HCL.HR

Testirali smo kako izgleda budućnost ultra-brzog skidanja igara i niskog pinga

Žarko Ćurić 17.06.2021.   •   38 komentara


Kao što znate, dobili smo na test gigabitni internet Hrvatskog Telekoma i očekivao sam sulude brzine downloada, ali ne i da ću postat bolji u Fifi zbog toga.

Već ste možda vidjeli, kroz članak kolege Hrvoja, da smo ovih dana dobili posebnu priliku testirati gigabitnu optiku HT-a. Hrvoje vam je u svom članku za početak objasnio neke tehničke osnove – što je to optika, koje su prednosti iste i kakve uređaje trebate da iskoristite punu čar optičke mreže.

Nakon objave tog članka vidjeli smo i da su mnogi od vas frustrirano komentirali da im optika nije dostupa pa ćemo ponoviti – kliknite ovdje, unesite svoju adresu i provjerite opet.

Ozbiljno, HT-ova mreža se dosta proširila kroz posljednjih nekoliko godina i znamo za nekoliko slučajeva gdje su se ljudi iznenadili čuti da im je sada dostupna, a prije par mjeseci nije bila. Naravno, moguće je da još nije došla do vas, ali hej – strpljen spašen, držimo vam fige.

E sad, budući da sam i ja imao čast da testiram tu najluđu i najbržu gigabitnu optiku HT-a, htio sam vam još jednim člankom pomoći da uvidite što takva brzina zapravo omogućuje iz gamerske perspektive. Jer lako je odmahnuti rukom i reći „ma to je smo brže skidanje i uploadanje“, ali interesantno je koliko mi je takva brzina pristupa internetu zapravo promijenila neke (gamerske) navike.

SKIDANJE IGARA KAO DA IH KOPIRAŠ S HARDA

Prvo mjesto na kojem ćete primijetiti čari ove giga brzine je prilikom skidanja modernih igara koje su sve veće i veće gigabajtaže. Mislim, koliko puta ste se našli u situaciji da lunjate svojom listom igara i ugledate neku igru koju bi baš tog trenutka htjeli zaigrati, ali odustanete jer bi download trajao predugo? Ja isto. Mnogo puta. To je dobar dio razloga zašto imam masivan backlog neodigranih igara kupljenih na raznoraznim online rasprodajama.

No uz gigabitni internet ovo stvarno postaje problem prošlost. Preuzimanja koja su se prije mjerila u satima, ako ne i danima, sada se mjere u minutama. Primjera radi, igre od 50-ak GB bit će spremne za igranje za manje od 10 minuta. I ovo će vam sigurno promijeniti pristup skidanju igara, barem je kod mene bio takav slučaj.

Ponekad jednostavno imaš samo sat ili dva za gaming i ako ti igra u tom trenutnku nije skinuta – igrat ćeš nešto što ti je već skinuto. Uz gigabitnu optiku, koja može skidati do 125 megabajta u sekundi, ne morate više razmišljati tako.

Evo jedne anegdote. U prvom tjednu testiranja ove optike Igor mi je poslao kôd najnovije PlayStation 5 igre koju sam trebao recenzirati. Kao i brdo puta do tada, unio sam kôd i stavio odmah da se skida. Čisto zbog navike od prije, prebacio sam konzolu u rest mode jer mi je do tada bilo prirodno da se igre skidaju po par sati. Otišao sam do radnog stola, otklopio laptop i krenuo kucati lozinku kada mi je na mobitel stigla notifikacija. Okrećem mobitel i ne vjerujem svojim očima – dobio sam notifikaciju od službene PlayStation aplikacije da se igra skinula. Vraćam se odmah nazad do konzole, palim je i vidi vraga – igra stvarno skinuta! I onda pitam sam sebe što sam konzolu stavljao uopće u rest mode, mogao sam pričekati tih par minuta.

O takvim promjenama (gamerskih) navika vam pričam.

Počeo sam skidati i brisati igre od nekoliko gigabajta kao da se radi o aplikacijama za mobitel, a ne ozbiljnim igrama za konzole.

