HCL.HR

Jeste li ikada igrali… The Last of Us Multiplayer?

Domagoj Plantak 03.10.2021.   •   14 komentara


Povodom Naughty Dogove šutnje o detaljima novog The Last of Us multiplayera, prisjetili smo se zbog čega Factions i danas ima vrlo aktivnu bazu igrača.

Nakon što je Naughty Dog treću godinu zaredom opet bio zločest i prošlu nedjelju povodom The Last of Us dana izostavio detalje o ambicioznom multiplayer projektu, mislio je da se može izvući tako da fanovima plasira tonu mercha kao utješnu nagradu. Nervozne igrače ovaj put nije uspio smiriti niti kipić Joela, a tu sam se našao i ja koji sam utjehu potražio tamo gdje je sve krenulo – multiplayer komponenti originalnog The Last of Us-a iliti Factions modu.

Pokrenem ja tako jučer Factions nakon dvije godine pauze na svojoj novoj PlayStation 5 konzoli, računajući na barem pet minuta čekanja da pronađem suigrače za meč. Na moje iznenađenje, unutar dvije minute već sam bio na omiljenoj mapi gdje sam zatukao protivnika koji je prethodno već nanizao par killova. Odmah sam osjetio ono zadovoljstvo kad znaš da si i dalje dobar u multiplayeru neke igre koju nisi pipnuo godinama. Taj osjećaj vrlo je rjedak za igre ovakvog tipa.

No, kakvog tipa Factions uopće jest? Bilo bi lijeno reći da se radi samo o gameplay formuli iz kampanje pretočenoj u multiplayer okružje. Da, tehnički je i to točno, ali Factions vas uvuče daleko dublje nego što vam se isprva čini. U jednom trenutku je to spora stealth igra, a u drugom rambovska pucačina, samo što Rambo i dalje ima prepunjen mitraljez i nije mu šteta prosuti na desetke čahura, dok vi eto imate svojih par metaka koje ste možda sve promašili, ali nekako ipak uspijete protivnika zavarati dimnom bombom i izbosti ga nožem.

Factions je u jednom trenu stealth igra, a u drugom Rambo pucačina u kojoj je svaki metak bitan.

Taj protivnik možda je skupo platio pancirku da se zaštiti od metaka, ali mu ona nije značila ništa protiv vašeg uboda. Pancirka u Factionsima, osim što je bezobrazno skupa kao i sve ostalo, magično vam ne daje bonus zdravlje, odnosno daje ga tek na dijelu tijela na kojem ga nosite, što znači da će vas iskusniji igrač uvijek i dalje moći ubiti ako je sposoban ciljati u vaše noge. Mečevi su se na stotine načina znali preokrenuti u zadnji čas, a često bi “stradale” upravo noge. Nevjerojatno je koliko je slobodnog taktiziranja Naughty Dog uspio uvući u tek sitan MP dodatak, a za kojeg ni on sam nije vjerovao da će se aktivno igrati i osam godina kasnije, pogotovo nakon toliko uspješnog story moda.

FACTIONS NE OPRAŠTA GREŠKE, ALI CIJENI VJEŽBU

Na početku je Factions imao samo četiri glavna i tri pomoćna oružja, kombinirajući ih s predmetima koje ste mogli craftati u singleplayeru. Vrlo prostrane mape, od kojih ih dosta ima izmjenu vremenskih uvjeta uvijek bi dodatno začinilo meč, ali se Naughty Dog nikad nije hvalio tim detaljima koje neki developeri i danas pokušavaju plasirati pod revolucionarne. Nije čak bilo ni ambijentalne prigušene glazbe – samo zvukovi okoliša, metci i prostački izrazi koje bi vaš lik ili likuša izvikivali kad biste označili protivnika na mapi ili puzali u pomoć da vas kolega oživi. A možda bi baš tada netko obojicu zapalio Molotovljevim koktelom, pa bi urlanje bilo dvoglasno…

Zato se definitivno radilo (i još se radi!) o jednom sirovom hardcore iskustvu, ali upravo takvo mi je predstavljalo glavnu čar i autentičnost multiplayera za kojeg je malo tko imao strpljenja. Neke taktike usavršavao sam mjesecima (nije me sram reći i godinama), a jednom kad sam ih većinu donekle svladao, Factionsima sam se uvijek rado povremeno vraćao. Shvatio sam da mi neuigranost zbog dugih pauzi nije presudna kod pobjede, već iskustvo zbog kojeg je nekad bilo dovoljno samo zastati na pet sekundi da protivnik napravi grešku, koja je meni godinama „zagorčavala“ život.

