HCL.HR

Testirali smo najbrži internet u Hrvatskoj pa evo što je to i kako to zapravo radi

Hrvoje Smoljić 07.06.2021.   •   77 komentara


Nekoliko nas iz HCL-a dobilo je posebnu priliku testirati suludo brzi gigabitni internet HT-a pa ćemo vam ovih dana objaviti naša zapažanja i testove. Ali hajmo se prvo upoznati s time što je gigabitni internet i kakav hardver trebate imati da ga iskoristite.

Kroz posljednje desetljeće svjedočili smo strelovitom rastu korištenja raznih internetskih usluga, ali i njihove zahtjevnosti u smislu brzine i stabilnosti.

Nekada ste mogli sasvim solidno funkcionirati s brzinom od tek 10 Mbps, ali je danas prosječnom korisniku potrebno mnogo, mnogo više. Kombinacija skidanja raznog sadržaja, gaminga, streaminga u sve višim rezolucijama te sve većeg broja uređaja koji se spajaju na internet sposobna je na koljena baciti čak i sveti gral internetskog pristupa – optiku. Barem kada pričamo o onim početnim, standardnim paketima optike.

E pa nekoliko nas iz HCL-a dobilo je priliku testirati nešto izvan tih standardnih paketa. Točnije, Hrvatski Telekom nas je ususret lansiranju njihove nove usluge počastio ekskluzivnim testom interneta o kakvom većina gamera sanja – onim s brzinom od 1 gigabita u sekundi.

No, prije nego vam prenesemo svoja iskustva u svakodnevnom korištenju takvih suludih brzina, ja sam tu da vam ponešto kažem o tehničkom aspektu magije koja je gigabitni internet.

Jer sad kad je ta usluga dostupna i u Hrvatskoj mogli biste se upitati može li moje računalo ili mobitel uopće podržati takvu suludu brzinu?

Brzi odgovor je – vjerojatno može. Za duži, nastavite čitati.

Što je gigabitni internet?

Najjednostavnije rečeno, gigabitni internet podrazumijeva pristup internetskim uslugama s brzinom prijenosa do 1 gigabita u sekundi, odnosno 1000 megabita u sekundi. Neki od nas još miješaju bitove i bajtove pa ‘ajmo samo ukratko ponoviti osnovno informatičko gradivo.

Prvo, bit i bajt nisu isto. Jedan bajt ima osam bitova.

No da ne ulazimo dublje u tu matematiku, to vam znači da gigabitnim internetom možete skidati stvari brzinom od čak 125 megabajta u sekundi. Znači, netko vam je poslao video težak točno 125MB? Kakva slučajnost! Download će vam biti gotov doslovno za sekundu.

Optička mrežna infrastruktura HT-a već je nekoliko godina dostupna u Hrvatskoj i kroz godine se proširila izvan većih gradova. Ako ste među ekipom koja je do sada prešla na optiku, vjerojatno ste bili vrlo zadovoljni s početnom brzinom downloada od 100 Mbps. E pa gigabitni internet je 10 puta brži čak i od toga. Dapače, dosad najveća brzina optike koju je HT nudio bila je 500 Mbps. I to je brutalno, ali gigabitni internet je i dalje dvostruko brži.

Još 13 minuta downloada? Ma kriva procjena – bilo je to gotovo i brže.

Sad vjerojatno shvaćate zašto smo bili podosta uzbuđeni kad nas je HT pozvao da nam instaliraju ovo za mali test. Kad skidaš stvari ovakvom brzinom, to je skoro kao da samo kopiraš nešto s jednog hard diska na drugi.

No ne radi se samo o brzini, stvar je i u stabilnosti. Naime, gigabitni Internet također koristi optičku mrežu, koja je znatno stabilnija od bakra koji smo godinama koristili (ADSL/VDSL).

Takve brzine komercijalno su dostupne u relativno malenom broju zemalja svega nekoliko godina, ali je to svakako budućnost prema kojoj operateri ubrzano koračaju. Čak i ako vas gigabitni internet ne interesira, njegova šira primjena vjerojatno će značiti pad cijena internetskog pristupa u širem smislu, a naročito za pretplate s nižim brzinama.

A što mi je potrebno za gigabitni internet?

Specifično, brzina koja nam je isporučena u ovom testu je 1 Gbps za download i 500 Mbps za upload. Prvi i tvrdi preduvjet za isporuku takve usluge je da na vašoj lokaciji već postoji standardna optička infrastruktura. Ona se vrlo brzo širi po našoj zemlji i lako je moguće da već imate mogućnost prelaska na optiku, samo to ne znate.

To možete lako provjeriti na HT-ovim stranicama klikom ovdje – samo unesite svoju adresu.

Ostali preduvjeti su nešto mekši i vjerojatno ih zadovoljavate, a da toga niste niti svjesni.

