HCL.HR

Najbolji parovi u svijetu videoigara: 2023 Edition

Zoran Žalac 14.02.2023.   •   44 komentara


U obaveznom tekstu na dan zaljubljenih analiziramo različite vrste virtualnih romansi koje su obilježile svijet videoigara.

Jeste li danas osjetili nešto drugačije kad ste izašli van? Ni mi, ali navodno je ljubav u zraku! I po internetskom zakonu obavezno moramo izbaciti neki tematski specijal. Svi znamo da nas videoigre ne uče neke velike istine o ljubavi i da opcija zavođenja u igri najčešće znači opciju odvođenja u krevet. Međutim, ako se uz veliki napor upustite u kopanje po hrpetini igara u zadnjih pola stoljeća, sigurno ćete pronaći… nešto. Zrnce mudrosti ili piksel romantike, ne znam, nešto sigurno postoji!

2019. godine imalo smo prvu verziju ovoga teksta, a ovo što sad čitate je proširena i pomalo izmijenjena verzija. Izašle su u međuvremenu neke nove igre, pojavili se neki novi zaljubljeni parovi i vrijeme je da ovu listu ponovno učinimo aktualnom. Prije nego krenemo, želimo samo naglasiti da je ovo lista funkcionalnih parova čije su veze prikazane unutar igre. Stoga, ako se pitate gdje su Ellie i Dina iz The Last of Us, gdje su James i Mary iz Silent Hilla… nisu njihove priče baš prigodne za dan zaljubljenih!

LJUBAV VRIJEDNA BORBE: Cody i May

Kooperativna igra It Takes Two pokazala nam je kako se komplicirani bračni odnosi mogu pojednostaviti uz moć KO-LA-BO-RACIJE! Cody i May su onaj par kojeg je život uveo u banalnu rutinu pa su ljubav stavili po strani i počeli iritirati jedno drugo. Nakon što ih igra pretvori u lutke, oni postupno shvaćaju da njihovo neslaganje ne šteti samo njima već i njihovoj kćerki Rose, za čiju dobrobit prihvate primirje.

U početku im namjere nisu baš najbolje – zapravo ih se može opisati sebičnima. No, Cody i May kroz svoju avanturu shvaćaju da imaju nešto za što se vrijedi boriti. I upravo ti likovi savršeno prezentiraju romantičnu vezu koja nikada nije bez svojih izazova, ali je vrijedna spašavanja jedino onda kad par zajedno radi na rješavanju problema. KO-LA-BO-RACIJA!

LJUBAV PUNA POŠTIVANJA: Guybrush i Elaine

Par iz serijala Monkey Island prošao je sve i svašta, uključujući situacije kakve većina parova ne mora prolaziti. Premda je ljubav uzbudljiva kad se za nju moraš boriti protiv besmrtnog pirata, prava vrijednost veze Guybrusha Threepwooda i Elaine Marley je u međusobnom uvažavanju i poštivanju. Najbolje se to vidi u zadnjoj igri, nedavnom Return to Monkey Islandu.

Guybrush i Elaine su vjenčani, ali to ne znači da su zbog toga odbacili svoje osobnosti i želje da bi postali onaj par koji ima zajednički profil na Fejsu. Guybrush prihvaća da Elaine ima svoje vizije i projekte, a ona poštuje njegovu potrebu za ganjanjem misterija i rješavanjem starih rivalstava. Još uvijek su onaj par koji si međusobno dovršava rečenice, ali se međusobno uvažavaju kao zasebne osobe i prepoznaju kojim se karakteristikama međusobno nadopunjuju u zajedničkom životu.

LJUBAV ZA PRSTEN: Nathan i Elena

Da nastavimo u sličnom tonu bračnih voda, evo još jednog para koji je uspješno nadišao svoje različitosti. Veza između Nathana Drakea i Elene Fisher iz Uncharteda pokazuje nam da čovjek zbog ljubavi može promijeniti sebe i svoje prioritete. I onda sve to pogaziti pa se vratiti starim navikama, ali to je ok dok je uz partnera / partnericu koji / koja za to ima razumijevanja.

Nathan i Elena prihvaćaju slabosti i manjkavosti koje oboje imaju. Ona je impulzivna, svojevoljna i često ljubomorna. On je sklon nepromišljenim potezima i laganju te općenito nije tip koji se može smiriti na jednom mjestu. Sve te međusobne različitosti stvaraju tenzije u ovoj vezi, ali Nate i Elena ih nadilaze uz malo humora i onog začina koji nazivamo kemijom. A ako nije kemija, onda je možda činjenica da su oboje pomalo psihopati kad mirno spavaju nakon što se vrate s avanture gdje su pobili više od 500 ljudi.

