HCL.HR

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Zoran Žalac 28.01.2021.   •   8 komentara


Igrali smo novu Super Mario igru… i pritom mislimo na staru Super Mario igru s novim sadržajima koji su praktički nova Super Mario igra. Evo pojašnjenja.

Nintendu nije strano nadopunjavanje igara iz ere Wii U konzole i lansiranje istih za daleko popularniji Switch. Svoje Deluxe verzije dobile su tako razne igre od Mario Karta 8, Pikmina 3 do New Super Mario Bros U. Tretman tih portova za Switch je gotovo pa predvidiv – igre dobiju više sadržaja istog stila pa se prodaju po punoj cijeni od 60 eura. Očekivao bih da će isti slučaj biti i s igrom Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, no ovdje je situacija malo drugačija.

Vidite, Super Mario 3D World za Switch malo jest nadopunjen nekim bonusima (online co-op, photo mod i sl.), ali glavni dodatak zvan Bowser’s Fury zapravo je potpuno zasebna igra. Dok je SM3DW klasični Mario s jednosmjernim levelima koji su vremenski ograničeni, Bowser’s Fury je Mario otvorenog tipa, sličniji Odysseyu. Dakle, Mario s punom kontrolom kamere i punom slobodom kretanja. To je odlična vijest jer takvu novu Super Mario igru nismo imali već više od tri godine.

Dok je SM3DW Mario s jednosmjernim i vremenski ograničenim levelima, Bowser’s Fury je Mario otvorenog tipa, sličniji Odysseyu.

No, koliko god da Bowser’s Fury izgleda kao zasebna igra, zapravo se tu radi o ekspanziji koja od 3D Worlda preuzima mačju tematiku. I kao ekspanzija ne obećava trajanje u rangu zasebne igre. Ne mogu reći koliko dugo Bowser’s Fury traje – prvo jer ga još nisam završio, a drugo zato što to ni ne smijem prije recenzije. U bilo kojem slučaju, ovom bi se najavom fokusirao upravo na taj dio paketa, s obzirom da je to nešto novije od SM3DW kampanje.

Za razliku od četveročlanog co-opa glavne igre, Bowser’s Fury donosi kooperativno igranje za dvoje igrača. Princip je vrlo sličan kao i u Odysseyju, što znači da drugi igrač ima ulogu pomagača te se od njega ne očekuje da skače kao Mario. Konkretno, ovdje je drugi igrač Bowser mlađi koji može lebdjeti i udarati protivnike. Ako nemate drugog igrača, on je svejedno s vama te mu možete odrediti u kojoj će vam mjeri pomagati – puno, malo ili ništa.

Ovdje je drugi igrač Bowser mlađi koji može lebdjeti i udarati protivnike.

Kooperativno gledajući, nema u Bowser’s Furyju neke velike sreće, pogotovo ako igrate pomoću klasičnih Joy-Con kontrolera. Upravljanje kamerom postaje naporno kad za to morate držati tipku X i okretati analognu palicu. U prijevodu – nema istovremenog kretanja lika i kontroliranja kamere – osim ako vam to ne radi drugi igrač. Igra također nema nikakav split-screen, a kamera uvijek prati prvog igrača pa se onaj drugi svako malo mora teleportirati u blizinu Marija da bi vidio što radi. Ukratko, co-op je u Bowser’s Furyju dobra ideja u teoriji, ali izvedba je šlampava.

Srećom, gameplay kao takav je vrhunska zabava na kakvu smo i naviknuti od Mario serijala. Radnja se odvija na jezeru Lapcat koje ima raznovrsne levele i kreativne prepreke. Cilj je svakoga upaliti svjetlo na mačjem tornju te da skupite dovoljno mačjih znački kako biste otključali ultimativni power-up – mačje zvono pomoću kojega se Mario pretvori u ogromnog mačora. Dakako, razlog zašto to Mario sve radi jest ljuti zmaj Bowser koji se ovdje pojavljuje svako malo i izražava svoj bijes. Taj dio igre podsjeća na Blood Moon sekvence u Zeldi koje promjene izgled krajolika i općeniti ugođaj.

Cilj je svakog levela upaliti svjetlo na mačjem tornju te da skupite dovoljno mačjih znački za ultimativni power-up – mačje zvono.

Bowser’s Fury iz 3D Worlda također posuđuje neke neprijatelje i mehanike pohrane power-upa. Možete se tako u bilo kojem trenutku preobući iz Cat Mario kostima u Tanooki kostim, ako te kostime imate pohranjeno. Ako ste zaboravili, svaki od tih kostima Mariju donosi specifičnu sposobnost pa se kao mačka može penjati uz zidove, dok si kao rakun može usporiti pad s visine. Ove mehanike dobro se uklapaju i u „puni“ 3D svijet te se zaista nadam da je Bowser’s Fury samo mali eksperiment za neku samostalnu igru koja stiže u budućnosti.

Toliko za sada o Bowser’s Furyju i Super Mario 3D Worldu za Switch – moram neke dojmove ostaviti i za recenziju. Igra stiže 12. 2. ove godine, skoro osam godina nakon originalnog SM3DW-a za Wii U. Kad je prije proletjelo toliko vremena?! Jedno je sigurno – Mario ne stari pa mu vremenski odmak ne smeta, pogotovo dok Nintendo ima novih planova za njega.

Komentari (8)

  • Sinek

    28.01.2021 - 21:15

    ako je bowser zmaj onda je mario hobbit

  • Darac83

    28.01.2021 - 22:01

    Mario mi je jedan od najiritantnijih likova gaming svijeta… 😬

  • LetMeBeFrank

    29.01.2021 - 01:05

    Tolko dobrih igara izlazi, a ja broke 😔

  • Phoenix striker

    29.01.2021 - 09:52

    Dovoljno je što igra izlazi za Switch, neka je i u neizmenjenom obliku, bitno je da i mi koji nismo imali Wii U možemo da je probamo.

  • kebbab

    29.01.2021 - 17:11

    Samo Bowser je kornjača ako se ne varam. Dobro u 90ima sam i ja mislijo da je zmaj.

    • personauser

      @kebbab, 30.01.2021 - 22:59

      Bowser je kornjaca jer je on King Koopa

  • personauser

    30.01.2021 - 22:58

    “By all accounts, the main game brought over from Wii U runs at 60 frames per second in docked and handheld modes.Reports from outlets like Eurogamer and Vooks indicate that Bowser’s Fury runs at 30 frames per second when playing portably. It doubles to 60 FPS when docked. This isn’t something we typically see from Nintendo, so it’s an interesting technical tidbit. As for resolution, Gamereactor reports that Super Mario 3D World runs at 1080p when docked and 720p in handheld mode.”

    https://nintendoeverything.com/super-mario-3d-world-bowsers-fury-frame-rate-and-resolution-details/

  • Mikromator

    02.02.2021 - 13:44

    Super Saiyajin Mario

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?