Ako matična ploča vašeg PC-ja datira unatrag zadnjih 10-tak godina, šansa je da je vaša LAN ili mrežna kartica sposobna podnijeti gigabitni internet. To je u Windowsu 10 vrlo lako provjeriti u postavkama internetske veze gdje će takvi mrežni adapteri obično u imenu sadržavati kraticu GbE ili će eksplicitno navoditi kako su sposobni primati i odašiljati brzinu od 1 Gbps (1000 Mbps).

Naravno, to je relevantno samo u slučajevima spajanja mrežnim, odnosno LAN iliti ethernet kabelom koji bi vam inače trebao biti preferirani način pristupa internetu ukoliko želite iskoristiti maksimalni potencijal gigabitnog interneta.

Kada se spajate na gigabitni Internet LAN kabelom brzine su maksimalne.

No, kao i kod bilo kojeg drugog internetskog paketa, ovaj od 1 Gbps predstavlja maksimalnu brzinu koju možete očekivati. Najlakše je to usporediti s automobilima – ako vaš auto ima maksimalnu brzinu od 250 km/h, ne znači da ćete ga stalno voziti tom brzinom. Brzina od 1 Gbps je realno ostvariva samo na routeru, odnosno točki u kojoj ulazi u vaš dom. Nakon toga će se dijeliti između svih uređaja u vašem domu, a što je više klijenata aktivno, to je manja brzina (bandwidth) dostupna svakom od njih.

Sljedeće, vaš router i bežični pristup internetu. Za potrebe testiranja nama je dodijeljen Speed Port Smart 3 Router sposoban za istovremeni rad na dva različita frekvencijska pojasa (dual-band) – 2.4 GHz i 5 GHz. Ukratko, bez routera koji podržava frekvenciju od 5 Ghz-a, bežično se nećete niti približiti brzini od 1 Gbps budući da ruteri s isključivo 2.4 Ghz frekvencijom podržavaju maksimalno 150 Mbps-a.

Doduše, ovakve dual-band kombinacije zasada su optimalno rješenje budući da velika većina uređaja još uvijek koristi 2.4 Ghz frekvenciju koja usput ima veći domet, a i lakše prolazi kroz zidove.

No, kada pričamo o bežičnom spajanju, na umu treba imati još dvije stvari. Prva je da će i uz sve ostvarene preduvjete brzina uvelike ovisiti o samom uređaju s kojim se spajate. Wi-fi standardi u uređajima imaju određene atribute po kojima znate podržavaju li određeni frekvencijski pojas i kojom brzinom mogu prenositi podatke, gdje krovna brzina nije uvijek ona koju ćete ostvariti u realnom korištenju.

Većina mobilnih uređaja primjerice koristi Wi-Fi 5 s maksimalnom brzinom od oko 860 Mbps što je naravno nešto sporije od punog gigabita. Tek malen broj novijih, flagship uređaja koristi Wi-Fi 6 koji doseže realne brzine od 1 gigabita.

Ako se spajate na gigabitni Internet bežično, očekujte malo niže brzine ukoliko nemate najnoviji Wi-Fi hardver.

Svakako treba imati na umu kako ostvariva brzina za određenu aktivnost ovisi i o klijentu na kojeg se spajate, odnosno izvoru s kojeg skidate. Pristupate li usluzi ili web stranici koja nema gigabitnu vezu ili primjerice šaljete datoteku prijatelju, brzina prijenosa podataka bit će ona najslabije karike.

Treba li mi to u životu?

Promatrajući gigabitni internet kroz prizmu gamera, stvaraoca sadržaja i korisnika brojnih multimedijskih usluga, on je itekako isplativ, a ima čak potencijal potpuno promijeniti način na koji koristite internet.

Prije svega, tu je pouzdanost koja ide standardno uz prijenos podataka optikom. Bilo kakvi eksterni utjecaji poput vremenskih uvjeta, vlage, vatre ili drugih elektroničkih i radijskih signala gotovo da nemaju nikakav utjecaj na stabilnost optičke veze. Osim toga, za razliku od bakrenih žica (ADSL/VDSL) kod kojih je signal slabiji što ste dalje od izvora, optička veza je jednako stabilna i jaka neovisno o udaljenosti od izvora.

Ova dva problema su često glavni razlog zbog kojeg ste prije zvali tehničku podršku i žalili se „da nema interneta“ ili „internet mi je nestabilan, puca veza“. To je jednostavno tako s bakrom, a toga s optikom praktički nema. No istina je da vam za tu stabilnost ne treba gigabitni paket, dovoljno je da imate bilo koji paket optike.

Dakle, kad pričamo o toj ludoj novoj gigabitnoj optici, djeluje kao da se sve svodi na veću brzinu.

Da, to je Assassin’s Creed: Oddyssey, PC verzija koju vrtim na svom mobitelu kroz magiju cloud gaminga i gigabitnog interneta (više o tome kako to radi ispričat će vam kolege kasnije).

