HCL.HR

Odabrali smo najbolje pokemone po vrstama, nije nam bilo lako! (1. dio)

Žarko Ćurić 27.10.2022.   •   47 komentara


Uskoro ćemo dobiti još jednu generaciju pokemona, a mi smo se tim povodom upustili u nezahvalan posao odabira najboljih pokemona iz dosadašnjih generacija, razvrstanih prema različitim tipovima.

Ususret novoj generaciji pokemona, koja stiže kroz igre Pokemon Scarlet i Violet, odlučili smo se prisjetiti prethodnih osam generacija i izabrati po dva najbolja predstavnika svakog tipa pokemona. Gotovo nemoguć zadatak, ali netko je i to morao učiniti!

Sigurno se pitate koji su nam kriteriji bili za tako uzak i limitiran izbor. Da vam odmah naglasim: kompetitivni segment je totalno ignoriran i nije uzet u obzir prilikom ovog odabira. Više sam birao po tome koji su pokemoni svojim šarmom, bezvremenskim dizajnom i zabavnom pozadinskom pričom osvojili moje srce. I samo moje – ovo je sebična lista koja ne predstavlja konsenzus HCL redakcije, na patnju Filipa i drugih poke-amatera koji ih nisu skupili sve, kao što sam ja!

S obzirom na to da u Pokemon svijetu imamo sveukupno 18 vrsta, odlučio sam ovaj serijal podijeliti na tri poglavlja, pa započnimo onda abecedno s Bug, Dark, Dragon, Electric, Fairy i Fighting sekcijama!

Najbolji Bug pokemon: Crustle
Prva Bug pratilja: Araquanid

Zašto je najbolji: Kad bacite pogled na Crustlea, vjerojatno pomislite da je u pitanju samo obični rak s čudnim oblikom oklopa. Odmah ću vas prekinuti u tom pogrešnom pogledu na našeg šestonožnog prijatelja. On na svojim leđima nosi sedimentnu stijenu koja se može razbiti, ali i zamijeniti. Moglo bi se reći da je veoma slojevit Pokemon!

Kao partner u stvarnom životu: Crustle bi bio idealan partner za kuhara. Njegova stijena izgleda savršeno pomagalo za oštrenje noževa, a snažna kliješta su tu za rezanje svih sastojaka. Samo pazite da ne ide blizu vrele vode!

U kuloarima se šuška: Crustlei su dosta ratoborni i imaju česte bitke za teritorij. Gubitnik je onaj koji prvi ostane bez svoje stijene na leđima. 

Drugi izbor: Araquanid je vodeni pauk s velikim balonom na glavi unutar kojeg se nalazi voda za disanje na kopnu. Izgleda kao neka luda kombinacija svemirskog odijela i pauka, zbog čega je jednostavno neodoljiv.

Najbolji Dark pokemon: Zoroark
Prva Dark pratilja: Sneasel

Zašto je najbolji: Ova lija je majstor iluzije te će vas lako zavarati svojim specijalnim mogućnostima. Zoroark može stvoriti iluziju čovjeka te tako komunicirati s drugim osobama. Usamljeni treneri često znaju imati ovog Pokemona kao svog glavnog partnera jer im svojim iluzijama pomaže kroz svakodnevni život. A vi ste mislili da u svijetu pokemona nema depresije? Makar što!

Kao partner u stvarnom životu: Zoroark bi bio odličan partner filmskom redatelju. Svojim iluzijama bi značajno smanjio troškove CGI-ja, budući da su njegove projekcije vidljive čak i na kamerama.

U kuloarima se šuška: Oni koji pokušaju uloviti Zoroarka često znaju završiti u stravičnim iluzijama, tako da oprezno s potezanjem poke loptica!

Drugi izbor: Sneasel izgleda tako proračunato i zlobno da ga jednostavno morate barem cijeniti radi toga te dodati na listu mračnih pokemona. Ove lasice su pogotovo opasne prilikom lova, gdje u prvi plan dolaze njihove ogromne kandže te brzina. 

