HCL.HR

Jeste li u 2020. igrali vama savršenu videoigru?

Zoran Žalac 27.12.2020.   •   91 komentara


Na kraju godine svi najčešće biramo najbolju igru godine. No, jeste li ikada probali izabrati savršenu igru?

Još uvijek je u tijeku naš Zlatni Dabar 2020 – izbor najboljih igara tekuće godine. I možda mislite da vam sad isto pitanje postavljam po drugi put ako vas pitam jeste li u 2020. igrali igru za koju mislite da je savršena.

Uostalom, kakvo je to pitanje? – Savršenstvo ne postoji! Možda, ali probat ću objasniti što smatram pod savršenom igrom i kako je to drugačija kategorija od najbolje igre godine.

Svaka igra može biti napravljena boljom od od stanja u kakvom jest. To će vam reći svi tvorci videoigara, koji najčešće i jesu perfekcionisti po prirodi. Uvijek može bolje/ljepše/kvalitetnije i sve dok je tako objektivnom istinom ne postoji savršena igra.

Međutim, postoje određene igre koje igraču savršeno odgovaraju u određenom trenutku. Postoje igre koje su savršeno dostatne u onome što pružaju i prenose, savršeno prikladne formatom kojim to čine. I postoje igre kojima istinski nemate što prigovoriti, iako će im drugi pronaći mane odmah na prvi pogled (jer im nisu po ukusu pa to “objektivno ne može biti savršeno”) ili ako ih mikroskopski traže dovoljno dugo.

Savršene igre su drugačije od najboljih igara godine kod kojih uvijek prihvaćamo manjkavosti i kompromise ovisno o onome što se nudilo baš te godine, okovano kalendarskim rasponom. Znamo da najbolja igra godine mora biti važna igra za reprezentiranje same industrije videoigara u cjelini i onoga što igranje predstavlja gamerskoj populaciji koja videoigre obožava općenito, a ne selektivno kroz uži broj žanrova. Od najbolje igre godine ne traži se da bude savršena, nego da bude bolja od drugih koje su izašle u isto doba.

Najbolja igra 2020. godine može mi biti Half-Life: Alyx zbog ostvarenog napretka igranja u VR-u i demonstracije koliko isto može biti fenomenalno iskustvo uz prave ideje. Ali, to ne znači da Half-Life Alyx u 2020. smatram savršenom igrom. Doživljaj Half-Life: Alyx uvelike ovisi o tome na kakvom se uređaju igra i u kojem položaju (stajanje ili sjedenje), a savršena igra nije mi ona u kojoj počnem uživati nakon 2-3 sata dok shvatim kako mi je najzgodnije igrati.

Isto tako mogu reći da mi je Ghost of Tsushima izvrsna igra, ali za ozbiljnost na koju cilja smetala me formulaičnost zadataka koja me stalno podsjećala da igram videoigru s predvidivim scenarijima (spasi 3 taoca na jednoj farmi, pa isto toliko na drugoj, pa isto toliko na trećoj). Mogu reći da mi je Hades fenomenalan, ali osobno nisam veliki poklonik proceduralne generacije baš svega, čak ni kad je ona dobro ukomponirana u priču. I da, ponekad izgubim lika u efektima na ekranu, kako je Hrvoje rekao u recenziji.

S obzirom na takva cjepidlačenja netko bi rekao kako ne uživam u igrama i da zapravo ne mogu imati savršenu igru. I to je djelomično istina – nemam ju svake godine. Zato mislim da za savršene igre vrijede drugačiji kriteriji odabira. Savršene igre godine nisu nužno igre koje izađu u godini kad ih se zaigra. Kao što sam ranije u tekstu napisao, neke su igre savršene jer igraču dođu u savršenom trenutku – npr. kad mu pričom dostave upravo ono što je trebao čuti – utjehu, ohrabrenje, savjet i sl. Može to biti odmah ili kasnije. Savršena igra je igraču savršena kad ju on prvi put otkrije. Stoga je moguće da savršena igra 2020. bude neka igra iz 2019., ili pak neka starija.

Najvažnije od svega, savršena igra je takva isključivo i jedino po subjektivnim kriterijima onoga tko ju bira. Može ju se promatrati kroz neke opće naočale objektivnosti, ali odluka o tome je u konačnici na samom biraču, a ne vanjskom promatraču koji će komentirati njegov odabir.

Zaključno, savršena igra je ona koja je sve što ta igra treba biti – ne više od onoga što treba biti. Nijedna igra ne treba biti sve – npr. ne traži se od Cyberpunka 2077 da bude dobra simulacija kriketa. Ali, ako je igra platformer u sandbox okruženju, onda treba biti dobra u mehanikama važnima za platformer te zanimljiva u segmentu istraživanja otvorenog svijeta.

Isto se može prevesti i na priču. Ne treba svaka priča biti priča o svemu i svačemu. Priča o osveti ne mora nužno biti priča o djetinjstvu, rivalstvu, ekonomskim izazovima, društvenim previranjima, globalnoj zavjeri, nadolazećoj apokalipsi i svime time u paketu. Priča savršene igre može biti jednostavna priča s dva-tri motiva ili možda bez ikakvih dijaloga. A možda nečija savršena igra uopće nema priču niti joj je ona potrebna. Jedne godine savršena igra bila mi je Euro Truck Simulator 2 u kojoj je priča prisutna jedino u onome što se meni dogodi na cesti.

Nakon ovog podužeg lamentiranja bilo bi možda najbolje da svoj odabir savršene igre iz 2020. pojasnim na konkretnom primjeru. Dakle, meni savršena igra koju sam igrao u 2020. godini zapravo je iz 2019. (iako je 2020. izašla u verziji za Nintendo Switch). To je…

A Short Hike

Igra kao što je A Short Hike na prvi se pogled može prozvati “gaming hipsterajem”, kako bi Igor rekao. Retro stil grafike, 2.5D izvedba i ultimativni hipsteraj – igra koja je praktički ni o čemu jer nema negativca, borbu, top ljestvicu uspjeha ni većinu drugih stvari koje cijenimo kod gotovo svake igre u izboru najboljih igara godine. U ovoj igri nema pobjede. Nema čak ni poraza/kazne/umiranja.

