HCL.HR

Ovo su prerade starih hitova koje nas čekaju u 2022. i budućnosti

Zoran Žalac 23.10.2021.   •   41 komentara


Oživljavanje starih videoigara nastavit će se u bližoj nam budućnosti, a mi donosimo pregled najvažnijih prerada koje nas očekuju.

Kroz zadnjih nekoliko godina imali smo stvarno kvalitetne prerade kultnih igara kao što su Final Fantasy 7, Resident Evil 2, Mafia i Demon’s Souls. Ponovni uspjeh tih igara ohrabrio je proizvođače i izdavače igara pa nas i u skoroj budućnosti čekaju nove verzije starih hitova. U ovom članku donosimo pregled onih prerada koje su potvrđene.

Prije nego krenemo s pregledom treba naglasiti kako ovdje ističemo prerade, tj. remake projekte, a ne remastere. Ponekad je linija između to dvoje mutna, ali preradu generalno definiramo kao projekt koji originalnu igru nadopunjuje i/ili značajnije mijenja u pogledu priče i/ili gameplaya. S time na umu, evo koja će nam stara iskustva biti skrojena u novom ruhu.

Dead Space

Bitka protiv krvoločnih Necromorpha ponovno počinje. U preradi ove horor igre iz 2008. glavni će lik imati svoj glas, ali će pričati samo uz sugovornike i u situacijama kad bi bilo čudno da ništa ne komentira. Dodatnu ćemo dubinu vidjeti u komadanju čudovišta čije će raspadanje biti detaljnije tako da ćemo vizualno moći bolje odrediti koliko smo im štete nanijeli. Kod kretanja okolišem u prostoru nulte gravitacije igrač će moći lebdjeti, baš kao i u kasnijim Dead Space nastavcima.

Najuzbudljiviji dio ove prerade ipak će biti njezina audiovizualna strana. Dead Space je u razvoju za aktualni hardver PC, PlayStation 5 i Xbox Series platformi pa se nadamo atmosferičnom osvjetljenju, mesnatom hororu i neprekidnom igranju.

Star Wars: Knights of the Old Republic

Originalni je Star Wars: KOTOR i dan danas vrijedan igranja jer igraču nudi najosobniju avanturu među hrpetinom Star Wars igara. Odbojni dio originala nalazi se pak u arhaičnom sustavu borbe, neintuitivnom sučelju i nizu neriješenih bugova. Upravo zbog toga veseli činjenica da će KOTOR doživjeti preradu iz temelja, odnosno priliku da svoju genijalnu priču ispriča uz moderniziran gameplay.

Tvorci originala nemaju veze s ovom preradom, ali studio Asypr ima iskustva i sa Star Wars igrama i specifično s KOTOR-om, kojega su prilagođavali za mobilne uređaje. Osim, toga, dio zaposlenika došao im je baš iz BioWarea. Za sada se čini kako imaju veliki respekt prema priči originalne igre – čak su angažirali istu glumicu za Bastile. Što se tiče gameplaya još nije sasvim jasno u kojem će smjeru njihova prerada krenuti. Interesantno je samo da Star Wars: KOTOR nikada nije bio dostupan na PlayStationu, a sada će uz PC verziju biti dostupan jedino na PlayStation 5 konzoli.

Prince of Persia: The Sands of Time

Vjerujete li u činjenicu da Ubisoft u svojoj povijesti nikad nije napravio nijednu preradu neke svoje stare igre? Navodno je tako, ali led će probiti s preradom najbolje prihvaćene igre iz serijala Prince of Persia. U isto je vrijeme to i zabrinjavajuće jer su zadatak prerade kultnog Sands of Timea dali potpuno novim ekipama iz Indije. Inicijalni rezultat nije očarao fanove s ispodprosječnom vizualnom prezentacijom.

Igra je stoga odgođena do daljnjega i barem je to znak da je ekipi iz Ubisofta ipak stalo do toga da ne okaljaju status Princa. Držimo fige da remake na kraju ispadne što bolji jer je Sands of Time ipak vrhunska avantura koju bi svatko trebao odigrati, a danas je do nje moguće doći samo na PC-u, dok ju se na aktualnim konzolama ne može zaigrati.

