HCL.HR

Što se dogodilo svijetu videoigara u 2023. godini?

Zoran Žalac 16.12.2023.   •   19 komentara


Iza nas je nevjerojatna gamerska godina u kojoj se dogodilo jako puno stvari. Vrijeme je da tu godinu zaključimo kratkim pregledom najvažnijih stvari koje su ju obilježile.

Bila je ovo najuzbudljivija godina za gaming unazad jako dugo vremena. Dočekali smo neke izvrsne igre i svjedočili nekim velikim promjenama u industriji videoigara, a sad je red da se svega toga prisjetimo prije nego nazdravimo dolasku nove 2024. Evo zato tematskog pregleda događaja koji su obilježili ovu nezaboravnu godinu.

Hrvatski PlayStation Store i muke po euru

Tko bi pomislio da će Sonyju trebati više od 10 mjeseci da bivše Kune zamijeni novim Eurom? A upravo je toliko trajalo prebacivanje hrvatskog PlayStation Storea na aktualnu valutu. Domaći igrači ostali su bez mogućnosti kartičnog plaćanja, a za utjehu su nam ponuđena produženje PS Plus pretplata.

Kad je svemu napokon došao kraj, pojavio se novi problem – s domaćeg PlayStation Storea nestali su popusti i nema nikakve naznake kad će se vratiti. Hrvatska je uz Rusiju tako bila jedina zemlja na svijetu koju su zaobišli PlayStationovi popusti za Black Friday, a velika je šansa da će nas ta sramota zadesiti i za predstojeće blagdane.

PC Game Pass službeno došao u Hrvatsku i regiju

Domaći su igrači, na svu sreću, u 2023. dobili i nove opcije za igranje. Od proljeća je u Hrvatskoj, Srbiji i BiH službeno postao dostupan PC Game Pass. Iako je Xbox verzija te pretplate kod nas nepodržana (barem formalno), ovo je ipak značajan korak u Xboxovom širenju na tržištu.

Kasnije tijekom godine najavljena je i suradnja pretplatničkih usluga PC Game Pass i GeForce Now koja u suštini donosi svojevrsnu verziju Netflixa za gamere. U slučaju da imate aktivne pretplate za obje usluge, ne morate onda posjedovati ni igre ni hardver za igranje da biste ih igrali. Jednostavno ih streamate bez kupovanja, gdje god vam to odgovara.

Novi hardver za igranje i redizajn postojećeg

U 2023. definitivno imamo nikad veći izbor uređaja za igranje. Segment ručnih PC-ja maskiranih kao konzole postao je bogatiji za dva konkurenta: Asusov ROG Ally te Lenovov Legion GO, a oba se mogu pronaći i u domaćim trgovinama, što nije uvijek slučaj s takvim nišnim uređajima. Steam Deck je s druge strane dobio OLED model i blagi redizajn kojega svi hvale na sve strane.

Osvježen je i PlayStation 5, ali oko toga su ljudi podijeljenih mišljenja. S jedne strane dobili smo konzolu većeg kapaciteta (1TB), ali i prvi PlayStation u povijesti koji igre na diskovima ne može pokretati bez da se ijednom spoji na internet. Osim toga, Sony sada odvojeno prodaje stalak za vertikalni položaj konzole (25€!), a uz samu konzolu dolaze potporne nožice koje izgledaju… pa ružno, nema tu umatanja u celofan – ružne su.

Osim ovoga, dočekali smo novi Meta Quest 3, a vrijedi spomenuti i da je novi iPhone 15 Pro postao gaming mašina koja vrti Resident Evil Village i Resident Evil 4.

PlayStation nudi sve što vam treba i ne treba

Ekosustav PlayStation 5 konzole naglo se proširio nikad većom količinom Sonyjeve periferije. U istoj godini lansirali su DualSense Edge kontroler, PlayStation VR2, PlayStation Access kontroler, PlayStation Portal daljinski igrač i Pulse Explore slušalice. Zadnja dva proizvoda malo kasne na naše tržište, ali drugdje su već dostupni.

Dio tih proizvoda fanovima je izvukao upitnike nad glavom. PlayStation VR2 pokazao se kao izvrstan hardver kojega je Sony popratio jedva dvjema igrama vlastite produkcije. Situaciju su na kraju spašavale igre poput Gran Turisma 7 i Resident Evila 4 koji nisu rađene primarno za VR. PlayStation Portal je pak nešto što nitko nije tražio, uređaj namijenjen streamingu igara – ali samo lokalno, koji u 2023. ne podržava Bluetooth.

