HCL.HR

Resident Evil retrospektiva – Drugi dio

Zoran Žalac 09.03.2009.   •   1 komentara


Drugi dio naše retrospektive dotaknuo je priče iz drugog i trećeg dijela Resident Evil serijala,Code Veronice, Umbrella Chroniclesa te Resident Evila 4.

Resident Evil 2 & 3

William Birkin se, baš poput Weskera, također skrivao od Spencera, odnosno Umbrelle. No Umbrella je saznavši Birkinovu lokaciju poslala svoj specijalni tim predvođen agentom zvanim Hunk, kako bi uzeli G-Virus od Birkina. Ovaj se pak nije želio odvojiti od njega bez borbe pa su ga Umbrellini operativci izrešetali te pobjegli s primjercima virusa. Hunkov tim nije stigao daleko, za što se pobrinuo Birkin koji je prije sigurne smrti ubrizgao G-Virus u sebe i mutirao. Hunk je preživio i pobjegao dok je Birkin pojeo primjerke G-Virusa i bacio T-Virus. Štakori u kanalizaciji došli su do virusa i ubrzo ga prenijeli na čitav Racoon City što je rezultiralo pravom katastrofom.

28. rujna 1998. Jill Valentine pokušava pobjeći iz inficiranog grada. Usred svog bijega, Jill susreće jedinog preostalog člana STARS postrojbe u gradu – pilota Brada Vickersa. Brad upozorava Jill da je Umbrella pustila svoje novo biološko oružje za njima, što se ubrzo pokaže točnim kada se ispred ovih dvaju likova nađe čudovište znano kao Nemesis. Brad Vickers postaje prva Nemesisova žrtva, a Jill sklapa savez s timom Umbrellinih plaćenika od tri preživjela člana. Carlos Oliveira, Mikhail Victor i Nicholai Ginovaef, članovi su UBCS postrojbi čija je službena namjena bila pripomoć službenicima Umbrelle i policajcima Racoon City-a. No pravi Umbrellin plan bio je iskoristiti vlastite UBCS postrojbe na inficiranom terenu kako bi uvidjeli mogu li se trenirani plaćenici mjeriti sa zombijima i ostalim biološkim oružjima, prvenstveno hunterima i Nemesisom. Vođa svakog tima bio je upoznat s pravom namjenom UBCS postrojbi i trebao je stoga skupiti podatke o borbama i događanjima. Ginovaef je, kao izdajnik u svojoj ekipi, upravo to i radio.

Ekipa preživjelih junaka uspjela se probiti do drugog dijela grada, odnosno Clock Towera, odakle su trebali pobjeći helikopterom. Ipak, Nemesis ne odustaje i kvari im planove rušeći helikopter. Jill je zaražena T-Virusom, a Carlos odlazi u obližnju bolnicu kako bi eventualno pronašao lijek.

29. rujna 1998. u grad stižu nova tri lika – Leon Scott Kennedy, Claire Redfield i Ada Wong. Leon stiže u Racoon City kao policajac kojemu je to prvi dan na poslu, no ubrzo uvidi da je grad inficiran. Claire Redfield, Chrisova sestra, dolazi u grad kako bi pronašla brata, no umjesto njega nalazi virusom poharani grad. Leon i Claire sretnu se i udruže snage, no splet okolnosti ubrzo ih razdvoji. Wesker kontaktira misterioznu Adu Wong i šalje ju na misiju prikupljanja primjerka G-Virusa za The Agency. Adin zadatak je pronaći Sherry, kćerku Williama Birkina, koja navodno nosi primjerak virusa.

