HCL.HR

Otišao sam u Španjolsku vidjeti gaming novitete iz AOC-a i Philipsa, evo što su predstavili

Igor Belan 31.10.2021.   •   23 komentara


AOC i Philips su predstavili nekoliko novih monitora spremnih za PC gaming na najvišoj razini, ali i za konzolaški gaming uz HDMI 2.1 standard i 4K pri 120 Hz.

Nakon što nas je pandemija prikovala za urede i prebacila offline evente na kakve smo navikli u online format, bilo je osvježavajuće dobiti pozivnicu na jedan pravi, fizički događaj takve vrste skroz u Španjolskoj. Skočio sam na tu priliku i prošli vikend proveo u Valenciji, na predstavljanju nove linije gaming monitora i periferije AOC-a i Philipsa.

Pridružio sam se tako grupi od tridesetak novinara iz raznih dijelova Europe na višesatnoj prezentaciji koja je kulminirala mogućnošću da sve te novotarije i isprobamo. Djelić atmosfere s tog veselja mogli ste vidjeti ako nas pratite na Instagramu.

NOVI AGON PRO MODELI

Već smo vas upoznali s time da je AOC nedavno odradio rebranding svog portfelja gaming proizvoda u AGON by AOC. Uz taj rebranding došle su i tri različite kategorije proizvoda: AOC Gaming (pristupačniji gaming modeli za „gamerske avanturiste“), AGON (skuplji modeli izvrsnih performansi za svakodnevni gaming) i AGON PRO (najluđi modeli s performansama za esportaše i druge entuzijaste).

I drago mi je izvijestiti vas da je na ovom predstavljanju u Valenciji naglasak bio na onim najluđim AGON PRO modelima monitora.

Predstavljen je tako 27-inčni AG274QXM (QHD @ 170Hz), koji koristi mini LED IPS panel s VESA DisplayHDR 1000 certifikatom, zatim 27-inčni AG274UXP (4K @144 Hz, IPS, HDR 600) i 27-inčni AG244QG (QHD @ 240 Hz, IPS, HDR 600).

Ova tri AGON PRO monitora predstavljaju najbolje od najboljeg iz AGON by AOC ponude, a već je iz specifikacija nekako jasno kojim gamerima su namijenjeni. Primjerice, AG274QXM je tu da vas impresionira svojom slikom uz taj moderni mini LED IPS panel što dolazi s HDR1000 certifikatom kakav se ne viđa u mnogo monitora. To je dakle monitor za one koji žele izvući maksimum po pitanju kvalitete slike, osvjetljenja i boja iz svojih PC igara s podrškom za HDR, ali ne žele ujedno velike kompromise po pitanju brzine osvježavanja ekrana.

QHD rezolucija je pritom savršeno razuman izbor za 27-inčnu dijagonalu monitora, a uz mini LED tehnologiju i čak 576 zona zatamnjivanja trebao bi pružiti impresivnu reprodukciju crne boje i odlične kontraste za monitor s tako brzim refreshom.

Ako vam je pak više stalo do još oštrije rezolucije u 27-inčnom okviru, AG274UXP je monitor krojen za vas. S njime dobivate višu oštrinu slike zbog 4K rezolucije, ali nešto nižu brzinu osvježavanja (144Hz je i dalje odlično) te niži HDR 600 certifikat za nešto manje impresivno HDR iskustvo. Da se razumijemo, monitori s HDR 600 certifikatom i dalje su sposobni isporučiti impresivne vizuale u podržanim igrama, ali ako vam je HDR važniji od rezolucije, onda je prethodno spomenuti AG274QXM ipak bolji izbor.

Treći u nizu novih modela, AG244QG, cilja više na esport ekipu koja želi najbrže osvježavanje, odnosno najglađe iskustvo gaminga. Uz QHD rezoluciju pruža 240Hz refresh rate, ali uz kvalitetan IPS panel i HDR 600 certifikat ne želi vam uništiti kvalitetu prikaza za one trenutke kada se iz kompetitivnog League of Legendsa prebacite u neku prekrasnu single-player avanturu koju želite vidjeti u što boljem svijetlu.

Samo čitajući specifikacije čini mi se da je ova nova linija 27-inčnih AGON PRO modela krojena tako da tu nema objektivno najboljeg modela, već da se kupcima pruži prilika da uzmu model koji najbolje odgovara njihovim željama.

