HCL.HR

Ove igre pod hitno trebaju prerade

Zoran Žalac 04.11.2021.   •   40 komentara


Poznato nam je koje će igre u budućnosti dobiti svoje moderne prerade. No, evo liste onih igara kojima bi takav tretman dobro došao, uz nadanja i molitve da će do tih prerada jednoga dana i doći.

Nedavno smo vam donijeli pregled službeno najavljenih prerada videoigara. Ostat ćemo još malo uz tu temu, ali iz suprotne perspektive. Evo sada drugačijeg pregleda igara za koje smatramo da zaslužuju svoj remake koji još nije u izradi. Naravno da je to iznimno subjektivna lista, ali neke smjernice za nju ipak smo si postavili.

Dakle, po čemu jedna igra više zaslužuje remake više od druge? Kao prvo: po značaju za gaming – važno je novim generacijama igrača predstaviti igre koje su u svoje doba bile progresivne, igre koje su svojim inovacijama postavljale primjer za ostale. Kao drugo: starost igre uzimamo kao čimbenik jer je prerađivanje prilika da se moderniziraju zastarjeli segmenti igre, tj. manje smisla ima prerađivati igre koje nemaju ni čitavo desetljeće “pod nogama”. I treće: gledamo kako bi trenutni tehnički doseg mogao pogodovati starim igrama da ostvare potencijal koji je u prošlosti bio ograničen.

S time na umu, evo naših kandidata za prerade, od najstarijeg do najmlađeg u rasponu od dvadeset godina:

Metal Gear 1 & 2 (1987., 1990.)

Često se mogu čuti želje da se modernizira prvi Metal Gear Solid. Osobno nisam skroz načisto s tom idejom, znajući da je takvih pokušaja bilo i ranije. Više bi me zanimalo da se modernizira igre od kojih je sve i počelo, tj. jedine kanonske dijelove koji su ostali u dvodimenzionalnom obliku. Prvi Metal Gear može se smatrati pokretačem žanra stealth igara i definitivno zaslužuje “filmski” tretman poput ostalih igara iz serijala.

Originalni Metal Gear i njegov nastavak također su u svoje vrijeme bile igre netipično bogatih priča. Ta je priča ostala prezentirana isključivo tekstualno, a rado bih volio vidjeti odglumljen prvi susret Snakea i Gray Foxa, čuti Big Bossove prodike i sl. Igre su linearnog formata i kao takve imaju dobar nacrt za preradu, a za razliku od Metal Gear Solida odvijaju se u nešto otvorenijim okolišima što ostavlja prostora za mehanike kamufliranja iz Snake Eatera.

Preradom ovih igara također bi se riješio i problem njihove teže dostupnosti. Da biste danas zaigrali Metal Gear i Metal Gear 2: Solid Snake na aktualnim platformama treba vam ili pretplata na PlayStation Now ili Xbox 360 verzija Metal Gear Solid: HD Editiona. Nije nemoguće legalnim putem doći do ovih igara, ali nije ni sasvim praktično.

Chrono Trigger (1995.)

Brojni su JRPG klasici dobili svoje prerade, od Final Fantasyja 7 do Secret of Mane. Isto se ne može reći za Chrono Trigger, proizvod na kojemu se okupio dream team kreatora Dragon Questa, Dragon Balla i Final Fantasyja. Ovaj se remake zaziva sve glasnije, pogotovo jer novih igara iz Chrono serijala nema već dvadeset godina. Igra je dobila nekoliko poboljšanih portova za DS i PC, ali svakome od tih može se nešto prigovoriti – ultimativno izdanje još uvijek čekamo.

Sitne naznake za remake Chrono Triggera postoje jer je tvrtka Square Enix zadovoljna uspjehom Final Fantasy 7 Remakea te u budućnosti planira koristiti svoje starije franšize. Potencijalno dobar smjer za remake mogao bi im predstavljati HD-2D stil prezentacije/izvedbe korišten u Octopath Traveler igrama. Istog se stila uhvatio i Dragon Quest 3 HD-2D Remake, a reakcije fanova te igre bile su iznimno pozitivne pa možda ne bi bilo loše da se toga drži i Chrono Trigger.