No kad pričamo o gamingu, ne radi se samo o brzini skidanja igara, već i najboljim mogućim latencijama, odnosno pingu u multiplayer mečevima. Kombinirajte to s činjenicom da je brzina toliko suluda da cijelo kućanstvo može istovremeno „ludovati“ sa skidanjem i streamingom dok vi uživate u CS:GO-u i dobit ćete jedno stvarno posebno, premium iskustvo.

Dapače, ono što je stvarno teško dočarati jednim člankom je kako ovakva brzina interneta promijeni vaše dnevne navike oko korištenja ne samo interneta, već i svog računala ili gaming konzole.

No više o takvim stvarima uz konkretne primjere pisat će vam moji kolege s HCL-a ovih dana. Ja odoh iz gušta skinuti 150GB težak Red Ded Redemption 2, pa ga obrisat i opet skinut. Čisto da vidim ako mogu sve to izvući ispod sat vremena. Još uvijek djeluje nerealno, ali matematika kaže da će mi trebat samo nekih 45 minuta.

Komentari (77)

 • Sackboy

  07.06.2021 - 19:58

  Uopće ne znam zašto sam pročitao članak kada optički internet postoji isto kao i PS5 i RTX 3xxx serija grafičkih… U centru Opatije nema još optike pa mogu misliti kako je drugdje iako sam sve zahtjeve ispunio prije više od godinu dana nitko mi se nije javio… Ni cjepiva nema iako se masovno laže o nekakvom cijepljenju (odbijen mi je zahtjev za cijepljenje) tako da ova optika je veći SF od Star Treka…

  • esse

   @Sackboy, 07.06.2021 - 20:23

   The show must go on…

  • WalwRafii

   @Sackboy, 07.06.2021 - 20:25

   Moja ulica u centru Zagreba ne podržava optiku. Otišao sam na faks ko sretan s nekim snom brzog interneta samo da bi me puknula po meni još nerealna stvarnost da moje mjesto od 1000 stanovnika ima brži internet od šireg centra glavnoga grada.

  • drpiga

   @Sackboy, 07.06.2021 - 21:36

   RUNE je dostupan kod nas u primorsko goranskoj županiji i vidim da je pokrivena cijela Opatija , samo puno ljudi ne zna za tu mogucnost. Osobno za 6 mjeseci kada mi istekne T-com ugovor se prebacujem kod njih. Dostupni operateri preko RUNE-a nisu nis posebno ali ako je brzina interneta nekom prioritet nisu za baciti. Koliko sam cuo od ljudi iz T-com-a optiku bi cekao makar 5 godina na svom podrucju (5 km od centra Rijeke) .

  • Sackboy

   @drpiga, 07.06.2021 - 21:57

   U rune sam se prijavio i popunio sve papire prije godinu dana i ništa… Da li znaš nekog da je preko tog rune dobio optiku?

  • drpiga

   @Sackboy, 07.06.2021 - 22:06

   Pa dosta njih koliko vidim na ovoj temi , naravno puno njih jos ceka ali probaj daviti nemas sta izgubiti i koliko vidim Opatija je u zelenoj zoni.

   https://forum.bug.hr/forum/topic/povezivanje-internet/rune-rural-network/268135.aspx

  • extronusl

   @Sackboy, 07.06.2021 - 21:39

   ma ne vrijedi ti predavati zahtjeve i te pm… jedino kako mozes dobiti optiku je da si pun ko brod pa da im platis da ti provuku (a rekao mi je kolega koji radi na tim projektima, covjek koji se isao da sebi provuce zapravo je morao platiti za cijelu ulicu)… tako da nacekat ces se ako ides “normalnim” putem

  • SonOfZeus

   @Sackboy, 08.06.2021 - 00:25

   Zanimljivo. Ja zvao doktoricu i tražio isključivo Phizer i zvala me sutradan da dođem dan poslije. Sad mi ide druga doza ovaj tjedan.

  • Saren

   @SonOfZeus, 08.06.2021 - 00:46

   Kod mene isto ko kod Sackboya. Odem u lokalnu ambulantu, kazem zelim Astru iskljucivo, sestra mi kaze – OK, obavijestit cemo Vas kad bude dostupna”. Da bi dobio isto ko Sackboy – odbijenac. Bez razloga ikakvoga.

  • funky0308

   @Sackboy, 08.06.2021 - 06:19

   Ma nema ni u veciem dijelu Osiieka i prihradskim naseljima. Ne radinse godinama apsolutno nista. Super, A1 i HT su najjaci operateri, ajmo malo uloziti konacno, 30 godina se ne siri mreza kako treba (o optici i dalje pricam)… stize 5g i ako se sada optika ne provuce sire od samog centra vecih gradova ocito nece nikada. 4g ili uskoro 5g ce izgleda ostati jedina mogucnost brzog interneta. Steta.. mobilni internet niie stabilan kao optika, ping je puno veci ali eto.. nemamo druge opcije.

