HCL.HR

Isprobali smo demo igre na jesenskom Steam Next Festu, evo najzanimljivijih

Stjepan Fikter 08.10.2022.   •   4 komentara


Zoran, Stjepan i Hrvoje zaputili su se u avanturu isprobavanja demo igara te među stotinama njih odabrali nekoliko naslova za koje smatraju kako bi mogle biti zanimljive igre.

U tijeku je jesenski Steam Next Fest tijekom kojega se može isprobati više stotina demo verzija nadolazećih igara za PC. Ako ovaj tekst čitate na dan objave, i sami stignete preuzeti i zaigrati demo verzije jer Steam Next Fest traje do 10. 10. u 19 sati.

U ovom izdanju redakcijski posao isprobavanja demo verzija uzeli su Zoran, Stjepan i Hrvoje. Svatko je igrao ponešto, a evo što smo odlučili istaknuti. U slučaju ako smo po vašem mišljenju preskočili nešto što smatrate kako se je trebalo istaknuti, slobodno nam napišite u komentarima. A sad, idemo vidjeti što je to bilo interesantno u Steamovom festivalu demo igara.

Season – a Letter to the Future

Zoran: Season bi mogla biti idealna igra za sve ljubitelje fotografije i dokumentaraca o stranim kulturama. U ulozi djevojke Estelle bilježite specifičnosti svijeta oko sebe – fotografirate znamenitosti, snimate zvukove i sve to slažete u album kako biste dobili jasniju sliku neobičnog svijeta. Iako u demo verziji taj svijet djeluje prazno i napušteno, moram reći da je pun maštovitih detalja. Šteta je jedino što demo završava na najzanimljivijem dijelu – kad sjednete na bicikl koji bi trebao biti značajan dio Seasona. Bez obzira na to, isprobavanje igre samo mi je potvrdilo koliko je ova melankolična avantura stilski blizu igri kakvu sam oduvijek htio igrati. I definitivno mi je Season sada jedna od najočekivanijih igara 2023.

Mars First Logistics

Stjepan: Posjet crvenom planetu u Mars First Logistics traži od nas inženjersko razmišljanje kad je u pitanju prilagodba našeg vozila za različite dostavljačke zadatke. Kako pristupiti problemu pred nama kad treba prilagoditi vozilo potpuno je na nama. Još kad se na to nadoda odličan vizualni stil i dobra glazbena podloga, dobije se recept za interesantan naslov. Doduše, nadam se da će do izlaska igre još poraditi na boljoj prilagodbi vozila, odnosno kako se neće morati pola vozila obrisati ako se želi zamijeniti samo jedan dio.

Stick It to the Stickman

Hrvoje: Nekako sam uspio tri sata utući u demo za Stick It to the Stickman. Da, i ovaj malen isječak igre je toliko zabavan da nisam mogao stati. Igra se opisuje kao praktičan vodič za uzdizanje po korporativnoj ljestvici. Ustvari se vi kao odabrana klasa stickmana usred dobrog drijemeža na poslu odlučite da vam je dosta rada, kolega, šefova i svih koji vam se nađu na putu. Ono što slijedi je kombiniranje vještina kao što su kung-fu, gun-fu i hadouken uz korištenje motornih pila, strojnica, noževa, sjekira i koječega u svrhu da svrgnete mrskog šefa i sami postanete mrski šef. Ovaj paragraf nije dosta pa svakako pozivam da igru isprobate dok možete ili da barem oko bacite na zgodan trailer.

Kaku: Ancient Seal

Zoran: Kaku: Ancient Seal me zainteresirao kao igra koja konceptualno podsjeća na nekadašnji serijal Tomba. Igrate kao divlji dječak u jednako divljem svijetu. Međutim, demo je potvrdio da je ovaj kineski proizvod više inspiriran igrom poput Ubisoftovog Immortalsa. Prvi dojam je užasan – igra u startu zatrpa igrača hrpom informacija i poruka kojih ima toliko da ne znaš gdje bi prvo pogledao. Srećom, kad se te poruke maknu, vidite vizualno atraktivan svijet koji podsjeća na zlatnu eru 3D platformera. Doduše, ovdje baš nema puno skakanja – fokus je na udaranju protivnika koji padaju nakon 10-20 udaraca, što je možda previše. Uglavnom, demo verzija me na kraju ohladila i mislim da će ovo na kraju biti jedna od onih kineskih igara koje bi htjele biti sve odjednom, umjesto da razrade samo neke najosnovnije ideje.

Dredge

Stjepan: Ribička avantura maglovite i tajnovite atmosfere. Glavu ulogu ima naš brodić na kojega montiramo pecaljke, a ulov u skladište slažemo “tetris stilom”. Demo za Dregde nagovještava kako će nas iduće godine dočekati vrlo atmosferična igra koju nadopunjuje i zabavan gameplay. Plovidba, istraživanje, rješavanje zadatka, nadogradnja broda te izbjegavanje opasnosti koje se skrivaju u tami i magli su neke od čari otočja na koje smo se nasukali.

