HCL.HR

Što se dogodilo svijetu videoigara u 2022. godini?

Zoran Žalac 31.12.2022.   •   17 komentara


Gamersku godinu iza nas obilježile su uglavnom negativne ili kontroverzne stvari: prestrojavanja u industriji, poskupljenja, odgode… Evo kratkog pregleda najvažnijih događaja 2022. u svijetu gaminga.

Svjesni smo da malo kasnimo s našim tradicionalnim pregledom gamerske godine pa nećemo duljiti s ovim uvodom – tako da stignete ovo pročitati dok čekate svoju bolju polovicu da se spremni za ispraćaj stare godine i doček one nove. Evo koje su stvari, događaji i pojave obilježili gamersku godinu 2022.:

Grupiranje u industriji videoigara

Tektonske su se promjene u industriji igara počele nazirati ove godine. Dovoljno je reći da je rekordno skupa akvizicija od 12,7 milijardi dolara, kojom je Take-Two kupio tvrtku Zynga, bila rekordna svega nekoliko dana prije nego je Microsoft najavio planirano preuzimanje Activision Blizzarda za 69 milijardi dolara. Istina je da se to preuzimanje još nije dogodilo – i pitanje je hoće li do njega na kraju doći. Međutim, jasno je da nikad prije u industriji videoigara nisu cirkulirali ovoliko veliki iznosi novca.

Sony je potom kupio Bungie za tri milijarde i kusur dolara, Embracer grupa preuzela je Eidosove franšize i postala vlasnik dobrog komada Lord of the Ringsa. Amazon je postao izdavač sljedećeg Tomb Raidera, a Epic Games partner CD Projekta za njihove buduće igre iz serijala The Witcher i Cyberpunk. Ne smijemo zaboraviti ni to da je Saudijska Arabija najavila ulaganja u industriju videoigara od čak 37,8 milijardi dolara, od čega bi značajan dio trebao otići na preuzimanje jednog velikog izdavača igara i njegovih franšiza. Još uvijek nije poznato tko će biti plijen bogatih šeika.

Mrska poskupljenja svega

Dok se veliki igrači razbacaju milijardama, gamerski puk u 2022. je sve teže disao zbog poskupljenja. PlayStation 5 je sada još skuplji nego što je bio prije dvije godine, a navikli smo da bi cijene trebale padati što su konzole starije. No eto, najavljeno je da će PlayStation VR2 biti skuplji od same konzole, a DualSense Edge kontroler nevjerojatnih 240 eura. Manija kriptovaluta lagano se ispuhala, ali Nvidijine grafičke kartice hladno su prešle granice od tisuću i dvije tisuće eura. A struja nikad nije bila skuplja.

Ništa vedrije nije ni s cijenama igara. Microsoft, Ubisoft i Take-Two najavili su da od 2023. godine podižu cijene svojih igara na 80 eura. Drugi su pak, poput Paradox Interactivea, odlučili stati na kraj iskorištavanju jeftinih cijena igara za argentinska i turska tržišta na kojima planiraju podići cijene igara i do 300%.

Brojne odgode igara, opet

2022. je samo nastavila trend kojemu smo svjedočili i godinu dana ranije. Istinska je rijetkost da neku igru dočekamo na obećani datum izlaska. Došli smo čak do te razine da se izlazak igara odgađa svega nekoliko tjedana nakon što je najavljeno kad bi igra trebala izaći.

Neke od iščekivanih igara koje smo trebali igrati u 2022., a odgođene su za bližu ili dalju budućnost jesu: Starfield, Hogwarts Legacy, Stalker 2, Suicide Squad, Redfall, Company of Heroes 3, Forspoken, Avatar: Frontiers of Pandora, Test Drive Unlimited: Solar Crown, Skull & Bones, Sons of the Forest, Pragmata, Arc Raiders… Lista odgođenih naslova za 2023. rasla je iz mjeseca u mjesec.