Što mi je onda savršeno kod ove igre? Kao avantura s fokusom na pustolovinu, A Short Hike ispunjava sve što očekujem od jednostavne premise dolaska na otok koji je u isto vrijeme strano i poznato mjesto. Glavni se lik ondje osjeća prihvaćeno iako to nije mjesto na kojemu želi biti i pravo je osvježenje kad u jednoj igri istražujem mjesto na kojemu nije sve protiv mene i način da nešto postignem nije da utučem sve što hoda.

A Short Hike je priča o ptičici Claire koja na ljetovanju prolazi kroz svojevrsni ritual odrastanja kroz planinarenje na najvišu točku otoka. Odmah u startu imamo originalan i maštovit scenarij s netipičnim antropomorfnim likom, a igra to na genijalan način koristi u sklopu gameplaya gdje je let u ulozi ptice savršeno kombiniran sa zadatkom vertikalnog uspona. Kako se igrač penje na više točke otoka, tako si otvara mogućnost dužeg leta kad (od)skoči s više točke. Za žanr platformera takav dizajn je nešto što ne mogu dovoljno nahvaliti.

Osim perfektno odrađenog sustava kontrola, interesantnih zagonetki i izazovnih mini-igara (poput igranja odbojke ili trčanja maratona), A Short Hike praktički ima doktorat tamo gdje većina igara otvorenog svijeta nije završila ni “srednju školu”. U ovoj igri nema jednog smjera ili jedinog puta kako doći do cilja. Postoje lakši i teži načini, a logično – kako se približavate vrhu tako se smanjuje i broj dostupnih puteva.

Nema umjetnih indikatora koji usmjeravaju igrača – samo rudimentarni kompas (i to opcionalni) te doslovne tablice na putu do vrha jer se tu ipak radi o poznatoj ruti koju su drugi već prošli i iscrtali. Glavni lik/igrač u svijetu ove igre nije poseban, ne nosi breme ičijeg očekivanja i jedino dokazivanje koje ima za obaviti jest ono prema sebi.

Drugim riječima, nema ovdje stotinu poziva koji prekidaju igranje kao u Cyberpunku 2077, nema varijacija jedne te iste situacije razbacanih po mapi kao u AC Valhalli. Sve što zatečete na otoku na kojemu se odvija A Short Hike je unikatno i iskusit ćete to jednom u igri. Ili uopće nećete jer vas ništa ne obvezuje – kao što rekoh, nemate kome što dokazivati osim sami sebi.

Istraživanje otoka je organsko – nema stotinu tutoriala koji će vam reći sve kako se trebate zabavljati, nema mape u koju ćete svako malo zaviriti, nema dijelova otoka za koje bi vam igra rekla da ih ne možete posjetiti dok ne ispunite kriterij X ili Y, sami procjenjujete gdje možete doletjeti, a gdje ne možete. I kad ne možete, automatski znate što vam je činiti. Nema ni teleportiranja s jedne strane mape na drugu – ovdje ionako preletite s jedne strane na drugu dok biste u drugim igrama gledali učitavanje.

Sam završetak igre također je čarobna oda cijelom iskustvu penjanja na vrh i upijanju cijelog otoka. Meni najsjajnije od svega bilo je to što sam igru iskusio u jednom sjedenju, za otprilike dva sata. Ne sjećam se kad sam neku igru završio u jednom sjedenju, a da nije bila neka epizodna. Važno mi je to za doživljaj jer sukladno samom nazivu igre – A Short Hike – putovanje do vrha planine ne bi trebalo biti višednevno iskustvo. Cijenim to što je cijela avantura tako sažeta da mi ne trebaju tjedni igranja kako bih nešto kompletirao.

Netko ovo možda nikako neće razumjeti, ali mislim da smo baš u 2020. svjedočili igrama koje su previše rastegnute za svoje dobro ili stavljaju kvantitetu zadataka ispred kvalitete istih. A Short Hike košta manje od 50 kuna, na Epic Gamesu je čak bio i besplatan. Za igru od šest i pol eura ne tražim trajnost od pedeset sati. Traje upravo onoliko koliko očekujem da traje.

Slično mogu reći i za grafiku koja bi nekima mogla biti trn u oku. Tehnički je A Short Hike daleko od samog vrha ponude i ostvarivoga. Mogla bi biti ljepša nego što jest, ali mogao bih isto tako reći da mi u igri u kojoj se ptičica penje na vrh planine nisu potrebni nikakvi raytracing efekti. Retro stil prezentacije igri u ovom slučaju daje poseban šarm, jednako kao što opuštajuća glazba stvara osjećaj ugode na ljetovanju i domaće atmosfere na otoku.

Nije ovo jedina igra sa životinjama koju sam igrao u 2020., ali je zasigurno najveselija. Dok me Animal Crossing gušio svojim kapitalističkim mehanikama i stalno podsjećao na to koliko mi svega fali, ovdje moj uspjeh u igri nije ovisio isključivo o tome koliko novca zaradim. Bio sam neopterećeno sretan kad god sam pronašao neki novčić – iako mi isti nije bio prijeko potreban. Sretniji nego u Animal Crossingu.

Interesantno je kako sam savršenstvo A Short Hikea upravo opisao kao suprotnost brojnim drugim igrama. Očito je to profesionalna deformacija pa me veseli kad jedna igra nema isto ono što imaju druge igre jer ne treba imati isto ono što imaju druge igre. Naravno, ne može se to uvijek tako gledati jer je skala drugačija pa ono što dobro funkcionira u A Short Hike ne bi nužno funkcioniralo na ambicioznijoj skali. Međutim, upravo u tome jest posebnost ove igre – savršena mi je takva kakva jest. Ne treba biti veća/ljepša/ispunjenija. Postigla je savršen balans poznatog i nepoznatog, idealan omjer opuštajućeg i izazovnog, perfektnu liniju između slobodnog razgledanja i fokusiranosti na zadatak. Sve je što treba biti.