Svi bi modeli trebali imati odličnu kvalitetu slike u kontekstu gaming monitora, ali jedan obećava najbolju. Svi bi oni trebali biti vrlo brzi u osvježavanju i vremenu odziva, ali jedan od njih ipak slovi za najbrži. Preporučene maloprodajne cijene za ove modele tu tezu donekle i potvrđuju – svi modeli koštaju otprilike isto:

  • AGON PRO AG274QXM će biti dostupan od listopada 2021. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7939 kuna
  • AGON PRO AG274UXP će biti dostupan od veljače 2022. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7559 kuna
  • AGON PRO AG274QG će biti dostupan od veljače 2022. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7559 kuna

Ipak, AGON PRO AG274QXM  je s razlogom najskuplji – ta mini LED tehnologija s 576 zona zatamnjivanja je ipak posebna stvar rezervirana samo za najefinije oči.

NOVA AOC GAMING PERIFERIJA

AOC je već zagazio u svijet gaming periferije, a u Valenciji su nam predstavili i neke nove modele miševa i headseta.

Za AOC GAMING GM530 model obećavaju finu ergonomiju za dešnjake s dvostrukim silikonskim bočnim držačima, kao i visoku preciznost uz vrhunski PMW3389 senzor. Kailih prekidači su također spomenuti kao „izbor profesionalaca“ s izdržljivošću do 80 milijuna klikova, a tu su i dvije RGB zone.

AOC GAMING GM510 je pak dizajniran uz onu modernu „lakše je više“ mantru. U ovom modelu sve je podređeno što nižoj masi. Dizajn s rupama u kućištu dovodi do mase od samo 58 grama (bez kabela) što ga čini jednim od najlakših na tržištu, ali uz isti vrhunski PMW3389 senzor i Kalih prekidače. Jedino što ovdje „gubite“ je jedna zona RGB osvjetljenja u odnosu na GM530 model.

AOC GAMING GH401 je njihov novi gaming headset, ovaj put bežični. Čini se da dijelove dizajna i 50-milimetarske drivere posuđuje od prijašnjih AOC headseta, GH200 i GH300, uz razliku da eliminira kabel. Bežična veza trebala bi raditi uredno do 10 metara udaljenosti od izvora, a za bateriju kažu da će potrajati do 17 sati (na 50% glasnoće). I da, uz PC radit će i na PS4 i PS5 konzolama.

Gaming miševi AOC GM530 i GM510 bit će dostupni od studenog 2021. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 339 kn, a gaming slušalice AOC GH401 biti će dostupne od studenog 2021. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 599 kn.

PHILIPS JE OZBILJAN OKO GAMINGA

Philips vam možda dosad nije bio prvi izbor za gaming monitor ili TV, ali čini se da bi se stvari uskoro mogle promijeniti. Predstavili su nam nove modele Philips Momentum monitora iz serije M3000 i M5000 i možemo reći da djeluju vrlo kompetitivno na tržištu PC gaming monitora. No na Philipsovoj pressici bilo je dosta priče i o tome kako surađuju s Xboxom pa mi se čini da će s nekim modelima u budućnosti još više ciljati na konzolaški gaming – za one kupce koji žele izvući maksimum iz tih novih HDMI 2.1 izlaza i 4K@120Hz mogućnosti svojih konzola.

Rekao bih da glavna zvijezda u Philipsovom gaming portfelju i dalje ostaje onaj prije par mjeseci predstavljeni 55-inčni „monitor“ (navodnici jer je velik kao TV) – gamersko čudovište naziva 559M1RYV.

Ali upravo predstavljeni novi modeli iz serije M3000 i M5000 za PC gaming također nam imaju smisla. Riječ je o mahom manjim monitorima, nešto nižeg cjenovnog razreda, ali specifikacija koje će svakako zadovoljiti potrebe prosječnog gamera.

U seriji koju nazivaju M3000 predstavljena su tako tri 24-inčna modela, svo troje s Full HD rezolucijom i 165Hz. Tu su posebno istaknuli činjenicu da 165Hz kod ovih monitora radi i preko HDMI-ja, a ne samo preko Display Porta, kao što je prije bio običaj. Zapravo, sva tri modela razlikuju se naizgled samo po panelu koji varira od VA do IPS-a. Tu na HDR možete zaboraviti, ali uz cijenu od oko 1700-1900 kuna dobivate još i Adaptive Sync i vrijeme odziva od 1ms (MPRT). Nije loše za tu cijenu, pogotovo kad u obzir uzmete i zanimljiv dizajn postolja te tanke rubove oko ekrana. Te nove modele oznake 24M1N3200ZA, 24M1N3200VA i 24M1N3200VS očekujte u prodaji krajem prosinca ove godine.