  • moordrak

   @Sackboy, 08.06.2021 - 09:00

   Na lokaciji na kojoj sam prije živio, Kozala, ulica Ante Kovačića optički vod je povučen prije nešto manje od pet godina nakon opetovanih pritisaka brojnih stanovnika tog dijela grada. Predstavnik stanara je predao zahtjev HT-u i ovi su došli nakon doslovno par sati. Riječka šira okolica (Viškovo, Kastav, Drenova) su nedavno dobili optiku “na banderi” zahvaljujući EU poticajima. Zgrada u kojoj danas živim (na Podmurvicama) je također dobila optički priključak nakon što je predstavnik stanara zatražio isti. T-com, nekad VIP danas A1, Tele2 danas Telemach su isisali milijarde kuna iz naše zemlje ulažići minimalno u infrastrukturu. Gospodo draga, većina vas je punoljetna, imate moć izbora, aktivirajte se. Pitajte vaše loklane šerife što su poduzeli po pitanju brzog interneta. Nemojte čekati da to netko drugi napravi umjesto vas.

  • SanKa

   @Sackboy, 08.06.2021 - 09:08

   sta se laze o cijepljenju, sta pricas ti ?

  • Zoran Žalac

   @SanKa, 08.06.2021 - 09:43

   Ajmo ne ulazit u taj offtopic.

  • SanKa

   @Zoran Žalac, 08.06.2021 - 10:53

   k, sorry

 • cirezd

  07.06.2021 - 20:05

  Živim u Svetoj Nedelji i čudi me da mi imamo optiku a veći gradovi nemaju. Baš jučer sam predao zahtjev za gigabitnu vezu.

  • blacklist0907

   @cirezd, 07.06.2021 - 20:23

   Bez optike vec godinama imam 150 mbs i fakat je bio preporod tak da si mogu mislit koja je špica kad ti skida 1gbs

  • PsyBorG6of9

   @cirezd, 07.06.2021 - 20:54

   zahvali se xxy firmi koje se nalaze u potezu od zagreba do sv. ned 🙂

 • Sib3riX

  07.06.2021 - 20:20

  Promijenite naslov iz Hrvatske u Zagreb. Jer ta bajka da optika postoji u Hrvatskoj je laz. Optika je samo u Zagrebu a ostali gradovi do max 100mbps preko tcom-a.

  • Zoran Žalac

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 20:55

   Testiram iz Osijeka…

  • SonOfZeus

   @Zoran Žalac, 08.06.2021 - 00:26

   Dubrovnik još uvijek nema u debeloj većini grada.

  • svraka12_LIX

   @SonOfZeus, 08.06.2021 - 09:34

   Iskreno, ovo je totalno nepotrebno, ja imam 100 preko Wi Fi i 200 preko kabela i vise nego dovoljno je za sve. I meni se Read Dead 2 skine za manje od 2 sata otprilike tako da ovaj od gigabita je samo bespotrebni luksuz.

  • SonOfZeus

   @svraka12_LIX, 08.06.2021 - 11:47

   Ne tražim gigabit. I sa 100 mbits bi bio poprilično zadovoljan. Trenutno imam… 15.

  • Sib3riX

   @Zoran Žalac, 08.06.2021 - 20:44

   Svaka cast ako je tako. To mozda di koja ulica ima tu optiku ali daleko smo mi od pokrivenosti optikom za HR. Tek tamo 2025 ce drugi gradovi imat

  • RickBarry

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 21:05

   U Istri imaju optiku, bar sam tako čuo

  • Sveb

   @RickBarry, 07.06.2021 - 21:40

   Iz Umaga sam, imamo optiku ali ne po cijelom gradu. Postoji i gigabitna opcija ali ja imam 200 mbit-a i zaista je dovoljno za cijelu obitelj.

  • Lionhazard504

   @Sveb, 08.06.2021 - 09:35

   I ja smo isto iz Umaga, u kojem dijelu živiš, jer ja sam se tek nedavno prebacio na Istranet, A1 je jako užasan bio, u Špinelu provukli optički tek prije pola godine, sada radi besprijekorno. A1 nikad više, a o Telemachu da ne govorim tek.

  • Josip1611

   @RickBarry, 08.06.2021 - 13:10

   Pula ima optiku, makar je ja imam 🙂

  • The_Miks

   @RickBarry, 08.06.2021 - 19:14

   Imamo, ali je pokrivenost i dalje relativno mala.

  • Dajsikeks

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 21:59

   Živim u zagrebu moguti reći, ni tu nema

  • Hadvar

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 22:03

   Zagreb here. Kod mene u kvartu nema ni o od optike a 10 min sam od centra tramvajem.

  • andjel

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 22:30

   u donji grad/centar Zagreba dolazi u travnju 2022

  • r3voken

   @andjel, 08.06.2021 - 00:53

   To mi je čudno kako centar nema dok ja u Sesvetama imam do 1gbps opciju

  • StricekRizloliz

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 22:31

   Kod mene u Daruvaru Pro Ping iz Pitomače provukao optiku po gradu, kod žene u Španskom Tcom

  • Strahinja Radonjic

   @Sib3riX, 07.06.2021 - 23:24

   Isto i Srbija….