Među 5400 pozitivnih recenzija na Steamu za A Short Hike nalaze se epiteti koji igru opisuju kao čistu magiju, terapiju i ultimativni zen. Jedna korisnička recenzija glasi ovako: “Savršena igra ne post-“, što na humorističan način sumira sve ovo što sam pokušao reći ovim tekstom.

Sad je pak red na vama: u komentarima nam pišite jeste li u 2020. igrali igru koja vam je bila savršena? Zapamtite – nije to nužno isto što i najbolja igra 2020. godine. Iako je izbor najbolje igre također subjektivan, proglašenje savršene igre je još subjektivnija stvar. Kao što sam ranije napisao – ponekad se dogodi da ne bude savršenih igara tijekom tekuće godine pa ako ste stava da još niste pronašli svoju, slobodno u komentarima podijelite i to. U tom slučaju želim da vam potraga za savršenom igrom bude uspješnija u 2021. godini.

Označeno sa: ,

Komentari (91)

  • Gamingground

    27.12.2020 - 18:29

    Nazalost ne, jos uvijek cekam neku koja ce mi bit bolja od RDR 2

    • Manitou

      @Gamingground, 27.12.2020 - 20:18

      Slažem se, mada se kod mene mrtva trka vodi između RDR2 i Breath of the wild…s tim da je RDR2 u prednosti jer sam se, kad je Arthur umro, osjećao kao da mi je umro rod rođeni. Sjećam se kako mi je žena rekla, kad sam joj rekao na nekih 60% igre da mi je Arthur opasno bolestan, ona odgovorila da će sigurno umrijeti jer je tuberkuloza tada bila neizlječiva. Ja sam joj odgovorio: umukni prokleta skvo, izliječit će ga indijanski šaman nekim travama. 🙁

    • Gamingground

      @Manitou, 27.12.2020 - 20:32

      Meni je definitivno najdraza scena sa Arthurom na samom pocetku igre, gdje “kamera” prvi put pokazuje Arthura sa sesirom na glavi i spustenom glavom i onda se lagano glava dize i prvi put vidimo glavnog lika. Predobroo…

    • Manitou

      @Gamingground, 27.12.2020 - 21:08

      Ta mi je scena bila super kad sam drugi put prelazio, jer sam tad znao da se radi o najboljem liku u povijesti video igara.

    • Strange Man

      @Manitou, 28.12.2020 - 09:55

      Meni je otac baš kada je izašao RDR2 imao tuberkulozu, i liječio se u Hr Klenovniku blizu Varaždina. Tako da sam totalno proučio bolest, pa kada sam igrao RDR2 znao sam da se Arthur neće izvući jer tada se još nije stvorio Robert Koch da se bolest može ozdraviti. Igra je remek dijelo, jedina igra kojoj sam dao ocjenu 100, i jedina igra koju sam igra dobre dvije godine. Možda bi još dao 100 i za Half Life VR ali na HCL-u nije bila recenzija, tako da RDR2 je za sada jedina igra kojoj sam dao 100.

    • Nemanjazzz

      @Gamingground, 27.12.2020 - 22:49

      Ja boga mi jesam, rdr 2

    • NastyGT

      @Gamingground, 29.12.2020 - 15:05

      Apsolutno se slažem. Nije savršena, ali bolju nisam igrao.

    • IgorBiH

      @Gamingground, 29.12.2020 - 16:40

      Meni je odigrati RDR 2 bila jedna od stvari koju sam morao uraditi prije smrti. Igra svih igara, majka, otac i pradeda svega što je ikad napravljeno. Božanska igra. I da se pohvalim, platinirana.

  • Bernard Huky Hux

    27.12.2020 - 18:35

    Da, a to je Ghost of Tshushima. Definitivno sam se opustio uz tu igru nakon dugoo vremena.

  • Wolfboy

    27.12.2020 - 18:38

    Moja savrsena igra izasla je 2012. Farming Simualtor 2013. Covjece kad se sjetim. I svake godine svakim izlaskom novog FSa sjetim se koliko mi je to lose spram 2013. Ta igra nije savrsena (daleko od toga). Nije AAA naslov, nece nikad bit najbolja, ali meni je savrsena

  • ivan.frakin

    27.12.2020 - 18:41

    RDR2

  • Smike

    27.12.2020 - 18:47

    Ja sada igram igru koja me baš iznenadila.Days gone. Kad vidim kakvu ocjenu ima ne mogu vjerovati. Znači savjet svima koji nisu igrali da probaju. 90 od 100

    • Strange Man

      @Smike, 27.12.2020 - 19:00

      Da i ja isto u početku kad je igra izašla i vidio lošije ocjene nisam kupio. Kasnije tek ove godine je Days Gone bio u nekakvoj akciji PS+ na nekih 125 kn, kupio i oduševio se. Igra je odlična.

    • Slim1992

      @Smike, 27.12.2020 - 19:10

      Odlicna igra, puna sadrzaja. Tonu svega. Nema sta. Prica se malo razvukla i malo usrali tipa od pola pa na dalje zato i nije 90+. Al gameplay, grafika su top. Ima problema i dalje sa bagovima al nije strasno kako je bilo u pocetku zato je ocjena nize. Al i mene je odusevila igra nema sta. Ceka se nastavak

    • Vulture51

      @Smike, 28.12.2020 - 11:35

      Upravo ga igran na PS5. Stvarno iznenadjenje koliko je dobra.

    • Ezio assassin

      @Smike, 28.12.2020 - 15:33

      Totalno iznenadenje, jos jedan razlog zasto ne slusati recenzije

  • Strange Man

    27.12.2020 - 18:51

    Meni je TLoU2 savršeno odgovarala u određenom trenutku i za nekih dva tjedna sam je plantirao 100% , ali na kraju mi igra i nije bilo nešto posebno ili savršena. Tako da ima igra koje ti odgovaraju, a ne mora značiti da ti je bolja od drugih. Half-Life: Alyx je igra koja me oduševila. U toj igri me nekoliko puta srce uhvatilo, bila mi je izazovna malo teška, i može biti da igre koje su mi teške su mi ustvari i najbolje igre.

