HCL.HR

Testirali smo Asus ROG Phone 6 Pro – moćan gamerski stroj koji stane na dlan

Zoran Žalac 15.12.2022.   •   20 komentara


Šesta generacija gamerskih telefona tvrtke Asus definitivno plijeni pozornost svojim izgledom, a diskretno skriva vrhunski hardver za igranje mobilnih hitova…

Mobilni gaming daleko je dogurao u zadnjih desetak godina. Istina je da se još uvijek naježim na količinu mikrotransakcija i reklama u igrama za mobitele, ali mi je s druge strane impresivno kako na dlanu imamo 20+ gigabajta velike igre poput Genshin Impacta. Razvoj tehnologije omogućio je da igre na mobitelima uhvate korak s trendovima visokobudžentih naslova. Uskoro ćemo na mobitelima imati Assassin’s Creed igru otvorenog svijeta, The Sims 5 imat će nekakvu kompatibilnost s mobilnim uređajima, a stižu nam još mobilni Warzone, Rainbow Six Siege i drugi naslovi s PC-ja i konzola. Daleko smo dogurali od lansiranja ljutih ptičica i rezanja užadi da nahranimo žabe.

Da bismo provjerili trenutno stanje s ambicioznim mobilnim igrama jednako smo ambiciozni bili s odabirom uređaja za tu zadaću. Tvrtka Asus ustupila nam je svoj ROG Phone 6 Pro, gamerski telefon lansiran ranije ove godine. Nisam mislio da ću ikad koristiti mobitel koji ima više radne memorije (18 GB) nego moj gamerski PC, ali eto – dogodilo se i to!

U ovom pogledu na ROG Phone 6 Pro pozabavit ćemo se isključivo njegovim gamerskim karakteristikama. Ima taj uređaj više nego solidnu kameru, pozive odrađuje bez greške i funkcionalno mu ne fali gotovo nijedna stvar naspram ostalih flagship mobitela. Ali, nas okorjele gamere prvenstveno zanima kako se nosi s igrama, kakva mu je softverska podrška za gaming i kako se snašao kao gamerski dodatak za nekoga tko se primarno igra na snažnijim platformama poput PC-ja i konzola.

SVEMIRSKI BROD

Za Asus ROG Phone 6 rekli biste da izgleda gamerski i ako nemate pojma da mu kratica ROG označava Republic of Gamers. Stražnja strana je fino stilizirana kombinacijom bijele, crne i plave boje, a osmišljena je tako da ju se promatra u horizontalnom položaju uređaja – onako kako pravi gameri igraju. Kućište je aluminijsko, čvrste i precizne izrade, a kako je i vrlo glatko, iz iskustva vam mogu reći da je ROG Phone 6 vrlo otporan na padove i udarce.

Kućište je sklisko, ali na svu sreću – otporno na udarce.

Pro model ovog telefona dolazi s 2-inčnim ekranom na poleđini, na kojemu se mogu prikazivati različite obavijesti ili animacije. Osobno mi je to nepotrebna stvar jer nikad ne gledam stražnju stranu uređaja. No, ako vi imate naviku ostavljati mobitel položen na ekran, možda od tog ekrančića izvučete neku korist – makar i za puko hvalisanje nečime što drugi mobiteli najčešće nemaju.

ROG Phone 6 Pro teži 239 grama, što nije malo – ali zapravo nije ni strašno kako se čini. Džep se navikne, mogu to tako reći, a 239 grama je zapravo ništa naspram težih gamerskih uređaja kao što su Switch ili Steam Deck. Još uvijek je to u rangu nekadašnje PS Vite, čisto za usporedbu. Što se dimenzija tiče, ovaj 6,78-inčni uređaj ne predstavlja izazov za korištenje jednom rukom u vertikalnom položaju, osim u slučaju da su vam ruke manje. Rekao bih da za dječje ruke definitivno nije.