LJUBAV IZ PRAVOG RAZLOGA: Geralt i Yennefer

Ovo je malo drugačiji par na listi jer ovisno o odlukama igrača Geralt i Yennefer ne moraju nužno završiti skupa. No, činjenica je da je witcher iz Rivije imao burnu vezu s čarobnicom od Vengerberga. Pitanje je samo je li ta romansa bila plod magije ili je stvarna. Geralt i Yennefer vezani su čarolijom jednog Djinna, a u igri The Witcher 3 preispituju je li to sve na čemu počiva njihova povezanost.

Za Yennefer doznajemo da joj prekid čarolije ništa nije promijenio, dok Geralt (igrač) ima izbor. Priča o ovo dvoje može poslužiti kao zgodna pouka da ponekad nije loše preispitati stvari u vezi. Nije svaka ljubav iskrena premda tako izgleda. A za odnos obaju strana važno je znati pravi razlog zašto se drže zajedno. Osim toga, The Witcher 3 ima dobru lekciju ako biste brljavili u vezi i sjedili na dva stolca. Geralt može muljati i Yennefer i Triss, ali neiskrenost se ne isplati na duge staze.

KOMPLICIRANA LJUBAV: Link i Zelda

Ovo dvoje često se naziva najboljim parom u videoigrama. To je diskutabilno jer, tehnički gledano, hrabri Link i razborita Zelda nisu uvijek u vezi, barem ne formalno. Očijukaju oni jedno s drugim u skoro svakoj igri, ali je njihova ljubav uglavnom platonska. Kažem uglavnom jer je situacija s njima različita u svakoj iteraciji, a bilo ih je više tijekom Nintendovog serijala.

Bez obzira na to, nekako sam uvijek cijenio što su Link i Zelda najčešće na toj platonskoj razini, tj. na neodređenom “jesu li ili nisu” odnosu. Što to vas briga jesu li ili nisu? Tuđa veza je tuđa stvar! I ne, ne volite se ništa više ako to na Instagramu pokazujete svakog drugog dana osim Đurđevdana. Od Linka i Zelde možemo naučiti da ljubav treba imati svoju privatnost – čak i kad status veze glasi “komplicirano je”.

BESKRAJNA LJUBAV: Mario i Peach

Na prvi pogled nema neke velike mudrosti u vezi šljakera Marija i princeze Peach. Dalo bi se čak kroz tu vezu debatirati zastarjelost koncepta dame u nevolji, ali bez da ulazimo u rasprave različitih ideologija, možemo li samo reći kako je Mario pravi kavalir? Gotovo da nema igre u kojoj nije spašavao Peach kad god joj je spašavanje trebalo.

Da su posrijedi stvarni likovi, ova bi veza vjerojatno pukla nakon treće ili četvrte otmice – tako što bi Mario optužio Peach da je razvila stockholmski sindrom prema Bowseru. Kako nije, možemo se barem tješiti fantazijom da njihova ljubav ne poznaje granice. Ali neka vam Mario također bude primjer da ponekad treba povući granicu – ako morate glumiti mačku ili rakuna da biste spasili svoju ljubav… možda ju trebate preispitati.

STRASTVENA LJUBAV: Max Payne i Mona Sax

Max Payne i njegova Mona Sax nisu nužno par u vezi, ali definitivno su ljubavnici čiju vezu spriječi ili rastavi neka vanjska sila. Strast je ključna komponenta u njihovom odnosu i Max Payne 2 je fenomenalan u izricanju njezine važnosti. Kako kaže Max: „smrt je neizbježna, strah od nje blokira nam emocije i to je gubitnička igra jer si bez strasti ionako već mrtav”. Ne znam za vas, ali mene je ovo prokuhalo, onako, na tvrdo.

Znam da Max Payne (2) oslikava teatralnu verziju ljubavi s prenaglašenim pesimizmom, ali ja ju iskreno obožavam. Ne volim generalizirati, ali uvijek sam bio mišljenja da čovjek ne zna što je ljubav dok ju nije osjetio u dvije krajnosti, odnosno patio zbog nje. Max Payne nas vodi kroz taj proces i na kraju pita: vrijedi li sve tolikog truda? Odgovor je, pomalo ironično, dostavljen na najvećoj težini, Dead on Arrival. To je duboko, brate mili! Volio bih vjerovati da su Max i Mona bili sretni nakon tog kraja i da se Rockstarov Max Payne 3 nije dogodio. Ali okej sam i s time da je ta veza Maxu bila katarza koju je trebao proći nakon tragedije koja ga je zadesila u prvoj igri.

