HCL.HR

Resident Evil retrospektiva – Prvi dio

Zoran Žalac 07.03.2009.   •   0 komentara


Prepričali smo za vas kompletne događaje iz dosadašnjih Resident Evil igara kako bi vas sadržajno upoznali sa svime što trebate znati prije nego petica izađe. – Prvi dio.

Prije 13 godina Capcom je svojim surival-horor naslovom započeo sagu koja je s vremenom prerasla u najboljeg predstavnika svog žanra. Osim odličnim gameplayem Resident Evil je tu titulu svakako zaradio i zbog svoje priče. Kompleksna radnja, intrigirajući zapleti i mistični likovi, ubrzo su proširili svijet Resident Evila na impresivan broj naslova u nekoliko serijala, a kako stvari trenutno stoje, priči se još uvijek ne nazire kraj. Zbog toga smo vam odlučili ponuditi retrospektivu glavnog serijala u kojoj ćemo vas sadržajno upoznati sa svime što trebate znati prije izlaska petog dijela.

Netko bi pomislio da je priča o zombijima i zloj kompaniji u suštini jako jednostavna, no ako u obzir uzmemo broj likova i događanja, RE se može dostojno uspoređivati i s najvećim game-sapunicama poput MGS-a. Također, treba uočiti kako RE serijal nije oduvijek bio dosljedan i vjeran jednoj platformi već je njegova podijeljenost između Sonyevih i Nintendovih konzola rezultirala brojnim gapovima jer igrači često nisu mogli pohvatati sve RE igre na svim platformama. Stoga, da se ne biste izgubili u priči, HCL vas vodi kroz sedam glavnih igara RE serijala i na taj način priprema za, nadamo se, završni obračun s Albertom Weskerom.

Prije nego počnemo, moramo na sav glas viknuti SPOILER SPOILER SPOILER – u ovoj retrospektivi prepričat ćemo kompletna događanja dosadašnjih igara, pa ako ih kojim slučajem niste odigrali, a namjeravate to, preporučamo vam da se klonite ovog teksta dok ih ne završite.

Također, kako cijela saga još uvijek nije završila, a priča ‘petice nam još uvijek nije poznata; postoji mogućnost da određeni dijelovi priče ne budu točni. Naime, neće biti prvi put da nas Capcom navodi na jednu stvar da bi istina kasnije ispala potpuno drugačija. U vrijeme pisanja ovog teksta na to ne možemo utjecati pa dvojbene događaje opisane u ovome tekstu prihvatite ipak s malom dozom opreza.

“Obedience Breeds Discipline, Discipline Breeds Unity,
Unity Breeds Power, Power is Life”

Vjerovali ili ne, sve je počelo otkrićem virusa. Lord Ozwell E. Spencer i Sir Edward Ashford početkom 60-ih godina prošlog stoljeća otkrili su Progenitor Virus i ubrzo naslutili njegov potencijal. Javnost, dakako, nije bila upoznata s otkrićem virusa te su istraživanja i testiranja rađena u tajnosti. Spencer je financirao istraživanje Progenitora, a zadaća samog proučavanja pripala je Ashfordu te Jamesu Marcusu, prijatelju već spomenute dvojice. Iako su tri prijatelja istovremeno uvidjela golem potencijal virusa, svatko ga je vidio na svoj način. Spencer je želio iskoristiti virus u svrhu vojne dominacije, Marcus ga je vidio kao plan za evoluciju živih bića, dok je Ashford naposljetku imao najčistije namjere jer je istraživanjem virusa želio pridonijeti napretku medicine. Upravo su ta oprečna stajališta dovela do svih nevolja.

Želeći sakriti istraživanja virusa od javnosti, Spencer osniva korporaciju zvanu Umbrella, čiji je ultimativni moto citiran u naslovu ovog odlomka. Dotična tvrtka poslužila je dakle kao paravan – u očima javnosti Umbrella je bila uspješna kompanija koja se bavila proizvodnjom lijekova, kozmetike i hardvera, no stvarna namjena bila joj je razvoj biološkog oružja. Umbrella je svoje istraživačke centre brzo proširila širom svijeta, a najpoznatija i najznačajnija lokacija našla se u šumama malog američkog gradića zvanog Racoon City, u tzv. Arklay Mountains regiji. Za provedbu svog plana, Spencer je angažirao slavnog arhitekta Georgea Trevora koji je dizajnirao i izgradio veliku vilu zvanu Spencer Estate. Dotičnu građevinu pamtimo iz originalnog Resident Evila, a poznato nam je da je ujedno služila za prikrivanje Umbrellinih laboratorija. Trevoru i njegovoj obitelji dopušteno je živjeti u novoizgrađenoj kući na što su oni odmah pristali ne znajući da Spencer na njima želi potajno testirati Progenitor virus.