Na čvrstom kućištu nalaze se sveukupno dvije fizičke tipke – za pokretanje uređaja i za reguliranje glasnoće zvuka. Čitač otiska prstiju je ispod ekrana i reagira dosta brzo, ali osobno sam veći fan rješenja kad se čitač otiska nalazi na samoj tipki za uključivanje telefona. Osim fizičkih tipki tu su još i dva zračna triggera koja se mogu koristiti u igrama.

Što se fizičkih tipki tiče, raspored je dobar za klasično korištenje mobitela koji ugodno leži u ruci. Međutim, kako je ovo gamerski mobitel, u određenim konfiguracijama tipka za pokretanje može vam predstavljati smetnju. Na primjer, ako imate gamepad s nosačem za mobitel, mehanizam za pričvršćivanje mobitela pritisnut će tipku za pokretanje jer ona se nalazi baš na sredini. Isto je ako na primjer imate držač mobitela, npr. tronožac.

Praktično je što uređaj ima dva utora za punjenje baterije, tako da možete birati opciju u kojoj vam kabel punjača ne smeta tijekom igranja.

S druge strane, praktična je stvar što ROG Phone 6 Pro ima dva USB-C utora, od kojih je jedan na lijevom boku uređaja. To dobro dođe prilikom punjenja baterije jer možete birati opciju u kojoj vam kabel punjača neće smetati tijekom igranja. A kad smo kod baterije od 6000 mAh, punjenje je jako brzo – za svega 40 minuta ste napunili mobitel do kraja. S tim da je jako korisna stvar što brzinu i kapacitet punjenja možete softverski ograničiti, ako vam je stalo da zdravlja baterije.

Pogon letjelice

ROG Phone 6 Pro temelji se na chipsetu Snapdragon 8+ Gen 1. Chipseti se rapidno razvijaju pa to više nije zadnji krik tehnologije jer bismo uskoro trebali vidjeti Gen 2 chipset u novim mobitelima. Međutim, još uvijek je to sam vrh ponude i premium kategorija što se tiče performansi. Kad se to kombinira s 18 GB radne memorije i Adreno 730 grafikom, ROG Phone 6 je spreman i za najzahtjevnije zadaće.

Ekran ovog uređaja također je kategorija za divljenje. 6,78-inčni je to AMOLED zaslon s frekvencijom osvježenja od 165Hz i maksimalnom svjetlinom od 1200 nita. Krasi ga oštra slika izvrsnih boja, koja do izražaja dolazi upravo u igrama. Podjednako su impresivne igre mračnijeg tona (npr. Diablo Immortal) i one s puno blještavih efekata (npr. Marvel Snap).

Dvije stvari čine ovaj uređaj idealnim i za streaming igara, prvenstveno lokalni, ali i putem GeForce Now. Gustoća piksela (395ppi) je idealna za uživanje u 3D igrama, a najviše koristi donosi ekran od 165Hz. Ako imate dobru WiFi vezu, streaming igara s PC-ja u 120Hz (preko aplikacije Moonlight) je nešto stvarno čarobno – latencija je jako niska i odaziv kontrola je nevjerojatan, praktički kao da nema razlike između onoga što vam se izvodi na PC-ju i onoga što vidite na ekranu mobitela.

Ispušni ventil

Što gamerski mobitel čini gamerskim? Vjerojatno ćete prst uperiti u edgy izgled i forsiranje RGB-a gdje god se stigne. Niste skroz u krivu, ali gamerski mobiteli posebnu pozornost obraćaju na sustav hlađenja. U tom je segmentu Asus kroz nešto drugačiji raspored komponenti nastojao izvući maksimalne performanse. Jer što je temperatura procesora niža, to je i izvedba igara stabilnija.

Asus je kroz nešto drugačiji raspored komponenti nastojao izvući maksimalne performanse u sustavu rashlađivanja.

