HCL.HR

Top 10 najzanimljivijih mačaka i mačkolikih bića u videoigrama

Iva Osrečak 08.08.2021.   •   22 komentara


Povodom međunarodnog dana mačaka vrijeme je da se svi zajedno prisjetimo najzanimljivijih mačaka i mačkolikih bića koja su obilježila svijet videoigara.

Dobro ste pročitali naslov i u potpunosti ste u pravu ako ste se prvotno zapitali u kojem se mjesecu nalazite. Ne, niste magično izgubili pamćenje i probudili se u veljači. Osmi mjesec, točnije 8. 8. slovi kao jedan poseban datum – danas je međunarodni dan mačaka!

Ovom prigodom prisjećamo se svakojakih čupavih, mačkolikih stvorenja koja su obilježila svijet video igara kroz godine. Pa da ne duljim, krenimo redom…

1. Morgana (Persona 5)

Ako Morganu nazovete mačkom vjerojatno nećete dobro proći, ali ovo nevjerojatno mače može se pohvaliti nekim od najzanimljivijih sposobnosti. U stvarnom svijetu Morgana ima sposobnost razgovora s ljudima, u Metaverse svijetu dobiva kodno ime Mona i postaje vrijedni vodič Jokeru i Phantom Thievesima. Jesam li spomenula da se može pretvoriti u nešto nalik kombiju i postati prijevozno sredstvo?

2. Red XIII (Final Fantasy VII)

Iako postoje brojne rasprave kakva je zapravo životinja Red XIII, na brojnim mjestima se o njemu govori kao da je mačjeg roda, pa sam ga ipak odlučila uvrstiti u ovaj popis. Pravog imena Nanaki, jedan je od igrivih likova u Final Fantsayju VII, a prvi put susrećemo ga prilikom spašavanja Aerith. Prvo zaprepasti Clouda i ekipu svojom sposobnošću govora, a daljnjim tijekom igre otkrivamo njegove mnogobrojne kvalitete poput inteligencije, plemenitosti i čestitosti.

3. Khajiit (The Elder Scrolls)

Jedna od deset igrivih rasa koja nastanjuje Tamriel, poznata po svojoj brzini, nečujnosti i proizvodnji mjesečevog šećera koji se poslije može rafinirati u skoomu, ilegalni narkotik rasprostranjen po kontinentu. Uglavnom su putujući trgovci, iako druge rase nemaju previše povjerenja zbog ustaljenog mišljenja kako su većina Khajiita lopovi. Osim što navodno imaju ljepljive prstiće, još jedna zanimljivost je da Khajiiti o sebi uglavnom govore u trećem licu. Khajitt ima robu – imate li vi novac?

4. Palico (Monster Hunter World)

Ova malena mačkasta stvorenjca pojavila su se u Monster Hunter Worldu kao vjerni pomoćnici koji će vam olakšati lov. Prilikom kreacije svog lika možete kreirati i svog pomoćnika Palicosa, kojeg ćete poslije moći obući u neke od najslađih odjevnih kombinacija. Da ne bi bili samo slatki i lijepi, Palicosi se mogu boriti ili odvratiti pozornost čudovištima, a po potrebi mogu vas i liječiti. Tko ne bi želio ovakvog malenog pomoćnika?

5. Katt Monroe (Star Fox)

Onima koji se sjećaju Star Fox igara vjerojatno je poznata ova pomalo drska, ali iskusna pilotkinja potajno zaljubljena u Falca Lombardija. Službeno nije članica Star Fox tima, iako je uvijek spremna pomoći kad zagusti ne bi li bila bliže Falcu. Katt Monroe prvi se puta pojavila u svemirskoj pucačini Star Fox 64 na konzoli Nintendo 64.

6. Cait Sith (Final Fantasy)

Vraćamo se ponovno na Final Fantasy igre, ali ovaj ćemo se put usredotočiti na malenog miceka kojeg ste mogli zapaziti na vrhu bijelog, bucmastog stvorenja zvanog Moogle. Iako Cait Sith uopće nije mačka, već robot kojeg kontrolira Reeve Tuesti, to nimalo ne umanjuje činjenicu da je Cait Sith jedan od umiljatijih mačkastih likova Final Fantasyja.

7. Meowth (Pokemon)

Najpoznatijeg mačka Pokemon franšize, koji za popularnost uglavnom može zahvaliti Pokemon animeu, zapravo smo prvi put vidjeli u igri Pokemon Red and Blue na Nintendo Gameboyu. Stvorio ga je Ken Sugimori, a za inspiraciju mu je poslužila maneki-neko, japanska mačka koja donosi sreću. Ime je dobio spajanjem engleskih riječi “mouth” i “meow” kako bi bio bliži američkoj publici, ali između ostalog i zbog svoje sposobnosti govora ljudskim jezikom.

