HCL.HR

Pokušao sam slomiti gigabitni internet, evo kako je prošlo

Hrvoje Smoljić 29.06.2021.   •   31 komentara


Što se dogodi gigabitnoj optici kada je udarite hardcore multitaskingom? Probao sam pokrenuti brdo streamova, downloada i igrati nešto online u isto vrijeme da saznamo.

Već vjerojatno znate da nam je ovih dana na testu HT-ov suludo brz gigabitni internet. Ta gigabitna optika je praktički najbrži internet koji možete naručiti u Hrvatskoj ako je dostupan na vašoj lokaciji. I sada kad smo prošli sve o tehnikalijama optičkog interneta te objasnili kakve brzine i ping možete očekivati dok igrate s gigabitnom brzinom, vrijeme je za jedan pravi multitasking test.

Probao sam paralelno upaliti brdo streamova i downloada da vidim kad će taj moćni gigabit pasti na koljena.

Jer svi ste nekad imali situacije u kojima vam ukućani viču da im je internet spor, ne znajući da vi potajno skidate novi Call of Duty težak 100 GB. Svima nam se posred YouTube videa vrtio onaj iritantni „buffering“ kružić jer nam je Steam u pozadini odlučio skinuti 17 updateova.

Ukratko, sigurno ste imali takve i druge situacije gdje vam bandwidth jednostavno ne podnosi sve što biste istovremeno htjeli raditi s internetom. Pa imajući to na umu, ja sam tu da takvo što pokušam postići s gigabitnom vezom i vidim gdje je točno njena granica „pucanja“. Logično, ona će moći podnijeti mnogo više od klasičnog interneta ili sporijeg paketa optičkog interneta, ali hajmo vidjeti do kojeg ekstrema to ide.

Prije nego se bacimo na takvo što, hajmo samo kratko ustanoviti koje su to internetske aktivnosti najintenzivnije po pitanju korištenja dostupne internetske brzine. Slika govori tisuću riječi pa evo zgodnog grafikona koji prikazuje devet aplikacija/usluga koji su u svijetu najveći žderači download bandwidtha.

Temeljem izvještaja o globalnom korištenju interneta 2019. godine sa Sandvine.com, ovih devet aplikacija/aktivnosti najveći su žderači bandwidtha u svijetu, pa ćemo u tim okvirima i testirati.

Dobra stvar za ovaj multitasking stres-test je upravo ta što se tu ne radi o nekim opskurnim uslugama nego nečemu što zaista svi koristimo na svakodnevnoj bazi.

Druga strana te kovanice je naravno upload gdje na raspolaganju imamo 500-tinjak Mbps i opet neke često korištene usluge kao što je VoIP, cloud backup te naravno streamanje igara. Testove sam odradio radeći nekoliko (ili sve) navedeno u isto vrijeme, istovremeno vrteći test brzine na stranici Speedtest.net da vidim kakav utjecaj svaka od usluga ima na realnu brzinu.

Naravno da takvo što nije nužno 100% točno, jer može ovisiti i o hardversko-softverskom okruženju vaše kućne mreže, ali mislim da daje dobru ideju o tome što možete očekivati ako samo naručite od HT-a gigabitnu optiku i ne zamarate se detaljnijim podešavanjem ičega. Osim toga, imajte na umu da Speedtest također koristi svoj komad bandwidtha da se test izvrti.

Prije nego se bacimo u ekstreme, za početak je uvijek dobro testirati što realniju situaciju. Kod mene osobno, a vjerujem i kod mnogih od vas to izgleda ovako – igrate online igru, dok netko istovremeno gleda 4K Netflix. Uz to, u pozadini se lagano skida neki update, a na WI-FI je spojeno nekoliko mobitela i pametnih uređaja koji nisu pretjerano gladni interneta, ali ipak nešto rade.

I tako sam u prvom, jednostavnom testu zaigrao Warframe te istovremeno odvrtio nešto na Netflixu na glavnom kompu, ali i laptopu u 4K. Prema Speedtestu, ovo je bilo dovoljno da koristi tek kakvih 40-tak Mbps u usporedbi s maksimalnom brzinom koju sam u svim testovima uspijevao postići. Nije zanemariva brojka, ali očito imamo još brdo prostora za ludovanje.