U tome su uspjeli i mogu reći da je ROG Phone 6 Pro ostaje hladne glave većinu vremena. Neke zahtjevnije igre temperaturu dižu blizu 40 celzijusa, što još uvijek ne rezultira usporavanjem igara nego vam samo pod prstima postaje toplo. Što u ovim hladnim danima i nije toliko loše! No, ako vam je draže temperature držati pod kontrolom, ima Asus rješenje i za to.

Kao jedan od dodataka koji se za ROG Phone 6 mogu kupiti odvojeno nudi se prateći hladnjak AeroActive Cooler 6, a ujedno i polu-gamepad. Taj se ventilator spaja putem USB-C utora na boku mobitela ima četiri fizičke tipke, postolje i dakako – RGB osvjetljenje. Postoji nekoliko vrsta (intenziteta) rada kojima vam hladnjak može smanjiti zagrijavanje uređaja. Ali, ne očekujte tu čuda – u praksi se tu radi o svega nekoliko celzijevih stupnjeva manje. I dalje se mobitel zagrije tijekom zahtjevnijih igara, samo to ne osjetite toliko jer vam prsti nisu izravno na kućištu. No eto, Genshin na 36 stupnjeva ipak je malo više cool nego na 40 celzijusa.

Što se tiče tipki koje su integrirane uz hladnjak, mogu reći da imaju dobar hod prilikom pritiska, ali primjenu im baš i nisam našao. Položaj im je previše neobičan da bi iskustvo korištenja bilo intuitivno i ugodno kao da se radi o ergonomski dizajniranom kontroleru.

ORUŽARNICA

Android verzije 12 temeljac je ovog ROG Phonea, uz prilagođeno sučelje dizajnirano od strane Asusa. To sučelje može biti gamer™ ili klasično, a u oba je slučaja responzivno i nije pretrpano kojekakvim nepotrebnim aplikacijama. Nema reklama u aplikacijama, kao kod nekih proizvođača, i Asus se uzda u klasične Google aplikacije bez forsiranja vlastitih browsera i sl. S vremenom čovjek nauči cijeniti takve jednostavne launchere, a pogotovo brzinu njihovog izvođenja. Jedini prigovor kojeg imam jest da se glavni meni, tj. naslovna stranica, ne zakreće u horizontalan položaj s ostatkom sustava, što je malo čudno jer Asus ionako računa da igre u većini slučajeva igrate vodoravnom položaju.

Glavna Asusova aplikacija za gaming zove se Armoury Crate i služi kao centar za postavke vezane uz igranje, za praćenje statistike o igrama, promatranje performansi uređaja i samo lansiranje / preuzimanje igara. Imate tu sve što biste poželjeli namjestiti za gaming. Želite namjestiti da vam uređaj štedi bateriju kad pokrenete specifičnu igru? Možete to uz Armoury Crate. Želite probranu listu igara koje podržavaju gamepad i/ili zračne triggere? Ima i toga!

Jednako je sposoban i Game Genie overlay. Tu na jednom mjestu možete pronaći brze postavke za frekvenciju osvježavanja ekrana, isključivanje notifikacija i poziva, za snimanje slika ili videa, blokiranje navigacije, optimizaciju sustava i sl. Imate također informativnu traku koja se osvježava u stvarnom vremenu, a pokazuje aktivnost procesora i grafičkog čipa, razinu baterije, temperaturu uređaja i framerate same igre. Nije razina postavki jednog Steam Decka, ali u kontekstu mobilnog gaminga je ugodno iznenađenje.

Genshin na steroidima

ROG Phone 6 ima tri profila rada: dinamički, za štednju baterije i X mod – za maksimalne performanse. Dinamički mod je dobar kompromis i zapravo sasvim dovoljan za gotovo sve igre koje sam testirao. Nisam naišao na nešto što ovaj mobitel ne može prožvakati u 60 sličica u sekundi. Genshin Impact je jedna od najzahtjevnijih igara na tržištu i bez većih se komplikacija izvodio glatko na kombinaciji medium-high postavki. A pritom je igra izgledala barem triput bolje nego na Nintendo Switch konzoli. Stvar jednostavno leti!