U međuvremenu, Edward Ashford umro je 1968. godine pri istraživanju spomenutog virusa, što je pak omogućilo Spenceru da preuzme još veću vlast nad korporacijom. James Marcus je spojivši Progenitor i DNA pijavice došao do važnog otkrića T-Virusa (Tyrant-Virus). Ovo otkriće bitno je ubrzalo Umbrelline planove koji su uključivali razvoj ultimativnog bio-organskog oružja zvanog Tyrant. Testiranja su, osim na životinjama, vršena i na obitelji Trevor. Jessica Trevor, žena spomenutog arhitekta, nije preživjela eksperimente, dok je kćer Lisa postala žrtva mutacije i testni subjekt nadolazećih istraživanja. George Trevor je nakon saznanja o smrti svoje žene pokušao pobjeći iz kuće, no plan mu je propao i George je tragično preminuo. Glavne karakteristike T-Virusa bile su odumiranje stanica u mozgu i poprimanje animalističkih instinkta koji su sve potrebe sveli isključivo na želju za prehranom.
Usred događanja s otkrićem T-Virusa, u korporaciju Umbrella primljena su dva mlada znanstvenika – William Birkin i famozni Albert Wesker. Ova dvojica ubrzo su postali prijatelji i istovremeno se zainteresirali za istraživanja T-Virusa koja je provodio James Marcus.
Eksperimentiranje s T-Virusom doprinijelo je razvitku više tipova istog virusa i bakterija koje su poslane u druge istraživačke centre. Potomci Edwarda Ashforda uspjeli su napraviti T-Veronica virus, no zbog potreba njegovog razvitka, rad na njemu obustavljen je na 15 godina. Europski odjel Umbrelle u Parizu, proučavao je NE-T virus koji će ih dovesti do NE-Alpha parazita, odnosno razvitka bio-oružja poznatijeg pod imenom Nemesis.

Spencer je s vremenom postao paranoičan i počeo smatrati da mu Marcus želi preoteti korporaciju. Njegova paranoja natjerala ga je na radikalan potez – Birkin i Wesker dobili su naređenje da eliminiraju Marcusa i preuzmu njegovo istraživanje. No iako su Birkin i Wesker zaista ubili Marcusa, virusom zaražene pijavice spasile su umirućeg znanstvenika. Marcus nakon tog incidenta više nije bio ljudsko biće, no ipak je zadržao toliko razuma da se odluči osvetiti Spenceru i Umbrelli.

Birkin i Wesker, sada glavni znanstvenici Umbrelle, nastavili su eksperimente na nesretnoj Lisi Trevor. Velika prekretnica dogodila se kada je Birkin upotrijebio NE-Alpha parazit kojeg je dobio od europskog ogranka Umbrelle. Lisina reakcija na parazit dovela je do otkrića G-Virusa (Gene-Virus). U godinama koje su slijedile Birkin je postao opsjednut istraživanjem G-Virusa, dok je Wesker sve više počeo sumnjati u namjere osnivača Umbrelle, Lorda Spencera te se stoga udaljio od posla znanstvenika i osnovao S.T.A.R.S. tim 1996. godine. Članovi njegova tima nisu znali za njegovu povezanost s Umbrellom. U međuvremenu, tajnoviti konkurent Umbrella korporacije, poznat samo kao The Agency, poslao je špijuna u redove Umbrellinih znanstvenika. Taj špijun bila je Ada Wong.
Nekoliko mjeseci prije događaja prva dva RE dijela, javnost Racoon City-a suočila se s porastom bizarnih umorstava u Arklay Mountains regiji. Mediji su posumnjali da su okrutna ubojstva počinjena od strane kanibalističkog kulta, no jedino je Wesker znao o čemu je riječ. Umbrella je isprva svim silama pokušavala držati STARS tim podalje od istrage ovih ubojstava, no jedan nemili događaj pokrenuo je lavinu nevolja i (konačno) otpočeo radnju koju smo vidjeli u RE igrama.