  • Sniker

   @Sib3riX, 08.06.2021 - 11:26

   Rovinj ima 1Gbit prije optrilike mjesec dana..

  • pleto

   @Sib3riX, 08.06.2021 - 12:13

   Ja sam korisnik optike 7 godina, pozdrav iz Vinkovaca.

 • Vanesa

  07.06.2021 - 20:22

  Hahaha ovo je neka šala, zar u Hrvatskoj ovo postoji? Kod mene jedva šljaka onih 10Mbps naravno od 10 dobijem 7 Mbps, pa koristim Homebox da bih mogla koliko toliko uživati u internetu.

  • Hadvar

   @Vanesa, 07.06.2021 - 22:04

   to ti ovisi o udaljenosti od stanice.. Nebus nikad imal drito 10 mbps. Jedino ak se preselis u sobu sa serverima. ja placam 50 mbps, a dobijam 42 mbps.

 • lepiakadodo

  07.06.2021 - 20:23

  Optiku je u zgu vukao optima telekom (kupili su ih) pa su propali. Lud projekt za ono doba. Sad je optika super povoljna al opet freba junprovuc. Ima ZG-PLOMIN odlicnu trasu optike ispod pruge vlaka, al se ne koristi. HEP (toplinarstvo) ne da! Njihova je, a koncesija je ubitacno skupa. Lakse provuc svoje. Noviji kvartovi u zgu imaju, ko ce vuc optiku u opatiju za 3 covjeka? Al za par godina, bit ce za svakoga na kile

 • Saren

  07.06.2021 - 20:34

  Lijepo i drago mi je zbog Vas i urednistva i super da ste uspjeli imati priliku ovo iskoristi i probati. Medjutim ovo su sta se mene tice bajke za ostatak RH. Godinama slusam o T-lopovlikumu i njihovim lazima (i zelim im sve najgore) o tome kako poboljsavaju infrastrukturu u svakom kutu drzave i jelte radi oni, ubijaju se jadni od posla. Dosla korona, pa od kada su ljudi primorani raditi od doma, se konacno vidi svaka rupa u njihovoj supljoj prici i ne samo kod njih, masu toga. 2017-te grad blizu mene se molio da prakticki plate i ovi im provuku optiku, lazovi pokvareni prvo napravili izvid pa zakljucili da im grad i 3 okolne opcine sa totalno 16 tisuca stanovnika smrde i “nama to nije isplativo”. Da bi na kraju grad sa tadasnjom garniturom povukao lovu iz EU i obecao kao nositelj projekta izgradnju optike, evo magicno T-Lazikova nazad da grade taj projekt. Godine prolaze, od optike i projekta, EU novca – nista. Ovo nije SF vise oko izgradnje optike u mom kraju, a blizu smo glavnog grada, ovo su bajke pustinjaka sa bunikom u zubima i teskim koristenjem opijata svakodnevno. Nemam nade vise uopce, a kako sam jednom rekao, optiku cu vidjeti tamo 2900-te. Pardon ni moji sukun sukun unuci je nece vidjeti.

 • Nightyx

  07.06.2021 - 21:08

  Daleko smo mi od optike, optika je prisutna samo u glavnim ulicama vecih gradova, ja zivim u sirem centru osijeka i optike nema ni na vidiku, infrastruktura iste presporo napreduje i proci ce jos godine i godine da vise ljudi moze to koristiti, t-com je failo!

  • Economist

   @Nightyx, 07.06.2021 - 21:21

   Ne mora biti, ja živim na periferiji Varaždina i imam optiku (200 Mbps, imaju pakete i sa 500 Mbps i 1 Gbps). Jako puno toga ovisi i o lokalnoj vlasti, tj. koliko je sposobna i voljna izvlačiti EU sredstva.

   Rodom sam iz Slavonije i hrpa jako malih okolnih mjesta oko Vukovara ima optiku koja je dobivena preko EU fondova, čudom se čudim tome svemu.

  • zlakob

   @Economist, 09.06.2021 - 23:43

   Je da.. Mozda slavonska sela gdje nije na vlasti KRADEZE haha.. Ko mene u mjestu se samo betoniraju kojekakve pizdarije, a ono sto valja i sto je potrebno ni na vidiku. Ista prica i sa optikom, vidit cemo ju – nikad.

  • Trenk

   @Nightyx, 08.06.2021 - 14:28

   Zanimljivo jer u Tenji je A1 provukao optiku prije godinu-dvije.

 • Blood Raven

  07.06.2021 - 21:28

  Jebate kod mene u Petrinji nema ni bakra, a kamoli optike lol ….