Najveće curenje u povijesti igara – GTA 6

Ove je godine Rockstar nonšalantno potvrdio da su krenuli s radom na sljedećoj igri iz serijala Grand Theft Auto. No, ta je najava pala u drugi plan nakon što je netko ukrao snimke razvoja GTA 6 te ih jednog nedjeljnoga jutra objavio na internetu. Sama činjenica da se ovakvo curenje podataka dogodilo popularnoj franšizi kao što je GTA bila je presedan i nešto čemu se baš nitko nije nadao.

Iz Rockstara su poručili da im je žao što nam je prvi uvid u GTA 6 bio na ovaj način, ali da ovaj događaj neće naštetiti razvoju igre. To ćemo tek vidjeti u budućnosti, s tim da je dio iznenađenja već upropašten i da službena najava GTA 6 definitivno neće biti ispunjena neočekivanim otkrićima. A kad smo već kod drugačijih najava novih igara…

Najave igara postale su drugačije

Ove je godine postao je sve češći trend najavljivanja igara bez velike pompe i popratnih materijala. Dobar dio developera odlučio je otkriti na čemu rade godinama prije nego su im igre uopće spremne. Tako na primjer znamo na čemu će CD Projekt raditi sljedećih 10+ godina jer su potvrđene nove Witcher igre, novi Cyberpunk i novi IP. Znamo koja su sljedeća četiri povijesna perioda za buduće Assassin’s Creed igre koje još nismo pošteno ni vidjeli.

Znamo da stiže Crysis 4 iako nismo vidjeli ništa od same igre. Isti je slučaj s novim Tomb Raiderom. Blizzard je svoj novi IP najavio kroz tekst na blogu, a Electronic Arts je potvrdio tri Star Wars igre na isti način – bez trailera, slika ili konkretnih detalja. Došli smo do toga da smo zahvalni kad Naughty Dog najavi multiplayer igru u svijetu The Last of Us pomoću konceptualnog crteža i poruke da rade na igri.

Videoigre su vruća roba za adaptacije

U 2022. smo ušli u novu eru adaptiranja videoigara u filmove i serije. Najavljeno je tako da su u razvoju filmovi po igrama kao što su Gran Turismo, Duke Nukem, Death Stranding, Silent Hill 2, Sifu i druge. S druge strane, u serije će biti pretvoreni God of War, Horizon i A Plague Tale, uz već najavljene adaptacije The Last of Us i Fallout igara.

Prva godina te druge ere bila je polovično uspješna. Filmovi Uncharted i Sonic the Hedgehog 2 postigli su dobar uspjeh, no manje su uspješne bile serije. Netflixov Resident Evil otkazan je nakon prve sezone, a Halo je prošao totalno nezapaženo. Situaciju su ponovno spašavale animirane serije poput Cupheada i Cyberpunk: Edgerunnersa.

Nove platforme i načini igranja

2022. nam je donijela dodatne opcije za igranje, bilo na PC-ju ili konzolama. Valve je lansirao Steam Deck, ručni gaming PC koji se pokazao vrlo atraktivnim i uspješnim, s više od milijun korisnika u prvih šest mjeseci. Steam Deck nije zauvijek promijenio PC gaming, ali je postao zanimljiva ekstenzija istoga, sa svijetlom budućnošću ispred sebe.

PlayStation je s druge strane lansirao nove kategorije pretplatničke usluge PS Plus. Time se Sonyjeva pretplata malo približila konkurentnom Xbox Game Passu, iako sama ponuda igara u katalogu nije osobito oduševila pretplatnike, pogotovo kad su u pitanju stare igre u Premium kategoriji.

Xbox je s druge strane u 2022. bio rezerviraniji, ali je ušao u partnerstvo sa Samsungom za streaming Xbox Clouda preko odabranih televizora. Također su pretekli PlayStation u integraciji Discorda te povezivanju igrača preko različitih platformi.

