HCL.HR

Tiberium [PC, X360,PS3]

Davor Igrić 11.02.2008.   •   3 komentara


Command & Conquer serijal jedan je od najdugovječnijih gaming serijala u povijesti. No, ovo nije najava jedne od RTS igara iz te franšize. Ovdje je riječ o nečem sasvim novom.

Kao što rekoh, FPS koji se bazira na C&C priči nije neka novost. Prije par godina mogli smo igrati C&C: Renegade. Doduše, ova igra bila je toliko loša da je se samo rijetki zapravo sjećaju. Stoga je Electronic Artsov posebni programerski odjeljak sa sjedištem u Los Angelesu ( inače zaslužni za igru C&C3: Tiberium Wars ) dobio specijalan zadatak napraviti pravu, punokrvnu pucačinu u C&C svijetu.

Ime igre je Tiberium. Iako to već i ptice na grani znaju, Tiberium je izvanzemaljska tvar, visoke energetske vrijednosti koja se asimilira na sve sa čime dođe u dodir. Sam naziv igre daje vam do znanja kako ćete se u igri boriti za prevlast nad poljima tog energenta budućnosti. Kako? Biti će ovo svojevrstan hibrid između WW2 taktičke pucačine tipa BIA, te recimo, Quakea. Radnja igre nadopunjavat će se na onu iz RTSa; oružja koja će vaš lik nositi također će biti iz tog razdoblja. Ono što ju povezuje sa BIAom jest naglasak na taktici i izdavanju zapovijedi svojim timovima. Prosječan vojnik budućnosti sasvim sigurno će biti u stanju samostalno ući u neprijateljski teritorij, pozvati pojačanja kada mu zatrebaju ili pak odrediti lokaciju koju će prijateljske letjelice bombardirati. U ovoj igri moći ćete učiniti svo to troje. Prilikom izvršavanja misija pomagat će vam vaša vjerna kvadripotentna pucaljka. Da, dobro ste čuli. Oružje koje ćete nositi imat će mogućnost pucanja kao običan rifle, izbacivati rakete ili bacati granate, a poseban dodatak biti će i shock rifle, koji će se, po riječima programera, moći koristiti kao svojevrstan snajper.

Iako sve ovo izgleda jako zanimljivo, definitivno se slažem sa mnogima kako ovaj arsenal oružja neće biti ni približno dovoljan kako bi zadovoljio apetite gamera već razmaženih na desetak ili više oružja po FPSu. No, programeri imaju odgovor i na to. Ovo neće biti obična napucaj-ga-sad pucačina, već će se većina misija morati izvršavati korištenjem taktike i zapovijedanja svojim timovima. Očekujemo ništa teži sustav zapovijedanja od onog u BIA serijalu, na što nam programeri potvrdno odgovaraju. Kada tome pridodamo mogućnost korištenja jet-packova za prevladavanje manjih visina i prepreka, broj taktičkih zamisli po misiji naglo raste. Ako vam se sve ovo čini malo prezahtjevno, ili ako ste neiskusni igrač taktičkih FPSova, za vas je obećana i svojevrsna taktička mapa preko koje će se također moći izdavati zapovijedi. Ako vam i ovo nije dovoljno, programeri su izjavili kako je budućnost vrijeme kad su vojnici potrošna roba. Za samu igru to znači da smrt jednog člana vašeg tima, ili čak cijelog tima neće značiti i kraj igre. Jednostavno ćete pričekati neko vrijeme, pozvati pojačanje i probati neku taktiku koja neće značiti ničiju smrt.

Osim toga, najavljen je i dublji ulazak u samu priču igre, koja je, iako savršeno ispričana kroz prijašnje RTSove, još uvijek ostala ponešto nedorečena. Sam FPS pogled dati će nam mogućnost za dublje istraživanje i bolje poistovjećivanje sa likovima iz serijala, a posebno me zanima istraživanje o tamnoj povijesti Brotherhood of Noda. Sve to pokretat će modificirani Unreal 3 engine, pa uopće ne sumnjamo kako će i grafički igra izmamiti podosta uzdaha.

Izlazak Tiberiuma najavljuje se za PS3, Xbox 360 te PC. Datum izlaska još nije poznat, ali po neki saznanjima igru možemo okvirno očekivati u jesen 2008. godine. Neki bi rekli, živi bili pa vidjeli. E, pa, živi bili…

Ako vam nešto nije jasno oko ove igre, imate kakvo pitanje ili jednostavno želite raspravljati o igri dođite na HCL forum i pridružite nam se.

Komentari (3)

 • beaver hunter

  11.02.2008 - 22:03

  ja ne znam kak vi ali ja nemam apsolutno nikakvih velikih očekivanja u vezi ove igre. al ajde nek me iznenade

 • Ementaler

  12.02.2008 - 12:37

  Nisam ni ja nešto osobitno entuzijastičan, al aj možda na kraju i ne bude loše…

 • MarkaN

  13.02.2008 - 18:49

  dobra najava s obzirom na to koliko je malo informacija dostupno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!