HCL.HR

Vodič za Optimizaciju Windowsa XP

Igor Belan 28.12.2006.   •   1 komentara


Ovaj vodič će vam pomoći optimizirati performanse cijelog sistema.

Ovaj vodič će vam pomoći optimizirati performanse cijelog sistema. Saznati ćete kako se riješiti spyware i adware gamadi i zaštititi računalo od virusa. Otkriti će vam i par tweakova za bolje performanse Windowsa XP i pokazati par programa koji vam mogu pomoći u optimizaciji. Vodič je sastavljen od par jednostavnih koraka koje preporučam da izvršavate po redu. Da ne duljim, krenimo s optimizacijom!

Antivirusni software

Računalni virusi često usporavaju rad na Windowsima a i imaju potencijal da unište važne podatke. Iz tih razloga svako današnje računalo bi trebalo imati antivirusni software. Za taj antivirusni software potrebno je skidati upadate najmanje jednom tjedno da bi bili sigurni.

Neki poznatiji antivirusni programi su: McAfee, Norton, NOD 32, Zone alarm security suite, Avast itd. Osobno od nedavno koristim Zone alarm security suite u sklopu kojeg dobijete dobar firewall, anitivirus, e-mail protection, IM ( instant messaging) security. Vrlo je jednostavan za koristiti i traži od vas minimalno znanje o informatici. Antivirusni programi i firewall-ovi zauzimaju popriličnu količinu sistemske memorije a to ne utječe pozitivno na performanse u igrama, zato je dobro držati firewall ugašen sve do trenutka kad se spojite ne Internet.

Spyware

Spyware je posvuda na Internetu ako niste zaštićeni pohvatat ćete ga sigurno. On usporava rad na računalu i važan je dio procesa optimizacije Windowsa njegovo uklanjanje.

Postoji mnogo programa za borbu protiv spyware-a, a mnogi od tih programa su sami spyware. Pitate se koji su pravi programi za njegovo uklanjanje, evo vam odgovora.

Najpoznatiji( i po mnogima najbolji ) je Spybot – Search & Destroy. Poznatiji programi su još i Adware i Spyware blaster. Za svaki od ovih programa treba redovito skidati update. Nema potrebe da tražite bolje programe od već navedenih jer možete naići na neki lažni program koji će vam dovući spyware. Osobno koristim Spybot – Search & Destroy i vrlo sam zadovoljan. Koristeći spybot možete se i zaštititi od budućih napada spywarea opcijom «immunize».

Driveri

Uvijek nastojte imati najnovije drivere za svoj hardware. Često dođe do nekompatibilnosti nekog softwarea sa vašim hardwareom zbog starih drivera. Da bi izbjegli takve situacije a ponekad i ubrzali sistem dobro je uvijek imati najnovije drivere. Za gamere je poželjno da imaju moddane drivere za grafičku karticu. Poznatiji su DNA, Omega, Forsage, Unian, NGO…

Često uz takve drivere dođe i program za podešavanje naprednih opcija. Jedan od takvih programa je Ati tray tools ( namijenjen ATI karticama, dođe uz DNA i NGO drivere ali može se skinuti i kao samostalan ) pomoću kojeg je moguće dodatno optimizirati performanse u igrama. Najpoznatiji takav program za Nvidija kartice je Riva tuner.

Linkovi:

www.ati.com

www.nvidia.com

www.omegadrivers.net

www.dna-drivers.nl

www.hardwarelab.ru

www.driverheaven.net

Start – up programi

Takozvani Start up programi su programi koji se pokreću prilikom ulaska u Windowse. Većina takvih programa je nepotrebna i poželjno im je narediti da se ne pokreću na start up-u Windowsa. Za početak skinite startup cpl( dodatak control panelu ) i pogasite ( disable ) sve što ne želite da se pokrene na startup-u ( a to znači da sve pogasite osim nekavih twaek programa kao što je Ati tray tools, radlinker s sl.). Nakon toga odite na run – msconfig – services i stavite kvačicu na «hide all microsfot services» i kliknite na disable all. Još jedan vrlo kvalitetan program za sređivanje startup programa je Autoruns.