Kao što smo već spomenuli, mala nada za ovaj remake postoji, samo se nadamo da sve neće završiti kao neslužbena prerada Chrono Resurrection, koja je dobila zabranu razvoja još 2004. godine.

Legacy of Kain: Soul Reaver (1999.)

Nije krivo reći da još od završetka serijala Legacy of Kain nismo imali ozbiljne vampirske igre, barem što se tiče fantasy domene. Mislim, ne može ozbiljnije od uvodne glazbe za ovu igru – toliko je ozbiljna da se naježiš čim ju čuješ! Istina je da Soul Reaver nije prva igra u serijalu, kao i to da nema veliku komercijalnu privlačnost. Sve to stoji, ali je isto tako strašno koliko slojevitu mitologiju ima ova igra, koliko su njezine mehanike bile napredne za 1999. i koliko joj je ugođaj bio mističan.

Smatram da je Soul Reaver idealan kandidat za moderniziranje jer uz današnju tehnologiju sve to može odvesti na još višu razinu. Zamislite samo ono pribijanje vampira na kolac dok im oči iskaču iz duplji, zamislite efekt tranzicije između dvaju svjetova, lepršanje Razielove kosice i pokidanog plašta…

Prošlo je previše vremena otkako je Legacy of Kain na spavanju i realno bi me usrećio i nekakav remaster Soul Reavera – o tome se zapravo i šuška. No, ta igra ipak zaslužuje nešto raskošnije.

Driver (1999.)

Na tržištu danas više nema velikog interesa za vozačkim igrama u kojima izvršavaš misije. Međutim, nostalgija zna biti isplativ pokretač u svijetu videoigara pa bi mnogi igrači vjerojatno obratili pozornost na eventualni povratak Drivera. Ta je igra i prije 20 godina bila zabavna sa svojim otvorenim svijetom, a remake bi joj mogao donijeti čitav niz modernih opcionalnosti. Primjerice, trajnost igre mogla bi se produžiti sustavom kreiranja korisničkih izazova, slično onome kako igrači stvaraju misije u novim Hitman igrama.

Za remake prvog Drivera zapravo nije potrebno mnogo toga jer Ubisoft ima iskustvo modeliranja američkih gradova u serijalu The Crew. Jedino na čemu bi stvarno trebali poraditi jest fizika vožnje, s obzirom da je Driverov vozni model bio vrlo prepoznatljiv za svoje vrijeme. Poanta je da igra bude samo ono što treba biti – simulacija atraktivne vožnje. Ne trebaju Driveru napucavanja kao u GTA igrama niti Driver treba biti konkurencija Grand Theft Autu.

Dino Crisis (1999.)

Ovo je po meni popriličan no-brainer nakon uspjeha prerade Resident Evila 2. Dino Crisis je kao bratski serijal Resident Evila oduvijek bio malo naklonjeniji akciji s agilnijim protivnicima i dinamičnom kamerom, a remake bi tu dinamiku usavršio s manje prekida u gameplayu. Čitaj: bez učitavanja na svakom koraku i bez pauziranja igre odlaskom u inventory.

Prvi i drugi dio Dino Crisis serijala značajno su različite igre i bilo bi lijepo u preradi vidjeti nekakvu zlatnu sredinu između ta dva pristupa. S poveznicom u obliku samih dinosaura dala bi se napraviti čuda, npr. drugačija ponašanja različitih vrsta dinosaura ovisno o okolini u kojoj se nalaze. Capcom je to praktički doktorirao na serijalu Monster Hunter – i krajnje je vrijeme za širu primjenu naučenog.

The Simpsons: Hit & Run (2003.)

Savjet za ovo je: udri remake i bježi s lovom! Priznat ću da nam u današnje vrijeme ne treba još jedna sandbox igra. To jest, ne treba nam igra s potpunom slobodom (za to imamo Minecraft), ali The Simpsons: Hit & Run u svoje je doba bio parodija na GTA 3 pa bih rado vidio parodiju na sve današnje igre otvorenog svijeta.

