HCL.HR

Netko bi trebao napraviti igru o… novim avanturama divljeg dječaka Tombe!

Zoran Žalac 09.07.2022.   •   6 komentara


Svijet iz serijala Tomba danas je neiskorišten dok druge igre preuzimaju njegove motive i postaju uspješni proizvodi. Je li došlo vrijeme da se to promijeni?

Događa se ponekad da pojedine igre i serijali propadnu jer ih publika ne prihvati odmah na prvu. Tek se godinama kasnije prepozna njihova posebnost i onda te igre žive u sjećanju premda su svoje tvorce poslale u bankrot. Jedan od takvih propalih serijala je Tomba, mješavina platformera i avanture s kraja devedesetih godina. Baš sam nedavno istraživao taj serijal i pomalo se iznenadio da je izdavačka prava na taj serijal držao nekadašnji Sony Computer Entertainment.

Tomba igre bile su simpatične, šarene i humoristične. Drugim riječima, imale su sve preduvjete za uspjeh kakav su na PlayStationu ostvarili Crash Bandicoot, Ape Escape, Spyro i drugi serijali. Međutim, to se s Tombom nije dogodilo te se igra prodala jako slabo, a nastavak još i slabije. Ne čudi me stoga što se Sony odrekao prava na financijski neuspješnu Tombu i što više nikada nismo vidjeli nijednu novu igru iz tog serijala.

Ipak, Tomba mi iz današnje perspektive ostavlja dojam nevjerojatnog i neispunjenog potencijala, prvenstveno zbog svog maštovitog svijeta. Već sama uvodna animacija za prvu igru postavlja pozornicu za nešto što bi danas bila itekako atraktivna ideja. Divlji dječak preživljava u surovoj divljini i obračunava se s bandama zločestih svinja. Divljina upućuje na otvoreno okruženje, preživljavanje je popularna mehanika u današnjim igrama, a ako vas ovo ne podsjeća na rane početke Dragon Balla onda vam je zadnja Zelda vjerojatno aktualnija za usporedbu.

Mislim da bi nove avanture dječaka Tombe bile pun pogodak u modernoj izvedbi. Još je originalna igra imala svojevrsni format metroidvanije, sustav questova/evenata te razvoja lika. Dobar dio nacrta već je postavljen, a svijet s antropomorfnim likovima može biti nepresušni izvor za nove ideje kamo odvesti priču same igre. Lik Tombe također je dovoljno specifičan da se istakne u kakvo god ga okruženje postavili.

Napisao sam ranije da me iznenadilo kako je Sony bio izdavač ove igre jer bi pod nekim drugačijim okolnostima Tomba danas mogla biti vrijedna franšiza za PlayStation. Sony već ima bogat katalog franšiza koje su prikladne za mlađe uzraste, no fokus su zadnjih godina prebacili na igre za punoljetnu i odraslu publiku. Zbog toga tako više nema Sly Coopera, Jaka i Daxtera te drugih voljenih serijala. Čudo je uopće da su Ratchet i Clank nekako preživjeli. U nekom alternativnom univerzumu Tomba je mogla donijeti dašak japanske kreativnosti kakve PlayStationovoj produkciji danas definitivno fali.

Naravno da je to sve samo nagađanje “što bi bilo kad bi bilo”. Nema garancije da bi Tomba bila uspješna da se serijal danas vrati. Međutim, mislim da izdavači danas često podcjenjuju šarene igre poput Tombe, misleći da publika želi nešto ozbiljnije. A istina je da igre kad-tad nađu svoju publiku, veću ili manju, pod uvjetom da su zabavne i zanimljive.

Komentari (6)

  • _Someone_

    09.07.2022 - 18:01

    Ah nostalgija, poceci gejmerske karijere, igrao sam i jedinicu i dvojku, odnosno nabadao jer sjecam se da pojma nisam imao sto treba napraviti 😂 trebalo bi to sad ponovno odigrati kako spada

    • ILoveGaming

      @_Someone_, 09.07.2022 - 18:43

      Da, igrao sam Tombu kao klinac i zapeo već na početku. Nisam uopće znao što trebam raditi.

  • mili1985

    09.07.2022 - 19:10

    Ps Demo 1 sa crvenim omotom i jedna od igara je Tomba. Prešlo se uzduž i poprijeko.

  • Demon90

    10.07.2022 - 02:44

    Ja mislim da prvi puta cujem za ovu igru.

  • Apocalypse4987

    10.07.2022 - 14:22

    Imam genijalnu ideju za ovu igru: započinjete igru ko divljak po šumama i mlatite sve živo, kasnije kad dođete do 50. levela dobijete ime alberto i tada igra postaje simulacija skijanja

  • Chaos777

    10.07.2022 - 18:06

    Ja pre svega ovu igru povezujem sa onim jakim snimkom speed runner-a iz 2014 kada je onaj dosadni lik seo pored i njihov razgovor

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?