Najbolji Dragon pokemon: Zekrom
Prva Dragon pratilja: Rayquaza

Zašto je najbolji: Pričamo o električnom zmaju koji osim što izgleda kao najveći frajer u čitavoj franšizi, ima ludi ogromni električni generator umjesto repa. Zekrom pomoću svog repa može izvesti ubojite napade munjom, no isti mu usput stvara antigravitacijsko polje. Tako da je Zekromovo kretanje nebom zapravo svojevrsna warp tehnologija u svijetu pokemona. 

Kao partner u stvarnom životu: Zekrom bi savršeno dobrodošao kao pomoćnik u humanitarnim akcijama diljem svijeta. Brzi let nepristupačnim područjima, električna energija koja bi mogla pokretati manje gradove i osjećaj za ideale samo su neki od razloga za ubaciti ga u svoju humanitarnu misiju.

U kuloarima se šuška: Jednom davno postojao je jedan zmaj i dva brata. Jedan brat je gurao istinu, a drugi ideale. Zmaj se nije mogao odlučiti za stranu pa se razdvojio u dvije cjeline, bijelog Reshirama kao predvodnika istine i crnog Zekroma kao predvodnika ideala.

Drugi izbor: Rayquaza je još jedan legendarni zmaj koji milijunima godina lebdi u ozonskom sloju. Unutar njegovog tijela nalazi se organ sličan mega kamenu, zbog čega je Rayquaza jedini pokemon koji može mega evoluirati bez korištenja kamena.

Najbolji Electric pokemon: Luxray
Prva Electric pratilja: Helioptile

Zašto je najbolji: Nakon električnog zmaja, vrijeme je da na listu dodamo i električnom lava. Luxray ima svojevrsni rendgenski vid te može gledati kroz objekte i zidove. Ovu mogućnost ćete uočiti vrlo lako, budući da njegove oči dobiju blještavo-zlatnu boju prilikom skeniranja. Treba li uopće spominjati da je ova nevaljala maca pravi lovac sa svojim vidom.

Kao partner u stvarnom životu: Luxray naprosto poziva na loš život i krađu umjetnina po svijetu. Njegov vid pomogao bi vam uočiti sve zamke te stražare u drugim prostorijama, a vjerujem da bi snažan električni napad onemogućio većinu zaštita. 

U kuloarima se šuška: Tijekom korištenja rendgenskog vida, Luxray troši dosta električne energije, pa ga često možemo vidjeti kako drijema nakon napornog posla. 

Drugi izbor: Pogledajte ove velike razdragane oči kod našeg Helioptilea i recite mi – tko se usudi ne dodati ga na listu. Ovaj šarmantni žuti gušter može svoje uši pretvoriti u gušterski volan te skupiti dodatnu sunčevu energiju koju pretvara u elektricitet. 

Najbolji Fairy pokemon: Mimikyu
Prva Fairy pratilja: Sylveon

Zašto je najbolji: Mimikyu je jedna od najšašavijih ideja ikada! U pitanju je mali duh / vila koji se krije ispod plahte. Plahtom uvijek pokušava bezuspješno imitirati Pikachua, a posebno slatka je grana koja oponaša rep. Ovako se oblači u nadi da će se sprijateljiti s ljudima, koji očigledno obožavaju onog žutog glodavca Pikachua!

Kao partner u stvarnom životu: Da sam slikar, sigurno bih uzeo Mimikyua za svog partnera. Iako su njegove vještine oslikavanja plahta malo rudimentarne, svejedno bi skupa uživali u svom ateljeu. 

U kuloarima se šuška: Vjeruje se da onaj tko vidi pravi oblik Mimikyua će biti zaražen misterioznom bolesti koja često dovodi i do smrti. Neće bolje proći ni oni koji pokušaju uništiti njegov kostim, jer je Mimikyu veliko zlopamtilo i ići će na osvetu premda ga to koštalo vlastitog života. 

