HCL.HR

Pokušao sam igrati The Witcher 3 i AC Origins na mobitelu, nisam se zabavio

Zoran Žalac 25.04.2018.   •   11 komentara


Većinu igara s PC-a danas u teoriji možete igrati preko svog mobitela. Odlučio sam istražiti ima li taj način igranja ikakvog smisla.

Stvari koje su danas izvedive uz pomoć tehnologije bile su nam nezamislive prije trideset, dvadeset pa i deset godina. Isto se odnosi i na svijet videoigara. Nekad nam je bilo nepojmljivo da ćemo igre igrati preko interneta. Nekoć nam je bilo nemoguće shvatiti da bi ekrani mogli biti osjetljivi na dodir. No, razvoj tehnologije i informatike učinio je svoje pa sada imamo gomilu načina za interakciju u videoigrama i s videoigrama. Imamo igranje u oblaku, virtualnu i proširenu stvarnost, Nintendov kartonski Labo (što god to bilo), a možemo pokrenuti i Doom na jednoj tipki tipkovnice.

Samo igranje nije se mnogo mijenjalo zadnjih tridesetak godina, ali ne možemo reći da nije bilo pokušaja. Nintendo je još osamdesetih razvio robota koji bi igrao igre s nama. Microsoft je svojim Kinectom htio iskoristiti naše tijelo kao kontroler. Neki od tih pokušaja već su otpisani, a u neke se još uvijek vjeruje.

Ovoj drugoj skupini pripada vizija igranja bilo koje igre, bilo gdje, bilo kada, bilo s kim. Okosnica tog nadanja su pametni telefoni iliti mobiteli jer nijedan drugi elektronski uređaj ne držimo u svojoj blizini više vremena nego mobitele. A ti mobiteli postaju sve veći, ekrani su im sve bolji, hardver višeg ranga je pristojan pa se postavlja pitanje – zašto već ne možemo igrati igre s PC-a i konzola na mobitelima? Ne bi li bilo zgodno započeti igru na velikom ekranu pa se u čas posla prebaciti u prijenosni mod, slično kao na Nintendo Switch konzoli?

Odgovor je da to u teoriji već možemo. I PlayStation 4 i PC već nude te mogućnosti. U teoriji možete igrati Witchera 3, Assassin’s Creed Origins i druge velike igre na svom mobitelu ili tabletu. Situacija u praksi je, međutim, dosta daleko od idealne, u što sam se uvjerio testirajući Remotr, jednu od aplikacija koja već neko vrijeme obećava “igranje bez granica”. Vrijedi napomenuti da takvih aplikacija ima više i da ne rade sve na istom principu, ali sve još uvijek dijele neke osnovne prepreke na putu do ultimativnog sna.

Kao prvo, aplikacije poput Remotra funkcioniraju po principu streamanja igre u lokalnoj bežičnoj mreži. To znači da vam omogućuju igranje PC igara na mobitelu sve dok ste u dometu internetske veze na koju vam je spojen PC s kojega pokrećete igre. Nije ovo nužno loša stvar jer na istom principu radi i Steamova In Home streaming opcija – i to dosta dobro. No, streamanje na Android ili iOS ipak je druga liga, a pod “druga liga” mislim niža liga.

Dobra je stvar što sa Remotrom možete pokrenuti većinu igara, nevezano za to jesu li sa Steama, Origina, Uplaya ili nekog drugog servisa. U pravilu, sve što možete pokrenuti na računalu, možete i streamati na mobitelu. Loša je stvar što streamanje ne funkcionira tako da aplikacija radi u pozadini, odnosno da se na računalu može paralelno raditi dok netko preko mobitela igra videoigru. Time odmah otpada namjena ovakvog igranja za situaciju u kojoj vam sestra hitno treba kompjuter, a vi ste usred napetog meča u Fortniteu.

Dakle, ne možete se odmaknuti predaleko od računala, niti za vrijeme igranja na njemu možete raditi nešto drugo. No, što ako jednostavno ne želite sjediti za računalom nego “samo još jedan potez” Civilizationa želite nastaviti na WC-u, a zatim i u krevetu prije spavanja? E, to je moguće, teoretski, samo je pitanje koliko ste strpljivi, te u konačnici – isplati li se to uopće. U mom primjeru to i nije bilo praktično zbog prvog i osnovnog problema – laga. Možda biste pomislili da lag nije toliko štetan za sporije igre poput Civilizationa, ali ovdje govorimo o problemima pri emuliranju kretnji mišem. Računajte i na to da se sučelje ne skalira prema veličini ekrana već po rezoluciji igre, pa sama ideja igranja na mobitelu doslovno pada u vodu.