 • tylerogg

  07.06.2021 - 21:29

  Neznam dali to ima kakve veze sa pvp igrama,ja imam smece od btneta na 86mbps.Vidio sam da vecina gamera u drugim drzavama ima 10x brzi net al mi nije jasno kako ce se to odraziti u borbi 1 na 1…

  • Hadvar

   @tylerogg, 07.06.2021 - 22:06

   neprimjetno. Daje neku mini prednost ali u sustini, sve je skill. Ak je protivnik banana igrac, ni 1 ms latencije mu nece pomoci.

  • ImeiPrezime

   @tylerogg, 07.06.2021 - 22:59

   Smece? Da mi je 86 mbps preporodio bi se.

  • tylerogg

   @ImeiPrezime, 08.06.2021 - 10:20

   Skidanje igre od 100gb zna potrajati i do 3 sata dok kod drugih skine za manje od 1h..

  • ImeiPrezime

   @tylerogg, 08.06.2021 - 11:13

   20ak sati u mene 🙁

  • tylerogg

   @ImeiPrezime, 08.06.2021 - 11:59

   To je uzas u danasnje vrijeme,promijeni firmu ako si u mogucnosti uzmi t-com.Takve sprdnje od neta su se rabile prije 10 god.Danas bi trebalo barem sve biti napredno i brzo.

 • Dajsikeks

  07.06.2021 - 22:03

  Doslovce dio naselja preko ceste ima (bar po facebook postu iz 2018 i stranicama a1 piše) imaju optiku ni škola nije uključena u tome a kamo li ja

 • Motor City Bengals

  07.06.2021 - 22:51

  Xfinity u Americi reklamira 2 Gbps internet.

 • MaximCroGamer

  07.06.2021 - 23:01

  Veselim se na jesen mi zgrada dobiva optiku ali od a1.

 • Indigo83

  08.06.2021 - 01:15

  Kakva optika,autor teksta zvuči ko HR političari…daj me nemoj j…t

 • so_random

  08.06.2021 - 04:32

  Ja sam na A1 3g pokucnom smeću i sretan sam ako uopce radi. Ako ima vi se od 10mbita avion

 • Cracked

  08.06.2021 - 06:51

  Kod ove usluge morati cete koristiti opremu od HT-ea koja znamo svi nije nesto.Tako tko god koristi svoj router sa pppoe konekcijom na ovoj usluzi ce ga moci spremiti posto modem od HT-ea na ovoj usluzi ne radi u bridge modu.

  • moordrak

   @Cracked, 08.06.2021 - 10:56

   A što će ti bridge mode uopće? Ne kužim? Prihvat optike ide na mediakonverter, ovaj se UTP-om se kači na WAN port rutera. Dalje ruter distribuira izlaz na net preko standardnog NAT-a. Da, ruter mora imati WAN ulaz ili jedan od portova mora biti konfiguriran u drugom vlanu. Ovo može biti potencijalni sigurnosni poroblem, a stariji DSL ruteri u pravilu nisu imali klasični WAN port zato ih HT mijenja. Bridge je bio zanimljiv kada si imao konverziju sa bakra na LAN jer se radilo o modemu kojeg nisi mogao zaobići. Sada imaš LAN izlaz na mediakonverteru i dalje sa njim radiš što te volja (recimo nabaviš si Mikrotik i sam skonfaš npr. port forwarding kako ti paše)

 • Metalni

  08.06.2021 - 08:05

  Mojih 12/0,7 crkavaju od smijeha…

 • Lazy

  08.06.2021 - 09:57

  Znaci zivim 10 min od centra i imam najvise 50 mbps, i to stabilnih uvijek,dok moja ekipa na periferiji njih 4orica bar sto ja znam imaju 500mbs, optikica na njajace i to vec, ako se ne varam 3 godine…iskreno 50 je malo malo,bar 100 i bilo bi taman.

 • GTA222

  08.06.2021 - 10:36

  Ja sam u Brodu nedavno dobio optiku al sad kad sam gledo piše mi da je 500mbit na onoj karti pokrivenosti.

 • moordrak

  08.06.2021 - 10:58

  Ajd lijepo. A quanto costa questa pizdarija? Trebam prodat lijevi bubreg ili?

 • pleto

  08.06.2021 - 12:10

  LoL imam gigabitni internet već neko vrijeme, a ne živim u nekom od većih gradova, pa mi je čudno da se ljudi žale iz većih sredina da nemaju još ni optiku, ja optiku imam otprilike 7 godina a zadnje 2 godine sam koristio 500 mbit-ni. Ovo skidanje igara sa steama odma mogu reći da ne radi ni približno brzo koliko bi moglo, nikad se ne skida maksimalnom brzinom a na epicovom launcheru je još i gore(sretan si kad skida 25 megaBAJTA u sekudi). Mogli ste u članku isprobat skidat preko PS storea ili pokušat izmjerit maksimalnu brzinu skidanja na PS5 ali ne morate jer ni tamo ne bude nikad maksimalna kolika bi trebala biti, pogotovo upload kad mjeriš na ps5 često varira od dana do dana, jedan dan je 200 mbit-a, drugi dan je 5, treći dan je 20 mbit-a. Ne znam zašto se to usporava, da li to ide preko sony-evih nekih servera (svi ti podatci) pa oni provjeravaju nešta i tako usporavaju promet, ne razumijem se tolko pa neću govorit ali činjenica je da nisam ni jednom izmjerio maksimalnu brzinu uploada koja mi je 500mbit/s, što se downloada tiče on bude OK, oko 850-1000 mbit/s što mi je prihvatljivo, čak mi češće bude blizu gornje granice, al zato upload katastrofa.

