HCL.HR

Nešto je trulo u vrijednosti današnjih videoigara

Zoran Žalac 24.05.2015.   •   59 komentara


Industrija videoigara trenutno prolazi kroz tihe promjene koje ostavljaju zabrinjavajuće posljedice na sam medij videoigre.

Cijene videoigara kod nas su tabu tema. S obzirom da smo malo tržište s velikom stopom piratstva, oni koji si mogu priuštiti kupnju originalnih videoigara obično o tome šute, dok drugi isto tako ne razglabaju o cijeni jer igre nabavljaju skidanjem s interneta. Tek će vam se povremeno netko načuditi kad za igru izdvojite 60 eura, ili još gore – preko petstotinjak kuna u našim trgovinama. Jer za taj iznos ugrubo možete odgledati preko desetak filmova u kinu, kupiti barem pet aktualnijih knjiga ili otputovati negdje za vikend.

Kako nema rasprava o cijenama, rijetko se kada razmišlja o samoj vrijednosti videoigara. Rijetko se kada ističe činjenica kako je cijena videoigara ista već dvadesetak godina, a da su igre u tom razdoblju postale nezamislivo veće i sadržajnije. Današnje igre nude jednako, ako ne i više zabave nego spomenutih desetak filmova ili pet knjiga. Bez ulaženja u nečije preferencije i miješanje krušaka i jabuka, to je jednostavna činjenica jer je prosječno trajanje današnjih videoigara oko 20 sati, a ukoliko to nisu igre s narativnim elementom govorimo tu o stotinu i više sati igranja.

Kada bismo vodili raspravu o cijeni jedne videoigre bilo bi se interesantno zapitati opravdava li njezina vrijednost tu, složit ćemo se, visoku cijenu. Ili je možda čak obratno? Stvar je u tome da cijena videoigara danas definira daleko više od odluke hoćemo li igru kupiti ili ne. Situacija s cijenama i vrijednostima u industriji videoigara postala je iznimno komplicirana jer se pojavilo nekoliko zabrinjavajućih problema koji se skrivaju pod tepih, dalje od očiju kupca.

The Sims 4 – od sada i za 70 eura

Prvi problem je veliki jaz između igre kao proizvoda i igre kao usluge. Taj jaz vidljiv je u podjeli tržišta na igre za PC i igraće konzole. Premda danas većinom igramo iste igre na računalima i konzolama (ponegdje čak i na moblinim uređajima), podjela tržišta je itekako prisutna. Dok su igre za računala uglavnom prešle na nove modele monetizacije – poput privremeno besplatnog free-to-playa, i time se približile konceptu usluge; igre za konzole još uvijek nastoje biti klasični proizvodi koje se plati jednu godinu, igra dok traju, i sljedeće godine kupuje u novom izdanju.

Nažalost, nijedan od tih modela trenutno nije pristupačan za korisnički džep. Model igre kao usluge još je u fazi oblikovanja i u njemu se događaju raznorazne prilike za pljačku. Kažem prilike jer takozvane mikrotransakcije nisu pljačka same po sebi kad imate izbor hoćete nešto kupiti za igru ili nećete – ali su način da se igru podredi pohlepnoj monetizaciji. S druge strane, stari model igre kao proizvoda pokazuje svoju manjkavost kako igre napreduju i njihova proizvodnja postaje sve skuplja. To nas dovodi i do drugog velikog problema.

Postoji također i jaz između onoga što proizvođač igre može ostvariti uz ograničen rizik, odnosno budžet, i onoga što kupac videoigre danas očekuje od nje. Ne bih rekao da smo postali razmaženi, ali smo definitivno osjetljiviji po pitanju vrijednosti videoigre. Sa svakom novom igrom zahtijevamo i očekujemo više od prethodne – i tome nažalost doprinosimo i mi recenzenti. Više nam nisu vrijedne igre koje traju po pet-šest sati jer to je prekratko. Krivo nam je kada damo toliki novac za igru u kojoj se sadržaj ponavlja i reciklira.

Alien: Isolation – izolirajte se od izoliranog sadržaja

Prije deset-dvadeset godina situacija nije bila idealna, ali takva očekivanja i takvi prohtjevi nisu bili toliko naglašeni. Svemu je očito pogodovao internet kao komunikacijski kanal za izražavanje nezadovoljstva. Očekivanja su, naravno, sasvim prirodna i nužna, baš kao i njihov rast. No pitanje je jesu li otišla toliko daleko da ih proizvođači videoigara više ne mogu pratiti. Paradoks je u tome što očekujemo više od igara, ali za to više ne bismo htjeli platiti veći iznos jer nam je i ovo mnogo.

