masa ljuidi se na to žali i najvažnije igra nema skoro NIKAKVU priču ali to ništa ne piše kao minus naprotiv u HCL recenziji za bloodborne pod minus piše "ništa posebno"…objektivnost na djelu…

 • SuperSaiyan86

  10.06.2015 - 15:41

  Ne kuzim sto se lozite tolko na ocjenu, pobogu koda je bitno uopce.. Svi imamo svoje kriterije pa tako i ekipa iz HCl-a, ako oni smatraju da je igra zasluzila ocjenu 85, to je njihov stav, to ne umanjuje njezinu vrijednost svima vama koji ju igrate, prema kojima je zasluzila veću ocjenu, zato i postoji userscore kojim mi ocjenjujemo, a kolko vidim ni prema njemu igra ne spada u 90+ kategoriju, znaci da tu nes ne stima.. Igrajte i uzivajte, ne obazirite se na nebitne stvari, nece ta ocjena nista promjeniti, taman da su je ocjenili i sa 50, jer ako je meni igra odlična (općenito govorim), zaboli me kakvu ocjenu je dobila, zato opustite i guštajte 🙂

  • Sackboy

   @SuperSaiyan86, 10.06.2015 - 16:09

   Ljudi se "lože" jer vole ovaj portal i vole dobiti objektivnu recenziju igre a ne da moraju ići još na druge portale provjeriti ocjenu šta je od sada slučaj za jako puno nas. Ja na primjer imam obitelj i posao i ne mogu igrati sve igre zato si odaberem igre sa najvećom ocjenom da odigram najbolje, da ne znam za witchera možda bih ga preskočio pogotovo s obzirom da je ovo očito najgori witcher iz serijala… Šta se ocjena čitatelja tiče te su velikom većinom neistinite jer je dovoljan neki bug na izlasku ili problem sa serverima da masa ljudi da 1 i igri se nikada više neće popraviti ocjena.

 • patak32

  10.06.2015 - 17:53

  Malo ste pre strogi al igra je mrak. Od mene 92

 • VladoShady 980

  10.06.2015 - 18:52

  Kladim se da 90% ovih dosadnih strucnjaka (vecina podlegla hypu ove igre) nije ni odigralo igru, a znaju da igra zasluzuje vise od 85

  • maxim.x

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 18:53

   Vlado, crni Vlado.

  • KhorneFlake

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 19:24

   Pa stvarno čovječe… Zar ti nisi onaj koji je podlegao hajpu za Bioshock Infinite i visio mi na vratu kad sam rekao da mi se nije nešto svidio i zvao me kontrašem? Zar ti nisi onaj koji stalno govori kako će odigrati igru ako pokupi dobre ocjene? A ovde se drugi lože na hajp. Jel ti ono R3deyu daješ +1000 kad napada Steam kao da su ti familiju pobili, a naredni dan ga zoveš trolom kad se ne slaže s tobom? Tvoji desetostruki standardi opet na djelu.

  • RedEy3

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 19:27

   neko me trebao? 😛 Ma momak nije fan witchera 3, to je očito, i to je to. Ja nisam odigrao igru, ali sam joj dao 100 jer sam uložio više od 50 sati u nju a tek sam na pola. Meni osobno najbolja igra u zadnje 3-4 godine.

  • VladoShady 980

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 19:51

   Da, nisam fan, ali se slazem sa ocjenom od 85, mozda ne bi puno pogresili da su dali i 90 ali sve preko je previse….ipak Skyrim, Fallout 3 su mnogo bolje igre

  • RedEy3

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 20:31

   Ovo fallout 3 ili skyrim da su bolje igre je najveća glupost koju sam čuo u svom životu. U čemu točno? Miljardu bugova kojima su hrpa mjeseci da se isprave? Preloša grafika i animacije? (Pogotovo fallout 3). Hrpa dosadnih sidequestova? Užasni combat? Sub-par main priče? Bolesno dosadni likovi? Isprazni i blijedoliki krajolici? Daj mi reci JEDNU stvar da je skyrim/fallout odradio bolje od witchera… Više nisam siguran dali trollaš ili ne

