HCL.HR

Evo koje ćemo co-op i PvP pucačine igrati u 2022.

Zoran Žalac 04.01.2022.   •   6 komentara


Kooperativno i kompetitivno napucavanje u 2022. godini odvijat će se na stranim planetima, u fantastičnim svjetovima i realističnim okruženjima naše stvarnosti.

Vidjeli ste što bi 2022. trebala ispaliti u žanru pucačina single player formata, a sad je red da pogledamo što donosi napucavanje u društvu. U ovom članku obuhvaćamo co-op i PvP naslove, bilo FPS ili TPS izvedbe. Nešto je više kooperativnih igara pa krećemo s njima. Evo što sve dolazi:

ARC Raiders

ARC Riders bit će SF pucačina iz trećeg lica, vizualno impresivna za jedan besplatni naslov. U razrušenom svijetu borit ćemo se protiv mehaničkih protivnika koje nitko ne može poraziti samostalno, ali surađivanjem cijelog tima imat ćemo šanse za to. Neka će oružja tako tražiti da njima barata dvoje igrača, a rušenje protivnika tražit će individualna herojstva. Taktičko povlačenje isto tako dolazi u obzir jer napucavanje u ARC Raidersu neće rješavati baš sve probleme.

Redfall

Tvorci Dishonoreda i Preya okušat će se u kooperativnom napucavanju za četvero igrača zvanom Redfall. Naziv igre odnosi se na ime američkog gradića kojim zavladaju vampiri. I to ne one prirodne krvopije, nego znanstvenim eksperimentom nastali vampiri koji imaju natprirodne moći levitacije, nevidljivosti i tome slično. Njima će se suprotstaviti nekonvencionalni likovi snažnih osobnosti koji nisu baš najsložnija ekipa, ali su prisiljeni razviti međusobnu kemiju kako bi preživjeli vampirski lockdown. Igra je u razvoju za PC i Xbox Series konzole.

Rainbow Six: Extraction

Vanzemaljci su se već nekoliko puta pojavljivali u R6 Siegeu, a sada će se 18 operativaca iz te igre obračunati s parazitskom prijetnjom zvanom Archæan. Tročlani tim morat će se zaputiti u zaražene zone kako bi skupili potreban info, a po završetku misije odlučit će žele li riskirati s još izazovnijim neprijateljima za bolje nagrade ili će se povući s onim što imaju. Dobra je stvar što će Extraction imati Buddy Pass sustav tako da ćemo na 14 dana moći podijeliti igru prijateljima koji ju nemaju kupljeno. I to neovisno o platformi na kojoj se igraju jer će igra podržavati crossplay u svim verzijama.

Warhammer 40,000: Darktide

Deratizacija u W40K: Vermintideu bila je zabavno iskustvo pa se radujemo odlasku u grad Tertium, gdje ćemo udarati nasilne kultiste. Warhammer 40K: Darktide ponovno će biti dernek za četveročlani tim, a premda će se dobar dio gameplaya svoditi na mlataranje hladnim oružjem, neće izostati ni napucavanje laserskim puškama i drugim vatrenim alternativama.

Tiny Tina’s Wonderlands

Wonderlands je Borderlandsov fantasy rođak u kojemu razornu silu nemaju samo puške, pištolji i granate, nego i magija. U opičenom svijetu kojega je dizajnirala Tiny Tina upoznat ćemo neke nove likove te se boriti s novim vrstama protivnika, poput zmajeva. Istina, bilo je zmajeva i u Borderlandsu, možda je bolje za primjer navesti morskog psa s nogama. Wonderlands bi najlakše bilo opisati kao Borderlands na ludim gljivama, a najbolje doživjeti u društvu s još troje igrača.

The Day Before

Križanac Divisiona i World WarZ-a. The Day Before je praktički Walking Dead MMO, smješten u Americi nakon zombi apokalipse. Već znate što to znači: skupljanje resursa, gađanje zombija u glavu, crafting i sve ponovno u krug. Za razliku od ranije spomenutih igara, ovdje će biti i vožnje za koju developer kaže da će biti simulacijska jer igra koristi realističnu deformaciju tla. Treba li takvo što ovakvom naslovu – doznat ćemo sredinom 2022.

Synced: Off Planet

Križanac Divisiona i Terminatora. Synced: Off Planet uzdanica je kineskog Tencenta koja nas vodi u bitku protiv kiborga. Format igre je pomalo neobičan. Pedeset igrača bori se protiv tisuću računalno kontroliranih protivnika, a svaki obračun završava PvP segmentom igre. Preživjeli igrači moraju se međusobno obračunati kako bi oni najspretniji zaradili odlazak s mape. Igra se iz trećeg lica, no ima i ciljanja direktno preko nišana. Cijela stvar zapravo dosta podsjeća na PUBG sa znanstveno fantastičnim zapletom.

Ripout

Evo dokaza da kineski Tencent nije jedina sila u gamingu – ova igra stiže nam iz Srbije. U Ripoutu se grupa igrača nastoji probiti kroz proceduralno generirane hodnike napuštenih svemirskih brodova. Ondje ih vrebaju groteskni protivnici koji imaju sposobnost međusobnog spajanja kako bi zaživjeli u snažnijem obliku. Srećom, igrači isto tako imaju nesvakidašnje naoružanje, poput žive puške koja skače na neprijatelja i potom ga izjeda.