Diablo Immortal također se bez problema izvodi u 60 fps-a, a neke manje zahtjevne igre poput Dead Cellsa idu i do 165 sličica po sekundi. eFootball 2022, Apex Legends Mobile, Sky, Mario Kart Tour – sve to na ROG Phone 6 ide kao nož kroz maslac. I dakako – najaktualniji test od svih, ne posustaje ROG Phone 6 ni kad u Vampire Survivors zagusti sa stotinama protivnika na ekranu. Znam da to nije zahtjevna igra, ali moramo biti aktualni!

eFootball 2022, Apex Legends Mobile, Sky, Mario Kart Tour – sve to na ROG Phone 6 ide kao nož kroz maslac.

E sad, mobilne igre su jedno, a konzolaške igre su drugo. Zanimalo me zato do koje se razine može otići s ovakvim hardverom po pitanju emulacije igara s konzola. Uostalom, emulacija je kompleksan proces na kojem poklekne i PC hardver. Rezultat istraživanja je zanimljiv i pohvalan – ROG Phone 6 može biti prava mala emulacijska mašina. Znate da emulacija nije upitna što se tiče konzola kao što su NES, SNES, Sega Mega i sl. Međutim, s ovim uređajem ide se i nekoliko generacija više.

DuckStation je genijalan PlayStation 1 emulator koji u kombinaciji s ovakvim uređajem daje lude mogućnosti. Silent Hill u 20:9 formatu slike i 60 fps-a je primjer toga. Kome treba remaster! Ali PS1 igre su primitivni 3D naslovi, pravi izazov je pak generacija koja je uslijedila nakon toga. S emulacijom naslova za PlayStation 2 ROG Phone 6 se snalazi bez znojenja. Doduše, u Android okruženju je PS2 emulacija relativno nova stvar te je emulator AetherSX2 zapravo u ranoj fazi razvoja. Što znači da se tu i tamo može naletjeti na vizualne glitcheve u emulaciji. Ali, savršeno su igrivi Metal Gear Solid 2, Silent Hill 2, Jak and Daxter i neke druge ekskluzive. Jedino je prvi Sly Cooper još uvijek teži kolačić za sažvakati.

ROG Phone 6 može biti prava mala emulacijska mašina.

Kad pričamo o zabranjenom voću i emulaciji igara s konzola čiji naziv počinje slovom N, tu kombinacija Dolphin emulatora i ROG Phonea također donosi impresivne rezultate. Igrao sam MGS: Twin Snakes i Wind Wakera bez većih usporavanja, s time da se tu treba osloniti na OpenGL API umjesto manje stabilnog Vulkana. Moguća je i emulacija Wii naslova, izvediva s tehničkog aspekta, samo je tu izazov konfigurirati kontrole.

LUKSUZNI GAMING

Uređaj kao što je Asus ROG Phone 6 Pro pokazuje kako se i u mobilnom formatu mogu doživjeti luksuzi glatkog igranja kao na nekim snažnijim uređajima koji se spajaju na veće ekrane. Također je to pokazatelj da hardver podiže letvicu za nove mobilne igre i one na temelju toga mogu dostaviti veće svjetove i iskustva koja ne moraju biti dizajnirana tako da oderu igrača. Doduše, takav luksuz košta – podjednako, ako ne i više od onoga koliko biste potrošili na neke snažnije uređaje za igranje.

No, ako se jednostavno želite počastiti, a ne dolazi vam u obzir da pristajete na kompromise po pitanju izvedbe igara u prijenosnom obliku, preporučio bih vam ROG Phone 6. Onaj osnovni – mislim da bez značajki skupljeg Pro modela možete preživjeti. Stražnji ekran ionako nije presudan za doživljaj igranja, a hardverski je ROG Phone 6 praktički isti kao i Pro model, samo uz manje radne memorije. Ali hej, opet na raspolaganju imate 12 GB, što je sasvim dovoljno za igranje na vrlo atraktivnom ekranu, s izvrsnim performansama – ovakav uređaj lako vas navikne na to.