  • Ekstrim77

   @VladoShady 980, 10.06.2015 - 22:29

   Ja ću odgovoriti umjesto Vlade. Skyrim i Fallout 3 su bolji od Withera 3 po jednoj jedinoj i najvažnijoj stvari a to je GRAFIKA. Pozdrav 🙂

  • IaMarmageddoN

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 13:12

   hahaha

  • IaMarmageddoN

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 13:13

   Jedna stvar? Magija i sustav napredovanja. Oprosti ali to je u Skyrimu bolje. Zmajevi i oklop od zmajeva 😀

  • departed1983

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 13:30

   Dobro ljudi nemojte pretjerivati, pa ni u ironiji 😀 Ne moze se nikako porediti Skyrim i Witcher 3, pogotovo kad je grafika u pitanju. I ono, realno, da nije bilo Obliviona i Skyrima, vjerovatno bi i Witcher 3, a i DAI izgledali dosta drugacije nego sto danas izgledaju 😀
   A Vlado je trol level ~. Ne mozes ga ubiti bez obzira koje oile i potione korisis.

  • IaMarmageddoN

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 14:04

   Magija je meni u Skyrimu bolja, sorry, pogotovo iz prvog lica kad se igra iz razloga što je raznovrsnija i nekako logična. Oni zmajski povici pogotovo. A grafika… Ima i HD textura za Skyrim pa i on izgleda ljepše no ipak je to tri godine starija igra pa o grafici nema smisla niti trošiti riječi. A ovo zadnje… ROFL i istina!

  • departed1983

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 14:19

   Ma naravno da je bolja i mnogo dublje razradjena. U witcheru su signovi vise kao pomocno sredstvo i ne mozes zavrsiti igru koristeci samo signove dok u skyrimu kao mage mozes sta hoces 😀
   Ja kazem samo da je glupo reci witcher 3 je bolji od skyrima jer je igra izasla 4 godine poslije i naravno da treba i mora biti bolja, ali isto tako ima jos dosta stvari u kojim nije ni blizu skyrima, kao npr te magije, ali opet, one se i ne uklapaju u plot witchera pa tako da im tu i ne bi nesto posebno zamjerao. Ono sto im zamjeram, malo, su armori, pa ko da su im dizajn u cirkusu radili 😀

  • IaMarmageddoN

   @VladoShady 980, 11.06.2015 - 14:33

   To je. Neki dan sam našao neki armor u kojem sam izgledao kao kraljeva luda. Nema tu onih zmajevskih ili dawnguardovskih ili ostalih cool armora!

  • MrMagarac

   @VladoShady 980, 12.06.2015 - 08:26

   Skyrim… Ja mislim da tebi dospustaju da komentiras samo zato sta ih najvise nabijes pa eto da ima komentara..

 • maxim.x

  10.06.2015 - 20:31

  Jako puno komentara, vecinom negativnih odgovora na recenziju. Ali na stranu sada ocjenu igre, malo me iznenadilo da nitko od admina ne zeli uvaziti niti jedan od protuargumenata, nego se odmah bacaju u pobijanje bilo cijeg misljenja koje se kosi s recenzijom. Ok je da branite svoju ocjenu ali mislim da bi trebali uzeti u obzir to da se ipak velika vecina ljudi ne slaze s njom i prihvatiti da mozda i niste u svemu u pravu. Nisam vidio da nesto argumentirate u stilu: "po mome misljenju", nego kada nesto napisete jednostavno tvrdite da je to tako i nikako drugacije.

  • Ementaler

   @maxim.x, 10.06.2015 - 20:58

   A sad stvarno ne znam jel trollate ili što radite… jer niti je istina da ne uvažavamo protuargumente, niti je istina da bismo ikada dali opomenu za komentar poput maximovog.

  • Deadwalker

   @maxim.x, 10.06.2015 - 21:21

   Ne znam od kuda sada to, dobar dio komentara koji su imali nekakve argumente sam pogledao I odgovorio povratno, čak i na neke tvoje komentare 🙂
   Nitko "ne brani ocjenu", nego jednostavno odgovaram na protuargumente iz svoje perspektive. Ako idem odgovarati na nečiji komentar, znači da uvažavam protuargument i voljan sam diskutirati o onome što je rečeno u recenziji. U konačnici, nije mi jasno baš toliko negodovanje prema recenziji. Bilo je osvrta u kojima su recezenti bili još oštriji prema igri, recimo novinari iz jednog Polygona ili Destructoida, no čak ako se i takve kritike uzmu u obzir, Witcher 3 je i dalje vrlo dobra igra. To je uostalom i moj zaključak na kraju.