Speedtest uz online igranje + dvije instance 4K Netflixa.

U drugom testu sam htio koristiti i download i upload u isto vrijeme. Opet se tu vrtio Warframe uz dvije instance Netflixa, jednu instancu YouTubea u 4K, ali i StreamLabs s kojim sam igru streamao u 1080p kvaliteti. Po pitanju downloada, sve to je trošilo tek 70-tak Mbps-a, dok je streamanje koristilo tek 8 Mbps od maksimalno dostupnih 530 Mbps uploada.

Naravno, uz toliko slobodnog upload bandwitha za stream mogao sam i podignuti kvalitetu na 4K, što bi „pojelo“ više brzine, ali hej – tek smo krenuli, a hrpa popularnih streamera još streama u 1080p rezoluciji pa idemo bit pristojni prema internetu. Za sada.

Speedtest uz online igranje + 4K YouTube + Livestream igre 1080p

Do većeg skoka došao sam u trećem testu gdje se uz Warframe i dvije instance 4K Netflixa u pozadini vrtio i download igre na Steamu koji teoretski može iskoristiti bandwidth do dostupnog maksimuma. Po Speedtestu, sve navedeno je koristilo nekakvih 200-tinjak Mbps što opet znači da sam još bio daleko od bilo kakvog teoretskog zagušenja. Samo download na Steamu nije bio ni blizu maksimalan.

Napominjem da je sve po pitanju gledanja video sadržaja i dalje radilo glatko bez ikakvog zastajkivanja ili učitavanja. Pozadinski download je u toj priči svakako bio internetski najzahtjevnija stvar i fascinantno je da bi po ovom testu, nekakav najsporiji paket optike već možda imao problema s glatkim izvođenjem svega u isto vrijeme.

I još jedan Speedtest uz online igranje + dvije instance 4K Netflixa + Steam download

Pa sad kad smo odvrtili nekoliko realnih situacija, bilo je vrijeme da ovaj internet totalno ubijemo i testiramo njegove limite.

Za početak sam u tu svrhu istovremeno upalio 20 instanci 4K YouTubea – nadajući se da mi se pritom komp neće zapaliti. Iskreno, tu sam bio dosta iznenađen rezultatima SpeedTesta koji je nakon opetovanih testiranja pokazivao da mi je dostupno još oko 600 Mbps. Svih 20 instanci je nakon nekoliko sekundi inicijalnog učitavanja reproduciralo video bez zastajkivanja, učitavanja ili bilo kakve naznake da je internet pod ikakvim opterećenjem. Naravno, ova situacija je strahovito nerealna za normalne kućne uvjete, ali je bilo zgodno za vidjeti što je potrebno da se na koljena baci barem onaj paket optike od 500 Mbps downloada.

Čak 20 instanci 4K Youtube videa uz Speedtest i ovo su rezultati.

S obzirom da je gigabit ovaj ekstrem prošao neokrznut, bilo je vrijeme da bacimo pred njega sve što možemo.

Za zadnji test sam odvrtio maksimalno dopuštene 4 instance Netflixa na različitim uređajima i 10 instanci 4K YouTubea. Ali naravno da to nije to. Istovremeno sam zaigrao MMO Phantasy Star Online kojeg sam i streamao u 4K kvaliteti, ali sam uz to nabacio i upload testne datoteke na Google Drive, download Conan Exilesa, kao i download testnog P2P filea.

Ovo je zapravo bila točka gdje su hardverski resursi posrnuli prije samog interneta pa je bilo teško reći zastajkuje li mi nešto jer je internet preopterećen ili  jer nemam dovoljno procesorske snage ili radne memorije za sve to. U svakom slučaju, Netflix i YouTube su se i dalje glatko vrtili po svim instancama, a download se lijepo raspodijelio između Conana i P2P datoteke.

