HCL.HR

Muke po virtualnom nogometu, dio treći

Zoran Žalac 04.06.2018.   •   3 komentara


Nastavljamo naše putovanje kroz povijest nogometa da bismo saznali kojim sve videoigrama dugujemo hvalu za revoluciju tog sporta u virtualnom obliku.

Prošli tekst u ovom serijalu završili smo situacijom u kojoj smo imali igre s 22 nogometaša na terenu, mogućnost upravljanja klubovima i sl., ali još uvijek nismo vidjeli virtualni nogomet na kiši, s kartonima i sl. Srećom, na te stvari nismo morali čekati sve do devedesetih godina. Već smo krajem osamdesetih imali dosta bogate nogometne videoigre, što je pripremilo teren za prvo veliko rivalstvo – davno prije nego su FIFA i PES uopće postojali.

Godine 1988. za Commodore 64 izašao je Microprose Soccer, igra bazirana na dvoranskom nogometu. Taj naslov donio nam je različite vrste travnjaka, odnosno terena, kao i mogućnost igranja po kiši. Također je prvi uveo snimku (replay) nakon postignutog zgoditka. I kiša i snimka bile su opcije koje je igrač po želji mogao uključiti ili isključiti.

Godinu dana kasnije, 1989. izašao je Kick Off za Atari ST. Kick Off je postigao do tada neviđen uspjeh za jednu nogometnu videoigru, ponajprije zahvaljujući svom brzom i jednostavnom gameplayju. U isto vrijeme bio je i najkompletnija nogometna simulacija koja je imala igrače različitih karakteristika, mogućnost korištenja različitih taktika, sudačku nadoknadu te žute i crvene kartone. Iz ove se igre godinu dana kasnije razvio i zaseban serijal – Player Manager.

Početkom devedesetih u ponudi je bilo užasno mnogo nogometnih videoigara. No, Kick Off je s nastavkom sve do 1992. držao titulu najbolje nogometne igre. Tada je na Amigu došao Sensible Soccer: European Champions, igra koja je za razliku od Kick Offa ponudila veći pregled terena, jednostavniju kontrolnu shemu i još mnogo toga. Mi ju pamtimo kao jednu od prvih nogometnih igrača u kojoj su se nazivi momčadi i igrača mogli modificirati.

1992. godine pojavila se i prva nogometna videoigra s sa izometrijskom kamerom. Bio je to Goal! Two za NES konzolu. Izometrijsku kameru zatim je preuzelo nekoliko drugih igara, uključujući Pelé! (1993. za SEGA Mega Drive) te prvo izdanje današnjeg FIFA serijal, FIFA International Soccer iz 1993. godine. Tadašnja FIFA s pola milijuna prodanih primjeraka bila je najprodavanija igra 1993. godine.

No, prva FIFA zaboravljena je relativno brzo jer je 1994. za Amigu izašao Sensible World of Soccer, do tada najkompletnija nogometna videoigra. SWOS je imao tada nezamislivih 1500 ekipa i 27 tisuća imenovanih igrača. Među dostupnim ligama također je bila i ona hrvatska pa se moglo zaigrati s kultnom Segestom, Inkerom, Marsonijom, Varteksom i drugima.

SWOS je također bio jedna od prvih nogometnih videoigara s takozvanom esports scenom. Prvo su fanovi organizirali LAN turnire, a popularna okupljanja bila su i u Srbiji pod nazivom SWOS Witnesses. Od 2003. godine uglavnom se prešlo na online turnire, a od 2008. obilježava se i manifestacija Sensible Days. Fascinantno je kako se turniri u ovoj 24 godine staroj igri održavaju još i dan danas. Zadnji turnir održao se sredinom 2017. godine u Budimpešti.

No, vratimo se ponovno na 1994. godinu jer se tada dogodila još jedna značajna stvar za nogometne videoigre. SEGA je u Japanu izbacila arkadnu mašinu i igru zvanu Virtua Striker. Bila je to prva nogometna videoigra koja je koristila 3D poligone, odnosno 3D prikaz. To je tada značilo nevjerojatnu razinu detalja pa je virtualni nogomet konačno izgledao „kao na televiziji“.