  • Ekstrim77

   @maxim.x, 10.06.2015 - 22:51

   Prijedlog da smirite gnjevnu masu dok se nije počela okupljati i paliti baklje :).Vjerojatno to nije politika uredništva ali proširite ili dodajte novu recenziju, revalorizirajte ocjenu ili nešto u tom stilu. Nemora to biti sada, može i kada izađu svi DLC-ovi ili GOTY verzija igre. Napišite nešto u stilu: na zahtjev čitatelja ili second opinion, ma sigurno možete smisliti i nešto bolje. Ili jednostavno zabranite komentare jer se toliko negativnosti iščituje iz njih i o dotičnoj igri i drugim igrama, i svim ljudima tu na HCL-u i oko njega, a to me jako rastužuje :(. Make love not war, Peace

  • VladoShady 980

   @maxim.x, 10.06.2015 - 23:01

   Ma ne odgovarajte nista, iskuliraj i to je to….iznjeli ste svoju recenziju i svoje misljenje i to je to. Ja sam na HCL-u zbog vaseg misljenja kao i mnogi a ne zbog nekih pojedinaca koja su zaslepljeni ovom igrom, pa da dajete ocjene kakve mi zelimo za sto bi onda postojali?

  • Ementaler

   @maxim.x, 11.06.2015 - 06:23

   Ma nemamo što mijenjati u recenziji, eventualno tu riječ gameplay u minusu, ali objašnjeno je što to znači. Ali neko drugo mišljenje ili još kakvu kolumnu bismo i mogli izbaciti, to smo radili i prije već nekoliko puta za druge igre. Vidjet ćemo, ali za sad nije baš u nekom planu – fokusirani smo na druge stvari sada, E3 je blizu 🙂

  • Zorinho20_HR

   @maxim.x, 11.06.2015 - 06:52

   Koliko god se ne slažem sa vašom ocjenom -gameplay minus-really?(ja bih joj dao 90-92 radi nekih sitnica što me živciraju),ocijenu ne mijenjajte.Integriteta mora biti(iako je i Bioware par puta podlegao pritisku gnjevne gomile:)
   Kad sam već kod Bajovera,ja sam znao tamo ostaviti takvih komentara u žaru rasprave,da se čudim da nikad nisam dobio niti jednu opomenu.Doduše,i ispričao bih se ako sam prešao granicu.

  • Deadwalker

   @maxim.x, 11.06.2015 - 06:58

   Gnjevna masa :)) Gle, najviše i volim kada su ljudi voljni ovoliko diskutirati, iako nažalost u dobrom dijelu komentara samo se izražavan nezadovoljstvo ocjenom, umjesto da se iznesu neki konkretni protuargumenti. Normalno da se recenzija neće ništa mijenjati jer je sve jasno argumentirano i potkrijepljeno primjerima. Eventualno ako promijenimo u minusu riječ gameplay jer vidim da masa ljudi ne pročita uopće tekst, pogleda ocjenu, pluseve i minuseve te ide pisati komentar temeljem pogrešnog zaključka. Igra je topla preporuka s moje strane gdje je jedina kritika usmjerena prema stvarnoj dubini jednog RPG gameplaya.