Najviše je patio Phantasy Star Online koji je zastajkivao svakih nekoliko sekundi što ga je praktički činilo neigrivim. Upload s druge strane nikako nisam uspio preopteretiti jer streamanje, čak i u 4K, zahtjeva „tek“ 30 do 60 Mbps, a upload ili slanje datoteka kao i download ovisi o serverima putem kojih se to radi. Evo i rezultata Speedtesta za ovu suludu situaciju u koju se sigurno nećete dovesti koliko god zahtjevan korisnik interneta bili.

Ultimativni stres-test imao je zanimljive rezultate – kliknite na sliku za veću rezoluciju da vidite usput i sve te otvorene tabove u Chromeu.

Bilo je zabavno ovako „mučiti internet“, ali realno – testovi nam nisu rekli ništa što nismo očekivali. Gigabitni internet je prokleto brz i pouzdan do te mjere da s njim možete raditi neke zaista lude stvari bez brige da će posrnuti i potencijalno navući bijes vaših ukućana. Svakako mislim da prosječnom korisniku koji internet koristi za puko surfanje, gigabitni internet nije potreban, ali ako se uopće za njega interesirate – vi to sigurno niste.

Osobno, ja bih moje iskustvo korištenja gigabitnog interneta iznad svega nazvao bezbrižnim. Bez brige o vremenu skidanja, bez brige o pingu i bez brige o multitaskingu, što je nešto što smo kroz ovaj niz članaka, vjerujem, zorno dočarali.

Naravno, hvala HT-u što nam je omogućio da testiramo ovakvu brzinu i prenesemo vam dojmove kroz ove članke. Ako nakon svega ovoga i vi želite preći na optiku pa možda uzeti i gigabitni paket brzine, samo kliknite ovdje da provjerite ako je usluga optike, a samim time i gigabitnog interneta, dostupna na vašoj lokaciji.

Komentari (31)

  • trulex

    29.06.2021 - 20:03

    A vidi mog interneta tugo moja:

  • trulex

    29.06.2021 - 20:04

    Ne prikaziva sliku

    https://m.imgur.com/AdGgM3a

    • Hclfreak

      @trulex, 29.06.2021 - 20:32

      imo sam i ja taki..impresivo mi bilo s tom brzinom kad sam nabio 300 gb downloada hahah
      i cak i do 400, znaci konstanto je torrent radio nasibm na torrent neki 50 filmova na poseban laptop s linux puppy, koji je radio dan i noc, jebga snadji se

    • cutiexxx

      @trulex, 29.06.2021 - 20:33

      Iii jao, ja mislila da je moj očajan kad ono ovo 💀

    • st.srki

      @trulex, 29.06.2021 - 23:16

      Ipak ima i gorih od mene. Neznam jel za plakat ili smijat se…

  • Hclfreak

    29.06.2021 - 20:31

    jos mi to sf da skinem torrent od 80 giga, za neki 20min ,15, n..
    nema te cari onda vise cekanja, [, mazohizam, drzim se mojih 40mbs pa dok ide

  • Dajsikeks

    29.06.2021 - 20:44

    Here we go again

  • _Someone_

    29.06.2021 - 22:05

    Ajme opet, nadam se da ste s ovim odradili kvotu

    • Darac83

      @_Someone_, 29.06.2021 - 22:49

      A štaš, ništa bez sponzora danas…

  • d3x

    29.06.2021 - 22:06

    Ako ovo nije placena reklama ja isto imam gigabitni net od A1,i to ima vise od godine dana.cijena osjetno manja od ht,210 kn mjesecno.cca 30 eur

    • blacklist0907

      @d3x, 29.06.2021 - 22:21

      Ja nekih 20ak eura placam A1 i preko koaksijalnog kabla 150-200 mbs vuče

  • PppPP

    29.06.2021 - 22:07

    Jeste upilali s tim gigabitnim internetom 😂 dobili kesu, a? 😁😁😁💀💀

    • SonOfZeus

      @PppPP, 29.06.2021 - 23:21

      Malo su fulali (T-Com) s reklamom. 99% nas ovdje i da želi ne može imati taj internet jer im je infrastruktura nikakva i slabo raspostranjena.

