HCL.HR

Muke po virtualnom nogometu, dio drugi

Zoran Žalac 24.05.2018.   •   0 komentara


Prošetajte se poviješću nogometnih videoigara uz naš novi tekst kako biste prije svjetskog prvenstva doznali kada je virtualni nogomet počeo sličiti onom stvarnom.

U prvom dijelu našeg detaljnog pregleda povijesti nogometnih videoigara mogli ste doznati kako su izgledali rani počeci tog sporta u virtualnom obliku. U igrama se početkom osamdesetih na terenu se još nisu nalazila 22 nogometaša, a lopta se nije odvajala od travnjaka. No, promjena dolazi, a u ovome tekstu doznat ćete s kojim igrama.

Prva nogometna videoigra koja je donekle simulirala stvarno ponašanje lopte bila je Realsports Soccer iz 1982. godine za Atari 5200 konzolu. U toj igri lopta je odskakivala po terenu, što je do tada bilo neviđeno. Još jedna nova stvar bila je mogućnost namještanja koliko trajati svako poluvrijeme na utakmici. Izuzev tih stvari, ovaj nogomet nije donio ništa drugo što već nije bilo u ponudi.

Vizualni napredak ostvaren je 1983. godine uz International Soccer za Commodore 64. Naime, bila je to prva nogometna videoigra u kojoj se mogla vidjeti „publika“ na tribinama, zajedno s reklamnim pločama različitih boja. Bila je to također i prva nogometna igra u kojoj su vratari imali više različitih animacija za svoje skokove i parade. Broj nogometaša na terenu sada je već porastao na 12.

World Cup Football iz 1984. za ZX Spectrum bio je prva nogometna videoigra koja je donijela format turnira zajedno s različitim državama (na popisu ih je bilo 40). No uvrštavanje država bilo je tek nominalno jer su nogometaši uvijek bili ili crni ili bijeli. Tek je World Cup Carnival iz 1986. donio replike stvarnih dresova (ali samo u meniju). Bilo kako bilo, ta igra ostaje prva licencirana videoigra s FIFA natjecanjem, kao i prva koja je pratila neko stvarno nogometno događanje.

No, vratimo se godinu dana unatrag jer je 1985. godine u Japanu izašao Tehkan World Cup za arkadne strojeve, jedna od najrevolucionarnijih nogometnih videoigara. Ova igra nije imala licencirane timove (iako su dresovi pojedinih reprezentacija bili odgovarajuće boje), ali je imala najfluidniji nogomet do tada. U Tehkanu se gol mogao zabiti za tri sekunde nakon kretanja s centra. Najveći napredak ostvaren je uvođenjem različitih vrsta udaraca i dodavanja. Na raspolaganju su bili udarci/dodavanja iz prve, lobovi, voleji, udarci glavom, udarci felšem i slično.

Tehkan World Cup također je bio prva igra u kojoj je postojala malo konkretnija shema kontroliranja vratarom, prva nogometna igra koja je uvela radarski pregled terena, mogućnost uklizavanja, primanja lopte prsima i postizanja autogola. Na terenu se nalazilo ukupno 20 igrača (po 9+1 vratar na svakoj strani), a pravilo zaleđa još nije postojalo, kao ni pravilo da vratar ne smije uzeti loptu u ruke nakon dodavanja vlastitog igrača (to pravilo nije postojalo ni u stvarnom nogometu 1985.). Igra nije imala penala, slobodnih udaraca, ni kartona, no svejedno je ostala toliko popularna i godinama nakon izlaska te je 2005. doživjela izdanja za PS2 te Xbox pod nazivom Tecmo Cup.

Mexico ’86 za arkadni stroj iz 1987. godine ostat će zapamćen kao prva nogometna videoigra koja je imala 22 igrača na terenu. I ne samo to – sudac je također bio prisutan na travnjaku. Bila je to također i prva igra koja je poštivala pravilo zaleđa te imala izvođenje jedanaesteraca. Mexico ’86 ostvario je i vizualni doprinos uz prikaz zastava različitih nacija te slavlja „cheerleedersica“ na terenu. Bila je to i prva nogometna videoigra u kojoj se nogometašima moglo vidjeti lice.

Match Day 2 iz 1987. za ZX Spectrum prvi je predstavio mogućnost kontroliranja jačine udarca pri dodavanju i pucanju. Doduše, taj je sustav funkcionirao malo drugačije nego u današnjim igrama jer je pokazatelj jačine išao gore-dolje, a igrač je u pravom trenutku morao pritisnuti tipku da bi odredio željenu jačinu udarca. Također vrijedi spomenuti da je ovo bila prva igra u kojoj se mogla izvesti finta dodavanja petom. Postojale su i neke taktičke postavke pa se moglo odabrati hoće li tim igrati napadački ili defenzivno.

Iste godine taktiziranje je u nogometnim videoigrama revolucionirao Gary Lineker’s Superstar Soccer za Commodore 64. U toj igri pojavili su se i neki menadžerski elementi pa smo mogli tako birati zamjene, što je bilo važno jer su se ovdje igrači po prvi put mogli i ozlijediti na terenu. Štoviše, moglo ih se raspoznati po prezimenima. Također je to bila prva nogometna simulacija u kojoj se moglo igrati s licenciranim engleskim klubovima poput Burnleya i Swansea.

Ipak, nije to bio prvi slučaj klupskog nogometa u virtualnom svijetu. Još ćemo se jednom vratiti natrag u vremenu do 1982. godine kada izlazi Football Manager, preteča danas uspješnog serijala pod Sports Interactiveom. Razlog zašto Football Managera spominjemo tek sada jest taj što je to po izlasku bila isključivo tekstualna igra i nije vizualno simulirala događanja na terenu. Ipak, vrijedi naglasiti da je to bila prva igra u kojoj su nogometaši bili imenovani te su bili ocjenjeni po vještini i izdržljivosti. Bila je to također prva igra u kojoj se momčad mogla modificirati putem transfera.

U idućem dijelu ovog pregleda nogometnih videoigara još ćemo se malo zadržati na osamdesetim godinama. Iako smo do 1987. već imali nogomet s 22 igrača na terenu i s većinom nogometnih pravila, još uvijek smo igrali bez kartona, isključivo po suhom terenu i sl. Koje su igre to promijenile – doznat ćete u nastavku ovog serijala.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?