Drugi izbor: Sylevon je po meni ultimativna evolucija Eevee, jer samo ako imaš vrhunsko prijateljstvo sa Eevee te ju naučiš par vilinih poteza ćeš dobiti ovog rozog suputnika. Ako omota svoje trake oko trenera, Sylveon može vrlo lako osjetiti njegove misli i osjećaje.

Najbolji Fighting pokemon: Falinks
Prva Fighting pratilja: Crabrawler

Zašto je najbolji: Pogledajte samo ovu četu veseljaka! Falinks se uvijek sastoji od šest jedinki, od kojih je jedan uvijek predvodnik te je veći od ostale petorke. Kreću se većinom jedan iza drugog te vizualno podsjećaju na stonogu. Jedino prilikom borbi znaju promijeniti formaciju te napasti iz različitih smjerova ili se braniti u drugačijem rasporedu. 

Kao partner u stvarnom životu: Iskreno, volio bih trenirati nogomet s Falinksima. Svojim raznim formacijama bi bili idealne prepreke za vježbanje driblinga, a usput izgledaju kao odlični timski igrači.

U kuloarima se šuška: Voditelj čete je jako poštovan od ostalih članova te se njegova riječ za vrijeme borbe sluša bez zadrške. 

Drugi izbor: Crabrawler je kombinacija Elvisa i Rockyja u primorskom području. Ovaj rak razbijač užasno mrzi gubiti te je jako kompetitivan. Osim toga, redovito ga možete vidjeti kako se penje na razne objekte i ljude te tako potvrđuje svoju dominaciju.

I to je to za ovaj put! Sljedećeg tjedna proći ćemo kroz novih šest tipova, a do tada nam komentirajte koji su vama najdraži pokemoni iz gore spomenutih kategorija i zašto se ne slažete s mojim odabirom.

Komentari (47)

  • PS2MASTE®

    27.10.2022 - 19:14

    Samo Charizard! 🙂

    • Žarko Ćurić

      @PS2MASTE®, 27.10.2022 - 19:43

      Nismo još došli do Fire Pokemona, možda se i nađe, tko zna!

    • SPGamerAzrael

      @Žarko Ćurić, 29.10.2022 - 01:26

      Puno boljih pokemon od ovog smeca kojeg ste naveli….

    • Rastmahatta

      @PS2MASTE®, 28.10.2022 - 07:30

      Gledam i shvatim da ga nema, reko sam sebi nemoguće.

  • Racunbroj101

    27.10.2022 - 19:21

    Uopće mi se ne sviđa niti jedan izbor. Ali neću lagati da sam vrlo subjektivan, kao i svi. Prva generacijai eventualno drugadolaze u obzir. Sve ostale su nebitne

    • MetalicStar

      @Racunbroj101, 27.10.2022 - 19:44

      Potpisujem 👌

    • Žarko Ćurić

      @Racunbroj101, 27.10.2022 - 19:44

      A gle, nostalgija je jaka, pogotovo ako si gledao anime. Ja sam sve pratio, pa su mi sve generacije odlične

    • tuvvok1701

      @Racunbroj101, 28.10.2022 - 09:10

      Meni se isto ne sviđa što je jako malo pokemona iz prve tri generacije. I nekako mi nije fer legendarne pokemone uključivat

  • Motor City Bengals

    27.10.2022 - 19:31

    Moj najdrazi pokemon se pojavio kasnije – Mijumaru!!

    • Žarko Ćurić

      @Motor City Bengals, 27.10.2022 - 19:45

      Možda se i pojavi na Water listi, tko će ga znati

    • Monster Tamer

      @Žarko Ćurić, 27.10.2022 - 23:30

      Molim te stavi Greninju na Water listu. Most Badass Water Pokemon. Jako volim i Poliwratha.

  • Monster Tamer

    27.10.2022 - 19:35

    Ne sviđaju mi se tvoji Pokemoni Žarko, bez ljutnje. To je tvoj izbor i poštujem to.