Troškovi razvoja videoigara danas su veći no ikad, ali upravo zbog tih očekivanja. Visoka očekivanja igrača stvaraju zainteresiranost za igru, a zainteresiranost dobru prodaju. Dobra prodaja je pak nužna jer je ispunjavanje očekivanja skupo, a proizvođaču igre nije cilj samo pokriti troškove nego i, kao svakom drugom čovjeku, zaraditi svoj kruh. To je često lanac u kojemu industrija proždire samu sebe, lanac u kojemu opstaju samo najuspješniji pa se svi trude to i biti. To je industrija u kojoj nije dovoljno biti drugi najbolji.

Savršen primjer za to je popularni Call of Duty serijal koji je svojevrsno mjerilo uspješnosti ne samo za matičnu tvrtku koja ga izdaje iz godine u godinu, već i za sve druge izdavačke kuće. Zbog Call of Dutyja imamo situaciju kada ni dva milijuna prodanih primjeraka igre nisu dovoljna za tvrtke kao što su Square Enix ili SEGA, definitivno ne za igre koje su produkcijski koštale koliko i spomenuti Call of Duty.

Nuspojava svega ovoga je krajnje štetan odraz na strukturu samih videoigara. Prije je praksa bila takva da ste kupili igru i to je bilo to. Danas su pak, zbog produkcijskih troškova i samih zahtjeva igrača, igre toliko razdijeljene da to više nije normalno. Danas kupnjom igre dobivate njezin najnepotpuniji oblik. Ako želite sav sadržaj koji je za igru namijenjen morate ju naručiti prije nego izađe u prodaju, a onda još iskeširati dodatni iznos za sadržaje koji će biti odvojeni od same igre. Ludost svega toga najbolje dočaravaju igre poput Train Simulatora za koje vas sav (dodatan) sadržaj izađe nevjerojatnih tri i pol tisuće eura. Sama igra, inače, košta 23 eura.

Train Simulator – skuplji od HŽ-a

Nažalost, u toj rascjepkanosti najviše pati sam sadržaj jer je u takvoj strukturi najčešće tek u službi gomilanja. Primjerice, aktualni The Witcher 3: Wild Hunt je ogromna igra, s preko stotinu sati sadržaja, što mi je osobno i previše – ne samo zbog toga što nemam toliko vremena za izdvojiti za jednu igru, nego i iz činjenice da tek rijetke igre mogu ostati zabavne kroz toliko dugo vremena. No za Witchera 3 već je najavljeno 20 sati novog sadržaja, vrijednosti 40 eura – sadržaja koji nije dio glavnog iskustva (priče) i koji neće donijeti ništa drastično novo. Na onih stotinu sati dodatnih 20 je samo gomilanje.

Naravno, u izdašnoj ponudi ima i igara koje ne traju toliko dugo i cjenovno su prilagođene tome. Obično je tu riječ o videoigrama nezavisne produkcije koje su donekle lišene nuspojava preordera, DLC-a, season passa i sličnoga. Međutim, indie igre u fokus dovode još jedan problem – cjenovnu neusklađenost igara. Trenutno nitko ne ograničava izdavače koliko mogu tražiti za svoju igru. To znači da loša igra može biti duplo skuplja od dobre, a posebno je zabrinjavajuće što za izdavanje takve loše igre ne treba mnogo. Tržište PC igara, posebice na Steamu, pretrpano je proizvodima koji se mogu svrstati jedino pod kategoriju smeća, a njegovom gomilanju posebno pogoduje mogućnost prodaje nedovršenih igara kroz Steam Early Access.

Svi navedeni problemi ove industrije razvijaju se tiho i o njima ne čujete ništa kada kupujete i igrate igre. Eventualno se primijete u obliku negodovanja igrača na internetu. To je zabrinjavajuće iz razloga što će se bez nekog konkretnog rješenja ti problemi akumulirati, a kad se nakupe onda bi moglo doći do najcrnjeg scenarija – da videoigre više ne vrijede pišljiva boba. Ako mislite da se to ne može dogoditi tako profitabilnoj i brzo rastućoj industriji, povijest će vas razuvjeriti. Videoigre su i početkom 80-ih godina bile profitabilne sve dok postepeno nije došlo do kraha tržišta 1983. godine – masovne recesije i pada kapitala u industriji zbog zasićenja tržišta, uglavnom lošim a skupim igrama.