Google je na odlasku, Netflix na dolasku

Protekle je godine najavljeno ono što su mnogi predviđali, a Google uporno opovrgavao. Streaming platforma Stadia postaje stvar prošlosti nakon svega tri godine funkcioniranja. Kod nas nije ni bila službeno podržana pa ništa ne gubimo, iako je ovdje značajniji poraz velike tvrtke Google, nego samo ukidanje usluge za streaming igara, u koju su uložene milijarde dolara.

Dok se Google povlači iz industrije videoigara, Netflix je u 2023. najavio značajniji ulazak u nju. Iako već neko vrijeme nude mobilne igre svojim pretplatnicima, iz Netflixa su se bacili na izradu visokobudžetne igre za PC platformu. Osim toga, otvorili su dva studija koja će im razvijati igre i pokupovali nekoliko postojećih. Ne znači da će imati uspjeha, ali ambicija im za sada definitivno ne fali.

Rat u Ukrajini

Ratovi se konstantno vode diljem svijeta, ali nijedan do sada nije toliko utjecao na industriju videoigara kao sukob Rusije i Ukrajine. Na stranu to što su sankcije Rusiji rezultirale pad prihoda od prodaje igara i hardvera, vidjeli smo također odgode i otkazivanja pojedinih igara (Advance Wars, 1+2, Euro Truck Simulator 2: Heart of Russia i sl.) koje se smatraju riskantnima ili nepoželjnima s obzirom na trenutnu situaciju.

Developeri igara na obje su strane žrtve ovog sukoba. Studio Wargaming odlučio je zbog rata napustiti Rusiju i Bjelorusiju, dok je ukrajinski GSC GameWorld preselio u Češku. Usprkos sukobu za kojeg se svi nadamo da će što brže biti okončan, iz dvaju zaraćenih zemalja nastavljaju stizati zanimljive igre pa nam u 2023. tako stižu Stalker 2, Atomic Heart, Replaced i drugi naslovi.

NFT-ovi i metaverzumi nailaze na ismijavanje

Krajem 2021. i početkom 2022. godine mnogi su vizionari zagovarali nazamjenjive tokene i takozvane metaverzume. No, kako je godina odmicala, a vrijednost kriptovaluta padala potaknuta raznim prevarama i kontroverzama, tako je sve više izdavača shvatilo kako nasilno guranje NFT-ova u igre neće proći bez otpora. Bitka nipošto nije gotova, ali se može reći kako su gameri odbili prvi val nepoželjne tokenizacije igara.

S metaverzumima je priča malo drugačija. Taj san još uvijek živi, ali kao budućnost za koju tehnologija još nije zrela. U 2022. je internetska publika ismijala screenshot Metinog Horizon Worldsa i grafički zaostalog Marka Zuckerberga. S druge strane, razvikana metaverzum igra Decentraland naišla je na ismijavanje zbog netransparentnosti oko broja aktivnih igrača, developeri su se pokušali pravdati pa otkrili da njihov milijardu dolara vrijedan metaverzum mjesečno posjećuje manje igrača nego Football Manager igre zabilježe u jednom danu.

Uzbudljiva vremena pred nama

Zahvaljujući odgodama igara i položaju planeta, moglo bi se poklopiti tako da 2023. bude vrhunska godina za gaming. No, čak i da ne bude tako, bit će to uzbudljivo vrijeme. Stiže nam nova VR platforma, možda dobijemo Super Mario film koji ne bude smeće, a trebali bismo dočekati i prve prave next-gen naslove s tim Unreal Engineom 5. Sa svime time na umu, želimo vam puno sreće i zabave u toj 2023. godini!

Označeno sa:

Komentari (17)

  • Vujo777

    31.12.2022 - 18:15

    Sretna vam Nova ljudi, malo sam pozurio al jbg…sve najbolje ekipa💙✨

  • DjokaBA

    31.12.2022 - 18:53

    Jedna od najslabijih godina. Nadam se mnogo boljoj sledecoj. Srecna Nova svima.