Komentari (44)

 • crolink07

  14.02.2019 - 20:36

  Link i Zelda a uskoro Ellie i Dina.???

  • Zoran Žalac

   @crolink07, 14.02.2019 - 20:43

   She dead. She so dead. Sjeti se samo Billa:
   “And in this world, that sort of shit’s good for one thing: gettin’ you killed.”

  • crolink07

   @Zoran Žalac, 14.02.2019 - 21:16

   Bill: How do I look?
   The Bride: You look ready.
   ( Gets up,turns,takes five steps and falls dead)

  • sedf

   @Zoran Žalac, 15.02.2019 - 07:47

   A Master Chief I Cortana,gde su oni nestali

  • Zoran Žalac

   @sedf, 15.02.2019 - 10:50

   A bogati, naslov teksta nije “Svi parovi u videoigrama ikada”.

  • sedf

   @Zoran Žalac, 15.02.2019 - 13:03

   Izvini,samo sam napomenuo za iduću listu

  • Masterchief

   @sedf, 23.02.2019 - 08:11

   Ja sam ovdje

  • Zoran Žalac

   @Zoran Žalac, 14.02.2023 - 16:35

   This aged poorly.

 • Negan

  14.02.2019 - 20:38

  Triss>Yen. Znanstveno dokazano…

  • spajk

   @Negan, 14.02.2019 - 21:30

   Yen>Triss 😉

  • hyperion

   @Negan, 14.02.2019 - 21:54

   Mah nigga.

  • KhorneFlake

   @Negan, 14.02.2019 - 22:35

   Ne znam, ja nekako volim crnke…

  • ck7

   @Negan, 14.02.2019 - 23:51

   @Negan i @Spajk..eto dileme kome lajkati post

  • Jokerhere

   @Negan, 15.02.2019 - 12:44

   Yen masa bolja riba, Triss bolja za skrasiti se. Ali Yen je bogato iskustvo. Mislim da sam 2 puta igrao oba puta sa Yen ,ali ipak o Triss mislim da je dobra zena?

 • sedf

  14.02.2019 - 20:41

  A Leo s Kanedi i Ada,Jonh Marston I Abigail Marston,gde su oni nestali sa ove liste

 • sedf

  14.02.2019 - 21:05

  I Travis Touchdown i Sylvia Christel it No More Hero,I oni zaslužuju da budu na ovoj listi

 • sedf

  14.02.2019 - 21:11

  Iz takozvana veza iz Braid nije romantična

 • sedf

  14.02.2019 - 21:15

  Evo šta se stvarno dešava u Braid je Ako je princeza atomska bomba, završni nivo gubi svu svoju emocionalnu težinu. Voljan da se uključi u čitanje da je Tim naučnik sa Projektom Manhattan, ali destruktivna, nepovratna snaga atomske bombe služi samo kao metafora za Timovu nesposobnost da izmeni svoje destruktivne, ljudske greške, i uticaj koji su imali na njegov lični život. Tim je naučnik sa briljantnim analitičkim umom, ali pokušaj i greška se može iskoristiti za rešavanje analitičkog pitanja koje nije moguće koristiti za rešavanje međuljudskog problema Ovo je scenario koji je za nas prikazan u prologu Svetu 2 ( Tim je prvi stvarni svijet koji se može igrati): Tim je sjebao svoj osobni život i želi da može vratiti vrijeme da pokuša ponovo i ponovo dok ne sazna što je to što treba da uradi. Sama igra djeluje kao metafora za ovo, glavni mehaničar igre se ponavlja kroz povratak. Princeza je ili njegova kćerka / bivša žena / bivša devojka / devojka koja je zajebana i koja uhodi,previše zbijeno i previše je potreban.

 • IvanHR

  14.02.2019 - 21:24

  Ma uncharted je zakon! 😀

 • dukicas

  14.02.2019 - 22:34

  Kingdom Come: Deliverance

  Henry je čak i metnuo Teresi.