Nekad ćete jednostavno vidjeti da ni tada, kad mislite da sve znate, igra nema aspsolutno nikakvih meta pravila i da uvijek morate biti spremni na improvizaciju bilo s vaše, bilo s protivničke strane. Ili obje! Iako to možemo reći za svaku sličnu igru, igrajući Factions nakon skoro svakog killa osjećao sam se kao da sam zaklao nekog teškog bossa. Odnosno, koliko god da je MP bio težak i nepristupačan većini, strpljivost se isplatila i ostaje mi to nekakvo posebno zadovoljstvo, a koje mi druge multiplayer igre nisu dosad uspjele nadoknaditi.

Killovi u Factions nekad su toliko zadovoljavajući da imam osjećaj da sam zaklao nekog bossa.

Factions bez dvojbe ima svojih problema, no uglavnom su to „dječje bolesti“ koje klasično krenu kod multiplayer igara u poodmaklim godinama. Zloupotreba bugova, poput tzv. crab walkinga gdje se u čučnju možete kretati brzinom trčanja ili pak biti nevidljivi na radaru, samo su neke u nizu “majstorija” koje su uporni igrači uspjeli otkriti kroz godine. Ništa s druge strane ne može zamijeniti osjećaj kad aktivirate filmičnu brutalnu egzekuciju na takvom igraču, iako će svaki iskusniji igrač izbjegavati ovu opciju jer je potpuno automatizirana i riskira metak u glavu (za oduprijeti se toj greški trebat će mi još koja godina).

Većina igrača po završetku priče Joela i Ellie površno je isprobala Factions i iskočila na vrijeme iz tog vagona živciranja i nelagode, iako je Naughty Dog za svoj MP mod ubacio i hrpu dodataka. I to je u redu – igra je te davne 2013. čupala zadnje trnce snage PlayStationa 3, koji bi se preznojavao na 30 sličica po sekundi a nekad i smrznuo tijekom multiplayera, zbog čega sam morao ponovno pokrenuti cijelu konzolu. Par godina kasnije preporodio sam se u remasteriranih 60 sličica po sekundi na četvorci, a zajednica igrača dodatno je oživjela nakon izlaska The Last of Us Remastered 2014. godine, premda sam igru i dalje uglavnom „solirao“.

Dakako, glasovna komunikacija sa stranim kolegama bila je dovoljna da od svakog meča napravimo čuda. Najveća je šteta što je u vrijeme kad je Factions bio na vrhuncu crossplay na konzolama i dalje bio tabu tema. No, osobno zadovoljstvo nakon svakog novog naučenog trika vrijedilo je truda, i to je ono što me valjda tako dugo i zadržalo. Mogao bih reći da kad jednom prođeš prividnu barijeru straha i udubiš se u igru, Factions postaje predivno brutalan, ma koliko god bio isprva nezahvalan za uživanje.

NOVI FACTIONS MORA OSTATI DONEKLE DOSLJEDAN ORIGINALU

Upravo zato mi je drago da, iako i dalje nismo saznali ništa konkretno o mogućem Factions 2, znamo da su developeri prepoznali potencijal originala te žele i ostalim igračima približiti ovo specifično iskustvo. Nadam se samo da se negdje na tom putu, Factions 2 neće pretvoriti u nešto previše lagano, i da će u svojoj srži zadržati tu surovost koju trenutna osam godina stara opcija nudi. I da će se čim prije netko javiti Dogovcima na njihov oglas za posao, jel…

Što vi mislite o multiplayer modu originalnog The Last of Us-a? Jeste li ga ikad zaigrali? Igrate li ga danas? Je li uopće bio potreban nakon onakve priče Joela i Ellie? Što očekujete od novog multiplayera jednom kad ugleda svjetlo dana?

Označeno sa:

Komentari (14)

  • Samson

    03.10.2021 - 11:52

    Igrao ga na PS3, stvarno me iznenadila kvaliteta. Ali ipak nije neočekivano jer su imali iskustva sa Uncharted mp. I ponovo mi dođe da ga zaigram na ps4 zbog neke nostalgije i realno mp se drži i dan danas.

  • Skoropazao665

    03.10.2021 - 12:12

    Naravno još na PS3 jedan od originalnijih MP modova koji sam ikada igrao. Ona napetost posle svakog meča koliko će mi ljudi preživeti ako sam loše odigrao ostala mi u sećanju.

  • sparrowpunk

    03.10.2021 - 12:29

    Igrao sam Factions u remasteriranoj verziji igre i bio sam toliko loš da sam ubrzo odustao.

  • Truegentlemanx

    03.10.2021 - 12:42

    Meni je sama premisa tog multiplayer moda brutalna, ali nikada nisam u potpunosti ušao u to jer sam osjećao da je pre kasno. 2016. sam kupio PS4 i prvi puta kad sam ušao u match poništili su me lvl 500 i nešto likovi, tada sam odlučio da ću pričekati TLOU2 da uđem u factions mode i evo još čekam.