Komentari (20)

  • AngryMosquito

    16.12.2022 - 07:31

    I opet je jeftiniji od iphona 14 pro max i to za dosta,i kad bi imal para prije bi rog kupil nego iphone… od roga imas neke koristi barem

    • ihneacho

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 07:50

      eto od iphonea nemaš, vtw steam deck je best buy

    • AngryMosquito

      @ihneacho, 16.12.2022 - 08:24

      A daj mi reci kaj imas od iphona osim 36 rata za odplatit i eto da neko pokaze da ima iphone…. mozda je nekom vrlo koristal ali neznam za kaj… i ja sam usporedil dva moba, a ne mobi i “konzolu”….

    • SanKa

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 09:37

      ti si se baš odlucio sramotit na ovom forumu.

    • Jurex

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 09:45

      HAHAHAHAHAHAHAHAH, nevjerojatni ljudi postoje,kladim se da u životu nisi imao iPhone. Svi imaju svoje prednosti i mane, preference ko kaj voli ali ovo što si izjavio nema smisla, kupi si Fold onda na 48 rata. pa buš ga preklopio jednom zauvijek a pogotovo kad ode garancija 🙂

    • SanKa

      @Jurex, 16.12.2022 - 14:03

      odgovorno tvrdim da najveci seratori protiv iphone nisu nikad imali iphone.

    • Otrovna_peCurka

      @SanKa, 07.01.2023 - 22:49

      Ja sam serator iphona.. nikad ga uzeo ne bi.. tesko smece od mobitela.. preprepreprecjenjeno po svemu.. isto ko većina ovih današnjih smartfona..

    • Duanador

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 09:12

      Ja bi takodjer prije uzeo ovaj rog nego iphone. Taj iphone je precijenjen do zla Boga. Ali opstaje i prodaje se jer je kao sekta koja ima svoje pratitelje.

    • MetalicStar

      @Duanador, 16.12.2022 - 10:55

      Ja sam isto razmisljao uzeti rog ali sam odustao radi par stvari, nema maskica za njega osim sta dobijes oriđiđi sa njime, kaljena stakla i ostala mob oprema za koje ove ostale imas na pretek, i druga stvar tesko bis ga prodao kasnije ako to zelis radi doplate boljeg/novijeg/novog, ja sam prodavao iphone 11 kada sam si uzeo iphone 13 i sjecam se stavio sam ga na marketplace negdje oko 9 navecer za 2500 kn i prodao sam ga u roko 20 min evo ziva istina nije da muljam, nisam mogao vjerovati u roko 10 min sta sam ga stavio javilo mi se 7/8 ljudi i u roko sve zajedno 20 min max sam ga prodao ja nisam mogao vjerovati reko sam si samom sebi ko da ga đabe dajem,rog je mob za određenu publiku, tesko ko da ce ga kupiti iz druge ruke vidio sam na oglase jedni te isti su ga prodavali preko 2 mjeseca i niko da ih uzme, po meni se taj mob jedino isplati uzeti ako si ga mislis ostaviti u nekoj kolekciji

    • Darac83

      @MetalicStar, 16.12.2022 - 14:28

      “evo ziva istina nije da muljam, nisam mogao vjerovati u roko 10 min sta sam ga stavio javilo mi se 7/8 ljudi i u roko sve zajedno 20 min max sam ga prodao ja nisam mogao vjerovati reko sam si samom sebi ko da ga đabe dajem” 😮😮😮 Ja sve čitam i ne vjerujem! 😉😉😉