Doduše, situacija s igrama koje se oslanjaju na kontroler ponešto je bolja. Na ekranu si možete posložiti kontrolnu shemu po volji, a često vam aplikacija sama odradi posao, kao što je to u slučaju AC Originsa. Da nije laga, zapravo ne bi bilo toliko neprirodno igrati jednu takvu igru bez fizičkih tipaka kontrolera. A i kad bi bilo, uvijek možete putem bluetootha spojiti neki kontroler i koristiti ga u paru s mobitelom. Štoviše, sam mobitel može vam na ovaj način poslužiti kao dodatni kontroler kojega možda nemate.

Međutim, nijedna od tri igre koje sam isprobao (The Witcher 3, AC Origins, Divinity: Original Sin 2) nije bila igriva, što zbog ranije spomenutog laga, kašnjenja slike ili nečega sasvim trećeg. Čak da sam htio dati nekome da na ovaj način prati moje igranje iz druge sobe, ne bi imalo smisla jer bi istu stvar s daleko boljim rezultatom mogao postići emitiranjem videa na Twitchu ili negdje drugdje. To bi, s druge strane, vjerojatno manje trošilo bateriju nego Remotr aplikacija koja poždere 10% baterije za nekih 5-7 minuta igranja.

Kako god okrenete, čini se da za sada ovakvom načinu igranja jednostavno nije suđeno, barem ne u ovom trenutku. Tko zna što nam budućnost donosi, ali u sadašnjosti s razlogom imamo podjelu igara za velike i mobilne platforme. Možda se to promijeni kada svi budemo imali vanzemaljski brzu vezu s internetom, no čak će i tada ostati pitanje – ima li smisla pristajati na kompromise u gamingu čisto radi mobilnosti?

Komentari (11)

  • JOVAN11

    25.04.2018 - 21:13

    Ja sam mislio da je izašla verzija tih igara za telefone.

  • vragec25cro

    25.04.2018 - 21:17

    Gubi smisao takav način igranja čim moraš biti na istom wifi ko i pc.Sama bit mobitela(mislim na igrice samo)da igraš gdje želiš i kad želiš.Mislim da je zbog toga i Switch popularan.Jer ako sam več na istom wifi s pc ili konzolom kakvog onda ima smisla igrati na mobitelu?(osim igrica koje su orginalno za mobitel)

  • delko

    25.04.2018 - 22:22

    Ne razumijem ko bi normalan igrao ove igre na mobitelu pored TV-a, monitora ????

  • Momentum

    25.04.2018 - 23:41

    Ne volim uopće igrice na mobitelu,samo one dijamante i bombone što slažeš,igrat na mobu Witcher ili AC ne ide nekako,eventualno spojiti gamepad pa bi se dalo nekako.

  • sgtbare

    26.04.2018 - 08:05

    igrati naslove na mobitelu kalibra witcher 3 je vrijeđanje same igre i developera koje su stvorili svoje remek-djelo samo zbog nepotpunog dozivljaja i prezentacije koja pada u vodu…

    u tom smislu mobilni gaming ce zauvijek biti “ligu” ispod pc/konzola

    • funky0308

      @sgtbare, 26.04.2018 - 13:54

      Ma i tri lige ispod. Koliko god dobar mob bio i koliko god dobar ekran imao – nikada to nije to, barem nekima od nas. Zanima me ovo radi streama i bas cu probati ali za ozbiljno igranje treba centimetara 😀 haha

  • SanKa

    26.04.2018 - 09:56

    plague inc, samo to španam na mobu

  • funky0308

    26.04.2018 - 13:51

    Nisam znao za ovo, odnosno nisam znao da radi. Bas cu probati danas jer imam bas taj problem – nekada minse ne da sjediti ni za racunalom ni za konzolom. Kod mene je gejming soba poseban dio gdje su spojene konzole i PC, svaki na svoj ekran i sve cesce mi se ne da tamo sjediti. Igranje na mobu po meni je sve samo ne zabava ali iskoristiti to cisto 15-20min da me povuce i da motivacije da se prebacim na komp. Ovo sto napominjes kao problem zapravo i je najveci problem, ako trzucka mis, vrlo vjerojatno trzucka i zvuk i slika, a ne prilagodjavanje ekranu mi se bas ne svidja, iako mozda necu imati problem s rezom. Monitor mi je na 1440p, kao i mobitel i uvijek igre pokrecem u 1440p pa mozda uspijem izbjeci barem jedan od problema. Bas si me zainteresirao s ovime sada. Zanimljiva tema u svakom slucaju

  • Drunkenstein

    26.04.2018 - 17:20

    ”a možemo pokrenuti i Doom na jednoj tipki tipkovnice” — jedino važno od navedenog u tekstu.

  • goldfinger

    27.04.2018 - 21:27

    Ma,koji crni mob,jbt.To je totalno bzvz…

  • Masterchief

    17.07.2019 - 14:11

    Sad će i Witcher 3 doći na Switch koji barem ima PRAVI KONTROLER, A NE TOUCH SCREEN CONTROLE.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?