    • Saren

      @SonOfZeus, 30.06.2021 - 01:15

      Puno su fulali. Bas kako si rekao, pola nas nema te infrastrukture, jer smo na bakru kojeg su postavili Atila bic bozji sa svojom pijanom kohortom i koju drzi samo hrdja. Kako sam rekao drago mi je zbog urednistva, ali ove lazi i bruku neka cuvaju za sebe samo. Jer sve ostalo su samo lazi.

    • PppPP

      @SonOfZeus, 30.06.2021 - 02:31

      Nemrem više od 27Mb imat ja uopće. Tuga i žalost. A hcl malo upilao sa 800 članaka o gigabitnom internetu. Skužili smo zoky brte

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 30.06.2021 - 09:06

      Nijedan od tih članaka nije bio moj, tako ni ovaj. Ali, svejedno ne kužim optužbe da su to: “laži i bruka” – nigdje nije napisano cijela je Hrvatska pokrivena, bla bla. Nigdje nije napisano da je to najisplativiji internet u zemlji, ikad. I još gore u članku Hrvoje napiše: mislim da za većinu stvari nije potrebna tolika brzina. Nije nikakva laž da su brzine takve kakve jesu. Nije nikakva laž da ih se ponekad ne može ni iskoristiti do maxa. I nije nikakva laž da je pokrivenost optikom danas bolja nego prije par godina. I nije laž da ljudi zapravo ni ne znaju imaju li uvjete za nju dok to ne provjere. Kad su mi uvodili optiku rečeno mi je da je u zgradi u Osijeku na kraju Hrvatske bila provedena već četiri godine. Ja stanujem u toj zgradi 4 godine i pojma nisam imao o tome. Tako da stvarno ne znam o kakvim lažima i obmanama pričate. Nitko nije napisao da je svaki ćošak zemlje pokriven. I to što svaki ćošak zemlje nije pokriven ne znači da internet nije brz tamo gdje je pokriveno, i da su to laži.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 30.06.2021 - 16:27
    • Saren

      @Zoran Žalac, 30.06.2021 - 17:25

      Istina, pokrivenost optikom mozda jest bolja danas nego prije par godina. Ja zivim u ruralnom kraju RH, na 80 km od ZG-a i vjeruj mi Zorane da barem jednom na mjesec pogledam i T-Com i Iskon da vidim ima li optike, tako da mi se nece dogoditi da ono, ha nisam gledao pa nisam znao. Pratim itekako. Kada sam rekao lazi i bruka nisam mislio na Vas kao urednistvo, vec na T-Com, kompaniju s kojom sam u vise navrata imao nista doli losa i negativna iskustva. Pocevsi od cinjenice da su mi lagali 2 godine da ne mogu imati vise od 20 mbps-a, kada sam otisao Iskonu kojeg nazalost drze, vidi cuda – agentica mi je rekla da vec 5+ godina mi je dostupno na mojoj lokaciji 50mbps-a koje imam dan danas… Istina, nisam se dobro izrazio u misljenju te je ispalo da napadam Vas, opet kazem ne – napadam kompaniju koju prezirem iz dna duse kada pokusavaju prodavati maglu i tvrde kako je sve divno i bajno. I jos gore kada se treba ocekivati njihova milost, a glume mi da su pro-consumer kao, jer eto oni jelte ulazu i stalno grade. Vidjelo se vise nego ikad sva trulez u pandemiji i zasto je brz internet bitan. Da se razumijemo ne trazim gigabitnu vezu na svojoj lokaciji, bio bih ultra sretan da imam 100/100 samo da je na optici, ne na bakru kojeg da prostis svaki put prodrma lokalni bagerist kad ode kopat njivu ili jos bolje kada se uslijed nevremena prekine telefonska veza. U 2021-toj. Kako sam naveo u vise navrata grad do mene im se molio bukvalno da se provede optika, banda zakljuci da im smrdimo, a ima nas na kupu 16 tisuca odprilike. Da bi u cijelu pricu se na kraju probalo preko EU fondova i njihove love, da bi ovi iz T-coma zakljucili da ce bit izvodjaci radova. Kako da to nazovem drugo nego pokvarenost doticnih ? Opet ponavljam nema veze sa Vama, zao mi je ako ste pogresno to protumacili. No kako sam rekao, dokle god vidim njihove pricice iz bajke ala braca Grimm kako oni naporno rade ovdje i ondje ne cu imati milosti da ih ne prozovem.