U policijskoj postaji Racoon Citya, Claire i Leon otkrivaju dokument o Chrisovoj namjeri istraživanja Umbrellinih tvornica u Parizu. Poslije ponovnog razdvajanja, Leon upoznaje Adu, dok Claire susreće Sherry. Svi likovi kooperativnim djelovanjem uspijevaju doći do Umbrellinog podzemnog centra za istraživanje, ali na putu do konačnog spasa ispriječi se Birkin, sada već nekoliko puta mutirana spodoba. Između Leona i Ade javlja se neodređena romansa te upravo ta kemija između njih sprečava Adu da djeluje razumno i posveti se svom primarnom cilju. Ipak, Ada na kraju otkriva svoje namjere Leonu i upozorava ga da joj preda primjerak G-Virusa. Stvari se zakompliciraju kada Birkinova supruga, Anette, upuca Adu i ova padne u nepoznato. Leon u trenutku bijesa baca G-Virus ne znajući da primjerak tako dospijeva u ruke Umbrellinog operativca Hunka. Ada, višestruko ozlijeđena, ali živa, prima Weskerovu naredbu o promjeni plana. Kako se The Agency nije dokopao ni Sherry Birkin, a niti primjerka G-Virusa, dotični virus morat će prikupiti iz samog Birkina, odnosno iz onoga što od njega ostane nakon što ga Leon i Claire srede.

30. rujna 1998. Leon Kennedy i Claire Redfield, zajedno sa Sherry Birkin, bježe iz Racoon Citya. Claire se zaputi za Pariz kako bi nastavila potragu za bratom, a Leon i Sherry bivaju zaustavljeni od vladinih agenata. Čuvši za Leonove akcije u Racoon Cityu, vlasti daju Leonu priliku da postane članom elitne državne vojske, na što Leon pristaje i počinje s rigoroznim treningom te upoznaje borca sličnih mogućnosti, Jacka Krausera, s kojim ubrzo postaje veliki prijatelj. Sherry pak dospijeva pod vlast kompanije The Agency, odnosno Alberta Weskera koji ju očito smatra jako važnim faktorom za budućnost. Potvrđeno je kako će Sherry Birkin stoga igrati veliku ulogu u nadolazećem nastavku Resident Evila.

1. listopada 1998., Jill se budi u Clock Toweru, oporavljena od T-Virusa. Ona i Carlos nastavljaju svoj bijeg iz grada, no Nemesis ne odustaje i još uvijek ih prati. Nakon dolaska u građevinu Dead Factory, Carlos obavještava Jill da će američka vlada uništiti Racoon City puštajući projektil na grad te da njih dvoje moraju brzo pronaći način za bijeg iz grada. Nicholai Ginovaef u međuvremenu otkriva svoju pravu misiju i pokušava ubiti Jill, no to mu ne uspijeva te je prisiljen na bijeg. Jill se u nekoliko navrata sukobljava s Nemesisom, a nakon što se čudovište transformira u svoju finalnu fazu, Jill ga uništava pomoću prototipa rail topa. Još jedan preživjeli član STARS ekipe, Barry Burton, dolazi helikopterom po Jill i Carlosa, te ih odvodi iz grada prije nego što ga projektil uništi.

Wesker javlja Adi da će Racoon City ubrzo biti uništen do temelja te da ona mora pronaći način da se izvuče što je prije moguće. Ada stoga „hvata prijevoz“ od neočekivanog izvora – helikoptera u kojemu se nalaze Sergei Vladimir i sam osnivač Umbrelle – Lord Ozwell Spencer, koji iz grada iznose U.M.F.-13, bazu podataka o svim Umbrellinim eksperimentima.Prije kompletnog uništenja, nekoliko Umbrellinih znanstvenika također uspijeva pobjeći iz grada. Među njima se ističe Frederic Downing, koji se, uz Umbrellu i The Agency, također dočepao G-Virusa te ga kasnije pokušavao prodati teroristima.

Kao što je i najavljeno, Racoon City biva uništen zajedno sa svojih 100 000 stanovnika. Ozwell Spencer djeluje žurno kako bi spasio svoju korporaciju te za taj cilj potplaćuje odvjetnike i svjedoke vezane za biološki incident u Racoon Cityu. Javnost je upoznata s pričom kako je dotični incident, kao i njegov epilog, zapravo zavjera američke vlade, što stvara kaos unutar vladajućeg organa. Predsjednik SAD-a podnosi neopozivu ostavku, a na njegovo mjesto dolazi novi političar, predsjednik Graham.