Poskupljenja se nastavljaju

Sjećate se kako je prošle godine sve poskupilo? Podizanja cijena nisu nas zaobišla ni u 2023. godini. Najznačajnije poskupljenje bilo je ono za PlayStation Plus pretplatu, koja je postala skuplja čak do 33%, a u međuvremenu je uklonjena PS Plus Collection pogodnost iz početnog ranga pretplate. Microsoft je podigao cijenu za svoju konzolu Xbox Series X, kao i za Xbox verziju pretplate na Game Pass.

Oni koji kupuju igre u Turskoj i Argentini kako bi prošli jeftinije također su osjetili udar na svoj budžet. Nakon brojnih poskupljenja koja su se često imala postotke od četiri znamenke, Steam je uveo američki dolar kao važeću valutu za ta tržišta.

Godina otpuštanja i zatvaranja studija

Ako je 2022. bila godina odgađanja igara, 2023. je definitivno bila godina otpuštanja developera i zatvaranja studija. Prema nekoj neslužbenoj statistici, u industriji videoigara tijekom 2023. godine posao je izgubilo oko 10 tisuća ljudi, što se na takvoj razini nije dogodilo… nikad prije? I nije da su otkaze dijelile male i neuspješne firme. Najviše otpuštanja bilo je u Epic Gamesu, Unityju, CD Projektu…

Izgubili smo također neke poznate studije. Kreatori Saints Row i Red Faction serijala zatvorili su svoja vrata nakon 30 godina postojanja. Tužna je i sudbina njemačkog Mimimi Gamesa koji je napravio izvrsne igre Deseperados 3 i Shadow Tactics pa najavio razilaženje.

Live service? Pola ih je dead service

U 2023. smo vidjeli i gomilu eutanaziranih multiplayer igara od kojih će većina biti izbrisana iz postojanja. Gašenje servera bilo je najavljeno za hrpu stvari, među kojima su CoD: Warzone 1, Gran Turismo Sport, Apex Legends Mobile, Friday the 13th: The Game, Second Extinction, Bloodhunt, The Crew i druge igre. Da je životni vijek live service naslova jako kratak pokazale su igre poput Rumbleversea (živio pet mjeseci) i The Walking Dead: Betrayala (živio tri mjeseca).

Neke su live service igre bile ubijene i prije nego su vidjele svjetlo dana, npr. Battlefield Mobile i The Last of Us Online. Ako ništa, dobra je vijest da su u Sonyju malo promijenili planove oko live service igara za PlayStation – umjesto 12 takvih igara do 2026. godine, sad planiraju dostaviti njih šest.

Moramo li se oprostiti od prošlosti?

Kraj životnog vijeka u 2023. su dočekale ili najavile brojne platforme. Početkom godine ugašena je Google Stadia. Doznali smo da Steam od 2024. više neće raditi na Windows 7 i 8 sustavima. Nintendo je u proljeće ugasio mogućnost kupovanja igra digitalnih igara za 3DS i Wii U konzole. Xbox Live Gold otišao je u povijest i zamijenio ga je Xbox Game Pass Core. Za ljeto 2024. najavljen je i kraj prodaje digitalnih igara na Xbox 360 konzolama.

Sve nas je ovo natjeralo na razmišljanje o trajnosti videoigara kao proizvoda. Jedno je istraživanje pokazalo kako čak 87% igara starijih od 2010. više nije komercijalno dostupno. Primjerice, svega 88% od svih igara lansiranih za PlayStation 2 danas se više ne može kupiti u digitalnom obliku. Dođe čovjeku da se zamisli o pitanju očuvanja povijesti gaminga!

Microsoft preuzeo Activion Blizzard

Microsoftovo preuzimanje izdavačke kuće Activision Blizzard pretvorilo se u pravu hoće-neće trakavicu. Rokovi su bili probijeni, u sudskom je procesu na vidjelo izneseno dosta prvljavog veša, ali je u konačnici najveća i najskuplja akvizicija u povijesti gaminga (68,7 milijardi USD) privedena kraju. Kompromis je taj da se Microsoft obvezao držati Call of Duty na PlayStationu barem još deset godina.

Igre Activision Blizzarda još nisu počele dolaziti na Game Pass. Očekuje se da će “kapanje” započeti uskoro, a tada na pretplati po prvi put očekujemo imena kao što su Call of Duty, Diablo, Crash Bandicoot, Tony Hawk’s Pro Skater, Warcraft i druga. U ovom je trenutku teško reći koliko je ova akvizicija dobra stvar za Activision Blizzard i gaming industriju u cjelini, no čini se kao potencijalno korisna stvar za igrače.

Napokon je prikazan GTA 6

Kad je prije deset godina izašao GTA 5, vjerojatno se nitko nije nadao da ćemo morati čekati čitavo desetljeće da vidimo GTA 6. Za to vrijeme imali smo hrpu lažnih dojava, krivih predviđanja i ukradenih materijala, no sve je to bilo vrlo brzo zaboravljeno kad smo napokon vidjeli pravu stvar.