  • Stribor88

   @maxim.x, 11.06.2015 - 08:01

   naprosto je fantastično da se detektira "gnjevna masa", ali se ne prizna i dalje greška, gdje ima dima očito ima i vatre, toliko ste samodopadni i egocentrični? i nemojte lagat sada, na mnogo konkretnih pitanja u komentarima jedostavno ne dajte odgovore baš sam pratio (neka i moja su još neodogovorena). Ja sam pročitao tekst i dalje ne mogu proči preko toga da se u tekstu recenzije gamplay karakterizira kao "katastrofalan" a kontrole "zbilja očajne", dok ementaler fino veli u komentaru "ovako dobra recenzija o witcheru" ko tu koga?, ocjenu ni ne komentiram iako i tu ima pitanja pogotovo ono guruće, dali je zaista po ocjeni hcl.-a ovo najlošiji witcher do sada kada se usporedi sa ocjenama prethodnika? jednostavna konkretna pitanja i dalje bez odogovora… možda ako smo jako jako strogi ocjena je ok, ali obrazloženje je … katastrofalno

  • Deadwalker

   @maxim.x, 11.06.2015 - 08:32

   U tekstu recenzije se nigdje gameplay kao takav ne navodi, kako ti kažeš, "katastrofalan", nego se samo kritizira manjak dubine. Čak je rečeno da je igra kao takva zabavna za igranje (, no jednostavno zahtjevnoj publici ona bi mogla biti nedovoljno izazovna budući da je lišena neke prave RPG dubine. Mislim da ovo već u komentarima 2. ili 3. puta ponavljam. Za ocjene među različitim nastavcima u serijalu sam također se već ranije referencirao maximu, kao i kolega Igor. Ocjena koja je navedena je vrlo visoka za jednu RPG igru i u zaključku recenzije date su sve preporuke da se ovo odigra gdje je čak podnaslov "OBAVEZNA RPG LEKTIRA". Ne znam mogu li biti bolje sugestivniji od toga. U konačnici, ovo je moj stav o igri oko kojeg se ti ne moraš složiti. Zato imamo korisničke komentare i korisničke ocjene da se iznese svoje stajalište. Ignorirat ću ovaj puta prozivke o samodopadnosti i egocentričnosti, no molim da se nadalje suzdržiš toga. Postoje nekakve granice normalnog komuniciranja.

  • Ementaler

   @maxim.x, 11.06.2015 - 08:35

   Da se razumijemo, ne moramo mi uopće odgovarati na komentare. Imamo mnogo drugog posla i komentari su tu za vas da izrazite svoje zadovoljstvo/nezadovoljstvo igrom/recenzijom… to i radite, mi to naravno dopuštamo dokle god je u granicama nekakve normalne konverzacije. Mi odgovorimo tu i tamo kad god stignemo, pogotovo neposredno nakon objave članka, ali apsolutno je nerealno očekivati od nas da ćemo pročitati detaljno baš svaki komentar koji nam ostavite i odgovoriti ako taj komentar zahtjeva odgovor. Naše objašnjenje svega je u tekstu iznad, još smo i nekoliko komentara ostavili, tako da više nećemo duljiti. Tvoja pitanja su već odgovorena, a to što ti ne možeš "proči" preko toga je drugi par rukava… samo te moram zamolit da prestaneš imat taj uvredljiv ton u svakom komentaru, takve stvari ti možemo malo tolerirati, kao i onih par čisto trollerskih komentara koje si ostavio, ali ti sada već pretjeruješ.

  • RandomGuy

   @maxim.x, 11.06.2015 - 08:47

   Ti si jedan običan mučki provokator. Provociraš i ne staješ. Sve ti je odgovoreno već par puta. I da kontrole su jedne od gorih.

  • Zorinho20_HR

   @maxim.x, 11.06.2015 - 09:07

   Ja igram na PCu sa Xbox kontrolerom i meni su kontrole zadovoljavajuće.Kamera zna zezat na tijesnim mjestima,ali sam navikao stiskati dodge u takvim situacijama,pa nisam imao problema.Najveću zamjerku imam na upravljanje konjem,jer sam izgubio koju utrku zbog totalno čudnih reakcija.