  • Emperor Ghaleon

    27.12.2020 - 18:58

    Da, igrao sam. Zove se Tetris99

  • razer1234559

    27.12.2020 - 19:05

    The World ends with you za DS je za sada jedina savršena igra.

    • Lepoglava

      @razer1234559, 27.12.2020 - 19:40

      Jooj TWEWY. Izvrsna igra,a muzika tek. Svaki put kad sam morao odloziti konzolu sam tugovao

  • Robi123

    27.12.2020 - 19:10

    Dark Souls 3

  • Blackbeard

    27.12.2020 - 19:10

    Definitivno Ghost of Tsushima, pa onda i Cyberpunk 2077.

  • mili1985

    27.12.2020 - 19:16

    Već jako dugo nisam odigrao neku za mene savršenu igru, pogotovo igre izašle ove godine. Jedina igra koja me baš zaintrigirala je Hollow Knight. Starija igra koju sam tek nedavno odigrao, kada je bila dio Ps plus paketa. Preporuka za sve ljubitelje akcijskih platformera, metroidvania stila. Odlična atmosfera i setting, ali i izazovna igra.

  • crolink07

    27.12.2020 - 19:27

    Ove godine sam odigrao čak dvije savršene igre,iz 2014. i 2017. godine.
    Divinity 1 i 2.

  • NorthCorps

    27.12.2020 - 19:30

    Ori and Will of the Wisps

  • Danilo Boljevic

    27.12.2020 - 19:41

    Red Dead Redemption 2
    Jednostavno igra od koje sam dobio mnogo vise nego sto sam ocekivao. Kad sam je poceo ocekivao da ce da bude nesto kao GTA V ili na kraju krajeva kao Red Dead Redemption iz 2010(isto jedna od omiljenih igara). Ali kad sam poceo da igram RDR2 odmah sam osjetio nesto sto nisam osjetio u ni jednoj drugoj igri prije niti posle nje. Osjecao sam se kao da sam ja tu umjesto glavnog lika Arthur Morgana(jednog od najboljih protagonista po meni). Nadamse da ce doci neka nova igra koja ce da bude savrsena kao sto je RDR2 bio, mozda GTA VI ako ikad izadje. Vidjet cemo.

  • Akull

    27.12.2020 - 20:04

    Nema do Stalkera Clear sky i Freelancera.

    • ScoobyDooo

      @Akull, 27.12.2020 - 23:15

      Pa zasto clear sky,po meni najgori iz serijala…

  • tuvvok1701

    27.12.2020 - 20:08

    Nedavno sam počeo Project Cars i izvrsno mi je legla, sad ciljam uzet i dvicu na popustu, vrhunske igrice. Prije toga je zadnja igra koja me zaokupila totalno bila AC Odyssey. To mi je prvi AC koji sam igrao i završio sam je skoro u dahu. Setting antičke grčke mi jako odgovara pa je možda i to bio dodatni razlog što me igra tako privukla.

    • RickBarry

      @tuvvok1701, 28.12.2020 - 16:09

      Dvica ti je još puno bolja. Teško se vratit na prvi nakon dvice.

  • S a l e

    27.12.2020 - 20:11

    Dva Giganta, Red Dead Redemption 2 & The Last of Us Part 2, sve ostalo svjetlosnu godinu ispod

  • Truegentlemanx

    27.12.2020 - 20:19

    Mene je 2020. godine očarao Dark souls 3, naime ogroman sam fan prvog Dark Soulsa, a Bloodborne mi je top 3 najdražih igara ikada (ima se platinum btw Haha), ali baš ove godine očarao me je Dark Souls 3, zašto? Zbog jednog bossa zvanog The nameless king, naime igrao sam i završio Dark souls 3 davne 2016. godine, ali jedan boss ostao mi je kao trn u oku, nepobjediv. To je bio famozni Nameless king. Prije neka 2 mjeseca oba DLC-a koje nisam imao priliku odigrati bili su na popustu na PlayStation storeu za siću i to je ono što me je poguralo da se vratim toj predivnoj igri. Naoružan novim znanjem i iskustvom Bloodbornea, odbacio sam vjerni štit, izradio svoj high dex build i bacio na koljena starog Nameless kinga, a zajedno s njim sestru Friede, Midira i u konačnici Slave Knight Gaelea te time dobio jedno nezaboravno iskustvo koje je uljepšalo ovu groznu godinu.

    • denza5

      @Truegentlemanx, 27.12.2020 - 22:24

      Najgore je kod Soulsborne igara (Dark souls i Bloodborne) što sve ostale igre postanu prelagane

    • Truegentlemanx

      @denza5, 27.12.2020 - 22:56

      Ne samo to, ni jedna igra nakon Soulsborne nema taj osjećaj da stvarno istražuješ nešto nepoznato. U isto vrijeme te je strah, ali intriga ti ne da da posustaneš, jednostavno moraš znati što se nalazi iza sljedećeg ugla.

  • macgyver

    27.12.2020 - 20:31

    Da ste me pitali prije 15 godina, rekao bih da su savrsene igre Far Cry i Deus Ex. I zanimljivo, obje sam odigrao ove godine i to po prvi put nakon 10ak godina. Iako sad vise ne bih rekao da su savršene.
    Odigrao sam ove godine i Dishonored (po drugi put), a kad sam ga igrao prvi put prije sedam godina, dao mi je iskustvo jako slično Deus Exu kad sam ga prvi put igrao.
    Igrao sam i Far Cry 3 po treći put, koji mi je isto jedna od najdražih igara.
    Igrao sam i AC Origins i Far Cry New Dawn po prvi put koje, iako nisu savršene, u pocetku su mi bile toliko dobre da igram do 2-3 ujutro i onda jedva čekam da se drugi dan probudim već u 9 da mogu ponovo igrati, što je isto osjećaj koji nemam tako često (bio je vikend).
    Ali mislim da ipak za nijednu igru više ne bih rekao da je savršena. Ne zato jer su igre lošije nego sam ja ostario i sve češće osjećam da mi je igra vise kao neki zadatak koji moram obaviti. I dalje mi je zabavno, al imam taj osjećaj kao da mi je to zadatak. Možda ne baš odmah kad krenem igrati, ali se javi nakon nekih 10-20 sati

  • rogstrug

    27.12.2020 - 20:31

    Danas završio RDR2. Već dugo nisam igrao bolju igru.