Resident Evil: Code Veronica & Umbrella Chronicles

Dva mjeseca nakon katastrofe Racoon Citya, Claire Redfield uhvaćena je u Umbrellinom postrojenju u Parizu te poslana na Rockfort Island. Dotični otok godinama je služio kao jedan od istraživačkih centara obitelji Ashford. No otkako su se Ashfordi sveli na izopačene blizance Alfreda i Alexiu, Rockfort je postao tek njihovo privatno igralište. U trenutku kad je Claire dospjela u zatvorenički kompleks na otoku, Rockfort je napala vojska pod komandom Alberta Weskera. Usred napada i borbe oštećeni su spremnici T-Virusa, te se veliki dio populacije Rockforta ubrzo preobrazio u krvoločne zombije. Claire se tako, još jednom, morala suočiti s već proživljenim hororom. Ni ovaj put kroz njega nije morala proći sama jer je upoznala Stevea Burnsidea, mladića koji je bio jedan od zatvorenika (pokusnih kunića) na otoku. Dvojac se uskoro našao na meti Alfreda Ashforda, šizofreničnog potomka nekad slavne obitelji. Paranoično izopačeni Alfred smatrao je da su Claire i Steve krivi za napad na Rockfort Island te ih je u nekoliko navrata nastojao eliminirati. Dvoje likova pokušalo je pobjeći avionom s otoka, no Alfred ih je preusmjerio na Umbrellinu tajnu bazu na Antarktiku prije nego je i sam pošao za njima.

Chris Redfield je, čuvši da mu je sestra uhvaćena i prebačena na Rockfort Island, pohitao ondje. Alfred je prije odlaska aktivirao samouništenje, no kako detonacija nije bila potpuna, otok je donekle ostao čitav. Chris se mimoišao sa svojom sestrom, ali zato se susreo s Weskerom, za kojega je mislio da je odavno mrtav. Nakon što je doznao kako je Claire još uvijek živa, Chris se također zaputio na Antarktik.

Baza na Antarktiku služila je za projekt Code Veronica, odnosno istraživanje varijacije T-Virusa zvane T-Veronica. Dotični tip virusa trebao je inficiranom subjektu dati svu moć i prednosti koje dolaze s mutacijom, ali pritom i očuvati ljudsku svijest, odnosno intelekt. Istraživanje je isprva vodio Alexander Ashford, no njegova „djeca“, blizanci Alfred i Alexia, okrenuli su se protiv njega i uzeli ga kao testnog subjekta. Ekstremno inteligentna Alexia, tada desetogodišnja djevojčica, nastavila je istraživanje T-Veronica virusa, te eventualno i sama postala subjekt za testiranje, stavivši se u fazu „zimskog sna“ od 15 godina kako bi uspjela dobiti željeni učinak virusa.

Baza na Antarktiku također je postala inficirana T-Virusom tako da Claire i Steve nisu pobjegli strahotama koje su ih mučile na Rockfort Islandu. Alfred, koji je došao za njima, nastavio ih je i dalje proganjati, sve dok ga dvojac Redfield / Burnside nije ubio. Odmah nakon Alfredove „smrti“, Alexia se budi iz svog zimskog sna i namjerava osvetiti brata. Chris i Wesker također stižu na Antarktik – Chris da bi spasio sestru, a Wesker kako bi pronašao Alexiu i od nje uzeo primjerak T-Veronica virusa. Spletom događaja, Steve postaje zaražen dotičnim virusom i umire. Chris i Wesker se sukobljavaju i Wesker po prvi put otkriva Chrisu svoje nove moći. No iako je u mogućnosti da ga dokrajči, Wesker pušta Chrisa i objašnjava da je ionako dobio ono po što je i došao – T-Veronica virus koji je izvukao iz tijela Stevea Burnsidea. Chris iskoristi priliku za bijeg, te zajedno s Claire odlazi iz baze prije nego ista nestane u plamenu.