Resident Evil 0 & 1

James Marcus čekao je nekoliko godina na svoju osvetu, a u srpnju 1998. napokon ju je izvršio pustivši T-Virus u Spencer Estate vilu te na Umbrellin privatni vlak, Ecliptic Express. STARS Bravo tim pod pritiskom javnosti poslan je da istraži ubojstva u Arklay regiji, no na putu do odredišta morali su sletjeti zbog kvara na helikopteru. Slučajnim spletom okolnosti Bravo tim našao se na mjestu gdje se zaustavio spomenuti Ecliptic Express, inficirani vlak koji je usput prevozio zatvorenika pod imenom Billy Coen, osuđenog na smrtnu kaznu koju je trebao primiti u Umbrellinim postrojenjima. Glavna protagonistica igre, Rebecca Chambers, našla se licem u lice s dotičnim osuđenikom, no s obzirom na okolnosti, dvoje suprotstavljenih likova bilo je primorano surađivati kako bi preživjeli. STARS tim uskoro se suočio s krvoločnim zombijima i raznoraznim živinama inficiranim T-Virusom, a Rebecca i Billy zalutali su sve dublje u Umbrelline objekte.

Wesker i Birkin zatečeni trenutnom situacijom s infekcijom T-Virusa, odlučili su ostaviti Umbrellu i poraditi na vlastitim ambicijama. Birkin se bacio na daljnje istraživanje G-Virusa dok je Wesker planirao izdati matičnu kompaniju prodajom njezinog najjačeg bio-oružja, Tyranta, konkurentskoj kompaniji zvanoj The Agency. Ipak, da bi mu to pošlo za rukom, Tyranta je trebalo testirati u borbi kako bi se skupili potrebni podaci. Srećom za Weskera, Umbrella je uvidjela da istraživački centar u Spencer Estate zbog zaraze više nema smisla i također mu naredila da prikupi podatke o iskoristivosti Tyranta u borbi. Wesker je stoga odlučio Tyranta isprobati na „savršenim pokusnim kunićima“ – STARS Alpha timu. Prije nego su se dvojica prijatelja razišla posljednji puta, Birkin je dao Weskeru nepoznati virus kojim je ovaj trebao simulirati svoju smrt kako bi prevario Umbrellu i prešao u drugu kompaniju.

Rebecca i Billy su kroz seriju kooperativnih akcija došli do Jamesa Marcusa nakon čega je on mutirao i napao ih. Iako se mutirani Marcus činio nepobjedivim, Rebecca i Billy uvidjeli su da je čudovište osjetljivo na svjetlost te ga pomoću nje i dokrajčili. Istovremeno, Albert Wesker pobjegao je iz Umbrellinih postrojenja kako bi se našao sa svojim STARS Alpha timom i namamio ih u Spencer Estate vilu. No prije nego je Wesker napustio Arklay regiju prišao mu je Sergei Vladimir, vođa privatne Umbrelline vojske. Vladimir je osjetio Weskerovu izdaju i na njega pustio jedan od prototipa Tyranta. Ipak, uništenje Jamesa Marcusa i eksplozija koju su pokrenuli Rebecca i Billy, omela je borbu i Wesker se uspio izvući.
Chambers i Coen nakon eliminiranja Marcusa našli su se na otvorenom odakle je Rebecca uočila Spencer Estate vilu i odlučila ondje potražiti ostatak Bravo tima. Prije nego se rastala s Coenom, Rebecca je Billya proglasila službeno mrtvim kako bi ovaj izbjegao uhićenje i otišao u nepoznatom smjeru.

Ubrzo nakon što je Rebecca došla u vilu, Wesker je doveo Alpha tim u Arklay regiju i događaji prvog Resident Evila su otpočeli. STARS Alpha tim su osim kapetana Weskera činili Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton, Joseph Frost i Brad Vickers. Već u prvim minutama istraživanja, Alpha tim se razdvojio – Joseph Frost našao je tijelo jednog od članova Bravo tima i ubrzo na sebe privukao čopor mutiranih pasa koji ga je nemilosrdno rastrgao. Pilot STARS tima, Brad Vickers, uplašio se čuvši pucnjeve i pobjegao helikopterom ostavivši Weskera, Chrisa, Jill i Barrya u divljini. Ostatak tima nije imao drugu opciju nego pobjeći u T-Virusom inficiranu Spencer Estate vilu.