SCP: Pandemic

Osiguraj, zaustavi i zaštiti – to su temeljni zadaci odbjeglog tima koji se bori protiv totalnog istrebljenja ljudske vrste kroz program Psi-Z. Za razliku od srpskog Ripouta, ovdje ćemo kreaturama pristupati znatno opreznije. U taktičkom gameplayu provirivat ćemo iza uglova, razbijati vrata i sl. Developeri navode kako ćemo u SCP: Pandemicu doživjeti važnost pozicijskog komuniciranja, dinamične glazbe i napetog ugođaja.

Ready or Not

Igra koja je već sada veliki hit na Steamu. Pojavila se u early accessu krajem 2021. te je privukla više tisuća igrača koji ju nazivaju pravim nasljednikom nekadašnjeg taktičkog serijala SWAT. Realističan smjer igre potiče igrače da situacije rješavaju bez krvoprolića i mnoštva ispaljenih metaka. Može se sve to igrati solo, ali zanimljivije je u timu od petero igrača. Kasnije tijekom ove godine trebali bismo dobiti još barem pet novih misija te dodatne modove.

Destiny 2: The Witch Queen

Originalni je Destiny ispunio svoj potencijal tek dolaskom ekspanzije The Taken King. Dvojka je već sada ponudila dosta toga, ali ekspanzija The Witch Queen bit će prvi veći dodatak unazad više od godine dana. Destinacija će nam ovoga puta biti Throne World, močvarni svijet inspiriran serijom True Detective, ne biste vjerovali. Naslovna kraljica vještica bit će Savathûn, sestra negativca iz spomenute ekspanzije The Taken King.

Isonzo

Isonzo je nasljednik ratnih pucačina Verdun i Tannenberg. Možda mislite da vam je Battlefield 1 pokazao sve što se od WW1 ratovanja trebalo vidjeti, ali Isonzo misli drugačije. Sukobi talijanskih i austro-ugarskih trupa ovdje se tako odvijaju visoko u Alpama. U sklopu tog planinskog ratovanja Isonzo će ponuditi novi Offensive mod, kao i rekordno veliku selekciju brkova i brčina za likove.

’83

’83 nam daje odgovor na pitanje što se dogodi kad Hladni rat postane previše vruć. U ovoj pucačini iz prvog lica dva se voda od 40+ igrača sukobljavaju na velikoj mapi. Igra je u razvoju već dvije godine, a na njoj radi ekipa koja je pripomagala na razvoju Rising Storm: Vietnama. Isto tako treba naglasiti da razvojni tim osim ove igre razvija i I.G.I. Origins, pa je lako moguće da ’83 ipak ne vidimo u ’22.

Boundary

Ako me sjećanje dobro služi, Call of Duty je imao svoje napucavanje u svemiru koje baš i nije potrajalo. Međutim, to nije obeshrabrilo tvorce Boundaryja – pucačine u bestežinskom stanju. Njihova igra će osim klasičnog napucavanja donijeti izazov kretanja u okolišu nulte gravitacije. Nećemo samo ciljati neprijatelje, nego i objekte na kojima ćemo iskoristiti kuku za privlačenje. Boundary je trebao izaći još 2020. godine, ali znate kako to ide – vrijeme u svemiru prolazi malo drugačije.

Exomecha

Exomecha je free-to-play igra čijom se blještavom prezentacijom Xbox hvalio prilikom predstavljanja svoje nove konzole. Na kraju igru nismo dočekali 2020., pa ni 2021., ali možda baš ova godina bude treća sreća. U svakom slučaju, Exomecha obećava velike bitke mechova nalik Transformerima, kao i ogromne eksplozije sa svih strana. Ne očekujte baš novi Titanfall, ali bit će besplatno pa vas ništa neće koštati da igru isprobate na PC-ju ili Xboxu.

Splatoon 3

Da netko ne bi rekao kako je publika na Switchu zakinuta za napucavanje, evo i iščekivane Nintendove ekskluzive koja ispucava farbu. Nakon dosta zapaženog uspjeha Splatoona 2, kompetitivno farbanje djece-lignjuna dolazi sa kampanjom u novom pustinjskom gradu Splatlands. U mrežnim ćemo obračunima pak imati nove metode kretanja okolišem, kao i novi arsenal poput tenka u obliku raka.

Komentari (6)

  • Terox

    04.01.2022 - 19:38

    Arc raiders radi ekipa koja stoji iza velikana kao sto su Bad Company, BF3,4 i BF jedinice.
    Sve odreda vrhunske igre, ali ocekujem da ce arc raiders bit pomalo cudna igra u pocetku, kako je to vec za ocekivat od bivsih pa nazalost i sadasnjih zaposlenika DICE-a.

  • Stjepan Fikter

    04.01.2022 - 22:44

    Arc Raiders i Darktide me najviše zanimaju. Redfall je isto visoko na listi.

  • Saren

    05.01.2022 - 01:02

    Igrat cu Extraction sa ekipom, budno pazim na Ready or Not jer mi treba dostojna zamjena za Siege i mozda cu isprobati Arc Raiders.

    • Saren

      @Saren, 05.01.2022 - 01:03

      Zaboravih napomenuti i Darktide kao fan WH 40K svemira.

  • Demon90

    05.01.2022 - 01:03

    Za mene synced I redfall

  • phoda2

    05.01.2022 - 02:47

    TINY TINA No.1 😇

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?