System Shock

Moglo bi se reći da neke igre svojom starošću opravdavaju potrebu za preradom, a ako se slažete s time onda System Shock iz 1994. itekako zaslužuje svoj remake. Na njemu se radi već dosta dugo – čak je u jednom trenutku postalo upitno hoće li projekt biti realiziran. Naime, developeri su u jednom trenutku dodali toliko novih stvari u formulu originalne igre da je dobiveni proizvod bio bliži rebootu serijala nego preradi. U konačnici su sagledali situaciju i odlučili se vratiti izvornom planu.

Kako je predložak ovdje 27 godina stara igra, remake će definitivno izgledati drugačije nego klasična avantura preživljavanja na svemirskoj postaji. Osim drugačije grafike ovdje za tamanjenje mutanata očekujemo potpuno nova oružja kao što su MK 2100 Magnu, LG-XX Plasma Rifle, Laser Rapier i drugi. No, jedna će stvar ostati ista – neprijateljski A.I. SHODAN neće se suzdržavati od vrijeđanja samog igrača.

Gothic

Fanstasy RPG serijal Gothic postajao je sve neuspješniji sa svakim sljedećim nastavkom nakon dvojke. Možda je recept za ponovi uspjeh u povratku na igru kojom je sve počelo? Reakcije fanova bile su podijeljene nakon što je najavljeno da će prerada Gothica iz 2001. pripasti novom timu, ali ekipa THQ Nordica svejedno je dala zeleno svjetlo za projekt – ipak nisu uložili u Gothic da bi im prava na serijal trunula na nekom tavanu.

Prerada Gothica u prvom će redu donijeti dvije veće promjene. Igra će koristiti Unreal Engine 4 te će prezentacijski biti bliža današnjim igrama – npr. likovi će imati dinamičnije ponašanje tijekom dijaloga i sl. Uvjerljivo najdrastičnija promjena bit će u sustavu borbe za kojega developeri kažu da je moderniziran, a nas jednim dijelom podsjeća na mehaniku kakva se koristi u Ubisoftovoj igri For Honor.

Fear Effect Reinvented

Fear Effect je bio jedan od poznatijih serijala u eri prvog PlayStationa, no onda je jednostavno… izgubio forsirani seksipil? Kasnije je izdavačka kuća Square Enix dopustila drugim developerima da ga ožive, ali 2018. to baš nije prošlo najbolje s nastavkom Fear Effect Sedna. Možda više sreće budemo imali s preradom prve igre?

Teško je o tome išta reći kad nemamo gotovo nikakvih informacija o igri. Projekt je najavljen još 2017. godine i zadnji put su developeri 2019. poručili kako marljivo rade na njemu. Od tada se Fear Effect Reinventedu gubi svaki trag.

The Stanley Parable: Ultra Deluxe

Narativna avantura The Stanley Parable iz 2013. definitivno je jedna od najčudnijih igara koje možete zaigrati… na PC-u. Kako igra nikad nije došla na konzole tako su developeri odlučili napraviti Ultra Deluxe izdanje. Međutim, ne radi se tu tek o pukom portu – Stanleyjeva avantura dobit će hrpu novih završetaka i proširene priče. Developeri kažu da će dodatni scenarij dužinom biti otprilike pola od onoga iz originala.

Nažalost, i ovaj je projekt zapeo u razvoju. Trebali smo igru igrati 2019. pa je odgođena na 2020. pa je onda opet prebačena na 2021. Sad smo pred krajem 2021., a konkretnog datuma izlaska nema. No, čekanje će se isplatiti, vjerujte nam na riječ.

To su vam za sada prerade za koje znamo, a da su već službeno najavljene. Među onima o kojima se naveliko šuška i vrlo su izgledne u planu su prerade Resident Evila 4, Metal Gear Solida 3, The Last of Us, a možda čak i prvog Silent Hilla. Čim nešto budemo znali o tim projektima, računajte da ćemo pisati o tome.