    • Žarko Ćurić

      @Monster Tamer, 27.10.2022 - 19:46

      Sve pet,da čujem tvoj izbor za ove vrste

    • Monster Tamer

      @Žarko Ćurić, 27.10.2022 - 21:30

      Daj mi reci Žarko koliko ti je vremenski trebalo da odabereš najbolje Pokemone po vrstama ?

    • Žarko Ćurić

      @Monster Tamer, 27.10.2022 - 21:43

      Godine promišljanja koje se sa svakom generacijom ponovno pokrenu 😂 Bit će zabavno kada uskoro zaigram novu generaciju

    • Monster Tamer

      @Žarko Ćurić, 27.10.2022 - 22:30

      I jedno pitanje za kraj. Da li voliš Digimone?

    • Žarko Ćurić

      @Monster Tamer, 27.10.2022 - 22:38

      Naravno, tim Garurumon od kada znam za sebe 😊 Gledao sam mislim prve 3. sezone anime, a igrao sam i na originalnom Playstationu 1

    • Monster Tamer

      @Žarko Ćurić, 27.10.2022 - 22:48

      😲😲😲. Odličan članak Žarko i pohvale za trud. Mislim da bolje Pokemone po vrstama nisi mogao odabrati. Apsolutno se slažem sa tvojim izborom…Digimon World Next Order izlazi za PC i Switch 22.02.2023🥰🥰🥰

    • Darac83

      @Monster Tamer, 28.10.2022 - 00:39

      👍👍😂😂

    • snooker

      @Darac83, 28.10.2022 - 17:40

      prvo se ne slaže sa izborom pa se onda slaže…

    • Darac83

      @snooker, 28.10.2022 - 20:11

      A vidiš da voli Digimone. Tkogod voli Digimone postaje mu najbolji prijatelj i sve mu se prašta… 😉

    • Monster Tamer

      @Monster Tamer, 28.10.2022 - 10:03

      Naravno. Nemogu gledati svoj Library bez Digimon igara. Genijalna igra u stilu Digimon World-a i Re Digitize-a.

  • mate321

    27.10.2022 - 20:15

    Svida mi se clanak i ideja.

    Moj top 5:
    – Mewtwo
    – Abra
    – Snorlax
    – Psyduck
    – Slowpoke

  • ZhatCRO96

    27.10.2022 - 20:37

    Moj najdraži pokemon? Arcanine, ja biram tebe!

  • Payday 4 Dallas

    27.10.2022 - 20:44

    Meni osobno je Pichu najdraži.Presladak je!

    • ubifan

      @Payday 4 Dallas, 28.10.2022 - 12:44

      Uvijek sam na njega gledao kao na laganu gej verziju pikachua 😂😂

  • Marbrand

    27.10.2022 - 21:25

    Gengar moj buddy

  • macgyver

    27.10.2022 - 22:11

    Najbolji dragon pokemon je Dragonite. I jedino sto priznam su prvih 251 (iako sam igrao jos jednu ili dvije generacije poslije). Ali sve od 252 na dalje mi djeluje kao da im je nestalo ideja pa su koristili sve cudne i glupe ideje koje su im pale na pamet

    • Žarko Ćurić

      @macgyver, 27.10.2022 - 22:41

      Srećom u prvoj generaciji nemamo čudnih Pokemona kao na primjer magnet, pokelopta ili skup jaja na jednom mjestu 😅

    • Monster Tamer

      @Žarko Ćurić, 27.10.2022 - 23:16

      A nemamo ni Ditto-a. To mi je toliko glup i tupav Pokemon da je to strašno. I pored ovih što si nabrojao dođe mi sada da kažem da mi je prva generacija Pokemona najgora iako to zbog lijepih uspomena ne želim.