Isto bih tako htio The Simpsons igru koja izgleda kao istoimena animirana serija. Već je The Simpsons Game iz 2007. bio jako blizu tome, a sadašnji hardver za igre nudi priliku za još veću autentičnost. Koliko to znači za igre po crtanim serijama/filmovima vidjeli smo na primjeru izvrsnog South Park RPG-a iz 2014.

The Witcher (2007.)

Nekome bi prvi čačkanje po originalnom Witcheru bio grešan čin. Ja s time ne bih imao problem iz jednog razloga: sustav borbe u prvoj igri je bezveze. Načelno je ideja dobra i tri različita stila borbe imaju više raznovrsnosti nego ono što je kod Witchera uslijedilo kasnije. Ali… izvedba se svodila tek na puko klikanje iz razloga što je borba tako funkcionirala u drugoj igri čiji je engine preuzet i prilagođen za Witchera.

Bila je ovo prva igra CD Projekta i koliko god da su već tada pokazivali velik talent, danas The Witcher novim igračima može djelovati pomalo zastarjelo. A to je šteta jer je priča u prvom dijelu vrhunska. Izazvao bih kontroverzu kad bih rekao da je možda i najbolja u serijalu, pa ću radije reći da pruža najbolji uvod u kompleksnost svijeta s kojim se Witcheri suočavaju. Definitivno mislim da ju treba iskusiti prije nego se uskoči u kasnije nastavke, ali znam da to nije baš najatraktivnija opcija. Upravo bi zato dobro došao remake.

Vrijedi spomenuti da je svojevrsni remake nekoć bio u razvoju – kad se igru radilo za PS3 i X360 konzole na drugačijem engineu. No, The Witcher: Rise of the White Wolf na kraju je otkazan te se Geraltova prva avantura do današnjeg može zaigrati jedino u verziji za PC.

Označeno sa: , ,

Komentari (40)

 • djosic85

  04.11.2021 - 17:44

  Dino crisis i soul reaver su moji favoriti s ove liste, ali ja bi svakako dodao Tenchu na popis.

  • sparrowpunk

   @djosic85, 04.11.2021 - 19:48

   I ja bih dodao Alone in the dark 4.

  • Akull

   @sparrowpunk, 04.11.2021 - 20:26

   I Parasite Eve 1. i 2.

  • MAJSTOR RINGO

   @djosic85, 05.11.2021 - 20:18

   Slažem se druže za Dino Crisis, to sam rokao na PS keca, e u to vreme je bila top igra, secam se da sam satima trazio neku karticu da bih otvorio neka vrata mislim, kada sam je pronasao radosti nikad kraja🤣🤣🤣

 • BozanicJosip

  04.11.2021 - 17:46

  Ajaja šta bih dao za simpsone… Teška nostalgija, izgorio mi je mozak dok nisam našao zadnju osu na vrhu silosa

 • Lazy

  04.11.2021 - 17:58

  Moze!!!

 • darijoman

  04.11.2021 - 18:10

  Ne znam šta čekaju sa ovim Soul Reaverom ?!

 • Chara

  04.11.2021 - 18:11

  Nakon NieR igara, želim sva tri Drakengarda.

 • Squall

  04.11.2021 - 18:16

  Dalo bi se jos tu nabrojati igara koje bi trebale biti u preradi.

 • Stjepan Fikter

  04.11.2021 - 18:26

  Kad neće MG, onda hoće Unmetal. Inače, svakako Soul Reaver i prije bi Dinosaure 2 nego jedinicu.

 • mili1985

  04.11.2021 - 18:38

  Slažem se sa svime. Dodao bih još Deus Ex, Chrono Cross radije nego Trigger (jer eto, nostalgija) i Arcanum. Kod Chrona ne bih mijenjao sustav borbe, jer u originalu je baš specifičan i odskače od sličnih turn base igara. Ali eto.. ne vjerujem u ovo, barem ne u skorije vrijeme.