Prvi trailer za GTA 6 nije došao u zakazano vrijeme nego je čak uranio. Međutim, to mu nije odmoglo da ostvari za igre nikad prije viđen rezultat s više od 100 milijuna pregleda u jednom danu. Jednostavno rečeno, nijedna igra još nije zabilježila ovakvo zanimanje i jedina razočaravajuća stvar u najavi GTA 6 je ta da sad znamo kako ga nećemo igrati prije 2025. godine.

(Drugi) najgledaniji film i serija u 2023. rađeni su po igrama!

Tradicionalno filmovi i serije rađeni po predlošku igara nisu najgledaniji ni najkvalitetniji. Međutim, u prvoj polovici 2023. godine mogli smo reći da su film i serija po videoigrama osvojili širu javnost! Serija The Last of Us bila je najgledanija stvar na HBO streaming usluzi i najpretraživanija serija na Googleu u 2023. The Super Mario Bros. Movie sve do devetog mjeseca bio je najuspješniji film u kinima tekuće godine.

Također smo dobili pristojne adaptacije Gran Turisma i Twisted Metala, a u kinima se isprsio i Five Nights at Freddy’s, u Hrvatskoj i deseti najpretraživaniji film 2023. godine. Iako se ovakvi rezultati vjerojatno neće ponoviti još neko vrijeme, u budućnosti ćemo vidjeti još nekoliko velikih filmova i serija po videoigrama. Iz Nintenda su potvrdili kako će The Legend of Zelda dobiti svoj igrani film, a u seriju će pak biti pretvoren God of War.

E3 sajam je službeno mrtav, zauvijek

Ove godine trebali smo imati veliki povratak E3 sajma pod novim organizatorom. Međutim, pokazalo se kako industrija videoigara to zapravo baš i ne želi. E3 je tako bio otkazan drugu godinu za redom, a ispostavilo se kasnije i da je to bio kraj sna o uskrsnuću nekad najvažnijeg događaja u gamingu. Organizatori su krajem godine potvrdili kako je E3 zauvijek pokojni i da se sajam kao takav nakon 28 godina postojanja više neće održavati.

Iako to većini igrača neće ništa značiti, konačni kraj E3 sajma definitivno je i kraj jedne ere. Predstavljanje i promoviranje igara transformiralo se u drugačiji format, vjerojatno praktičniji, no možda ne nužno i bolji. I to nam je sad “novo normalno”.

Ipak, da ne bude sve tako crno, u godini kad nije bilo E3 sajma vratio nam se domaći Reboot InfoGamer, pune četiri godine nakon zadnjeg održavanja u fizičkom obliku. Sajam je kroz četiri dana posjetilo oko 50 tisuća ljudi, što je dokaz da interes za gamerskim okupljanjima u ovom kutku svijeta još uvijek postoji.


Što nam slijedi dalje?

Nećemo se pretvarati da vidimo budućnost, ali tragovi do nje već su polako iscrtani. U sljedećoj godini pripremamo se za još nekoliko značajnih događaja koji će protresti industriju videoigara. U prvom redu očekujemo otkrivanje i lansiranje sljedeće konzole iz Nintenda, a krajičkom oka pratit ćemo i Appleove napore u promoviranju VR/AR domene uz super skupi Apple Vision Pro.

U 2024. definitivno nećemo imati ništa uzbudljivo poput GTA 6, no pokušat ćemo pronaći zabavu u manjim stvarima. Bit će interesantno vidjeti kako će biti prihvaćena Amazonova serija Fallout, a nadamo se doznati odgovore na goruća pitanja tko će glumiti Kratosa i Linka.

Označeno sa:

Komentari (19)

  • tuvvok1701

    16.12.2023 - 17:42

    GTA 6 i ostale manje bitne stvari😁

  • vragec25cro

    16.12.2023 - 20:03

    Sve u svemu solidna godina

  • Chaos777

    16.12.2023 - 20:08

    Mnogo mi je krivo zbog E3, mislim da ljudi nisu svesni koliko je bolje kada prve objave o igri budu pred publikom i u takvom ambijentu, to stvara dodatni nadrazaj kompanijama za kompeticiju. Nema vise onog momenta iznenadjenja sa reakcijom na licu mesta, kao kada se Kijanu Rivs prvi put pojavio na pozornici ili reakcija ljudi na PS4 2013.

    • Onaj Koji Igra

      @Chaos777, 16.12.2023 - 23:41

      Pokazali su svi ovi leakovi da nedostatak E3-a ni najmanje ne škodi stvaranju hypea. A nije baš ni da s E3-em umire predstavljanje igara uživo. Samo će sada sve to biti raštrkano po više manjih sajmova. Meni će kod E3-a najviše nedostajati upravo to da je sve bilo na jednom kupu i mogao je čovjek u 2-3 dana pogledati i prokomentirati sve pa si označiti što ga zanima. Sad moraš biti stalno ukopćan, inače ništa ne znaš.