Zapravo, evo vam još jedne usporedbe. Znate kako na mobitelu skidate aplikacije bez previše razmišljanja o tome? Ono, skinete jednu aplikaciju samo da je isprobate pa je onda obrišete i skinete neku drugu? Uz gigabitnu optiku tako sam se počeo ponašati s ogromnim igrama za konzole i PC. Skidao sam neke stare igre od 20 GB u par minuta, samo da ih se malo prisjetim. I onda obrisao. Jer lako ih skinem opet.

Osim toga, koliko puta ste do sada uključili PC ili konzolu da zaigrate svoj omiljeni multiplayer naslov nakon čega bi vas dočekala poruka o nekakvom updateu teškom 5 do 10 GB-a? Prije je to automatski značilo da vas čeka barem pola sata popunjavanja vremena i frustracija dok vas prijatelji čekaju u partyju. S gigabitnim internetom takav update ćete skinuti za par minuta.

Naravno, fokus ovog članka mi je na downloadu igara, ali imajte na umu da uz gigabitnu optiku dobivate i 500 Mbps brzinu uploada što je i više nego dovoljno za podići kakav stream u 4K kvaliteti ako poželite.

GIGABITNA OPTIKA JE PREBRZA ZA STEAM I EKIPU?

Ono što me malo iznenadilo prilikom ovog testa je da mi se činilo kao da je brzina gigabitnog interneta toliko brza da servisi poput PlayStationa, Xboxa ili Steama ne uspiju iskoristiti puni potencijal ove brzine. Tako se barem čini, jer brzina downloada nije uvijek konstantna od servisa do servisa. Primjerice, na Steamu sam u prosjeku vidio brzine od oko 850 Mbps, iako je to znalo pasti do 600 Mbps na momente, kao i popeti se preko 900 Mbps u drugim trenucima.

Da se razumijemo, unatoč svemu tome, i dalje pričamo o skidanju igara u minutama, a ne satima. Samo nemojte baš očekivati konstantnu maksimalnu brzinu od 1 gigabita za takve downloade.

SSD PLAYSTATIONA 5 ODJEDNOM IMA DOVOLJNO PROSTORA?

Budući da sam već spomenuo igranje na PlayStationu 5, jedno od čestih pitanja koje se povlačilo uz tu konzolu je kapacitet diska. Možda i znate da smo u međuvremenu dobili službenu podršku za eksterne diskove na PS5, no s istih možemo samo prebacivati igre na glavni disk, ne i pokretati igre s njih, a podrška za nove super brze SSD-ove za nadogradnju još ne postoji.

No kad malo razmisliš – uz gigabitni internet i sve to postaje gotovo nebitno. Jer preuzimanje igara je brzo skoro kao i prebacivanje s eksternog diska na interni. Tako da sada nemam više tjeskobu da izbrišem nešto s SSD-a, jer znam da ću istu igru preuzeti za 10-20 minuta kada mi se opet bude igrala.

U zaista idealnim uvjetima uz ovakvu brzinu interneta igru od 150 GB skinete za 22 minute. Ipak, kada u obzir uzmemo da vjerojatno niste jedini spojeni na kućnu mrežu te ubacimo u računicu da poslužitelj s kojeg skidate možda nije na vrhuncu zadatka – očekujte čekati oko pola sata za takav download. Usporedbe radi, na ADSL-u s brzinom od visokih 50 Mbps trebalo bi vam oko 8 sati za istu stvar.

NIJE SVE U BRZINI SKIDANJA

Gameri će ovo već znati, ali brzine downloada i uploada nisu najvažnije za kvalitetno multiplayer napucavanje. Bilo da pucate metke, lasere ili lopte po golovima – važniji je ping.

No bacimo se najprije na to što je ping. Kad pričamo o gamingu, ping je brojka izražena u milisekundama koja nam pomaže ilustrirati koliko brzo naš PC ili konzola komunicira sa serverom igre koju igramo.

Ovo je prilično važno u online igrama. Jer što je niži ping to manje kasnimo za domaćinom online meča, odnosno serverom i brže dobivamo povratnu informaciju. Jer svako pomicanje lika, ispaljeni metak ili ispucana lopta se šalju preko mreže do servera. Uz niži ping naše reakcije u igri mogu biti brže i mogu činiti bitnu prevagu na virtualnom bojištu, pogotovo ako naginjete kompetitivnoj sceni.