Ako nam slijedi još jedan krah tržišta videoigara, teško da ga itko može zaustaviti. Ali ono što možemo učiniti jest razgovarati o cijeni videoigre i vrijednosti koja se veže uz nju.

Komentari (59)

  • Hrv4tin4

    24.05.2015 - 14:04

    Mislim da nije toliki problem cijena koliko je naš standard… npr. kod nas sveučilišni profesor ima plaću cca 9000kn, dok u Njemačkoj prof. u srednjoj ima 3000€! Jedna igra isto košta i meni i njemu. Samo što ja nemam plaću od 24000kn nego od 3000kn… Isto tako nema smisla kupovati igru ako nemamo novca za računalo koje će ju upogonit. Što je ironično opet ista cijena za Njemačku i Hrvatsku…

    • R10

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:15

      exactly

    • fpapac

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:21

      Jedini je nacin da se cijena igra u nas smanji, ali ce ju onda i neki njemac moc kupit u nas i samim time platit jos manje, sto opet dode na isto. Potpuno se slazem sa tobom ali nema nam pomoci.

    • departed1983

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:27

      Negdje, na nekoj temi sam vec pisao po pitanju ovog. Definitivno bi trebali, ako je to moguce naravno, na balkanu napraviti neku kampanju, peticiju, nesto…. da naprave nesto za balkan kao sto su to uradili sa rusima. Mislim, Rusija, Meksiko, Brazil… svi imaju i vece prosjecne place nego bilo ko na balkanu, a imaju dosta nize cijene i na steamu, i na originu.
      Jedna AAA igra na steamu je otprilike 1/7 prosjecne place. To vam je ljudi ko da svabi igra kosta 250 eura.
      Znas kad bi je svabo kupio – nikad. A kod nas se eto opet ponesto i kupuje.

    • #Tech

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:27

      SKIDROW RELOADED nosTEAM ALI13 su uvjek tu da rješe taj problem 😛 Nažalost malo teže kod only MP igra, ali bude i njih..

    • R10

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:32

      nije rjesenje skidrow reloaded itd, bio sam pirat preso sam na kupovinu igara (odigra se 3-4 piratske godisnje istina) ali kontinuirano downloadanje je isto kao kad bi ti netko svaki dan ulazio u trgovinu i krao steku marlbora

    • RedEy3

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 14:39

      Nije baš, ti kad ukradeš fizičko izdanje on to isto mora platiti, tj. oštećen je materijalno. Ako ti ukradeš nešto digitalno što nebi kupio vak i onak jer nemaš para, on nije nikako oštećen – jer nema novaca od tebe ni na bilo koji način a digitalna izdanja nemaju trošak.

    • Czar

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 20:29

      Odlično si ovo komentirao. Baš sam si mislio dok sam čitao kako je kolumnist totalno fulao bazu kolumne jer gleda isključivo iz balkanske perspektive.
      Igre su potpuno cijenovno prilagođene ali zapadnom standardu, npr. minimalna satnica u Velikoj Britaniji je 6.50 funti, a u Hrvatskoj 1.20 i to ako te plate pa me ne iznenađuje da nekog čudi da se odvali 50 funti za igru kad za to netko radi tjedan dana dok Englez, Njemac ili skandinavac to zarade u jednom danu na minimalnoj plaći.
      Hrvatska i ostatak Balkana bi trebali biti svrstani u rusku regiju i onda bi igre bile nešto jeftinije jer je ipak i u Rusiji veći standard nego na Balkanu, ali ipak ne 5-6 puta veći kao u zapadno europskim zemljama.
      Druga opcija je da Balkan + Rumunjska, Bugarska, Moldavija budu zasebna regija sa zasebnim cijenama prilagođenim lokalnom standardu kao što to imaju Kina, Brazil, Meksiko i sl.