No onaj Philipsov model koji se tu posebno ističe dolazi iz nešto skuplje M5000 serije, a riječ je o modelu Philips 27M1N5500ZA. Osim veće dijagonale od 27-inča, ovaj PC gaming monitor nudi napredniji nano IPS panel, QHD rezoluciju i podršku za HDR dok u isto vrijeme zadržava visokih 165Hz osvježavanja. Nije stoga ni čudno da mu je cijena gotovo dvostruko viša od braće iz M3000 serije – kada bude dostupan u veljači sljedeće godine, koštati će oko 3600 kn.

Od AGON by AOC-a očekivao sam vrhunske stvari za gaming pa tu iznenađenja nije bilo, ali mogu reći da me Philips pomalo iznenadio s ovim novim modelima, kao i obećanjem da je ovo samo početak jedne nove ponude za gamere s njihovim potpisom.

Po svemu što sam vidio djeluju zaista posvećeno razvijanju tehnologija koje će gameri cijeniti, pogotovo u kontekstu konzolaškog gaminga u 4K pri 120Hz uz iznimno nizak input lag. Dapače, input lag je ponekad tema koju proizvođači ekrana za konzolaški gaming (čitaj: TV-a) elegantno preskoče, no Philips je na prezentaciji spremno podijelio da u suradnji s Xboxom ciljaju upravo na vrlo nizak input lag (za jedan model spomenuli su 1.5 milisekunde input laga, dok su prosječni televizori često debelo iznad 10 milisekundi).

Nemojte to pobrkati s response timeom ilitiga vremenom odziva piksela – danas je već normalno da svaki proizvođač ističe da je to kod njih oko 1ms, pa tako i Philips i AOC.

Predstavljeni su tako i novi modeli s Designed for Xbox oznakom, koji ciljaju pružiti najbolje iskustvo konzolaškog gaminga uz podršku za sve HDMI 2.1 značajke. U trgovinama ćete ih naći pod oznakom 329M1RV i 279M1RV, a slični su u specifikacijama onom 55-inčnom čudovištu koje sam spomenuo ranije, no s manjom dijagonalom ekrana pa su samim time i jeftiniji.

No ipak, nemojte očekivati da će vas koštati ispod 1000 eura kada izađu na tržište ovog studenog. Ovo su premium modeli s finim dizajnom (tanki rubovi sa svih strana, čak i s donje strane) te s podrškom za naizgled sve moderne tehnologije prikaza slike. Osim toga, dojam podiže i Philipsov potpisni Ambiglow koji RGB LED-icama iza ekrana prati što se događa na slici i projicira te boje na zid iza monitora.

Komentari (23)

  • movie

    31.10.2021 - 12:57

    Dati skoro 8k kuna za monitor koji nema HDMI 2.1 a reza mu je na PS5 samo full HD nema mi nekog smisla.

    • movie

      @movie, 31.10.2021 - 13:08

      Ok, krenuo sam od ovog najskupljeg koji nema HDMI 2.1 niti 4k pa sam došao do zadnjeg modela AG274UXP koji ima HDMI 2.1 i 4k. Šteta što ne naprave monitor u 4k koji ima i HDR 1000 i NVIDIA G-SYNC ULTIMATE
      NVIDIA Reflex Analyzer već svaki od monitora ima po jednu od navedenih značajki.

  • darijoman

    31.10.2021 - 13:47

    Ovaj Agonov AG274QXM je zvjer od monitora

    • movie

      @darijoman, 31.10.2021 - 16:04

      Zvijer kojas nema HDMI 2.1 niti 4k rezu? Malo preskupa zvijer za kraj 2021 godine bez tih nekih osnovnih stvari koje očekujem od monitora za tu cijenu.

    • darijoman

      @movie, 31.10.2021 - 16:41

      Za mene je zvijer je ne furam se na 4K rezoluciju. 27 inča za 2K je sasvim pristojan omjer PPI. Tu je najnoviji mini LED IPS panel i HDR1000. 4K rezolucija samo za sobom povlači i skuplji ostali hardver prvenstveno GPU

    • movie

      @darijoman, 01.11.2021 - 15:43

      Nema veze tko se na što fura ali kada ideš prodavati monitor kojeg si platio 8k kuna i počneš objašnjavati da je full HD jer ti ne briješ na 4k, što misliš kad ćeš ga i za koliko prodati. Kada nešto kupujem uvijek gledam da to mogu u svakom trenu i prodati a da ne izgubim previše novca bez obzira na kaj ja brijem. Bitno je na kaj brije većina, pogotovo oni koji su mi spremni novce izbrojati.