Cassette Beasts

Hrvoje: Cassette Beasts nije ni prvi ni zadnji zaplet na dobro poznatu formulu Pokemona. Ovdje je glavna razlika to što u borbi ne koristite ulovljena čudovišta nego ih snimate na kazete i onda se transformirate u njih. Ima tu i prstohvat Digimona pa se dva čudovišta mogu spojiti u novo – veće i moćnije. Takva su čudovišta proceduralno generirana pa traženje novih i rijetkih kombinacija ima potencijala biti zaraznije od toga da ih “moraš skupit sve”.  Osim toga, radi se o igri otvorenog svijeta koja koristi pikselizirani 2.5D vizualni stil pa izgleda kao prava retro poslastica. Ako vam je dosta Pokemona ili nemate Switch, ovo bi mogla biti solidna alternativa.

Asterigos: Curse of the Stars

Zoran: Htio sam reći kako je ovo još jedna “Made in China” igra, ali ova zapravo dolazi iz Tajvana. Ne bih vam znao opisati ni zaplet igre – toliko mi je bio generičan da sam ga brzo zaboravio. Uglavnom, svijet Asterigosa djeluje kao paprikaš kojega ni po čemu nećete pamtiti, ali ima neke solidne osnove prvenstveno u sustavu borbe. Ne bih rekao da je ovo soulslike tip igre – bliže je možda Darksiders serijalu, ali je baziran na sustavu checkpointa / bonfirea i vraća protivnike u život kad ga vi izgubite. Vizualno igra ne djeluje napredno, ali plus bih joj dao za animacije protivnika u borbi, te širinu napada koje igrač ima na raspolaganju. Možda od ovoga nešto i bude na kraju.

Flat Eye

Stjepan: Flat Eye je igra u kojoj vodimo tehnološki naprednu benzinsku postaju. Cilj je izgraditi postaju od temelja i brinuti se da se funkcionira kako spada. Osim toga, vodit ćemo različite razgovore s kupcima od kojih neki mogu i tragično završiti. Nisam očekivao kako će me u jednoj menadžerskoj igri dočekati opcije vezane za teme nasilja, smrti. mentalnog zdravlja te katastrofa. Već se time dobije dojam kako ovo nije samo još jedna menadžerska simulacija. Inače, ovdje Flat Eye igramo već ovog mjeseca i po demo prikazu, velika preporuka ljubiteljima žanra za baciti pogled na igru.

Wavetale

Hrvoje: Wavetale je u punoj verziji izašao prošle godine ekskluzivno za Google Stadiu pa je s obzirom na gašenje te usluge prava sreća da igra dolazi na Steam. Demo je vrlo kratak, ali daje zgodan uvid u velik dio igrinih čari. Osim odličnog vizualnog stila, Wavetale se može pohvaliti strahovito zadovoljavajućim sustavom kretanja svijetom. Ukratko, mlada protagonistica Sigrid, sposobna je hodati, odnosno klizati po vodi, visoko skakati, lebdjeti u zraku i koristiti kuku za privlačenje udaljenim predmetima. Animacije su usput vrhunski odrađene pa je pravi gušt samo istraživati igrin misteriozni arhipelag u kojem se sve odvija. U punoj verziji nas čeka još akcije, ponešto zagonetki i customizacije, ali i emotivna priča o gubitku i pomirenju.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Monster Tamer

    08.10.2022 - 12:12

    Nakon odličnih Coromona vrijeme je da zagrijem stolicu uz Cassete Beasts. Dugo nismo imali Monster Taming RPG igru sa mehanikom spajanja dva čudovišta, iskreno ne sjećam se kada je uopće izašla zadnja takva igra ali nema veze, uživam u tim igrama, strahovito puno sam igrao Azure Dreams, Digimon World 2, Demikids Light and Dark Version, Shaman King Legacy of Spirits Sprinting Wolf and Soaring Hawk, Dragon Quest Monsters Joker i Joker 2, Monster Rancher 1&2 DX i druge. Inače postoji još jedna sjajna igra koju sam nedavno igrao a to je Re:Legend, također Monster Taming igra koja je nekakvi mix prve Digimon World igre iz PlayStation konzole i Harvest Moon-a no ta igra je malo drugačija, nedavno izašla iz early accessa i super je, moj dobar kandidat da ju izaberem za najbolju igru godine. Doduše još uvijek ju igram ali PC mi trenutno nije u funkciji, najvjerojatnije je problem u grafičkoj kartici.

  • AmirM

    08.10.2022 - 18:42

    Greška u naslovu, demo igare?

  • Demon90

    09.10.2022 - 03:31

    Evo Igor je zapravo snimio minimalno dvije igre s ovog demo festivala i obadvije su potpuno izostavljene. Znam imaju svoje vlastite objave al ovo je ipak nekakav sažetak i trebao bi uključivati iste. Od igara s liste probao sam astergios i meni osobno jako loše. Spoj toliko toga da je na kraju nista.

  • Chimichangas

    09.10.2022 - 10:40

    Skinuo season ali se moze igrat samo na kontroleru, pa sam obrisao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?