Odmah nakon dolaska u mističnu građevinu, tim se ponovno razdvojio. Chris je udružio snage s Rebeccom Chambers, dok su Jill i Barry krenuli u potragu za njim. Ne znajući da je čitava akcija maestralno orkestrirana od strane Weskera, protagonisti Resident Evila nastavili su svoje putove kroz vilu da bi došli do kulminirajućeg otkrića o pravom licu Umbrella korporacije. Wesker je, s druge strane igrao dvojnu ulogu te indirektno navodio Chrisa i Jill do željenog odredišta – laboratorija s Tyrantom. Za potrebu ostvarivanja svog cilja, Wesker je ucijenio Barrya koji je bio primoran izdati Alpha tim za dobrobit vlastite obitelji. Barry se također pobrinuo da Chris i Jill dospiju dovoljno daleko kako bi Wesker mogao isprobati Tyranta na njima.

Kada je taj trenutak napokon došao, Wesker je potajno ubrizgao virus koji mu je dao Birkin. Barry se iskupio za svoju izdaju upucavši Weskera, no prije nego je sve završilo sretnim krajem, Wesker je uspio pustiti Tyranta koji je prvo napao i dokrajčio njega, a potom se obrušio na Jill, odnosno Chrisa. STARS tim ipak se pokazao kao tvrd orah za Weskerovo ultimativno oružje te su Chris i Jill uništili Tyranta. Prije nego su pobjegli iz zloglasnog Spencer Estatea, STARS tim je odlučio uništiti Umbrelline laboratorije aktivirajući proces samouništenja.

Istovremeno, Wesker se zahvaljujući nepoznatom virusu probudio iz stanja privremene smrti, ali njegov plan više nije išao očekivano. Kada je pokušao preuzeti podatke o borbenoj iskoristivosti Tyranta, Wesker je uvidio da mu je Umbrella zabranila pristup svojim podacima. Nadalje, bivši Umbrellin znanstvenik i kapetan STARS tima nije očekivao da bi Chris i Jill mogli uništiti Tyranta, no kako se to upravo i dogodilo, Weskerovi planovi su propali.

Chris, Jill, Barry i Rebecca pobjegli su helikopterom prije samog uništenja Spencer Estate vile i Umbrellinog podzemnog laboratorija. Wesker je također uspio pobjeći, obećavši si usput da će STARS tim platiti što su mu pomrsili planove. Iako je cijela situacija završila sretno, Chris Redfield znao je da je ovo tek početak – Umbrella je krajem 20. stoljeća prerasla u najveću svjetsku korporaciju i činjenica da je njezina prava namjena razvoj biološkog oružja, bila je zastrašujuća.

Po povratku u Racoon City, Chris je podnio izvještaj šefu policije, Brianu Ironsu. Upozorivši ga na strahote koje je Umbrella učinila, Chris je dobio neočekivan odgovor. Irons nije želio započeti detaljniju istragu o Umbrellinim projektima te je odbacio mogućnost zavjere. Ono što Chris nije znao je činjenica da je šef policije bio koruptiran od strane Umbrelle te površno upoznat s onime što se događalo u Arklay regiji. Preživjeli akteri Spencer Estate incidenta postali su nemoćni jer nisu mogli nikoga uvjeriti o Umbrellinim planovima. Polovica grada činila je Umbrelline zaposlenike i nitko nije želio govoriti o samoj korporaciji, odnosno prihvatiti priču o biološkom incidentu. Chris je zbog toga izgubio živce, a istraga o Umbrelli postala mu je opsesija. Krajem kolovoza 1998. Barry i Chris došli su do informacija o europskom odsjeku Umbrelle, stacioniranom u Parizu, te su se zaputili ondje kako bi saznali nešto više. Jill je odlučila ostati u Racoon Cityu te pripaziti na Umbrelline akcije u gradu. Za sada je nepoznato što su Chris i Barry otkrili u Parizu, no što god to bilo, nadolazeća katastrofa u Racoon Cityu zasjenila je to otkriće zajedno sa svim drugim događanjima.

Dalje na drugi dio

Pročitajte više o priči iza naslova Resident Evil u drugom dijelu naše retrospektive u kojem prepričavamo bitne događaje iz svih ostalih igara ovog horor serijala.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!