    • MetalicStar

      @Darac83, 16.12.2022 - 14:46

      Eto i ja nisam vjerovao 😂😂😂😂 Jbg iphone je iphone 😉💪

    • Jurex

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 09:42

      da bi iPhone iskoristio treba to i znati, druga stvar šta će ti Apple ako nisi u njihovom eko sustavu?
      evo ja imam MBP i iPhone, stari moj samo povežem Apple id oni su umreženi na poslu sve radim preko kompa, doma većinu preko moba, tako da sve ima svoje.
      kad imaš još i AirPods sve radi automatizmom di pustiš glazbu tamo se prešaltaju, dolazi poziv prešaltaju se na poziv itd… Apple je puno pouzadniji pogotovo Store di nema smeća kao na Trg. play. Jednostavno radi ko švicarski sat kada imaš njihov eko sustav, probaj pa buš vidio. LP

    • AngryMosquito

      @Jurex, 16.12.2022 - 09:56

      Ok jura poderang tura,ti imas para pa trosi,a ovo ako ti pomaze oko posla to mozes sve napravit preko alienaweara,mislim kurcis se tu a kladim se da nema 10% toga kaj si napisal hahah i ovo za muziku jbt koda je nekaj neznam kaj… ali ok neda mi se ulazit u raprave s tobom iphone boy

    • lovre95v

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 11:47

      Zašto si toliko ljut jer neko koristi iphone? Sa njim je život jednostavniji, slažem se da je užasno skup, ali mislim da se isplati jer je takvo vrijeme da jednostavno sve ide preko mobitela i nažalost svi skupa trošimo užasno puno vremena na njima. Osobno se ne bavim društvenim mrežama, ali sve mailove za posao i ostale stvari šaljem preko njega. Ni u jednom trenutku nisam požalio što sam ga kupio.
      Još mi nije jasno zašto bi bilo kurčenje kupit iphone? Pa koliko imaš godina da se sa tim zamaraš?

    • Jurex

      @lovre95v, 16.12.2022 - 16:01

      Baš to, iPhone ubija sa brzinom i imam obican 13 meni dosta, uvau placam 200kn mjesecno vise, iso koliko bi i platio S22, a evo kolega ima S22 moj iPhone ga jede u otvaranju stvari pogotovo sa sharepointa doslovno njihov ekosustav jednostavno ubija, ja sam fakat imao sve od Xiaomia, Samsunga, HTC-a, Sony-a, niš ali niš mi nije do koljena iPhone-u to su moja viđenja. Isto tako laptop imao HP omen, Asus Rog, AW Mx14r1, Lenovo Legion… Macovi su mi jednostavno top a ovo sto su napravili sa M1 to je ubojstvo svega, pogotovo za biznis. Ugl ni nema gamerskog do Alienwarea i to je moje viđenje stvari i funkcionira.

    • Otrovna_peCurka

      @Jurex, 07.01.2023 - 22:51

      Mozda ti jede s22.. ali zato s21 iphone mu meda ne moze.. ni jedan frende.. testirano i probano.. pojeo sam njegov iphone.. a slike mjeseca tek.. pa lik je plakao 🤣🤣

    • Jurex

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 15:54

      Ja se ne kurcim niti te vrijedam, govoriš gluposti. Da imam Alienware i MBP M1, i sve što sam nabrojao, nije to neka para radim u IT firmi i bavim se time, dobijem i dosta dobar rabat. Mislim ne kužim čemu takva hajka kaj misliš da je Galaxy đabe na otplatu? Tko kaže da imam para, gle kupim ono što mi je jednostavnije u životu i što će mi trajat, a sam pojma nemaš neke stvari a to je da pod max opterecenjem MBP M1 doguram od 8-16 ostane mi jos 30% bat a nema kaj ne radim tak da jezik za zube, Aw je gamerski odušak.

    • Jurex

      @AngryMosquito, 16.12.2022 - 16:16

      ni 10% nemam toga što sam nabrojao, nego 100%

      slijedeći put pazi šta pričaš, malo razmisli i drži se tog playstationa 4.

  • SanKa

    16.12.2022 - 09:37

    cuj ovo, pa tko se igra na mobitelu osim razmazene djece u restoranima

  • LetMeBeFrank

    16.12.2022 - 11:33

    Otkad je Genshin na Switchu?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?