2003. godine Chris i Jill krenuli su u pohod na posljednju Umbrellinu utvrdu. U srcu zimom okovane Rusije, Sergei Vladimir postavio je super-računalo zvano Red Queen i započeo izradu ultimativnog biološkog oružja zvanog Talos. Istina oko Racoon City incidenta polako se otkrivala i uništenje Umbrelline najveće baze značilo bi završetak borbe za STARS tim. Chris i Jill su se stoga probili kroz horde zombija i ostalih bio-oružja da bi konačno došli do velike prostorije gdje je Sergei Vladimir na njih pustio Talosa – najnoviji i najnapredniji model Tyranta u kojeg je Umbrella polagala velike nade. Ipak, STARS tim se još jednom pokazao ubojitim za bio-oružje i Talos je nakon druge mutacije postao prošlost.

Istovremeno s akcijama STARS dvojca, Wesker je također infiltrirao bazu u Rusiji kako bi učinio ono što mu nije uspjelo prije pet godina u Spencer Estate vili – ukrasti sve podatke o Umbrellinim istraživanjima i eksperimentima. Dok su se Chris i Jill borili s Talosom, Wesker se suočio sa starim neprijateljem Vladimirom. Iako je Vladimir ubrizgao virus u sebe i postao još jedan model Tyranta, nije se mogao mjeriti s Weskerovim moćima. Nakon pobjede nad Vladimirom, naš dragi negativac kopirao je sve Umbrelline podatke i prije odlaska iz baze, formatirao disk Red Queen super-računala, odnosno U.M.F.-13 bazu podataka. Na kraju Umbrella Chronicles-a, Wesker je iskazao namjeru da obnovi ovu korporaciju, no ovaj put na svoju sliku i priliku, odnosno uz pomoć svoje vizije budućnosti, vizije koja je nedostajala sada već bivšoj korporaciji.

Propast Umbrella korporacije počela je opadanjem vrijednosti njezinih dionica, a kada su se pojavili neosporni dokazi o umiješanosti kompanije u incident s Racoon Cityem, dotična se u potpunosti raspala. Ozwell E. Spencer postao je tražen čovjek, no do dana današnjeg njegova lokacija nije poznata.

Resident Evil 4

U 2004. Umbrelle više nije bilo, ali opasnost od bio-terorizma nikad nije bila veća. Jack Krauser, nekadašnji suborac i prijatelj Leona Kennedya, lažirao je svoju smrt i pridružio se Weskeru i Adi u njihovoj potjeri za moći i dominacijom. Kompanija koja je povezivala ovo troje likova, došla je do informacija kako se u malenom španjolskom mjestu događaju čudne stvari. Znanstvenik Luis Sera unajmljen je od strane misterioznog kulta Los Illuminados kako bi proučavao neobične parazitske organizme zvane Las Plagas, koji su otkriveni u ispod dvorca spomenutog kulta. Grupacija ovog malog španjolskog mjesta postane jako interesantna kompaniji The Agency koja odluči djelovati i prigrabiti primjerak Las Plagasa. Jack Krauser je poslan kako bi zadobio povjerenje Osmunda Sadlera, vođe Los Illuminadosa. Krauserova prva zadaća bila je otmica predsjednikove kćeri, Ashley Graham. Izvođenjem te zadaće, Krauser je pokrenuo događanja četvrtog dijela Resident Evila.