  • MatkoPatko

    27.12.2020 - 20:55

    Moja savršena igra je Half Life 2 ili Far cry 5.

  • bigAl

    27.12.2020 - 20:57

    Unazad par godina pa tako i ove stalno se vraćam omiljenim naslovima koje još uvijek mi novije igre ne mogu zamijeniti (Long dark, Frostpunk, This war of mine…) a najbolji dojam ove godine mi je definitivno ostavio Last of us II iako mi je daleko od savršenstva kao gore navedene

  • Agent

    27.12.2020 - 21:12

    Savršena teško reći,ali najbolja do sada AOE 2,kojeg i dan danas igram.

    • Strange Man

      @Agent, 27.12.2020 - 21:39

      Zadnji put sam je igrao prije 15 godina, i tada mi je bila najbolja igra. Prije neki dan baš vidim ovaj definitive edition na steamu i razmišljam da si je uzmem da je opet zaigram. Zarazna igra.

    • Agent

      @Strange Man, 28.12.2020 - 09:16

      Ja imam 2013 verziju i igram je svako malo,DE nisam uzimao jer je isto samo grafički ljepša,a to mi kod takve igre nije bitno

  • Venom102

    27.12.2020 - 21:21

    Dbz kakarot

  • funky0308

    27.12.2020 - 21:45

    Tekst za diplomski.. odlicno receno (mislim na prvi dio teksta). Svatko ima svoju savrsenu igru svatko se u necemu pronadje..

  • Kveki

    27.12.2020 - 21:47

    Dosta ljudi komentira Red Dead Redemption kao savrsenu igru, no iako je prica genijalna i svijet fora, osobno mi je gameplay i pacing malo premonoton.

    Ove godine sam odigrao napokon God of War, i moram priznati da je to igra koja mi je savrsena. Uz Witcher 3 Hearth of Stone, ovo je najemotivnija igra s RPG mehanikama koje obozavam, vrhunskim moment to moment akcijskim sustavom borbe i savrsenom prezentacijom. Fantasy mi je omiljen zanr, i sada kada prelazim Cyberpunk, samo se podsjecam koliko je GoW zapravo genijalan i koliko nijedna druga igra ove godine nije ni blizu.
    God of War je ono sto volim u igrama, ima onaj element koji su do sada mi pogodili samo Mass Effect 2, Red Dead 2 i Witcher 3.

    • Kratosov Boy!

      @Kveki, 28.12.2020 - 00:18

      E vidis tebi je motonon, a meni je eto savršen. Po meni igra nebi funkcionirala da je sporija jer upravo ta sporina te povezuje sa likovima i svijetom. I znam da nije za svakoga ali za mene je… savršena.

    • Kveki

      @Kratosov Boy!, 28.12.2020 - 07:37

      Slažem se da je za Red Dead 2 ta sporost u odličnoj simbiozi s pričom, te da nikako drugačije ta priča ne bi funkcionirala. Ali kada mi je na trenutke nešto više “zadatak” za igrati nego gušt, to je nešto što moram uzeti kao određeni minus.
      God of War je te trenutke kada trebaš predahnuti ispunio naracijom i humorom, te mi je baš zato par bodova iznad RDR2.

      Ali naravno, Red Dead 2 je vrhunska igra 🙂

    • ScoobyDooo

      @Kveki, 28.12.2020 - 00:26

      Slozio bih se za Rd2.I meni monoton nekak.Naravno igra je vrh al et.GoW mi je daleko najbolji ove godine uz Cyberpunk.

    • Kveki

      @ScoobyDooo, 28.12.2020 - 07:43

      Cyberpunk recimo uopće ne bi oslovio kao top igrom ove godine, baš sam razočaran. Rekao bi da je dosta loša RPG igra, i osrednja akcijska igra.
      Najbolji elementi igre su atmosfera i priča, koja koliko god da je zanimljiva nije ni približno na razini Mass Effect 2 ili Witcher 3.

      Taman radim sadržaj za recenziju na svom kanalu, pri kraju sam i skoro sam sav content prošao u igri. Nema te side questove s emocijama, ima svega par likova koji su super razrađeni. Fali ona magija Bloody Baron side questa iz Witchera primjerice.

      Nakon što sam prošao sve side questove u Cyberpunku, morao bi se dobro namučiti da se sjetim ijednog koji nije vezan uz par likova iz priče. Možda sam previše tražio od ove igre obzirom da ju igram odmah nakon odličnog Wasteland 3.

    • ScoobyDooo

      @Kveki, 28.12.2020 - 18:17

      ma ja sam umirao s Johnnyem na roallercossteru.Ima bas dobrih side misija.Mozes mi linkat kanal da vidim tvoje dozivljaje

  • denza5

    27.12.2020 - 22:19

    Definitivno Hellblade jer nema klasični gameplay već tjera igrača da koristi ne samo svoj vid, već i sluh i osjet (vibracija kontrolera). Gaming lektira i svakako preporučam tko nije odigrao.

  • djosic85

    27.12.2020 - 22:25

    God of war prvi puta igrao, meni definitivno naj ove godine. Od ostalih bi izdvojio assassins creed origins i horizon zero dawn.