8. Mae Borowski (Night in the Woods)

Protagonistkinja indie avanture Night in the Woods, osebujna Mae, osvojit će vas svojim jedinstvenim, pomalo sarkastičnim dosjetkama. Nakon što je odustala od fakulteta, vraća se u svoj rodni grad, samo da bi otkrila da je nešto drugačije s njim i njenim stanovnicima – barem kako se njoj čini. Tijekom igre Mae se susreće s raznim problemima, pa tako i onim vezanim za mentalne bolesti, njen otkačeni buntovnički pristup jednostavno ju ističe u moru drugih šarmantnih likova.

9. Cheshire Cat (American McGee’s Alice)

Ovaj neobičan mačak koji ima sposobnost govora i nestajanja glavni je saveznik Alice Liddell na mračnom putovanju kroz Zemlju čuda. Uvijek nasmijan, ali sa zlobnim stavom prema Alice koja mu uglavnom vraća istom mjerom, većinu vremena doima se udaljen, ciničan i sarkastičan, ali svojim filozofskim izjavama od velike je pomoći u ovoj noćnoj mori.

10. Kiki (Gato Roboto)

Kiki je slatka maca koja može sve što mogu normalne mace, može skakati, penjati se, plivati i provući se kroz tijesne prolaze, ali tu je i činjenica da umire nakon jednog udarca. Ono što Kiki čini posebnom je mehaničko odijelo koje može pokupiti na većini save pointova i koje joj daje mogućnost pucanja, primanja više udaraca, duplog skoka i izmicanja kao i dosta drugih nadogradnji. Glavni cilj ove Robo Cop mace je spasiti njenog vlasnika Garyja iz laboratorija na tuđinskom planetu.

I to bi vam bila naša lista najpoznatijih mačaka, mačkova i mačora u videoigrama. Cat Mario se ne računa! No, lista nije sveobuhvatna i sigurno još ima kandidata koje vrijedi spomenuti. Vi nam stoga svoje favorite navedite u komentarima ispod teksta.

Označeno sa: ,

Komentari (22)

  • HustlerAmbition

    08.08.2021 - 19:16

    Ratchet?

  • razer1234559

    08.08.2021 - 19:17

    Gdje je Gatomon?

  • Kiner Pingvin

    08.08.2021 - 19:32

    Znam kako nije povezano uz temu, ali je li se samo meni čini da sam negdje čuo da će izaći novi Duke Nukem.

    • UGLY

      @Kiner Pingvin, 09.08.2021 - 12:11

      Mislim da ti se cini.

  • Apocalypse4987

    08.08.2021 - 19:35

    I uskoro mačka iz Stray-a

  • tuvvok1701

    08.08.2021 - 19:42

    Meowth je jedan od legendarnijih i meta likova Pokemon franšize.

  • Strange Man

    08.08.2021 - 19:43

    Meni više zanimljive mačke u igrama bile poput Jaguara u Tomb Raideru ili legendarna crna Pantera u RDR2. 🙂

  • Duje0506

    08.08.2021 - 20:55

    Trico

  • Darac83

    08.08.2021 - 21:10

    Uvijek sam mislio da je Nanaki najbliže psu… 🤔

  • Nemanjazzz

    08.08.2021 - 21:21

    8-mu macku hocu da upoznam al nikako xD

  • crolink07

    08.08.2021 - 21:28

    Od pedesetak mačaka koje vučem sa sobom u POE2:Deadfire, Pozzi mi je najkorisnija ( Pet bonus:Fire power levels) i prati me na putovanju po svim otocima arhipelaga u odličnoj RPG igri a uskoro izlazi i DLC za Valhallu pun maca.🥰 Nisu to poznate mačke kao ove u članku, ali nema veze.

  • Zoran Žalac

    08.08.2021 - 21:44

    Računa li se Catwoman?

    • Manitou

      @Zoran Žalac, 09.08.2021 - 17:44

      Nju i Kinga iz Tekkena je trebalo barem u honorable mention.

    • Iva Osrečak

      @Zoran Žalac, 10.08.2021 - 18:33

      Vjerojatno samo 50% 😉

  • vlatko2003

    08.08.2021 - 23:25

    khajiit, prejebeno napisano haha, uvijek sa macketinom igram 🙂

  • Triksterica

    09.08.2021 - 10:27

    Mona ❤️

  • Pajo Paksu

    09.08.2021 - 22:46

    Meni je u dobrom sjećanju ostala igra za PS2 Legend of Kay. Znam da sam je sa užitkom izigrao

  • Pajo Paksu

    09.08.2021 - 22:49

    A ope gdje jetu Garfield? Bez njega se ovo ne računa

  • croBilly394

    09.08.2021 - 23:47

    “It is good people wear clothing. M’aiq wears clothing. Who would want to see M’aiq naked? Sick, sick people. Very sad.”

  • MaliMicek

    11.08.2021 - 02:17

    King is tekkena ? Blasphemy

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?