  • Dajsikeks

   @pleto, 08.06.2021 - 13:24

   može biti do servera (u opciji steam-a možeš promijeniti) ili do CPU-a (ne znam koji imaš), jel u isto vrijeme skida i raspakirava fileove

  • pleto

   @Dajsikeks, 08.06.2021 - 13:52

   Nije do CPU-a, jedino ako s raspakiravanjem ne ubija HDD jer nemam SSD. Komp sam nadogradio cijeli prije malo više od godinu jedino stao stari HDD. Kad skidam bilo šta sa torrenta onda skida max brzinom ili s neke stranice. A drugo pitanje je onda zašto upload na ps4 i ps5 variraju, recimo kad uploadaš clip na youtube furi maks brzinom skoro a kad staviš da testira brzinu neta pokaže ti svaki put drugačije, nekad brzine budu ok nekad katastrofa(uploada). Igram apex na konzoli događa mi se stalno da me ubiju iza covera ili da mi izgleda ko da je lik opucao 2 metka u mene i srušio me a kad poslije pogledam kolko me puta pogodio vidi se da sam lag-ao jer me lik pogodi s 6-7 ili više metaka. Znao sam onda odma testirat brzinu neta na konzoli i upload uvijek bude jako nizak i nestabilan. Jednom sam uploadao na youtube klip da kolegi s kojim igram apex pokažem kako me neki lik ubio iza ugla zgrade, na klipu se baš vidjelo ja odem iza ugla i ne vidim njega on još puca i skida mi health dok me ne sruši, presmiješno.

  • moordrak

   @pleto, 08.06.2021 - 19:17

   bandwith throttling na djelu. U današnje vrijeme, nužan jer se koristi se u svrhu sprječavanja zagušenja bandwitha. To se radi na razini ISP-a. Obični korisnik “sitnog grla” ne bi trebao primjetiti nikakvo usporavanje no vi sa gigabitnom cuclom imate veće prohtjeve pa se “ventil” često zavrće. Ne bi vjerovao, ali najveći gutači bandwitha nisu torrenti ( ISPovi već odavno limitiraju p2p protokole) nego razno-razne streaming platforme poput YouTubea, Netflixa i sličnih. Možda nisi primijetio, ali jubitubi u zadnjih pola godine rijetko kada ponudi video više kvalitete defaultno. Ista stvar je sa PSNom . Sony ima podosta zakupljenih kapaciteta ali kada se okači kritična masa korisnika, brzina pada. Najčešće u nekim vršnim satima ( od 5 popodne do negdje ponoći) Probaj u 3 ujutro radnim danom. Pasa nema u to doba. Inače, ovo što ti opisuješ kod igara je simptom loše mrežne opreme. Negdje te nešto žestoko guši jer se proc rutera ili switcha vjerojatno zabije u nebesa. Na tako velikim brzinama kineska soho oprema je, pardon na izrazu, zakurac. Niti je možeš kontrolirati niti je možeš konfigurirati. Još detalj, ako ti je zagušen upload, brzina downloada također drastično pada. Torrenti znaju napraviti dar-mar na lokalnoj mreži ili ako recimo netko uploada na YouTube dok se ti igraš. Windowsi imaju neki vid qos-a ali oni neznanju da ti na mreži imaš još uređaja osim Windowsa pa sišu maksimalno. Inače, upravljanje prometom bi trebao odrađivati tvoj lokalni ruter. Profesionalna oprema zato ima svoju cijenu. Upravljivi switchewi i ozbiljniji ruteri općenito imaju veću cijenu od klasičnih kućnih igračaka. Mikrotik oprema je izuzetno kvalitetna i konfigurabilna, prihvatljiva cijenom ali možda zeru overkill ako ne želiš naučiti nešto novo 🙂 Moj prvi izbor je, naravno, Cisco ali to je kategorija za sebe.

  • pleto

   @moordrak, 09.06.2021 - 09:07

   Ma na PC-u kad mjeriš brzinu na speedtestu bude maksimalna, ruter se dobije novi čim se prebacuješ na gigabitni net (ja sam prešao s T-coma na A1), na steamu i epicu nikad ne skida maksimalno ili možda zbog zagušenosti njihove strane ili što raspakirava odma pa guši moj HDD. Na Sonyu skida maksimalnom brzinom ili blizu maksimalne. Nije do rutera jer ako odem na komp i uploadam nešto uploada se max brzinom. Na sonyu brzo uploada kad uploadaš na youtube ili tako nešt ali čim mjeriš brzinu na onom njihovom testu upload opada drastično i u pojedinim igrama se osjeti lag dosta često(samo na PS4 i PS5, na pc-u nisam primjetio al tamo ni ne igram baš puno) i onda kad testiram brzinu vidim da upload pati a download ne, npr. bude 750mbit/s download, a 5 upload ali naravne ne uvijek, nekad bude i normalno.