  • ka de si ba

   @mili1985, 04.11.2021 - 19:00

   Chrono cross ❤️

  • Stjepan Fikter

   @ka de si ba, 04.11.2021 - 19:02

   Arcanum bez bugova. Mislim da bi svijet eksplodirao. Ali da, dobro si se sjetio toga.

 • Dream Breaker

  04.11.2021 - 18:39

  glasam za driver, dino crisis i mega najbolja igra silent hill

 • Saren

  04.11.2021 - 18:55

  Slazem se sa svime no doduse imam i “osobnu” listu igara koje bih zelio vidjeti remasterizirane ili remakeane – a za neke pak da dobiju konacno nastavak. Pa neka moja lista: Morrowind I Oblivion, Star Trek Elite Force 1+2, Bridge Commander, Starship Creator 1+2, Away Team, zatim Star Wars Republic Commando, Jedi Academy i Jedi Outcast, Starfighter te Racer i Dark Forces. Sto se NFS-a tice (ne, ne priznam MW iz 2012-te), MW 2005, Underground 1+2 te Porsche Unleashed. James Bond – Golden Eye i Nightfire. I za kraj – Aliens vs Predator 2000 Classic (da znam da postoji i onaj iz 2010-te i iako meni nije bio los – original je ipak bio original).

 • hyperion

  04.11.2021 - 19:44

  F.E.A.R. – ostaviti AI, a grafiku modernizirati. Slažem se za Driver. Saren gore spomenu Republic Commando… fuck yeah!

 • vragec25cro

  04.11.2021 - 19:52

  Driver i dino crysis ne bih se nista bunio

 • Robotz

  04.11.2021 - 20:00

  Max Payne 1/2.

  • Saren

   @Robotz, 04.11.2021 - 22:01

   Slazem se ! Jos jedne od niza odlicnih igara koje bih volio vidjeti u novom ruhu. Eh tko bi ih popamtio sve. Svaka cast kolega 🙂

  • hyperion

   @Robotz, 05.11.2021 - 13:09

   A maxa čak ne bih mijenjao, grafika jest ostarila ali za gameplaya je dovoljno dobra. Cutscene su ionako stripovski prikazane.

 • st.srki

  04.11.2021 - 20:24

  Za Soul Reaver bih dao lijevi bubreg ako treba!

 • Akull

  04.11.2021 - 20:27

  Freelancer remake u Unreal engine-u 5 (svrš)

  • Zaratino

   @Akull, 04.11.2021 - 21:48

   Uff, koja bi to igretina bila.

 • Markos92

  04.11.2021 - 20:38

  Moja lista:Serious Sam 2,nfs underground 2 i nfs most wanted 2005,C&C Generals 2003,,Max Payne 1&2

 • NomadCro

  04.11.2021 - 20:40

  Messiah

 • beg

  04.11.2021 - 20:57

  Max Payne prva dva i Silent HIll prva 3, al da se to odradi u stilu RE2…

 • markan3333

  04.11.2021 - 21:27

  Şoul Reaver i Dino Crisis definitivno. The Witcher ali da ne mjenjaju sustav borbe meni je bio odličan.

 • kuky90

  04.11.2021 - 21:40

  U da da

 • Veles

  04.11.2021 - 21:58

  Uz Witchera bih dodao i Dragon Age: Origins, RPG biser koji ima malo zastarjelu grafiku

 • ILoveGaming

  04.11.2021 - 23:07

  Definitivno me ništa ne zanima od navedenih mada bi bilo zanimljivo vidjeti preradu Chrono Trigger-a. Dodao bih svoju listu igara:

  1. Ecstatica: Bez sumnje najstrasnija i najčudnija igra koju sam ikad igrao. Developeri nisu ni svjesni kakvu su uznemirujuću i jezivu igru napravili. Stvarno jedna genijalna igra i baš bih htio da jednoga dana naprave preradu međutim to se neće nikada desiti.