    • adycro

      @Hrv4tin4, 24.05.2015 - 21:14

      Nas se standard nikako ne slaze s trenutnim cjenama i to je main problem, kad nam se popravi stanje ili smanje cjene igre ce se poceti kupovati. Da imam osobno i pola plaće kao njemac ne bih nikad isao stim ciljem da skinem igru ali eto ovako se uzima nesto sto ce se igrati na duze ili se ceka pad cjene AAA naslova i s vremena na vrijeme se stogod skine ako nista barem da se isproba, jer posto se rijetko izbacuje demo za hit naslove druge opcije i nema. Mislim da nije uskladjena relacija proizvodjac – proizvod i kupac, uvjek nesto ne stima. Kao prvo danas napraviti AAA naslov je skupo like hell, kao drugo pocelo se desavati da cak i tvrtke kao KONAMI otkazuju svoje naslove, a neki naslovi izlaze svake godine samo s malim upgrade om i prodaju se po punoj cjeni.

    • GizdaviApolon

      @Hrv4tin4, 25.05.2015 - 08:29

      Nije istina u njemackoj je jeftinije za desetak eura(npr fifa 15 kod nas je 450 kn a u njemackoj 30 eura nova zapakirana,a moram nadodat da u njemackoj mozes kupit vec koristene igre u pola cijene i jos se ne slazem to da su cijene pre skupe za nas standard da nisu problem nebi bilo tolko piratsva

    • Czar

      @Hrv4tin4, 25.05.2015 - 10:01

      Nema to veze jeli u Njemačkoj 10 eur skuplje ili jeftinije.
      Bit je da Njemac tih 30 eur na minimalcu zaradi u 4 sata, dok Hrvatu treba i do 2 dana.

    • kr!s_CRO

      @Hrv4tin4, 25.05.2015 - 13:41

      Dobrodošli u EU. Država nam je kao zrno maka i nikoga nije briga za taj mali broj.

    • movie

      @Hrv4tin4, 26.05.2015 - 08:35

      Kako bi se ti usporedio s recimo rusima kojih ima nekoliko stotina milijuna? Ogromno tržište kao i Brazil u koje je vrijedno ići s promotivnih cijenama i na taj način ublažiti efekt piratizacije. Nas ima manje od jednog kvarta u Moskvi i kao takvi nismo nikome interesantno. Koga briga proda li tisuću igri više ili manje na ukupnu cifri od nekoliko milijuna. Baš nikoga

    • departed1983

      @Hrv4tin4, 26.05.2015 - 12:00

      Ako tako razmisljas da ti onda odgovorim istom logikom – Kad nas je tako malo, koga onda briga ako mi piratiziramo igre. Nek ostave tako i ljudi se kupovati MP koji ce igrati godinu dana ili vise, a SP ce skidati sa torenta i svima dobro.

      I nije nas tako malo. Ja sam govorio o cijelom balkanu, a to nije sacica ljudi vec ogromno trziste gdje se uglavnom piratiziraju igre jer je je slab stamdard, a cijene igara su kao u zpadadnoj evopi. Samo bivsa Juga je imala oko 24 miliona stanovnika, dodaj tu jos neke okolne zemlje i imas trziste od 70-80 miliona ljudi. To nije tako zanemariv broj. Ili jednostavno balanske zemlje ukljuciti u ruski cijenovni rang.

  • bartul_9

    24.05.2015 - 14:24

    zanimljivo, nema sta…

  • trulex

    24.05.2015 - 14:25

    haha vidi train simulatora, pa možeš auto kupit u real lajfu

  • beowulf112

    24.05.2015 - 14:29

    nije stvar toga vec prioriteta u zivotu..da je meni cilj samo se igrati kupio bi ja gtx 980 sa nekim i5 ili i7..nebi razmisljo imat zenu,djecu itd…ko u americi..ono tata 30god igra igrice dok dijete se igra legicima pored…to kod nas ne prolazi..nekazem da nije normalno poigrat ali mislim to je lako kad si tinejdzer ali kasnije to treba postat sporedno nesto

  • GospodinAlen

    24.05.2015 - 14:55

    beowulf112,

    znaci oni koji imaju gtx980 ili i7, ti nemju zenu i djecu? ili si to to ne mozes priustit, pa sad trpas sve u isti kos?

    poanta ovog clanka govori da su cijene prenapuhane, a od igara se rade sapunice, sa hrpom dlc dodataka. jos uvijek se volim prisjetiti kako su najavljivali nize cjene digitalnih izdanja, jer ce biti nizi troskovi, a vidi recimo na originu igre su skuplje za 10 do 20 eura! o tome se radi!