    • Monster Tamer

      @DjokaBA, 31.12.2022 - 22:03

      Bila je jedna od boljih godina sa puno dobrih igara, nego ti nisi obratijo pažnju na njih.

    • ihneacho

      @Monster Tamer, 01.01.2023 - 15:05

      ma katastrofa je iz godine u godinu, sve genericke igre i sve je samo da se proda, sto prije sklepati na brzinu i prodati

    • DjokaBA

      @Monster Tamer, 01.01.2023 - 15:20

      Bar sam “obratiJo” pažnju na časovima maternjeg jezika.

    • Gebro_gaming891

      @DjokaBA, 01.01.2023 - 11:13

      Duplo bolja od 2021.

  • Demon90

    31.12.2022 - 19:58

    A neke od ovih serija mogu biti jako dobre ako kreativni ljudi budu donosili odluke za iste. Što se poskupljenja tiče neka samo dižu ja ću čekati sniženja. Sve poskupljuje samo plata ista. Metaverzum posjećuju samo klinci i predatori. Uglavnom sretna nova svima i neka bude bolja od zadnje dvije.

  • SonOfZeus

    01.01.2023 - 02:26

    Sterna nova ekipa!

  • Vjetrenjaca123

    01.01.2023 - 06:08

    Od bitnih stvari ste zaboravili spomenuti da je Kojima pokrenio podcast.

  • mamojebac

    01.01.2023 - 07:40

    Sretna nova godina svima! 🙂

    Ja se baš veselim novoj godini i novim igrama.. CoH 3, The Last of Us i Hogwarts Legacy su već prednaručeni. Još se čeka The Day BEfore i Men of war 2.. meni dosta za prvu polovicu godine 🙂

  • Samson

    01.01.2023 - 08:24

    A sretna Nova i nadajmo se boljoj godini u svemu!

  • BaDly

    01.01.2023 - 08:29

    2022 je također dodatno ucvrstila jednu po meni od najnegativnijih strana gaminga, a to je trend remake, reboot, remaster i inih “re” izvedenica i prostituranja starih igara kroz novije generacije, prvenstveno konzola….po meni odvratan trend za cijedenje para naračun stare slave igara….fuj ….
    Cak sam neki dan cuo novi “re”…..reunion….znate o cemu pricam jel :-):-):-)

    • mamojebac

      @BaDly, 01.01.2023 - 17:21

      Komentar ti je promašaj, nešto tipa kao ono “zašto se umjesto trgovačkog centra ne napravi vrtić ili bolnica???”
      Da im prodaja ne ide, vjerojatno ne bi radili.

  • mirkunjaaa

    01.01.2023 - 09:53

    Znaci bilo je svega osim dobrih igara 🙄
    Izbora i mogucnosti u gamingu nikad vise a igre nikad losije.
    Kopije kopija u svakom pogledu,nimalo raznolikosti.
    Samo je profit bitan. Neki zanrovi su gotovo izumrli.
    Sve podsjeca na filmsku industriju di nas evo vec i deset godina maltretiraju marvel i dc “junaci”! 🤷‍♂️

  • Pussybomber

    01.01.2023 - 11:13

    Sretna vam Nova godina i neka vam se fantazije ostvare 🎮😁
    I naravno htjeo bi čestitati Hcl.hr tj ekipi koja radi vrlo profesionalno na ovoj stranici. Samo naprijed👏

  • Stecajni_upravnik

    01.01.2023 - 11:33

    Srecna nova godina svima!. Osim zdravlja i srece zelim puno fps i novih mehanika😂😂😂

  • Vladimirdnx

    02.01.2023 - 07:22

    Bravo za ekipu HCL-a. Pozdrav iz Srbije! 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?