  • moordrak

   @pleto, 09.06.2021 - 12:37

   Relativno visoke brzine preuzimanja otvaraju set potpuno drugačijih problema. Tek onda vidiš sa kakvom opremom raspolažeš 🙂 PSN je takav, mušičav. Nema tu pomoći. Onaj mjerač brzine u plejki meni nikada nije radio kako spada, uvijek je bio negdje neki čep ali svi servisi su uredno radili. Čak i Now mi radi odlično. Mislim da cijeli komunikacijski backbone u hrvatskoj nije spreman za skok na gigabit po glavi stanovnika ali otom potom. Nema ništa loše u tome da korisnici vade mast operaterima…

  • pleto

   @moordrak, 10.06.2021 - 07:40

   Da baš to, PSN je mušićav, izmjeriš dvaput u razmaku od 20 sekundi i dobiješ potpuno drukčije rezultate. Infrastruktura sigurno nije spremna za skog na gigabit zato i uvode malo po malo, grad po grad, ulicu po ulicu. Moja strana ulice je imala optiku nekoliko godina prije suprotne strane ulice tj, ja sam imao a susjed preko puta nije. Kod mene u lici je prvo prošao T-com s optikom i onda nakon par godina A1 kopali ponovno, svako provukao svoj kabal, sva sreća pa nemamo 5-6 operatera….

 • 0zra

  08.06.2021 - 13:23

  HT hahahaha… dokm sam studira je bija oglas u SCu da traze ljude za tehnicku podrsku – ja se prijavim kad ono paravan za tele prodaju. Racunam aj probat cu, sta me kosta. U cca pola slucajeva kad zoves ljude da im nesto ponudis ti j**u mater jer uredno placaju HTu a nemaju nikakvu uslugu (i moji su kod HT, bar jednom godisnje bi ostali bez neta na misec dana – podrska nikakva). A da ne govorim o ljudima, ne znam opcenito al ovi (nadredjeni) u teleprodaji su teska g*vna – doslovno bi senilnoj babi sa 1000kn penizje uvalili sve zivo i nezivo za 500kn mjesecno. Kako je reka @Saren “zelim im sve najgore” XD

 • Strange Man

  08.06.2021 - 14:13

  Živim odmah do mora, gdje je krcato turista svake godine. Optike nema kao i ostatak Hrvatske to je postala velika bajka. Stranci nam se smiju i ne mogu vjerovati kako loš i spor Internet imamo.😂

  • Saren

   @Strange Man, 08.06.2021 - 14:52

   Nazalost. Svud bakar koji je postavljen od doba Atile Huna. Ali bitno da ova lazovska banda jel “investira i gradi optiku”.

 • PppPP

  08.06.2021 - 15:23

  znači idem unijet svoju adresu na ht i kliknem botun – apsolutno ništa se ne događa hahah

 • Haki

  08.06.2021 - 17:56

  Moj dio grada je trebao dobiti optiku u 9 mjesecu 2020, pa onda 5 mjesec 2021, sada zadnje je 9 mjesec 2021. Genijalno, a o cijenama i usporedbama sa drugim zemljama necu ni pricati, sve znate.

 • Sektallica

  09.06.2021 - 16:03

  Od sony shillova do HT shillova.Tezak je hljeb vas uhljeba i neradnika.

 • kaurazmaj23

  12.06.2021 - 17:48

  Znači ta se brzina ne može postići preko klasičnih 2,4Ghz več je potreban ruter s 5Ghz frekvencijom (5G). 5G tehnologija u moj dom neče uči, kao ni cjepivo i ostala sranja bez kojih se itekako u životu može. Stoka it T-Coma mi je instalirala več takav ruter uz izgovor da ne montiraju više 4G rutere. Mada znam čemu ovo sve vodi i manualno gasim 5Ghz frekvenciju na ruteru. Ja sam još uvijek zadovoljan s 2,4 Ghz. Blago mozgu tko ga ima. Tele kad vidi šarena vrata kaže vauuuuu. Bez obzira što je tele i spržen mu mozak. Vauuuu!

 • Tenkiyo

  20.11.2021 - 21:58

  Ja koristim A1 internet nikada lošiji nije bio dok nismo prešli na A1. Ne znam zašto. Imam 4mbps download i 0.50 upload treba mi nekad do nekoliko dana da instaliram nešto. Jeli to do mene ili do A1 ako netko može pomoć molio bih vas? Da mogu reći svojima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?