  • Stribor88

   @maxim.x, 11.06.2015 - 10:41

   ok pretjero sam priznajem;) Moj komentar je: recenzija liči dječaku koji se zaljubio u jako zgodnu curu , te kako vrijeme ide skuzi da je glupa ko noć zaparvo… i pokušava ju smjestit frendu samo da je se rješi… a sječat će je samo prema dobroj guzi (znamo svi što zapravo zaista mislimo o takvim curama, one s lošim gameplayom;) ) … logika stvari, ne može biti nešto "topla preporuka" ili "obvezna rpg literatura" ako u recenziji ima komentar tipa: "pokuša vrlo plitkom gameplayu dati nekakva prividna dubina", "zbilja užasne kontrole", "da je igra nazadovala u odnosu na prethodnika.", "…za iskusnije RPG igrače, Witcher 3 će biti u kontekstu gameplaya jedno veće razočarenje." (da sad točno citiram, odnosno argumentiram) mislim (znači mislim, nije da znam) da ste tu totoalno izgubili kompas kuda ida ova recnezija, ako je witcher 3 "obevezna rpg literatura" što je onda dark souls 2 koji je dobio ocjenu 90 kao rpg (znači veću ocjenu i boljim gameplayom od witchera).

  • RandomGuy

   @maxim.x, 11.06.2015 - 14:25

   E vidiš ovo gore ti je zlato. Upravo tako. Kao i zgodna cura koja na prvi pogled izgleda kao misica a kad malo razgovaraš s njom skužiš da iako je zanimljiva nije najbistrija. Onda kad se malo opusti uzme pivo iz krigle od po litre i podrigiva ostatak večeri. Neko će vidjeti samo iz vana i ostalo ignorirati, neko će vidjeti sve i neće mu smetati, netkome će je vidjeti kao zabavu, a netko će pobječ glavom bez obzira. HCL je tu vidio i mane i vrline i odlučio ne ignorirati mane nego ga prihvatiti takvog kakav je. Sa svim svojim manama i vrlinama.

 • Dovah

  11.06.2015 - 08:10

  Ili kad @Lovac ispljunu da GTA 5 svet tuce ovaj iz Witchera… E Boze sacuvaj…

  • Lovac

   @Dovah, 27.06.2015 - 10:45

   " E Boze sacuvaj…" ljudi koji ti trpaju neshvaćene riječi.

 • Ekstrim77

  11.06.2015 - 14:36

  300-ti komentar, jel ću dobiti sada koju nagradu? 🙂

 • Wik7im

  11.06.2015 - 16:17

  nitko ne spominje unicorna 🙂

  • Ekstrim77

   @Wik7im, 11.06.2015 - 17:32

   MOžda da ne spojla nekome?

  • RedEy3

   @Wik7im, 11.06.2015 - 19:09

   +1

 • GOR

  13.06.2015 - 12:40

  Meni je osobno The Witcher najbolja igra i presao sam sve djelove

 • Zeus_CM

  20.06.2015 - 07:39

  Mislim da je HCL dao najnižu ocjenu ovoj igri NA SVIJETU. Respect. /s

  • Ementaler

   @Zeus_CM, 20.06.2015 - 07:42

   A nemaš što mislit 🙂 Baci oko na Metacritic i vidjet ćeš da ima još medija koji su dali ovakvu ili nižu ocjenu.

  • Dovah

   @Zeus_CM, 07.08.2015 - 17:58

   Naravno da se nema što "mislit"! Bacimo oko na Metacritic i vidimo šta je većina dala i prosek tih ocena. Dobije se suprotno od ovog vašeg mišljenja, koje je sve samo ne pravilno. Mislim, ej da se recenzira ovolika igra za tako kratko vreme??? Igram je od par dana nakon izlaska i još nisam ni pola prešao…
   Videćemo koju će igru igrači izglasati kod vas ovde za igru godine. Kad vam Skyrim i DAI imaju veće ocene od ovog umetničkog dela. Bruka i vređanje nas igrača. Samo da mi je znati šta je recenzista hteo reći kada je izvalio da je igra lišena bilo kakve RPG dubine i da je gameplay prelagan??? Ili, "priča je lišena bilo kakve drame što nije dobro – a onda, Witcher 3 je igra prepuna emocija. A znaš kako, mi ono kad igramo Witcher 3 nešto radimo, ali kad malo bolje pogledaš ništa ni ne radimo, kontaš?
   Ako je Igor Belan urednik HCL-a, treba da zapita recenziste zbog čega imaju ovoliki hejt igrača.