Leon S. Kennedy, sada specijalni agent američke vlade, poslan je na teren kako bi spasio predsjednikovu kćer i doveo ju natrag u Ameriku. Odmah po dolasku u malo mjestašce, Leon je upao u nevolje i shvatio kako su noćne more Racoon Citya ništavne u odnosu na pakao koji su mu pripremili Los Illuminadosi. Las Plagas organizmi svoje su domaćine učinili iznimno nasilnim i fizički otpornim, a posebne strahote stvorene su eksperimentima na životinjama i drugim organizmima. Ipak, Leon je kroz seriju borbi uspio locirati Ashley, ali ju isto tako i izgubiti više puta. Luis Sera, znanstvenik koji je u međuvremenu uvidio prave namjere kulta i pokušao pobjeći, pomogao je Leonu u nekoliko situacija, ali nije dugo potrajao jer ga je Osmund Sadler, uvidjevši njegovu izdaju, eliminirao. Leon se susreo i s dvoje starih poznanika. Ada Wong, koju je Wesker poslao kako bi pripomogla Krauseru, Leonova stara ljubav i čežnja, vratila se iz mrtvih i ponovno otvorila Leonovu ranu svojom mističnošću. Jack Krauser, Leonov nekadašnji prijatelj, također je iznenadio glavnog lika svojim povratkom iz mrtvih. Krauser je otkrio da je prešao na Weskerovu stranu i da radi na vraćanju Umbrelle. Dok je Ada u pozadini pomagala Leonu da bi ga na samom kraju prevarila i izdala – kao i prošli put, Krauser je prema Leonu bio izrazito negativno nastrojen, želeći ga ubiti prvom prilikom. Ipak, na kraju je Leon bio taj koji je iz bitke izašao kao pobjednik. Prije finalnog obračuna sa Sadlerom, Ashley i Leon odstranili su Las Plagas organizme koji su im ubrizgani, te se pripremili za bijeg. Uz malu pomoć Ade, Leon je uništio transformiranog Sadlera, no ta pomoć imala je i svoju cijenu – Ada je uzela primjerak Las Plagasa te ubrzo nestala pobrinuvši se pritom da i ovaj Resident Evil završi po tradiciji – eksplozijom.

Leon i Ashley pobjegli su, kako to obično biva, u posljednjim sekundama. Ada je još jednom iznenadila svojom hirovitošću i po naredbi kompanije The Agency izdala Weskera poslavši mu fake primjerak Las Plagasa. Wesker je to pak predvidio jer je već neko vrijeme bio sumnjičav spomenutoj kompaniji zbog svojih osobnih planova vraćanja Umbrelle na scenu. Njegove namjere i planovi trenutno nisu poznati, no izlaskom Resident Evila 5 otkrivanjem istih trebali bi dobiti jasnu sliku cijele sage.

Nadamo se kako smo vam ovom retrospektivom donekle razjasnili komplicirani svijet virusa i zavjera Resident Evila. Naravno da mnogo detalja nismo uspjeli uklopiti u ovaj tekst, no smatramo da je već ionako previše opširan i opsežan. Zbog toga nećemo duljiti – 13. ožujka vraća nam se kralj surival-horor žanra. Re5 u serijal donosi podosta noviteta, a istovremeno nastavlja sagu uz koju smo već 13 godina. Bili vi fan ili ne, morate priznati kako je to kombinacija koja se ne propušta.

Nazad na prvi dio

U prvom dijelu naše retrospektive čeka vas uvod u Resident Evil priču te opis priče Resident Evila Zero te Resident Evila 1. Stoga, ako vam je promaknuo prvi dio ove retrospektive, a fan ste ovog horor serijala, obavezno štivo kojemu morate posvetiti malo svoga vremena čeka vas iza gornjeg linka.

Komentari (1)

  • Idovieludiose

    19.05.2009 - 19:41

    preeeeeeeeeeeeeeeeeeeezakon ispričana i ujedinjena Resident Evil priča.. Svaka čast.. Uvijek kad sam igrao nastavke Resija teško sam sklapao priču i dotična nstavljanja na više dijelova..ali sa ovom retrospektivom došao sam na svoje i pohvatao manje više sve “konce” u Resiju koji su me mučili i koje nisam razumio.. HVALA.. Odličan 5

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!