Kroz godine smo se nekako naučili tolerirati igranje uz pingove koji variraju od 50 do 150 milisekundi. To naravno nije baš idealno i ako je blizu 100ms ili čak više od toga, dobre su šanse da ćete izgubiti taj meč. Pogotovo ako igrate nešto brzo kao FPS igru, a protivnici imaju bolji ping.

ŠTO JE DOBAR PING?

Kaže se obično da je dobar ping za online gaming negdje između 20 i 50 milisekundi. Na „bakru“ iliti ADSL i VDSL konekcijama takve pingove možete očekivati samo u idealnim uvjetima kod igara koje imaju servere blizu vaše lokacije pa vaš signal radi manje „skokova“ do servera. No ako ste ikad igrali išta online znate i sami da u praksi nećete baš često vidjeti ping ispod 50 na bakru. Da se razumijemo, ping od 100ms i nije neki problem ako igrate nešto kao Hearthstone, ali u igri poput CS-a je to već praktički neigrivo.

Na optici je sve to drugačije. Manje skokova do servera, brža i pouzdanija konekcija i voila – ping na optičkom internetu može vam biti i ispod 20 milisekundi u nekim slučajevima. To naravno ovisi o samoj igri i lokaciji servera pa je teško dati konkretnu brojku za sve slučajeve, ali kroz par mojih testova koje otprilike potvrđuje i stranica gameserverping.com, vidjeli smo pingove u popularnijim online igrama u rangu od niskih 18 do maksimalno 30 milisekundi.

Testirali smo kratko i razliku između HT-ove gigabitne optike i njihovog slabijeg paketa optike brzine 200/100 i razlika je vidljiva. Slabiji paket imao je u prosjeku ping viši za 1-6 milisekundi, ovisno o igri i samim serverima. Dakle, sâm prelazak na optiku osigurat će vam niži ping, ali gigabitni paket je tu ipak kralj – ako ste uopće sumnjali. Naravno, sve je testirano s LAN kabelom iz routera spojenim na PC, odnosno konzolu.

I moram vam reći, nakon što sam se kroz godine i godine gaminga na bakru navikao igrati s višim pingom, ovo smanjenje pinga uz gigabitni internet stvarno se odrazilo i na rezultatima u multiplayeru.

I DALJE NISAM PRO U FIFI, ALI NEKAKO MI JE KRENULO

Osobno znam s vremena na vrijeme upaliti FIFA-u i odigrati koji meč online. Nisam neki profesionalac, ali volim odigrati koji kompetitivni meč pa čak i sudjelovati na raznim FIFA turnirima. Jedna od najvećih stvari koje su mi utjecale na izvedbu je bio baš ping. S obzirom da sam svoju virtualnu nogometnu karijeru započeo lokalno, igrajući pred TV-om s kolegama na poslu, bilo je prilično razočaravajuće iskustvo takmičenja online kada vam je ping visok.

No jednom kada sam isprobao FIFA-u sa smanjenim pingom kojeg sam dobio s gigabitnim internetom, stvarno sam se oduševio. Mozak mi se nekako već navikao tolerirati tu jednu razinu laga tijekom igre, a sada laga odjednom nije bilo… ili ga je bilo znatno manje. Ukratko, napokon mogu odraditi koji bicikl s igračem i predriblati protivnika bez straha da će me internet možda nekako spriječiti u tome. Naravno, i dalje djelomično ovisite i o protivničkom internetu, no utakmice se nikada nisu osjećale bliže onom kauč-iskustvu kojeg ste doživjeli s prijateljima. Jasno je vidljiv napredak, kako na samoj prezentaciji na terenu, tako i po rezultatima koje ostvarujem nakon prelaska na novi internet.

Da se razumijemo, i dalje nisam ni blizu profesionalaca, ali sam se popeo dvije divizije nakon prelaska na novi internet. Nije loše.

Uzeo sam sada Fifu za primjer, ali naravno da nećete ovo osjetiti samo u nogometnim simulacijama. Pokrenite bilo koju mrežnu pucačinu i zaboravite na metke sa zakašnjenjem i one situacije kad vas netko ubije iza ugla, a vi ga još niste ni vidjeli. Odigrajte neku online borilačku igru i odradite taj combo koji ste željeli iz prve. Odgovorno tvrdim da će vam razina frustracija smanjiti prilikom igranja kompetitivnih stvari kada s bakra pređete na optiku. Još ako je gigabitna… uf!