  • Pararera

    29.06.2021 - 23:43

    100/50, Iskon, bez ugovora, 189kn/mj.
    Koliko vi plaćate?
    Smatram ovo okej brzinom za te novce. Za 20kn više bi imao 200/100.

    • Re4p3r

      @Pararera, 30.06.2021 - 07:28

      170kn/mj 150/15 kod A1, prijasnji bnet koaksijalni internet.

    • drazensi

      @Pararera, 30.06.2021 - 12:21

      200/100 135kn/mj. Magic optika Vž.

  • pleto

    30.06.2021 - 08:07

    Hrvoje jesi probalo gledat live cam, gole tetice u 8k, možda bi to slomilo gbitni net, lol

    • Hrvoje Smoljić

      @pleto, 30.06.2021 - 11:03

      Ne bi slomilo gigabitni internet, ali definitivno bi mene

  • vrbaZGB

    30.06.2021 - 09:56

    Brat već pola godine ima gigabitni A1, ja imam 200 Mbps preko A1 optike uz mogućnost povećanja na gigabit… Ok je reklamirati, ali onda naznačite da je plaćeni članak.

    • rokonja

      @vrbaZGB, 30.06.2021 - 10:56

      Živite od tih reklama, al onda onemogućite komentare jer nitko nas ne štiti od tih lopova i prodavanja magle.

    • Hrvoje Smoljić

      @rokonja, 30.06.2021 - 11:03

      Nitko nije rekao da je situacija idealna, da je takav internet dostupan svugdje, svima potreban ili da ga moraš kupiti. Ovo je bio jednostavan test koji je pokazao što se s njim može. Ako ja imam 50 Mbps, neću doć na članak o gigabitnom internetu i bacat ovakve komentare samo zato jer, eto, kod mene nije dostupan.

  • Lazy

    30.06.2021 - 12:40

    Bravo decki, odlican i ovaj i prosli clanak, kazem opet, zivim u centru i nemam ovaj pre dobar internet, al mi frend zivi na periferiji i ima to cudo od neta, al fakat je cudo, svaki put ostanem zatecen.

  • Dukie

    30.06.2021 - 15:29

    Lijepo od njih, daju sve, imaju sve, mozda i jesu skuplji al ok. Al kad trebas otic od njih….. Lakse se razvedes i rijesis stvari sa zenom nego sa njima.

    • Saren

      @Dukie, 30.06.2021 - 17:28

      Kao netko tko je na svojoj kozi davno isprobao kako izgledaju ugovori sa njima, raskidi istih i nabijanje racuna – slazem se 100%.

    • Lazy

      @Saren, 30.06.2021 - 21:59

      To je tru tru i nista osim tru,brijem da bi lakse od zene i troje djece otisao,kako kolega gore navodi, nego od njih, taj dio je toliko usran da moram psovati i ne zelim se sjecati brrrrr

    • Zoran Žalac

      @Dukie, 01.07.2021 - 16:09

      Išao sa starim nedavno odjavit telefon i internet koji više ne koristi. Pitali me samo hoće vam biti dovoljan promet mobilnog interneta. Ja kažem hoće, ako i ne bude znam gdje ću tražiti više GB. I tu je priča stala, nikakva otezanja ni ništa. Istina da je sve bilo bezbolno jer nije bio pod ugovorom, ali općenito je kod svih operatera slično kad si pod ugovornom obvezom. U stanu sam na A1 sam godinama i nikad se nisu udostojili ponuditi mi produženje ugovora po isteku, jedino što se udostoje jest povećati račun kad sve istekne. Nijedan operater nije svetac.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?