  • liam

    24.05.2015 - 15:37

    Najveci problem je nas standard. Al ti pusti DLC mi idu na k…

  • SMECHAR

    24.05.2015 - 15:38

    Pa ne moraš igru odigrati odnah čim izađe, pričekaj godinu dana pa ju kupi za više nego duplo jeftinije, ako ne i trećinu cijene koju je na početku imala. Lijepo je odigrati ju odmah pogotovo kada je neki hype pa se samo o tome piše, kao revimo Witcher 3. Onda skužiš da igra nije po ničemu posebna, upravo kao ni novi Mad Max i da reklama prodaje sve pa i poluproizvod.

  • departed1983

    24.05.2015 - 15:42

    Witcher ti bas i nije igra za one koji imaju intelektualnih i motorickih poteskoca. Recimo oni koji u isto vrijeme ne mogu da pritisnu shift i lijevi taster misa, ne trebaju da igraju Witchera.

    • IaMarmageddoN

      @departed1983, 24.05.2015 - 18:25

      hahaha +1

    • Zorinho20_HR

      @departed1983, 25.05.2015 - 09:20

      Takvi trebaju pomoćnika za pokrenuti task manager:)
      Šalu na stranu,tko ne uživa u igranju Witchera3 sa mišom i tipkovnicom,nek ušteka XBox kontroler i problem riješen.

  • Hrv4tin4

    24.05.2015 - 16:28

    Ne bih se složio s tobom. Ja imam ženu, dijete i posao. Igram se kad sam slobodan i kad moji spavaju. I da radim više od jednog posla, imam i7 i gtx 970. Prema tome, moguće je i kod nas. I to bez toga da se dijete igra pokraj mene s legićima. Samo se treba malo više potruditi.

  • ivan21

    24.05.2015 - 17:01

    Prije su igre bile i računala pa se igralo a danas je to industrija gdje se okreču miliuni eura
    prije su se konzole pretstavljale kao 'plug in play' danas se mora plačati pretplata da bi se igrao mp ako postoji k tome da se već platila dobrih 60 i više eura a računala isto tako svi
    developeri rade igre i prodaju ih po 60 € i ljudi samo troše jel naravno ako se želi igrati na ultra postavkama mora si imati i odgovarajuča oprema dok je igri biti će i gtx kartica jel većina danas kućnih korisnika upravo za igre koristi taj hardware a njemci su njemci njima je 60 eura jel su plaće velike a tu kod nas em nas ubija tečaj eura em male plaće tako da Gaming je skup sport bilo sa 'developerske ili korisničke strane

  • rokonja

    24.05.2015 - 18:00

    Ovo i ilegalan duhan u listovima ista priča. Da se ima love kupovalo bi se jedno i drugo, naravno ne najskuplje cigarete tako i ne svaka igra ali…. Logika ako kupiš PS4 imaš i za tu i tamo koju igru, a neki nemaju ni četvero jezgrene procesore… Za sada su i pljuge i igre luksuz.

  • goldfinger

    24.05.2015 - 18:17

    Odličan članak,ali to se već odavno zna…Gaming je oduvijek bio skup,i samo ide sve skuplji i skuplji,a mi sve siromašniji i siromašniji…..Bannana,ukratko.

  • GTA222

    24.05.2015 - 19:16

    Ma najprije treba developerima očitat lekciju, zatim naterat izdavače da se uredi neka manja cijena igara za područja na balkanu jer stvarno igre su pre pre skupe.

  • Omky

    24.05.2015 - 20:35

    Bas me zanima sta bi se desilo kada ljudi nebi kupovali igre jedno 6 mjeseci 🙂

  • Dilo_trasul

    24.05.2015 - 20:50

    Problem je kad iskihas 60 eura I igra od koje si ocekivao mnogo ispadne djubre…Watch dogs,Thief,Alien,moji teski zajebi.Nekupujem vise igre odmah po izlasku a mnoge I preskacem jer mi je dopizdilo davat dobre novce za polu igre koje nakon godine dana skupim za 1/3 cijene I opet neodigram.
    Muslim da je Sin 3 izlazio u epizodama I to mi je ogromna glupost bila, Hl2 episode glupost, I onda zazivi to sranje od DLCova koje neigram nit cu ikad igrat.Jebiga industrija se mijenja steam ovo ono digitalne kopije igara meni se to sve gadi.Sjednem doma upalim YouTube pripremim 3 trube I odgledam redbreda kak prelazi BioShock infinite dlcove jer pare za to nedam

  • Sackboy

    24.05.2015 - 21:50

    Kod mene potpuno identična stvar kao i kod Hrv4tin4 čak mi je malo smiješno jer isto imam i7 + gtx 970 i uz to imam dijete od 5 godina i ženu. Ne radim ništa posebno (na info pultu u garaži) a dok ja igram na PCu mali igra pored mene na ps4 znači može se ako te to interesira. Sve je u prioritetima.