Zapravo, jedini problem koji se može izroditi iz svega toga je da se više ne možete izvući “na loš internet”.

Nadam se da sam vam uspio prenijeti što vas je zanimalo oko brzine skidanja i pinga s ovakvim internetom. Uskoro očekujte još jedan članak od drugih kolega koji su sudjelovali u ovom posebnom testu HT-ove gigabitne optike. Oni će vam više pričati o stvarima poput multitaskinga, cloud gaminga, kao i drugih stvari koje smo vidjeli da su moguće s ovakvim brzinama.

Ja odoh nabacit još jednu partiju Fife, šteta je stati sada kada je forma u usponu.

Komentari (38)

 • Sektallica

  17.06.2021 - 20:35

  Kakav shill clanak sve ti jebem lol

  • brlja

   @Sektallica, 18.06.2021 - 09:09

   Bas, a kad imas hrpu nezadovoljnih korisnika, sad vec deseljecima od isdn-a, mozda nije pametno…pogotovo ak te ‘opticke’ brzine, nudis po duploj cijeni+ od konkurencije na bakru…

 • Xeon

  17.06.2021 - 21:02

  >Ozbiljno, HT-ova mreža se dosta proširila kroz posljednjih nekoliko godina

  Zato i dalje imam jedva 30/10 i ping mi se dize u nebesa ako neko otvori youtube

  • blacklist0907

   @Xeon, 17.06.2021 - 22:12

   Dok sam imao A1 pretplatu na mobitelu mogao sam na poslu slušat Spotify a od kad sam budala prešao na HT moram izac van da bi poziv obavio

  • Agent

   @blacklist0907, 17.06.2021 - 22:35

   Sa mobitelima i uslugama su dobri,ali kućni internet im je užas.Prečesto prekida kakav god da se uzme

  • svraka12_LIX

   @Agent, 18.06.2021 - 13:46

   I mobilne usluge su katastrofa, uvijek te pokusaju zajebat di god stignu a i cijene su iznad prosjeka.

  • Agent

   @svraka12_LIX, 18.06.2021 - 15:24

   A dobro to što te pokušaju zeznut gdje stignu je isto kod svih i normalno,tako sve kompanije rade

  • Jurex

   @blacklist0907, 19.06.2021 - 08:31

   ja u jednom stanu na knežiji u zgradi koja ima prizemlje + 4 kata, u stanu nema HT signala, ispod mene je šupa dole, nema ništa, sve starci u zgradi, nema zagušenja signala, znači moraš otić na balkon da ti mobitel ulovi 3G/4G u stanu jedva Edge nemreš poziv obavit, a hotspot samo da stavim mob na balkon, isti mob dual sim A1 radi ko mutav 4G sve moguće, nije do uređaja svi kompiči kad dođu kod mene HT aj bok 😀 neznam fakat kaj se dešava niti oni sami neznaju.

 • tylerogg

  17.06.2021 - 21:03

  Treba zabraniti i ukinuti ovo lopove ko btnet,terakom sta daju u danasnjem modernom svijetu internet koji skida igre cijeli dan.

  • Re4p3r

   @tylerogg, 17.06.2021 - 22:29

   bnet je majka naspram tcoma….ali svacije iskustvo se razlikuje tak da realno gledano u hrv jos nema kvalitetnog tele operatera.

  • tylerogg

   @Re4p3r, 18.06.2021 - 10:31

   Neznam kakav je bnet ali ja govorim o bt-netu sasvim drugoj firmi koja pruza vrlo niske brzine te vara ljude.

