HCL.HR

Super Mario Galaxy [Wii]

Stjepan P. 18.07.2007.   •   0 komentara


Uz jamac kvalitete – Miyamota, možemo biti sigurni kako će novi Galaxy donijeti dostatan broj noviteta te kako neće razočarati sve vjerne fanove. � to je s onima kojima je ovo prvi Mario naslov?

Ovog studenog nam stiže, možda i, najveća Nintendova zvijezda u novom pakiranju. Naravno radi se o Mariju. Specifičnost najnovije verzije (inače ovu riječ ne volim previše, zvuči nekako pregrubo) je ta što dolazi na Wii, ali sa potpuno drugačijim ambijentom od dosadašnjih nastavaka. Inače Mario je već posjetio Wii konzolu i to u Super Paper Mario igri, no mislim da ćete se svi složiti kako je ipak Super Mario Galaxy “taj” kojeg se najviše čeka.

Dakle osnovna novost je ta što je Super Mario u novom ambijentu svemira. Po svemu viđenom radi se o duhovnom nasljedniku 64-orke jer je ovaj nastavak originalno, odnosno kodno, nazvan Super Mario 128. No, po svemu sudeći sama promjena ambijenta nije donijela samo mrak svemira već je više dodala cijelu jednu dimenziju. Naime radi se o tome da naš Mario pomoću zvijezda sada leti s meteora/planeta/platformi na iste takve platforme.

Kontroliranje Maria se vrše preko Wiimote-Nunchak kombinacije uz iznenađujuće nove pokrete. Naime dodana je cijela paleta novih pokreta, a svi stari su poboljšani te vrlo intuitivni zbog kontrole preko Wiimotea. Najimpresivnija novost u odnosu na Sunshine/64 je ta da Mario može preletjeti dosta ekrana te u međuvremenu skupljati pointse.

Kad smo već kod pointsa njihov zvuk se čuje direktno preko ugrađenog zvučnika u sam kontroler. U ovom dijelu kontrola, koje je iznimno teško objasniti, moramo reći kako je ono što smo vidjeli zaista vrlo dobro i poprilično intuitivno jer na novom Mariu radi Shigeru Miyamoto osobno što je zasigurno jamac kvalitete i inovativnosti. Ono što ste vjerojatno već uočili na slikama iz igre je to da Mario izgleda bolje nego ikad. Radi se o možda i najboljem grafičkom ostvarenju Wii konzole. Animacije su jednako sjajne te smo po prvi puta zadovoljni prikazom Wii konzole. Jest da detaljnost samog svijeta i nije nešto očaravajuća, no za Mario serijal radi se o sasvim dovoljnom broju objekata na sceni.

Prema dosadašnjim najavama same kontrole, odnosno mehanika kontrola ostaje ista kao i u Mario 64 igri. Naravno trostruki skok je i dalje tu. Još jedna 64 inovacija je i dalje tu, naime zečevi su i dalje tu. Jedna od većih novosti u samom serijalu je borba “na bossu”, dakle Bossovi se u određenim situacijama ponašaju kao čitave planete. Još jedna novost vrijedna izdvajanja je ta da nam remote služi kao direktni prikazivač zvijezdice na ekranu pomoću koje možemo zavrtiti Marija te vršiti interakciju sa objektima na sceni i razne druge stvari.

Ono što vidimo po dostupnim slikicama/filmovima je to da će se Mario moći pretvoriti u preseksi pčelicu te ćemo kao takvi moći letjeti unaokolo. Naravno očekujemo više ovakvih novosti. Osim novosti imamo nade kako će fizikalni sustav, koji je inače uz igrivost, glavna odlika Mario serijala, biti odličan. Prema viđenome još jedan efekt bezgravitacijskog leta kroz nekakve balone nam daje do znanja kako će fizikalni sustav biti unikatan, ali i sjajan.

Eto na samom kraju bih rekao kako, uz jamac kvalitete – Miyamota, možemo biti sigurni kako će novi Galaxy donijeti dostatan broj noviteta te kako neće razočarati sve vjerne fanove, a mislim kako će i novi fanovi, u biti ponajviše novi, biti iznimno zadovoljni novim ostvarenjem u serijalu.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?