  • marko1106

    16.12.2023 - 21:49

    Sony 0 bodova. Žalim što nisam na kraju se odlucio za Xbox. Znaci dno dna. A evo danas tek vidim prodaju stalak za 25 eura. Znaci komad plastike sa jednim šarafom 25 eura. Znaci tko god posjeduje ps5 zna o cemu govorim a tko ne posjeduje to vam je okrugli komad plastike koji znaci nije nista drugaciji od drugog obicnog komada plastike i ne košta ni 2 eura a ne 25. Sony kopa duboku rupu, prošla slava može samo trajati neko vrijeme.

    • vragec25cro

      @marko1106, 17.12.2023 - 00:32

      Iskreno nakon jednoga i drugoga(ps5 i xsex) razlika ti jedino kakve igre volis,barem meni.Niti jedna konzola mi se nije posebno istakla kao bolja ili losija od druge,iako mi xsex primarna platfoma za igranje zbog zanrova igara koje volim.U najgorem slucaju prodas jednu i kupis drugu ili uumes obje 🙂

    • BaDly

      @marko1106, 17.12.2023 - 09:27

      Zanimljivo je kako je ljudima problem 25 Eur za stalak (slazem se i ja naravno, totalna glupost), ali jednako tako nije problem sto npr. Apple prodaje kotace za DEKTOP racunalo koje jel, zbog kablovinja mora biti na jednom mjestu … i to za 700 USD !!!
      Meni je osobno veci problem sto npr. VR2 kosta vise od same konzole ili sto npr. DualSense Edge kosta skoro kao konzola (XSS npr.)….

    • marko1106

      @BaDly, 18.12.2023 - 09:28

      Oprosti ali meni je glupost i Apple sa kotačima i nisam nigdje naveo da mi je to super a ovo glupost. Izvučeno iz konteksta. I sve stoji što si rekao.

  • Raskoljnikov

    17.12.2023 - 09:47

    Svaka čast svim kvalitetnim igrama, ali o GTA 6 se masovno priča. Čak i oni koji ne prate gaming scenu. Ljudi se misle kako će preživjet do 2025 😀

    • Apocalypse4987

      @Raskoljnikov, 17.12.2023 - 10:38

      To je najgora stvar šta se može dogodit ijednoj igri. To vodi prilagođavanju igre za široke mase i onda igra gubi sve šta je čini posebnom. Nadam se da je ekipa iz Rockstara pametna da ne upadnu u ovu zamku

    • Zoran Žalac

      @Apocalypse4987, 17.12.2023 - 11:49

      Kako točno? Rockstar se ne mora prilagođavati da bi privukao mase – publika sama dolazi. Obično se dodvoravaju i prilagođavaju igre koje ganjaju publiku koja za njih nije zainteresirana.

    • Goblin

      @Apocalypse4987, 17.12.2023 - 12:06

      Wat? GTA nije za široke mase? Ako sam ikad čuo iti jednu igru da je igrao netko ko nije gamer onda su to GTA i Age of empires

    • PppPP

      @Goblin, 18.12.2023 - 06:25

      Sorry, al gta i.. Age of empires?

    • Goblin

      @PppPP, 18.12.2023 - 08:58

      Da, da, od cura koje misle da je gajming za podrumare sam znao čut da su igrale Age of empires, jer je svaki tata izgleda to imo instalirano na kompjuteru… ali da prije GTA i Sims.

    • PppPP

      @Goblin, 19.12.2023 - 04:18

      Sims već da haha

  • Dajsikeks

    17.12.2023 - 13:22

    “Najviše otpuštanja bilo je u Epic Gamesu, Unityju, CD Projektu…”
    Bruh, gdje se spominje Embracer. Nakon što su ih saudijci odbili, frajeri svaki tjedan otkazuju projekte i zatvaraju studije

  • Rajder

    19.12.2023 - 07:55

    Vratiše nam Dealse :):)

  • Spot pupa

    19.12.2023 - 12:09

    Dok se nije moglo kupovati na Ps storu karticama se prigovaralo zašto se to ne može. Preko Keks-a se moglo stavit pare na ps račun jednostavno. Sad su nam uveli euro pa smo popušili akcije do tko zna kada. Pitam se da li smo više dobili ili izgubili? 🤔🤔🤔Bem te živote neispravni joysticku!

    • Spot pupa

      @Spot pupa, 19.12.2023 - 12:11

      Zaboravih navest da smo ps plus imali za đ kao nrku utkehi, a koji bi sada trebali plaćati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?