 • Lazy

  17.06.2021 - 21:11

  Ja u centru nemam, al frendovi na periferiji imaju 500 mbps, bio prisutan dok je bio dwnload, majd, za ne povjerovati ocima…eeej

 • Apocalypse4987

  17.06.2021 - 21:39

  Koliko god volim brz internet, ima nešto u iščekivanju onih dvadesetak sati dok se igra ne skine

  • Agent

   @Apocalypse4987, 17.06.2021 - 21:53

   ponekad i 40-ak sati xD

  • TonyKing115

   @Apocalypse4987, 17.06.2021 - 23:49

   U slučaju red dead-a i tjedan dana😉

  • mili1985

   @Apocalypse4987, 18.06.2021 - 07:54

   Tako sam preko noći skidao Mass effect 3 torrent. Budio sam se svako toliko jer bi se nešto poremetilo pa sam morao ispočetka. Idući dan popodne sam je napokon uspio odigrati. Neopisiv osjećaj igranja nakon turbulentnog downloada.

 • st.srki

  17.06.2021 - 21:54

  Obožavam kad mi je brzina interneta 20/2, kad veza ne puca svako malo, ili kad ne moram resetirati router… živia nam naš iskon(t-com)!

 • blacklist0907

  17.06.2021 - 22:10

  Imam koaksijalni kabel u zgradi i brzinu od 200 mbs i u apexu mi je ping vecinu puta oko 30 tak da sam i više nego zadovoljan

 • goran022

  17.06.2021 - 22:21

  Nezz, sve to ima svoje prednosti i mane. Npr. kod igranja gubis interes kad možeš jednu igu skinit za cca 5 min. Samo prelazis s jedne na drugu. Tipa ko instagram, na pocetku je zabavan onda poludis. Od svega. Mislim u svemu treba imat mjeru. Imam 50 mbps i vise nego dovoljno. 🙂

  • Agent

   @goran022, 17.06.2021 - 22:38

   Pa nije to do brzine net-a.Ti bi ovako i onako mjenjao brzo igre ako te ne zanimaju,jer sigurno kad jednu skineš ne skidaš odmah drugu.

  • mile159

   @goran022, 18.06.2021 - 10:58

   Veću glupost nisam pročitao.

 • Saren

  17.06.2021 - 22:36

  “Naravno, moguće je da još nije došla do vas, ali hej – strpljen spašen, držimo vam fige.” Strpljen sam ja zadnjih 10+ godina… Kako rekoh, svaka Vama cast, no ovim lopovskim lazovima ne vjerujem ni koliko im je crno pod noktom. Kao i mnoge stvari u ovoj zemlji, navikao sam da je optika tehnologija za odabrane, ne bas obicne smrtnike. Tako da ponavljam, uzivajte ekipo i nadam se da ce Vam ovo ostati trajno i nakon testiranja. Sta se optike tice naokolo, kako rekoh – prije cu vidjeti USS Enterprise na nebu negoli opticki kabel kraj obliznjeg stupa.

  • SonOfZeus

   @Saren, 17.06.2021 - 22:59

   Meni tehničar koji mi je stavljao modem u novi stan u 11mj kaže nemojte uzimati hibridni box sad će tu malo dalje od vas instalirati novu kutiju i imat ćete do 50mbps internet, evo za 2-3 mjeseca! 7 mjeseci plus kasnije i dalje držim jakih 15mbps! Jebem ti T-com, da oprostite na izrazu.

  • Saren

   @SonOfZeus, 18.06.2021 - 00:39

   Ma lazljiva lopovska gamad. Kako sam rekao zelim im sve najgore. Njima frajerima smrdi grad koji ima odprilike preko 16 tisuca stanovnika sa malim mjestima uokolo i nikom nista. Ovi iz grada pak pokupili lovu od EU da budu nositelj projekta za Optiku jos 2017-te, tada je opet dosla ova lopovska banda da bi oni gradili jel mrezu kao izvodjac. Od tada proslo vrijeme, vjerojatno i novci i od optike nula. Kako sam rekao, prije ce se Enterprise pojavit na nebu nego sto cu ja optike vidjet, vjerojatno za zivota.