Utilities

XP antispy – Program koji pomaže isključiti neke sumnjive funkcije u Windowsima XP. većinu opcija označite kvačicom, ostavite sljedeće opcije prazne:

Always show *.x suffixes
Clean history of recently used documents
Also show suffixes of known files
Deny starting regedit.exe
Disable javascript
Disable activex controls
Clean website cache on shutdown
Dont autostart CD`s
Pagedefrag – Program za defragment page file-a

Defragmentiranje se vrši prije ulaska u Windowse
Namjestite program na «defragment every boot», a «abort countdown» na 1sec( ili «defragmnet at next boot» ako vam se neda čekat da se defragmentira page file prije svkog boot-a)
X-setup – utillity sa mnogo opcija za tweakanje Windowsa

Tweak UI – tweak utility od Microsofta sa dosta opcija za tweakanje

CCleaner – program za uklanjanje ne korištenih i temp fileova iz windowsa

Servisi

Ovo je vjerojatno najvažniji korak u optimizaciji Windowsa XP. Windowsi XP na defaultu rade sa puno servisa koji rade u pozadini, a nisu potrebni te zauzimaju RAM memoriju. Ne bi li onemogućili nepotrebnim servisima da se pokreću na start up-u potrebno je ići na:

run – upisati services.msc – enter – desnim klikom kliknuti na nepotrebni servis i odabrati properties i zatim pod startup type izabrati disabled iz combo box-a.

Ove servise velika većina korisnika može slobodno isključiti:

Alerter

Distributed Link Tracking Client
Help and Support
Indexing Service
IPSEC Services
Portable Media Serial Number
Remote Registry Service
Secondary Logon
Upload Manager
Wireless Zero Configuration ( ostavite upaljen ako ste na wireless mreži )

Pogldajte BlackViper’s Windows XP Services Guide za detaljne informacijame o sređivanju servisa.

Tweakovi 1.Ovaj tweak se svodi na kompenzaciju između izgleda i funkcionalnosti. Da bi održali lijep izgled Windowsa XP ali u isto vrijeme imali brze windowse učinite sljedeće:

desni klik na my computer- properties –advanced – pod Perfromance idite na settings, ostavite samo sljedeće opcije uključene:

Use drop shadows for icons labels on the desktop
Use visual styles on windows and buttons

2. Za ubrzanje menija u windowsima evo jednog registry hacka:

Otvorite regedit ( run -> regedit), idite na HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop, zatim napravite novi string value pod imenom MenuShowDelay i dajte mu vrijednost koju želite (0 = najbrže, 65534 = najsporije ). Preporučam da stavite na 100 ili manje. Ako vam je ovo prvi susret sa Registry editorom pogledajte sliku za pomoć( malo je mutna ali ono što vas zanima ja označeno).

3. U windowsima XP postoji thumbs.db file koji indeksira podatke o slikama, video i glazbenim datotekama kako bi se oni brže učitavali. Ali kod kopiranja s diska na diska thumbs.db gubi smisao. Da bi se riješili thumbs.db-a učinite sljedeće:
Control panel – Folder options – pod TAB-om View uključite «Do not cache thumbnails»

4. Microsoft je u Windowse unio funkciju indexiranja svih fileova na disku kako bi ubrzao pretraživanje dokumenata po diskovima, ali u većini slučaja radi se o funkciji koju nikada nećete koristiti. Kako bi isključili indexiranje fileova učinite sljedeće:

start – run – upišite: services.msc – indexing service – disabled

Ako ste prošli kroz BlackViper’s Windows XP Services Guide onda ste već isključili indexiranje.