  • Truegentlemanx

    03.10.2021 - 12:46

    Dok smo kod ovakvih posebnih multiplayer modova, još plačem za AC Brotherhood multiplayerom, to je bilo nešto najoriginalnije i najgenijalnije što je Ubisoft ikada izbacio.

  • Davis

    03.10.2021 - 14:03

    O da da, odigrao dosta mp-a na ps4 jer sam ciljao platinum trophy i na kraju se zabavio maksimalno iako sam mislio da će mi biti dosadno.Nakon osvojene platine igrao još neko kratko vrijeme i sve je nekako palo u zaborav ali općenito gledajući TLOU mp je vrhunska zabava pogotovo ako se igras sa frendovima.

  • mili1985

    03.10.2021 - 14:14

    U pohodu na platinu sam igrao multi i moram priznati da sam sa ugodno zabavio, baš zbog toga što nisam previše očekivao.

  • Bojko

    03.10.2021 - 16:23

    Rođak mi pokazivao i nagovarao me, govorio kako je savršeno, ali kako sam TLOU igrao isključivo zbog priče, nisam vidio neki smisao. Djelovalo mi je gotovo kao svaka druga MP pucačina.

  • Aleksandar Jovanovic

    03.10.2021 - 17:43

    U Last of Us & Part multiplayer me ne interesuneke, samo genijalna atnosfera, grafika, gameplay i prica…

  • gamer12345

    03.10.2021 - 18:07

    Jedan od najboljih mp naslova, al mislim da mp nije bio za svakoga jer je bio više fokusiran na stealth.
    Iako sam krenuo igrat mp zbog trofeja i ostao par godina uz mp, sad više ne igram al mogao bi se vratiti budući da nismo dobili nikakav info za mp za tlou part II.

  • Arthur

    04.10.2021 - 11:42

    Malo sam igrao i moram priznati da je dosta dobar. To što je last of us prvenstveno signle player igra ma su mnogi zaobišli mp to je druga stvar. Malo sam igrao i dobar je ali što se tiče mp više sam okrenut rocketleagueu i sada aktualnom warzonu. Ali sam osim ovog peobao i uncharted 4 mp. Moram priznati da mi se taj više dojmio najviše radi parkoura. Ali oba mi se na kraju sviđaju iako sam i u jednom i u drugom bio loš😂😂

  • Dovla Van Pit

    04.10.2021 - 13:24

    Ako želim platinu, moram se onda i tomu posvetit, jer igru sam prošao 6 puta…još mi samo fali na naj težoj undegraund and undegraund+

    • crolink07

      @Dovla Van Pit, 04.10.2021 - 17:03

      Misliš na grounded mode?🤣

  • mickolopi

    05.10.2021 - 04:10

    Sjajan tekst, slažem se sa svakim aspektom iz teksta, vidi se da je tlou factions fan. The Last of Us factions sam zaigrao prvi put na ps3 al crt tv, bilo je to nezaboravno iskustvo, moje prvo mp iskustvo ikada sa elementima po meni tadašnje najbolje igre, double win. Bio sam vrlo solidan, po 4-5 ubistava, deaths 1-2, jer sam se volio šunjati. Nisam dugo mogao igrati na crt, pa kada se docekala remastered verzija, kupio sam ps4 tlou edition, samo sam tu igru cijepao dan, noć, tu se upoznalo raznog svijeta, imali finu ekipicu, bili smo kompletna ekipa da se nikada nismo ni šunjali nego full run expose position rambo style, isli smo posle ljestvicu iznad da smo skoro uvijek imali challenge, tipa samo melee weapons ili only throwables, shivs only, pistols only, punching only, one man army etc. To je naravno sve bilo u sportskom duhu zbog nedostatka modova u igri. Bili smo takodje veliki fanovi comeback izazova, 1vs10 ili 1vs20 cak i vs24, pa melle only 4vs24 i sl. Samo su nastajale ideje da produzimo zabavu i entuzijazam kod nas u igri. Nasli smo bili neki glitch gdje smo bili oktrili mode u kojem su bili zombiji u mp sa nekim zadacima, takodje i prosirenje mapa je bilo u opticaju ali je ND vjerovatno stao na tome jer to nikada nije ugledalo svijetlo dana. To je trajalo oko 4 godine aktivnog igranja TLOU factions, sada s vremena na vreme odigram, ali sve sam dozivio sto se dozivjeti moze u toj igri tako da samo nestrpljivo iscekujem TLOU 2 factions da potrosim barem pola decenije u apokalipticnom svijetu tabanjem svih prezivjelih i da se vratim ekipici koji su cak neki i pro u tome i osvajali 5, 6 sezona zaredom u FN league, a ima i tlouesports turniri koji imaju solidne nagradice. Da je ND osvjezavao igru, bilo bi tu puno vise ucesnika i igra bi bila zivlja, ovako ostavljeni smo na standby i nadamo se uskorom izlasku TLOU2 factions

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?