HCL.HR

Condemned 2: Bloodshot [X360, PS3]

Danijel Handžek 02.03.2008.   •   3 komentara


Odigrali smo Xbox 360 demo verziju ove vrlo interesantne igre i jednostavno vam moramo reći što smo vidjeli.

Stiže nam jedna igra iz Segine radionice, koja ima potencijala da postane hit. U ulozi ste Ethan Tomasa, istražitelja serijskih ubojstava koji se vraća na dužnost kako bi pronašao svoga nestaloga partnera. Kako bi to uspio na raspolaganju mu je sve i svašta što se nalazi u okolišu kako bi otkrio samu tajnovitost slučaja. Sega se dosta potrudila oko samoga ugođaja u igri, koji je popraćen sa dobrom zvučnom podlogom.

Igra se bazira na monolithovom engineu i vidi se da se uzelo u obzir otklanjanje nedostataka koji su još zapaženi na prethodnom nastavku. U grafičkom smislu je igra jako napredovala i lijepo iskorištava mogućnosti Xboxovog grafičkog sustava, ubačen je totalno novi način istraživanja te borbe ( čuju se pucanja kostiju, lomljenja vrata i sl. što je odlično i za atmosferu ). U igru su također uključili homo fight club mod koji je u početku služio programerima kao testiranje borbenog sustava, no s vremenom i testiranjem im je postao tako zabavan da su ga odlučili ipak ostaviti u igri makar to nije bilo u planu. Ovaj mod vas baca u arenu gdje se borite do smrti. Što dulje ostajete živi, to ste jači na ladderu. U početku Sega nije bila spremna na razgovor o multplayer modu, te su informacije skrivane vrlo vješto. No u zadnje vrijeme kako se bliži sam izlazak igre sve je više podataka dostupno, pa smo tako saznali da će se moći igrati do 8 ljudi online ( i u Xbox i PS3 verziji ), baš me zanima kako će to sve izgledati.

Znači sva oružja kojih ste se uspjeli dočepati u kampanji, moći ćete koristiti i u mrežnom igranju te ih doslovce nabiti u shuleta protivniku. U slučaju da nemate oružja tu su uvijek vaše šake koje vjerujte mi znaju dobro posao. Postoji nebrojeno mnogo comboa koje ćete sa vremenom naučiti izvoditi, a što je najbolesnije od svega, kad se uživite u kontrolu i samu igru oduzimat će vam sve vise i vise slobodnog vremena. Oružja su vrlo maštovita i kako sam ranije napomenuo kupite ih u samom okolišu igre, znači ne gine vam neka cigla, šipka, sjekira. Udarite protivnika po nogama i on će točno regirati prema mjestu gdje je udaren, a kada digne glavu taman će se namjestiti na vaš aperkat, ukoliko ga tako odlučite zgotoviti. Mislim da je sam sustav borbe fenomenalno odrađen i jednostavno reagira na maksimalno realan način. Eh da, da ne zaboravim spomenuti da će za ljubitelje pljuca također biti fini izbor oružja, jer su ostala sva oružja koje su igrači prvog Condemneda upoznali, te su ubačena i neka nova.

Ono što je najzabavnije u samoj borbi su finishi ( mortal kombat anyone? ), te njihov izbor ovisi o samom okolišu u kojem se borite. Znači nakon što porazite protivnika i poželite ga finishati, ne morate se bojati da ćete gledati nonstop iste animacije i pokrete. Upravo to je i bio cilj programera, maknuti nezanimljivost i predvidljivost završnih poteza koji su krasili prethodni nastavak.. Neki od njih su lomljenje vrata, police kojima možete peglati neprijateljevo lice nabijanje glave kroz televizor. Još se uvijek ne zna točan broj završnih poteza koji će biti ubačeni ali je Monolith obećao da će ih svakako biti puno ( živi bili pa vidjeli).

Krenimo na kampanjski dio igre, da se single play igrači ne bi osjećali zakinutima. Prvi level u demo verziji koju sam igrao vas uvodi u same kontrole i nekakav je tip samoga tutorijala i prohoda nivoa. Upoznajete se sa pričom i novim pokretima, radnja se dešava godinu dana nakon prethodnog nastavka serijala. Znaci postoji cut scena koja sve objašnjava ( oni koji su igrali prvi dio znaju kako je završio, a oni koji nisu to ce saznati ). Na taj način programeri su se osigurali da novi igrači ne bi bili manje informiranih o onih koji su već igrali ovu igru ( pozdravljamo takvu odluku ).