  • lepiakadodo

    24.05.2015 - 21:53

    Pazi, mi u ovoj temi raspravljamo o igrama i luksuzu koji predstavljaju. Tocno? Je! I svi smo se slozili da nam standard jednostavno nemoze dozvoliti kupovinu novih igra na mjesecnoj bazi (ja kupujem ps3/4 pa govorim iz svog iskustva). Al pazi, igra nam je luksuz!! U Nizozemskoj odes u trgovinu i kupis OSNOVNOza jest:kruh, mlijeko, meso, povrce voce, cokoladu.. I platis 7-10€. Odes van u grad i platis kebab 7€. Jer je izlazak luksuz! Kod nas odes u ducan i istu kupovinu platis 20€ (OSNOVNO!!!), al odi van i kupit ces kebab za 4€!!!
    Znaci koji apsurd— luksuz kod nas kosta jeftinije, neg vani!!! Nemamo za OSNOVNO-hranu u trgovini!!! I onda kad tu OSNOVU-hranu placas i preplacujes, logicno da nemas za luksuz, u ovom slucaju igre! Zakljucak, kod nas je hrana luksuz, a igre su superluksuz!!! To je strasno…..

  • Sackboy

    24.05.2015 - 21:53

    Pa tko kupuje na steamu/originu (dok nisu popusti)? Allkeyshop i problem riješen, kupio sam originalnog Witchera 3 za GOG za 26,5€ prije 3 dana.

  • Dragan[MKD]

    24.05.2015 - 22:19

    Spored mene se kupuju samo COD/BF ili/i FIFU naslovi koi imaju jako dobar multiplayer i mogu se igrat do sledecu godine kada ispadne novu verziju

  • Zorinho20_HR

    25.05.2015 - 06:49

    Lol,ja isto imam i7 i GTX970.I obitelj i posao na puno radno vrijeme sa tri sata putovanja.
    Ja si izaberem par igara koje me zanimaju,pa ih igram dugo vremena,tak da mi cijena i nije neki problem,a i stignem se posvetiti familiji.

  • madkikot

    25.05.2015 - 08:40

    Au kolko su neki ljudi odmakli od teme.E ovako to dali ti je prioritet igranje igrica ili cuvanje djece to zavisi od tebe npr ja volim kompujetere i svakih 5 godina trosim i do 3k eura za komp a stari ili prodam ili cuvam sve jedno,sto se tice trzista mi se vodimo u rangu sa drugim drzavama(njemacka,engleska)jer nasa sama nema neku vrstu da kazem firme ili kako vec koja ce kontrolisat i kontaktirati steam,origin,ubisoft… da bi se na osnovu nasih standarda napravile igre only in montenegro,croatia,serbija ili uopste balkan za to treba ljudi,drzava ali posto kod nas na balkanu nemare za takve stvari a niko nece iz svog djepa da daje da bi se tako nesto sredilo i stabilizovalo mi moramo da placamo evropske cijene od 40-100 eura igrice u preorderu ili main.Takodje sve se moze ja radim,imam curu,igram igre izlazim provodim se i sve stizem jos pritom imma 2 sestrica skojim se igram i stizem da funckionisem sa svojih 27 godina bolje nego pola vas koji ste iz pelena seli za komp od 3k eura,jos pritom idem u lov i 1000 drugih stvari i nevidim dje je tu problem zavriso fax ucio igrao igre da vam odma to sve objasnih ovima mladjima sto su dokoni i sto im je naveci trenutno probmel skola i da dobiju dvojku,LUKSUZ je zivot treba izdojiti 3.5k eura za auto i jos ulozit 500eura da to lici na nesto i jos ga registrovat punit gorivom eto vam sam primjer kolko je lukus zivjeti zivot na balkanu sa 300-500 eura platama zavisi dje i koje pozicije a kamoli da nepricam da neko jos koristi dial up modem za internet.I sta da vam kazem vise prvu sam stranu procitao druga mi se ne cita pa vi sad vidjite dal sam ja pogresio ili nisam samo znam jednu stvar nije se desko dic ujutro,niti izac uvece i napit se tesko je raditi jer nas najveci problem je sto nas roditelji maze do 25 pa kad treba da se rade e onda se neume jer nemamo radnu naviku.