Označeno sa: ,

Komentari (41)

  • vlatko2003

    23.10.2021 - 17:09

    ♡kotor♡

  • seizure91

    23.10.2021 - 17:12

    Dead Space i Kotor se čeka

    • kebbab

      @seizure91, 24.10.2021 - 12:29

      Nemoj tako usko. Isplatit će se zaigrati i Prince of Persia: The Sands of Time, System Shock (koji se najavljuje vec od 2016) i Gothic.

  • Saren

    23.10.2021 - 17:23

    Dead Space, System Shock i KOTOR (ako ga se ne ubije sa idiotarijama prije reda) pod obavezno se cekaju. Mada ima toliko naslova koji izlaze sljedece godine da boli glava : Atomic Heart, Vampire Bloodlines 2, Stray, Gotham Knights, Suicide Squad…. trebat ce se naci vremena 😀

  • Hadvar

    23.10.2021 - 17:24

    Normalno. Lakse je tu pobrat lovu nego na nastavcima i novim idejama. Korporacije su nanjusile pare kod nostalgije. Lijepo je vidjet stare naslove u novom ruhu, ali imam osjecaj da se industrija ulijenila. Samo da ih sto manje bude flop.

  • tuvvok1701

    23.10.2021 - 17:30

    Stanislav je zakon, najduhovitija igra koju sam igrao ikad.

  • BokiRus

    23.10.2021 - 17:43

    KOTOR se ceka, iako su zaposlili Sam Maggs za pricu, tako da bolje pricekati i vidjeti sta ce biti od toga i koliko ce se maknuti od originala

  • Smike

    23.10.2021 - 17:44

    Kako nije ubisoft imao prerade,zar nisu ezio collection i FC3 to…😄ili ste ironicni

    • kebbab

      @Smike, 24.10.2021 - 17:10

      To su remasteri a remake je prvi.

  • DaDo224

    23.10.2021 - 18:35

    Od svih navedenih, samo System Shocku se radujem. Ostali svi su mi osobno igrivi i dan danas, samo mi je SS ipak malo previše zastario.

  • HeisenStein

    23.10.2021 - 18:38

    jos kad bi se napravio remake Deus Ex ili RTCW…

    • mili1985

      @HeisenStein, 23.10.2021 - 18:56

      DE mi je jedna od najdražih igara ali nisam siguran da li bih volio vidjeti remake. Remakovi su dvostruki mač i vrlo lako se zajebu, pogotovo u ovom slučaju vrhunske priče, atmosfere i gameplaya.
      Kupio bih ga sigurno day one u svakom slučaju.

    • The_Miks

      @HeisenStein, 23.10.2021 - 20:52

      Ovo i ja zelim, pogotovo RTCW

  • mili1985

    23.10.2021 - 18:43

    Šta se Dead space očekuje 2022? Mislio sam da će i kasnije izaći. A za Fear effect nisam ni znao!

  • Manitou

    23.10.2021 - 19:21

    A šta je sa soul reaverom?

    • Lazy

      @Manitou, 23.10.2021 - 19:34

      Fear effect, KOTOR, SS, i idemo dalje

    • Manitou

      @Lazy, 24.10.2021 - 17:19

      Kul, sve pet, ali šta je sa soul reaverom?

    • Lazy

      @Manitou, 24.10.2021 - 17:40

      To ako nisu, zahebali su se…

  • drpiga

    23.10.2021 - 20:24

    Bilo bi pametno da se ne radi preveliki hype na Kotor jer bi mogli ostati razocarani . Na njemu radi Aspyr studio a projekt vodi feministikinja Sam Maggs koja je poznata jer je tvrdila da su je virutalno silovali u GTA V . Poznati video od prije par godina –

    https://www.youtube.com/watch?v=neTTQLbmhcA&ab_channel=GTATORONTOCITY

    • Toma_HR

      @drpiga, 23.10.2021 - 21:10

      Ako uništi KOTOR virtualno silovanje će joj biti najmanja briga 🙂 Ne mora biti, obično ljudi koji su jako dobri u nečemu su istovremeno idioti u većini ostaloga, nadajmo se da je ona dobra u tome da prilagodi KOTOR 🙂

  • ukek

    23.10.2021 - 21:43

    Dead Space 🙏 Dovoljno se cekalo ..