  • Ementaler

   @Zeus_CM, 07.08.2015 - 18:16

   Što ti nije jasno u mom prijašnjem komentaru o tome da postoje drugi mediji koji također nisu dali 90+ ocjenu igri? ti dakle misliš da je super da svi dajemo iste ocjene i da nitko nema različita mišljenja od onoga što je "pravilno"? Drži se onda Metacritica čovječe 🙂 Ako hoćeš čut naše mišljenje, koliko god po tebi "krivo" bilo, dođi nam opet na HCL 😉

 • ivan bezevan

  26.06.2015 - 13:21

  meni ej igrica odlična

 • Zorinho20_HR

  29.06.2015 - 06:34

  Znam da je lanjski snijeg,al' eto čitam novi Bug i vidim ocjena 94.

  • RedEy3

   @Zorinho20_HR, 05.07.2015 - 11:24

   jbg, realnija 😉

 • Jokerhere

  05.07.2015 - 11:00

  Igram ga sad, a ne da je dobar nego ovo je remek dijelo…ima i drugih dobrih igara ali za sad ovo mi je nesto najbolje sto sam igrao

 • Glavas_ZG

  09.07.2015 - 12:43

  (Sa malim zakašnjenjem) evo i ja sam stigao sam pred kraj igre pa da se osvrnem: najviše se mogu složit sa recenzijom na Polygonu koja je dala 8/10.
  Neznam kako je ova igra dobila tako visoke osjene, po negdje i 10 / 10.
  – kontrole pomalo neprecizne
  – sustav borbe slabiji nego u sličnim Shadow of Mordor ili Batman, witcher je spor.
  – za vrijeme borbe se gubi mogućnost skakanja i ''the witcher sense''
  – priča je zapravo potraga koja te stalno odovodi u različitim smjerovima.
  – no treba priznati da priča ima kvalitetbno izvedenu naraciju i konverzacije između likova, cak uvjerljivije i od Mass Effecta.
  – sa zadnjim 1.06 patchom su performasne odlične na i5 3570, 8GB, Zotac GTX 670AMP!
  Sve u svemu ocekivano je više obzirom na ocjene.

 • joka 5432

  21.07.2015 - 11:44

  ja dajem 100

 • CrazyMan77

  02.08.2015 - 18:08

  Zasto tako niska ocena?

 • Zoran ?.

  01.09.2015 - 10:13

  I tako gledam neke komentare i nemogu vjerovat kako neki ljudi kenjaju…ocjena igre je odlična i točka. ocjene 18 i 1+….jel vi to uopće uzimate za ozbiljno, da mi takvi spuštaju ocjenu…mislim da sam dao 95…možete li mi zbog ovakvih promjeniti ocjenu na 100..molim Vas

 • Zoran ?.

  01.09.2015 - 10:16

  Neće bitno promjeniti ali zadovoljstva radi…

 • Zoran ?.

  01.09.2015 - 10:38

  Gosn. Ementaler, mislim da ste i Vi svjesni da ste malo zabrljali ocjenu…možete Vi to ispraviti..nije kasno…događa se i boljima…čak je Witcher 2 dobio bolju ocjenu 87…hm, pa sad mi nije baš jasno kako?!

 • tomica83

  17.10.2015 - 20:59

  Ljetos sam kupio preko steama prvi i drugi dio i bogme sam se naigrao. Prvi dio mi je nekako bolje sjeo… Sada čekam akciju pa da kupim i treći!

 • Vladimir Mitic

  28.11.2015 - 14:26

  Dajem 99, da ima multiplayer dao bi 100.

  • Cryster

   @Vladimir Mitic, 28.12.2015 - 13:15

   Stvarno? Mulitplayer u Witcher igri??

 • Cryster

  28.12.2015 - 13:30

  Uhvatio sam vremena završiti igru prije par dana i mogu rec da je Witcher 3 vjv najbolja igra koju sam ikada igrao..Možda malo pretjerujem jer se sad nemogu sjetit drugih igara i da al razmislim siguran sam da bi i našao neke igre ali vjv bi bile iz mog djetinjstva poput Banjo Kazooia ili Crasha. No kada govorimo u zadnjih 7-10 godina kad sam poceo igrat igre malo ozbiljnije i kad sam bio u razvoju odraslijeg gejmera nisam vidio igru u koju bi se toliko zaljubio,da bi ju igrao non stop i da sam imao takvu želju za istraživanjem i upoznavnjem tog fantastičnog svijeta. Svaka čast CD Projekt redu i tome što slušaju svoje fanove.
  Svaka im čast i u tome što nisu toliko pokvareni i razumiju današnje gejmere.