  • Maca

    27.12.2020 - 22:29

    Inside

  • PppPP

    27.12.2020 - 23:27

    Da, cyberpunk eheheh

  • Stitrek

    28.12.2020 - 00:48

    Project I.G.I. 2
    Dreamfall

    • djosic85

      @Stitrek, 28.12.2020 - 14:26

      Igrao sam project IGI na PCu prije nekih 16,17 godina. Prešao sam ga ali mi je ostao u sjećanju kao teški napor je nije bilo quick save… svaki put level iznova. Ne znam za dvojku, nikad probao…

    • Stitrek

      @djosic85, 30.12.2020 - 01:52

      Dvojka je malo bolja i misije su interesantnije👍

  • Perfect Sense

    28.12.2020 - 00:56

    Zadnja savrsena igra koju sam odigrao je Indigo Prophecy

  • Dad of Boy

    28.12.2020 - 01:35

    Ove godine sam odigrao AC: Rogue, AC: Unity, AC: Syndicate, HZD, Untile Dawn i trenutno igram AC: Origins i mogu reći kako me je HZD oduševio i kako mi je to savršena igra, od svijeta, gameplaya do priče.

  • Saren

    28.12.2020 - 03:34

    Uh, tesko za reci sveukupno gledajuci, jer postoje igre koje su ili starije ili slicno pa u iste idem kada se hocu opustiti od posla… Ove godine sam igrao od HZD-a preko The Outer Worlds,Control, Fallout 76, Among Us, Firefighter Simulator, Phasmophobia, Mafia igre, Halo : The Master Chief Collection, Immortals – Fenyx Rising, sada Call of The Sea i Cyberpunk 2077, prije toga P.AM.E.L.A. Nakupilo se toga, a vjerojatno sam neke i zaboravio spomenuti jos xD. Zaigrao sam cak i neke naslove ove godine za koje sam jako jako dugo mislio “ma nema sanse, takvo sto da igram” na kraju sam se prevario pa se otvorio put za igre kao Phasmophobia, Among Us i slicno. Sad se spremam isprobati Fall Guys sa ekipom ovih dana bas. Ako si moram odabrati nesto sto mi je leglo u datom trenutku to bi bio The Outer Worlds. Mada mi nije za GOTY, ali me dobrano zabavio pogotovo nekim pricama i slicno. Malo me vratio u vremena KOTOR-a 2. Mada mahom igram multiplayer igre pa se druzim sa Rainbow Six: Siege-om, Forza Horizon 4 i slicnima ponekad odem u povijest pa se odigra partija UT 2004, UT 99 (kakve sam volje), sada u zadnje vrijeme sam zahvaljujuci prijatelju otkrio Age of Mythology EE, Warhammer 40k serijal i slicno xD Pa sa ekipom kada nam se neda napucavati baci se malo Warhammera, Civilization serijal ili pak StarCraft 2. Ako sam solo tada WarCraft 3 Reforged ili Civ V sa modovima. Ne znam. Ponekad me ti stariji naslovi nostalgicno vrate u neko bolje vrijeme, pa se znam opustiti igrajuci igru staru preko 10+ godina xD. Opet kazem, zavisi od mojeg raspolozenja. Ove godine prazninu mi je nekako ispunio uz The Outer Worlds jest Cyberpunk 2077, koja ako si moram birati igru za ovu godinu bila onako ono sto mi je u datom trenutku dobro doslo. Iako ima svojih musica ispunila mi je ono sto sam od igre trazio i zelio. Atmosfera, prica i opcenito nekakav ukupni dojam su ono sto mi se svidjelo. Mada za mene ne postoji odavno igra koja bi mi dala onaj “wow” osjecaj, tj. kada se necemu toliko veselis i radujes i doslovno uzivas u svakoj sekundi igre/filma/glazbe (u mom slucaju – igre), da ti se nije problem vratiti joj ponovno, pa cak i 25-ti put, jer te toliko zabavalja i ostavlja ti taj “wow, predobro!” osjecaj. To nisam dozivio od dana Mass Effect serijala kojega sam prvo, nepravedno, dugo zapostavljao da bih na koncu usao u igru i bio sam gori od ovisnika o drogi po pitanju toga. Prije toga, zbog stare ekipe – dobri stari dani World of WarCraft: Wrath of The Lich King je bila ta igra, doduse nikad prije ni poslije do te mjere da bih se tako osjecao. Kasnije sam slicno dozivio sa KOTOR 1+2 serijalom i The Elder Scrolls Skrim (u to vrijeme moja prva TES igra, kasnije sam se vratio na prijasnje nastavke). No za mene nitko na zalost nije uspio mi docarati i dati taj osjecaj koji sam imao sa Mass Effect serijalom. Od price, dijaloga, glasovne glume, atmosfere, neprijatelja – ma svega. I od tada trazim bilo koju novu igru da mogu makar na tren osjetit taj osjecaj koji sam imao kada sam igrao ME serijal. Dosle su mi neke druge igre blizu, kao GTA VC, V kasnije, RDR 2 i slicno, no nikad na zalost nista blizu ME-u Ne znam, mozda imam nerealna ocekivanja od danasnjih naslova ili sam jednostavno ostario xD. Nadam se da ce mi po pitanju toga 2021 godina biti bolja.