  • Darac83

    23.10.2021 - 21:44

    Ufff, spreman sam na Gothic. Original je ipak previše ostario…

  • Kikindo

    23.10.2021 - 21:47

    KOTOR se iscekuje, ako ga ne unisti Sam Maggs, mrziteljica muskog roda, a i opcenito SWa…

  • ILoveGaming

    23.10.2021 - 22:41

    Gothic se čeka naravno.

  • Bojko

    23.10.2021 - 22:47

    System Shock ❤️ da ponovno, i u ovom novom ruhu, pišnem u gaće.

  • Dovla Van Pit

    23.10.2021 - 22:50

    Meni baš super da je počela era remakea i remastera, tako se barem možemo sijetiti boljih starih vremena….samo, u boljem izdanju…👍

  • LetMeBeFrank

    24.10.2021 - 00:51

    Nisam nikad igrao originalni KOTOR, ali igra koja je vec napisana i slovi za klasik (u velikom dijelu zbog price) sad najednom treba nekog novog pisca odnosno “spisateljicu” za remake? Njusim muh modern sensibilities i muh modern audiences fore na kilometar.

    • SonOfZeus

      @LetMeBeFrank, 25.10.2021 - 00:32

      Nemoj to pisat, plakat ću. KOTOR mi je jedna od TOP 5 igara ikada.

  • djosic85

    24.10.2021 - 11:15

    Dead space svakako, a kotor obzirom da nisam igrao taman ko naručeno. Za ostale ćemo vidjet kako će to izgledat

  • MoGaming

    24.10.2021 - 11:23

    Jel tko ima info o kojem se Gothicu radi,prvi dio? Ja sam igrao samo treći nastavak i bio je odličan za ta vremena, osim famoznih borba sa životinjama ( tko je igrao zna o čemu pričam ).

    • Darac83

      @MoGaming, 24.10.2021 - 16:57

      Info je u tekstu… 😉

    • MoGaming

      @Darac83, 24.10.2021 - 20:09

      Trebali su ići sa Gothic 3, pa ako bude uspješno i preostale dvi u paketu.

    • Darac83

      @MoGaming, 24.10.2021 - 22:09

      Nema baš logike da krenu sa 3… Prvi (po meni i najbolji) definitivno mora i bit prvi remasteran…

    • MoGaming

      @Darac83, 25.10.2021 - 18:41

      Ne mogu komentirat koji je najbolji jer nisam igrao al je pametna strategija kod starih igara krenut sa zadnjim popularnim naslovom. Kako je trica bila zadnja koja je valjala u serijalu, trebali su sa njom. Lakše je “oživit” noviju igru.

  • Bronson

    24.10.2021 - 11:27

    Nisi igrao samo The Sands of Time ili generalno Prince of Persia?

    • Bronson

      @Bronson, 24.10.2021 - 15:36

      U mom okruzenju smo se bas furali na Prince of Persia, jedna od mojih drazih fransiza iz mladosti, steta sto je zapostavljena…

    • Bronson

      @Bronson, 25.10.2021 - 07:15

      Sve jasno, al neke igre nisu bas najbolje ostarile pa ne znam koliko je dobro vracanje na njih, zbog toga je malo steta sto nisi igrao tada..

    • Bronson

      @Bronson, 25.10.2021 - 18:53

      Iskren da budem zavidim ti, sto ces imati priliku da ih prvi put predjes, verujem da ce ti se svideti zato sto vecina nas planira da predje opet po ko zna koji put, a za to postoji razlog jer su igre legendarne..

  • SanKa

    25.10.2021 - 10:08

    SPIČITE MI KOTOR U VENE

  • moordrak

    25.10.2021 - 10:13

    “Everybody will buy it again because they’re suckers! ” Couldn’t agree more!

  • sparrowpunk

    28.10.2021 - 18:20

    Prerada prvog Silent Hilla? Pa to je fantastično samo da bude i za PS4…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?