 • WolverineX

  17.06.2021 - 23:10

  badave mi provjeravati dostupnost kad optika nije dostupna na Trešnjevci a kamoli u Podsusedu gdje živim

 • so_random

  18.06.2021 - 07:55

  Šta mi to znači kad nije dostupno di živim…

 • Metalni

  18.06.2021 - 08:55

  Mojih bakalarnih 12/0.7 se i dalje grohotom smije…

 • Dajsikeks

  18.06.2021 - 09:03

  Što se tiće skidanja igara npr. na steamu, ovisi itekako još i cpu jer raspakirava i instalira dok se istovremeno skida

 • moordrak

  18.06.2021 - 09:27

  A da ga je*eš, lijepo je vidjeti kada se ova igla zakuca na maksimum 🙂

 • BoneDigger

  18.06.2021 - 09:58

  https://www.speedtest.net/result/11595549970.png
  Nisam bas vidio nekakav bottleneck na Steamu. Ali primjetio sam da Origin ima najbolju brzinu i najstabilniju. Ako se dobro sijecam Epic takoder ima dobre brzine.

 • Outback

  18.06.2021 - 10:28

  Evo kazu kod mene nije dostupno, a zivim na 50 metara od centrale. Top shit top shit…

 • pleto

  18.06.2021 - 12:06

  “GIGABITNA OPTIKA JE PREBRZA ZA STEAM I EKIPU” – to sam komentirao još u prošlom članku. Što se tiče pinga, šta nisi stavio neki ingame screenshot a ne s tih nekih stranica jer ingame uvijek bude veći ping, a što se tiče pinga na 200Mbit vezi i na gigabitnoj, apsolutno je isti na obje, to je bullshit da ima razlike, imao 500mbita 5 godina i zadnje 2 godine imam Gbit-ni net i ping mi je jednak kao i što je bio i prije. Znam ja da je ovo sponzoriran članak ali nemoš baš tako pisat i ljudima prodavat maglu. Ako neko ima 100, 200 ili 500 mbit/s brzinu neta ne mora nadograđivat ništa jer će mu ping ostat isti, jedino će mu brzina porast, da ljudi ne bacaju bezveze pare ako im se samo ping bitan. Osim toga T-comova optika je često imala problema a otkad sam prešao na A1 nisam imao niti jedno prekidanje veze ni ništa, kažu da optika ne bi smjela pucati veza osim ako se ne resetira ruter ili zbog neke više sile, e ja to sad tek doživljavam na odkad sam na A1, a na T-comu sam imao i pucanja i usporavanja, bilo je i dugih perioda bez smetnji ali bilo je i perioda kad su oni imali internih problema i veza je znala biti usporena i pucala je i to je znalo trajat nekoliko mjeseci.

  • BoneDigger

   @pleto, 19.06.2021 - 08:52

   Mozda su mislili da 200MBit na bakru nije jednak 200Mbit na optici sto se tice pinga.

 • Josipvk

  18.06.2021 - 15:51

  Imam optiku ali ne ovu gigabitnu jer nema je u mojoj ulici

 • Hawke

  18.06.2021 - 15:58

  Imam optiku vec par mjeseci ali i dalje na njihovim stranicama pise da mi nije dostupna LOL

 • Haki

  18.06.2021 - 17:10

  Kad sam uveo adsl bio je neki bug i to predobar, svatko je tko se spojio imao max brzinu, nikome nista nije smetalo, odkada su makli taj bug uzas. Igras igru, netko otvori youtube gotovo…a da ne govorim o uploadu….

  Sada kada vec reklamirate HT, pa javite im lijepo da cekam njihovu optiku godinama, da bi napokon bilo u gradnji u 5 mjesecu 2020, pa onda odgadanje na 9 mjesec, pa onda 9 mjesec 2021, tko zna sto je sada… a prosle godine grad mjesecima renovirao put, vjerojatno su provukli samo trebaju sada u sporedne ulice uvest. Eto, prijavis se i cekas ko kret3n i to ko kret3n da bi placao puno visu cijenu nego u nekoj tamo bogatoj zemlji.

 • divjakdivji

  19.06.2021 - 02:05

  Nigdje ne piše “sponzorirani članak”

 • Fury

  27.03.2023 - 12:01

  Kakva je situacija dečki nakon skoro dvije godine? Ja sam baš uzeo ovaj net, nedavno došli sve postavili na stup, i odmah nazvao i uzeo opciju od 1 gbit/s. Trebaju doći uskoro i montirat sve, nije ni skupo više kao nekad, plaćam int+tel oko 32e sa ovom njihovom najbržom opcijom. Od trenutmih max 7 mbit/s preko dana, do nekih 20 mbit/s preko noći, očekujem značajnu razliku.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?