  • SanKa

   @dukicas, 15.02.2019 - 10:04

   i onda ju zoveš van na šetnju, a ona neće jer pada kiša :-/ najjace kad su henry i pop metnuli onim seoskim kurvama 😀 obozavam tu igru

  • dukicas

   @SanKa, 15.02.2019 - 16:47

   I ja je obožavam, stukao sam u nju mojih rekordnih 354č za jednu igru. Nikad u životu toliko nisam dugo igrao jednu igru. I još je planiram igrati.

  • SanKa

   @dukicas, 18.02.2019 - 11:26

   ja sam napravio veliku pauzu, na vise od pola sam, ali sad cu nastaviti…jos ovi dlcovi jao….taman sam dosao do dijela gdje treba obnovit pribislavytz…kak da najbrze zaradim lovu ? fkt je sve skupo

  • SanKa

   @SanKa, 14.02.2023 - 16:39

   teresa i ja jos uvijek dejtujemo hahah

  • IgorBiH

   @dukicas, 15.02.2023 - 04:47

   U štali naravno 😊

 • Saren

  14.02.2019 - 22:46

  Cmdr. Shepard i ME trilogija xD

 • bozicni_zeko

  15.02.2019 - 04:08

  Mario i princeza Peach. To je ljubav. Prolaziti onih 8 levela u SMBros, biti sretan pa ljut i tužan kad dođeš do prvog dvorca, pobijediš onog smrada i onda umjesto svoje ljubavi shvatiš da si spasio neku nezahvalnu žensku (vjerojatno feministicu, makar sumnjam jer ova ti zahvali prije nego te odj…), prolaziš mrak i dan, podzemlje i oblake, sjekire, lude biljke mesozderke, mutiranje kornjače, jezeve i svakakve vragove, tunele (srećom, ne plaćaš vinjetu pošto igra nije EAova) i sve to zbog svoje ljubavi. Ma nema veće u niti jednoj drugoj igri.

 • GizdaviApolon

  15.02.2019 - 06:57

  Ma samo CJ i one tri fotomale

 • Metalni

  15.02.2019 - 07:37

  Ezio i njegove žene…

 • ellinor

  15.02.2019 - 08:06

  Cloud i Aerith? Anyone?

 • NastyGT

  15.02.2019 - 09:14

  A Guzbrush Threepwood i njegove dogodovštine zbog Elaine Marley???? Manny & Meche ??? Zar se više niko ne seća klasika???

 • bojler

  15.02.2019 - 09:38

  Slažem se s kolegom – Guybrush Threepwood & Elaine Marley uvjerljivo najbolji par! Isto tako George Stobbart i Nico Collard!

 • SanKa

  15.02.2019 - 10:05

  Guybrush Threepwood i Elaine su prva ljubav u igrama koju sam vidio 😀 i osobno meni najdraza… Onda ide Ezio Auditore i 50 top zena iz Firenze 😀

 • Zloco

  15.02.2019 - 13:36

  Princ noctis i lady lunafreya? Sora i kairi?

 • Meeple666

  15.02.2019 - 16:30

  Mario & Bowser (Peach je tu samo da se zavaraju konzerve).

 • marko1106

  16.02.2019 - 17:03

  Kad sam vidio naslov odmah sam pomislio Max Payne i Mona Sax i reko idem da vidim listu sta su oni to stavili kad se nadjose bas ovih dvoje. Reko mora da je dobra lista. 🙂

 • vragec25cro

  16.02.2019 - 19:15

  Mario i princeza prvi par koji sreo u igram i do danas najbolji.Kolko se samo Mario muči za njuu 🙂

 • MaliMicek

  22.02.2019 - 00:57

  Ziher Nathan i žena mu. Baš su naporno dosadni i cringy par, ko da su ih ljepilom prisilili. To mi je osobno najdosadniji duio Uncharteda, kad se svadi s njom. Znači stalno 😀

 • Kikindo

  14.02.2023 - 16:39

  Hollow Knight i Hornet 😀

 • Duje0506

  14.02.2023 - 16:41

  2B i 9S (Nier: Automata)

 • Agent

  14.02.2023 - 16:44

  Mario i Peach to nije ljubav. On nju voli ali ne i ona njega.

 • mili1985

  14.02.2023 - 17:24

  Ne mogu vjerovati da nisi stavio Snakea i Otacona kao najveći bromance!

 • Blackbeard

  14.02.2023 - 22:06

  Tidus i Yuna iz Final Fantasy X. Trenutno igram Remaster verziju 🤣🤣

 • boboo

  16.02.2023 - 19:01

  Senua i Dillion ništa, a? Pffff 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?