HCL.HR

Patapon [PSP]

Lovro Golac 28.01.2008.   •   7 komentara


Zamisli život u ritmu muzike za boj bi bio najbolji slogan za ovu igru. Saznajte zašto u najavi za ovu neobičnu i originalnu igru!

Prije negdje godinu i pol dana izašao je jedan od najoriginalnijih naslova koji je svijet gaminga vidio dosad, LocoRoco. Vesela okrugla stvorenja koja su skakala po šarenim nivoima pjevajući pritom zarazne pjesme osvojili su srca svih koji su igru odigrali. E pa Patapon bi bio nešto slično, no istodobno potpuno drugačije. Znam da zvuči besmisleno, ali vidjet ćete na što mislim.

Igra se odvija u neobičnom svijetu u kojem mi preuzimamo kontrolu nad Pataponima; ponosnim, hrabrihm i dobrim ratnicima koji su, kao što je na priloženim slikama vidljivo, nalik na očne jabučice s nogama. Pataponi su živjeli u miru svoje prekrasne zemlje dok nisu krenuli u potragu za predmetom zvanim IT. Na toj potrazi su otkrili drugo pleme Zigatone koji su zauzeli zemlje Patapona i rastjerali ih iz njihovog rodnog kraja. Zigotoni su pak, čista suprotnost Pataponima. Zli, pokvareni i podrugljivi. Nakon poraza, većina Patapona je izgubila vjeru u svog boga jednostavno nazvanog Almighty, koji ih je svojim ratnim bubnjevima vodio u bitku. No Hataponi, malo pleme, nisu i upravo oni predvođeni vjerom u Almightya i njegovu pomoć, započinju borbu protiv Zigatona.

Kad sam rekao da mi preuzimamo kontrolu nad Pataponima, nisam točno tako mislio. Kako u Locorocu nismo direktno kontrolirali likove, već smo zapravo bili svijet koji se naginje na lijevo i desno i tako usmjerava LocoRocoe, slično će biti i ovdje. U ovom slučaju, mi ćemo preuzeti ulogu Almightya koji će svojim bubnjevima u početku Hatapone, a zatim čitav narod Patapona voditi ka pobjedi nad zlim Zigatonima.

Način igranja je naoko jednostavan, ali trebati će vremena za uigravanje. Princip je sljedeći, za svaku akciju trebamo odsvirati ritam na bubnjevima. Potreban je dobar timing zato jer treba pravovremeno stisnuti odgovarajuću tipku, ali treba znati raspoznati situaciju primjerenu za pojedinu akciju. U početku će biti samo dvije jednostavne akcije napada i obrane, no kasnije će se opcije proširiti dajući nam lepezu mogućnosti i time povećavajući zabavu.

Postoje različita plemena, a svako ima svoje karakteristike. Yariponi bacaju koplja, a Yumiponsi su strijelci, no ima tu još plemena koje ćemo upoznati tijekom same igre. U stankama između misija, provodit ćete vrijeme u gradu Patapona, Patapolisu u kojem možete kupovati nove iteme i oružja, oživljavati pale ratnike i igrati zabavne igre kroz koje možete dobiti pojačanja za svoju vojsku.

Patapon je već izašao u Japanu, i ljudi su puni pohvala za ovu inovativnu igru. Do naših područja bi trebala doći tijekom ove godine, no ne zna se točno kada. Jedno je sigurno, Patapon je zbilja pravo osvježenje u svijetu igara, i ništa ga ne bi trebalo spriječiti da postane sjajnim naslovom. No, ako programeri ne naprave dobar posao, mogli bi dobiti igru u kojoj nema previše raznolikosti i s vremenom nivoi postaju isti. Sličan je problem doživio LocoRoco, ali to ga nije učinilo lošom igrom, takva vedra i vesela igra pružila nam je jedno od najljepših gamerskih iskustava uopće, a od Patapona ne smijemo očekivati manje. Čak naprotiv, možemo se, a i moramo nadati boljemu.

Komentari (7)

 • Wildboy

  28.01.2008 - 21:04

  Loco Roco je bio kul, ne znam zašto ovo ne bi bilo. 🙁

 • Under

  28.01.2008 - 21:19

  +1

  Sviđa mi se jako igra. Kežualnost i bubnjevi ftw.

 • seymour

  28.01.2008 - 21:34

  čini se kul

  jedva čekam

 • Ementaler

  28.01.2008 - 21:48

  Interesantna igra, mnogo. Malo kratka al dobra najava…

 • Facaa

  05.02.2008 - 18:00

  Djeluje retardirano. Pozitivno retardirano. Želim.

 • [proGABBEing] Ixy

  05.02.2008 - 20:46

  PSP je kao stvoren za ovakve igre.
  I jedva čekam da iziđe.

 • Pi?kica

  07.02.2008 - 17:34

  Bubnjevi. :))

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!