  2. Ultima VII: Malo stariji igrači su sigurno čuli za serijal Ultima koji je bio strašno popularan u 90-tim godinama. Ultima VII je po meni mozda i najveća RPG igra ikad napravljena za PC i kao mlađi gospodin proveo sam stotine sati na igri te mi je uz Digimon World 3 najljepsa uspomena. Sjajna igra sa apsolutno fantastičnom pričom i jedna od rijetkih igara koja mi je dala osječaj kao da sam u stvarnom svijetu koji diše sa mnogo gradova i ljudi koji su avantura za sebe i to mi je baš činilo igru zanimljivu. Masterpiece Masterpiecova, jedna od najboljih igara ikada napravljenih i zelio bih preradu ove igre ali se nikada neće desiti.

  3. Digimon World: Svi ovdje znate da volim Digimone i volite me zezati zbog toga što ih igram ali od svih Digimon igara izabrao sam prvu igru za legendarni PS1. Ima dosta novijih Digimon igara sa istim konceptom poput Digimon World Re:Digitize, Digimon World Re:Digitize Decode i Digimon World Next Order. Sve su to apsolutno fantastične igre ali baš ta prva igra iz ps1 konzole ima tu neku srz i čuo da masa ljudi zeli preradu te igre, naravno ne iz naših prostora jer smo mi poseban slučaj ali mogla bi opet izaći nova slična Digimon igra. Preada prve igre iz ps1 konzole se nikada neće desiti.

  4. Need for Speed Porsche Unleashed: Za mene najbolji Need for Speed ikada napravljen. Kratko i jasno. Neću ništa previše objašnjavati nego mi za Boga miloga dajte preradu.

  5. Diablo: Sada kada smo nakon 20 godina dobili Remaster Diabla 2 mozda se desi čudo i da gotovo niotkud najave Remaster prve igre u serijalu. Diablo je bezvremenski klasik i remek djelo od igre i nemogu vjerovati kako dobro izgleda za 1996 godinu. Diablo sa najboljom atmosferom, fantastičnom i jezivom glazbom te izazovnim tamnicama i za svaki sljedeći kat se morate dobro opremiti raznim napitcima i opremom a novaca u igri nikada nećete imati previše i to stvara izazov. Ja mislim da je upravo Diablo zasluzan za ARPG zanr koji je jedan od najboljih ikada i izasla je masa fantastičnih igara poput Titan Quest-a, Grim Dawn-a, Torchlight-a i drugih. Nadam se jednoga dana Remasteru.

  • ILoveGaming

   @ILoveGaming, 04.11.2021 - 23:40

   Zorane, daj mi molim te podebljaj brojeve i nazive igara. Hvala.

 • Tijama

  04.11.2021 - 23:53

  Niitko ne spominje Rune 🙂

 • tuvvok1701

  05.11.2021 - 07:30

  Driver i oba Witchera svakako, a bome ni GTA IV ne bi škodila

 • 2luzmare

  05.11.2021 - 09:07

  Soul Reaver definitivno, jedna od najboljih seriala u svoje vrijeme….

 • 2luzmare

  05.11.2021 - 09:09

  SOUL REAVER definitivno jedan od najboljih seriala u svoje vrijeme

 • SanKa

  05.11.2021 - 09:32

  vigilante 8, red alert 2 , max payne 1 i 2. ali preraditi da budu kakve su bile, bez ustupaka SJW i PC gamadi ko sto se danas radi.

 • Klaudio89

  06.11.2021 - 18:19

  moju pažnju s ove liste zaslužuju Driver i Dino Crisis,bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi u novijem razdoblju gaminga to izgledalo

 • Slash

  07.11.2021 - 21:24

  wing commander,destruction derby…to bi meni vratilo da se malo naježim

 • Stitrek

  07.11.2021 - 21:33

  Remake The Longest Journey 1999 bi bio odlican👍

 • Ilija-bigboss

  08.11.2021 - 13:06

  Mgs I medal of honor bilo Koji od PS1 I ps2

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?