 • Virty

  05.01.2016 - 14:25

  Sam vrh u svijetu igara!

 • Jokerhere

  04.05.2016 - 10:36

  Tek sad završio glavne misije…ko zna koliko još zanimljivih sporednih misija ima. odlično!

 • Vegeta123

  21.11.2016 - 02:00

  Evo napokon odigra i završija Wild Hunt,što rec kad mi je zal sto sam nakon prvih tridesetak sati dao ocijenu 97..sad bi bila prva ikad moja 100% ocijena.
  Sad pocet ovih dana kad uvatim vrimena odigrat dva dlc koja imaju zasebnu pricu 🙂

 • lukapapp

  24.06.2017 - 20:43

  Imam jedno pitanje.Uopće nisam upućen u priču Witcher serijala.Može li se u igri uživati bez toga?

 • Ciri of Rivia

  14.10.2017 - 23:51

  Ovo je za mene GOTL ( game of the life ) ?
  graduka, prica, borbe – sve je savrseno upakovano.
  Od mene 95 ??

 • Ciri of Rivia

  14.10.2017 - 23:53

  Savrsenstvo bez mane
  Od mene 95 ??

 • Marko_Mrsulja

  16.04.2020 - 22:28

  Za mene lično jedna od najboljih igrica svih vremena. Uz ekspanzije koje su izašle, igrica je u potpunosti zaokružena kao projekat. Od priče, preko game play a sve je sjajano. Čista 10 ka

 • Outback

  20.05.2021 - 10:27

  6 godina kasnije, a meni i dalje jedan od najdražih RPGova ikad.

 • blagoja

  25.06.2021 - 08:02

  Morao sam pogledat recenziju nakon Belanovog gostovanja u podcast Incubatoru da vidim o čemu se radi. 🤠

 • crolink07

  02.01.2022 - 18:28

  5

 • Korto Malteze

  24.02.2023 - 14:50

  Volim da citam vase recenzije, ima tu fine i doze humora koja mi lezi. I zato ne zamerite, ali meni je ovo bas bas tanka recenzija. A ocena je zaista sramotna. Evo je 2023. i koliko boljih igara ima posle toliko godina-po meni vrlo malo.

  Ali ok , i najbolji nekada pogrese.

 • Stribor88

  @snowblind, 09.06.2015 - 10:41

  gle ti i ja možemo imat mišljenje, recenzent u pisanju recenzije je jedna od stvari njegove mišljenje, ali zaparvo najmanje bitna, recenzije nesmije bit subjektivna i podilaziti stilu igranja recenzenta… ako zna da se večini neće svidjet ocjena unaprijed (što i fino napiše, tipa nekog toroilanja). npr. jedna od najboljih recenzija i primjer pisanja recenzije je za AC: Unity, fino napisano za ovaj tip igrača je ok, za ovaj nije, bugovi su takvi, nekom će smetat nekom ne… i lupita prosječna ocjena između tih raznih grupa igrača, bez mišljenja recenzeta da se gura u prvi plan, recenzija je zapravo široka naliza mišljenja različitih skupina i donošenje suda kao neke sredine između tih mišljenja, a ne meni je igra smeće jer je lagana i ima drugačiji gameplay nego sam naviko, a vi se svi ostali nosite sa svojim mišljenjem… svi bi se trebali složit s recenzojom, a pogotovo večina. Mislim ono igra je prelagan i točka, jbg nekome nije

 • Worthaur

  @IaMarmageddoN, 09.06.2015 - 10:14

  Koliko nas čeka loadinga u prosjeku? Na PS4 jako puno, po nekoliko loadinga u samo jednoj cutsceni npr. A i tu je loadanje NPC-a kojima treba po nekoliko sekundi samo da se prikažu i još par sekundi da se pojavi prompt za razgovor s njima. To se događa samo sa likovima s kojima možes pričati, ali oni su zapravo i jedini bitni, dok se ostali odmah loadaju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?