    • Saren

      @Saren, 28.12.2020 - 05:16

      Ha cuj duga godina, radis od doma i eto xD Nakupi se sa vremenom, a i sef je razuman pa je bilo pauza i nakupljenog godisnjeg. Vidis, sad sam se sjetio da sam zaboravio Doom Eternal gore xD kako rekoh, nemoguce da se sjetim svega osim ako ne odem u mail pogledati racune od svega hahaha. Sto se Forze Horizon 4 tice, to ce ti uvelike ovisit jesi li fan polu-arkadnih igara. Istina, Forza 4 puno vise naginje arkadi nego simulaciji, no opet mi je tesko reci koliko tocno. Izuzev NFS serijala kojeg do zadnjeg Heata nisam pipnuo od Hot Pursuita iz 2010 il kad je vec izasao nisam bas fan pravih simulacija kao Asseto Corsa ili ostale. S tim recenim ako volis humor, razne ludorije sa automobilima (nema nitra, biranja neonki i slicnog kao u NFS-u) i velik izbor automobila (preko 750+ ih je u igri) tada ti svakako preporucam da je odigras bilo preko XGP-a ili kupis. Tu su razno razni DLC-i sto se automobila tice, pa tako imas James Bond car pack i ine, sada je aktualan tzv. Night City race gdje dobijes V-ovu Quadru iz CBP-a 2077, sta se “price” tice tu su Lego land i tzv. Fortune Island koji je stigao prvi. Igra ima i ranked komponentu no mozes bit i solo igrac ako ne zelis gledati druge ljude online, a na njih uvijek naletis svugdje. Doduse ne moras igrati protiv njih ako ne zelis. Od ovako sitnica bih ti izdvojio jos da se igra po sezonama – ljeto, jesen,zima, proljece i svaka 4 tjedna, tocnije Cetvrtkom u 16:30 ti stize nova sezona (u ovom slucaju zove se Series) i ta ti nosi ponekad 1-3 nova automobila, rjesavanjem vecine zadataka iz trenutne sezone u seriji ti vodi zajednickom XP-u za neki od postojecih automobila, ponekad nove. Recimo do kraja serije skupi 50% completion-a i bum pukne ti auto novi. Recimo Rimcev Concept 2 ti je isto unutra. Oprosti za dugi post, cisto sam htio da cujes opcije. Stvarno se ima sto radit u igri, speed runs, skokovi suludi sa automobilima itd. Btw valjda igra sa najvecom Ferari kolekcijom koju sam do sad vidio lol. Hvala za Vermintide, pogledat cu pa kad jos traje sale vjerojatno i kupit. Outer Worlds takodjer nemoj gledati kao Fallout New Vegas, jer po meni on to nije. Ali ima svoj sarm i dosta dobru pricu, par zavrsetaka – mislim da ces uzivati, pogotovo odigraj i DLC-e – Terror on Gorgon – predobar. Eh da, to je taj kako kazes “magic dragon” kojeg ganjas kao i ja xD I pitas se hoce li ista tako nazad. Bas kako si rekao ili je industrija otisla u drugom smjeru ili je to bilo jednostvno takvo vrijeme. Ne znam fakat. Nadajmo se da ce nesto novo isplivati sljedece godine, ako ne, bar nam uz malo srece stize ME Legendary Edition pa se nadam kakvom novom dodatku, da ne pricamo o novom ME nastavku. No EA je u pitanju, a sa njima je sve moguce.

    • Lazy

      @Saren, 29.12.2020 - 09:03

      Citam ti post i samo cu kratko o FH4, gledao sam je od kad je izasla, al onako sa strane, uvijek igram auto simulacije ili cim vise da naginje na istu, ugl udlucio se istovarit pare za badnjak plus jos par igara koje sam uzeo za Pc, ma jedna stvar imam ih sve instalirane a ja se ne mogu maknuti od FH, kakvo iznenađenje, svaki aspekt u igri je nagrađen i zadovoljavajuc, bilo sto da radis, sve je tako dobro ispolirano, sve je tako fluidno, grafika je jaw drop, igram na asus rtx 2070 super na 55″ tv,32gb RAM, Ryzen 5 3600,postavke su mi na ultra po defaultu, ok mislim da neke nisu al se ne zamaram posto je igra zakucana u 60fps i izgleda predivno, 4A igra ne 3A hehe, svaka preporuka..

  • Jodler

    28.12.2020 - 04:33

    Ove godine igre baš i nisu bile bolje nego prošlih godina. Makar me je iznenadila Survive the Aftermath jer nisam igrao takve igre. Sve što sam mislio da bude nešto posebno me razočaralo. Tlou2 je sranje. Cp2077 je bugovit više nego ikada išta. Jedina igra koja me je ugodno iznenadila a ne razočarala od tih velikih igara je f1 2020. Definitivno sada kada razmislim na generaciji konzola koja odlazi ovo je savršena igra. Da, ipak nije tako loša godina. F1 2020 je bila najbolja igra koju sam igrao u ovoj godini. Osim slabijeg MP dijela u SPu igra nema mana. Idealna (meni) vozna karakteristika gameplay, kampanja… Ma sve.

  • vragec25cro

    28.12.2020 - 09:29

    Savršena igra?Ne postoji,sve je to od ukusa do ukusa,a opet hrpa igara nam se svidi u datom trenutku.Kad bih se svih mogao sjetiti i vremena u koje ih igrao bilo bi ih hrpa pa krenimo.CENTURION prva strategija koju igrao i koja me prikovala uz ekran pc tamo negdje 2001 godine uz njega i PREHISTORIC simpatični platformer i onda par godina ništa do MIDNIGHT CLUB 2 na ps2 i BLACK na prvom xboxu,onda opet IGI PROJEKT na pc kolko ta igra bila frustrirajuča i teška.Onda COD 2:BIG RED ONE na ps2 i prvom xboxu igrao par puta prelazio i meni nekako najdrži COD.Nezaobilazan NFS MOST WANTED iz 2007 kolko tu vremenas potrosio na policiju.Negdje 2011 poceo igrati AGE OF CONAN na kraju utrosio oko 4500h na njega frustrirajuča igra s bugovima i zahtjevna za moj bivši pc,ali te privuče u svijet.Ond FC 1,FC3,FC4,FC5 oni mi svi bili dobri u svoje vrijeme i danas jos 🙂 Zadnje igre koje ostavile utisak na mene su SUNSET OVERDRIVE izašla 2014 ali ja ju igrao tek 2019-2020 i oduševila me kolko retardirana priča i premisao igre a kolko zabavan gameplay.Sad zadnje CYBERPUNK 2007,jedanput završio jednu priču potrošio nekih 33h na prvi prelazak,sad drugi prelazak se vise fokusiram na svijet i side misije imam več 36h 🙂 Igru niti očekivao niti me zanimala uzeo ju onako bezveze jer svi o njkoj pričaju i na kraju me izula iz cipela.P.S. ima nekih gluposti koje te iznenade naprimjer na semaforu priča walk or not walk,a opet kad izvadiš pusku niko te se ne boji ko na primjer u GTA