    • macgyver

      @Žarko Ćurić, 28.10.2022 - 10:15

      Ima cudnih, ali puno manje nego kasnije. Ali jos sam vise mislio na dizajn. U prvj generaciji vecina pokemona kolko tolko lici na zivotinje. Kanije postaju sve cudniji i cudniji.
      A i ne kuzim zasto za svaku novu igru moraju napraviti novu generaciju pokemona…

    • SPGamerAzrael

      @Žarko Ćurić, 29.10.2022 - 01:29

      Za magnet ima objasnjenje kako je nastao i nije oduvijek onako izgledao 😉

  • Dragoo

    27.10.2022 - 23:05

    Ne kuzim kolege koji guraju prvu i drugu generaciju, a sve ostalo odbijaju prihvatiti tbh ^^”

    Imas skroz dobre pickove, sve su to cool Pokemoni 🙂 Tesko je pickirati favorite od svih 800 i bokun cudovista… Nezz jedan od drazih Dragon typeova mi je Flygon, tu je negdje i tipa Noivern. Ostalo necu ni pokusati birati. >:D Veselim se izlasku novih igara, kao i izlasku novih clanaka!

  • Monster Tamer

    28.10.2022 - 00:12

    Moji najbolji Pokemoni po vrstama:

    Bug Type: Beedrill
    Dark Type: Chandelure
    Dragon Type: Noivern
    Electric Type: Manectric
    Fairy Type: Togepi
    Fighting Type: Hitmonlee

  • Darac83

    28.10.2022 - 00:40

    Svaki izbor koji nema Digletta i/ili Drowzeeja je neozbiljan. 😂

  • vragec25cro

    28.10.2022 - 06:14

    Bubasaur za zalijevanje vrta 🙂

    • alan40rt

      @vragec25cro, 28.10.2022 - 07:39

      Charizard za grill majstora 😁

    • vragec25cro

      @alan40rt, 28.10.2022 - 08:30

      Lol.da njega zaboravio 🙂

  • Motor City Bengals

    28.10.2022 - 08:17

    Danas u 11:55 h (CET) anime Pocket Monsters: Finals – part II

  • Juventino

    28.10.2022 - 10:27

    Gdje vam je Goku, kakva je ovo subjektivna lista

  • rolac69

    28.10.2022 - 11:53

    Ivy, Gengar i Bumbasor

  • janisevac

    28.10.2022 - 15:40

    Jedni od boljih od prve generacije..nje se najvise sjecam ..
    Snorlax
    Machamp
    Poliwrath
    Dugitrio (digleti,digleti..trio,trio,trio)
    Alakazam
    Njih kad imas nemozes izgubit hehhe
    Ima ih jos dobrih..jedan od boljih crtana

  • Scizor1950

    28.10.2022 - 20:42

    Dobra lista, sviđa mi se raznolikost generacija
    Evo moja lista, isto po dva 😁
    Bug: Scizor, Volcarona
    Dark: Hydreigon, Absol
    Dragon: Garchomp, Tyrantrum
    Electric: Jolteon, Vikavolt
    Fairy: Grimmsnarl, Dedenne
    Fighting: Machamp, Lucario

    • Žarko Ćurić

      @Scizor1950, 28.10.2022 - 21:13

      Opa, netko je odradio domaći, gg ☺️ Grimmsnarl, Volcarona i Lucario su mi bili visoko na listi, malo je falilo da Volcarona bude second pick

    • Scizor1950

      @Žarko Ćurić, 29.10.2022 - 15:03

      Da da😁
      Meni ista stvar sa Luxrayom dugo vremena favorit, ali na kraju ga je ipak Vikavolt smijenio na drugoj poziciji.
      Odlična ideja, čeka se next part 💪

  • Muamer Ramic

    29.10.2022 - 13:48

    Zasto milotic nije makar prva pratilja, najveci pain da ga evouliras ali je worth it

    • Žarko Ćurić

      @Muamer Ramic, 29.10.2022 - 16:56

      Water pokemone još nismo obradili, to će biti u 3. dijelu, pa baci pogled tada

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?