    • darijoman

      @movie, 01.11.2021 - 16:23

      Pa nećeš onda kupovati ovako nešto, jer na tržištu imaš za isto novaca to što ti tražiš iz Asus i Gigabyte Aorus linije, samo sa lošijim HDR-om. I nije Full HD već QHD ili 2K barem ovaj kojeg sam ja zapikirao i uvijek su takvi monitori bili skupi

    • movie

      @darijoman, 01.11.2021 - 18:08

      Na PS5 je full HD. Ne pričam o cijeni već o tome da na tržištu nema monitora 4k HDR1000 HDMI 2.1. NVIDIA G-SYNC ULTIMATE
      NVIDIA Reflex Analyzer. Bar ja ne znam za njega. Ne dam skoro 8k za monitor na kojem se mogu igrati u 1080p.

    • Lazy

      @movie, 31.10.2021 - 16:50

      Kupovao prosle god monitor i osobno ne vidim spiku monitora s 4k, 2k iz d choise for me…za telku mi ima smisla za monitor i ne, al svakom svoje…

    • movie

      @Lazy, 01.11.2021 - 15:45

      Pa dosta ljudi se igra preko monitora s novom generacijom konzola. Stoga mi je glupo da u ovom trenutku izbacuju novi i po toj cijeni monitor bez HDMI 2.1 i 4k reze. Tražim monitor s dobrim HDR i HDMI 2.1 te 4k rezom i izgleda da je to sizifov posao.

    • NevenHR

      @movie, 31.10.2021 - 17:41

      Preskupo je jbg, ali je jedini 2k monitor s mini-led i hdr1000 specifikacijama, 2022 godine bi i ostali trebali uvoditi to u svoju high end ponudu pa će cijene lagano padati, bitno da je netko probio led.

    • SanKa

      @movie, 02.11.2021 - 09:20

      potpis. prevara od monitora

  • Bojko

    31.10.2021 - 14:03

    U Philips sam se dosta puta razočarao. Ništa im više ne vjerujem.

  • Marac77

    31.10.2021 - 14:07

    Za te pare samo Asus

    • darijoman

      @Marac77, 31.10.2021 - 14:34

      Bit je da više nismo u vremenu kad su kinezi bili simbol lošeg proizvoda. Svi ti oni manje više plasiraju jednako kvalitetne proizvode. Stvar je kako te sreća posluži

    • Lazy

      @Marac77, 31.10.2021 - 16:53

      Uvijek mi je ASUS na prvom mjestu, pa tako i grafe redovno preplacujem jerbo su ASUS-ove u pravilu skuplje, no brijem sad da je to bolest posto ni ASUS vise nesto ne bjezi od ostalih po kvaliteti a placas ga ko suho zlato 🤷‍♂️🤦‍♂️

  • vragec25cro

    31.10.2021 - 15:44

    Ja baš u razmisljanu uzeti monitor ili tv(normalno 4k i 2.1hdmi)

    • Lazy

      @vragec25cro, 31.10.2021 - 16:54

      A cemu monitor 4k,potrosit ces svo zlato kojeg imas da kupis grafu koja ce ti pogoniti ta 4k😊👌

    • vragec25cro

      @Lazy, 01.11.2021 - 10:34

      Pa da zato i razmisljam rade o tv jer kad usporedim cijene tv duplo jeftiniji s istim perfomansama

    • Lazy

      @vragec25cro, 01.11.2021 - 16:17

      Pa to, a ionako se igras na konzoli, ne znam jel sjedis za stolom ili si na fotelji/kaucu, konzola bro, kauch opustanje, fck stol 😉go with the fckn big screen tv👍

    • vragec25cro

      @Lazy, 01.11.2021 - 19:46

      Gaming stolica i za stolom,al max do 40″ gledam(trenutno 32″) pošto kad gledam ili ležim onda sam na nekih 2,5 metara a kad igram sa na nekih metar i pol,al kombiniram konzolu i pc zato do 40″

  • SonOfZeus

    31.10.2021 - 16:39

    Sve ispod HDR-a 800 nema nikakvog smisla.

  • NevenHR

    31.10.2021 - 17:38

    Napokon smo dočekali 2k mini-led hdr1000 monitor, sad kad je AOC probio led nadam se da će i ostali krenuti istim putem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?