  • VladoShady 980

    25.05.2015 - 08:49

    Ih koliko ima takvih pacenika, nemaju dobar komp, ne mogu priustiti i onda prestaju igrati igre, naglo odrastaju itd 🙂

  • Erebus

    25.05.2015 - 11:35

    ili mozeš imat malo mozga u glavi pa za 10 eura kupit cijeli GTA serijala, da ne kazem sta se sve moze kupit za 60 eura

    • Stribor88

      @Erebus, 25.05.2015 - 13:19

      ako ćemo tako može ga dobiti i besplatno;)

    • Erebus

      @Erebus, 26.05.2015 - 11:33

      ma moze se i tako, ali govorim o pametnom kupovanju, a ne cim igra izade pljunut masne pare za nju

  • DINEK

    25.05.2015 - 12:46

    Hehe, isto tako žena, dijete 2 god. (nemoguće je igrat kad je prisutan) i puno radno vrijeme. Istina je da sam ko mladi mulac u školskim danima i netom poslje školovanja igrao puno više. Dans lovim svaki slobodni trenutak i stignem dosta odigrati, npr. počeo sam Dark souls 2 oko 15og 3. i imam do sada 86 sati. Što se cijena tiće još uvijek imam ps3, kupujem igre kada su na tržištu najmanje 1,5 god ili mjenjam, ostalo mi je još 2-3 naslova pa prelazim na četvorku.

  • Stribor88

    25.05.2015 - 13:23

    60 eura je ništa za njemca, to je 2-4 radna sata, čitam da procjenjuju da je 4 milijunam ljudi skinulo ilegalno witchera 3, to je 240 milijuna eura gubitka, i zbog takvih brojki pc će odumrijeti kao gaming mašina… ili konzole ili nekakav streaming….

  • laibach2

    25.05.2015 - 14:58

    ista stvar i kod mene! 😀

  • laibach2

    25.05.2015 - 15:00

    Ja igram sa kcerkom 11 g. Dont Starve together i uzivancija 😀 Al to kad se stigne inace kuca posao kuca posao ko onaj sto pjeva. :d

  • laibach2

    25.05.2015 - 15:06

    Igre su postale samo brza zarada… neklepaju nesta bezveze i dobra reklama…onda sve lijepo kesiraju i boli ih.
    Koliko puta sam se osjetio prevaren kad kupim novu igru. odusto sam ne kupujem dok ne vidim recenziju na hcl.hr i jos par drugih videa na yt. tek onda i kad malo cjena padne uzmem.
    Nema mi goreg od ovih na Steamu Alpha verzija pa to je skandal uzmu lovu i onda prodje godina dana nista ne naprave. ono ljudi se vesele kad nadju dasku il cekic (DAY Z) . tu sam se zahebo i platio 23 € jer volim Zombie igre i nema sanse vise da za Alpha dam 0,01 cent. 😀

  • laibach2

    25.05.2015 - 15:10

    Nije to bas tako tako sam i ja mislio dok sam bio dole sad sam 15 godina u DE . Nisu place bas tako kako novine pisu, a slabo se pise o izdacima. Ko ovdje kupuje igre od 60 € mora na necem drugom sparat.

  • departed1983

    25.05.2015 - 15:58

    Ne mozes reci da je to bas 240 M gubitka. Da nije bilo piraterije, od tih 4 M ljudi mozda bi igru kupilo neki zanemariv procenat ljudi pa ta statistika nista ne znaci. Neki ljudi su skinuli sa torenta da isprobaju igru, neki ce je kupiti odma, neki nakon par mjeseci kad malo cijena padne, neki nece nikad, bilo piraterije ili ne. Smijem se kladiti u zivot, da je od ta 4 miliona ljudi, bar milion skinuo igru i nije presao dalje od tutoriala….
    Ima tu raznih faktora, nije sve crno-bijelo.