3D prikaz na konzole je došao nešto kasnije. FIFA je 1995. pojavom PlayStationa prešla na 3D prikaz, a tadašnji ISS serijal učinio je to 1997. Kad smo već kod ISS serijala, spomenimo još i to da je on među prvima imao neku formu komentiranja utakmice, odnosno komentatora – makar i samo za osnovna događanja na terenu. Ostaje nam još navesti da je FIFA prvi put omogućila igranje u mrežnom multiplayeru 2000. godine (FIFA 2001 u PC verziji), dok je to PES omogućio 2004. godine (PES 4 u Xbox verziji).

Ovime možemo zaključiti naš trodijelni serijal povijesti virtualnog nogometa. Ukratko, nogometnim je videoigrama trebalo oko 14 godina da postanu vjerni prikazi, odnosno simulacije svog sporta. Pri tome je zanimljivo kako su desetci naslova pridonijeli razvoju virtualnog nogometa na različite načine. Tržište je nekada bilo neistraženo i veliko da je trpjelo na stotine nogometnih videoigara, većinom loših; dok je situacija danas znatno drugačija te sada jedva postoji dovoljno mjesta za dvije nogometne simulacije.

Komentari (3)

  • dragon.avenger

    04.06.2018 - 17:56

    Ma dovoljne su nam ove dvije. Da izlaze svake dvije godine u f2p formatu i samo sa pronjenama u rosteru i promjenama u gameplayu koje bi bike podjednako sitne kao sada bio bi to pun pogodak da se igrači vrate takvim igrama. Ovako trebaš dati 50€ za igru i još ponešto love za kartice. Nisam od onih koji tvrde da su te igre svake godine copy-paste i svjestan sam da ne možemo očekivati neke značajne napretke ali onda bi dedinitivno trebale te igre izlaziti svake dviie godine. Ovako si osuđen ako želiš najnoviju verziju čekati svaki listopad i dati opet lovu za igru koja jednostavno ne vrijedi tih novaca. Ali opet daš jer ono…u mom slučaju jer sam glup. Ali to je igra bez koje ne mogu zamisliti svoj gaming. Fifa i desetak igara(uglavnom Sony igara) i par multiplatformera mora biti kupljeno. Ali Fifa je jedina konstanta. Do ove godine to mi je bio i cod. Od igara koje dolaze svake godine. Neću sada govoriti za TEas ili BF ili GTA ili Horizon koji ipak imaju neke pauze. Možda nema najbolji gameplay i nema uopće gameplay kakvog bi trebali imati meni je i dalje najbolja nogometna igra. I njoj uživam i ona me nervira. Kao “one ring”. Šteta što su ubili fifa world jer to je bio smjer u kojem sam želio da taj naslov ide. Igra i da je f2p zarađivala bi masovno, možda još i više jer lakše je igrače natjerati na kupnju kartica nego same igre. Ja nisam od njih, makar sam jednom pao u zamku no nisam uspio spojiti karticu na račun. Srećom jer je fora u tome da ta igra traje godinu dana. I što onda? Ok je dati 50€ jednom godišnje za nju ali lootboxevi kao dodatno sranje ne. Definitivno obje igre trebaju poraditi na boljoj grafici, na boljoj mehanici i kretnjama igrača, na boljem AIu sudaca i golmana, na kolizijama koje su smiješne i žalosne u isto vrijeme. Jesam zadovoljan sa obje igre ali dojma sam da taj žanr stagnira više od svih drugih.

  • mili1985

    04.06.2018 - 18:00

    Ja sam započeo s Champions World Class Soccer na Segi. Mislim da se tako zvala igra. Sjećam se covera na kutiji britanskog izdanja bio je legenda Ryan Giggs.
    Kasnije je došao i Kick Off World. Tu sam prvi put vidio prava imena igrača. Sjećam se kako podivljao kad sam vidio Del Piera.

  • SanKa

    05.06.2018 - 09:23

    jedan lifetime sam utukao u SWOS

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?