5.U windowsima XP Recycle bin podešen je da uzima 10% od ukupnog kapaciteta hard diska.To je često besmislen gubitak prostora na hard disku.

Tweak: Desni klik na Recycle bin – properties – birajte TAB Global – označite

“Use one setting for all drives” i postavite slider na 3%.

6. System restore je dobra stvar ali zauzima mjesto na hard disku i nešto sistemskih resursa. Ukoliko često koristite System restore( često imate probleme ) ostavite ga uključenog. Ukoliko ga ne koristite često možete ga slobodno isključiti.

Za isključiti System restore:

Control panel – system – system restore – birajte «turn off system restore on all drives» – apply

Kako bi smanjili postotak kapaciteta Hard diska koji System restore zauzima učinite sljedeće:

Control panel – system –system restore – settings –podesite slider da system restore zauzima otprilike 600mb na svakoj particiji

7. Zvučni efekti u windowsima usporavaju rad na računalu

tweak : Control panel – sounds and audio devices – birajte TAB Sounds i pod “Sound Scheme” birajte “No Sounds”.

8.Defragmentiranje Hard diska je vrlo važno u optimizaciji windowsa. Kada defragmentirte disk ne defragmentira se cijeli disk jer aplikacije ostaju nedodirnute. Kako bi optimizirali i pristup aplikacijama učinite sljedeće:

Start – Run –upišite defrag c: -b

Ovaj tweak nema grafičko sučelje ( GUI ) tako da morate čekati da završi proces defragmentacije i onda će se automatski ugasiti.

U Windowse ugrađen defragmenter ne radi svoj posao na najbolji mogući način pa ako želite bolju defragmentaciju morati ćete kupit ( ne postoji bolji besplatni defragmenter ) neki od komercijalnih programa za defragment diska ( npr. Diskeeper ).

9.Dobro je svako toliko provjerit sa Windows updateom ako postoje koje nove zakrpe za vaše i naše Windowse kako bi si osigurali sigurniji i stabilniji rad. Također bi trebali imati instaliran najnoviji service pack( SP2 ). SP2 dosta uspori rad sa Windowsima ali vas drži sigurnima. Ako ne želite poboljšanu zaštitu SP2-a ostanite na SP1 i instalirajte ovaj Hotfix te koristite Firefox umjesto Internet Explorera( no i dalje je SP2 sigurniji izbor ).

10. Dobro je povremeno pokrenuti chkdsk ( Check disk) i provjerit ukoliko imate grešaka na hard disku.
Da bi pokrenuli chkdsk:
Idite na My computer – desni klik na c: – pod TAB-om tools birajte check now – birajte “Automatically Fix File System Errors” i zatim kliknite na start. Nakon štp ste kliknuli na start pojavit će se dijalog box koji koji vas pita da li želite da se Check disk pokrene na sljedećm boot-anju Windowsa. Vi odgovorite potvrdno i sljedeći put kad resetirate računalo pokrenut će se chkdsk.

Zaključak ®

Ukoliko ste pročitali ovaj guide od početka do kraja i učinili ono što on nalaže sigurno ste primijetiti ubrzanje u radu s računalom, ponajviše u Windowsima ali sigurno i u nekim zahtjevnijim igrama. Ja sam testirao u HL2 i budući da imam «samo» 512 mb RAM memorije na visokim detaljima tekstura igra zna ponekad zarzat ( zbog nedostatka rama ) . Nakon što sam optimizirao Windowse( ponajviše optimizacija startup programa i servisa ) igra je radila savršeno. Ukoliko imate 512mb ( ili manje ) RAM memorije a smatrate se gamerom apsolutno je obavezna optimizacija Windowsa. Ali optimizirat bi trebali i ljudi sa 1024mb RAM-a jer se ne optimiziraju samo RAM-i već i sigurnost cijelog sistema , rad sa hard diskovima itd.

Komentari (1)

  • Flash

    10.08.2009 - 21:31

    Hvala puno. Radi!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!