    Na steamu imas vise korisnka online u svakom trenutku nego sto je do sad prodato xbox1 konzola…
    Igre koje nikad nece moci proci na PCu su igre tipa Order 1886. Na PCu, igracka publika je dosta izbirljivija i njihov glas se koliko toliko cuje. Konzolasi, s druge strane, samo sute i kupuju…

  • almoustevil665

    25.05.2015 - 16:12

    Ja igram originalne igre od 2010 godine od kada sam kupio PS3 konzolu a od skoro i na PS4,igre kupujem isključivo na popustima i uglavnom na disku tako da ih posle mogu lako prodati i kupiti neku drugu igru. Igre na disku kupujem isključivo sa engleskih sajtova na kojima cene padnu mnogo brže nego kod nas.

  • PhobosDeimos

    26.05.2015 - 13:48

    Istina je dosta toga što ste napisali.Ja recimo ne igram najnovije igre kada izađu,osim ako nije nešto stvarno posebno.Čekam godinu dana i onda ih kupim za do 10 eura na steamu ili nekoj od stranica gdje se prodaju keyevi..
    Ne samo da su jeftinije nego i bolje rade jer su patchirane.Kao teenager sam bio veliki pirat ,sada evo imam 117 igara na steamu+dosta retail igara isto kupljenih na popustima.Ponekad skinem samo da vidim kako mi radi igra na PC-ju,potom ju obrišem ili odigram pa kasnije kupim.Mislim da je to fer jer i proizvođači često lažu i mute i puno puta sam kupio original igru i pokajao se,tj. nasjeo 🙂

  • Igi

    28.05.2015 - 17:56

    da imam placu 9000kn kupovao bih svaki mj ili svakih 2mj po 2 igre ili za konzole ili za pc
    ovisi koje igre,nebi sad kupio losu igru

  • RedEy3

    28.05.2015 - 19:15

    da imaš plaću 9000, dao bi 2000 za stan, 1000 za auto, 500 kuna za ostale gluposti, 2000 za hranu, 500 kuna benzin, i ostane ti tri soma za odjeću/ostale potrebštine-troškove – pa ti kupuj videoigre 🙂

  • RedEy3

    28.05.2015 - 19:15

    I ovo je pod navodnikom da si podstanar, ako imaš kredit za stan ode i 4000-5000 🙂

  • bobrock55

    28.05.2015 - 19:27

    Cijene igrica stvarno nisu normalne. Dati 500 kuna za jednu igricu je čista ludost. Pogotov ako je igrica neko smeće što nema multiplayer a singleplayer traje 5-6 sati. To treba biti najviše 100kn. Ma ni toliko. A ne 500. I onda je ljudima čudno što ima toliko piratstva.

  • BoneDigger

    03.06.2015 - 11:36

    Možeš skoro i vlak 😛

  • laibach2

    @Ementaler, 25.05.2015 - 15:13

    mos mislit. pa gledaj Ebay.de prodaju keyeve za punoo manje od 60 €
    http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR11.TRC1.A0.H0.Xsteam+key.TRS0&_nkw=steam+key&_sacat=0

    pa ti vidi

  • Omky

    @coriclopov, 24.05.2015 - 21:07

    ahaha djelimicno isto razmisljamo, al zato imam zajednickog youtubera kojeg pratimo theRedBrad.

  • Czar

    @coriclopov, 24.05.2015 - 21:10

    Nemam ništa protiv dlc-ova, tko hoće kupi tko neće nemora.
    Što se tiče servisa i usluga poput Steama, Origina, Amazon Prime to su fantastične stvari ono čista revolucija, pogotovo ako često seliš ili čak mjenjaš i države.
    npr. ja mogu nekih petstotinjak knjiga na Kindlu i oko 300 igara što na Steamu, Originu i Bnetu nositi danas sa sobom a da mi jedna ruka bude slobodna – još pred nekih desetak i sitno godina ja bi za tako nešo trebao kamion.

  • adycro

    @coriclopov, 24.05.2015 - 21:19

    Da definitivno je dosta zastupljeno kod nas ili gledaj Lets Play ili skini DLC. Mada se ne slazem stobom da je Alien losa igra, daleko od toga, ali o ukusima se ne raspravlja. Ali ono sto meni fali danas jest demo verzija igre, koja ne mora biti prije izlaska same igre nego uz samu igru neka izbace optimizirani demo koji ce mi demonstrirati u 30min-1h sto zelim kupiti i problem rijesen.

  • rokonja

    @coriclopov, 25.05.2015 - 05:18

    E da, stvarno a di su te demo igre nestale – čini mi se da je to prije bilo obavezno.?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?