Prva misija se dešava na ulicama kada Ethan izleti iz gostione te preuzimate kontrole i krecete u akciju. Za vrijeme cutscena igrači će moći interaktirati stiskajući određeni gumb u točno vrijeme i biti još veća životinja nego sto je to prikazano. Naravno neće se promijeniti priča ili tijek misije koji su dosta linearni ali će vam dati jedan veći stupanj zadovoljstva u igranju. Kako prolazite level sve se vise upoznajete sa zagonetkama i načinom borbe kako bi bili spremni za ono što vas čeka kasnije. Recimo pajserom možete otvoriti sva zaključana vrata. To je jedan detalj kojeg kad znate omogućuje vam kasnije da se brze krećete kroz samu igru. Kao što je i obično za ovakav tip igre, atmosfera je pomalo zastrašujuća i definitvno sve odiše hororom.

Pošto Ethan malo pa malo halucinira ( čovjek je više u gostioni nego bilo gdje drugdje ) neke situacije nećete moći razlučiti jesu li stvarne ili se one dešavaju kao plod Ethanove pijane maste. Recimo gledate krevet u bolnici i priviđaju vam se mrtva tijela, te sve halucinacije dovode do dizanja kose na glavi. Kako recimo ulazite na dio nivoa koji je sav u sjenama ( programeri su se malo zabavljali ovdje i napravili dobar posao sa HDR-om ) sve izgleda živo i pokretljivo i upravo onakvo kako treba izgledati u nekom horor filmu. A ova područja su kao stvorena za vase protivnike koji gmižu po podovima u sjenama, po zidovima itd. Upravo to je ono sto diže tenziju i potiče vas na strah, jer kada ste svjesni da vas u toj tami nešto čeka i da svakoga trenutka može iskočiti, nije vam svejedno.

Kako bi dobili na detaljima, programeri su ubacili razne detalje i mogućnosti u igru. Primjerice možete pojačati razinu zvuka na TV-u pored kojeg prolazite i sl. Takvi detalji daju vam dojam da se nalazite u jednom kompleksnom okolišu koji nije toliko jednostavan kako ste mislili prije. Iako je prva misija linearna ( ne bi li vas bolje upoznala sa igrom ) Monolith daje slobodu igraču da nakon nje ostale levele sve više istražuje i sam bira svoj tijek napredka kroz igru. Na raspolaganju vam stoji GPS kako se ne bi izgubili, a same zagonetke su napravljenje u obliku mini igara.

Što se tiče samih zagonetki i otkrivanja pojedinih detalja, u točno određenoj situaciji ćete manje više vidjeti što vam fali i što bi trebali napraviti. Recimo kad naletite na mrtvaca i utvrdite da je ubijen, morate otkriti njegov identitet, naći recimo tri dokaza i tome slično. Kako razgledavate mogućnosti tako vam se pojavljuju opisi koji vam padaju na pamet pa ih možete birati. Nakon što ste odabrali određen opis za pojedini dokaz šaljete ga i dobivate potvrdu te uzimate sliku tijela kao točku toga dijela istraživanja. Vrlo zanimljiv i dobro odrađen posao programera.

Demo sam igrao 11 sati u komadu i prošao ga više puta, a da on ne vrijedi vjerujte mi letio bi iz konzole za pola sata. Vjerujem da će finalna verzija biti još bolja i da će programeri zadržati svoja obećanja koja su dali. Također mi je drago da neko kao Monolith sluša fanove igre i vrši određene modifikacije u hodu kako bi svi igrači bili zadovoljni i uživali više u finalnom proizvodu. Također pozdravljam odluku o ubacivanju multiplayer te dobar sustav borbe i vrlo različit okoliš, a odlično je i da su programeri pokrili sva područja koja su kod prethodnika bila loša, te je očit napredak vidljiv. Stoga ovoj igri teško mogu predvidjeti išta drugo negoli odlične ocjene u recenzijama, a samim time i lijepi tržišni uspjeh.

UPDATE: U Međuvremenu smo odigrali i cijelu Xbox 360 verziju ove igre te napisali opširnu recenziju iste. Klik ovdje za čitanje ove recenzije.

Komentari (3)

  • Ljenjak

    03.03.2008 - 08:04

    Ovo je opaka boleština. Boleština FTW!
    GG Sajko, poduža najava dobre kvaliteteXD

  • frost135

    03.03.2008 - 14:33

    Igrao sam prvi dio condemneda, odnosno završio ga (jedna od rijeđih) i tad mi je to bila prva liga igra, pa me čudi da nije baš nešto poznata, igriva do boli horor ok, ima ful dobrih fora , ako izađe ovaj drugi dio i na pc nadamo se da bude hit, samo koliko sam shvatio jer pratim tu igru od prve vijesti, za sada neće izlazit pc verzija,šteta.

  • Ementaler

    03.03.2008 - 17:56

    Meni ovo jedna od najnapetijih igara. Traileri su me zapalili, a ova najava sad totalno potvrdila sumnje da će biti odlična.. Još samo da imam PS3 il Box :(. Al vjerujem da će se pojaviti i na PC-u kad tad.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?