HCL.HR

Alone in the Dark 5 [PC, X360, PS3]

Marko Babić 09.04.2007.   •   0 komentara


Prvi next – gen nastavak Alone in the Dark serijala obećava zaista zastrašujuće iskustvo svim ljubiteljima horrora.

Ne znam koliko imate gaming staža, ali čim vidite brojku pet u naslovu igre, zapitate se kad je izašao prvi nastavak i po čemu je posebna ova franšiza. Jedna latinska izreka govori nešto o povijesti i ponavljanju pa idemo redom. Prvi dio je izašao prije nekih petnaestak godina, te unio u ovaj gaming svijet neke novitete. Točnije, bila je to prva igra sa 3D likovima, te prvi survival horror koji je utemeljio spomenuti žanr koji su kasnije proslavile igre poput Silent Hill i Resident Evil. Igra je čak inspirirala po jedan film i strip koji baš nisu prošli tako zapaženo. U originalu ste 1920. godine išli u vilu nekog bogataša istražiti misteriozan suicid dotičog bogatog čovjeka koji je navodno bio opsjednut zlim silama i čime sve ne. Svima je to bio najobičniji suicid, dok vas nešto kopka pa krenete istraživati, te se nađete među negostoljubivim zombijima i sličnim kreaturama kojima je želja vidjeti vas kao i bogatog samoubojicu – mrtvog. Često je bilo moguće izbjeći borbu rješavanjem zagonetki, što je veselilo onaj dio ljudi skloniji razmišljanju i onaj dio koji voli izreku „Pero je jače od mača“.

U novom, četvrtom nastavku, glavni lik je isti kao i u originalu, dakle Edward Carnby. Malo je bizarno to što je setting ove igre moderan, tj. godina je 2006., a prvi dio je imao istog protagonista sa radnjom 1920. godine. Radnja igre je smještena u New Yorku. Preciznije, u Central Parku gdje ćete susresti mnoštvo različitog krajaolika (od parkića do klaustrofobičnih hodnika) te mnogo raznolikih NPC-a i još više neprijatelja. Kako se naš lik tamo najednom našao sa osamdesetak godina razlike, bojim se da ćemo doznati samo kad krenemo igrati igru. Zapravo, to nije jedina misterija igre. Cijela igra bi trebala biti sačinjena od misterija i intriga koje će vas držati budnim i zainteresiranim za nju. Dakle, kako i zašto ste se našli u Central Parku, doznat ćete naknadno. Štoviše, to vas i neće najprije interesirati koliko goli opstanak jer ćete se naći usred hrpe paranormalnih aktivnosti i snalaziti ćete se kraj zombija i sličnih utvara koji vas, je li, žele vidjeti mrtva. Prvi neprijatelji su vam, doduše, neki teroristi koji vas drže zarobljenim i svezanim u nekoj zgradi koja baš i nije u najstabilnijem stanju. Tada nastupaju paranormalni događaji i spodobe koje se pojavljuju iz istog, a vi se spletom okolnosti oslobodite i krećete u istraživanje cijelog događaja.

Prema riječima developera, bit će tu svega i svačega. Naime, igra će imati elemente stealtha, avanture, akcije i koječega, uz neizostavan pogled iz prvog (i trećeg!) lica. Osim toga, zanimljivo je što će biti velik naglasak sa interakcijom okoliša, a to će biti itekako zanimljivo kad znamo da će igru pogoniti Havok 3.0. Štoviše, proizvođači se hvale velikom kontrolom okoline i još većom kontrolom samog igrača. Osim toga, igra neće biti linearna. Drugim riječima, razne odluke mijenjat će smjer igre. Susrest ćete ljude raznih kulturnih porijekla koji svaki na svoj način tumače vezu između života i života nakon smrti. Da, igra će se mnogo baviti filozofijiom po tom pitanju, te vam ponuditi kroz NPC-e razne teorije raznih kultura što vam može olakšati, ili pak otežati vaše odluke koje će odrediti smjer igre i razvoja događaja. Sam stil naracije igre bi trebao također biti nešto novo. Primjerice, kad završite neki dio igre, pojavit će vam se sekvence o čemu će se raditi u drugom dijelu, a kad krenete igrati taj drugi dio, vidjet ćete nešto tipa “previously happened“ i sl. O čemu je točno riječ, bolje da prosudimo kada igra izađe. Grafika, koju možete vidjeti sa trailera, izgleda, u najmanju ruku, impresivno. Dovoljno je spomenuti fotorealne posjekotine na licu glavnog lika, te isto tako realnu podrapanu i krvlju natopljenu odjeću istoga. Da, riječ je o next – gen grafici.

Ako ništa drugo, uvijek se može pobrati dosta novaca na fanovima serijala, o čemu god da je riječ. Ipak, svesrdno se nadamo da će ova igra uspješno nastaviti serijal, umjesto da ga osramoti. U prilog nadi da će sve ispast najbolje stoje sve ove novotarije kojima se autori hvale (naracija, interakcija… v. gornji tekst), a i next – gen grafika (pogledajte samo mamoj**** screenove) + havok 3.0. Također, igra izlazi na svim najjačim platformama (Playstation 3, Xbox 360 i PC, je li), tako da nema brige za sve vas graphic whore. Kad još točno igra izlazi, nitko ne zna, čeka se na riječ izdavača. Uglavnom, očekujte igru ove godine i do izlaska igre stignete odigrati sve prijašnje nastavke, ako već niste.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?