  • mg

    28.12.2020 - 10:35

    Savršeno nije videoigrica. Možda Zalcu je:)

  • FajdoMrcina18

    28.12.2020 - 11:00

    Marvel Spiderman definitivno najbolja i najsavršenija od svih naravno zanemarimo remastered jel on je čista glupost još što Marvel Spidermen čini posebnim je prića grafika Spideyevi komentari skinovi i to je jedina igra koju sam s guštom Platinum osvojio i sve težine prešao iskrenoslijedece godine sigurno kupujem Miles Morales ma kolko košta da košta

  • tryon

    28.12.2020 - 11:30

    max payne 2, bioshock (infinite), bloodborne, sekiro… možda mi nisu savršene ali su top shit koji sam ja doživio

  • Vulture51

    28.12.2020 - 11:39

    Disco Elyseum – odigrao u pravo vrime ove godine i stvarno me odusevila. Isto tako i Nier Automata.

  • Ducktective

    28.12.2020 - 11:56

    Jesam bome. DESPERADOS III

  • Dadodardan

    28.12.2020 - 13:03

    Nakon rdr 2, jedino kaj me duže zadržalo za ekranom je fallout 76 koji i danas halam i tri puta sam se vraćao ove godine, a opet nemrem reći da je blizu savršenstva.

  • hyperion

    28.12.2020 - 14:13

    Uh, kasnim na ovu vijest jer mislim da zapravo imam svog favorita, bar ako ćemo gledat šta sam igrao ove godine. Početkom godine sam odigrao Shadow tactics: Blades of shogun i jaaako mi je sjela, do te mjere koja se opisuje u tekstu. Nisam odavno igrao igre tog žanra, još od dana Commandosa, tako da mi je imalo i faktor nostalgije, a atmosfera, kao i gameplay, je rasturila.

  • bAbU144590

    28.12.2020 - 14:31

    Naravno,samo nisam sigurna kada je StremerLifeSimulator izašao.

  • Darac83

    28.12.2020 - 15:37

    Ove godine otkrivenje mi je bio Kingdom Come Deliverance. Naletio na akciju pa uzeo oduševio se. Igra vas neće pridobiti grafikom (ni povremenim bugovima), ali sve ostalo… RPG u punom smislu riječi koji vas neće voditi za ruku i traži malo koncentracije i mozga za igrat. Sve to smješteno u stvarni povijesni kontekst sa stvarnim povijesnim ličnostima.

  • RickBarry

    28.12.2020 - 16:11

    Gran Turismo 4.

  • Fr3dY

    28.12.2020 - 18:22

    Za God of War mogu reci da mi je najbolja igra koju sam igrao u 2020. Nije iz 2020 ali je odlicna.

  • SeLjAnCuRa94

    28.12.2020 - 18:26

    Uncharted 2 i 4 i RDR2

  • Okramtaker

    28.12.2020 - 20:12

    Skyrim bez prenca

  • Doktor Zivago

    28.12.2020 - 20:56

    Steamov Risk Global Domination (online). Kad zbrojim sve moguće ‘epohalne’ naslove koji su iscjedili na milijune i milijune dolara tijekom svog razvoja u namjeri da zadive gejmere, često uzaludno, shvatim da sam najzadovoljniji s jednom vrlo jednostavnom online igrom koja se kao board game igra veće dekadama – Risk. Po mojem mišljenju radi se trenutno o najboljoj online igri na svijetu s milijunima igrača.

  • Masterchief

    28.12.2020 - 20:58

    Ne

  • Ranzo

    28.12.2020 - 21:21

    Doom Eternal. Zabava i zadovoljstvo od početka do kraja.

  • Jokerhere

    28.12.2020 - 23:49

    Rdr2

  • Ena

    29.12.2020 - 01:24

    Jedan jedini Witcher

  • gajoters

    29.12.2020 - 08:40

    A SHORT HIKE je svakako jedno nadrealno iskustvo.

  • Lazy

    29.12.2020 - 08:52

    U zadnje vrijeme…neponovljivo,nadrealno,nem’oš vjerovat iskustvo, koje mi je ostavilo trajni, a pozitivan ožiljak na gamerskoj koži, veličanstveno (bar do sad) gaming iskustvo zvano – Nier:Automata-

  • boboo

    29.12.2020 - 12:14

    Da, jesam… Heavily moddan Skyrim iz 2011., Cities – Skylines iz 2015. i Hellblade: Senua’s Sacrifice iz 2017… To su savršene igre u 2020., nema dalje 😉

  • ProperBurial

    29.12.2020 - 13:01

    Age of Empires 2! Sa-vr-šenstvo pez pramca.

    • ProperBurial

      @ProperBurial, 29.12.2020 - 13:03

      Oh promaklo mi je 2020. u naslovu. Nema ove godine dobre,a kamoli savršene igre.

  • Rinma_1997

    29.12.2020 - 17:17

    Call of duty moderm warfarer 3, po meni najbolja igra. Razlog zašto ta igra je što sam općenito ljubitelj starijih igrica tako da po meni je ta najbolja unatoč novim naslovima koji su super ali ovo je samo moje mišljenje. Pozz i ugodni praznici 🙂

  • Goblin

    29.12.2020 - 22:01

    Nier Automata

  • Maximus88

    01.01.2021 - 18:39

    Football manager najjaca igra ikad

  • Shadowsong

    03.01.2021 - 14:12

    Još uvijek nije ništa pobijedilo Bloodbourne kao najbolju igru koju sam igro, ali ako govorimo o savršenoj igri 2020. godine to bila Tales of Berseria, utuko sam jedno 200 sati ove godine u nju i još ću je jednom preći. 6 glavnih likova i svi su vrhunski odrađeni, dobro odrađena jrpg priča sa vlastitim spinon na sve to.

  • Fenner

    07.01.2021 - 15:24

    Ghost of Tsushima

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?